Antiszemitizmus Magyarországon: amiben igazán "jók" vagyunk?

H_A Címkék: antiszemitizmus zsidók Schiffer András2012.03.22. 22:34

Mohammed Merahok és Anders Behring Breivikek korában Magyarország vezeti az antiszemitizmus toplistáját Európában. Persze nem kell ezt elhinni, komolyan venni, bár akár meg is lehetne rökönyödni, és hebegni habogni a nyers tényen.  Mint ahogy azoknak is igazuk lehet, akik vitatják a felmérés eredményét. Nem föltétlenül azért, mert a felmérést egy amerikai zsidó szervezet, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) végezte, hanem mert esetleg módszertanilag kifogásolható. Viszont ha csak fele igaz a történetnek, én már akkor is elgondolkodnék. Mármint azon, hogy mit keres Magyarország (lengyel barátaival együtt) az elrettentő példák között.

Szerintem semennyire nem megnyugtató, hogy csupán tíz ország vett részt a felmérésben, és e tíz közül sikerült a „bravúros” helyezést elérni, mint ahogy az sem, hogy állítólag egész kontinensünk e „fertőzés” által sújtott. A politikai elit tagjai nem verték le egymást az adatok és tények bármilyen jellegű értelmezésében, reagálásokban, akik mégis megtették, úgy látják: az a tény, hogy a Fidesz rombolja az alkotmányos jogállamot, nincs összefüggésben az antiszemitizmus erősségével.

Én a magam részéről elsősorban azt gondolom, az antiszemitizmus mai értelmezésben sokkal tágabb kategória mint a zsidóellenesség. Hogy tudniillik nem az a kérdés ma Magyarországon, hogy ki a zsidó, és ki nem az, hanem hogy melyek azok a konkrét csoportok, amelyeket a többségi társadalom ellenségének tekint. Hátborzongató erődemonstráló nemzeti ünnepünkre visszagondolva, meg általában véve Magyarország európai uniós mártíriumának stációit szemlélve, a magyar kormány Európával szembeni identifikációs diskurzusait hallgatva egyre világosabb: nem mindig explicit módon a zsidók ellen irányul az ún. antiszemitizmus, de sokkal inkább mindazok ellen, akik a haza és a vérrel áztatott szülőföld mítoszával ellentétben határozzák meg identitásukat. Akik minket magyar népet igazságtalanul bántalmaznak, akik nem értenek meg, akik ellehetetlenítik a létünket.

Abban egyetértek bárkivel, hogy ez a probléma nem tegnapi eredetű, nem magyar sajátosság, és egyetértek Schifferrel abban, hogy a politikai elit közös felelőssége, hogy az utóbbi években meg tudott erősödni Magyarországon a szélsőjobboldal. Azt viszont szeretném ha látná ő is, és mások is, hogy az Európai Unióval szemben folytatott magyar szabadságharccal összefüggésben és egyenes arányban az áldozati mítosz (mi vagyunk az idegen hatalmak áldozatai) képezi e szóban forgó antiszemitizmus magyarázatát. E megközelítésnek pedig pontosan az a lényege, hogy menekül mindenféle bűntudattól, és mindenféle bűnösséget másokra, az idegenekre, ha úgy tetszik a kollektív, mitikus, láthatatlan, de mindenért felelőssé tehető ellenségre, a zsidókra hárít. Nagyon veszélyes, nem egyszer, nem kétszer, sokszor elmondtam már.

Éppen ezért nem tudom, mennyire kell újra meg újra visszatérni a kibeszéletlen traumákhoz, és sérelmekhez, és azt sem tudom, egyáltalán kibeszélhetők-e ezek a sérelmek, de ez az óriási egymásnak feszülés a nemzettestért küzdők, a népnemzeti ceremóniák és oltárok, a vérünket a nemzetért megközelítések, illetve az identitás nélküli idegenek, zsidók, hazaárulók, globalisták, liberálisok, bolsevikok kategóriája között még ennyire látványos és mellbevágó soha nem volt. Nemzeti oldal, nem nemzeti oldal, jó magyar oldal, rossz magyar oldal....és hadd ne soroljam.

Az a helyzet, hogy lehet úgy tekinteni, hogy ez nem létezik, hogy nem is úgy van, hogy megint Magyarországot mocskolják valami zsidók. Az egyedüli dolog, aminek örülhetünk egyelőre az az, hogy ez a bizonyos antiszemitizmus, amely Norvégiában, Franciaországban súlyos emberáldozatokat követelt már, egyelőre csupán a verbális agresszió szintjén van jelen Magyarországon.  Viszont a nemzeti oldal élet-halál harcra alapozott retorikáját, a nagyon hangsúlyosan megrajzolt ellenségképet szemlélve, erős fenntartásaim vannak: félek, hogy ennek az egyelőre csupán verbális harcnak nyílt erőszak fele hajló kimenetele is lehet.

Hölgyek, urak, lehet rajta gondolkodni! Túl sok idő nincs a nagyszerű felismerésekre.

Egyébként meg igen, tudom: a devizahitelesek eladósodásáért a zsidó kézben lévő bankok a felelősek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr334334033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása