Egy hónap alatt félmillió: a rezsicsökkentés hasznáról

H_A Címkék: jogállam ellenzék szavazó MSZP Fidesz rezsicsökkentés 2014-es választások2013.03.23. 11:42

Ilyen egyszerű az egész történet: az a fasza csávó, aki ad, nem aki elvesz. Aki pedig történetesen most ad, az a Fidesz. Nem tudjuk, hogy mennyit és nem is érdekel. Mi hiszünk a tündérmesékben. Mi nem tartozunk azok közé, akik utánajárnak. Megelégszünk azzal, hogy elhisszük. A végtelenül leegyszerűsített, mondhatni lebutított politikai kommunikáció célba jutott: a Fidesz egy hónap alatt 500 ezer új választót nyert meg magának. Miután 3 évig szembement a forgalommal, az időszerű csattanás helyett száguldhat tovább kedvére.

rezsicsokkentes_pb_res2.jpgRégóta világos, hogy az ehetetlen-ihatatlan-megfoghatatlan témák soha, vagy nagyon ritkán jutnak el a választópolgár agyáig. Az egyik napról a másikra berendezkedett egzisztenciájú magyar ember leszarja az alkotmányos alapelveket, a demokráciadeficitet, a jogállamot, az emberi jogok sárba tiprását. Nem ért ezen a nyelven. Elég számára, hogy az agya 10%-át használja gondolkodásra, a többi 90-et szívesen rátestálja a hatalomra, és annak propaganda-csöveire.  Orbán Viktor harcol érte, a rezsije csökkentéséért, karddal és hüvellyel.  Kezében a támadhatatlan kétharmaddal bejelenti, hogy  "olyan erős barátai vannak a nagy nemzetközi szolgáltatóknak", hogy ezekkel szemben a magyar kabinet egymagában aligha tud a lábán megállni. És az istenadta nép még csak fel sem szisszen. De akkor is lesz csökkentés, ha kell a vérünk árán is. A nép meg ül bután a képernyő előtt, és hízik a mája: ez a tökös csávó kiáll értünk, szembemegy az egész világgal.

És igen mi aláírjuk. Írjuk alá! Hát persze, hogy áláírjuk. De mit is, barátaim? Egy demokratikus államban, amelynek valaha alkotmánya is volt, talán néhányan sejtik, hogy nem bocsáthatóak népszavazásra a költségvetéssel, adókkal, illetékekkel kapcsolatos kérdések. Ennek ellenére, fel se emeljük a fejünket, amikor Orbán Viktor benyögi a  közrádióban, hogy a rezsicsökkentés ügyében zajló aláírásgyűjtés egy népszavazás erejével ér fel. Mi nem tudjuk mi az a népszavazás, mi az, hogy költségvetés, mi a csökkentés szóra csóváljuk a farkunkat. Mert azt értjük. Minket nem érdekel, hogy mi lesz holnap vagy tíz év múlva, nem vagyunk kíváncsiak arra, hogy van-e fedezete a kormányzati nagylelkűségnek, nem vizsgáljuk az összefüggéseket, minket ideológikus témákkal ne fárasszanak.

Igen, bárminemű szemfényveszétéssel minket jól lehet lakatni. Igaza van annak, aki azt mondja: a Fidesz politikai szempontból megdobta a hatost. Jó érzékkel, jó időzítéssel nyúlt rá erre a témára, mert ugye senki nem gondolkodik el ama lábszagú magátólértetődőségen, hogy nincs magyar állampolgár, aki ellenezné a rezsicsökkentést, és általában bármilyen csökkentést. Óriási húzás, amellyel az ellenzék  is gyönyörűen sarokba szorult. Ha ellenzi a csökkentést azért, ha nem ellenzi, azért. Ebből csak a Fidesz nyer: egy hónap alatt félmillió új szavazót. A magyarázatok senkit nem érdekelnek. A statisztikai adatokkal alátámasztott, elegáns értelmiségi, szakemberi érvelések a legkevéséb sem.

Azt hiszem, ebből is levezethető mekkora szarban van az ellenzék és mennyire valószínűtlenül absztrakt távolságban a kormányváltás. Orbánt nem röhögte ki senki a rezsicsökkentés ügyében elindított aláírásgyűjtésért, Mesterházyt ki fogja az élelmiszerek ÁFA-csökkentéséért. Mert ami jól áll a hatalomnak, az az ellenzéket halálra ítéli. Orbán hatost dobott tehát rezsicsökkentésből, amelynek persze hosszú távú következményei beláthatatlanok. Irreleváns. Ezért aztán a kormányzati tevékenység nyomán kialakult demokráciadeficit felhánytorgatása energiákat visz el Mesterházyéktól, Bajnaiéktól, amelyek egyáltalán nem konvertálhatók szavazatokká.

Kádári trükk ide vagy oda, nevezzük aminek akarjuk, a Fidesznél ezt senki nem tudja jobban: míg a nagy rendszerek átalakításának politikai haszna bizonytalan, és hosszú távon érhet csak be, addig egy ilyen lépés azonnali sikerrel kecsegtet. Úgyhogy amíg elég sokan, de nem elegen, a demokrácia és jogállam pusztulása miatt aggódunk, a rezsicsökkentés extázisa és lelkesedése hátán a Fidesz újabb 4 éves kormányzásra feljogosító mandátumot szerez.

Végül is logikus: ha elég sokat állsz a macska farkán, mikor leszállsz róla, az hálából hízelegve odabújik.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr245163831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.24. 13:59:11

@danialves:
Minden műszaki cikk olcsóbb 10%-al Szlovákiában.
A házhozszállitást meg megoldják ugyanannyiért, mint itthon.
A garancia meg EU-s, bár tény, hogy macerásabb kicsit intézkedni.

Szerintem egyltalán nem elhanyagolható a kint vásárolt termékmennyiség.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.24. 14:00:08

@Binladen: Ezt viszont nem értem, miért a kapitalizmus felől közelíted meg? Gyakorlatilag ebből a válaszodból az jön le, hogy egy gazdasági súlypont-áthelyeződést szeretnél (ide), a többi meg maradhat a régiben. Tehát ha jól veszem ki, ha mi lennék a milliárdos 10% és a vezető gazdasági hatalom, máris nem lenne probléma az egésszel?

A kommunista példa meg nagyon jól tudod, h megválaszolhatatlan, egy államosított világban hogyan mondjak egy olyan embert, akinek földje meg gyára van? Viszont a kiváltságosoknak akkor ugyanúgy megvolt a villa, a nyaraló, a drága kocsi és a nyugatról behozott luxuscikkek, szóval ebben semmilyen eltérés nem volt.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.24. 14:05:48

@veracity:
Tudtommal Magyarhonba csak a reklámmentes verziót szállitják (ami élből drágább, mint a SO-es), plusz 20 dollár körüli szállitás + 27% ÁFA.
Ezekkel együtt kapásból a duplája az ára, mint egy ismerős által hozott KSO-nak.

Willy 2013.03.24. 14:06:47

@veracity: minek hiszel a szemednek vagy a tényeknek? Magyarországi postázáskor az Amazon már depositként beterheli a kártyádra a vámot és az áfát. Amit itt eltesznek. Majd kihozza az UPS a terméket és ami maradt a depositból visszakapod. A könyvolvasóra 14% Vám és 27% áfa járja. A nemzetközi verzió $139 amihez hozzávesszük a 235-os árfolyamot (mert 2 hét alatt ez is +10Ft lett) és már meg is vagy.

komplikato 2013.03.24. 14:07:43

@Kőmíves Kelemen: "A garancia meg EU-s, bár tény, hogy macerásabb kicsit intézkedni."

Még jó,hogy itthon nem fordul elő sima bolt vagy pont nagyker miatt rendezhetetlen garanciális ügy vagy hónapokig húzódó. :P

"Minden műszaki cikk olcsóbb 10%-al Szlovákiában."
Kis utána járással van ami még inkább. És akkor a távoli Lengyelországról nem esett szó.

veracity 2013.03.24. 14:08:47

@Kőmíves Kelemen: Én ÁFA nélkül kaptam a dx-et! 2 éve!

komplikato 2013.03.24. 14:09:28

@komplikato: Ja és elöbb említett átvételi pontok egy része azért (is) van, hogy intézze a messziről jött cuccok garanciázását az oda menetrendszerint érkező szállítók álltal.

komplikato 2013.03.24. 14:11:38

@veracity: OFF: Bizonyos kártya szolgáltatóknál van olyen lehetőség, hogy mondjuk USA-ból rendelsz terméket egy virtuális USA címre és ők onnan kipostázzák neked. Itt persze a kérdés a szállítási költség, de így lehet olyan akciós terméket venni, ami "USA/Canada only", persze utána kell számolni megéri e szállítással, vámmal, áfával. De ilyen esetben ezeket a vevőnek kell intéznia./OFF

komplikato 2013.03.24. 14:12:59

@veracity: Szerintem 2012 nyarán kezdtek el szívózni ezzel, mert előző év végén még marha olcsón lehettt rendelni, aztán felébredtek Amazon-nál és rávágtak extra szállítási felárat meg sok minden egyebet.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.24. 14:13:00

@veracity:
Október körül változtattak a dolgon, és azért irtam a vámot is, mert úgy tudom hogy rászálltak itthon, hogy MINDENRE kell azt is fizetni.
De a vám nem biztos, viszont az áfa tuti :/

christophe 2013.03.24. 14:13:42

@Binladen: ''könnyűipar,nehézipar,gyógyszer,vegyi árú,élelmiszer''
Ez a KGST alatt volt Magyarorszàgra kiosztva,most màr az oroszok magasrol leszarjàk a szabolcsi almàt,olcsobban,jobb minosègu àrut tudnak venni,màs europai orszàgoktol,ès ez èrvènyes a könnyűipar,nehézipar,gyógyszer,vegyi árúkra is......

veracity 2013.03.24. 14:17:48

Ma vettem egy e-könyvet az amazontól, 22,5 USD, a számlámról 5381-et vontak le.

Ezen bizony nincsen se ÁFA se vám!

Egyéves Önkéntes 2013.03.24. 14:20:36

@Kudawudashuda: A távhő áfája 5% volt és most is annyi.

komplikato 2013.03.24. 14:21:28

@veracity: Nem csak 40 euro összeg felett tezsnek rá? Nem tudom, csak kérdem, mert unóban onnantól vám köteles nem?

@christophe: És megint eljutottunk kedvenc kérdésemhez, hogy a hazai élelmiszer miért vagy rosszabb minőségű vagy drágább, mint a lengyel, német, osztrák, stb? És miért kerül 2/3-a a magyar élelmiszer pont ezen országokban???

veracity 2013.03.24. 14:22:34

Intelligent Governance for the 21st Century: A Middle Way between West and East

Elolvasta az MNB mai elnöke, az általam istenített Matolcsy György is! Megrendelem és én is elovasom! Tartsunk össze, mi jobboldaliak!

Majd idézgetni fogok belőle nektek szocimóknak bőven, tanuljatok! Mórest!

