Valamiért gyűlölnek bennünket?

H_A Címkék: gazdaság deficit eljárás Orbán Viktor Magyarország EU Brüsszel Kossuth Rádió rezsicsökkentés2013.04.05. 18:16

Aki a közszolgálati rádió ideológiai mantráival kezdi pénteki napjait legalábbis, az biztosan kívülről tudja már, hogy Magyarország tündérország (kis és nagy tével egyaránt), amelyet egész Európa irigyel, következésképpen utál és gyűlöl azokért a nagyszerű tettekért, amelyeket valamennyi ország vezetőinél tehetségesebb és bátrabb vezérei a vérük árán is felvállalnak. Kérem, senki ne mondja azt, hogy a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában erről értekező Orbán Viktor miniszterelnök egy megzuhant, beteg ember. Nem az, sőt.

20111118-orban-viktor-terhei-imf-kommenthu1.jpgA sajátos Münchausen-kór, amelyben szenved egyáltalán nem egy rejtélyes pszichés betegség megnyilatkozása, hanem a politikai-bizalmi tőke-kovácsolás leghatékonyabb eszköze, amellyel még nagyon sokat fogunk találkozni a választásokig, szokjunk hozzá. Alapvetés: Európa és az Unió egy gonosz, ellenséges konstrukció, így csak természetes, hogy nem lehet bízni benne. Egy fertő, ahol kétségbe vonják, hogy tudunk késsel, villával enni, ahol "dühös, dagadt erekkel, vastag nyakkal ordibáló baloldali, liberális, zöld, szocialista képviselők”, akik azt sem tudják talán, hol van Magyarország, igen, ahol, ilyenek osztják a lapokat. Egy dolog biztos, feleim, valamilyen okból gyűlölnek bennünket.

Vajon hallják-e ezt a többes szám első személyt, azok a jó magyar emberek, akik két hét alatt 310 ezer aláírást dobtak össze annak a kormánynak, amely miatt állítólag őket is kollektíve utálja Európa? Vajon értenek-e annyira a túlzottdeficit-eljárás cizellált nyelvén, hogy legalábbis furcsának találják, hogy miért kellene bárkinek is az osztatlan sikerekért elmarasztalnia hőn szeretett kormányát? Ha minden annyira nagyon rendben van, miért ez az állandó készültségi állapot, ez a szabadságharcos diskurzus?

Hát pont ezért. Mert semmi sincs rendben. Ma reggel, pénteki imanapunk keretében a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök panaszkodó mutatványa méltó módon vázolta ezt a bizonyosságot. A rossz tanuló - tőle oly megszokott stílusában - magyarázta a bizonyítványát, és csodák csodája, újra megtalálta a bűnbakot, előrevetítve, hogy tehetünk mi itt bármit, a fejünk tetejére is állhatunk, ezek a gonosz európaiak leszarják a tényeket. „Magyarország nem bízhat abban, hogy az Európai Unió kizárólag a tények alapján dönt a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése ügyében.”

Téves. Félek, hogy az Európai Unió a tények alapján fog dönteni, valamennyi tény ismeretében. Még akkor is, ha az, aki sallerokat meg kokikat osztogat, és kikéri magának, hogy Brüsszelből csak úgy rátelefonáljanak, annak semmi oka nincs méltányos elbírálásban reménykedni. Ettől még a tények tények maradnak, és igen, ellenőrzik az utolsó apró adatig a könyvelésünket, és legfőképpen a fenntarthatóságot. Nem csak arról van szó, hogy faszák a tavalyi mutatóink, hogy extra megszorításokkal mindent alárendeltünk a hiánycél teljesítésének, hanem arról is, hogy mindeközben gyengült a forint, visszaestek a reálbérek, csökkent a vásárlóerő, a beruházások hiányáról ne is beszéljünk. Fenntarthatóság, ez a kulcsszó, vágod, Viktor? Papíron persze láttunk már dübörgő görög gazdaságot is, de általában attól, hogy az ilyen-olyan-amolyan hiányt elfelejtjük felírni, az még létezik, jobb helyeken hamis könyvelésnek hívják.

Amúgy nem tegnap óta mondja a piac (tudom, a gazdasági szereplők is le vannak szarva, amiért nem az ő zsebükbe vándorolt a lé), hogy Magyarország nem kerül ki a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól, hacsak a kormány nem jelent be újabb, komoly és hiteles megszorításokat. De ugye dübörög a rezsicsökkentés (már ha a fertőző Nyugat nem tesz keresztbe) akkor miért kellenének a megszorítások?

Úgy látom, sok sebből vérzik ez a dolog, Viktorom, de ha megnyugtat, én elhiszem neked, hogy valóban tudsz késsel, villával enni, még akkor is, ha néha cipővel mászol a megterített húsvéti asztalra. Igen, elhiszem neked – politikai ellenfeleiddel ellentétben – hogy nem vagy beteg, nem egy másik valóságban élsz, hanem nagyon is  tudatosan handabandázol, és leszarod, hogy pöffeszkedő, pökhendi stílusodat Európában annyira nem kultiválják.

orbanv180.jpegSokan kétségbe vonják, de tudunk késsel, villával enni

fotó: www.magyarhirlap.hu

Így azoknak mondom, akik Tündérországot látnak maguk körül, de azoknak is, akik nem szívesen veszik magukra az általad előszeretettel használt királyi többest. Magyarázkodhatsz ameddig jólesik, előre és hátra arról, hogy ki mindenki más a hibás azért, amiért egyedül te vagy, de egy dolog legyen világos: senki nem gyűlöli a magyarokat, senki nem utálja a magyarok pofáját. Ellenben jogosan bírálja a kétharmadotok politikáját, amely megcsúfol mindenféle alkotmányosságot, a jogállamot, és folyamatosan megszegi az általa aláírt és felvállalt uniós kötelezettségeit. Ha nem tetszik, van egy pompás javaslatom: lehet aláírást gyűjteni a kilépésről.

Amúgy ezek a holland, svéd, belga nem európaiak valóban igen gyanús népek. Stabil a gazdaságuk, országaikban működik a hatalommegosztás rendszere, és általában nem másznak cipővel az asztalra. Nincs szükségünk ilyesmikre, ott van nekünk a jól bevált azerbajdzsáni, észak-koreai, kubai modell. És mert valószínűleg – ahogy te magad is jól sejted - nem kerülünk ki a fránya túlzottdeficit-eljárás hatálya alól (lehet továbbra  is végtelenített üzemmódban sírni azon, hogy a politikai szempontok már megint felülírták a szakmai döntést), jöhet a választási kampány az MNB tartalékából.

U.I. A gyengébb kedvéért még egyszer: nem valamiért gyűlölnek bennünket, hanem miattad. Nem bennünket. Csak téged, drága Viktorom!

Update: Nyugi, Brüsszel ígéri, korrekt lesz, elhiszi, hogy tudsz késsel, villával enni!

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr995202832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.04.05. 22:38:38

Ha az ember visszaemlékezik a korábbi felhorgadásokra és nyavalygásokra, amelyek hegynyi vajúdása ellenére csak nevetséges brüsszeli egér született, most is reménykedhet az up-to-date kompetenciában.

pocaklakó minimanó 2013.04.06. 09:15:14

Mondd meg te. Holnap hajnalban.

OminózusZsé 2013.04.06. 18:37:32

@pocaklakó minimanó: az enyem tegnap is hosszu volt. A tiedrol csak sejtem
Akkor hajnalig varsz? Na ne mondd:)!

magyar ember teli szájjal 2013.04.07. 11:04:08

Persze hogy csak Orbán a hibás. Az istenadta néppel meg csak úgy történnek a dolgok már húsz éve. Nem is lennének magyarok, ha ezt másként látnánk.

olddoki 2013.04.07. 14:37:25

"Érted haragszom én, nem ellened" Bár ez a mondatot, József Attila egyik csodálatos, ifjúkori szerelmes verséből idézem, de ha a Vezér olvasná, és füle lenne a hallásra, megértené, hogyan viszonyulnak hozzá a szerinte rá, és ránk haragvó nyugatiak.

