A FIDESZ és a határon túli politika: újabb halálos ítélet

H_A Címkék: csángók Fidesz Orbán Viktor Répás Zsuzsanna2012.02.02. 21:18

Első „igazi” bejegyzésem kapcsán illene megerőltetnem magam, hogy zsigeri reakcióim ne írják felül az érveket, eleganciát, visszafogott távolságtartást, szakmaiságot, amelyeket egyébként alapvető követelményekként támasztok magammal és írásaimmal szemben. Ezért számoltam magamban három napig, megvártam, hogy lecsillapodjanak indulataim a moldvai csángó magyarok hazavágásával kapcsolatos híradások, eszmefuttatások miatt.

Nem mennék bele a részletekbe, már minden valamire való sajtóorgánum, blogger, és gondolkodó lény beszámolt róla. (Pl. http://nol.hu/velemeny/20120202-a_polip_karjai ) Persze azokra gondolok, akik egyáltalán tudják, hogy mit jelent a csángó szó, merre van a Kárpát-medence, és ehhez képest hol húzódik Bákó megye, amely ugyan már nem a huzatos tartomány része, de ott is vergődnek megmaradásukért úgynevezett határon túli nemzetrészek. Na, ők a csángó magyarok. Akiknek nem magától értetődőség, hogy magyarul tanulhatnak, hogy identitásukat megőrizhetik, és akiknek egzisztenciája biztosításáért kicsivel több mint húsz éves munkát tudhat maga mögött a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ).

Nem olyan régen még sokan úgy gondolták azok közül, akik ma már nem, hogy Bákó lehetne a Kárpát-medencei magyar oktatási rendszer keleti végvára, ha az elkövetkező tíz évben sikerülne magyar tannyelvű iskolát alapítani. Ez a veszély sem fenyeget már. A FIDESZ, a kétharmados, az egyszeri és megismételhetetlen, jól felfogott érdekét szem előtt tartva egy jól működő, profi és sikeres szerveződést sarokba szorítva semmisített meg az elmúlt napokban. Azért mert ha az ő pénze, akkor rendelkezzen vele helyben, otthon. Tapsoljuk meg. Mert végső soron igaza van annak, aki azt mondja: aki a zenekart fizeti, az rendeli a nótát. Csakhogy. Ugyanez a pofátlanul arrogáns hatalom szokta előszeretettel emlegetni különféle magasztos szólamokba foglalva a határon túli magyarokat, (akik közé a csángó magyarok is tartoznak, hiába lógnak ki a huzatos Kárpátok karéjából) akik amúgy a kutyának se kellenek, de arra jók, hogy - pontos információk hiányában - megvezetve, értsd tudatlanság!!! okán betont keverjenek Orbán Viktor hatalmának berlini falához, akiknek egy részét Tőkés hülyíti és buszokkal hordja egy paranoiás népvezér diktatúrájával való szolidaritás békemenetére.

Az én lelkemért se a FIDESZ, se Répás Zsuzsanna, se Tőkés László ne folytasson stratégiai harcokat. Mert miközben ezt az elvakult háborút vívják nemesnek vélt célok érdekében, kreált ellenséggel szemben, a Herder-i jóslat árnyékában darabjaira hull ez az egyre fogyó közösség. Én nem akarok olyan térben és időben élni, ahol az a jó magyar, aki Orbánék talpnyalója, aki meg nem, az így járt. Aki velünk van, az életben marad, aki nem, annak meg kell dögölni. (Majd onnan fogjuk tudni, hogy többé-kevésbé minden rendben van, amikor sem Orbán Viktor, sem egy félrevezetett, összezavart erdélyi nem mondja meg nekem, hogy ki az igazi magyar.)

Történelmünk pöcegödrében majd találkoznak ezek a fantasztikus kaliberű emberek, ebben biztos vagyok. De addig is, üzenném a FIDESZNEK, kiemelten Répás (nálunk Murkos) Zsuzsannának: nem minden határon túli magyar hülye, nem minden határon túli magyar megvehető, felhasználható, megvezethető. A csángó magyarok vezetői sem azok. És bár kimondatott a halálos ítélet, én tudom, hogy van és lesz élet a FIDESZ ellenére is. 

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr684053178

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Soha ne emeld a fejed a vályúnál magasabbra! 2012.02.03. 10:38:19

Nem tudom, hogy csak a jelenlegi helyzet miatt érzem egyre inkább így, vagy valóban helytálló az a megfigyelésem, hogy Magyarországon igazából két évtizede senki, akinek van beleszólása a dolgokba (nem a szavazati jogra gondolok, mert az ugye egyértelm...

Trackback: Az én pártom 2012.02.03. 08:01:31

Ha lenne egy pártom, amelyik megpróbálna mindenkit képviselni, senki nem szavazna rá, mert senkit nem érdekel a másik sorsa....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deres · http://textura.blog.hu 2012.02.03. 06:19:27

Tetszik a blog megjelenése, kivéve legfelül azt a kockás hátteret. Ja, és a bögrében túl nagy az RSS logó.

Tartalmat illetően: Vehemens állásfoglalással indultál, ezzel el is ástad magad. Be vagy skatulyázva. "Balliberális blog." Innentől írhatsz akármit, kapod az anyázást. Véged van, mint a botnak.

aritus 2012.02.03. 06:46:53

@poszt, arról lehet tudni valamit, hogy Hegyeli Attiláék azért folytatják vagy tudják folytatni a csángó gyerekek magyar tanítását? Vagy azzal, hogy a kormány által gründolt alapítvány lenyúlta a magyar támogatást, ezzel vége? Lenyúlták így a Magyarországról jövő adományokat is, a keresztszülők pénzét is? Azt tudom, hogy az AMMOA már nem nekik utalja a pénzt, hanem ennek az új alapítványnak, de vannak keresztszülők, akik rendelkeztek arról, hogy a pénzük közvetlenül nekik menjen?
Egyébként a történet gyomorforgató, és nagyon szomorú:((

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2012.02.03. 06:48:16

@Deres: pont most skatulyáztad be :)
A fidesznyik trolloknak mindegy, lőnek mindenre, ami a vezér által kijelölt vonaltól eltér.
Minden tiszteletem a végvár védőinek!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.02.03. 06:49:38

@Deres: Pedig eléggé reális, amit ír, a Fidesz pofátlanul építi ki a határon túli magyarokra épülő szavazóbázisát, hozza létre a fiókpártjait. Talán az RMDSZ és a Híd az, ami életképes és fel tudja venni a versenyt a Fidesz által támogatottal.

aritus 2012.02.03. 06:53:55

@Deres: ha vannak a mai kormánynak vitatható lépései (és most nagyon úrinőként, visszafogottan fogalmaztam), és ezt szóváteszik, szerintem ez nagyon rendben van. Ha ezért megkapja azt, hogy ő a "másik" oldal, az "ellenség" embere, akkor ez arról állít ki bizonyítványt, aki így minősít.Nem lehet úgy élni, ha folyton azt számolgatjuk, hogy mit szólnak ezek meg azok. Az maga az öncenzúra.

apanna 2012.02.03. 07:17:10

@Member: A szavazófülke magányában, mindenki maga dönti el, hova teszi azt az x et.

83-as 2012.02.03. 07:22:19

Jó reggelt kívánok!
Sajnos a linkekre én nem kapok semmit, pedig erről a témáról szeretnék minél többet megtudni.

"Deres"-nek: mint egy nagyon nem "balliberális" ember mondom: ez a poszt nem balliberális:) Hanem végre egy valóban fontos témáról szóló, valódi problémára rámutató írás, amit ezúton is köszönök a Szerzőnek.

Amúgy meg egy újabb bizonyíték arra, hogy a Fidesz nem képes össznemzeti politikában gondolkodni. A rendszerváltás után két évtizeddel hátat fordítani a csángóknak még egy szoclib pártállású kormánytól is visszataszító lenne, az önjelölt V. Bélától viszont kifejezetten undorító.
Nagyon szomorú, hogy ez a nép a náci megszállás óta csak olyan vezetőkkel van "megáldva", akik képtelenek a nemzet egészét annak "A" közösségnek tekinteni,melyért kötelességük lenne mindenhol, mindenkor, pártállástól függetlenül kiállni.

Bízom benne, hogy a csángó véreink asszimilálódását legalább a civil szervezetek -melyek velük foglalkoznak - képesek lesznek lassítani, megakadályozni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 07:46:23

A Fidesz már sokadszor kavarja a szart a határon túli magyaroknál. Elég a Tőkés vs. RMDSZ ellentétek szítására gondolni, vagy Vajdaságra, ahol a kettő magyar pártot uszította egymásnak. A Fidesznek a határon túli magyarok sosem jelentettek többet, mint olyan szavazók, akik mivel nem érzik saját bőrükön a kormány tevékenységét, szabadon átverhetőek. Utóbbiban szerintem téved Viktorunk...

mirigy187 2012.02.03. 07:53:06

@Zabalint: Így van! Herr Mikola már 2006-ban egyértelművé tette, hogy a határon túliaknak csak a szavazata kell a fidesznek. Az itthoni fidesztrollok hiszik csak el, hogy tenni is akar valamit értüka fityesz.

Zozi79 2012.02.03. 08:00:14

Amelyik blogban FIDESZ-nek írják a Fideszt, az egészen biztosan egy ócska, ellenzéki gyűlöletblog.

Megfigyelo 2012.02.03. 08:19:36

@Zabalint: Az esemányek azt mutatják, hogy a Fidesz el akarja érni, hogy a határon túli magyarok pártjai kiessenek a bozsonyi és bukaresti parlamentekből, mert akkor nem a szlovák ill. román *politikai nemzetbe* integrálódó, az ottani magyarok érdekeit érdemben képviselni tudó szabad pártok lesznek, hanem a Fidesz hűbéreseivé válnak, és a Fidesz kül- és (főleg) belpolitikáját segítik.

Megfigyelo 2012.02.03. 08:20:20

@Megfigyelo: Elnézést az elütésekért!

Megfigyelo 2012.02.03. 08:34:06

@83-as: Alapvetően egyetértek. Azt azonban hangsúlyozni kell, hogy a csángóknak -- vagy bárkinek -- joguk és szabadságuk van úgy dönteni, hogy ők asszimilálódni akarnak; a magyar politika odáig terjedhet, hogy segítsen abban, hogy arra is joguk és szabadságuk legyen, hogy úgy döntsenek, hogy nem akarnak asszimilálódni. És főleg arra terjedhet ki, hogy segítsen a *lehetőségek* megteremtésében azoknak, akik így döntenek. És ennek tesz most keresztbe ez a Fidesz döntés...

stim 2012.02.03. 08:35:01

véleményem szerint akinek fontos a magyarsága az a nemzeti oldalra fog szavazni. A baloldalnak sose volt fontos a nemzet, még a kifejezést se értik, félnek tőle, nem érzik sajátjuknak. A kokárdát nem a Fidsz vette el hanem a baloldali sajtó magyarázta meg, hogy ne tedd ki hogy ne tűnj fideszesnek.
A baloldal sose állt ki a külföldön élő magyarokért, gyáva volt védeni a jogaikat és nem érdekelte őket annyira, hogy tegyen értük.
Medgyessi pezsgőzött annak alkalmaából, hogy Erdélyt a románok elszakították, Alföldi Róbert is korrektnek ítélte, hogy ez alkalomból a nemzeti színház befogadja ezt az eseményt.

A helyzet az, hogy a külföldön élő magyarok nem öntudatlan , tehetetlen lények hanem önérzetes magyar emberek akik mint minden ember elvárhatják, hogy rendesen bánjanak velük. Ha ez nem így történik akkor változtatni kell rajta.

Más. Jellemzően az szavaz külföldön magyar állampolgárként aki magyarnak érzi magát tehát nemzeti érzelmű. Azt hiszem a baloldal ezt még nem értette meg. Akinek nem fontos a magyarsága az nem fog elmenni a magyarok ügyeire szavazni, érthető?

