A székely autonómia és a nemzetpolitika gázsütője

H_A Címkék: demonstráció autonómia DK Székelyföld Niedermüller Péter Székelyek Nagy Menetelése2013.10.27. 19:08

Kétségtelen, hogy a hétvégi, huzatos kárpát-medencei történések sorában a Székelyek Nagy Menetelése nevű demonstráció kiemelt helyet foglal el. A Kökös és Bereck nevű települések - azaz Gábor Áron születési helye és hősi halálának helyszíne - közötti, körülbelül 55 kilométeres szakaszon haladó menetoszlop célja volt felhívni a figyelmet az egységes, önálló, autonóm Székelyföld igényére. Ez attól függetlenül fontos, és szimbolikus pillanat, hogy ki mit gondol lelke mélyén erről a kérdésről, mennyire képes azonosulni ezzel a törekvéssel, vagy milyen kételyei vannak ezzel kapcsolatban. Jelzésértékű éppen ezért, hogy a székelyföldi autonómiáért számos kontinensen, a világ több mint húsz városában is tartottak szimpátiatüntetést, hogy Magyarországon is számos település felvonulással fejezte ki szolidaritását a székelyföldiek autonómiatörekvésével. És akkor jött a Demokratikus Koalíció, és Gyurcsány Ferenc langyosság-fóbiájának szellemében, beleszart a ventilátorba.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke szerint ugyanis - aki egy kiadott közleményben föltétlenül szükségesnek érezte, hogy hozzászóljon a kérdéshez - a székely menet nem szolgálja az autonómia ügyét. Mert állítólag a székelyföldi autonómia a romániai magyar közösségek és a többségi társadalom ügye. És ha csak ennyit mondott volna, még talán megálltam volna, hogy szó nélkül hagyjam egy, az ellenzéki összefogásból kimaradni látszó párt szánalmas, a köz figyelmét magára irányítani vágyó erőltetett vergődését. De folytatta:

A Demokratikus Koalíció azt vallja, az autonómia szerves része az Európai Unió politikájának. Éppen ezért támogatjuk a minél szélesebb körű autonómiát, mivel annak megvalósulása hozzájárulhat a nemzeti kisebbségek kulturális és politikai jogainak erősítéséhez. Ebben a szellemben utasítjuk el a kettős állampolgárságot és az azzal járó szavazati jogot. A DK olyan magyarságpolitika mellett kötelezte el magát, amely a jószomszédi kapcsolatokon, a határon túli magyarok és a szomszéd országok érdekeinek figyelembevételén alapul. Ezért felszólítjuk a magyarországi tüntetések résztvevőit, ne veszélyeztessék a székely autonómia ügyét felelőtlen magatartásukkal, nacionalista szónoklatokkal és szimbólumokkal.”

Egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy a magyarországi pártok mindenek felett szívügyüknek érzik a székelyföldi autonómia ügyét (Szanyi kapitány sem valószínű, hogy tapsikolt örömében és együttérzésében), de ha annak is érzik netán, erősen kétlem, hogy ez nem kapcsolódik össze kötelező módon a határon túliak körében mérhető népszerűségi index növelésének szándékával. Ettől függetlenül helyénvaló és dicséretes, hogy ezek a pártok jobbtól balig, Együtt-PM-től MSZP-n át az LMP-vel együtt a KDNP-ig - egy majdhogynem nem gyenge anyaország képzetét keltve - támogatják e külhoni magyar közösség által megfogalmazott autonómiát, és azokat az eszközöket, amelyeket az érintettek bevetnek ennek elérése érdekében. Hogy szimpátiatüntetnek, vagy egyszerűen kiadnak egy közleményt, teljesen mindegy. Valamennyi gesztus önmagában fontos és értékelendő.

Ezen a palettán külön színfoltot képez azonban a DK, amely ha a fentieket jól értelmezem, nagyjából csak azért foglalt állást a kérdésben, hogy ki tudja hányadszorra is el tudja mondani: ellenzi, elutasítja, a háta közepére kívánja a kettős állampolgárságot és a szavazati jogot. Bár nekem is vannak fenntartásaim - ejtettem is szót erről az idők során - a kettős állampolgárság mellé extrában kiutalt szavazati joggal, annak indokoltságával és jogosságával kapcsolatban, és elég sokszor kifejezésre juttattam azt is, hogy a külhoni magyarság szempontjából kontraproduktívnak tartom az öncélú, szélsőséges nacionalista megnyilvánulásokat, Gyurcsányék-Niedermüllerék közleménye nemzetpolitikai mércével mérve gusztustalan és undorító. 

Elsősorban azért, mert a DK még annyi fáradságot sem vett, hogy - ha már semmiképpen nem bírja legyőzni kóros viszolygását ezzel az általam és a külhoni magyarok jelentős része által is szimbolikus, jóvátételi gesztusként értelmezett visszahonosítással kapcsolatban - két undorodás között legalább tájékozódjon arról, hogy a székelyföldi civil kezdeményezés mögé valamennyi romániai magyar párt egy emberként állt be. Hogy függetlenül a rengeteg megosztási kísérlettől, amelyet a jelenlegi kormánypártok bevetettek  a határon túl, most az egyéni érdekeket és sérelmeket félretéve, sikerült ezeknek az egyébként rivalizáló külhoni alakulatoknak közösen kiállni ebben a kérdésben. És hogy ez a fajta közös kiállás egy egész közösség igényének hitelesítője, legitimálója. Sebaj. Gyurcsányék jobban tudják, mi tesz jót az autonómia ügyének, mint a székelyek, sőt, a székely közösség politikai képviselőinél is jobban tudják. Nemcsak udvariatlan ez a nyilvános szembemenés, de olcsó, hazug és szemforgató is. 

Ugyanis miután a 23 millió román vendégmunkással való riogatáshoz hasonló, a külhoniak ellen irányuló kijelentések mostanság hiánycikket képeznek a magyarországi közbeszéd szintjén, demokratikusék úgy ítélték meg, hogy itt az ideje ráülni a nemzetpolitika gázsütőjére, és megpróbálni a velünk élő, mélyen és kevéssé mélyen szunnyadó, a határon túlra irányuló anyaországi gyűlöletet lángra lobbantani. Ha már kimaradtak az ellenzéki összefogásból, mindent meg kell mozgatni, ami a parlamenti bejutást garantáló szavazatokká konvertálható.

Egy békés, a román politikum és közvélemény, valamint Európa figyelmét felhívni hivatott, egy közösség igényének és érdekeinek hangot adó, a romániai magyar és magyarországi pártok által egyöntetűen támogatott székelyföldi demonstrációt a Demokratikus Koalíció marhaságnak tartja. Megígérték: minden napra jut valami finomság. És tényleg jut. Gyurcsány pártja ocsmány módon provokál. Érthető, hiszen pontosan tudja: a határon túlról nem jön szavazat, a nemzetmentő szerepet a Fidesz már sok-sok éve kisajátította, úgyhogy itthonra kell a muníció. Nem árt minél vadabbakat mondani, hátha meg lehet lovagolni a sokakat sújtó frusztrációt, elkeseredést és közönyt. Hátha azok, akik Orbánék válogatott riogatásaira nem kapják fel a fejüket, majd a DK nagyotmondásaira felkapja. A baj az viszont, hogy ezzel a húzással - nem tudom, Niedermüller és szenvedélyes főnöke tudnak-e róla - újfent a Fidesz malmára hajtják a vizet. A Gyurcsánnyal összemosott ellenzéki oldalnak ismét felér egy gyomorszájon rúgással ez az akciózás még akkor is, ha Mesterházyék, Bajnaiék egyébként támogatják az ügyet. Viszont amíg Gyurcsány pártja az ilyen szerencsétlen megmondásokhoz ragaszkodik, a kutya nem hiszi el nekik. (Sebaj, elhiszi majd a CÖF-nek.)

És miközben a Fidesz nemzetpolitikáját, és Magyarország utóbbi években tapasztalható érdekérvényesítő képességét tekintve a mérleg egyáltalán nem pozitív, (a magyarok számára előnytelen közigazgatási átszervezés veszélye fennáll, magyar politikusok ellen helyenként koncepciós perekre emlékeztető eljárások folynak, sőt, Băsescu elnök Magyarországot az instabilitás tűzfészkének nevezte nemrég) az ilyen DK-féle állásfoglalások egyenesen a szégyen és gyalázat kategóriáját súrolják. Amennyire káros volt a a Fidesz kormány valamennyi önkényes, a külhoniak legitim képviselőinek álláspontját figyelmen kívül hagyó beavatkozása a határon túli nemzetrészek életébe, ugyanolyan káros és egyben arcpirító a Demokratikus Koalíció szemforgatása a székely autonómia ügyében: konkrétan egy őshonos nemzeti kisebbség azon igényének érvényre juttatásával kapcsolatos erőfeszítései, amelyek elvezethetnek oda, hogy a kizárólag őt érintő kérdésekben saját maga kíván dönteni. 

U.I. Akinek - nagyon helyesen egyébként - a cigányság ügye tüntetésig elmenően szívügy, ám a székelyek önrendelkezésért vívott menetelése hülyeség, azt előbb-utóbb megégeti az a rohadt gázsütő. 

Update: Ha ráadásul a Kálmán C. György és Ara-Kovács Attila-féle baloldali értelmiség így forgatja a szemét, és hisztérizál a külhoniak szuverén döntésével kapcsolatos anyaországi állásfoglalások mentén, akkor azt hiszem, egyre többeknek megkönnyítik a döntést addig is, amíg rájuk borul jövőre a szavazófülkék magánya. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr365600545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 21:11:37

@zobod:

A nyugati nemzetkoncepciót az SZDSZ támogatta csak. Az MSZP gyorsan kihátrált alóla Gyurcsány után.

Az SZDSZ örökségére pedig Bajnai és Gyurcsány jelentette be az igényt. Bajnai ott hibázik, hogy már megkülönböztethetetlen az MSZP-től, így nemigen marad szavazója, lassan a parlamenti küszöb is gond lesz neki, hiszen akinek tetszik a program, az miért szavazzon rá az MSZP helyett.

Gyurcsány pedig az SZDSZ legrosszabb tévedéseinek útját próbálja folytatni, de az nem jut eszébe, hogy pont így szűnt meg az SZDSZ. Szóval nem értem őt. Egyébként profi politikus, még jó ötletei is akadnak sokszor, de néha vét ilyen abszurd hibákat.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 21:13:26

etnikai alapú területei autonómia gyakorlatilag nincs európában. szerintem nem is lesz.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 21:14:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
a nemzet az egy irodalmi nyelvet beszélők politikai közössége. ez egyetlen nemzetkoncepció létezik.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 21:24:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
gyurcsányt nem érdekli, hogy mi nemzet. gyurcsány nem jobboldali politikus. ezért a társadalom felől közelít. ami egy szolidáris tömböt jelent.

gyurcsány azt mondja, hogy nem kell szolidárisnak lenni a székelyföldön élőkkel. azért, mert ők a magyar államkincstárba sohasem fizettek egy fillért sem. a múltban sem, a jelenben sem, és valószínűleg a jövőben sem fognak. soha semmit. mégis miért kellene őket felzárkóztatni. mégis miért kellene elvenni az itt élő szegények elől - akár csak egyetlen ember elől is a - lehetőséget. ez nem zárja ki, hogy bárki adakozzon. nem a nemzet felől közelít, hanem a társadalom felől.

nu pagagyí 2013.10.27. 21:35:58

Annak idején is sejthető volt, hogy a kettős állampolgárság itthoni követelése mögött hátsó szándékként a szavazati jog megadása állt, ami kivégezte a köztársasági elvet. Pont ilyen időzített bomba az emberi élet fogantatástól eredeztetése, ami mögött értelemszerűen az abortusz betiltásának igénye áll.

Az erdélyi magyarok autonómia követelése természetesen jogos. Semmi köze a kettős állampolgárság intézményéhez, ezért Gyurcsánynak sem kellett volna felhoznia most.

zobod 2013.10.27. 21:38:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az mszp számára akár az e2014, akár a DK annyiban jelenthetne értéket, emennyiben a széthullott ex-szdsz szavazótábort meg tudja fogni magának és egy koalícióban részt tud venni. Szerintem Gyurcsány felismerte, hogy a Bajnai-féle elgondolás elbukott, mert egyrészt az mszp nem tűri el, hogy a nála kisebb E2014 diktáljon és Bajnai legyen a M.E., illetve maga Bajnai személyesen is kudarcot vallott, alkalmatlan volt az egységes ballib platform és pártszövetség létrehozására és vezetésére a fidesz illetve Orbán ellenében. Gyurcsány tudja jól, az mszp-ben helye neki nincsen, ezért lecsapott az E2014 agóniájával gazdátlanná vált liberális oldalra, be kívánja tölteni azt a szerepet, ami részben Bajnainak lett volna szánva. Ez a mai kommüniké remekül illeszkedik ebbe az elgondolásba, ahogy mondod, a legsötétebb szdsz-es korszakot idézi, hátha megfelel pár százaléknyi szavazó világképének.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 21:45:00

@nu pagagyí:

Az abortusz teljes tiltása alapvető szükség, ez az egyetlen morális álláspont.

Az állampolgárság viszont nemm morális kérdés, hanem politikai.

Boka1 2013.10.27. 21:45:48

Szerintem a fél ország nem csak azért nem kedveli az erdélyi magyarokat, amit itt csinálnak , hanem, mert oda ment a legtöbb fekete pénz, ami semmi jó célt nem szolgált. A szlovákiai, ausztriai magyarok, mintha nem is léteznének. Milyen szar lehet annak a többségi társadalomnak, akihez hozzácsaptak pármillió idegent, akik nem akarnak békében élni. Ezért kell lebontani a nemzetállamokat a francba. Igaz, így a zászló fétisiszták átmenetileg nem találnának fogást, de majd megszoknák az új helyzetet.

nu pagagyí 2013.10.27. 21:47:04

@kantonista: Akkor az USA mi? Az ottani nem angol nyelvűek is a nemzethez tartoznak, büszkék rá.
Azonos nyelvű emberek akár több nemzetet is alkothatnak: ausztrálok, angolok. És vannak olyan nemzetek, amelyeknek országuk sincs, például a kurdok.

A nemzet szerintem tagjai sorsközösségének felismerését és vállalását jelenti, az egymás iránti szolidaritást. Meg kell rá érni. A mi régi nemzetfogalmunk Trianonnal odalett, újat még nem sikerült kialakítani. Jelenleg mintha ebben az országban több nemzet lenne, egymás ellenségei.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 21:47:37

@zobod:

Bajnai megbukott, ez tény. Ő azzal kezdte, hogy a konzervatív-liberális jobboldalt fogja megszólítani, ebben csúfos kudarcot vallott. Így elkezdte az MSZP-t bomlasztani, ez viszont nem tetszik az MSZP-nek és a szavazótábornak sem. Bajnai egy lufi.

nu pagagyí 2013.10.27. 21:49:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A Te morálod szerint. Az enyém szerint két sejt még nem emberi élet, huszonöt sem.

tass-tass 2013.10.27. 21:50:03

@kantonista: "gyurcsány azt mondja, hogy nem kell szolidárisnak lenni a székelyföldön élőkkel."

"No man left behind - embert hátra nem hagyunk".

demokrataferinek is tartani kellene magát ehhez az elvhez, hiszen a határon túli magyarok akaratukon kívül kerültek a határ másik oldalára.

Ki hol adózik, ebből a szempontból teljesen irreleváns. Pl. aki külföldre ment munkát vállalni (kb. 300.000 fő), az hol fizet adót? Ezek szerint demokrataferink nekik se adna szavazati jogot.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 21:52:01

@nu pagagyí:

Ez nem vélemény kérdése. A nácik szerint meg az emberek értéke nem azonos volt, mert az egyes fajok nem egyenlő értékűek. Na, az abortuszpárti álláspont de facto náci alapvetés.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.27. 21:54:27

@nu pagagyí:

A magyar nemzetfogalom világos kb. 200 éve: aki magyar anyanyelvű és magát magyarnak tartja, az része a nemzetnek.

nu pagagyí 2013.10.27. 21:58:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Bajnait az MSZP buktatta meg szívós munkával, és ezzel a lendülettel saját magát is tökön rúgta.

Amúgy semmi szükség egy újabb Fidesz-féle kényszerkonglomerátumra. A pártok és nézetek is versengjenek, az vinné előre az országot. A Fidesz erőszakos hatalomvágya a középkorba bombázta vissza az országot, a kiskirályok és despoták korába. Az ellenzéknek bojkottálnia kéne a választást és polgári engedetlenséget hírdetni. Nem kell asszisztálni az ország szellemi és gazdasági nyomorba döntéséhez.

nu pagagyí 2013.10.27. 21:59:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A Te véleményed is egy vélemény. A nácik meg nem tudom, hogyan jönnek ide.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 22:04:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
ez azért nagyjából érvényes mindenhol. a baskírok vagy a tatárok azért tartoznak az orosz nemzethez, mert beszélik az orosz irodalmi nyelvet. oké, kínában az írás egységes. kicsit pontosítani kellene ezt.

szerintem az nem kérdés, hogy a székelyek ha akarnak, akkor tartozzanak a magyar nemzethez. az nem teljesen egyértelmű, hogy ők mit akarnak. mert magukat nem nemzetiségként definiálják. nem nagyon találsz olyan hivatalos közleményt, amiben a "székely nemzetiség" összetétel szerep.

nem világos, hogy ők egy német-osztrák, vagy német-bajor relációnak képzelik a magyar-székelyt. ezt 25 évvel a ceusescu forradalom után esetleg el kellene dönteniük. de ez az ő döntésük.

de az, hogy a székelyek a magyar társadalomhoz tartozzanak-e az meg nyilván az itt élők döntése. a magyar társadalom a cigányokon túl még a nyakába akarja venni az erdélyi magyarokat is, vagy nem. szerintem a többség úgy képzeli, hogy nem.

na most ezen meg szoktak sértődni a székelyek. és azt mondják, hogy ők nem magyarok. oké. ha csak a pénzért akarnak magyarok lenni, akkor szerintem ne játsszuk már ezt a mesejátékot. ha pedig ők ettől függetlenül magyarok akarnak lenni, akkor be vannak fogadva.

az alapprobléma, hogy ez 25 éve nincs eldöntve.

nu pagagyí 2013.10.27. 22:16:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Volt egy olyan nemzetfogalmunk, amibe csak a nemesek tartoztak. Aztán volt egy olyan is, hogy a magyar határokon belül minden nemzetiség is beletartozik.

A mostani még alakul. Van egy jobboldalhoz köthető, amelyben keveredik a nép fogalma mindenféle mítosszal, meg egy másik, ami leginkább a liberálisokhoz köthető. A jobboldali kirekeszti a határokon belül található emberek felét, de beleszámítja más országokban, magát magyarnak valló emberek egy részét. A másik nézet megengedőbb, miszerint a nemzet azokból áll, akik a magyar nemzet részének tekintik magukat. A nemzetfogalomba a jobboldali fejekben belekeveredik az állampolgárság is, pedig annak nem sok köze van magához a nemzetfogalomhoz, az egy adminisztratív dolog.

_most_ 2013.10.27. 22:20:30

a székely autonómiáért erősen lobbizni kéne Európában, ez ott dől el, mert szerencsére Románia is csak gyarmat, mint Magyarország, a sors fintora, hogy a magyar jobboldal kiírta magát Európából, így a baloldalnak kéne ebben segítenie.

micsoda? 2013.10.27. 22:24:45

Egyetértek azzal, hogy a poszt érzelmi alapon íródott. Szerintem a székelyek, mint a történelmük folyamán mindig, a saját útjukat járják, és egyáltalán nem érdekli semelyik itteni párt véleménye. Persze mindezt csendben, mert a tőlünk kapott anyagi támogatás nem kevés.

nu pagagyí 2013.10.27. 22:29:40

@_most_: Mi mindig rosszkor vagyunk rossz helyen. Először talán saját határainkon belül kellene egy olyan nemzetet kovácsolni, amelyikbe mindenki belefér és büszke lehetne rá. Azután lehetne továbblépni. Le kéne küzdeni már ezt a trianoni traumát. Jelenleg ekkora országunk van, ezt kellene paradicsommá tenni.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 22:39:02

@nu pagagyí:
elvben minden amerikai állampolgár beszéli az amerikai angolt. másképp nem nagyon kaphat állampolgárságot. létezik különálló brit, és ausztrál irodalom. ahogyan létezik önálló osztrák és német.

a londonban és mondjuk kocsordon élő magyarokat egyetlen dolog köti össze: az irodalmi nyelv. semmilyen sorsközösség nincs közöttük. ez a heroikus nemzetfelfogás teljesen avítt. viszonylag szabadon lehet munkát vállalni, viszonylag kevés pénzért fel lehet ülni a repülőre. nagyon szorosan nincs összekötve a sorsunk.

"nyári napnak alkonyúlatánál megállék a kanyargó tiszánál. ott, hol a kis túr siet beléje, mint a gyermek anyja kebelére."

ezt a szöveget minden magyar érti. tudja, hogy mi az, hogy "megállék", vagy az, hogy "beléje". annak ellenére, hogy ezek a szavak nincsenek benne a szótárban. ezt egy londoni magyar is érti. a gyereke nem feltétlen fogja.

a londoni magyarok nem szolidárisak a magyarországon élőkkel. esetleg támogatnak valamilyen karitatív szervezetet. de nincs intézményes kapcsolatuk a magyar társadalombiztosítással. nem a magyarokkal, hanem a britekkel szolidárisak. ahogyan egyébként a britek is szolidárisak velük. de ettől ők még a magyar nemzet részei, de a brit társadalomhoz tartoznak.

maxval a bolgár és a magyar nemzethez is tartozik. mindkét irodalmi nyelvet beszéli. ha jól tudom, akkor bulgáriában él, ezért nem része a magyar társadalomnak. de ettől még formálhatja a magyar nemzettudatot. egész egyszerűen úgy, hogy használja az irodalmi magyar nyelvet.

a berliben élő kertész imre nem szolidáris a magyarokkal. semmilyen sorsközösséget nem vállal a magyarok többségével. az magyar irodalmi nyelvet használva formálja a kollektív nemzettudatot. ettől magyar.

magyarul: "nyelvében él a nemzet".

zobod 2013.10.27. 22:44:12

@nu pagagyí: Bajnait és az E2014-et nem az mszp buktatta meg. Személy szerint ő, és a pártja káderei is alkalmatlanok voltak arra, hogy a liberális oldalt feltámassza, és az újjáépített baloldali-liberális összefogás centruma, vezető ereje legyenek. Egyre nyilvánvalóbb a kudarc.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 22:44:20

Nem kéne provokálni. Már nem menő. A nemzetpolitika jobbra tolódott, a nemzeti minimum felé.

Örülök az mszpnek és az E14nek, hogy pozitívat is mondjak.

Scagnetti 2013.10.27. 22:54:47

Valaki mást várt az új SZDSZ-től?

HomicideWatch (törölt) 2013.10.27. 23:25:12

Én sem vagyok meggyőzödve a magyarországon lakóhellyel nem rendelkezők szavazójogának jogosságáról.
Ellenben egy pozitív oldala van: Ráveszi a mo-i pártokat a magyarok melletti kiállásra, még ha nem is szivesen teszik azok. Mindezt úgy hogy komoly ráhatásuk nincs a választási eredményre.

vasmargitt 2013.10.28. 00:02:44

vajon mi a faszt keres itt választóként százezerszámra olyan ipse, aki talán sose volt még itt az "anyaországban". soha semmit nem adott ennek az országnak, egy fillér adót se, csak kapott: utazási kedvezményt, iskolatámogatást, egyebeket. az erdélyiek többet kapnak ettől az országtól, mint az itteniek. erre fel idejönnek és úgy viselkednek az áttelepültek, mintha ők szarták volna spanyolviaszt és egymást nyomatják a melóban. játszák itt a gyarmattartókat, mi meg mint a gyarmati bennszülöttek vagyunk a szemükben, akik pedig már rendesen nem is tudnak magyarul. a száz év elszakadás miatt erősen romlott, elrománosodott nyelvet beszélnek. és lélekben is elrománosodtak.

ezeknek a fasziknak semmi keresnivalójuk itt választóként, mert ne a mélyerdélyi szarban tapicskoló félrománok mondják meg nekünk a tutit. micsoda vircsaft ez? ezt csak olyan elbutított bennszülöttek tűrik el, mint amilyenek mi lettünk itt a masszív fideszes agymosásnak köszönhetően. mindenki ott szavazzon, ahol él. ne pofázzon itt bele a dolgainkba mindenféle jöttment félanalfabéta, akit a zsebe egyértelműen orbán seggnyalójává tett.

2013.10.28. 00:10:10

@vasmargitt: nagyon frusztráltnak tűnsz, látott már pszihológus?

egyetmondok 2013.10.28. 00:16:54

Ha a székelyek politikailag legtudatosabbjai a nemzetté válás útjára kívánnak lépni,ha tehát meglévő gyönyörű nyelvi,kulturális,étkezési,öltözködési,stb.,stb.,stb., értékeik identitásképző ereje fölé olyan politikai élményeket kívánnak maguknak,amely politikai élmények tesznek egyedül nemzetet,és amely politikai élményekhez a területi integritás,mondjuk nyugodtan: valami minimális,de azért igenis létező, fogható területi szuverenitás szükséges, nos,akkor nem lehet olyan európai,aki ebben őket ne támogassa.
Európai minden népének dukál a nemzetté válás esélye,ezt európai nem ellenezheti,csak támogathatja.

(Hogy ez a gyönyörű közösségi akarat mennyire nehéz,pont Trianon okán,nem is kicsit pont Trianon miatt,azt szerintem részletezni nem is kell,de erre hivatkozva ezt akadályozni alja munka.)

vasmargitt 2013.10.28. 00:23:51

@vuvuzela importőr: amikor olyan agyatlan zombikkal kerülök szemben, mint te pl, akkor biza szomorú leszek, milyen elbutult emberek élnek szép hazánkban. akik képtelenek felismerni nemcsak az ország, de még saját személyes érdekeiket is.

Szúnyog 2013.10.28. 00:25:01

@vasmargitt: megint nem vetted be a nyugtatódat Margit néni!

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2013.10.28. 00:30:53

Én sem értem, hogy mit vár ettől a DK. A Bajnai mögül kiálló ex-SZDSZ-es "értelmiségiek" szavazatait esetleg megszerezheti vele, de az max. pár száz fő. Mindenki más előtt viszont megszégyenül, röhej vagy undor tárgya lesz.
Ha ennyire hülyék, hát ennyire hülyék. Mire számítottunk?

A baj csak az, hogy ezzel az egész demokratikus ellenzéknek ártanak. Mert ha tetszik, ha nem, a bizonytalan választópolgárok (a választásokat eldöntő célcsoport!) többsége az MSZP-Együtt-PM-DK-Kuncze-Fodor pártokat lényegében egy brancsként kezeli. Ha valaki közülük beleszarik abba a bizonyos ventilátorba, a szar mindenkire ráfröccsen.

Orbán pedig röhögve hátradől és kér egy kávét.

vasmargitt 2013.10.28. 00:37:43

@Szúnyog: kistakony, érved is van azokkal kapcsolatban, amiket leírtam? neked nem elég, hogy az orbán-maffia ellopja a pénzedet? még külföldi vérszopókat is finanszírozni akarsz? ostoba kis agyatlan zombi vagy, megérdemled, amit veled csinálnak a hirtelen milliárdossá lett maffiózók, akiknek a seggét nyalod ilyen elánnal

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.10.28. 00:48:18

A DK közleménye

1) Senkinek sem árt
2) Semmi baj nincs benne
3) Ők ezt tartották szükségesnek kifejezni
4) Nem fontos

Ennél már csak a te posztod nagyobb beleszarás a ventillátorba.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.10.28. 00:50:11

Egyébként ha Bayer Budapesten tüntet az autonómia mellett, az tényleg nem segít az ügynek.

vasmargitt 2013.10.28. 00:56:23

@rabelais: mit vársz egy fideszes seggnyalótól, akinek a cége millárdokat nyal fel a csüngő hasú diktátortól? gondolom, neki is csurran-cseppen belőle. annyiért akár nagyobb mocsokságokat is leírhatna. van hozzá gyomra láthatóan.

lagarderlovag 2013.10.28. 01:35:45

@vasmargitt:az a szomorú hogy ilyen véglények is beszélik a magyar nyelvet....élj sokáig nyomorult....

GERI87 2013.10.28. 02:08:31

@kantonista:

A baskírok, tatárok nem oroszok, az orosz is kultúrnemzet mint a magyar.

"az nem teljesen egyértelmű, hogy ők mit akarnak. mert magukat nem nemzetiségként definiálják....és azt mondják, hogy ők nem magyarok. "

A székely az egy magyar népcsoport, a "nemzet" kifejezésnek történelmi okai vannak, mivel anno kollektív nemességgel bírtak, így a rendi! "magyar nemzet" 8ami a nemességet jelenti csak) mellett volt Erdélyben "székely nemzet" is (ami viszont a székely társadalom többségét magában foglalata)...de a nacionalizmus korában a nyelv és kultúra miatt egyértelműen a magyar nemzetbe tagozódtak.
ennyi a titka a "nemzet" kifejezésnek, túlzás lenne kettős nemzeti identitásról beszélni, egyszerűen ez egy lokális részidentitás mint bármely népcsoportnál.

ha jól tudom a legutóbbi népszámláláson 2 (kettő) fő mondta magát "csak" székelynek (az hogy van ilyen kategória a román politikai eredménye).

@nu pagagyí:

"Volt egy olyan nemzetfogalmunk, amibe csak a nemesek tartoztak."

Volt.

"Aztán volt egy olyan is, hogy a magyar határokon belül minden nemzetiség is beletartozik. "

A "híres" "magyar politikai nemzet" fogalom a monarchia idején, ami a magyar sovinizmus egy torzszülöttje: a nyugati (franciás) államnemzeti és a keleti kultúrnemzeti identitás vegyíti magyar érdekek szerint.
vagyis nem vehető komolyan, senki nem azonosult vele.

"A mostani még alakul"

Nem alakul, már 200 éve megvan ki a magyar, ezen Trianon sem változtatott, a cigány száma sem és a székelyek sem...

@egyetmondok:

"Európai minden népének dukál a nemzetté válás esélye,ezt európai nem ellenezheti,csak támogathatja."

Nem akarnak önálló nemzet lenni.
Milliós magyar népcsoport, ami egy tömbben él, nyelvi szigetként, nemzeti kisebbségként egy államon belül és területi autonómiát akar etnikai alapon.

mendson 2013.10.28. 05:52:11

@guu: Ha nem emlékszel emlékeztetnélek. 1914 augusztusa.
Az összes akkori -jobb és bal- párt lelkendezett a hadüzeneten. Ennek lett következménye triannon. Aggódva várom , hogy a mostani összefogásra mi lesz a reakció. Lehetséges például , hogy az összes román-magyar kettős állampolgárt kibasszák a közhivatalokból, mint a román állam számára megbizhatatlant.

Dzoltán55 2013.10.28. 06:38:29

Milyen jó hogy mindig találnak alkalmat a siránkozásra,trianonozásra,más ország belügyével foglalkozásra,pénzpocsékolásra.Ha ekkora energiát fektetnének a hazai szar megoldására,az jobb lenne.

jog-ász 2013.10.28. 07:01:22

szóval ha visszagondol valaki legalább 5-6 évet, most is az a következtetés vonható le, hogy a dk(gyurcsány) az ,aki ugyanazt pofázza(még ha a revizíó híveinek, nem is szimpatikus)
a kiadott közlemény pedig abszolut európai szöveg, az egész világ a többes állampolgárság visszaszorításán dolgozik, az egész eu meg azért jött létre(gazdasági előnyök mellett), hogy ami a háborút okozta(nemzetek, kisebbségek szembenállása, hódítási törekvések) azt tompítsa.

sterimar 2013.10.28. 07:40:24

A DK az SZDSZ által hagyott űrt próbálja betölteni. Pár százalékra jó lesz.

sterimar 2013.10.28. 07:44:59

@kantonista: "ők a magyar államkincstárba sohasem fizettek egy fillért sem"

Sok millió magyar állampolgárra igaz ugyanez.

bekerült 2013.10.28. 08:05:39

Hát ez a blog is bebizonyítja, hogy halvány lila gőze sincs ahhoz, hogy felfogja a hátsó szándékokat !

A magyarországi pártok bizony szinte kivétel nélkül, a hátsó szándékok miatt állt be a székely autonómia követelése mögé !
Akár be vallják, akár nem !

A Magyar Állampolgárság megadásával ugyanis, az autonómia kérdése már nem is olyan fontos, ha bele teccenek gondolni !
Pláne, ha a választójog megadását is ide vesszük, hiszen kvázi magyarokról beszélünk.
Akkor még nem is beszéltünk az olyan juttatásokról, ami bizony sok esetben az anyaországban is jó lenne, ha volna !
Ukrajnából pl. hamis papírokkal igényelnek MAGYAR nyugdíjat és kapnak is, akik ezt megigényelik, pedig soha nem fizettek egy petákot sem a nyugdíjkasszába ! Az iskolai támogatások nagyvonalúságáról már ne is beszéljünk.
Miről beszélünk akkor ?
Magyar Állampolgárokról, vagy Autonómiát követelő kisebbségekről ?
A régiók kialakítása nálunk is téma volt és le is zajlott, ha jól tudom. Mi lett belőle ? Van egy félig meddig kialakított párhuzamos szervezet, mert a megyék is megmaradtak. Romániában sem lesz más !
Az egész úgy egy mesterségesen felkavart politikai dolog, amely Orbánék kottáját játssza !
Miért nem a választási körzetek FIDESZ szája íze szerinti átrajzolása ellen tiltakoztak ilyen vehemensen Bajnaiék ?
A DK nem fog beállni a CÖF és a FIDESZ-JOBBIK mögé, nem közösködik Bayer Zsoltékkal !
Pláne ilyen álszent módon, mert ez mögött bizony a Trianoni kérdések húzódnak meg a háttérben.
Ebbe szeretnék belerángatni a Székelyeket is !

Szerintem el kell dönteni, hogy ki mit akar ! Autonómiát a kisebbségnek a saját szülőhelyén, vagy Állampolgárságot Magyarországon, minden földi jóval !

Persze ez is, az is azért jobb és ezt az érintettek nem fogják elutasítani, ha kapják.
A FIDESZ és a JOBBIK erre játszik rá és a DK ebbe a játékba nem fog beszállni, még a blogíró mocskolódása ellenére sem !
Talán gondolkodni kellene, mielőtt valamit leír valaki, vagy inkább nagyon kilóg az a lóláb a blogírónál, szinte kilátszik az egész ló !

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 08:12:24

@nu pagagyí:

Mi Bajnainak a saját nézete? Nincs. Vannak szavazói? Nincsenek. Ezek után miről beszélünk?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 08:13:30

@kantonista:

A baskírok nem része az orosz nemzetnek keleti értelemben, de részei nyugati értelemben.

nu pagagyí 2013.10.28. 08:14:23

@kantonista: Az USA-ban rengetegen spanyolul beszélnek, angolul nem is tudnak, mégis a nemzet részeinek tekintik magukat. Aztán ott van Belgium, amely úgy lett nemzet, hogy alapvetően két szomszédos ország többségét alkotó nép tagjaiból áll. A nemzetté váláshoz valamilyen közös élmény kell, ami egységbe kovácsolja az embereket. Az USÁ-nak ez a függetlenségi háború sikere volt, valamint a közös akarattal elfogadott Alkotmány, amelyet tisztelnek. A nyelv, és származás másodlagos tényezőt jelentett, például majdnem a német lett a hivatalos nyelv. Még a polgárháborúban sem kérdőjelezték meg az alkotmányukat.

Belgiumban egy ütköző állam vegyes lakosságából sikerült nemzetet teremteni. Ott előbb jött létre a területi elkülönülés és csak később a nemzet.

Megállapítható, hogy nem mindegyik nép alkot automatikusan nemzetet (például a cigányoknak egyelőre nem megy a nemzetté válás), ugyanakkor több nép tagjaiból is létrejöhet a nemzet.

Az a kérdés, Magyarország milyen stratégiát kövessen. Trianonnal széthullott az addig létező magyar nemzet, amely területi alapú volt, több népet egyesített. Ezek közül, akik megértek a nemzetté válásra területileg elkülönültek, ők már nem lesznek újra nemzetünk részei, bármennyire szeretnénk. A széthullást a nemzet vezető rétegének (nemesek, földesurak) önzésének köszönhetjük (néhány nagyobb formátumú, mindig kisebbségben lévő tagjának kivételével), akik nem tisztelték saját népüket. A magyar szegényeket nem tekintették a nemzet részének, a nem magyart aztán meg pláne. Nem adtak olyan alkotmányt, amely egyenjogúsította volna az embereket az országon belül, így a több nép egy nemzet lehetőség elúszott, Trianon lett a vége. Ugyanakkor népi alapon sem tudták újrafogalmazni a nemzetet, mert összetételük ezt nem tette lehetővé, nagyítóval kell keresni az egykori nemesek között a valóban magyar származásút.

Most ott tartunk, hogy eltékozoltuk a visszanyert függetlenség és a rendszerváltás alkotmánya által felcsillant lehetőséget. Az ország nem ad keretet egy sikeres nemzet létrejöttéhez, mert a hatalomra vergődők semmiféle szolidaritást nem mutatnak az itt élőkkel. Az is szétesik, ami még megmaradt. A nemzet ismét hazugságokból és mitoszokból épül, az első trauma széttöri. A nép nem fogja követni a magukat kiválasztottnak tekintőket. Folytatódik az önsorsrontás, a töpőrödő nemzet építése.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 08:14:33

@_most_:

Autonómiát csak kiharcolni lehet. Senki sem adja csak úgy.

nu pagagyí 2013.10.28. 08:27:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Alapvető nézeteltérés köztünk, hogy én nem várom egy politikustól azt, hogy megmondja nekem miről, mit gondoljak. Tartsa tiszteletben a polgárok alapjogait, beleértve az önálló véleményalkotás jogát is és olyan államot tartson kívánatosnak, amelyik egyenlőnek tekint minden embert. Ne jelöljön ki ellenségeket. Az emberek lehetőleg szabad akaratukból tehessék azt, amit tesznek, ehhez nyújtson az állam segítséget. A közös vélemény, kényszer nélkül alakuljon, nyerjen teret egymás tisztelete.

konrada 2013.10.28. 08:28:46

Fletó okos politikus. Felmérte, hogy:
1. Nincs esélye a baloldalnak nyerni most, főleg ilyen megosztottsággal.
2. Ezért neki nincs esélye arra, hogy az anyósa aktáival megint valamely magas állami poszton landolhasson.
3. Így nem maradt más esélye arra, hogy a magas politikában maradhasson, mint az, hogy önálló párt vezetőjeként (mivel a többiek nem veszik be maguk közé) bejusson a parlamentbe, csak az, ha eléri az 5
%-kot.
Ehhez meg kell egy tömegbázis. Arra meg jó a vassmargitok flusztrált, gyülölködő tömege, akik - mint kiderült 2004-ben - a választóképes lakosság több mint 10%-át teszik ki.

