Orbán Viktor és a határon túli nemzetpolitika. Évértékelésen innen és túl.

H_A Címkék: nemzetpolitika Orbán Viktor EU Szlovákia MKP2012.02.07. 19:46

Nem tudom Orbán Viktort mennyire gondolkodtatja el, hogy a Szlovák Nemzeti Párt  (SNS) a március első felében esedékes előrehozott választásokra készülve az ő nevével (is) kampányol, de sejtem, hogy ilyenkor, évértékelés kapcsán, aligha. 

plakat1.jpgwww.bumm.sk

"140 éve védjük a szlovák földet! Orbán hajója süllyed"

Valószínűleg ugyanilyen okokra visszavezethetően nem bírt akkora jelentőséggel az sem számára, hogy Magyarország elsők között ratifikálja a Horvátország uniós csatlakozására vonatkozó szerződést. Nyilván ennek diplomáciai jelentősége lett volna „csupán”, de mint tudjuk a diplomácia nem erőssége a kormányfőnek. Végülis a jobboldali plebejusságnak ez nem föltétlenül ismérve – mondhatnánk, refelktálva egyúttal a Le Monde-ban megjelent hétvégi interjújára is.

Mégis van valami nagyon perverz abban, hogy Szlovákia, a nyilvánvaló kormányválság dacára fontosnak tartotta, hogy első legyen e –csak látszólag- szimbolikus sorban. És most nagyon hangsúlyosan arra a Szlovákiára gondolok, amelyben szintén élnek magyarok. Nota bene: olyan magyarok, akik lassan csak külpolitikai kérdést jelentenek az ottani politikai pártok zöme számára.

Értem én, hogy a magyar miniszterelnök szabadságharcos nemzet részeként definiálja magát ahol csak éri, és persze lehet ezzel még hosszú ideig tematizálni a nemzeti szuverenitás diskurzusokat. Csakhogy időközben drámai folyamatok zajlanak az anyaország határain túl. Rámutattam már több ízben, leginkább Románia kapcsán arra a veszélyre, amelyet a Magyarország határain túl élő kisebbségek megosztásában látok, és amelyért igenis felelősség terheli szabadságharcos Viktorunkat. Nem kívánok hosszasan értekezni a szlovák példa kapcsán sem arról, hogy milyen okokra vezethető vissza az MKP – Most-Híd dichotómikus kisebbségvédelmi status quo, hogy miként alakulhatott ki, és jutott idáig a helyzet.

Viszont főként a jelenre érvényesen sajnálatos realitásként emelném ki: a melldöngetős magyarkodás tipikus esete, amikor a Habsburg-dominanciához, 1848-hoz, vagy éppen 1956-hoz örökösen visszacsatolva, a „bennünket magyarokat senki nem ért meg” szólamok sűrű hangoztatása közben árulóknak tartjuk azokat a kisebbségi magyarokat, akik mégis igyekeznek partnert találni a szlovákok (románok, stb.)  között. Mert tudják, felismerték, hogy másképp nem megy. És sokszor még így sem.

Jó példa ezzel összefüggésben persze, hogy sokak szerint a 15%-os küszöbre épülő nyelvtörvénynek pragmatikusan semmi jelentősége, és ezt a kudarcot egyértelműen a többségi együttműködésre hajlandó Bugár Béla pártjának lehet tulajdonítani. Figyelembe véve, hogy a kisebbség megmaradásának feltételei messzemően nem teljesülnek Szlovákiában, bizonyos mértékig jogos ez a kijelentés. Sem az alkotmányos egyenlőség, sem a kulturális önkormányzatiság, sem pedig az említett kisebbségi nyelvhasználat gyakorlati alkalmazásának tekintetében nincs ok a lelkesedésre. Azt hiszem, az egyenes érintettség okán bőven vannak akik önreflexiót gyakorolhatnának ez ügyben. 

 plakat2.jpgwww.bumm.sk

"A Tátrától a Dunáig csak szlovákul!"

Annál is inkább, hogy  legalább annyira elgondolkodtatóan, mint amennyire félelmetesen hangzik a fenti nacionalista, egyértelműen magyarellenes üzenet, amely a szlovák nyelv egyedülállóságának államnyelvi státuszát hivatott világgá kürtölni. Nézzünk szembe vele: ez Szlovákia politikai dimenzióban megjelenő magyarságdoktrínája. Elfogadhatatlan. Miként az is, hogy a szlovák államvezetés számára Magyarország és a magyar kisebbség veszélyt jelent.

 Következésképpen lehet, hogy a kétharmados parlamenti törvénygyár által legitimált erődemonstrációs hatalmi-kormányzási logikába sokminden belefér, de a szlovákiai magyarok ügyében Orbán Viktoréknak nem lehet már sokáig lapítani. Ha már egyszer olyan egyértelműen sikerült beleavatkoznia a szlovákiai magyarok politikai képviseletének kérdésébe „az embernek, aki ráijeszt Európára” (Le Monde interjú), - amely beavatkozásnak egyébként elég sok köze volt ahhoz, hogy a Magyar Koalíció Pártja nem jutott be a parlamentbe, - tegye meg újra, de lehetőleg ellenkező előjellel. 

Lehet, hogy saját személyével összefüggésben – Orbán Viktornak természetes az Abraham Lincoln asszociáció. És lehet a nép által a népért, az emberektől kapott felhatalmazással, az emberek érdekében jellegű – groteszk autoidentifikációval Magyarország soha nem látott európai elszigetelődésének évét értékelni, de lássuk be: Orbán Viktor soha nem volt, és nem is lesz Abraham Lincoln.  

Nem tudom, hogy valójában süllyed-e Orbán hajója, de bármennyire is huzatos ez a medence, Európának része. És főleg az Európai Uniónak része. Még akkor is így van ez, ha 20 magyar zászló között nincs helye egyetlen európai uniós zászlónak sem. Ami csak annyira lepett meg, mint az, hogy Orbán szerint Európa olyan, mint az alkohol. Én kicsit másként látom. Az alkohol olyan, mint Orbán Viktor:  nagy célokra inspirál(t), és megakadályozza, hogy elérjük azokat.

Ezért aztán végképp nem lenne baj, ha elsüllyedne ama bizonyos hajó. De nem süllyedhet vele együtt a Tátra és a Duna között élő magyar nemzetrész!


· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr204075978

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Emberarcú kapitalizmus – nálunk? 2012.02.08. 13:22:34

Nem a kapitalizmus szüntette meg a nyomort Magyarországon. De a kapitalizmus hozta vissza a nyomort és a szenvedést....

Trackback: Slota Orbánnal is kampányol 2012.02.08. 13:20:21

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) az óvatos kezdés után erősebb fokozatra kapcsolt választási kampányában. Slota elővette régi, bevált, agyonnyúzott kártyáit, amelyek tuti szavazatokat hoznak: rasszizmus, nacionalizmus, magyarellenesség. Az egyik plakátjuko...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása