A gyermek tragédiája

H_A Címkék: pályázat szakdolgozat díj Orbán Viktor Magyar Turizmus Zrt. Orbán Ráhel2013.05.02. 09:32

Kis magyar helyzetkép: Orbán Ráhel, a magyar miniszterelnök lánya  az állami tulajdonú Magyar Turizmus Zrt. pályázatán első díjat nyer újszerű témaválasztás kategóriában. A hír címlapokra kerül, ilyen ez ha apuka Magyarország miniszterelnöke.  Másnap magyarázkodni kell. Hogy nem tudtam róla, hogy belekeveredtem valamibe, amihez közöm nincs. Rendben van ez így?

orban-b2002.jpgAlapvetően jó dolog az, ha egy politikus gyermeke tehetséges, írástudó, ambiciózus, gondolkodó lény, aki ugyanúgy-ugyanazt teszi, mint sokan mások, akiknek nincsen miniszterelnök apjuk. Szakdolgozatot ír, pályázik, és díjat nyer. Csakhogy Ráhel elsősorban Orbán Viktor lánya, és csak azután önmaga, így bármennyire abszurd vagy kényelmetlen, a média kiemelt érdeklődéssel követi a lépteit. Nem túl jó hír ez Ráhelnek, hiszen rá is érvényes a népi bölcsesség, amely szerint az ember legfeljebb a barátait válogathatja meg, a szüleit a legritkább esetben sem. Ezért én hajlamos vagyok elhinni neki, hogy most valóban Pilátusnak érzi magát.

Tisztázzuk: ezzel a pályázattal és díjjal csupán egyetlen baj van, de az fölöttébb kínos.  A konzulens, az elbíráló és a díjat átadó egy és ugyanaz a személy: Nemes Andrea, egyetemi docens, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője. Következésképpen  a nevezett hölgy ügybuzgósága és megfelelési kényszere sajnálatosan felülírja a kislány legjobb tudását és a feladat jó elvégzésének képességét. Nem ő tehet arról, hogy éppen Orbán Viktor az apja, és arról sem, hogy különböző állami intézményekben csinovnyikok hadserege áll készenlétben a vezér hátsó felének fényesre nyalására.

A gyermek tragédiája az, hogy magyaráznia kell a bizonyítványát. Az, hogy ott marad a bélyeg: a drága jó édesapja miatt kapta az elismerést, még akkor is, ha egyébként simán elképzelhető, hogy különleges teljesítményt produkált. Az eset pedig tulajdonképpen egy egész rezsim mentalitását tükrözi, amelynek ez parányi kis szelete csupán: feltételek és gondolkodás nélkül csontig nyalni a főnöknek.

Sajnálom Ráhelt azért, mert ha eddig még soha, most kénytelen szembesülnie olyan dolgokkal, amelyekről semennyire nem tehet, amelyek kurvára nem róla szólnak, amelyekhez firkacnyi köze nincs. Egyebek mellett azzal is, hogy sokan rajta akarják elverni a port egy elbaltázott kormánypolitika miatt, hogy kizárólag a csalás és a jogtalan előnyszerzés oldaláról közelítenek díjához.  Sajnos ez nemigen lehet másképp, hiszen éppen a fennálló hatalom (a mindenkori hatalom) termelte ki ezt a fajta bizalmatlanságot mindennel és mindenkivel szemben. Amelynek szilárd alapját többek között az egyetem falai közé is befurakodó politikai megrendelések, utasítások és ellenállhatatlan megfelelni akarások bűze képez.

Ráhel, én a helyedben visszaadnám azt a díjat.

Update: A fentiek alapján természetesen jó döntésnek tartom, hogy a 60 ezer forintos pénzjutalmat nem vetted fel hanem a Corvinus Egyetem egyik szakkolégiumának adományoztad. Ebből az egészből jobban már úgysem lehet kijönni.

fotó: www.habostorta.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr535260990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MosoMasa 2013.05.02. 14:46:49

Milyen rezsim bazmeg? Ez mindenhol így működik a mindenkori hatalommal szemben! Így volt ez Kádár alatt is, így volt ez Gyurcsány alatt is és így van ez most is.
Így van ez a németeknél, amerikában és ausztráliában is ... meg mindenhol.
ne próbáljuk már a felhős eget is orbánra kenni. Meg azt sem, hogy az egyének tettéből általánosítunk!

barbapapa 2013.05.02. 16:32:54

csinos kis cigány luvnya lett belőle, és ha elmúlik 30, amikor a legtöbb cigány nőből aszott romhalmaz lesz, ő még mindig tündökölni fog a pénzől, amit a patkány apja lopott össze

NoBody 2013.05.02. 19:45:42

Szerintem Ráhel LESZ@RJA... Minket is... Mindent...

Ez a Nevem 2014.01.19. 13:50:45

Tényleg szégyellhetnék magukat.Nem vagyok Orbán hívő .Mit vétett maguknak ez a lány, hogy ilyen stílusban nyilatkoznak róla.

Ez a Nevem 2014.01.19. 13:51:50

@NoBody: Ilyen stílus után még igaza is van ha ezt teszi.

Gyorgy Nagy 2015.02.01. 12:48:50

Kit érdekel ez a repedtsarkú ? A férjét kéne megmaszirozni hogy miért mindig ő a befutó a közbeszerzéseknél.
süti beállítások módosítása