Sose a jobboldal az árokásó és megosztó. A jobboldal szeint mindenki magyar állampolgár idehaza. A baloldal kívánja magát azzal erősíteni, hogy megosztó politikával magához akarja érzelmileg kötni a szavazóit. Most pl. azt kommunikálják, hogy a generációkat egymás ellen fordítja a Fidesz. Először is nem a Fidesszel kell foglalkozni hanem az országgl. Másodszor azért kommunikálják ezt mert a kormány melletti tüntetésen szép számban voltak idősek és ez a korosztály korábban az MSZP-re szavazott. Megint nem a Fidesz kezd árkot ásni. A baloldali médiára és politikusokra nincs szükség ha kiderül, hogy nélkülük jobban megy. Azért balhéznak mert félnek, hogy kiderül, nélkülük jobb.

Megfigyelo 2012.02.03. 08:37:14

@Zozi79: Ja, mert már se nem fiatalok, se nem demokraták, ezért nem helyes már rövidítésként kezelni a nevüket. Megnyugtatlak, egyre inkább szitokszóvá válik a magyar nyelvben...

stim 2012.02.03. 08:37:32

@stim: trianoni sajátosság, hogy a nemzet nagyobb mint az ország.

Zozi79 2012.02.03. 08:47:29

@Megfigyelo: Azért nem helyes rövidítésként kezelni, mert az Alapszabály szerint a párt neve (Fidesz) nem rövidítés.

Megfigyelo 2012.02.03. 08:50:52

@stim: Ebből annyi igaz, hogy a baloldal nem tekinti a határon túli magyarokat egy majdani területi revizió előretolt hadoszlopainak vagy "végvárainak", mert tudja, hogy az a vonat véglegesen elment, amikor Magyarország a németek mellé állt 1941-ben. Egyébként Erdélyben a török idők óta sokkal több román él, mint magyar, úgyhogy a Romániához való csatolása alapvetően igazságos dolog volt. A Partiumé már nem, a határokat valóban rosszul húzták meg...

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.02.03. 08:51:37

Már megint egymásra lövöldöztök a valódi ellenség helyett? Eszement birka népség.

Megfigyelo 2012.02.03. 08:52:18

@Zozi79: Ez pontosan annak beismerése, amit írtam: már sem nem fiatalok, sem nem demolraták...

H_A 2012.02.03. 08:53:29

Mindenkinek köszönöm szépen az építő jellegű hozzászólásokat, bármilyen előjelűek is legyenek. Természetesen nem a kinyilatkoztatás igényével írtam le gondolataimat, és majd minden bizonnyal kiderül, hogy jól tettem-e vagy sem. Annak mindenképpen örülök, hogy azért sokan úgy gondoljátok, túl fontos ez az ügy ahhoz, hogy csak úgy el lehetne siklani fölötte. Igyekszem válaszolni valamennyi felvetésre, és a jó tanácsokat is figyelembe veszem. Szép napot mindenkinek!

Mrs.Columbo 2012.02.03. 08:55:51

@Deres: Egészen addig, amíg te nem írtad, nekem eszembe sem jutott, hogy be kéne skatulyázni. Elolvastam és ennyi. De hátha nem mindenki olyan beskatulyázós fajta, mint te. :)

edrose 2012.02.03. 08:56:08

@stim: hú, ebből sok újat tanultam. Kinyílt végre a szemem.

Mrs.Columbo 2012.02.03. 08:58:23

@autognomia: Soha ne magyarázkodj azért, amit írtál. Ez a véleményed és kész, akiknek más a véleménye, kezdjen el blogot írni és adja ki magából. Egyébként meg jó írás.

reccs 2012.02.03. 08:58:23

@stim: :))))

Ehhez milyen szánalmas féregnek kell lenni...

ob.szerver 2012.02.03. 09:02:50

A fideszt sohasem a határon túliak érdekelték csak a határon túli kézivezérelhető fideszklón pártok. Ezért verték szét és osztották meg ahol csak tudták a magyar pártokat szinte az összes szomszédos országban és az sem érdekli őket, ha emiatt a határon túliak parlamenti képviselet nélkül maradnak.

Megfigyelo 2012.02.03. 09:04:19

@ob.szerver: Mint fent már írtam, kifejezetten az a cél, hogy kibukjanak a parlamentekből...

