Az antiszemitizmus demarkációs vonala

H_A Címkék: antiszemitizmus zsidók sovinizmus gyűlölködés kirekesztés Jobbik Fidesz Fellegi Tamás2013.02.28. 10:47

Az utóbbi hónapok, hetek, és főleg napok kétségtelenül legizgalmasabb, helyenként túl is elemzett kérdése - az egyre-másra megjelenő közvéleménykutatási adatok tükrében - az ellenzék kormányváltási esélye. Akár a Medián, akár a TÁRKI legfrissebb méréseit vesszük alapul, szem előtt tartva, hogy mindenki abban a közvéleménykutatásban hisz, amelyet ő maga hamisít, mégiscsak be kell látnunk, hogy ebben a pillanatban nem a kormányváltásnak áll a zászló. Nem is efölött szeretnék kétségbeesni, ráérünk arra még. Ami ezekből a számokból számomra a legelgondolkodtatóbb – a Fidesz-KDNP még mindig kényelmes 40% fölötti támogatottsága mellett, a Jobbik lassú, de szolidnak látszó térnyerése.

Arról az alakulatról van szó, amelyet Fellegi Tamás, az Orbán-kormány egykori fejlesztési minisztere, az amerikai képviselőház külügyi bizottsága egyik albizottságának az európai antiszemitizmusról és a politikai iszlámról tartott meghallgatásán Magyarország egyetlen antiszemita pártjaként aposztrofált. Persze, nyugodtan feltehetjük magunknak a kérdést: és akkor mi van, mit érdekel minket, hogy a világ másik felén már megint a zsidó a téma? Nekem például az nem világos, hogy milyen minőségében kirándult Fellegi Washingtonba tanúskodni, és miért pont ő a megmondhatója ezeknek a dolgoknak?  Nade, örüljünk inkább annak, hogy Amerikában volt ki megvédje a magyar kormányt. Töredelmesen bevallom, sokmindenben egyetértek Fellegivel. Sokmindenben, de nem mindenben. Vele  egyetértésben hozzáteszem, Magyarország jól teljesít antiszemitizmus ügyben, de még nem elég jól. Ugyanis:

Az antiszemitizmus erősödőben van Magyarországon, aminek magva a magyarországi demokratikus átmenet tökéletlensége miatti csalódottság, valamint a mély politikai, erkölcsi és gazdasági válság, amely szerinte 2006 óta uralja Magyarországot. (értsd: egy jóllakott, materiális biztonságban lévő embernek – nemzetnek - eszébe nem jutna másokra haragudni, nem hogy gyűlölködni...)

A társadalom 10 százalékának támogatását élvező Jobbik egy nyíltan antiszemita párt. (jó lenne, ha csak tíz lenne, de nagyon úgy néz ki, van az több is)

Magyarországon a zsidó élet reneszánsza zajlik, amit minden fősodorbeli párt üdvözöl és bátorít.

Visszakanyarodva ahhoz, amit korábban írtam Bayer Zsolt születésnapjának médiaeseménnyé konvertálásáról, és munkásságának felmagasztalásáról, Fellegi Tamás véleménye szervesen ehhez kapcsolódik. Szerinte ugyanis aligha vitatható, hogy a jobbközéphez köthető egyes újságírók bizonyos írásai, így Bayer Zsolt “hírhedt kommentárjai ne lennének rasszistának ítélhetők”. Ez egy nagyon lényeges megállapítás – ritka kormánypárti önreflexió  lehetne – csak egyetlen baj van vele. Miközben Fellegi beismeri, hogy a fideszes Bayer antiszemita,rasszista, mellérendeli a következőt: az országban a Jobbik az egyetlen egyértelműen antiszemita párt; a Jobbik és a többi párt, így a Fidesz között is 'világos választóvonal' húzódik. Namost akkor melyik az igaz?

antiszemitizmus_lanchid-qpr.jpgforrás: www.nepszava.com

Nyilván lehet azt mondani, hogy egy nyolcadrangú meghallgatáson, egy amerikai bizottság albizottságának soros ülésén elhangzott kijelentések a totális irrelevancia  jegyeit hordozzák. Ez nem igaz, pontosan ennek fényében derül ki, hogy miről is szól a kormány porhintő akciója és mesterfokú parasztvakítása.  A Fidesz, az elhíresült "kettős beszéd" politikája mentén másként és mást kommunikál belföldön, mint külföldön: mindig azt, amit az éppen aktuális közönség hallani szeretne.

Félreértés ne essék: jelen írás nem az antiszemitizmus túllihegésének kíván szobrot állítani,  vagy annak, hogy zsidókat féltene bárki attól, hogy agyonverik őket a sarkon. Olyan szempontokat is mellékvágánynak tartok, amelyek szerint a zsidók kilóra vásárolják fel Magyarországot, de arra sem szeretnék senkit buzdítani, hogy próbáljon meg zsidó zászlóval a nyaka köré tekerve kimenni egy Jobbik tüntetésre. Ez az írás végképp nem a zsidókról szól, hanem az általában vett szélsőséges, kirekesztő és uszító társadalmi magatartási formákról, amelyekhez – mint nem egyszer láttuk – atyaian asszisztál a Fidesz. E tekintetben tökéletesen mindegy, hogy milyen irányból és ki ellen fogalmazódik meg az erőszak.

Ha ma a magyar parlamentben egy politikai párt szerint listázni kell a szerinte „nemzetbiztonsági kockázatot jelentő zsidókat” és egyetlen jelen lévő kormánypárti képviselő, de még a külügyi államtitkár sem tiltakozik, akkor ezt a magatartást nem lehet oly sokféleképpen értelmezni. Ha Bayer Zsolt megsemmisítené a cigányokat, és a magyar kormány nem „tagadja meg” őt, és természetesen soha nem is fogja, akkor szintén nem félreérthető gesztusról van szó. Fellegi okfejtésével tehát egyetlen baj van: nem lehet egy időben elhatárolódni/elítélni, illetve közösséget vállalni ugyanazokkal az eszmékkel. Ebből a megközelítésből, én egyáltalán nem látom azt a Jobbik és a Fidesz közötti éles demarkációs vonalat, amelyről beszél. Sőt. Azt látom, – és ne menjünk messze: elég a különböző fórumokon megjelenő zsigeri gyűlölködést  megfigyelni – hogy a jogállamiság aláásása mellett, a Fidesz jobbra tolódása hatalmas evidenciaként van jelen a mindennapjainkban. Ez pedig semmi másra nem jó, mint hogy hozzájárul az amúgy is sebezhető csoportok iránti jelenlegi soviniszta hozzáállás kialakulásához. A kormány távolról sem bocsánatos hallgatásának egyetlen logikus következménye lehet: utat nyit a Jobbik gyűlölködő retorikájának térnyeréséhez.

És hogy mit sejtetnek a számok? A jelen állapotokat 2014-re kivetítve, a Fidesz-Jobbik kombó kényelmes kormányzásának vízióját. A Fidesz óhatatlan, de korántsem tragikus erodálódását figyelembe véve borítékolható, hogy a Jobbik fogja megszólítani a magukat jobboldalinak valló, alacsonyabb végzettségű, fásult és egyáltalán nem jóllakott szavazókat. Minden jel arra mutat, hogy a Fidesznek nagyon jól megfontolt érdeke fűződik „a mély politikai, erkölcsi és gazdasági válság” fenntartásához, amelyről Fellegi beszélt. Magyarországon ugyanis nem terjed a gyűlölködés, hanem tudatosan terjesztik. És nem is lesz ez másként addig, amíg a cigányellenességgel és antiszemitizmussal szemben meghirdetett „zéró tolerancia” szépen megfér a gyűlölködő eszmék terjesztőinek széleskörű ünneplésével. 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr335109635

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az antiszemitizmus demarkációs vonala 2013.02.28. 12:26:01

Nem lehet egy időben elhatárolódni/elítélni, illetve közösséget vállalni ugyanazokkal az eszmékkel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.01. 02:25:59

"arra sem szeretnék senkit buzdítani, hogy próbáljon meg zsidó zászlóval a nyaka köré tekerve kimenni egy Jobbik tüntetésre."

- Én azt sem szeretem, mikor a nyilas ruhában vonulgatnak buta emberek közöttünk.

pocaklakó minimanó 2013.03.01. 20:49:50

Most már csak az hiányzik a tények közül, hogy amennyiben megtekintjük az idióta jobbikosok feltűnése előtti szavazáskor tapasztalható pártszimpátiákat, akkor fel kell, hogy tűnjön: a tapló maszopnyikok térvesztése ott volt a legnyilvánvalóbb (meglepően sok helyen), ahol az idióta jobbikosok felküzdötték magukat a második helyre.

Nahát! Micsoda véletlen! :)

Első link - a 2006-os magyarországi választások egyéni választókerületes végeredményei: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Magyarorsz%C3%A1gi_v%C3%A1laszt%C3%A1s_2006_egy%C3%A9ni_eredm%C3%A9ny.png/800px-Magyarorsz%C3%A1gi_v%C3%A1laszt%C3%A1s_2006_egy%C3%A9ni_eredm%C3%A9ny.png

Második link - a 2010-es magyarországi választások; az első fordulóban második helyezett jelöltek pártállása: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Magyarorsz%C3%A1gi_v%C3%A1laszt%C3%A1s_2010_m%C3%A1sodik_helyezett_egy%C3%A9ni_jel%C3%B6ltek_p%C3%A1rt%C3%A1ll%C3%A1sa.png/800px-Magyarorsz%C3%A1gi_v%C3%A1laszt%C3%A1s_2010_m%C3%A1sodik_helyezett_egy%C3%A9ni_jel%C3%B6ltek_p%C3%A1rt%C3%A1ll%C3%A1sa.png

Vajon honnan, vajon milyen választói rétegből meríthette az erejét a jobbik? :)

Torkosborz 2013.03.21. 20:44:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Nem kell ahhoz "nyilas" ruha, hogy kimutassa valaki a butaságát nagy nyilvánosság előtt.
Ne menj akkor az emberek közé, ha nem érted amiről a poszt szól.
Ha van véleményed, akkor azt írjad, ha meg nincs azt az egy mondatod tartsd meg magadnak.

Torkosborz 2013.03.21. 20:55:04

@pocaklakó minimanó:
Vajon milyen választói rétegből merítettek ha a véleményed az idiótaságban kimerül. Egy igazi link ember vagy és terjesztője az emberek közötti gyűlöletnek.
A zéró toleranciát ruddal vered. A humanizmusnak nyoma sincs benned, csak indexország lehet a hazád.

Torkosborz 2013.03.21. 21:10:27

A fidesz is tanulja a kettős mérce tudományát.
Az ejtőernyősök ott is földet értek és már akcióba is léptek.
A poszt csupa kérdés, kevés a konkrétum, de. ami van az találó. A "zéró tolerancia" fogalmának kiterjesztése kimondása nagyon ül. Talán a szólás szabadsága miatt egy kicsit visszafogott a kritika, de látszik az út, amerre menni lehet! Óvatos respekt a posztnak és írójának.

H_A 2013.03.21. 21:23:45

@Torkosborz: Köszi. Megszívlelem az építő kritikát.

pocaklakó minimanó 2013.03.21. 21:46:00

@Torkosborz:

"Egy igazi link ember vagy és terjesztője az emberek közötti gyűlöletnek. A zéró toleranciát ruddal vered. A humanizmusnak nyoma sincs benned, csak indexország lehet a hazád."

Akarsz róla beszélni? :)

Torkosborz 2013.03.21. 21:59:55

@pocaklakó minimanó:
Ritkán használom az idióta szót, válogasd meg Te is mikor és hol használod!
Amit a filozófiából tudok azt neked is ajánlom, kezdve a görögöktől, napjainkig.
A ki mondta miért mondta vitát nem nekem találták ki.

pocaklakó minimanó 2013.03.21. 22:20:42

@Torkosborz:

"Ritkán használom az idióta szót, válogasd meg Te is mikor és hol használod!"

Köszike, de jobban szeretem magam eldönteni a terminológiámat. :)

Torkosborz 2013.03.21. 22:30:26

@pocaklakó minimanó:
Látszik, hogy hiányosak a történelmi és politikai ismereteid, hiányzik az élettapasztalat, indexország kevés.

pocaklakó minimanó 2013.03.21. 22:39:53

@Torkosborz:

"Látszik, hogy hiányosak a történelmi és politikai ismereteid, hiányzik az élettapasztalat, indexország kevés."

Ha te mondod, úgy is van. Ha nem úgy lenne, akkor jön a ha-te-mondod verzió újra.

Ez alap.

Akarsz róla beszélni?

Ui.: Amúgy tulajdonképpen miről is kívántál az első "szösszeneteben" értekezni? Mi nem tetszik?

Torkosborz 2013.03.21. 22:58:41

@pocaklakó minimanó:
A posztban fogalmazott gyűlölködésről, kettős mércéről nem volt véleményed, vagy tévedek!

pocaklakó minimanó 2013.03.21. 23:59:15

@Torkosborz:

"...vagy tévedek!"

Örülök, hogy nem kérdőjelet tettél a végére, mert így megspóroltad nekem a válaszadást. :)
süti beállítások módosítása