...Gyurcsány ismételten bizonyítja, hogy ő az egyik legtehetségesebb politikus-stratéga, csak sajnos a szó már megszokott magyar értelmében, ami egyben a gátlástalanságot is jelenti.

pedes75 2013.10.28. 08:40:56

Nincs ezen különösebben mit csodálkozni, a DK az irigy, paraszti mentalitású, Kádár-nosztalgiázó lumpenprolik és pártnyugdíjasok mozgalma, bármi olyasmivel kapcsolatban, amiben a nemzet szó egyáltalán felmerül, nem is mondhatna nekik mást a vezetésükre aspiráló politikus, minthogy az eleve a gonosztól való, nácirasszista, stb.

Gyurcsány annak a 3-5%-nak beszél, aki szavazna rá. Azok meg ezt akarják hallani, oszt' jónapot.

egyetmondok 2013.10.28. 08:43:47

@GERI87:
A nemzet politikai fogalom,azt (a nemzeti közösséget)politikai élmények hozzák létre,nem más. Ez akkor is igaz,ha a közösség egyébként etnikai,nyelvi,stb., stb. szempontokból az elképzelhető leghomogénabb együttes.
Ezért szerintem nem sok értelme van a nyugati nemzet/keleti nemzet kategóriáknak,Európa népei között azon az alapon nincsen különbség,s ilyet nem is érdemes csinálni,tenni,hogy hogyan jöttek létre ott meg itt a nemzetek. A nemzetek nagy tömegek által átélhető politikai élmények mentén jöttek, jönnek létre. Európában mindenhol.

Én általában nem szoktam tudni,hogy egyes népek, népcsoportok,nemzetek,stb. mit akarnak,ezért fogalmaztam úgy,hogy "ha a székelyek".
Tök jó, hogy te ilyen pontosan tudod.:-))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 08:47:56

@nu pagagyí:

Pártok azért vannak, hogy kifejezzenek különböző nézeteket. Minek 2 párt, mely UGYANAZT mondja, ez esetben az egyik felesleges. Bajnai pont ez: lufi, nem mond semmit, az MSZP szövegét ismétli és onnan igyekszik szavazókat lopni. Ez mire jó?

egyetmondok 2013.10.28. 08:53:33

@nu pagagyí:
" Most ott tartunk, hogy eltékozoltuk a visszanyert függetlenség és a rendszerváltás alkotmánya által felcsillant lehetőséget. Az ország nem ad keretet egy sikeres nemzet létrejöttéhez, mert a hatalomra vergődők semmiféle szolidaritást nem mutatnak az itt élőkkel. Az is szétesik, ami még megmaradt. A nemzet ismét hazugságokból és mitoszokból épül, az első trauma széttöri. A nép nem fogja követni a magukat kiválasztottnak tekintőket. Folytatódik az önsorsrontás, a töpőrödő nemzet építése. " ---

a megfogalmazás nem is kissé túl szigorú,bár a tartalommal egyet tudok érteni. Ott vitáznék veled,hogy a nemzetté válás nem csak elitkérdés,abban az értelemben,hogy vezetők-vezetettek viszonyának kérdése,ezért túl szigorúnak gondolom a Trianon előtti magyar elitekről írott véleményedet is.

egyetmondok 2013.10.28. 08:55:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Egyetértek. Nem értem,hogy mire kellett Bajnainak belerobogni az Mszp karjaiba. Nem volt több kockázat a saját politikai szándékait,és akaratát illetően az önálló politizálásban. Talán ezt nem hitte el.

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 09:10:13

@GERI87:
a baskírok baskír nemzetiségű oroszok. nincs baskír nemzet és valószínűleg nem is lesz. oroszország ugyanis sikeresen hirdette meg a szupremáciát. ez még mindig érvényes:

soyuz nerushimyy respublik svobodnykh
splotila naveki velikaya rus

az oroszok mindig is tudták, hogy mit akartak. és a történelemben keresztülvitték az akaratukat. a románok is.

ehhez képest a székelyek képtelenek eldönteni, hogy ők
-- székely nemzetiségű magyarok
-- székely nemzetiségű románok
-- magyar nemzetiségű románok
-- magyar nemzetiségű székelyek
vagy
-- önálló székely nemzet
akarnak lenni.

folyton az utóbbit hangoztatják. de amikor azt mondják nekik, hogy oké, legyetek különálló nemzet. akkor pampognak, hogy mégse azok akarnak lenni.

vasmargitt 2013.10.28. 09:11:25

@lagarderlovag: kistakony, én ennek az országnak gondolkodó polgára vagyok. ellentétben veled, aki kiárusítod idegeneknek ezt a földet és az ország javait. rábízod idegenekre a jövőjét. jönnek a lézengő ritterek, te meg tapsikolsz hozzá. valószínűleg azért, mert soha nem használtad gondolkodásra fejedet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 09:15:37

@egyetmondok:

Mert a kezdeti projektje csődöt mondott, ezért csinálta ezt. Nekem nagyon szimpatikus volt tavaly de azóta minden hitelét elvesztette.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 09:17:25

@kantonista:

Kevered a Русь és a Россия fogalmakat, s a русский és российский fogalmakat. Ezek oroszul 2 különböző dolgot jelentenek.

dogbakszi 2013.10.28. 09:18:56

@nu pagagyí:
"Az erdélyi magyarok autonómia követelése természetesen jogos. Semmi köze a kettős állampolgárság intézményéhez, ezért Gyurcsánynak sem kellett volna felhoznia most."
- Éppen az a probléma Romániában, hogy ha egy területen túlnyomó többségében élnek olyan népek, akik magyar állampolgárok is, és ha területi autonómiát kapnának, akkor már saját maguk dönthetnék el, hogy leválnak-e Romániáról, majd utána eldönthetnék, hogy mely országhoz kívánnak csatlakozni. A Románok nem hülyék, s ahogy látom, épen elébe mennek ennek a forgatókönyvnek.
Azért tarthatja a DK hibásnak a kettős állampolgárságot, mert az nem segíti az autonómia törekvéseket ezügyben a fentebb leírt oknál fogva. Lehet rehabilitálni a trianoni trauma után, de annak látható negatív következményei vannak.
És nem segít az ügynek az sem, ha itt Magyarországon felvonulást szerveznek egy már elcseszett állampolgársági törvény után, skandálva vonulva a "Vesszen Trianon"-t kiabálva, ....mert ez az ami kontraproduktív, és nem az, ha valaki jelzi, hogy amilyen állampolgársági törvényt hoztak, az rossz, nem szolgálja a határon túlra rekedt magyarok érdekeit.
Anno úgy kellett volna állampolgársági törvényt honi, ha már meg akarták hozni, hogy az ne ossza meg a magyarságot pártpolitikai alapon. Szerintem az ilyen pártérdek alapján történt nemzetmegosztás a szégyen, s nem az, ha valaki ezt a megosztási törekvést nem kívánja fenntartani, támogatni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 09:27:28

@dogbakszi:

"ha egy területen túlnyomó többségében élnek olyan népek, akik magyar állampolgárok is, és ha területi autonómiát kapnának, akkor már saját maguk dönthetnék el, hogy leválnak-e Romániáról, majd utána eldönthetnék, hogy mely országhoz kívánnak csatlakozni"

Hát ez bizony nem igaz. Nincs ilyen szabály. S alapvetően a szeparatizmust éppenhogy CSÖKKENTI a kettős állampolgárság. A sikeres szeparatista mozgalmak sosem úgy voltak, hogy többes állampolgárok szakították el egy adott ország részét.

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 09:31:39

@nu pagagyí:
ezen a sorsközösségen, szenvedéstörténeten alapuló nemzetfogalom a jelenkorban egy hülyeség.

mi közöm nekem ahhoz, hogy vonulnak a székelyek. felőlem vonuljanak. de miért kellene nekem kötelezően osztozni egy olyan autonómiatörekvéssel, amivel alapvetően nem értek egyet. ez valami totalitárius, nemzeti bolsevik idiótizmus. sírnak-rínak a székelyek a nagy elnyomatás miatt. de képtelenek mondani egyetlen egy konkrétumot, hogy ez miben nyilvánul meg. azon túl, hogy a románok egy része utálja őket.

a jobboldal en bloc utálja a kommunistákat, a baloldal en bloc utálja a fasisztákat. a zsidókat is utálják, a cigányokat is, a melegeket is, a székelyeket is. és akkor mi van?

legyen székely büszkeség menete. rendben. de miért kellene ezzel kötelezően azonosulni. a cöf-békemenettel sem kell, az mszp-e2014-pm-dk-milla-szema mit tudom én mivel, sem kell. egy szabad országban ne legyen már kötelező minden hülyeséggel együttérezni vagy azonosulni.

gipsz.jakab 2013.10.28. 09:33:00

kár minden szóért...
az erősebb gazdaság érvényesül...
ahogyan a dualizmusban mi voltunk a number van
ugyanúgy a szlovákok és a románok lenyomják a magyarokat MOST...
mert náluk "csak" 70% a köszpénz rablás és a gazdaságot sem qrják szét...

torró 2013.10.28. 09:37:02

@nu pagagyí:
Bocs, hogy beleszólok, de Amerika teljesen más eset. Velünk összehasonlítani szerintem hibás megközelítés. Trianon megint más történet, sőt elég zavaros, még mostanság is. Az a probléma, hogy a politika, általában elferdít mindent, kizárólag az éppen aktuális neki megfelelő történetet tálal felénk. A háttér mindig gondosan takarva van a közönség elől. De van idevágó jelenség Európában elég. Gondolom felesleges ezeket felsorolnom.
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Kicsit előbb írtad, hogy Gyurcsány nem volt kommunista és most sem az. Igaz, KISZ titkár volt. Mi is a különbség? De nem szeretnék ezen vitatkozni Veled, Ugyanis Ferenc történetesen a rokonságom egyik feléhez tartozik.
Amúgy szerintem néha van igaza is, de tévedése is, mint általában sok embernek szintén.

dogbakszi 2013.10.28. 09:38:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
" S alapvetően a szeparatizmust éppenhogy CSÖKKENTI a kettős állampolgárság"
- Ez "normális" országokban még igaz is lehet, de itt Magyarországon és a Trianon miatt érintett országoknál ez koránt sincs így. De ellenpélda pl Koszovó is, amelynél a szerbek mind a mai napig nem ismerik el Koszovó függetlenítését. De szerintem igaz az, hogy ha már létezik a területi autonómia, akkor az ezzel a státusszal rendelkező terület dönthet úgy, hogy függetlenedik. Más módja nincs egy területnek, hogy egy ország területéből kiválva önálló országot alapítsanak. Ha pedig létrejöhet egy ilyen ország Románián belül, az nekik nem jó, vagyis ez ellen fognak tenni.

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 10:14:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
a velikay rus (nagy-oroszország) és a ruskiy (orosz) mégis csak elnyomja a bashkir-t. annak ellenére, hogy van rossiya (oroszország) és rossiskiy (oroszországi). értem persze, hogy ez utóbbi föderális felfogás lenne a követendő. de oroszország inkább feudális.

ahogy erdélyi is feudális. a románok és a székelyek is feudálisan gondolkodnak. ez a probléma. ők nem azt mondják, hogy a történelmi székelyföld területén élő nemzetiségek éljenek szövetségi (föderális) keretek között. hanem azt, hogy legyen egységes, területében önálló székelyföld. maros, hargita és kovászna megye álljon össze. rendben. de ebből maros nem akar összeállni a másik kettővel. akkor mégis hogy álljon össze? rögtön, ezt a nagyon egyszerű kérdést például meg kellene válaszolni a nagy menetelőknek.

erre a székely parasztok azt mondják, hogy nekik ez az ősi jussuk. székelyföld a székelyeké. a románok meg azt: románia a románoké. és akkor ez a két felfogás csap össze. és várják, hogy az eu megvédje a szegény kisszékelyeket. de nem fogja megvédeni. a székelyek és a románok is megsértik az európai jogelveket.

mert az ebben az esetben egy lau1 és lau2 szintű autonómia lenne a megoldás. az, hogy minden kistérség (magyarul: járás) és városrész (magyarul: kerület) autonóm (önálló). minden választókörzetnek saját önkormányzata van. annak van egy polgármestere. és ezek gyűlnek össze a történelmi erdély tartományi paralamentjében. és abban minden szék autonóm. ebben az esetben csak informálisan létezne a "székelyföld", ahogyan a "szászok földje" is.

de ezt a székelyek nem fogadják el. mert ők nem autonómiát akarnak, hanem többséget. őket az érdekli, hogy egy olyan formáció jöjjön létre, amiben többségben vannak. és abban elnyomhatják a románokat. elszedhetik a nekik járó fejlesztési forrásokat is. és persze a románok is ugyanígy gondolkodnak.

lehessen már azt mondani: egyik sem. ha a székelyek nem fogadják el a kistérségi autonómiát, akkor harcoljanak a térségiért. akarjanak félnemzetállamot, vagy egészen azt. döntsék el, hogy mit szeretnének. de ezzel ne legyen kötelező azonosulni. csak azért, mert ők is magyarok. mert még igazán azt se tudjuk, hogy milyen kapcsolatot akarnak magyarországgal. ez egy egész egy egybites koncepció. "a zautonómia".

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 10:43:12

@torró:

Gyurcsány okos ember. Egy okos ember meg sosem hisz a marxizmus nevű zagyvaságban. Gyurcsány tipikus szoclib, még szocdem sem, annál jobbra áll.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 10:45:53

@dogbakszi:

A Balkánon az autonómia a függetlenség első lépése, ez tény. Ezért is ekkora a románok ellenkezése. Az elszakadás viszont sok mindentől függ és mégsem tekinthető automatikusnak. Valójában ez idegek harca: ki tud jól lépni, jobban megvédeni saját érdekeit.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 10:48:56

@kantonista:

Ezt csak a székelyek tudják eldönteni. Ha olyan helyzetet tudnak teremteni, hogy az ügy kellemetlenné válik a románok számára, akkor nyernek. Ha pedig nem tudják a feszültséget fenntartani, akkor a románok nyernek. A kulcs a székelyek számára: tartós konfrontáció.

konrada 2013.10.28. 11:01:34

@torró:
Volt-e egyáltalán az elődpártban igazi kommunista egy is, vagy csak karrieristák?
De egyébként mindegy is: aki abba belépett, az két tanúval megtámogatva kommunistának nevezte nyilvánosság előtt magát.

...mint ahogyan a nevezett is Pécsett 1982-ben. (Az már más kérdés, milyen ügyesen tüntette el a nyomait ennek, és figyelemre méltó az, hogy milyen ügyesen csúszik ki a színvallás elöl, nehogy a bizonyítási kényszer miatt ez közszájra kerüljön.)

GERI87 2013.10.28. 11:02:49

@egyetmondok:

"Ezért szerintem nem sok értelme van a nyugati nemzet/keleti nemzet kategóriáknak,"

van értelme és létezik, az hogy szerinted nincs az egy dolog.

@kantonista:

"a baskírok baskír nemzetiségű oroszok."

Ilyen nincs.

ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%80%D1%8B

A baskírok nem oroszok, csak orosz állampolgárok.

"nincs baskír nemzet és valószínűleg nem is lesz. "

már van.

"az oroszok mindig is tudták, hogy mit akartak. és a történelemben keresztülvitték az akaratukat. a románok is."

Oroszország tele van nemzetiségekkel, kisebbségekkel, és ezeket ők is elismerik, területi autonómia sem ismertlen arrafelé....mond valamit amúgy az hogy "oroszországi föderáció"?

"ehhez képest a székelyek képtelenek eldönteni,...

Max a MO-i fejekben van erről sötétség, ami a "székely nemzet" elnevezés vagy a tudatlanság oka, esetleg rossz szándékú ellenszenvé...

A székelyek magyarok, egy magyar népcsoport mint a matyók, kunok, jászok, huntyák, palócok, barkók stb...

Helyzetük speciálisabb viszont abból hogy egy tömbben ők alkotják a többségi magyarságot kisebbségként egy országban és történelmi hagyománya van náluk a kollektív privilégiumoknak.

egyetmondok 2013.10.28. 11:04:53

@GERI87:
Kifejthetnéd kicsit részletesebben,hogy miben áll a különbség a "nyugati nemzet" meg a "keleti nemzet" között,ha kérhetem.

GERI87 2013.10.28. 11:20:11

@kantonista:

"e oroszország inkább feudális."
"ahogy erdélyi is feudális. a románok és a székelyek is feudálisan gondolkodnak."

Összevissza beszélsz...erre vonatkozóan senki nem használja a 'feudális' jelzőt, lehet neked tetszik, de komolyabb nem lesz tőle a zagyvaságod.

"ők nem azt mondják, hogy a történelmi székelyföld területén élő nemzetiségek éljenek szövetségi (föderális) keretek között."

A románok nyelvhasználati joga nem sérülne, ha a magyar tömbben élő román kisebbség ugyanannyira lenne hátrányban mint ma...ha egyáltalán van.
Ha ez neked "feudális" rendszer akkor az a te bajod.

"hanem azt, hogy legyen egységes, területében önálló székelyföld."

Legyen, teljesen jogos és érthető az esetükben ez.

"és ezek gyűlnek össze a történelmi erdély tartományi paralamentjében."

Erdély román többségű, miért lenne a többség számára fontos egy különálló román tartomány?
Erdélyben ma már nincs "erdélyi román" regionalizmus, ezt senki nem szeretné, csak fantáziálsz itt olyanokat amik alaptalanok.

"és abban minden szék autonóm. ebben az esetben csak informálisan létezne a "székelyföld", ahogyan a "szászok földje" is."

Szászok, már kb nincsenek, marginális a létszámuk, legalább néznél utána...
a Székelyföldi autonómia meg igény, nem Brüsszelben fogják eldönteni hogy ez most "hányas szintü köz. egység lenne".
Pont az a lényeg hogy nem akarnak mesterségek köz, egységbe kényszerítve lenni.

"őket az érdekli, hogy egy olyan formáció jöjjön létre, amiben többségben vannak. "

És ez miért baj?
A skótok, walesiek, baszkok, tiroli németek stb is mind hülyék?

"és abban elnyomhatják a románokat"

Hülyeség, eleve románul IS ugyanúgy folyna tovább az élet, a kultúra, az ügyintézés...
A kisebbségi autonómiák mindig kétnyelvűek, nem szorítják ki a többség nyelvét.

