Orbán mintaországa: ahol a nép talpra áll és megfordítja a szekeret?

H_A Címkék: interjú Orbán Viktor mintaország2012.03.25. 23:30

Hogy lehet külföldnek üzenve, implicit módon hülyének nézni saját istenadta népedet? Orbán Viktornál jobban ezt senki nem csinálja a kortárs magyar politikai életben. Nem kell semmi más hozzá, mint egy bajor közszolgálati televízió, egy békés vasárnap este, és legalább három-négy cinikus válasz. A valóságtól teljesen elrugaszkodott, hazug és arrogáns. Semmi kibaszott kedvem Orbán Viktor böfögéseivel foglalkozni egyébként, de ezzel nem tudok mit kezdeni, hogy miszerint Magyarország a jövőben is mintaország lesz. Ezt semennyire nem értem. Hogyhogy a jövőben „is”? Mikor volt legutóbb Magyarország mintaország? Mikor statuáltak Magyarországgal példát bárkinek, bármire is? Bármi pozitívra úgy értem.

Hacsaknem Oszkó Péter hasonló kijelentésére kívánt reflektálni Viktorunk, aki hasonlóképpen mintaországot helyezett kilátásba 2009 őszén, és úgy vélte, kiadáscsökkentéssel csökkenő pályára kell állítani a költségvetési hiányt és az államadóságot. Hogy ez mennyire sikerült, mennyire nem, azt szerintem már el is felejtettük, ellenben jön a következő gyöngyszem: Magyarország Görögországnál is nehezebb helyzetben volt a kormányváltás előtt. Hamis. Olyannyira, hogy bele sem megyek. Viszont mindenkinek ajánlom, nézzen utána az államháztartási hiányra, az adósságokra, a fizetési mérlegre vonatkozó adatoknak, és hasonlítsa össze nyugodtan. De abban a szakemberek mindenképpen egyetértettek, hogy a magyar gazdasági gondok politikai jellegűek, mindazonáltal  Magyarország adósi múltja kedvező, soha nem volt még államcsőd, és korábban Magyarország 85 százalékról  55 százalékra csökkentette GDP-arányos államadósságát, mielőtt ismét a jelenlegi 80 százalék körüli szintre nőtt volna. Igy aztán pont a németek pofájába mondani egy ilyet, szemrebbenés nélkül...merész.

Továbbá sajátos, miniszterelnöki humorra vall az alábbi kijelentés is: annak érdekében, hogy Magyarország ismét mintaország legyen, az utóbbi másfél évben a parlamentben elfogadtak 360 törvényt és az új alkotmányt. Ismét hamis, melléduma, olyan kvantitatív mutatók szemléltetésével, amelyeknek semmi közük a minőségi fejlődéshez. A mintaország státusz kivívása ugyanis nem azzal mérhető, hogy egy kétharmados szavazógépezet hány jogszabályt bír átnyomni évente a törvényhozáson, és hogy doktor Pali milyen gyorsan írja alá ezeket. 360 törvény + 1 vadiúj alaptörvény = mintaország?? Ugye hogy hülyére lehet venni minket? És ha ez esetleg nem volna elég, akkor mintaország leszünk mert minél több ember fog dolgozni, miközben az államadósság csökkeni fog. Aki ezt nem hiszi, annak van egy 267 oldalas hatalmas nagy reformkönyvünk, tessék utánajárni.

Más: újabban az Európai Unió, az úton-útfélen támadott, a megvetett, a minden bajok kútfeje jelenti a békét harcos Viktorunk számára. Cinikus ez is azok után, hogy nemrégiben még az alkoholhoz hasonlította Európát, amely ugye nagy célokra inspirál, de megakadályozza, hogy elérjük azokat. Szerencsére Európa kollektív memóriája is igen véges, nem köpte szembe senki ezért. Sőt, akkor sem röhögtek bele az arcába, amikor az „élni és élni hagyni” nemes elvét ecsetelgette. Az a baj, hogy bármit mond: hamisan cseng a szájából, mert mindennek az ellenkezőjét is mondta már. És azt hiszem már nem is a kettős beszéd a baj, hanem hogy azt hiszi: ez a magyar annyira hülye, úgysem érti, úgysem veszi észre. És hamis, visszataszító, ahogyan a magyar nemzet nagyságáról beszél, amely nemzet persze jobban tud valamit mindenki másnál: talpra állni. Igazad van, Viktor, ez a nemzet már sokszor talpra állt. De ennek egyetlen titka volt mindig: olyan vezetői voltak, akik talpra tudták állítani. Amikor ilyen vezetői voltak mindig talpra állt. De félek, most nem olyan vezetői vannak, akik talpra állítják egy taknyon csúszás után.

Félek, hogy ahhoz sokkal több alázatra lenne szükség az olyanok részéről, mint te. Őszinteségre, hogy vállald előtte: amit az Európai Unió lejárató kampányának próbálsz eladni, az lényegében jogos kritika. Ne csak a német közszolgálati televízióban szelídülj ma született báránnyá, hanem vállald itthon is döntéseid következményeit: a támadások nem csak hogy a mindennapok részei, de te sem vagy hibátlan, és a bírálatok pedig egyáltalán nem alaptalanok. Nem lehet az idők végezetéig a nemzetközi politikával és nemzetközi erőkkel, vagy a múltból örökölt adósságokkal takarózni. Ezek a magyarok nem jobbak, és nem rosszabbak mint Európa más nemzetei, de ahhoz, hogy az utolsó pillanatban megállítsák ama bizonyos szekér elé befogott lovakat, ideje volna a szemükbe nézned. A kétszínű, megosztó, baloldalra mutogató, befele Európát szidalmazó, kifele a magyar nép nevében magadnak kikérő retorikával ideje felhagynod. Ha ez megvan, kezdhetsz dolgozni a mintaországon. Addig nem teszel mást, mint hülyének nézel minket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr544339406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása