A Fidesz-féle bullshit kampány: hajrá Szomszédok, hajrá Fonyód!

H_A Címkék: választási kampány kampányvideó Fidesz Nemcsák Károly Fonyód2014.09.22. 11:45

A Fidesz önkormányzati választási kampányának legújabb villanásait-gyöngyszemeit szemlélve, az embernek sok minden eszébe jut. Nekem például az jutott eszembe, hogy nem tudom eldönteni, melyik a cikibb, nevetségesebb és egyben dühítőbb: a fejlődés útján haladó fonyódi Fidesz kampányvideója (Bullshit1), vagy Nemcsák Károly - nem politizáló Vágási Feri - gazdagréti kampányplakátja (Bullshit2).

Nem tudom, mi a visszataszítóbb: a csatasorba állított, névtelen önkormányzati dolgozók zombi performansza egy életidegen, 2 perces filmben, vagy egy politikai érintettségét tűzzel-vassal tagadó, sikeresnek éppen nem nevezhető, politikai alapon kinevezett színházigazgató, egykori ünnepelt sorozathős politikai biodíszletként való megjelenése.

 

 Bullshit1 (Megnézése ajánlott, de leginkább kötelező!)

 

nemcsák.jpg

Bullshit2 (fotó: Index)

Aludtam egyet a vizuális sokkra, úgyhogy össze tudom foglalni a hányingerem okát. Mit látunk az egyes számú művészi alkotáson? Adott egy 0 forint adóssággal bíró település (minden település 0 forint adóssággal rendelkezik, ahol a Fidesz-kormány átvállalta a fideszes önkormányzat adósságát a fideszes és nem fideszes adófizetők pénzére), ahol felújítottak mindent: a strandot, utcát, színházat, kilátót, sportpályát, rendelő intézetet (így, külön) a gimnázium multifunkcionális konyháját, amely egyben kémia laboratórium. De sehol egy ember, sehol a boldog, ünneplő tömeg, sehol az átlagos utca emberének arca, hangja. Vagyis Fideszék szépen kiürítették a várost a filmezés idejére, és egy kampányfilmben fogalmam nincs mit kereső harcos, elszánt, jövőbe tekintően, helyenként térdig élő gazban menetelő közalkalmazottakon kívül pont azok nincsenek rajta a kockákon, akikért állítólag dolgoznak: a pógárok. Sebaj. Nem ez az egyedüli hiányérzetre okot adó tény, ami szétfeszíti a mesterkélten nevetséges videó minden egyes pillanatát: a hatalmi szimbólumokként megjelenő épületek, építmények, terek, utcák, lépcsők és parkolók, több milliárdos fejlesztések mögül hiányzik a megvalósíthatóság igazsága: az EU-s pénzek. Azokról egy szó nem esik, bár a film talán egyetlen erénye, hogy a mutánsok nem beszélnek. (Havasi Balázzsal mélyen együtt érzek.)

A szereplők esetlenségén, mozdulataik beállítottságán, a hús-vér emberi mivolt minden elemét nélkülöző droidok parancsszóra menetélésén átsüt az önkényuralmi rendszerek minden mókát gyűlölő tekintélyelvűsége. Fonyód egy steril, üvegburába zárt kísértetváros, ahol az egyetlen valóság: a Fidesz-gépezet. Ahol az idő megállt, és visszafele forognak az ő kerekei, ahol utat kell mutatni a népnek, mint Lenin idején. Fájdalom: sehol egy feltűrt, kolbászzsíros ingujj, sehol egy gumicsizma, egy asztalra mászó paraszti láb, egy verejtékes homlok, vagy bármi, amitől hiteles lehetne ez a groteszk, hazug színjáték.

Nem bízom benne, hogy hosszú távon a nevetségesség és szánalmasság ötvözete megöli ezt az ilyen típusú politikai üzenetre épülő, Clintont idézve, hatalommániás pénzéhes rendszert, amely - be kell látnom - pontosan olyan, ami pillanatnyilag eladható Magyarországon. Ha ez nem lenne így, akkor Nemcsák Károlyt sem láthatnánk viszont soha semmilyen körülmények között egy választási plakáton. A Kádár-korszak kilométerkavicsának számító Szomszédok Vágási Ferije önmagát, és az egykor népszerű sorozatot is szembeköpve vigyorog bele az arcunkba Gazdagrét fideszes képviselőjelöltje mellett egy citylightról.

Ennek a tömény arroganciának az értelmezéséhez  bőven elég a József Attila színház igazgatójának pár hónappal ezelőtti nyilatkozatát elővenni, amelyben kőkemény fideszeshez illően, jól kikérte magának

A József Attila Színház kommunikációs vezetőjeként szeretném kérni, amennyiben lehetséges: a Nemcsák Károly színház igazgatót ábrázoló képekhez a jó ízlés határain belül lévő feliratok kerüljenek. A politikai tartalmú feliratokat pedig, ha kérhetjük, mellőzzétek. Se a hazai választási kampánynak, se a nemzetközi kríziseknek nem kíván ily módon Nemcsák Károly, még Vágási Feri szerepképként sem részese lenni.

Hát nem. Nemcsák Vágási Karcsi Feri nem kíván részese lenni a hazai választási kampánynak, kivéve, ha mégis. És körülbelül erről szól ez az egész kormánypárti bullshit-kampány az önkormányzati meleg helyekért. Azt hiszik, és egyelőre joggal hihetik, hogy itt mind hülyék vagyunk, elfelejtünk, kórusban bégetünk és elégedetten kérődzünk. Úgyhogy jöjjön még egy kommentár nélküli extra-bullshit, mert megérdemeljük, és mert ez jár nekünk. Hajrá, hajrá!

 

kampanykocsismate.jpg

"Csak így tovább, Józsefváros!" (fotó: Facebook)

Ha tetszett, amit olvastál, vagy ha nem, csatlakozz a nem oly régen indult Facebook-oldal kedvelőinek táborához!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr36717979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása