Évi 2,3 milliárd forintunkba kerülnek (és ebben Habony nincs benne)

H_A Címkék: kormány miniszterelnök miniszter fizetés államtitkár állami vezetők bérköltség havi jövedelem karcsú állam2014.12.28. 01:45

Mondanám, hogy az év vége egyik (ó, anyám, hány ilyen "egyik" van mostanában) leginkább lehangoló híre, hogy még soha a büdös életben nem költöttünk ennyit állami fejesekre. (Ami persze, nagyon leegyszerűsítve a dolgot, kurva jó hír is lehetne, merthogy azt is jelenti: volt miből.) Csakhogy ez nem igaz. Egyik sem igaz. Mert ez a pórnép számára megfoghatatlan, elképzelhetetlen, valószínűtlen - számokkal leírva - 2 300 000 000 forint tulajdonképpen nevetséges tétel. Bármennyire is úgy érzem, szeretnék pár gondolatot megosztani ezzel kapcsolatban, belátom, hogy tulajdonképpen szóra sem érdemes. 

Azt írta valaki nagyon helyesen: ennyi pénzből egy egész ország be tudna rúgni egyszer egy hónapban. Előrébb ugyan nem lennénk azzal sem, de legalább a konstans frusztráció generálta hányinger helyett egyszer egy hónapban jól érezné magát az ember. Hozzáteszem: ennél sokkal kevesebből is be tudna rúgni, de ez is részletkérdés. Orbán Viktor karcsú államának csúfosan megbukott projektjével persze nem csak az a baj, hogy megbukott. A nagyobb baj az, hogy ez csak a felszín. Nem az a téma, hogy a miniszteri székek csökkenése ellenére egyre terebélyesedő apparátus teljes havi fizetése meghaladja a bruttó 190 milliót (ebből jön ki évente az a fenti szép hosszú szám), hogy az államtitkárok közel háromszor annyian vannak, mint a dicső fülkeforradalom után rögvest, a helyettes államtitkárokat már nem is említem. Nem az a bajom, hogy ezek a hölgyek, urak bruttóban közel négyszer annyit keresnek, mint amennyit az átlag magyar ember havonta átlagosan bruttóban hazavisz.

fejesek_blikk.jpg

forrás: Blikk

Pont ez a lényeg benne: felőlem, ötször, nyolcszor ennyit is kereshetnének. Ha nem azt látnám lépten-nyomon, hogy föltétlenül ennek a százszorosát akarják ellopni. Görcsösen. Könyörtelenül. Tekintet nélkül mindenre. Reálisan szemlélve valóban nem lenne baj, ha a dupláját, tripláját keresnék annak, amit az egyszerű ember. (Különben meg nyújtsa fel a kezét, aki 234 600 forintot keres bruttóban!) Ha a szakterületükön elismert szakembereket látnék naponta megnyilatkozni, tevékenykedni, eredményeket elérni, és egyre jobban teljesíteni, nem pedig szervilis, enyves kezű csicskákat és hűséges üzlettársakat, egy szavam sem lehetne.

Baromira nem zavarnának azok a Porschék, Rolexek, úszómedencés pazar villák, és összkomfortos mangalicatelepek. Ez máshol is így van, és valószínűleg mindig így lesz. De legalább próbálnánk meg valahogy úgy játszani ezt a rohadt játékot, hogy az ártatlan plebejus urizálás dőzsölés ne legyen annyira szembetűnő, az egyre mélyülő egzisztenciális szakadék ne legyen annyira nyilvánvaló. Ilyen körülmények között pont nem hat meg, hogy például csökkent a parlamenti képviselők száma, hiszen a megbízható kádereket felfelé buktattuk helyettes államtitkárnak. Nem veszi be a gyomrom, hogy kevesebb minisztérium, kevesebb miniszter kisebb apparátust jelent. A miniszteri fizetésű, egyre nagyobb apparátussal rendelkező államtitkárok elszaporodása mellett nekem teljesen mindegy, hogy minisztériumnak vagy államtitkárságnak hívják azt, ami ugyanannyiba kerül az adófizetőknek.

Akinek van türelme és kedve hozzá, tanulmányozza bizalommal az államtitkár-helyettesi posztokat a kormányzat honlapján, nézze meg, hogy minisztériumonként hány államtitkárság működik, főnökökkel, helyettesekkel, teljes apparátussal, és vegye észre a rengeteg párhuzamos, fölösleges feladatkört, amely az egyes minisztériumok vonatkozásában fennáll. Ha ez megvan, akkor gondoljon bele, ez hivatalosan és hozzávetőlegesen mennyi pénzt visz el a közös kasszából. Hogy mekkora abszurdum rejlik abban, hogy minden pitiáner ügyet, és területet államtitkári (vagy -helyettesi) rangra emeltek, hogy osztódással szaporodnak a haveroknak kreált posztok. Amelyek a felelősség innen oda tologatása mellett nyilván magasabb fizetésekkel járnak együtt.

De mint mondtam, nem az a baj, hogy a karcsúsítás kudarcba fulladt. És nem is ez 2,3 milliárd a baj. A pökhendiséggel vegyes gátlástalanság és kormányzati cinizmus felszín alatti, azaz a hivatalos 2,3 milliárd mögötti szálai a fontosak. Hogy ezek az emberek, állami és kormányzati támogatással bármilyen úton-módon megszerzett pénzüket következmények nélkül tisztára moshatják. Ebben az évi 2,3 milliárdban nincs benne az a statisztikák számára továbbra is láthatatlan és átláthatatlan profit, amely követhetetlen hálózatokon, beépített strómanokon, csodával határos családi összefogásokon keresztül jön létre. Ez a szánalmas havi 927 ezer forint csupán elenyésző hányada e fontos és megkerülhetetlen kormánytagok valós jövedelmének. A többi ott van a földekben, értékes festményekben, ingatlanokban, vagy külföldi bankszámlák mélyén. Neveket már nincs kedvem sorolni.

Elviselném, és beletörődnék abba, hogy ennyi jár nekik, és ennyi megilleti őket. Ha nem lopnák el ezeknek az összegeknek a sokszorosát úgy, hogy már el sem fordítják a fejüket közben. Ja, és a legviccesebb, hogy ebben a mágikus 2,3 milliárdban titokzatos, Habony Mindenkitanácsadója Árpád ráadásul nincs is benne.

 

Ha tetszett, amit olvastál, (az sem baj, ha nem tetszett) csatlakozz a nem oly régen indult Facebook-oldal kedvelőinek táborához!

 

 

 

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr47014987

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amerikai zsoldosokkal erősít a liberális baloldal január másodikán? 2014.12.28. 12:53:21

Három busznyi civil ruhás, fegyveres amerikai katona érkezett december 16-án Ukrajnából. Ukrán kísérőjük a Luzsanka-Beregsurány közúti határátkelőhöz vezető útszakasz egyik ellenőrzőpontján állítólag lelőtt két ukrán tisztet, akik nem akarták engedni a...

Trackback: Tudtad, hogy Goodfriend egy frissen kirobbantott polgárháborúból érkezett Budapestre? 2014.12.28. 12:51:09

Korábbi állomáshelye Szíria volt, ahol akár személyesen is részt vehetett a százezrek halálát követelő "Arab tavasz" nevű vérengzés kiprovokálásában. Mi is megtehetnénk, amit a nálunk józanabb török, német, orosz, bolíviai, ecuadori, bahreini, venezuel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.12.28. 07:20:54

12 000 milliárd amit ezek kizsaroltak-elloptak az itt dolgozóktól,uniós pénzek nélkül megállt volna az élet.Ezévben 5%-nyi uniós pénz érkezett ebből 3% körüli "növekedés" van ha igaz...Normális országban üres biciklitároló kulcsát sem bíznák ezekre.

firg_firg 2014.12.28. 13:10:28

"Különben meg nyújtsa fel a kezét, aki 234 600 forintot keres bruttóban!" -

pedig sokan vannak akik ennyit se kapnak, csak ok nem olvasnak blogot, es nem fognak neked itt jelentzekzni

kvadrillio 2014.12.28. 13:52:40

Anyaország, Politikusbűnözés :: 2014. december 28. 10:11 Keszthelyen a várost felvillanyozó Orbán-vő üzlettársának passzolták le a kikötőt Reklám A városnak közvetlenül nem került egy fillérjébe sem a közvilágítás ledesítése, hiszen pályázati pénzekből folyik a fényesítés. De az országban szinte mindenhol ez a feltörő vállalkozás újítja meg a közvilágítást. Orbán Viktor vejének cégéről beszélünk. Ruzsics Ferenc polgármester szerint ez bizonyára éppen úgy a lehető legnagyobb rendben van, mint a Phoenix Kikötő sajátos kiszervezése. További érdekességet jelent, hogy a cég, amely megvette a város részét a Phoenix Kikötőből és az Orbán-vő Keszthely közvilágítását mindenféle pályáztatás nélkül korszerűsítű vállalkozása közötti összefonódás. A közös pont: Péter Zsolt Miklós (an: dr. Angyal Márta Ilona) ügyvezető (vezető tisztségviselő) 9700 Szombathely, Késmárk utca 1. Bizonyára ez is csak egy újabb véletlen, különben is az a lényeg, hogy Orbán Ráhelék a saját lábukon állhassanak, ha a fatolvajlás már nem fedezi a 15 milliós tandíjat. (Kuruc.info) Hozzászólások (6 hozzászólás)
Forrás: kuruc.info/r/2/137564/

..HMMMSZAAALLL....VIKTORKA ! TE ÉS CSALÁDOD JELES KÉPVISELŐ SEHOGYSE TUDNAK LEÁLLNI A BETEGES HARÁCSOLÁSAIKRÓL ????????....ezek szerint TITEKET TÉLLEG KI KELL NYÍRNI ???????

pneumónia 2014.12.28. 14:38:47

Én meg sem közelítem a 230 bruttót több diplomával közel 10 év munkaviszonnyal, persze több munkakörrel, és a főnököknek számtalan ingyen melóval..
De nem ez a gáz, hanem az hogy szinte biztos itt keleten nagymértékű bércsökkenés várható, mivel a határon túlról egyre több munkavállaló jön, élni lakni, ami magában még nem is zavaró, de még az sem hogy hozzák az ottani remek stílust (tisztelet a kivételnek) hanem hogy akár 300 Ft/ óráért is felveszik a munkát, amire te azt mondod na neeee.
Így tényleg lesz hamarosan +1 milla munkavállaló, max 2ős állampolgár lesz, kit érdekel ha jól mutat majd a statisztika.
Aki meg itthon maradt (még) az dögölön meg.

lavór 2014.12.28. 15:14:10

Kár panaszkodni. Ezt választotta a magyar.
Szeretik nézni, ahogy páran jól élnek az ő filléreikből.

Göntér László 2014.12.28. 17:47:18

Nem az a fontos, hogy valaki mennyit keres és mekkora a vagyona, hanem az, hogy ebből a keresményből és vagyonból, hány ember (család) megélhetését biztosítja. Ha valaki sokat keres és nagy a vagyona, de tisztességesen megfizeti az alkalmazottait (kertész, sofőr, házvezető stb.) és fizeti utánuk a nyugdíj- és társadalombiztosítási díjakat, akkor ezek ellen a jövedelmek és vagyonok ellen nem szólhatunk egy szót sem. Ha azonban, ezek a jövedelmek és vagyonok, csak az érdekeltek kivagyiságát hivatottak bemutatni, akkor ezeket az embereket el kell ítélni és fel kell ellenük lépni.

bananarepublica 2014.12.28. 20:30:25

A miniszterelnok ur jelentos szabadfelhasznalasu penzugyi kerettel rendelkezik,Habony kartarsat szoszerint zsebbol fizeti!!!
süti beállítások módosítása