Malachi 2012.02.03. 09:13:34

bár szomorú az apropó, de örülök a blognak. sajnos évek óta nyilvánvalóak ezek a folyamatok, amiket a fidesz indított a határon túli magyarok pártjainak megosztásáért, szétveréséért, a szavazók "helyes útra" tereléséért. itt első kézből ismerhetjük majd meg a tapasztalatokat. jó lenne, ha minél többen olvasnák és okulnának az olvasottakból.

kíváncsi vagyok, a hívek milyen jelzőket aggatnak majd a posztolóra, mert az itthon jól bevett formulák nem igazán működnek majd.

Rogerius 2012.02.03. 09:17:23

Találós kérdés: mikor lessz az erdélyi magyarbol román?...amikor felköltözik Budapestre.

az első Orbán kormány idejében indult meg az erdélyi magyarok édesgetése amelynek hatására nagyon sokan attelepültek végleg vagy csak ideiglenesen, törvényesen vagy nem, az "anyaországba"...kiváltva az "echte" magyarság egy részének határozott ( és részben jogos) ellenszenvét.A nyálas, édes-bús, hazafias lózungok mögött ugyanis a magyarországi hétköznapi átlagpolgár találkozott az erdélyi rokonnal aki gyakran nem csak térben de időben is távolrol jött.

Bizonyos értelemben azonos nyelv és alapkultura de ugyanakkor rengeteg túl jellegzetes( és pont ezért mindkét fél számára idegesítő, ellenszenves)egyéni vonás.

Késöbb a szocialisták riogattak több milliós román invázióval...paradox módon, leszámítva az érzelmi sokkot, ez a politika jót tett az erdélyi magyarság pragmatikusan gondolkodó rétegének.

Belátták hogy "magad uram ha nincs...hazád" vagyis létezik élet a magyaországi segitségen túl is.
Hisz mindenkinek az lenne az igazán jó ha az erdélyi magyarság , elsősorban saját erejéből, eggyenlő partnere lehetne az anyaországnak (is)

ezt hívják autonómiának

Jelenleg a FIDESZ nemzeti színű üveggyöngyökkel próbálja megvásárolni az erdélyi szavazatokat, nyilván saját hatalmának a bebetonozásának az érdekébe.

benoke77 2012.02.03. 09:20:37

@Deres: Hát én nagyon messze vagyok a balliberálistól, de a posztal tökéletesen egyetértek.

C72 2012.02.03. 09:23:00

Bizony jó lenne egy helyen összefoglalni a Fidesz és az egyes határon túli magyar pártok viszonyrendszerét (személyes érdekeltségeket, "lex XY"-típusú dolgokat is feltárva), sok gyomorforgató dolog előkerülne, azt hiszem.
*
"Mert végső soron igaza van annak, aki azt mondja: aki a zenekart fizeti, az rendeli a nótát." - igen, de ebben az egész ügyben még az a finomság, hogy a két alapítvány (a maga 75-75000 ft-os önrészével) most a más forrásból bejött javakra is rá akarja tenni a kezét!
*
Döbbenetes az egész, és bele sem merek gondolni, hogy a budapesti agresszív kismalac-politizálással hogy fognak romba dönteni ott mindent, amit Hegyeli Attiláék felépítettek. Helyismeret nélkül ott pillanatok alatt hatalmas konfliktusokat, félelmeket lehet gerjeszteni. Hiszen az első csatát éppen a félelem ellen kellet megnyerni, hogy az ottani szülők merjék magyar iskolába járatni a gyerekeiket.

83-as 2012.02.03. 09:25:55

@Megfigyelo:
Soha ne mondjuk azt, hogy soha..amíg Jan Slota igazodási pont a szlovák közéletben-politikában (sok-sok évvel az alapszerződések aláírása és az Eu csatlakozás után..), amíg Temerin a szerb sovinizmus gyakorló-terepe, addig a revíziónak mindig több alapja lesz a pusztán érzelmi töltésnél..A szükségesség ez a plusz alap, az önvédelem szükségessége.