2013.03.24. 14:25:51

@veracity: nem diktatúra van, hanem autokráciára való törekvés. ez független az mszp hibáitól, nem tudom miért kell belekeverni.

Egyéves Önkéntes 2013.03.24. 14:44:25

@veracity: Még nincs, de tavaly óta szarakodnak és én már jártam úgy, hogy egy hónapot dekkolt a megrendelt csomagom az ügyfélbarát vámon és rábaszták a vámot és az áfát.
A kiszállító postásnak fizetted ki (plusz 1200 ft ügyintézési díj) addig nem adta oda a cuccot.

christophe 2013.03.24. 14:55:55

@komplikato: Mert,nincsenek fejlesztèsek,szètvertèk a tsz-ket(piaci alapon is mukodheto)az àllami tàmogatàsok a csokosoknak megy,mert megrendult a vàsàrlok bizalma,piacon sajàt szememel làttam amint az àrus made in grece dobozbol ontotte àt falàdàba, ès àrulta magyarkènt.Feldolgozo ipart is tonkre vàgtàk,stb.....

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.03.24. 15:02:03

az inkább a kérdés, hogy egyszeri eszköz volt, vagy huzamosabb ideig fogják előrángatni...

fchris82 2013.03.24. 15:10:13

@Larry Silverstein: "Amúgy aki szabad versenyt akar magyarként az komplett idióta. Olyan rendszer kell ami nekünk jó. Aztán nyugodtan nevezhetjük szabadnak, kérdés mit szabad és kinek. Ideje lenne azt csinálni mint mások. "

Huha... Szóval: "Igen, a Fidesz kommunista módszerekhez folyamodik, és kommunista/szocialista gazdaságpolitikát folytat, mert ez az ország érdeke. És ez így van jól."

Javíts kérlek, ha tévednék.

Tudod, van az elmélet és van a gyakorlat. Amiről te beszélsz, az a kis mitugrász csere csatár, aki mindenképpen bizonyítani akar, ezért ha véletlenül labdához jut játék közben, akkor kizárólag a saját pici érdekeit nézi, a csapatjáték helyett, és ahelyett, hogy valóban győzelemhez segítené a csapatát, és lepasszolná a labdát a helyzetben lévő játékosnak, ő inkább megpróbálja a lehetetlent és magától értetődően elrontja. Nyer ezzel bármit is? Rohadtul nem. Igen, az egyéni érdekünk, ha egy ősember agyával gondolkodunk, hogy építsük a nagy szocializmust, készüljenek ismét 5 éves tervek, legyenek hatóságilag szabályozott árak és a többi.

Na, de most hogyan magyarázzam el neked, hogy ez valójában nettó hülyeség? Nem működik. Az NDK-nak és úgy az egész keleti blokknak nem vált be, hogy kinyírta a versenyt, kontraszelektált és államilag próbált meg szabályozni dolgokat. Hahó! Hol működött az bárhol is, amiről te beszélsz? Csille? Kuba? Kína? NDK? Szerinted mi vagyunk az elsők a világon, ahol a bankokat, a nyugatot és úgy a kapitilazmust ördögtől valónak állítják be? Jaj, ne már :D Nyilván megvannak a kapitalizmus és a verseny hibái, mint ahogy a jobbágy felszabadításnak is volt egy rakás vesztese, főként azok, akik nem tudtak alkalmazkodni az új rendszerhez. Nem vágyom egy USA típusú rendszerre, ahol kb nincs is szociális háló, ugyanakkor egy orosz "demokráciára" vagy Kínai típusú gazdaságra sem. Abban biztos vagyok, ha az állam szerepet téveszt és elkezd belepofázni gazdasági folyamatokba felülről, az még az életben nem vezetett jó eredményre, ellenben már okozta régiók és országok leszakadását. De hogy mást ne mondjak: Ladát már nem nagyon tudsz venni, a mocskos Mercedes meg most nyitott nálunk gyárat. Elérhető, olcsó népautónak az előző rendszerben meg vehettél Trabantot. Ezt vágyod vissza? Leszorított árak, nulla innováció? Rezsi szempontból mehetnénk abba az irányba is, hogy az állam zászlajára tűzi az energiafüggőség csökkentést, és támogatni kezdi a passzív házakat, hőszigetelő rendszereket és a többit, ami még lehet, hogy az építőipart is kicsit megsegítené. De ehelyett, ők hatósági árat szabnak, és még "támogatják" azt is, aki igazából a medencéjét és a garázskijáróját fűti. A magas áraknak is megvannak a maguk előnyei, és ezzel párhuzamosan az alacsony áraknak a maguk káros hatásai.

fehérfarkas 2013.03.24. 15:13:43

egy régi középkori mondás jut erről az eszemben, de a kérdés, hogy ez mennyire illik rá a mostani magyar helyzetre?

"Azt mondják: Nem romlik meg a nép csak ha a királyok megromlanak, és nem romlanak meg a királyok, csak ha a tudósok megromlanak.

Imám Al-Ghazzáli - Al-Ihyá'"

fchris82 2013.03.24. 15:16:28

@veracity: "Folyik a hablaty a demokráciadeficitről, a fékek és ellensúlyok hiányáról, a diktatúráról."

Huha... Ha utána olvasol a szavak jelentésének, és annak, hogy ezeket hogyan szokás megvalósítani, akkor magadtól is megkapod a választ.

Egyébként pedig javaslom "A hullám" című film megtekintését. Aztán gondolkozz el azon, hogy ezt miért mondtam.

micsoda? 2013.03.24. 15:19:38

Na igen! Lemondtam a rezsim egyes részeinek átutalását, mert 1200 forintot fizettem volna. Kártya használattal vettem fel a pénzt így csak a felét, 600 forintot fog a bank tranzakciós címen levonni. Ennyi lesz kb. minden hónapban. Akkor mennyi is a rezsicsökkentés?

ekat 2013.03.24. 15:20:12

@Kőmíves Kelemen: Ha már a Kindle-nél tartunk, én is már hetet vettem a NÉMET Amazontól (bár most lenne érdemes, mert a PW le van értékelve), és ez aztán abszolút és teljesen legális. :-) Én sem kerestem rajta egy forintot sem, magamnak, férjnek, kollégának, sógornak,barátnak, ilyesminek kellett.

micsoda? 2013.03.24. 15:26:23

@micsoda?: Igaz, nem muszáj interneten intézni a dolgokat, a bantu négerek is megvannak nélküle. Ha arrafelé megyünk, rendben is van.

ekat 2013.03.24. 15:28:57

Amúgy meg, ami az az alapkérdést illeti, szerintem normális ember soha nem szavaz a zsebével. Engem nyugodtan megkérdezhetne a Fidesz, azt mondanám, hogy ne legyen rezsicsökkentés, mint ahogy szavaztam a vizitdíjta és a tandíjra is. Én inkább normális országban szeretnék élni... és még ha kispénzű lennék is, kit érdekelne, hogy csökken-e 10%-ot a rezsim, mikor közben megállás nélkül minden ár megy felfele és minden romlik lefele...

mis 2013.03.24. 15:49:10

@Kőmíves Kelemen: erre is lenne egyszerű megoldás: fejenként évi 200 m3 gáz legyen ingyen, az afelettinek pedig legyen sokkal magasabb ára. Ezzel egy 5 fős család (ugye a nagycsaládosok), ha évi 1000 m3 gázt használ el, akkor ingyen lenne a fűtés...de ez csak álom.

fehérfarkas 2013.03.24. 16:14:27

@tede: " Pl nekünk a család átlag nettó bevétele 550-600e és a havi kiadások lakáshitel törlesztése stb stb mellett egy 8 éves suzukit tudunk fenntartani. Drágább autó szóba sem jöhet... Szeretnék nagyobb lakást, de sajna én nem tudom az építőipari konjunktúrát támogatni, pedig a ballibek szerint az én családom már kőgazdagnak számít, hogy elmennének a büdös #$%&&$#ba"

pedig a fideszes politikusok, és a kormány 2 minisztere is megmondta, hogy havi 47.000 Ft-ból meg lehet élni, a ti jövedelmetek ennek több mint a 10-szerese - akkor ezek szerint a valóságban a Fidesz-kormány alatt nemhogy havi 47.000-ből, de még havi félmillából is alig lehet csak megélni?
vagy te hazudsz vagy a Fidesz, mert mindkettőtöknek egyszerre nem lehet igaza - de azért továbbra is a szocikat szidjad, mert ők tehetnek minderről (tegnap hallottam, hogy állítólag Bajnai tényleg a patás ördög és ő találta ki az emberiség számára az AIDS-t, leprát, pestist, stb-t)

veracity 2013.03.24. 16:20:24

@mis: Helyes! Sőt, ezen az úton kell haladni tovább!

Fejenként 15 kg sonka legyen ingyen mindenkinek, efölött pedig sokkal drágább mint most. Így egy 5 fős család ugye ha 75 kg sonkát eszik meg, akkor az ingyen lenne. De ez is csak álom!

Továbbá, fejenként 20 liter bor legyen ingyen, efölött meg sokkal drágább. És legyen még fejenként 100 liter benzin is ingyen, de efölött sokkal drágább mint most. És legyen még tíz évente fejenként egy BMW is ingyen, de efölött jó drága. És... és... és...

És ne kelljen dolgozni fejenként 2 hónapot egy évben, egy öt gyerekes családnál ez 10 hónap, de hát ez is csak egy demokratikus álom!

Mert ez a szemét Fidesz Orbánnal az élen akadályozza!

veracity 2013.03.24. 16:23:35

@fehérfarkas: Bajnai, igen! Akkor majd a 47 000-et fel fogja emelni 470 000-re, mert ő tudja és meg is mondja, hogy a 47 000 -ből nem lehet megélni!

Mind Bajnaira szavazunk, mert ő szakértő és majd megemeli a fizunkat, meg hát!

veracity 2013.03.24. 16:31:47

Igenis, mi szocialisták kezdjünk aláírásgyűjtést azért, hogy emelkedjenek a rezsiköltségek 10 %-al!

Igen, megcsináljuk! Nőjjenek azok a kurva költségek!

fehérfarkas 2013.03.24. 16:33:58

@veracity: csupán egy szokásos fideszes szavazó logikai bukfencére hívtam fel a figyelmet, amit már nagyon sok fideszestől hallottam: miközben azon panaszkodik, hogy ő az KSH szerinti átlagbérnél sokkal magasabb jövedelemből is milyen nehezen tud megélni, aközben azt a pártot támogatja, amely szerint havi 47.000-ből meg lehet élni, amelyik párt most kormányon csökkentette a minimálbér és az átlagbérből élők nettóbérét, és csökkentette a szociális támogatásokat - vagyis miköben azon panaszkodik, hogy ő az átlagbérnél magasabb jövedelmből alig bír megélni, aközben támogatja azt, hogy az átlagbérből és az alatt élőknek csökkenjen a jövedelme

fehérfarkas 2013.03.24. 16:41:40

@veracity: ha az energiaszolgáltatók esetében nem emeli meg a korány az áfát, nem vezet ró ki rájuk új adónemeket (2 új adó idén január 1-től lépett életbe), nem emeli meg az állami cégekhez (mint pl. az áramszolgáltatók esetében az MVM-nek) fizetendő díjakat, akkor most nem kellene 10%-kal törvényben kötelezni őket az árcsökkentésre, hiszen legalább 20%-kal lenne olcsóbb
(vagyis a megemelt régi adók + bevezetett új adók + felemelt rendszerhasználati díjak nélkül sokkal olcsóbb lenne a rezsi: jó példa erre a 2010-es és a mostani 2013-as rezsicsekkek összehasonlítása;
vagyis azalatt a csúnya-csúnya-csúnya Bajnai alatt 10%-os csökkentés nélkül is kevesebbet kellett fizetni a rezsiért mint most a 10%-os csökkentéssel)
ja, és akkor azt még nem is írtam, hogy az energiaárak 3/4-ét az adók teszik ki - azt viszont már írtam, hogy az adókat megemelték + újakat is bevezettek
(így nem csoda, hogy a 10%-os csökkentéssel is többe kerül, mint a kormányváltás előtt a csúnya Bajnai idejében)

veracity 2013.03.24. 16:49:42

@fehérfarkas: Ne akaszd rá a fideszre a céltábládat, mert sose mondott olyat közülük senki, hogy 47 000 jobban meg lehet élni, mint 470 000-ből. Csak azt mondták, hogy 47 000 -ből jobban meg lehet élni, mint a sokkal kevesebből! Mert a szocik sokkal kevesebbet adtak! Mármint segélyt! A Fidesz munkabért ad inkább! Így már tisztább?

Egyébként havi 600 000-ből nem lehet jól megélni, ém az asszonnyal, ketten, 800 000-ből sem tudunk jól megélni. Tudod, ez mindig attól függ, hogy mik a vágyaid, hogy tudod-e megvalósítani annyiból, amennyi épp van.

Én pl. már régen szereznék egy új Kia Optimát, 10 000 000-ért. Olyan nagy dolog? Egy középkategóriás ázsiai (félázsiai...hehe)? Nem tudok, mert másra is kell. Teljesen frusztrált vagyok!

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.24. 16:56:22

@veracity: legalább ne hazudnál ekkorákat! A közmunka programotokra céloznál? Mert azért hangsúlyozottan nem munkabér jár! Arra kötelezik azokat, akik szociális segélyt kapnak, de semmiféle, a munkavállalókat egyébként még megillető joguk nincs.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.24. 16:57:37

@fehérfarkas: ezt a hithű fideszesek mindig meg fogják magyarázni. Még akkor is, ha történetesen a fasz rosszabbik végén vannak. Ennyi esze van a szavazóiknak.

fehérfarkas 2013.03.24. 17:43:56

@veracity: " Ne akaszd rá a fideszre a céltábládat, mert sose mondott olyat közülük senki, hogy 47 000 jobban meg lehet élni, mint 470 000-ből. Csak azt mondták, hogy 47 000 -ből jobban meg lehet élni, mint a sokkal kevesebből! Mert a szocik sokkal kevesebbet adtak! Mármint segélyt! A Fidesz munkabért ad inkább! Így már tisztább?"

nem teljesen így hangzott ez ominózus elhíresült szöveg, de hát a fideszesek mindig is jobban szerették a mítoszokat és a szövegek kiforgatását, félremagyarázását mint a valóságot

egyébként kik csökkentették le a munkanélküli segély idejét 9 hónapról 3 hónapra? kik csökkentették le a tartósan munkanélkül levők szociális támogatását? kik csökkentették le a rokkantak támogatását?
vagy kik csökkentették a minimélbéresek és az átlagkeresetűek nettó bérét (az új adószabályokkal)?

a közmunkát meg ne keverd a rendes munkával, mert itt közmunkáról van szó, ami azt jelenti, az állam munkát végeztet az adott egyénel, amiért még a minimálbér összegét sem fizeti ki neki

"Egyébként havi 600 000-ből nem lehet jól megélni, ém az asszonnyal, ketten, 800 000-ből sem tudunk jól megélni. Tudod, ez mindig attól függ, hogy mik a vágyaid, hogy tudod-e megvalósítani annyiból, amennyi épp van.
Én pl. már régen szereznék egy új Kia Optimát, 10 000 000-ért. Olyan nagy dolog? Egy középkategóriás ázsiai (félázsiai...hehe)? Nem tudok, mert másra is kell. Teljesen frusztrált vagyok!"

és akkor mit szóljanak a minimálbérből és az átlagbérből élők, akiknek a Fidesz-kormny csökkentette a nettó bérüket, miközben az alapvető élelmiszerek kb 40%-kal emelkedett, a benzin ára 300-ról 430Ft-ra nőtt, a rezsi kb 30%-kal emelkedett (még a 10%-os csökkentést beleszámolva is)?

de pont erre az ellentmondásra hívtam fel a figyelmet, higy ti fideszesek panaszkodtok, hogy mennyire nem tudtok megélni havi félmilliónál nagyobb jövedelemből míg az ország többsége ennek a töredékébel kell megélnie, és az ő jövedelmüket csökkentette a Fidesz

bulista 2013.03.24. 20:11:18

@veracity: Legyél olyan jó, és mondj pár olyan dolgot, ami azt bizonyítja, hogy a FIDESZ egy jobboldali párt.

Binladen 2013.03.25. 11:03:47

@danialves:
Hogy miért a kapitalizmus felől közelítem meg a kérdés megválaszolását?
Azért mert ez a világtrend. Ahol fejlődést lától a világban, nem más---- mint a volt kommunista országok, akik vegyíteni tudták e 2 rendszert kisebb nagyobb sikerrel.
Ha megnézed a fejlett kap.országokat: Usa,Fr,D,GB. akkor láthatod azt, hogy amikor államosítanak energia szektorokat,egészségügyet,és próbálnak több pénzt belepumpálni a szociális hálóba,akkor bizony ők is a volt szocialista rendszer felé menetelnek, vagy ha úgy tetszik akkor építik azt.
Remélem nem mond. azt,hogy nem így van-:)

christophe
''könnyűipar,nehézipar,gyógyszer,vegyi árú,élelmiszer'' ??
Szégyen nem szégyen, de ha jó üzletet akarunk az oroszokkal és a keleti piaccal(pl. Sanghaji 4-ek ), akkor bizony vissza kell szokni(először le kell szokni a bevett uniós szokásokról--amit lehet nekik azt nekünk nem) a barter üzleteléshez.
1. példa: Ki nem szarná le azt a pár embert a tőzsdén, hogy nem keres 10.milliárdot azzal szemben, hogy mondjuk az üzemanyag és az energiaszolgáltatás olcsóbb lenne,és ezáltal lendületet is kapna a gazdaság.
Szerinted Orbán miért esett térdre Putyin előtt?
Meg adom a választ is, hogy ne beszélj félre ez ügyben:
Azért mert a fejlett nyugati országoktól már nem kapunk segítséget!
Biztos észrevetted azt, hogyha Magyarország egy kicsivel is többet kér az EU-tól, rögtön kitalálnak különféle koholmányokat, ami miatt inkább a retorziót használják,segítség helyett.

Csak úgy óvatosan megsúgom neked azt,(ismerek 1 pár vezetőt a Záhonyi vámon)tőlük van az információ, hogy bizony NAPONTA 2000-2500 kamionnyi árú hagyja el az országunkat, Ukrán és Orosz föld felé, nyugat európai beszállítókkal.
Lehet hogy most nem tudunk a könnyű és a nehéziparral labdába rúgni, pedig csak akarni kell(nemet kell mondani az EU-nak), de viszont egy jó nagy szeletet kilehetne vágni ebből a profitból az élelmiszerrel,vegyi és gyógyszeriparral.
Itt van egy köpésre tőlük keleti régió,Magyarország éléskamrája, Tiszaújváros/vegyi árú, Tiszavasvári/gyógyszeripar.Nem értem akkor, hogy mi a probléma!
Úgy látom azért, hogy ez működjön, fel kellene emelniük a zsíros seggüket a parlamentben a miniszter uraknak,és nem Chilébe,Hawaii-ra meg Ciprusra kellene menni dőzsölni és a sutyi pénzeket elsumákolni, ha nem az ország javára üzletet kötni.
A nagyon bonyolult és megoldhatatlan megoldások attól olyan nehezek, hogy marhára egyszerűek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.25. 17:24:15

@Binladen: És pl. India, Japán vagy Dél-Korea volt kommunista ország? Ahol fejlődést látsz, az a hihetetlen mértékű erőforrásnak (legyen az munkaerő vagy tudás) köszönhető, meg annak, hogy az általad kifogásolt módon GB, FR és USA oda viszi a tőkét. Ezt persze könnyebb egy olyan központosított országban menedzselni, mint Kína, de ha nem lenne a világ kapitalista fele, simán éhen halnának.

Amit meg írsz, hogy GB, D, USAnál most államosítások vannak és a szociális háló felé menetelnek, egyrészt nem igaz általánosságban (pl. USA a bankrendszerbe pumpálja a pénzt, ahelyett, h megadóztatná őket, ez akkor most hogy is van?), másrészt itt alapvetően korábban privatizált állami feladatokat vesznek vissza. De még mindig beszélhetnénk ezeknek az országoknak az elmúlt száz évéről, és hogy milyen gazdasági hatalmat építettek ki ebben a rendszerben.

Binladen 2013.03.25. 19:22:00

@danialves: Nem általánosságokról hanem tényekről beszéltem, talán többet kéne figyelned a világ eseményeit.Az USA elnöke,pont az egészségügy állampolgári jogon és ingyen hozzáférhetőséggel nyert kampányt az országában.
A kapitalizmus sem különb a szoc,tól, sőt a világ legerőszakosabb rendszere, akik fegyverrel viszik a békés demokráciáját. kb. úgy mint a keresztények.
Tehát amiről te beszélsz az elmúlt 100év nagy gazd.hatalmairól, azok fegyverrel és erőszakkal erősödtek meg.Ezeket élteted és csókolgatod körbe, és nem a logikát.
Lásd Magyarországon mit tett a kapmus, 9mill. koldus országot csinált a szabadság és az egyenlőség nevében.
És az a nagy helyzet, hogy ezek az emberek nem azért lettek kódúsbaszták mert nincs diplomájuk, hanem a kap. gyarló hazug áldozatai lettek.