GERI87 2013.10.28. 11:25:07

@egyetmondok:

Már írták, de tessék:

van
-államnemzet: minden állampolgár a 'nemzet' tagja.

-kultúrnemzet: a 'nemzet' nyelvi, kulturális, származási, (faji) alapú, nem minden polgár feltétlen a (többségi)nemzet tagja aki az adott ország állampolgára.

hu.wikipedia.org/wiki/Nemzet

egyetmondok 2013.10.28. 11:39:57

@GERI87:
Hát,és ez mit jelent ?
Mi a közösségek összetartó ereje ha "államnemzet"-ről, meg ha nem "államnemzet"-ről van szó ?

Az egyik "attól" nemzet,mert egy nyelvet beszél,közös kulturális kincseket tart fontosnak,öltözködési hagyományokat,stb.,stb.; míg a másik "attól" nemzet,mert közjogi viszonyban áll azzal az állammal,amelyben él,megszületett,vagy amelyikhez a szülei állampolgársága okán "jog szerint" tartozik ?
Nem kevés ez így egy kissé,de nagyon ?

Remélni tudom csak,hogy nem fogadsz el ennyire súlyosan ecccerű magyarázatot,mint amit idézel.:-)))

GERI87 2013.10.28. 11:51:25

@egyetmondok:

"Az egyik "attól" nemzet,mert egy nyelvet beszél,közös kulturális kincseket tart fontosnak,öltözködési hagyományokat,stb.,stb.;...."

Igen. pl magyarság, németek, oroszok, lengyelek...
de van többnyelvű kultúrnemzet is pl svájciak..

"másik "attól" nemzet,mert közjogi viszonyban áll azzal az állammal,amelyben él,megszületett,vagy amelyikhez a szülei állampolgársága okán "jog szerint" tartozik ?"

Itt is van közös kultúra, hagyományok, történelem...csak nem feltétel a közös nyelv, származás.
Pl USA, Franciaország.
És igen, az állampolgárság, születés is fontos.

vannak olyan államnemzetek amik kultúrnemzetekre épülnek, pl brit, belga..
Itt vannak kultúrális, nyelvi alapű nemzetek (skótok, angolok, walesiek, flamandok, vallonok) és ezek alkotják a brit, belga nemzetet, ami az államhoz a "koronához" a közös történelemhez, kultúrához, hagyományokhoz kötődő identitás....
egy Londoni paki az NEM angol, de brit, mint egy skót..

egyetmondok 2013.10.28. 12:03:47

@GERI87:
Te komolyan elhiszed,hogy az egyes európai népeket,társadalmakat nemzeti közösségé formáló erőkben ilyen hatalmas különbségek lennének ?
Ez kizárt szerintem.
Ennél az európai történelem bőven-bőven egyenesebb vonalú,különösen a keresztény társadalom szervezési kísérlet kezdete óta,amely nem éppen ma volt.

GERI87 2013.10.28. 12:12:17

@egyetmondok:

Nem hiszem, ez így van.
Vannak különbségek, az alapok mások, aminek történelmi oka van, keverednek fogalmak, identitások, vagy párhuzamosan vannak jelen...

"az európai történelem bőven-bőven egyenesebb vonalú"

nem az, két eltérő nemzetfogalom alakult ki és még ezen belül is vannak kivételek.

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 12:12:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
a német fejlődési minta az, hogy kis önkormányzatokból álljon össze az egész. ők azt fogják mondani, hogy építkezzenek alulról. a nyugat kistérségek és a városrészek autonómiát tartja követendőnek. azt, hogy minden "szék" legyen önálló. és ezek csak informálisan álljanak össze székelyfölddé. azért, hogy ennek az egésznek ne legyen semmilyen nemzeti-etnikai színezete. ne legyen olyan, hogy a "székelyek földje".

bajorország sem csak a bajoroké. vannak ősbajorok, akik vicces jelmezekben járnak. de az nagyon rossz lenne ha ők fellázadnának, hogy el vannak nyomva. és követelik vissza az ősi jussukat. mert bajorországot belakták és felvásárolták az idegenek. meg lennék lepve ha berlin, vagy bécs a székelyek mellé állna. és a megmaradt erdélyi szászok és a bánáti svábok egyáltalán nincsenek elnyomva. de ugye ők is úgy képzelik, hogy a községek, a kis közösségek autonómiájából kell kiindulni. és abból kell építkezni.

a székelyek minél nagyobb földterületet akarnak körbe keríteni. úgy, hogy abban még többségük legyen. a románok érdeke most az, hogy maros megye után kovásznát elrománosítsák. nem lennék meglepve, ha segítségül hívnák a cigányokat.

és ugye a magyar politika azt mondja: a kormány azt is megmondhatja, hogy ki legyen a trafikos. azért, hogy a nemzet megvédje az érdekeit az idegenekkel szemben. a román pártok összezárnak, akkor az elrománosításhoz a minták is adottak. csak másolniuk kell orbán viktort.

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 12:27:31

@GERI87:
népnemzetet akartok. származás alapján, és nem beszélt nyelv alapján. de azt a civilizált világban nem fogadják el sehol. japánban sem. azért, mert ha egy bevándorlóból nem lehet japán (mert nem ősjapán), akkor ilyen alapon a sony vagy a nintendo könnyen kiűzhető bárhonnan. és ennek a sárga rizsevő társaságnak hatalma négy csendes óceáni szigetre szorulna. a japánoknak nagyon nem érdekük ez a volk nation elképzelés.

egy civilizáltnak mondott gondolkodás, ami egész egyszerűen elnyomja az ősit, a törzsit. de ez már a kereszténység felvétele idején is így volt. és még előtte az ókorban is. az újkori történelemben sem lesz ez másként. az észak afrikaiakat brutálisan elnyomják az arabok. van is ebből probléma. de a nyugatnak eszébe nem jut felvilágosítani az észak afrikai őslakosokat, hogy kergessék el az elnyomókat. ezzel tartják sakkban az arab ligát. az összes "ősnemzet" el van nyomva. és tartok tőle, hogy ez biológia.

GERI87 2013.10.28. 12:35:19

@kantonista:

A bajorok németek, a székelyek viszont nem románok, teljesen más a helyzet.
Bajorország egy tartomány, jobban mondva a szövetségi állam egy tagállama (land).
Székelyföld meg egy autonóm egység akar lenni a centralizált államban.

"a német fejlődési minta az....,"

Tökmindegy mi a "német fejlődési minta" bármi jelentősége is legyen a német közig. rendszernek szerinted.
ha egyáltalán érdekelni fogja őket az ügy, akkor a helyi viszonyoknak megfelelően alakítják ki álláspontjukat.

"ennek az egésznek ne legyen semmilyen nemzeti-etnikai színezete. ne legyen olyan, hogy a "székelyek földje"."

Miért mondanék ezt? ezt te mondod.

egyetmondok 2013.10.28. 12:36:46

@GERI87:
Ha a nemzetről van szó,az érdekel,hogy mik azok a létező ,működő erők,energiák,amik ezeket a közösségeket összetartják,az összetartást egyáltalán előidézik.

Nos,én változatlanul képtelenségnek tartom,hogy egymáshoz földrajzi értelemben nagyon is közeli népek itt Európában egymástól ennyire eltérő ilyen erőkkel,energiákkal válnának közösséggé; és egyáltalán: milyen közösséggé is ?

Amit európai nemzetként tartunk számon, azt azért tesszük,mert politikai jelenséget látunk,nemde. És nem nyelvi,vagy kulturális jelenséget. A politikumot tiszteljük vagy éppen ítéljük el,ha egyes nemzetek viselkedését,magatartását vizsgáljuk. Amit történelemként emlegetünk,az is az európai népek politikumának a története: nem nyelvek miatt robbantak ki a háborúk,1848-ban nem kulturális kérdések köré szerveződött a forradalom,hanem pont úgy,mint akkoriban bárhol "nyugaton" a szabadság,a hatalom,az állami szuverenitás,az önrendelkezés stb. kérdései köré. Nem így látod ?

Azt én nem vitatom egy percre se,hogy első látásra tűnhet úgy,hogy mintha "nyugaton" létező államok csináltak volna nemzeteket,itt "keleten" meg valahogy összeálltak az egynyelvűek és csináltak államot,vagy akartak (akarnak ma is ?)maguknak államot,igen, ez így akár nekem rendben is van,csakhogy ettől még e két eltérés nem teszi különbözővé az "itteni" meg az "ottani" nemzeteket abból a szempontból,hogy mi a nemzeti cél,hogy az egyáltalán mi lehet.

Olyanokat mondunk ilyenkor,hogy ugye a haza üdve,a szabadság,a jogaink,meg az ezekhez való büszke öntudatos odafodulásunk. De olyat nem mondunk soha,hogy a "nyelv joga". Lehet,nem vagyok pontos,de remélem azért érthető.

GERI87 2013.10.28. 12:42:25

@kantonista:

"népnemzetet akartok."

Az mia faszom? "turbóvolk"?

"származás alapján, és nem beszélt nyelv alapján."

Nem.
Aki magyar nyelvű az többnyire magyar (kiv: cigány), tehát ahol egy tömbben élő magyarság (székelyek) vannak, ahol ők élnek, ott akarnak autonómiát.

"mert ha egy bevándorlóból nem lehet japán.."

(hogy jönnek ide japánok?)
A gyereke az lesz, ha japán az anyaelve és integrálódik kulturálisan, akkor az lesz, függetlenül attól kik voltak a szülei, honnan származik, persze ha ázsiai.

A többi meg humbug...
mit szedsz?

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 12:46:53

@GERI87:
szerinted mi a nemzet? állíts már valamit. mert csak azt mondod, hogy ez nem így van, ez nincs így, ez nem, ez nem. úgy gondolkodsz, mint egy óvodás, aki csak tagadni tud.

