Hiteles nemzetpolitika az LMP olvasatában

H_A Címkék: nemzetpolitika LMP EMNP2012.03.01. 23:26

Olvasom, hogy az LMP üdvözli az új erdélyi néppárt megalakulását. Azt is tudom, hogy az LMP eddig nem létező nemzetpolitikai, külpolitikai - úgy értem, határon túli magyarokhoz való viszonyulásának - arculatát kellene létrehozni, és ezért sokmindent elkövet. Értem, megértem és dicséretesnek tartom, mert ugye az arctalan, semmitmondásnál minden más jobb.

Azonban alapjáraton értelmezhetetlen kijelentés számomra,  az „új néppárt”. Ugyanis fogalmam sincs melyik a régi erdélyi néppárt. Nem tudom, de oly nagyon remélem, nem a Szász Jenő féle Magyar Polgári Pártra gondolnak Doroszék-Jávorék. Ha igen, akkor úgy értelmezem, hogy a népi jellegű párt egyenértékű a polgárival. És akkor ok, legyen a második, és legyen új. Ha nem, akkor el nem tudom képzelni, hogy honnan jött nekik, és lehet, hogy jobb, ha nem is tudom. Tulajdonképpen nem ez a legnagyobb baj. Sokadszorra írom már, hogy mi a gond a Magyarország határain kívül eső magyar közösségek képviseletének procariótákéhoz hasonló szaporodásával-szaporításával.

Amikor ezt a közleményt elolvastam, egy borsóleves futott végig a hátamon. Mert végül is honnan tudhatná az LMP, hogy Erdélyben hányadik néppárt alakul? Ha ezt tudná, akkor valószínűleg azt is tudná, miként lehet konstruktív, pragmatikus ellenzéket képviselni az anyaországban, és a Fidesz nyilvánvaló túlkapásai mellett kényelmesen, hátradőlve jelentős teret nyerni. De sajnos ezt nem tudja az LMP, és olybá tűnik nekem, hogy egy mandátum nagyon kevésnek fog bizonyulni a nagy felismerésekhez.

A témához, meg a borsóleveshez visszatérve álljon itt egy barokk körmondat és beszéljen önmagáért:

Ezért is gondolja az LMP, hogy a hiteles nemzetpolitikának egymás tiszteletén és a megegyezésen kell alapulnia, ahol nem Budapestről osztják az észt, nem Budapest mondja meg, hogy mi a jó a határon túl élő magyaroknak, hanem az ottani honfitársaiban bízva támogatja azok mindenkori legitim döntését.

Namármost kedves barátaim a zöld értékek maradéktalan képviseletében és a nemzetpolitikához való hozzáértés mélységes magaslataiban! Az a helyzet, hogy nagyon kis körültekintés nyilvánvalóvá tehette volna, hogy kik azok, akiknek Budapest osztja az észt, akiknek vigyázó szemei Budapestet kémlelik szüntelenül, akik Budapestre mennek panaszkodni, amikor hidegebben fújnak a szelek a huzatos Kárpátokon belül, akik Budapestet támogatják eszmei és fizikai jelenlétükkel, amikor az Európai Unió kukoricára térdepelteti a magyar kormányt, és végül kik azok, akik saját nemzettársaik folyamatos szidalmazása mellett magyarországi támogatással pártot építenek. 

Akik a konkrét cselekvési tervek felvázolása helyett kétségbe vonnak mindent, amit a másik oldal elért valaha is. És akkor jön az LMP és azt mondja, hogy lehet együttműködés, tisztelet, konszenzus, és üdvözli, hogy létrejött a harmadik magyar párt, akarom mondani az új néppárt Erdélyben. Mert az LMP fiatal pártként tudja milyen nehéz megszólítani a hétköznapok emberét. Vajon az LMP-nek nem tűnt fel, hogy az EMNP kongresszus akár egy Fidesz-gyűlés is lehetett volna, ahol a vezér nevét és kormányát foglalták imába, ahol köszönetet mondtak Budapestnek? Tényleg ennyire más filmet  néztek? Egyszerűen hihetetlen.

Én azt gondolom, hogy a diplomáciai jó tanuló státusz, és a hirtelen mindent üdvözlünk, amiről tudomást szerzünk jellegű viszonyulás mellett óriási hiányosságok tátonganak az LMP (nemcsak) nemzetpolitikai ismeretei terén. Az a hülye érzés kerülget, hogy buta, öntudatlan emberek semmitmondó szólamait olvasom, akik a Fidesz-féle elmúltnyócéves sallangoktól sem képesek elhatárolódni, merthogy „Magyarország legutóbbi évtizedeinek korrupciós botrányai” és miegymás.

Szomorú vagyok, mert én tényleg azt hittem, hogy lehet más. Még a nemzetpolitikai hozzáállás is. De úgy érzem, ez a fajta felelőtlen és nagyon amatőr megközelítési mód nem sok jóra enged következtetni. Mert egye fene, nem tudják, hogy hányadik, és hogy néppárt, vagy nem néppárt alakul Erdélyben, végülis fiatalok, honnan tudhatnák? De nyomatni ezt a tartalmatlan visszaadni a reményt és hitet kamu dumát, miközben nyilvánvaló, hogy a Fidesz kénye kedve alakítja a határon túli magyar közösségek képviseletének megosztási folyamatait, és ennek tudatában így mellébeszélni...

Újabb csalódás. Hogy az LMP nem tudja tulajdonképpen mit is üdvözöl. Pedig nagyon egyértelmű. Egy Budapest által felügyelt, szlovákiai analógiájú tudatos megosztást és ész osztást. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr14283130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.02. 08:48:45

A cikk fele egy nyelvi tévedésen alapszik. Attól, hogy valami új, még egyáltalán nem biztos, hogy volt egy másik régi is.

Itt egyszerűen arról van szó, hogy az LMP mindenkivel jóban akar lenni, nem ő akarja eldönteni, hogy kivel kell együttműködni és kinek nem. Ez az erdélyi magyarok dolga.

H_A 2012.03.02. 09:02:47

@iii: Elfogadható a meglátás. Fenntartásokkal. De elfogadom. Nyelvileg félreértettem. De természetesen, mint írom is, nem ez a lényeges aspektus. És azzal sincs és nem is lehet semmi gond, hogy az LMP mindenkivel jóban akar lenni. Viszont az üzenet, amit megfogalmazott, az teljesen mellément. Itt konkrétan arról van szó, hogy Budapestről osztják az észt. És merem remélni, hogy azért ezt mégiscsak sejti az LMP.

2012.03.02. 09:36:55

@autognomia: Ezt nem hogy sejti, de számtalanszor felszólalt ellene. A mostani nyilatkozatban is azért szerepelt. Pl. : lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/11022/schiffer-andras-az-rmdsz-10-kongresszusan/

H_A 2012.03.02. 09:56:52

@iii: Ez egyfelől nem tegnapi felszólalás. Másfelől azért azóta változott a gyerek fekvése. Harmadszor pont az ilyen felszólalások miatt teljesen érthetetlen ez a mostani állásfoglalás.
süti beállítások módosítása