Nem v. kommunista sem szocialista, de az én gondolkodásomban mindig a demokáré élvez előnyt a rablással szemben.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.25. 19:54:10

"Nem általánosságokról hanem tényekről beszéltem, talán többet kéne figyelned a világ eseményeit."
Talán neked meg értelmezned kéne, amit leírtam. Tehát: az USA nagy kommunista átalakításába pl. az hogy fér bele, hogy az Obama-kabinet is dollármilliárdokat pumpál a gonosz, vérszívó bankrendszer fenntartásába?
(Abba már bele sem kezdek, hogy a jóléti államot, tehát az állami egészségügyet és a szociális hálót éppenséggel a skandináv fejlesztették tökélyre, tehát ez sem egy kommunista találmány)
"Tehát amiről te beszélsz az elmúlt 100év nagy gazd.hatalmairól, azok fegyverrel és erőszakkal erősödtek meg." Pl. Németország, akit két háborúban is tönkretettek, leromboltak, szétdaraboltak, jóvátételre köteleztek, és emiatt akkora bűntudatot kell érezniük, hogy még fingani sem mernek? (Ráadásul 20 éve még hozzájuk is csaptak egy lepukkant kommunista utódállamot). Vagy csak meg kell nézni Svájcot, jó sok hódító rablóhadjáratot vezetett története során...
"Nem v. kommunista sem szocialista"
Á dehogy, csak éppen még azt nem írtad le az érvelésed mellé, hogy mennyivel jobb és igazságosabb volt a Kádár-korszakban élni, és azóta hogy elromlott minden.

Binladen 2013.03.26. 09:51:45

@danialves:
Én nem akarom annyi ződddségel leírni ,hogy nekem van igazam, DE! a kommunizmust már 4500 évvel ezelőtt kitalálták a görögök.Ennyit a 100évedről.

Az elmúlt 100év nagy gaz. hatalmai nem fegyverrel gazdagodtak meg, hanem ERŐSZAKOS HÁBORÚKKAL!
Ugye azért azt nem gon. komolyan ,hogy az a ország(DE) amit tényleg szarrá bombáztak, azt 4 autógyár húzta ki a szarból.
Nem mond. neked újat, ha azt mondom,hogy a világ összes aranyát ellopták,amiből a mai napig éldegélnek.
Pont a napokban volt arról szó,hogy hozzá kellene nyúlni már ahhoz az aranykészlethez amit USA-ban tárolgattak a 2 világháború óta.Több 100 tonnáról van szó!Persze ha ez meg is történne, akkor lenne csak igazán nagy pénzügyi válság amcsiban.
A világ legnagyobb kölcsönadója KINA, pont ezért lepi el az USA-t, mert kúrvára nem tudják a hiteleket vissza fizetni nekik.
Persze Svájci bankárosok is ebből az örökségből éldegélnek ilyen jól, és nem a kirobbanó fantasztikus gazdasági tudásuk miatt.

Én éltem eleget a szocializmusban!(52.)Nincs mit szégyellni rajta, sőt még építettem is, a siklód Budán is azért működik mert dolgoztam rajta kb.3hónapot,több száz magamfajta emberrel.(ezt hívták kommunista szombatnak).
Sőt még azt is meg merem kockáztatni, hogy az én adómból tanultál ingyen és bérmentve.

Te vajon mit adtál idáig az országnak, hogy így prüszkölsz a szocializmusra?

Persze így a karosszékből könnyű osztogatni az eszet, amit nagy nehezen megtanultál a tankönyvekből.
Néha le kellene szállnod a földre.
Én nem 10ezer embernek akarok jót, hanem 10 millió embernek, de hát szerinted ez már súrolja a kommunista jelzőt, nem?!

23év alatt mit hozott a rendszerváltás ,hogy így ujjongsz érte?
Mondjál már olyan szektort a tőzsdén kívül, ahol magasan kiugró teljesítményt ért volna el az ország és a rendszerváltó pártok.
Persze ezen kívül van még egy, a szegények szektora, nyilván ez a 9millió ember hülye szerinted, azért jutottak erre a sorsra.

fchris82 2013.03.27. 23:27:08

@Binladen: "23év alatt mit hozott a rendszerváltás ,hogy így ujjongsz érte?"

Hát, nem tudom, ki kell nézni csúcsforgalomban. Lehet autód, és nem csak 3-ból választhatsz, amikre aztán éveket kell várnod. Utazhatsz. Tudod te, mikor hagyhattad el az országot korábban? Elég ritkán. Tudod, milyen volt, amikor még abból is problémád volt, ha a jegygyűrűt nem írtad rá a lapra, amikor elhagytad az országot? Amikor nem válthattál csak úgy pénzt. Amikor az, hogy az egyetemre bekerülsz-e, nem a tudásodnak, inkább politikai irányultságodnak és kapcsolati tőkédnek a függvénye volt. 1 lakásod lehetett.

Ajánlom figyelmedbe Hofit, esetleg a Tanú című filmet, hogy kicsit ízlelgesd mi minden változott. Milyen volt az, amikor nem lehetett húst kapni, pedig minden jelentés szerint szárnyalt a mezőgazdaság. Egy 3 napos hétvégén kiürül a főváros, és mindenki elhúz vhova nyaralni, síutak tömegéből lehet válogatni. Akkor vágsz disznót, amikor akarsz.

Egyébként pedig a változásokkal nem mindenki fog jól járni. A jobbágyfelszabadítást is megszívta a jobbágyság nagy része, a polgárosodással együtt. Mégis, azok az országok (emberek), akik tudtak alkalmazkodni az új helyzetekhez már középtávon is profitáltak a dologból. Akik viszont megmaradtak királyságban, vagy csak úgy pár száz évvel később váltottak, azokat általában az előbbiek vagy gyarmatosították vagy csak simán elhúztak mellettük. Most is megy a hiszti. A kapitalizmus és a jobbágyfelszabadítás is a LEHETŐSÉGRŐL szól. Hogy kapsz lehetőséget. Mint amikor elköltözöl a szüleidtől. Egy csomó minden szarabb lesz, egy csomó minden pedig jobb, és onnantól csak rajtad múlik, hogy mit hozol ki belőle. Fel kéne nőni, nem az anyuci szoknyájába kapaszkodni még mindig.

Segíteni kell a leszakadókat, mert senkinek nem érdeke a durva egyenlőtlenség, főleg mivel sokan hátterük miatt kerültek nehéz helyzetbe. Pont ezért nem jó, hogy a Fidesz a hontalanok problémájának megoldása vagy enyhítése helyett kriminalizálni kezdi őket.

Lehet érvelni amellett, hogy az államosítások, a szociális háló aránytalan bővítése, vagy bármi más igazából tök jó. Csak az a helyzet, hogy a valóság már többször bizonyította, ha a megmentik azokat a területeket, amiknek pusztulnia kell, az nem oldja meg soha a helyzetet, csak elnyújtja a haldoklást. Lehet azzal jönni, hogy a bányákat meg kellett volna "menteni", vagy ahogy a "Libás" szotrinál is bejátszott, hogy a csődhöz közrejátszott az állam beavatkozása is, nevezetesen, hogy a Hajdú Bét konkurenciáját megvette az állam, így kb a befektetők meg nem akartak versenyezni egy országgal, esélytelenül, ami kb meg is pecsételte a sorsát az egésznek. Naponta több ezer sejted hal el, ez így van rendjén. Ha a könnyűipar áttelepül Kínába, akkor nekünk nem keseregni kell, hanem új területet találni, ahol jók lehetünk. Az elmúlt 15 évben több cég a garázsból nőtt ki az USA-ban (Google, Facebook, az Apple a csőd széléről mászott vissza, Dell, HP, Amazon), ezek akár innen is indulhattak volna! De mi ezen idő alatt azon keseregtünk, hogy varrógép üzemek költöznek el, jaj-jaj. Alkalmazkodni kell. Nekem is, neked is.

Németország tökéletesen megmutatta, hogy melyik út hova vezet. Ugyanonnan indultak! Az egyik oldalán kapitalizmus volt, amerikai cégek befektetéseivel, a másik oldalon meg biztos munkahelyed és szocializmus. Mégis innen szöktek oda az emberek. És tudod mi a helyzet? Jelenleg is innen mennek vagy inkább menekülnek az emberek nyugatra és nem Ukrajnát vagy Oroszországot árasztjuk el. Ezen elgondolkozhatnál.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.27. 23:37:47

@fchris82: a nickedből ítélve nem sokat éltél akkoriban. A Tanú eleve a Rákosi korszakról szól.
Azért Kádárék alatt lehet, hogy nehezen jutottál autóhoz, telefonhoz, ritkán mehettél nyugatra, de nem kellett attól tartanod, hogy egy szép téli napon kikapcsolják az áramot, a fűtést és ott fagysz meg a saját lakásodban, pláne nem attól, hogy elveszik a lakásodat.
Volt iparunk, sokáig világszínvonalú.
Szóval volna mit visszasírni belőle. Csak az a gáz, hogy a fideszes maffia csak a rosszat hozza vissza, a pozitívumait nem.

Egyéves Önkéntes 2013.03.28. 06:23:14

@proxy user: @fchris82:
A szocializmusban az okos, tehetséges ember kárára etették, itatták a tehetségtelen és munkakerülő embereket. Nyilván ez annak jó volt, akinek az állam fizette a fűtését, annak meg nem, akit nem engedtek felelemelkedni.
Világhírű iparunk pedig a büdös életben nem volt, csak a többi szoci állam rá volt kényszerítve, hogy tőlünk vegyen bizonyos dolgokat.
Munkanélküliség is volt,csak nem otthon vakarta a tökét az ember, hanem a mezőgép vállalatnál.
Bűnözés is ugyanúgy volt, csak a tévé nem engedte bemutatni.
Nem volt az olyan jó, mint ahogy beállítják most, bár kétség kívül voltak benne jó elemek is.
De az a szocilizmus legnagyobb hibája (és a fideszé most) hgy a buta emberre építi fel a hatalmát, bár másra talán nem is lehet.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 08:20:31

@Egyéves Önkéntes:
Most mi van? A rendkívül okos, kábszer termesztésen és forgalmazáson túl semmihez sem értő ú.n. "élsportolók", "művészek", celebek egy év alatt többet keresnek, amennyit más ember, a két keze munkájával egy életen át nem kap, a legtöbb ember meg szó szerint az éhezés szélén áll vagy éhezik.
Igen, a szocializmus arra épül, hogy dolgozz a közösségért! Akkor is lehetett jól élni, csak nem voltak ekkora különbségek és senkinek sem kellett attól tartania, hogy önhibáján kívül éhen hal vagy megfagy. Sőt! Most képzeld el, egy csóró, melós családból származó gyereknek is volt lehetősége diplomát szerezni! Ma legfeljebb akkor, ha eladja magát rabszolgának és akkor is kétséges, hogy lesz-e munkája.

A "nem világhírű" iparról csak annyit, hogy anyámék pl. amcsi és nyugatnémet megrendelésre dolgoztak rengeteget. Ikarusz, Rába is totál ismeretlen volt világszerte. (ha olyan szar lett volna, akkor nem vásárolták volna fel a nagyját a multik, pusztán azért, hogy leépítsék és tönkretegyék, hanem hagyták volna szétrohadni magától)

Bűnözés volt (hol nincs?), csak a nagyságrendekben volt eltérés.

Kicsit beleolvasva a hozzászólásaidba: gondolom, a kedves szüleid voltak az "okos, tehetséges" emberek, míg azok, akik szerint az egy fokkal normálisabb állapot volt, azok a buta naplopók. Ahogy olvaslak, te is max. gyerekfejjel éltél abban a rendszerben egy keveset. Amilyen lazán lekurvázod pl. a közértes dolgozókat... Apucit nem vették fel a pártba? Vagy mi volt a gond, mesélj! :)

Egyéves Önkéntes 2013.03.28. 08:32:09

@proxy user: Igen kedves Sherlock, apucit nem vették fel* és ezen azóta sem tudom túltenni magam.
És elismerem, hogy miattam bukott meg a szocialista világrend Európában, nem azért mert életképtelen volt.

* egyébként meg se fordult a fejében ez soha. Aki tudással és szorgalommal tud érrvényesülni az nem áll be pártba, se munkásőrnek.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 08:35:01

@Egyéves Önkéntes: nem véletlenül célozgattam rá. Ismertem egy "kedves" kis családot, ahol apucinak hihetetlen nagy arca volt, tudása meg semmi, párttitkárnak sem volt jó, ezért baromira haragudott az elvtársakra, a pici fiacskája meg épp olyan lett, mint te.

Egyéves Önkéntes 2013.03.28. 08:39:14

@proxy user: Mi voltunk az a család, anyukádnál vásároltunk mindig a közértben.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 08:43:37

@Egyéves Önkéntes: te tudod: anyuka úgy tudom, prosti volt ifjú korában. :)
Egyébként ez jellemző rátok, "elnyomott, tehetséges, okos" fiatalokra. Anyázni azt tudtok. Ha dolgozni kellene... akkor jobb, ha inkább nem csináltok semmit.

Egyéves Önkéntes 2013.03.28. 08:45:37

@proxy user: Ez frappáns visszavágás volt, nemhiába fogalmaztad ilyen sokáig. :)
Na viszlát, Sherlock.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 08:50:09

@Egyéves Önkéntes: ne fáraszd magad, nem kitaláltam. Létező család, ifjú korában valóban prosti (pletyka, de hihető forrás) anyuka és olyan tajtaparaszt utód, amilyen te vagy.
És az csak természetes, hogy csak erre tudtál reagálni, mert az akkori iparról, meg úgy általában az emberekről szinte semmi infód nincs, csak beszélsz a levegőbe. :)

Binladen 2013.03.28. 12:10:01

@fchris82:
Vitatkozni,regényt írni,és filmet rendezni nem akarok neked, mert abból sem értenél meg semmit sem.

Gyere le légy szíves Szabolcsba vagy Borsodba,(sok más megyét is mondhatnék még),és meglátod,hogy mit is hozott a te kapitalista istened!
Szerinted nyilván itt is hülyék vannak,azért vannak ilyen helyzetben.Gondolom Bill Gates díjat is azért itt osztogatják mert idióták lakják e környéket.

Biztos nem hiszed el, de én még a siklót is építettem 1985-ben 3hónapig társadalmi munkában-------- azért, hogy a te tőkés zsíros seggedet megkímélje a gyaloglástól.
Te vajon mit tettél e társadalomért, hogy a másik embertársadnak egy kicsivel jobb legyen?

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 12:16:57

@Binladen: mocsok terrorista! Biztosan alá akartad aknázni, azért dolgoztál ingyen! ;)
(nagyon elszomorító, hova süllyedt ez a társadalom. Mindenkinek csak az "én" számít, a többi meg is dögölhet :( )

Binladen 2013.03.28. 12:22:03

A náci fasisztát kihagytad testvírem!

Binladen 2013.03.28. 12:23:27

@proxy user:
Shalom tesvírem! így akartam mondani-:)

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 12:41:59

@Binladen: ja, egy "nem" náci? Bocs, vedd úgy, hogy nem szóltam! Belőled kinézem még azt is, hogy csak azért mentél "építeni", mert volt pia.

Binladen 2013.03.28. 13:07:17

Elbírom azért képzelni, hogy a te a 25.éved alatt, csak egy klotyót tudtál építeni a társadalomnak, azt is legóból, kiskunbüdöshalason a tanyátokon,a putri utcában.

Binladen 2013.03.28. 13:09:57

@proxy user:
Tudom ki vagy, mert ismertem anyádat 1 pár évtizeddel ezelőtt a Rákóczi téren-:). Végül is, ős építette a társadalmat a maga módján.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 13:11:09

@Binladen: láttam, már amikor regisztráltad ezt a nicket, azt is csak azért tetted, hogy mocskolódhass. Ezek után mit vársz? Szerintem hazudsz mindenben. Többek közt abban is, hogy valaha társadalmi munkát végeztél.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 13:12:35

@Binladen: gondolod, hogy ettől most izgalomba jövök, pubi? Ne fáraszd magad, lepereg rólam! :)

fchris82 2013.03.28. 19:47:46

@Binladen: "Gyere le légy szíves Szabolcsba vagy Borsodba"

Miért, mit hozott? :D Elmondom, én mit láttam. Pl déli gyümölcsöket nem nagyon. Amikor külföldről hoztunk be ilyesmiket, a határ előtt a kocsi különböző zugaiba rejtettük el. Dacia volt az a kocsi :D Apukám 85-ben a nagypapámmal külön 4 országon keresztül megutaztatva tudtak becsempészni saját célra színes videokamerát. Tervgazdaság volt, a végén hitelekből finanszírozott "jó léttel". Te ezt sírod vissza. Az akkori hiteleket aztán a privatizációs pénzekből fizették vissza. Naná! Hitelből könnyű jól élni, még akkor is ha, igazából szar a végtermék. Volt minőségi termék? Trabant? Lada? Már akkor is csak szar készült. Nem kell itt elszállni a volt kommunista blokktól. Határnyitás után mindenki ment Ausztriába vásárolni, hűtőládák tömegével álltak a határon a kocsik!

Már nem azért, de egy mesterséges, hitelekből finanszírozott jólétre hivatkozol, ami korábban volt. Ne mond már nekem, hogy valójában volt minőségi és versenyképes ipar, csak a kapitalizmus nagy nehezen kiirtotta. Mesterségesen fenntartott iparunk volt, aminek ha éles helyzetben bizonyítania kellett volna, kártyavárként omlott össze. Se fejlesztés nem volt, se minőség. Ami pedig mégis hozott egy színvonalat, az mai napig működik (MAL zRt pl az aluminium iparban, MOL olajipar, Dunaújvárosi vasmű).

De tényleg, mit hozott Szabolcsba a rendszerváltás? Ami azonnal megszűnne, ha visszaállítanánk a kommunizmust? Gyártanátok fogkeféket? Vagy mi lenne?

Neked meg azt javaslom, hogy láss egy kicsit világot. Tudnál kiktől tanulni. Dániában felismerték az igényt a minőségi élelmiszerekre és erre álltak rá. Kb megvalósították a szocializmust, önkéntes alapon! A "parasztok" saját "egyetemeket" indítottak, ahol fiaikat képezték, ahol saját érdekükből szövetkeztek és tapasztalataikat megosztották a többiekkel. Jól is megy nekik. Nálunk meg? :D
Igen, a hosszú szocializmus vezetett oda, hogy most Szabolcsban szar a helyzet. Ha az nincs, van egy lassú, folyamatos fejlődés és átállás. Így meg lett teremtve egy illúzió, hogy nem kell piacképes szak/nyelvtudás, az állam majd gondoskodik rólad és esténként betakar. Aztán kipukkadt a lufi.

Az meg hogy jön ide, hogy te mit építettél? :D Jézusom... Érvelési hibának hívják, amit csinálsz. Nem az állítássál vitatkozol, hanem az állítás közlőjét veszed célba, aminek nyilván semmi köze az eredeti vitatémához. Az ég világon SEMMI! Tehát következtetni se akarjál belőle. Azt meg már gyerekként sem fogadtam el, ha vki arra hivatkozik, hogy ő idősebb. Az is hibás érvelés. Nem vagy te attól se több, se kevesebb, hogy mit építettél. Én meg ingyen tanítom az ismerőseim gyerekeit, ha gondjuk van fizikából vagy kémiából. Mert megtehetem. És? Most akkor mérjük össze, hogy a betonkeverés a hasznosabb vagy az, amit én csinálok? :D

A körülmények megváltoztak. Lehet rinyálni vagy alkalmazkodni. Azért, mert egyes megyékben problémákat okozott a váltás, a többség még jobban járt. Lehetne arról beszélni, hogyan lehetne segíteni a leszakadt megyék felzárkóztatását, de te inkább siránkozol, hogy régen minden jobb volt. Lehet azt is, csak elég éretlen viselkedés, hogy inkább visszakívánkozol a langyos szarba. Nem volt jó, és sokkal több lehetőséged van most, mint akkor volt. Könnyes szemeid töröld le és keresd a kitörési lehetőségeket. Egy ismerősöm éppen most tör ki Ukrajnából. Azt hiszed könnyű? Frászt! De jó úton van. Egy másik a Felvidékről. Hiába volt magyar, nem kaphatta meg az állampolgárságot egyetem előtt, úgyhogy neki a tandíját is elő kellett teremtenie a tanulás mellett. Dolgozott, megoldotta. Nem gondolom, hogy hülyék lennének Szabolcsban, ahogy korábban is mondtam, vannak segítségre szoruló emberek és területek. De te továbbra sem arról beszélsz, hogyan lehetne nekik segíteni... És ez baj.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 20:01:21

@fchris82: mit hozott a rendszerváltás? Nyomort, hihetetlen nyomort! Amiről neked fogalmad sincs. Azokkal a hitelekkel meg csak óvatosan, mert a nagy része ment a testvéri szovjetunióba, ha jók az információim.
Egyébként mielőtt komolyan vennéd, amiket az általad hivatkozott nick gazdája összehordott, nézd meg a hozzászólásait!

fchris82 2013.03.28. 20:02:38

@proxy user: "Azért Kádárék alatt lehet, hogy nehezen jutottál autóhoz, telefonhoz, ritkán mehettél nyugatra, de nem kellett attól tartanod, hogy egy szép téli napon kikapcsolják az áramot, a fűtést és ott fagysz meg a saját lakásodban, pláne nem attól, hogy elveszik a lakásodat."

Egyrészt vmit, vmiért. Amiről te beszélsz, ez egyrészt valós probléma, másrészt egy "kisebbséget" érint, ami alatt azt értem, hogy a kisebbség gondjain az úgynevezett szociális hálóval kell úrrá lenni, nem pedig úgy, hogy na akkor most a "többséget" is visszatereljük a szocializmusba.
A végével pedig vitatkoznék:

"pláne nem attól, hogy elveszik a lakásodat."

Az nem a te lakásod. Akiknél ez a probléma felmerült, hitelt vettek fel, méghozzá sokkal többet, mint amennyit az anyagi helyzetük megengedett. Itt nagyon sokan sokkal tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takarójuk ért, mert olcsó volt a hitel és vették is fel dögivel. Ez utóbbiban szerepet játszott az állam, mert a mai napig nem kötelező része az oktatásnak némi pénzügyi ismeret, hibás volt a hitelfelvevő, mert nem használta a fejét és simán aláírt olyan szerződést is, amiben az állt kb szó szerint, hogy a bank úgy módosítja az árfolyamot és a törlesztő részletet, ahogy ő akarja és indokolnia sem kell. Továbbá ludas volt a bank, mert nyakló nélkül osztotta a hiteleket, semmi önkontroll, vagy hitelmegtagadás azoknál, akiknél előre lehetett sejteni, ha vége a boldog korszaknak, baj lehet belőle. Szóval igen, ha leszerződsz vkivel, akkor a szerződés rád eső részét vállalnod kell. Nevezetesen azt, hogy a kapott pénzt visszafizeted, vagy azt, hogy az áramot befizeted, ha már használod.

"Volt iparunk, sokáig világszínvonalú."

Tényleg? Ha hozol konkrét példákat, tudok rájuk reagálni, ez így elég tág. Általánosságban: Németországnak meg voltak gyarmatai, és? Az idő változik. Van már mobiltelefon, internet és 3 cm vastag tv. Te meg még szövőipart szeretnél üzemeltetni, vagy mi? Az elmúlt 15 évben a semmiből nőttek ki vállalatok, ahogy előző hozzászólásomban is említettem, továbbá korábban nagy vállalatok kerültek csődbe, vagy csődközelbe, lásd USA autógyártás. Voltak innovatív cégeink (Ganz), csak a kommunizmus idején elfelejtettek innovatívak maradni, és csúnyán elhaladt mellettük világ. Mint ahogy az USA autógyártása is durván lemaradt a világ többi részéhez képest technológiában és innovációban. Ez teljesen normális.

"Szóval volna mit visszasírni belőle. Csak az a gáz, hogy a fideszes maffia csak a rosszat hozza vissza, a pozitívumait nem."

Nagyon kevés pozitívuma volt, amit vissza lehetne hozni belőle, ráadásul főként a szociális háló hiányosságai okozzák a "visszasírt pozitívumokat", nem az alapvető piaci modell. És bárki, aki a modell megváltoztatásával akarja visszahozni a régi "pozitívumokat", nem pedig a szociális háló és a kizárólag a RÁSZORULÓK SEGÍTÉSÉVEL, az nagyon rossz úton jár.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 20:03:17

@fchris82: amit meg láthatóan nem fogtál fel az egészből. Akkoriban még volt olyan, hogy az emberek önként (valóban önként, mindenféle hátsó szándék, kényszer nélkül) elmentek társadalmi munkában építeni az országot. Amit a rendszerváltásnak nevezett események során szépen elloptak/raboltak az elvtársak és nemelvtársak.

fchris82 2013.03.28. 20:05:49

@proxy user: "mit hozott a rendszerváltás? Nyomort, hihetetlen nyomort! Amiről neked fogalmad sincs."

Ajjaj, te el vagy tévedve. Elárulom neked, hogy SAJNOS van fogalmam róla! Én gyerekként feküdtem le éhesen, mert nem volt mit enni, kapcsolták ki nálunk a gázt vagy a villanyt, mert nem tudtuk befizetni a számlákat.
És jártam Miskolc környékén néhány településen barlangászni, és láttam, hogy milyen nyomorban élnek egyesek!!! Szoktam is vele példálózni. De ezért kell egy megfelelő szociális háló és segítő rendszer, ami az ide született embereknek segít kitörni! Fenntartom az előző hozzászólásom álláspontját, nem a rendszerrel van baj, csak a rendszer egy részével! (ezt persze még nem olvashattad, mikor írtál)

fchris82 2013.03.28. 20:15:12

@proxy user: "amit meg láthatóan nem fogtál fel az egészből. Akkoriban még volt olyan, hogy az emberek önként (valóban önként, mindenféle hátsó szándék, kényszer nélkül) elmentek társadalmi munkában építeni az országot."

Ez annyira demagóg! Ki tart vissza?! Menjél, segíts. Mehetsz alapítványokhoz dolgozni, az egészségügyben is szívesen látnak önkénteseket. Sorold már légy szíves, hogy te miket csinálsz? A kapitalizmus aranyszabálya, hogy ilyet tilos csinálni? Frászt tilos! Csinálod? Nem! Akkor meg miről beszélsz? A rendszerváltással ez kihalt? Eddig sem volt benne az emberekben, küldték és ment. Amint volt választása, hogy a családdal tölt egy hétvégét a Balaton partján, vagy megy betonozni, rögtön a Balatont választotta, ennyi. Nem kell itt olyan dolgokat felróni a rendszerváltásnak, aminek köze sincs az egészhez. Másrészt előbb mutass példát, aztán kérj számon bárkitől bármit, egyaránt "odafent" vagy "odalent"!

Ezt csak GreenPeace effektusnak hívom. Kimegy tüntetni a szennyező cég ellen, és számon kéri a legmodernebb technológiák használatát, de a saját háza se nem passzív, se nem jól szigetelt, és még csak napkollektor sincs rajta, pedig az köztudottan 10 éven belül megtérül, tehát még a saját érdekes is lenne. "Saját szemében a gerendát" ugye... Ez ilyen elvileg környezetvédő. Gyakorlatban meg alig jobb, mint egy átlag ember. Ha mindenki megtenné azt a saját háza táján, amit a többiektől elvár, már egészen máshol tartanánk!

Elnézést a lendületért, de az ilyen nyilvánvaló álszentséget nehezen nyelem le.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 20:22:38

@fchris82: akkor most gondolkodj egy picit! Szociális háló=élősködő, lusta disznók eltartása az "okos, szorgalmas emberek" rovására. Legalábbis a jelen rendszer hívei szerint.

Egyébként képzeld, amíg volt rá lehetőségem, én is jártam segíteni. Igaz, inkább állatokkal foglalkoztam, mert az embereket finoman fogalmazva nem tudom szeretni. Hogy egészségügyi okok miatt kénytelen voltam feladni, arról azt hiszem, nem én tehetek.

fchris82 2013.03.28. 20:28:56

@proxy user: "akkor most gondolkodj egy picit! Szociális háló=élősködő, lusta disznók eltartása az "okos, szorgalmas emberek" rovására. Legalábbis a jelen rendszer hívei szerint."

A szociális háló NEM EGYENLŐ a segéllyel. Ez csak az egyik része, nem jó, DE KELL! Ezen kívül még sokfajta eszköz van. Átképzések, infrastruktúra fejlesztés és adókedvezmény ösztönzés az ipar fellendítésére adott helyeken, tanácsadás, hosszú távú és átfogó tervezés/fejlesztés - pl baromira nem jó ötlet, hogy 3 közeli falú is hirtelen lecsap a gyógyfürdőre, mint ötlet, aztán lesnek, hogy mindhárman csődbe mennek.

Igen, önmagában nem old meg semmit a segély, és komoly probléma, hogy főként csak ezt értik szociális háló alatt.

fchris82 2013.03.28. 20:33:53

@proxy user: "Egyébként képzeld, amíg volt rá lehetőségem, én is jártam segíteni. Igaz, inkább állatokkal foglalkoztam, mert az embereket finoman fogalmazva nem tudom szeretni. "

Ezt meg tudom érteni :D Helyes is és méltányolandó, virtuálisan meg is emelem a kalapom előtted. Tényleg, minden irónia nélkül!
Szerintem még sokan vannak így, és sok ilyen embert ismerek. Ha tudok és időmbe belefér, én is segítek. A problémám azzal van, hogy te ezt a rendszerváltás számlájára írod, holott köze nincs hozzá. Senki nem tiltotta ezt meg senkinek. Magától alakult így. Ami nyilván a jólét egyik velejárója, hogy átalakulnak dolgok. Most meg vannak milliókat adományozó emberek. Ami lehet ám, hogy egy kórház életében sokkal jobban jön, mint az, hogy te tudnál betonozni nekik. Nem szűnt meg, csak átalakult. Bizonyos szempontból jobb lett, bizonyosból rosszabb. Más.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.28. 20:56:48

@fchris82: hogy annyira önzőek lettek az emberek, amilyenek, az bizony a szép új világ következménye. Rendszer(?????????????????)váltás előtt buliból is jártak az emberek akár utat építeni is (építőtábor mond neked valamit?) Ma hol tudsz rávenni embereket, hogy önként, "dalolva" menjen akár csak közterületi kerteket ápolni? És egy részükből nem is a szándék hiányzik, csak hülyére dolgozza magát hét közben.

fchris82 2013.03.28. 22:04:16

@proxy user: "És egy részükből nem is a szándék hiányzik, csak hülyére dolgozza magát hét közben."

Baromira nem ugyanazon az életszínvonalon élünk, mint akkor. Nézd meg ezeket az adatokat, főleg azt, hogy ki mekkora és milyen lakásban él: www.origo.hu/itthon/20130328-a-2011es-nepszamlalas-erdekessegei.html .

Sokan irdatlan pénzeket keresnek és nem tudnak belőle megélni, látom a saját szememmel. Sokkal nagyobb lakást bérel, egy kis jóga, egy kis ez, egy kis az, és hupsz, havi nettó 200-ból sem jön ki. Rengetegen nem kertészkednek, holott megtehetnék (vagy ha meg megteszik, ellopja az, aki nem teszi. Van ilyen is sajnos, és ez ellen is kellene tenni)

Idővel a dolgok megszépülnek. Nem volt az olyan jó akkor, és ami a legfontosabb: nagyrészt mesterségesen volt fenntartva, hitelekből, hogy kb eltébláboltak sokan a munkahelyükön. Sokkal nagyobb (termék) választék, sokkal több lehetőség. Amíg nálunk és az NDK-ban munkatáborok voltak, az NSZK-ban meg lekapcsolhatták a villanyt, ha nem fizetted a számlát. Most hol szeretnél nyugdíjas lenni, itt vagy ott? 20 év alatt nem tudott az NDK felzárkózni teljesen és észrevétlenül a nyugathoz, annyira megsínylette azt a 40 év "egyenlőséget".

Mondom, lehet elméleteket gyártani, hogy melyik miért jó vagy rossz. Egyelőre a kommunizmus még egyetlen országnak sem vált be! Egyiknek se! Nincs erre precedens. Ellenben a kapitalizmus, és most nem feltétlenül az USA-ban kell gondolkodni. Finnország, Svájc, Svédország, Dánia, Dél Korea - aki egy durva polgárháború után is úgy elhúzott mellettünk, hogy míg mi jelenleg MB-es netről beszélünk, ott GB-es net is van már... Lehet tucatjával sorolni az országokat, ahol a verseny, az innováció és a kreativitás jobb életet hozott. Nem mindenkinek, mindenhol vannak szegények, de a többség, ismétlem, a többség, profitált! A kommunizmusban a többség inkább szívott és csak egy szűk (politikai) réteg tudott szinte csak felemelkedni, akik felügyelték kb, hogy mindenki egyformán csóró maradjon. Már aki nem sógor-koma.

Nincs igazságos rendszer. De nincs annál igazságtalanabb, amikor érdemtől függetlenül mindenki ugyanazt kapja.

Binladen 2013.03.28. 22:07:06

@fchris82: Áruld már el ,hogy hány éves vagy?

Binladen 2013.03.28. 22:18:38

@proxy user: Nem értem a felháborodásodat, holott burkoltan te is e rendszer ellen beszélsz.
Az emberek segítsége egymáson, egy alapvető emberi tulajdonságnak kellene lenni.
Helyette az van, hogy ha ingyen mersz segíteni valakin, akkor jól megbüntetnek, mert nem adóztál utána. Hogy is van ez?
Bonyolult az élet, főleg akkor ha mind ezt tízen évesek teszik meg.

Binladen 2013.03.28. 22:33:35

@fchris82:
Egyébként távol áll tőlem a mocskolódás addig, amíg velem szemben is tisztességesen beszélnek, nem olyan tinédzser nagyképű, rendszermegváltó,világ elismert közgazdász, fennhangon mint te, mint állatorvos,pszichológus, és állat fizikatanár.
Figyelmedbe ajánlanám, hogy megnyugvást találj e társadalomban, menj el cigány pszichológusnak-:)
Én jól megélek itt a nyomorban is 82-óta, milliomos nem leszek de nem is akarok lenni.
Látom az ismerőseimet mit hozott nekik a milliomos életmód, az áhitatott kapitalizmus.
1. nap egyszer mernek előbújni a kastélyukból 15perc sétára, 2 pitbull és fegyver kíséretében.
Mert a rémálmuk az lett, hogy úton, útfélen kirabolják őket úgy, MINT AHOGY ŐK LERABOLTÁK A NÉPET, NEM A TUDÁSUK MIATT, HANEM A POZÍCIÓJUK ÉS APUKA FEKVÉSE MIATT A PÁRTBAN.
Most akkor miről is kéne beszélni?

Binladen 2013.03.28. 23:53:25

@fchris82:
Egyébként nem nagyon értem, hogy honnan hozhattatok déli gyümölcsöt 1985-ben, 4 országon keresztül és hová!
Összetéveszted Romániát Magyarországgal,nem?!
Én először 1979-ben voltam Görögországban,utána Ausztriában és Nyugat németben, és nem kellet sem a banánt,narancsot, de még az ouzot és a metaxát sem csempészni Magyarországra.Lehet gyerekkoromba 20évesen-?),---- rosszul emlékszem?----
Hogy is volt ez? Mindenki mehetett külföldre/nyugatra is 200 dolcsival a zsebében. Ha jól megnézed és átváltod a mostani életszínvonalra, most sem költ kint az átlagpolgár egy fityingel sem többet.

Hitelből könnyű jól élni??????????????????
Hitelből még könnyebb szarabbúl élni a rendszerváltás után , mint a szocban.

Ne haragudj, de te olyan hülye vagy mint a faszom lankadtan, amikor felrovod nekem a Trabantot meg a szutyok Zsigulit. Én és Magyarország tehet róla,meg a szoc-s. bazdbeg!, hogy nem 500-s Shel mercit gyártottak abba az időben? Nekem volt egy csomó wartburgom(igazi melós autó),meg egy csomó 1500 ás 1600 Zsigulim a 70-80-s időkben,semmivel sem volt rosszabb, mint egy rocska 200-s merci,vagy egy bogár, vagy egy ford fieszta.Persze ez a magány véleményem.Gondolom te pisis korodban ilyenekre nem emlékszel.-:)
Gondolkozzál már egy kicsit, mielőtt elkezdesz baromságokat írni ide.

A 80 idők elején én is voltam,kicsaltak,rábeszéltek arra a nagy fasza bevásárló körútra Ausztriába/Bécsbe,hogy hozzunk fasza nyugati színvonalú műszaki cikkeket.Körbe néztem Bécsben, és úgy döntöttem,hogy nem vásárlok KÍNAI SZEMEMTET!
Vártam inkább egy pár évet, és megvettem a 120ezer Ft-s Sony videót, a 200ezer Ft-s Sony hifitornyot MAGYARORSZÁGON------ banánt meg narancsot nem adtak hozzá ajándékba, mert szartig volt a boltok vele.
Én nem a tankönyvekből tanultam a 60-70-80-s időket mint te,hanem át is éltem őket.

Kérdem én, hogy most nem egy mesterségesen hitelezett ,finanszírozott társadalomban élsz?
És úgy kell ugatnod ahogy az EU mondja!Szép kilátás rátok nézve,mert az öregek már leszarják magas ívről, hogy mi lesz,azt nézve ahogy szétbasztak egy majdnem jól működő országot, amit felépítettek nektek egy teljesen lepusztult országból a 2-k világháború után.

A rendszerváltás után nem csak Szabolcsot vágták szét, hanem egész keletmagyarországot,Pl. a cukorgyárak kiirtásával, több millió földműves ember megélhetését tették tönkre, akik a cukorrépa termelésre voltak ráállva.
Most egy van Nagykanizsán az is osztrák kézben,nyilván erre is az a válaszod,hogy nem volt nyereséges a termelés, és ezért zártak és adtak el mindent az oroszoknak,húgyért szarért.

Baszkikám! az állam nem azért van,hogy 1000 földbirtokos milliárdost tartson el, hanem azért, hogy gondoskodjon a NÉPÉRŐL, ezért adózunk ,nem?!
Ezt hívhatnák demokráciának.

Nem tom ,hogy miért hasonlítasz össze a betonkeveréssel,nem kőműves a szakmám, katonaként dolgoztam a siklón.
Víztecnikus és kútfúró mesterként dolgozok a mai napig egy olajkútfúró tornyon.A feleségem pedagógus.
Lehet én többet tanítok és többet is ér, mint te a kémia és fizika korrepetálásoddal.

Amikor a nagy magyar cégek bukásáról beszélsz, azért mert nem volt innováció----tudod egyáltalán, hogy mit jelent ez a szó?
Nem reformról kell beszélni általánosságban, hanem arról ,hogy a szabad piaci verseny szellemében, az EU. nem adott támogatást a fejlesztésekre.
Az agy itt volt ugyan, de a pénz kint.

Hiába beszélnék neked a félzárkóztatásról, a túlélésről, és hogyan kellene megélhetést adni az embereknek, ha nem fogékonyak rá a fiatalok, mert csak a saját zsebük megtömésével vannak elfoglalva(mint te), és basznak az embertársukra.
Betudom, hogy ezzel jár a kapitalizmus, ami már a rendszerváltáskor megbukott amerikában is.
Sajnos az 5.diplomás embereknek, gond. te is beletartozol,----- ahhoz hogy felfogja a mai valóságot ,el kell teljen vagy 50 évnek.

Pártállástól függetlenül mondom, hogy az egész homokos,liberális,komcsi EU. és magyar parlamentet,keresztre kellene feszíteni. Azt nem mondom ,hogy veled együtt,----mert szerintem még átnevelhető kis tiningare lehetsz.-:)

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.29. 13:13:40

@Binladen: valahogy nehezen tudom megérteni, hogy a többi dologgal hogy fér össze ez az enyhén szólva is neonáci mentalitásod. :)

Binladen 2013.03.29. 15:42:52

@proxy user:
Az a helyzet, hogy amikor fáj már nagyon az igazság a részetekről, akkor azonnal le fasisztáztok és naciztok mindenki.
De ehhez már az egész ország hozzászokott, hogy a kis megtört ,homokos,buzerátorok mint te is, így reagálnak le mindent.
Szép napot kívánok neked is a cuppcuruphoz kis kocsog.

fchris82 2013.03.30. 12:49:03

@Binladen: " Az agy itt volt ugyan, de a pénz kint."

Tudod, nagyon más körökben mozgunk. Én rengeteget beszéltem és tárgyaltam az utóbbi időben befektetőkkel és egytől-egyik elmondták, hogy befektetésre váró pénz van dögivel, olyan ötlet, amibe érdemes lenne fektetni viszont nagyon kevés van. Igen, ezt egy Szabolcsban élő ember nehezen tudja felfogni, hogy mi az, hogy van egy rakás pénz és közben szegény az ország, de mivel jól láthatóan a startup-ok, befektetők és úgy egyébként a kapitalista gazdaság folyamataival kb annyira vagy tisztában, amit a kommunizmus idején magyaráztak, meg esetleg a híradóban hallottál, így nem is tudunk miről beszélni.

Én hiába magyarázok neked arról, hogy az űrben bizony súlytalanság van, miközben te meg arról beszélsz, hogy idősebb vagy és Szabolcsban az alma mindig lefele esett, én vagyok a hülye. Végezz el némi alap közgazdaság tant, láss világot, építs fel egy sikeres céget, aztán majd visszatérünk erre a beszélgetésre. Addig itt kb nekem egy vonalnak kell elmagyaráznom, mi az a gömb.

Egyelőre maradjunk abban, hogy amíg te olyat képes vagy leírni, hogy az állam dolga, gondoskodni a népről, addig bocsi, de tök hülyének tartalak és valójában te összetéveszted a szerepeket. Ez pontosan az, amiről beszéltem már fentebb. Nem egy szinten vagyunk. Csináld, ahogy jónak látod, én is csinálom. Szerencsére egyelőre az élet engem igazolt, el tudom mondani, hogy jobban élek, mint 10 éve, és sokkal jobban, mint 20 éve. Ezért én ki is dolgozom a belem, hogy még jobban éljek 10 év múlva. Te siránkozol és az államra mutogatsz, én meg kormányoktól függetlenül felelősnek érzem saját magam a sorsomért, és rinyálás helyett tanulok, dolgozok és építgetem az életem. Nem várom a gondoskodó államot, sőt, az állam inkább ne is gondoskodjon rólam. Hagyjon érvényesülni, és ha a konkurencia szar, akkor hagyja szépen csődbe menni. Ha meg én vagyok szar, hagyjon engem is csődbe menni. Nem éhen halni, csődbe menni, és lehetőséget biztosítani a talpra álláshoz. Átmeneti időre mankót adni, nem pedig helyettem megtermelni a betevő falatot. Egy világ választ el minket, még gondolatilag is. Megvannak a magad tapasztalatai, az enyémek is.
A cukorgyáras hasonlatod egyébként pont azért szar, mert az állam kurta el a dolgokat, nem kicsit, nagyon. Ha nem pofázott volna bele az EU és nem hoznak egységesen, felülről irányított rossz döntést, nem tartanánk itt. Csak persze ehhez tudni kellene, hogy mi történt valójában, mi?

Binladen 2013.03.30. 14:24:16

@fchris82:
Nem nagyon értem a logikádat, amikor arról beszélsz,hogy lófaszt a népnek a seggébe,segíts magadon akkor az isten is megsegít.
Persze ha a te vállalkozásod csődbe megy, azért TE EL IS VÁROD, HOGY AZ ÁLLAM NE HAGYJON ÉHEN HALNI, ÉS ADJON MANKÓT NEKED AZ ÚJRAKEZDÉSHEZ.
Kíváncsi lennék,hogy te mit szolnál ahhoz, ha azt mondanák neked is,hogy lófaszt a seggecskédbe,segíts magadon és támadj fel magadtól,mint az isten
Hát gratulálok bazdmeg!
A te gondolkozásod nem kapitalista, hanem népirtó!

Na én pont erről beszéltem ha odafigyeltél volna olvasás közben, hogy ne csak azt a 10ezer menő vállalkozást segítse az állam// AZ ÉN ÉS A TÖBBI 9.MILL EMBER ADÓJÁBÓL BAZDMEG! hanem egyenlően osszák el.Na tömören erről szólna a szocializmus is, és nem arról a zagyvalékról amiről te beszélsz.

Nem bántalak mert mindenki másképp gondolkozik és fejti ki a véleményét a demokráciáról, és azért neked mint sikeres vállalkozónak ehhez még fel kell ,hogy nőjél.Gondolom te is olyan váll. vagy , aki 25éve sikeres vállalkozó,--- de még csak 23 éves.

Én nem sírok egyáltalán a magam helyzete miatt,mert van egy fostalicska érettségim, de mellette van 6 szakmám,amiből megélhetési gond nélkül felneveltem 2 gyereket, és 2 házat hagytam ott nekik.
Miről beszélsz! lehet,te csak a tankönyvekből tanultad az élet művészetét az oviban,amikor nekem már jól működő vállalkozásom volt.
Én azt hiszem, nem a gazdasági tudatlanságom miatt tettem fel 1982-ben egy ház árát az egyik vállalkozásomba,ami a mai napig jól működik a többi mellett.
Ugye, azért a lényeg az volna(nem vagyok vallásos), hogy nem mindenáron kellene eltaposnod az embertársaidat,hogy a csúcson legyél,mert amikor bajban vagy és leszel, akkor nem lesz kitől kérned a segítséget. A te szavaiddal élve: nem hogy tolókocsit, de még mankót sem, meg még egy fogpiszkálót sem fogsz kapni ahhoz, hogy újra talpra álljál.

Én itt Szabolcsban több 10ezer embert ismerek és jóban is vagyok velük,nem azért mert leszoptam őket,hanem azért mert dolgoztam nekik és el is ismerik magas szinten a munkámat.
Hááát! és pont annak az emberkének is dolgoztam, egy kicsit magasabb szinten, aki vezetése alatt felszámolta az összes cukorgyárat Magyarországon.
Itthon a 2-ik legelismertebb felszámoló biztos volt annak idején.
Tehát a legbizalmasabb információt kaptam tőle,ami így hangzott:felsőbb utasításra ami az UNIÓTÓL JÖTT,felszámolni az összes cukorgyárat úgy, hogy még írmagja se legyen,(az oroszoknak kellett mindent eladni ,húgyért szarért) nehogy valami hülye magyar kitalálja a későbbiekben,hogy cukort akar csinálni.
Ezzel,a fasza piaci versenyre épülő gazdasági lépéssel, több 100ezres munkanélküliséget hoztak létre itt keleten.
És akkor feltenném a kérdést, hogy ki a kúrvaisten hozta létre ezt a te általad éltetett több milliós fasza munkanélküli rendszert?
Persze ehhez,hozzá kell tenni azt, hogy az akkori parlamenti zsidónak az sem számított,de ma sem,hogy pont az eladás előtt fejlesztettek a Kelet magyarországi cukorgyáraknál fejenként 2milliárdal.Egy volt a lényeg, nem az itteni tudás és munkahely megtartás,hanem a zsebe legyen teli mint Pató Pálnak, a többire meg szarik rá.
Na így gondolkozol te is, a nagy gazdasági tudományoddal, amit az általános iskolában tanultál a rendszerváltás után.
Ez az én saját véleményem és nem valami buzeráns párté.

Binladen 2013.03.30. 14:48:06

Azért azt még elmondanám neked tömören, az értelmi szinteden, hogy mit is jelent a szocializmus akkor, amikor mindenki dolgozik a fent említett államformában Magyarországon.
Az állampolgárok összes adóját, 100%-ig visszaforgatni, az állampolgárok életszínvonalának emeléséhez.
Azért fel tenném azt a kérdést, hogy mi a jobb Magyarországnak----- ha dolgozik mindenki, foglalkoztatnak és termelnek,(kisebb nagyobb hatékonysággal) vagy ha nem dolgozik senki sem, és mindenki segélyen meg munkanélkülin van és húz az a 10%-ék
Na ezért nem működik az a fene nagy munkahelyteremtés egyik pártnál sem, amikor kormányon vannak, mert rögtön meg gyanúsítanák az EU-ból, hogy kommunizmust akar építeni.

Munkahelyet lehetne teremteni, több ezret,vagy tízezret, ami felszippantana rögtön több millió munkanélkülit.
Csak akarni kellene! És nem azon rinyálni, hogy te mint nagy vállalkozó(10%), húzod a kemény munkáddal, azt a 9 millió nyomorult embert.
Kisfiam, hova tűnt a kereszténység belőled-:)

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.30. 14:57:50

@Binladen: azért néha elgondolkodhatnál, hogy a náci vagy a komcsi eszmék mellett állsz ki! Így ugyanis olyan vagy, mint egy pszichiátriai ló. :)

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.30. 14:59:50

@Binladen: tudod kisfiam, az úgy van, ha valaki bőszen hirdeti a maga rasszista eszméit, buzizgat, komcsizgat stb. stb. stb., szóval úgy viselkedik mint egy echte neonáci, akkor talán nem azt kellene okolni, aki nevet ad a korcsosult kölöknek!

Binladen 2013.03.31. 11:52:13

@proxy user:
Hú,-- aztán most ezt jól meg mondtad!
Feladok mindent ,hogy megkövethesselek, elmegyek én is oviba kémiát korrepetálni,aminek a témája az lesz, hogyan lehet és milyen katalizátorral, kicsapatni a megtört,proxy user a normálisak sorából.
Figyelj oda hülye gyerek, hogy sokat ne igyál, mert dolgozni kell már a rabszolgáknak holnap után.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.31. 12:03:13

@Binladen: a magadfajta rabszolga mehet is dolgozni. Én már letettem a malteros kanalat. Egyébként felőlem nevezheted magad Boldogságos Szűzmáriának is, akkor sem leszel több egy gusztustalan csótánynál a szememben. :)

Binladen 2013.04.01. 13:21:18

Inkább leszek a te szavaiddal élve gusztustalan csótány, de szabadon, én megtehetem,hogy akkor járok dolgozni amikor akarok.

Te aki bőszen hirdeted,hogy mekkora egy fasza vállalkozó vagy, de még hazudni sem tudsz róla normálisan,hogy hihető is legyen.
Gondolom arra lehetsz olyan büszke a tapír homokos fejeddel, hogy a Dankóros intézetbe jársz oktatni vagy korrepetálni a gyerekeket.

Most már csak az a kérdés kis metszettfaszú kis buzikám----ja elnézést-- megtört homokos barátom, hogy te is úgy oktatól mint a papok,bort isznak és vizet prédikálnak?

Egyébként meg szarok a véleményedre, kis fasszopó!

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.04.01. 13:30:23

@Binladen: érdekes, hogy a sok nemnácinak micsoda kultúrája van! Hozzád képest a csótány egy túlművelt kultúrlény! :)
Azért amikor a magadfajtát olvasom, néha eszembe jut, vajon az ilyet a jó édesanyukája vajon kitől szedte össze nemibaj helyett vagy mellett? :)
Jó, napjainkban, bizonyos körökben divat az animal szex, de hogy ebből utódok is a világra jöhettek, az számomra újdonság. :)

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.04.01. 13:31:42

@Binladen: és még valami! Ne hazudj, mert az még egy csótánytól sem fogadható el! Hol mondtam én olyat, hogy vállalkozó lennék? Szánalmas, hogy ennyi ésszel szabadlábon lehetsz és nem valamelyik pszichiátrián ápolnak.

Binladen 2013.04.01. 15:40:58

@proxy user:
Kisfiam nyugodjál meg!
Te biztos nem emlékszel rám, mert anyád eltitkolt előlem,mert nem elég ,hogy Down-kóros,de még homokos is lettél.
Emlékszem hogyan lettél, valamikor egy pár évtizeddel ezelőtt találkoztam anyáddal a Rákóczi téren.
Abban az időben 50ft-t kért egy segbebaszásért úgy,hogy le is szopott utána, még az anyagot is lenyelte.
Hiába mondtam neki,hogy méhen kívüli terhes lesz,de azt mondta,hogy bevállalja a kis genyó gyeret.
Na ebből lettél te,kisfiam, kisgenyóm.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.04.01. 16:05:17

@Binladen: azt hiszem, valahol el vagy tévedve. Anyám munkásnő volt, nem a csótányokat mindig irtotta, ergo a közelébe sem juthattál.
Ellenben a rendőrök holnap fognak nekem örülni, hogy plusz munkát adok nekik. :)

Binladen 2013.04.01. 17:34:31

Fel ne jelentsd magad,hogy anyádat szájba basztad,mert azért most már kaphatsz vagy 8évet.
Habár neked az a jó ha sitre kerülsz,mert akkor ingyen szophatsz és baszathatod a szaros seggedet.

Kis fasszopóm! sajnálnám ha nem lenne itt kit baszogatni. Kis köcsögöm! ki fogja itt osztani az eszet mindenkinek?

Azért sajnálom, hogy egy olyan csótányos lakásba nevelt és szopatott fel anyád és apád.
Gondolom egérnek meg patkánynak ott voltál te a csótányok mellett. Hogy hogy anyád nem ütött agyon velük együtt?
Persze cigányéknál ez megszokott dolog ami nálatok volt.
Csak sajnálni tudlak, hogy a szádon csak szar jön ki.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.04.01. 17:35:53

@Binladen: lehet, hogy neked inkább a pszichiátriára kellene visszamenned. OK, hogy seggrészeg vagy, de amikor épp nincs benned ennyi pia, akkor is sértegeted az embereket, én meg már nagyon unlak.

Binladen 2013.04.01. 17:37:44

Ha sok a csótány nálatok,akkor szóljál, szívesen szólok a náciknak, és mennek agyonütni benneteket.

Binladen 2013.04.01. 17:42:23

Menjél Keszthelyre a cigánysorra, segíteni a rokonaidnak,mert el lepte már a putrisort az árvíz, ahol laktatok régen a csótányosba.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.04.01. 18:44:01

@Binladen: de baj, így a nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés mellett már a személyiségi jogok megsértése is szerepel a felelentésben.
ui: jobb ha tudod, nincs jelentősége, hogy én vagyok-e a képeken.

Binladen 2013.04.01. 19:18:05

Én is feljelentelek államellenes posztjaid miatt.
Arról nem is beszélve,hogy homokosságra biztatól itt mindenkit.
süti beállítások módosítása