Liberalissimus 2013.04.08. 12:23:41

Véleményem szerint korrekt.

Az orbáni viselkedés okairól szólni csak úgy lehet, ha az időben visszamegyünk. Tovább is lehetne, de 2002-es választások okozták neki a legnagyobb traumát, hogy vége a hatalomnak, pedig biztos volt benne, hogy megvan. Sokat veszített: elsősorban is nem ő írta alá az EU csatlakozási okmányát, nem az ő neve lett megörökítve. Ezért - labilis lelkű emberként (ez itt EUfemizmus - gyűlöli (nem mást, természetesen): az Európai Uniót. Gyűlöli a választókat, akik ennyire megbízhatatlanok, hogy egy jogállamban, élve lehetőségeikkel leváltják az ország egyetlen alkalmas politikusát. A TV vita óta gyűlöli Gyurcsányt, aki tényleg hibát követett el, nem volt elég neki, hogy legyőzte Orbánt, még fel is mosta vele a padlót. Azóta nincs is vita. Tanácsadói megcsinálták a gyűlöletkampányt, kinyírták Gyurcsány karakterét, és bevetették a populizmus fegyverét, ami sokszor bejön, de egy frissen demokratikus útra lépett országban, ahol sok a vesztes, mindig. Így lett meg a kétharmad. Most jöhetett a jogállam lebontása, a választási törvény buherálása, hogy még egyszer ne a megbízhatatlan választók vegyék el a hatalmát.

És ez ebben az esetben tényleges hatalom, mert azon a térfélen nincs más, senki, aki szavazatokat tudna szerezni. És ennyire minden fideszes okos! Inkább az ország kivéreztetése árán is szolgálunk, és így gazdagodunk, mint szembe menjünk vele és éhkoppra jussunk. Ezért nem létezhet belső ellenzék a FIDESZ-ben. Kár erre számítani.

Az EU pénz azért kell, mert nincs más forrás ebben az országban. Ezért probléma a túlzott deficit eljárás. És itt már jön a skizo, utáljuk, "harcolunk" ellene, hogy lökje már a pénzt, aminek híján még meg tudunk borulni. Persze sok minden más is van még, de szerintem ennyiből is látni, milyen reménytelen az ország polgárainak helyzete. (Már akkor is könnyebb lenne valamivel, ha köztársaságot írhatnék.)

alfax 2013.04.08. 13:58:10

@magyar ember teli szájjal:

merapolitikusok!
meragyurcsány!
merazorbány.

alfax 2013.04.08. 13:59:01

@pocaklakó minimanó: te mindenhez szülés-metafórákkal szólsz hozzá - E?

alfax 2013.04.08. 14:09:40

Szép hosszú cikk.
Én nem szokok ennyit óvasni általányba, csak megnézem a közvélemánykutatások eredményét, miszerint hogy Orbányra szavazna egyre több, és több ember, sőt.

Aszerint meg akkor mégiscsak minket gyűlölnek, mer beállunk a patásördög-fődémon mögé.

És hát ez mán ilyen, annyit ekézték és démonyizálták ezt az orbányt, hogy még a végén én is mekkedvelem a köcsögjét.

Dharmamestertanitvanya 2013.04.19. 07:55:12

@alfax:
Én nagyon politikafób vagyok. Nem bízom a politikusokban, mentik a bankokat, fizetik az államadósságot. A néppel mi lesz.
Minitrollkodom:
dharmamestertanitvanya.blog.hu/
Valaki mondja meg miért rossz az Orbán!
Valaki mondja meg miért nem.
És miért Magyarország az EU szörnyű diktatúrája?
süti beállítások módosítása