Semmi közötök hozzá, parasztok! - A csirkefarhát napi árfolyama és az információ szabadsága

H_A Címkék: korrupció lopás diktatúra államhatalom információszabadság csirkefarhát közérdekű adatigénylés2015.07.22. 23:12

Talán tegnap olvastam, hogy az Iszlám Állam négy napot adott a Rakkába eleve elrendeléses alapon oda született civileknek, hogy önként kikapcsolják otthonaikban az internetet. Közben pár napja olvasom, hogy Magyarországon az információ szabadságának szellemében, októbertől nem csak hogy fizetni kell a köz érdeklődésére számot tartó adatokért, de egyúttal: megszűnik az anonim adatigénylés, megszűnik az ismételt adatigénylés, fizetni kell tehát az igénylésekkel foglalkozó közalkalmazottak munkájáért, a külsős anyagok szerzői jogvédelem alá kerülnek, és úgy általában bármire rá lehet mondani, hogy döntés-előkészítő adat (ITT egy jó elemzés.) Ami konyhanyelvre lefordítva annyit tesz: mindezekből adódóan, bármit is jelentsenek mindezek, kurvára semmi közötök hozzá, parasztok! Persze nem Rakkában élünk, még nincsenek tömeges kivégzések, egyelőre működik az internet, DE.

Azt hiszem, ezennel kijelenthetjük, ünnepélyesen is, ha úgy tetszik, hogy ezzel a bölcs húzással – mármint a módosított infotörvény októberi életbe léptetésével – az eddig is csak nyomokban létező párbeszéd időszaka Magyarországon véget ért. Mármint a paraszt párbeszédére gondolok az állammal és kormányzattal. Persze nem mondhatjuk, hogy nem tudtunk róla, hiszen az ideológiai megfontolást már régen a szánkba rágták: illiberális demokráciának nevezték.

Akkor mi a probléma? Drágult a csirkefarhát? Nőtt a rezsi? Nem? Akkor teljesen rendben van: adózz paraszt, nyugdíjad úgysem lesz, orvosi ellátásra ne nagyon számíts, és azért, hogy ne hasadjon ketté a tudatod, eztán azt se nagyon kérdezd, hogy mire költik az adódat! Újságíró elvtárs, azt hitted, kedvedre cseszegetheted édes Viktort és társait úgy, hogy a kezed alá adják a cseszegetéshez elengedhetetlen közérdekű információkat? Hát ezt benézted: októbertől megszűnik mindenféle szemkontaktus. Na, nem mintha. Nem mintha eddig nem lepleződtek volna le számolatlanul különféle orbitális disznóságok. Mi történt? Semmi. Mert ugye a csirkefarhát napi árfolyama az elmúlt években felülírt minden, a magyar demokrácia homályos, távoli elérhetetlen fogalmával kapcsolatos, egyébként már akkor is nagyon megalapozott aggodalmat. Félrefordítottuk a fejünket, amikor az Alkotmánybíróságot pártkatonákkal töltötték fel, amikor összetákolták a saját képükre és hasonlatosságukra kitalált Alaptörvényt, amikor a médiahatóságot pártpolitikai kontroll alá vonták, amikor párttörvényt alkottak a saját érdekeik kiszolgálására, amikor a magyar igazságszolgáltatást pártállami felügyelet alá helyezték, és hadd ne soroljam.

Most itt az újabb szög a koporsón: az információhoz való jog totális korlátozása. Igen, feleim, ezért tényleg érdemes volt rendszert váltani. Ezért hívják ezt a lábszagú mocsarat, ami körbenyalja igénytelen, tyúkszemes lábujjunkat nemzeti együttműködés rendszerének: mert összkomfortos, trágyaszagú istállót lehet építeni rezsicsökkentett, csirkefarhátban utazó erkölcsi, szellemi, politikai trehányságunkra. Nézzük, hogy szándékosan, előre megfontoltan a nagyipari lopáshoz és pénzmosáshoz igazítják a törvényeket. Nézzük, talán látjuk is, de nem érdekel, mert látványosan nem drágult a 80 forintos, totál egészségtelen műanyag üdcsi, a 160 forintos wc-papír, és elvileg a zsíros kenyér is kitart a legközelebbi fizetésig.

Beleroskadtunk e történelmi jelentőségű kormány szemérmetlen, intézményesített lopásába. Nem érdekel, pedig biztosan sokan tudjuk, és amikor a szomszéd nem látja-hallja magunknak is bevallottuk, hogy (beleértve az elmúlt nyolcvanezer évet) senki nem csinálta ezt ennyire nyilvánvalóan és pofátlanul. Úgy, hogy közben a haja szála nem görbült. Vajon tényleg alaptörvénybe kellene betonozni a kormány azon jogát, hogy kitekerje a kezünkből a zsíros kenyeret ahhoz, hogy felfogjuk, beleborzongjunk abba, ami körülöttünk történik?

lazar_janos_fidesz_4-animated.gifMert "az ország érdeke, hogy ne kerüljön nyilvánosságra"... (fotó: 444.hu)

Miközben a rothadó Nyugaton a közérdekű adatokat minden hanyatlásnak indult ország, tartomány, város, falu, emberek által lakott putri vezetése ingyen, bérmentve felteszi az internetre - hogy mindenki számára hozzáférhető legyen –, itt arrogánsék beleröhögnek az arcunkba, hogy semmi közötök hozzá, miként szórtam el naponta milliókat. Mert a nemzetbiztonsági kockázat. Vagy mert – októbertől – csak.

Nincs közünk hozzá, hogy ki, miért, mennyit, mikor tesz el/dob ki az ablakon/ tőzsdézik el/ kurvázik el a mi pénzünkből. Neked, jó magyar ember, aki fizetésed tekintélyes hányadát önként, dalolva adóként ajánlod fel az állami szervek működésének finanszírozására, fénymásoló, körömlakkozó Mancikák és stratégiai találkozókon ásítozó, megkerülhetetlen Ödönkék fizetésére, pont neked nincs közöd ahhoz, hogy a te pénzedből miért, mikor, mire, mennyi pénzt költenek. Ha kíváncsi vagy rá, fizess, és akkor sem valószínű, hogy megkapod, de legalább számon tartanak, és tudni akarják, ki vagy.

Ha ez nem egy méretes szociálpszichológiai kísérlet, akkor semmi nem az. A csirkefarhát zabálóknak kitalált gigantikus laboratórium, ahol azt tesztelik, vajon tényleg szíjat kell hasítani a hátukon, hogy megmozduljanak? Mármint a hűtőn túl, a napi sörön túl.

Pedig mi lenne, ha egyszer tényleg megunnánk? Mi lenne, ha azt mondanánk: ha ti nem adtok ki – amint a neve is mutatja – közérdekű, azaz mindannyiunkat érdeklő, érintő, ránk tartozó adatokat, akkor mi holnaptól például nem fizetünk adót. Vagy nem engedjük be a víz-gázóra leolvasó munkatársat, mert visszaélésszerű adatigénylésnek tekintjük, hogy az időnkkel szórakozik, és olyan adatokat akar megtudni tőlünk tök ingyen, ami szerinte rá tartozik. Vagy elküldjük a jó édesanyjába Vida Ildikó szomorú örökségét. Egyáltalán mikor döntünk végre úgy, hogy személyesen, tízezres létszámban, előre megfontoltan, szimbolikusan felfegyverkezve közérdekű adatigénylést nyújtsunk be?

Ha a kánikula, a dögség, az igénytelenség, trehányság okán megvárjuk ezzel 2018-at, vagy 2037-et, félő, hogy a büdös életben nem lesz már itt többé demokrácia. Nemhogy illiberális, de semmilyen. És higgyék el, a lámpavas sem lesz vigasz erre a rengeteg pusztításra. Nem kell már sokat várni, és vígan kijelenthetjük: csak azért nem lesz rossz vége ennek a történetnek, mert már most is rossz.

Pedig már most sem titkolják, mennyit lopnak és hogyan: nyílt pályázat helyett tárgyalás, verseny helyett urambátyámozás, tisztesség helyett gátlástalan, végtelen hatalomvágy. Nem csinálnak belőle titkot, ellenkezőleg: beletolják a képünkbe, nyilvánvalóvá teszik, és mellébüfögik, hogy ez kizárólag a mi érdekünket szolgálja. Októbertől annyi a változás, hogy már visszakérdezni se nagyon szabad. De legalábbis semmi értelme nincs.

Ezzé váltunk, ezért váltottunk rendszert. Hogy az államhatalom uralma minden kérdésünket szájba rúgja, hogy lehetőleg már kérdezni se legyen kedvünk. Mi, csirkefarhát zabáló népek legfeljebb hivatkozási alapként vagyunk értékesek: mer’ a kétharmados felhatalmazás, ugye. Mindeközben a hivatal azt csinál, amit akar, mert semmiféle felügyeletünk nincs felette. Lehet, hogy ez nem tűnik olyan sarkalatos kérdésnek, mint a vasárnapi zárva tartás, vagy az internetadó, de annál jóval súlyosabb. Félve, elborzadva, az indokolatlan hisztériakeltés legkisebb szándéka nélkül kérdezem: még mindig nem világos, hogy tényleg diktatúra épül? Tényleg még mindig gyurcsánybérenc, libsibolsi, fizetett rettegő mindenki, aki ezt vizionálja?

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr827648288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.23. 05:43:31

A ballib értelmiség beleroskad abba, hogy immár ötödik éve nem balliba gágogók vannak kormányon. Élet-e az ilyen élet egyáltalán? Nincs benne az európai alapokmányok valamelyikében, hogy a kormány csak ballib lehet???

Arthur Bloch 2015.07.23. 06:29:20

@maxval bircaman mb.szerkesztő:- magyarul tessék beszélni !Was bedauted das wort: beleroskad ? - bolgárból lett magyarítva ? Ez a manus nem tud megnyugodni,vajh mihez ért, - mit tanult ? vagy kitől örökölte eme nagy értelmet ?Más kérdés,hogy a cikk lényegéről egy szó sincs a kommentben ! A lényege,hogy tartalom nélkül tudjon megint ballibázni,de minek ? Kit érdekel? Mielőtt leír valamit, meg kellene gondolni: mit akar?

szilmi 2015.07.23. 07:00:21

Nyilas csürhe hatalma és következménye....
Pusztuljon csak a magyar...

poor 2015.07.23. 18:50:39

@Arthur Bloch:
Barom ballibező!! Te és a maffiád gyilkolják a magyarokat!! Nézz már szét az egészségügyben gyilkos!!

poor 2015.07.23. 18:52:01

@Arthur Bloch:
Bocsi maxvalnak me t, eltévesztettem.

József Iván 2015.07.24. 11:02:14

A cikket olvasva hányingerem lett és ezt a POFÁTLAN keljfeljancsit ha előttem van biztos lehánytam volna.
süti beállítások módosítása