A természet rendje, hogy az egyház szükségszerűen a politika örömlánya?

H_A Címkék: politika húsvét egyház kurva kereszténydemokrácia Fidesz-KDNP vasárnapi zárva tartás gáncs péter sziklasír2015.04.06. 17:13

Még mindig húsvét van, és egy keresztényi vallomással tartozom: nem voltam templomban. Pedig vasárnap a templomok nyitva tartanak. Nem úgy, mint a Tesco. Hiszek a magam módján, és vásárolok, ahol tudok. Mert állítólag ez a természet rendje. Vagy nem. Húsvéti szent magamba szállás, és profán vásárlás helyett, most éppen azon gondolkodom: mennyire illeszkedik a természet rendjébe a szószékről politizálás evidenciája. Mennyire fér bele az én, magam módján hívő keresztény értékrendembe az, hogy vasárnap, a feltámadásról szóló igehirdetés lábszagú politikai felhangjai eszembe juttassák: az igehirdetés szentsége is egyre inkább és rendíthetetlenül a politikai szemforgatás egyik jól bevált eszközévé silányul.

Nem voltam templomban, de így is kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy ma, Magyarországon, egy istentiszteleten ilyen elhangozhat: „kétezer évvel ezelőtt nem tartottak politikai vitanapot a jeruzsálemi parlamentben, sőt népszavazást sem írtak ki arról, lehet-e vasárnap nyitva egy sziklasír, a világ, a természet rendje az, hogy nem lehet.”

Bumm, bele az arcunkba. Nem lehet, és kész. Mert Gáncs Péter evangélikus püspök azt mondta. És most engedtessék meg, hogy elöljáróban elnézést kérjek Isten azon tisztességes szolgáitól, akik még véletlenül sem azért mennek fel a szószékre, hogy az aktuálpolitika moslékszagú példázataival támasszák alá emelkedett mondanivalójukat. Ez az írás nem róluk és nem nekik szól.

Vajon lehetett volna ennél szerencsétlenebb, értelmetlenebb hasonlattal szemléltetni a feltámadás csodáját, a kereszténység valószínűleg legszentebb misztériumát? Kötelező és elkerülhetetlen volt-e belemosni a vasárnapi zárva tartást Jézus feltámadásába? De mert így alakult: ugye nem egészen véletlen, hogy éppen a vasárnapi bevásárlás tilalmának természet rendje szerinti megkérdőjelezhetetlenségét sikerült beemelni az igébe, és nem a miskolci gyermekétkeztetés betiltásának szentségtörését? Vajon miért? Miért nem a létbizonytalanságba, nyomorba, nincstelenségbe süllyedő Magyarország képe fölötti megbotránkozás teljesen jogos szólamai kerültek bele ebbe az ünnepi beszédbe? És egyáltalán: mi köze van a feltámadásnak a vasárnapi zárva tartáshoz?

gancs.jpgA szószékről politizálás a természet, és a világ rendje? (fotó: MTI)

Nos, ha én templomba járó hithű, adakozó keresztény lennék, akkor most nagyon sértve érezném magam, így viszont simán dühös vagyok. Mert egyházi mértékegységgel mért laikusként is tisztában vagyok vele, hogy a szószékről igét hirdetni hatalmas felelősség. Éktelen ostobaságokat mondani viszont böszme felelőtlenség. Püspök úr, ez így arcpirító!

Mert ha már ott tartunk, hogy mi volt 2000 évvel ezelőtt, akkor tény, hogy például villamos, központi fűtés, angol vécé, vagy mobiltelefon sem volt, és ha jól tudom, a keresztényeket is az oroszlánok elé vetették, vagy keresztre feszítették. De ha kétezer évvel ezelőtt szavazás nélkül (!) csecsemőket mészároltak le, és nőket erőszakoltak halomra, mert az volt a természet rendje, akkor ez ma is rendben lenne? Vagy mégis mit akart mondani, püspök úr? Hogy vasárnap csak a 200 négyzetméternél kisebb helyeken lehet feltámadni, családi alapon, mert ez a természet rendje? Vagy azt akarta sugallni, hogy ha a Fidesz-KDNP rendje szerint működne a természet és a világ, akkor Jézus csak szombaton vagy hétfőn, vagy csütörtökön támadhatott volna fel, mert a vasárnap a családé?

De tudja mit? Én értem, mit akart mondani, bár mélységes hányingerem van tőle:a sziklasír vasárnap annak ellenére volt nyitva, hogy akkoriban nem ez volt a világ és a természet rendje. Vagyis, gyengébbek kedvéért: csoda történt. De erről azt gondolom – a szerencsétlen példánál maradva – hogy bár sokan örültünk volna neki, szavaztak ugyan, de minket nem kérdeztek meg, vagyis nem írtak ki népszavazást arról, hogy lehet-e vasárnap nyitva a CBA csak azért, mert az önök világának és természetének rendje az, hogy nem lehet. Pedig a mi világunk és természetünk rendje szerint az volt evidens, hogy minden nyitva lehet. De az a jó ebben a demagógiába és politikai eszmékbe mártott, ránk erőltetett vallásos kurzusban, hogy tetszés és pillanatnyi igények szerint össze lehet mosni bármit, és a bárminek az ellenkezőjét is, érvként, vagy éppen ellenérvként felhasználva különböző felelősséget megkívánó mikrofonok előtt.

Úgyhogy igen, tulajdonképpen a következő feltámadásig lehetne ecsetelni, hogy mi volt kétezer évvel ezelőtt. Ha már mindenáron aktuális példázattal kívánt élni – ami nyilván nem baj, sőt – érdemes lett volna szem előtt tartani, hogy most nem kétezer évvel ezelőtt van. Sajnos és szerencsére. Az íves analógia akkor is nehezen állna meg a lábán, ha a sírboltok zárva tartását a Fidesz-KDNP nevű politikai képződmény vitte volna át akkor, akárcsak most. A népakarat teljes figyelmen kívül hagyásával. (Költői kérdés: kétezer évvel ezelőtt nem volt evangélikus egyház sem, tehát az, hogy most van, a világ és természet rendje ellen való?)

De inkább nem „gáncsoskodom” már tovább, teljesen felesleges. Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom: íme, a magyarázat arra, hogy hozzám hasonlóan, egyre kevesebben választják a templom falait a hit gyakorlásának helyszínéül. Azt már régóta tudom - a vasárnapi zárva tartás előtti időkből is –, hogy semmi nincs ebben az országban, ami többet ártana a kereszténységnek, mint azt a nevében hordozó álszent politikai alakulat. Azt viszont legalább ennyire undorító, hogy szervilis egyházi emberek, akik a Bibliát a napi politikai kurzus szerint forgatják, csűrik-csavarják, tulajdonképpen a szószékről, felelősségük és küldetésük tudatában, mossák az agyunkat.

Számomra nem ez a természet és a világ rendje. Én erkölcsi útmutatást, tisztaságot, tisztességet várok az egyháztól, nem azt, hogy magukat lelkészeknek tituláló, álszent bábok a szószékről visszaböfögjék az aktuálpolitikai, korrupt, önkényes, értelmetlen döntések vallásos bizonyítását. A vasárnapi zárva tartás nem attól lesz helyes, igaz, követendő gyakorlat, hogy bezzeg a pap is megmondta a templomban. Püspök úr, egyáltalán nem az a természet rendje szerint való, hogy az egyház a pillanatnyi (mindenkori?) politikai érdekcsoportok kurvája legyen.

Vajon lehetett volna ennél szerencsétlenebb, értelmetlenebb hasonlattal szemléltetni a feltámadás csodáját, a kereszté...

Posted by Hacsaknem Blog on 2015. április 6.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr897344160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Üres locsogás ez a blog 2015.04.06. 19:08:54

Nézd már, a zsidó poszternek nem tetszik a katolikus egyház. Még ilyet.

nandras01 2015.04.06. 20:10:57

az egyház nagyjából az emlékezetes VII. gergely- IV. henrik féle féle villongás óta a világi politika örömlánya. igaz, a francia forradalom okozott e téren némi zavart, és azóta jobb világokban kevésbé nyilvánvaló eme szerep, de hol van errefelé jobb világ..?
a püspök meg gyomorforgatóan ócska szöveget nyomott le.

ö...mikó? 2015.04.07. 11:51:12

@Üres locsogás ez a blog: Nemcsak a zsidóknak, te primitív vallássérült. Erőltessétek a kissebségi meséteket másra! Most pedig térdre, brika, imához!

nnnnnnnn 2015.04.07. 11:53:06

"Nos, ha én templomba járó hithű, adakozó keresztény lennék, akkor most nagyon sértve érezném magam, így viszont simán dühös vagyok."

erősen elcsodálkoztam volna, ha te bármi értelmes értékrendben hinnél..

nohabgm63 2015.04.07. 12:05:41

A két év múlva 500-adik évfordulóját elérő reformáció vezéregyénisége, Luther Márton nyers szókimondása miatt került szembe az akkori hivatalos egyházzal, Rómával. Nem egyházat akart alapítani, csak az ellen tiltakozott, hogy a megalomán római építkezéseket ne a német polgár zsebéből fizesse az akkor már eszméletlenül nagy vagyonon ülő egyház, s ehhez ne használjon olyan hamis pénzbeszedési formulát, mint a búcsúcédula. Luther megkűzdött a kiátkozással, üldöztetéssel. Elvei, hite megtartása mindennél fontosabb volt neki és ebben a német polgárság es persze sok tartományi vezér támogatására számíthatott. Sajnos Gáncs püspök úr beszéde - ha tényleg ezt mondta és ilyen értelemben - messze megtagadja az eredeti lutheri elveket. Szerencsés lenne mindegyik egyháznak bölcsen távolmaradni az aktuálpolitikától és kötelességük lenne keményn követelni azt, hogy a kdnp nevű sötét halmaz azonnal törölje nevéből az első szót.

tomwar 2015.04.07. 12:19:24

@$$$=$$$: Kritizaltad a posztert...rendben, velemenyszabadsag van. Neki szerinted nem, de lenyegtelen... Mit szolsz a puspok szavaihoz, az is rendben? Hogy valamit a leirtakhoz is szolj, ne pedig az irojat baszogasd.

tomwar 2015.04.07. 12:20:40

@Üres locsogás ez a blog: Mi mas id lehetne, ugye? Csakis zsido. Mint a rohadek Jezus.

nicktolvajmentesítő kovi1970 2015.04.07. 12:39:09

"Mint a rohadek Jezus."

Annyira unalmas ez...

A mélydemokraták frusztráltsága és gyűlölködése (keresztények, Orbán, magyar jelképek stbstb.) normális ember számára rendkívül visszataszító.

Ad Dio 2015.04.07. 12:51:13

A konkrét vasárnapi nyitva-csukva kérdése számomra irreleváns. Mivel már nem vagyok 20 éves, nem tudok heti 8 napot dolgozni, így jól esik vasárnap megállni. Ez - azt hiszem - akkor is így lenne, ha nem lennék történetesen vallásos.

Az viszont hogy a keresztény felekezetek miért húznak a jobboldahoz, annál érdekesebb kérdés. Érdekes és egyben nagyon fájdalmas. Ugyanis a kereszténység üzenete kifejezetten szociális/szolidáris: az elesettek, gyengék, kisemmizettek, hovatovább :-) a bűnösök felé forduló. Amik - elvileg - baloldali témák kellenének hogy legyenek.

Miért hát ez jobbra tolódás? Vajon? Ennek az egyetemes történelmi háttér mellett helyi okai is vannak. De röviden: mert a "progresszív liberális baloldal" az egyházakra maximum szükséges rosszként, de még inkább ellenégként tekint, akit ott kell ütni ahol lehet. A "rendes" baloldali választó szélsőliberális és ateista. Mi hát a természet rendje ebben az esetben? Hova forduljanak az egyházak?...

Kik szívnak? Leginkább a baloldali érzelmű hívők, ugyanis identitás-válságba kerülnek: az egyházukat támogató - számukra azonban nem tetsző - politikai oldal felé forduljanak, vagy szavazzanak arra, aki aztán majd elvon mindent amit csak lehet az egyházaktól és messze a hívek társadalmi súlya alatti támogatást hajlandó csak amolyan szükséges rossz "alamizsnaként" adni?...

Persze szívunk mi mind, hiszen számomra - és még sok más jobboldali érzelmű számára is - épp olyan visszás aktuálpolitikát hallgatni a szószékről vasárnaponként.

Javaslatom a baloldal politikusainak: próbáljanak meg elszakadni a felvilágosodás egyház-ellenességétől és próbálják meg végre komolyan venni a liberalizmusból következő tolerancia és arányosság elvét - az egyházzal szemben is.

Ha baloldali érzelmű lennék, akkor egyértelműen azzal az elvárással fordulnék a baloldalhoz, hogy képviseljen engem, mint baloldali ÉS vallásos embert. Ezzel az is együtt jár, hogy az egyházakra se tekintsen ellenségként.

Btw apróbetűs megjegyzés, de ha a baloldal IS partnerként tekintene az egyházra, akkor az kifogná a szelet a jobboldali populizmus vitorlájából...

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 13:10:04

"" lehet-e vasárnap nyitva egy sziklasír, a világ, a természet rendje az, hogy nem lehet.” Bumm, bele az arcunkba. Nem lehet, és kész. Mert Gáncs Péter evangélikus püspök azt mondta."

Te tényleg nem gondolkodsz, mielőtt megírod a következő fikaposztot?

Azon nem csodálkozom, hogy a kretén ballib sajtó egy emberként csócsálja Gáncs Péter szavait, anélkül, hogy egyetlen percig is gondolkozna. DE téged azért értelmesebbnek tartottalak eddig, mint a fősodorban ajvékoló idiótákat, ezért is szoktam esetenként elolvasnia posztjaidat."

Miről is szólt a nyitott sír hasonlata?

1. Nem a kereszténység találmánya az, hogy a halottakat el kell temetni, az eltemetett halottakat pedig nem szabad bolygatni holtukban. Ez a szabály azóta érvényes, amióta az ember lemászott a fáról, és tisztába jött a legelemibb közegészségügyi szabályokkal. Antigoné. Mond valamit?

2. Tehát a síroknak, kriptáknak az a természetes állapotuk, hogy ZÁRVA vannak. Nem csak vasárnap, hanem a hét minden napján.

3. Az tehát egy rendkívüli esemény, ha a sírról leveszik a fedlapot, ha felnyitják a kripta becementezett ajtaját, vagy ha elgördítik a zárókövet az ókori keleti szokás szerint kialakított nyughely bejáratától.

4. Emberi erő ilyet akkor tesz, ha temet valakit. Ha máskor teszi ezt, engedély nélkül, akkor felelősségre vonják.

5. Isteni erő meg akkor tett ilyet legutóbb, amikor Jézus feltámadt, felülírva ezzel az emberi, fizikai világra érvényes szabályokat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.07. 13:12:48

ha nem is az egész egyház, de annak felső vezetése sajnos az.

ö...mikó? 2015.04.07. 13:17:00

@$$$=$$$: Mindenféle mese nélkül is lehet az embernek egészséges értékrendje. Neked a nagy vallási buzgóság mellett sem sikerült.

ö...mikó? 2015.04.07. 13:18:13

@tomwar: zombi jézus, a mesehős? :D

rasztaszív 2015.04.07. 13:25:17

a métely is a természet rendjébe illeszkedik...a maga módján...

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.04.07. 13:25:38

@Ad Dio:
Teljesen igazad van.
A magyarországi baloldal állandóan hangoztatja, hogy már nincs közük az elődeikhez, ehhez képest az egyházakkal szemben ugyanaz a retorika és a hozzáállás. 40 éven át üldözték a keresztényeket, ez a reflex a mai napig megmaradt.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 13:30:36

"Nos, ha én templomba járó hithű, adakozó keresztény lennék, akkor most nagyon sértve érezném magam, így viszont simán dühös vagyok."

Érdekes, azon egyik ateista libsi se sértődött be eddig, hogy az evangelikus Gáncs Péter már vagy 10 éve minden húsvétkor előveszi, hogy a zsidó emberek között felnőtt, és a zsidó főpapok lobbizásának következtében (Kajafás és Tsai.) halálra ítélt és kivégzett Jézus amikor isten akaratából visszatért a Földre, nem kért se kárpótlást, se jóvátételt. Pedig ha jó zsidó ember lett volna, ahogy azt a zsidók előszeretettel terjesztik a félművelt fél-keresztények között, akkor alap lett volna, hogy teli szájjal ajvékoljon, és az őt ért sérelmek megfelelő kompenzálását követelje.

rasztaszív 2015.04.07. 13:33:25

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: senki nem üldözte a keresztényeket.nem lehetett másokra erőszakolni a középkort,nem lehetett gyermekeket indoktrinálni - ezt ti üldöztetésként éltétek meg...

ö...mikó? 2015.04.07. 13:37:31

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Ebből a hozzászólásodból csak az jött le, hogy te vagy félművelt fél-keresztény. Jézus leköpne téged.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 13:50:02

"de minket nem kérdeztek meg, vagyis nem írtak ki népszavazást arról, hogy lehet-e vasárnap nyitva a CBA csak azért, mert az önök világának és természetének rendje az, hogy nem lehet. "

Szent István szavai ne csak akkor jussanak az eszetekbe, amikor a zsidó Goodfriend gyalázatos módon a szájára veszi a szavait :DDD

Jussanak eszetekbe Szent István törvényei is, különösen az a pontja, amely kimondta egykor, hogy vasárnap "a munkának szünete legyen":

www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=265

"7. Fejezet a vasárnap megtartásáról, hogy a munkának szünete legyen

Tehát, ha pap vagy ispán, vagy más keresztyén ember vasárnapon találna munkában valakit, akárki legyen, üzzék el a munkától.

1. § És ha ökörrel dolgozott, vegyék el ökrét és adják ételül a vár népének.

2. § Ha pedig lóval, vegyék el lovát, melyet a gazdája ökrön váltson meg, ha kedve tartja; és azon ökröt egyék meg, a mint mondtuk.