GERI87 2013.10.28. 12:53:38

@egyetmondok:

"Nos,én változatlanul képtelenségnek tartom,"

az a te bajod.

"Amit európai nemzetként tartunk számon, azt azért tesszük,mert politikai jelenséget látunk,nemde. És nem nyelvi,vagy kulturális jelenséget."

A knemzeti közösség egyben politikai is, mi ebben a baj?
Mit nem értesz?

"És nem nyelvi,vagy kulturális jelenséget."

de, sokszor az is.

"nem nyelvek miatt robbantak ki a háborúk,1848-ban nem kulturális kérdések köré szerveződött a forradalom,"

dehogynem, a nemzeti önrendelkezés, egyben a nyelvhasználat, a kultúra kérdése is volt.

"Nem így látod ?"

nem.

"abból a szempontból,hogy mi a nemzeti cél,hogy az egyáltalán mi lehet."

Az alap a lényeg, aztán terelheted itt a "cél" (wtf?) kérdésébe a dolgot, tökmindegy. A nemzet fogalmak a világban és Európában mások, kész.

"De olyat nem mondunk soha,hogy a "nyelv joga"."

A magyar nemzet egy része idegen nyelvi környezetben a saját nyelvhasználati jogáért küzd, mert ez fontos elem az identitásnak...mi nem érthető?
Én meg ezt nem értem.

Üres szócséplés már ezen rugózni...

GERI87 2013.10.28. 12:54:12

@kantonista:

állítottam, írtam, megmondtam...az hogy nem érted, az a te bajod butaszar!

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 13:09:39

@GERI87:
a székelyeknek van nyelvhasználati joguk.

ők azt mondják, hogy maros, hargita és kovászna megye álljon össze egy régióvá. és a központ legyen a cca. 33.000 lakosú székelyudvarhely.

de ez olyan, mintha a cigányok azt mondanák, hogy szabolcs-szatmár-bereg megye legyen önálló, és a központja legyen mátészalka. és kivonulnának az utcára a kereplővel.

maros megye nem akar csatlakozni hargitához és kovásznához. marosvásárhelyen nem gondolják, hogy székelyudvarhelyen legyen a közigazgatási központ. nem gondolják ezt. innentől kezdve mindegy, hogy száz, vagy kétszáz, vagy háromszáz éve mi volt. az egész olyan, mint egy ionesco darab.

én értem, hogy a székelyeknek az lenne a legjobb ha az a három megye összeállna, de a civilizáció nem így működik. kölcsönösen előnyös megállapodást kell kötni, vagy lehet háborút indítani.

olyan nincs, hogy bemegy valaki egy autószalonba, és kéri a legdrágább autót, mert neki az lenne a legjobb. ezt lehet kérni, követelni. de a gyerekek gondolkodnak így.

egyetmondok 2013.10.28. 13:16:03

@GERI87:
Nem értjük egymást. Van ilyen.

GERI87 2013.10.28. 13:51:39

@kantonista:

Nem magyar többségű területek nem tartoznának bele az autonóm területbe, a vegyes lakosságú városok, amennyiben magyar etnikai terület veszi őket körbe, igen, de ez elkerülhetetlen.
Mi a baj?

www.ateesoft.gorek.us/szekelyfold/mo_szekelyfold.png

"én értem, hogy a székelyeknek az lenne a legjobb ha az a három megye összeállna,"

Senki nem mondta és gondolja hogy a jelenlegi megyehatárokat veszik alapul, és a jelenlegi megyékből áll össze az autonóm terület!
Ez nekik sem áll érdekükben mert akkor kisebb a magyarok aránya.

"cigányok azt mondanák, hogy szabolcs-szatmár-bereg megye legyen önálló, és a központja legyen mátészalka."

nem, nem...nem erről van szó.

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 14:56:00

@GERI87:
azt követelik, hogy a történelmi székelyföld álljon vissza. az a terület, amit egyébként a kiegyezés után megszüntettek. illetve még néhány járás, amiket ők kigondoltak. nem egészen azt, hogy a székely többségi területek álljanak össze egy régióvá. mert azzal elbukják marosvásárhelyet.

székely többségi területen nincs nagyobb közkórház, de egy nagyobb kőszínház, nincs tudományegyetem, nincsenek ipartelepek. regionális autonómia jelenleg szóba se jöhet. akkor se ha a románok azt akarnák.

GERI87 2013.10.28. 15:12:31

@kantonista:

"azt követelik, hogy a történelmi székelyföld álljon vissza."

Nem.
Ha a románok egyszer belemennek az autonómiába, akkor biztos hogy a lehető legkisebb, legszíntisztább magyar területek lesznek csak benne.

"mert azzal elbukják marosvásárhelyet."

A legtisztább népszavazást tartani a kérdéses területeken és akkor meg van oldva.

"nincs tudományegyetem, nincsenek ipartelepek."

Mióta feltétel ez?
Ennyi erővel a mostani megyék is "életképtelenek".

Sőt, a magyar Tolna megye is életképtelen mert, a székhelye kicsi...nincs ipar stb...

Szerintem az a baj hogy úgy képzeled ill. mások is úgy gondolják hogy egy zárt, önfenntartó "ország" lenne...
Nem, ez egy etnikai, nyelvi alapú, a megye felett lévő !közigazgatási egység! lenne, ami bizonyos kultúrális, rendeleti, jogi, adó kérdésekben maga dönt.
Ennyi.

kantonpárti (törölt) 2013.10.28. 15:31:26

@GERI87:
csak szólok: jelenleg tolna megyében van pl. paks. de ez most mindegy.

a székelyek kiáltsák ki az önállóságukat román többség ellenében. az egy etnikai alapon szervezett nagy-székely gettó lenne. ezek után tartsák fent. onnan kijönni is csak úgy lehet ha a román rendőr kiengedi őket. nyilván folyamatosan közúti ellenőrzést tartanának. egy önálló országrész lenne oké. de gondolom a kormány előírhatná, hogy román legyen a trafikos. mert úgy dönt a bukaresti kormány, hogy az idegenek veszélyeztetik a nemzetet. ismerős szöveg ugye. egy bizonyos orbán viktortól. a székelyek a kalapjukra tűzhetik az autonómiájukat. ha ők nem hajlandóak a románokkal kiegyezni, akkor végük van.

GERI87 2013.10.28. 15:49:55

@kantonista:

"az egy etnikai alapon szervezett nagy-székely gettó lenne. ezek után tartsák fent"

Ha kompromisszummal jön létre akkor nem.
nyilván csak így lehet és csak így érdemes.

"e gondolom a kormány előírhatná, hogy román legyen a trafikos"

Nem írhatná elő, olyan megállapodást kel kötni hogy a helyi ügyekben nem Bukarest dönt székelyföld felett, ezért hívják autónómiánka.
de látom nem tudsz elszakadni a hétköznapi orbánfóbiától, csak ebben tudsz gondolkodni, még példának is ezt hozod...

"ha ők nem hajlandóak a románokkal kiegyezni, akkor végük van."

A gond csak az a gondolatmenetedben hogy a románok jelenleg NEM akarnak kiegyezni, semmiféle autonómiát nem akarnak adni.
Nem arról van szó hogy a székelyek "máshogy akarják az autonómiát" hanem arról hogy a románok sehogy.

Mit nem értesz?

GERI87 2013.10.28. 15:51:30

@kantonista:

"ezek után tartsák fent"

Szerinted minden autonóm tartomány önfenntartó?
hát nem.

Ennyi erővel minden megye tartsa fenn magát...néznél nagyokat hogy semmi nem működik.

mitmiért? 2013.10.28. 20:09:25

Kedves autognomia!
Első posztod, amivel nem értek egyet. Szerintem teljes félreértés, akárcsak az autonómiát "támogató " magyar " megmozdulás. Ma a Klubrádióban beszélt az egyik erdélyi magyar szervezet vezetője, elmondta a magyar "rányomulas" csak árt az ügyüknek, ők köszönik jól megvannak, az autonómia kvázi már megvalósult, kéri a magyar belolkitikát ne tolják rájuk olyan kirakat politikusok akik évente egyszer átruccannak, de fogalmuk sincs a helyi viszonyokról. Most komolyan, amit egy Bayer támogat, az hogy lehet igaz ügy. Ja elmondta, h a mostani kormányzat a sikertelen kettős magyarositast csak szavazatszerzesre használják, kevesen tették meg, nekik is egyből "ajánlott" a regisztrációs lapot aláírni ott helyben. Ők maguk ugy tartják, hogy Románia kisebbség politikája rendben van, az itteni magyarok fújják csak fel ezt politikai bulvárból... No comment

H_A 2013.10.28. 20:45:23

@mitmiért?: Értem, amit mondasz, és bár lehet, hogy ebből az írásból nem ez derül ki, de egyáltalán nem vagyok, nem voltam, és nem is leszek az autonómia lelkes híve. Sőt. Viszont ha méltányos és igazságos akarok lenni, márpedig az akarok lenni, akkor látni kell, hogy ez a kérésük ugyanannyira jogos, mint amennyire bármely más kisebbségé. Már ha ezt akarják, és ha elég sokan akarják. És ez független attól, hogy az egész hülyeség ahogy van, esetleg, vagy sem Nem autonómia-vitát akartam ebből generálni, csupán egy elvet akartam szemléltetni.

Balt 2013.11.04. 15:10:05

@HomicideWatch: Jó meglátás. Már ezért megérte.

Balt 2013.11.04. 15:32:11

@konrada: Kb. így lehet. Remélem, a választások közeledtével (és a választási hajlandóság erősödésével) egyre kisebb esélye lesz az 5%-ra...
süti beállítások módosítása