3. § Ha valakit egyéb szerszámokkal találnak, vegyék el szerszámait és ruháit, melyeket bőrén váltson meg, ha akar.

Hát röviden ennyike :)

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 13:52:57

"Pedig a mi világunk és természetünk rendje szerint az volt evidens, hogy minden nyitva lehet. "

A ti világotokban lehet, hogy ez lenne a rend, de egyelőre az van, hogy az egykor a "Jöjjön el az ÉN országom" erősen blaszfémikus szlogenjével kampányoló SZDSZ tudtommal nem csak hogy nem kormánypárt, nem csak hogy nem jutott be a Parlamentbe, de mostanra már nem is létezik.

ö...mikó? 2015.04.07. 13:53:28

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Te hülye képmutató fasz, akkor ne használj internetet az ostobaságaid böfögésére, ha szerinted 1000 éves törvények szerint kellene élnünk. Amúgy ezalatt az ezer év alatt született összes törvénynek vonatkoznia kell mára? Ha nem, ki húzza meg a határt?
GPS-t meg ne nagyon használj, mert az konkrétan nem működne, ha a te meséd igaz lenne.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 14:08:43

@Ad Dio:

"Az viszont hogy a keresztény felekezetek miért húznak a jobboldahoz"

Hacsak nem azért, mert a "baloldal" a zsidóké meg az ateista és a következetes istentagadó marxistáké. Ez egyértelműen lejön a két "tábor" értékrendjéből is.

A jó és a rossz harca. Tudod, hogy van ez :)

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.04.07. 14:09:34

@rasztaszív:
Nagyjából ennyiben ki is merülnek az érvek.
Keresztes háború, pedofil papok.

Ehhez képest a kereszténység manapság a legüldözöttebb vallás, lásd: Közel-Kelet, Kenya. Európában a liberálisok küzdenek ellene a szokásos gusztustalan módszerekkel. Magyarországon pedig a baloldal és hű követőik ütik őket, ahol tudják, szerencsére ez visszaszorult a blogokon való gyűlölködésre.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 14:19:10

@Ad Dio:

"Kik szívnak? Leginkább a baloldali érzelmű hívők"

baloldali érzelem =/= szociális érzékenység
jobboldali érzelem =/= szociális érzéketlenség

A keresztény hit megköveteli a hívőktől, hogy támogassák az elesetteket. Viszont nem követeli meg a jobb módú hívőktől, hogy osszák szét a vagyonukat a szegények között, és maguk is éljenek olyan körülmények között, mint a szegények.

Azt követeli meg a jobb módúaktól, hogy ÚGY gazdálkodjanak a vagyonnal, amit az istentől kaptak, hogy a vagyon HOZAMÁBÓL a szegények is megfelelően részesüljenek.

A 40 év "proletárdiktatúrájában" átmosott agyú proli pont ezt nem érti.

A szegényeknek nem azt kellene követelniük, hogy a jómódúak pénzéből DIREKTBEN részesüljenek, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, hanem azt kellene követelniük, hogy a jómódúak úgy kezeljék az isten akaratából rájuk bízott vagyont, úgy forgassák, hogy a szegényebbek a munkaerejüket áruba bocsátva a befektetett munkájuk KORREKT ellenértékét megkapják a nyereségből.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 14:24:31

@ö...mikó?:

"Jézus leköpne téged."

Hol olvastad a Bibliában hogy Jézus leköpdöste az embereket?

rasztaszív 2015.04.07. 14:26:01

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: félrebeszélsz.a keresztes háborúkat senki nem kérte számon a katolikusokon abban a negyven évben,a pedofília pedig a katolicizmustól függetlenül is büntetendő.nem ezekről van szó,hanem arról,hogy a parazitizmus jogának megvonását tekintitek szörnyű elnyomásnak.

ö...mikó? 2015.04.07. 14:30:35

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Téged tuti leköpne. Megvetne és szégyellne.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2015.04.07. 14:45:16

@rasztaszív:
Rajtad keresztények élősködnek? Nekem az élősködésről inkább más bandák ugranak be...

rasztaszív 2015.04.07. 14:53:04

@raz sierpem raz mlotem czerwona holote: vannak mások is,de itt most erről a parazitizmusról van szó.

és nem a keresztények élősködnek,hanem a katolikusok élősködnek a kereszténységen.

2015.04.07. 16:15:34

@Shlomo a halott zsidó terrorista:
Csakhogy manapság inkább a jobboldal vall marxista elveket...

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.04.07. 17:22:48

@nagybalfasz:

"Csakhogy manapság inkább a jobboldal vall marxista elveket..."

Például?
süti beállítások módosítása