Secnir 2012.02.03. 09:28:02

@autognomia:
helló.
a poszt jó.
viszont, ámde.
Létezik az ún. alulinformáltság, legalábbis az én esetemben, ami enyhén szólva zavaró a poszt olvasása közben. Tájékozott embernek tartom magam, tudok a csángókról stb. Viszont!
Semmit nem tudtam arról, hogy létezik MCSMSZ, semmit nem tudtam arról, hogy létezik ott magyar iskola (vagy magyar nyelvtanítás)? Ki tudod ezt egy kicsit bővebben fejteni, mert így csak félig értem a cikket.
Ki hozta létre, milyen alapítvány támogatta, kik dolgoztak ott, mi szűnt meg tulajdonképpen stb.
Köszi előre is, és bocsánat a tudatlanságomért...

Unionist 2012.02.03. 09:29:42

itt van egy tökéletesen elhibázott "határon túli" kulturális, és védelmi politika.

a romániai oldalon a legbénább ez az egész. a székelyek többsége egy politikai gettót akar magának. körbe akarja keríteni a szekelyföldet, ami a történelemben nagyjából annyira volt önálló, mint a kunság, a hajdúság, vagy a szepesség. értem én, hogy szekerland, meg végső soron a három székely megye kaphatna különleges státuszt, de akkor a szórványmagyarokkal mégis mi lesz hé? szóval ez nemzeti bolsevizmus. többség számít, kisebbség nem számít. csak épp népnemzeti alapon. székely többségi népnemzeti heje-huja. és ugyanez a retye-rutya megy budapesten. a polgárosodás helyett mítoszok és történelmi hazugságok választása.

szóval a probléma, hogy ez az ortodox nacionalista kultúra, és védelmi politika történetileg megalapozatlan, és nem mellékesen a latinkeresztény európában teljességgel elfogadhatatlan.

amire szerintem szükség volna az valójában a régiók kulturális önállósága. nem az etnikai, hanem a tartományi önállóság. és az, hogy a megyei közigazgatás unióssá váljon. tehát a romániai régióknak saját kulturális önkormányzatokat kellene alakítani. az egy tömbben élő székelyek a közép-román régióban (tkp. a történelmi erdélyben) többségbe kerülnének, a partium, a banat szórványmagyarjai és a csángók kisebbségbe. de nem a kultúra nem bukerestből lenne irányítva, hanem a régióközpontokból. a közigazgatás pedig az államapparátustól függetlenül közvetlen a megyeszékhelyekből.

az teljesen nevetséges, és abszurd, hogy állandó lakhely, mindenféle adó, járulékfizetés nélkül egy kisebbség kivív magának minden jogot román-magyar, és magyar-magyar pártmutyikra alapozva egy távoli fővárosból irányítva. ez egyrészt nyilván nem működik (budapest ugyanúgy nem lesz megoldás, mint bukarest), másrészt az látnivaló, hogy így a többségi és a kisebbségi magyarok végérvényesen szembefordulnak egymással.

nemecsek ernő áruló 2012.02.03. 09:31:17

@Deres: Ma balliberális. Az 50-es években ezeket még imperialistáknak kellett nevezni. Hogy változnak az idők...

tcom 2012.02.03. 09:34:15

A csángó magyarok és egyébként a külföldi magyarok megvezetése, megvétele korábban csak egy célt szolgált a belpolitika kirakatába mutogatni, felvenni a versenyt a szélsőjobbal. Amióta szavazati jogot kapnak, beindult a második hullám a meggyőzés Fidesz módra.

Nem is értem miért nincs egy-két határon kívüli magyar vezetőn kívül, aki szembeszáll a Fidesszel, annak arrogáns, diktatórikus hatalmi törekvésével?

Szlovákiai ismerőseim mondják, hogy nekik az lenne a jó, ha magyar politikus nem foglalkozna Szlovákiával, ők nem kérnek a Fideszből sem, csak hagyják őket békén.

A Fidesz avval, hogy szavazati jogot ad a külföldi magyaroknak játszik a tűzzel. Könnyen kiderülhet 2014-ben, hogy Szlovákiában leszarják Orbánt és helytartó sleppjét és nagyobb lesz az égés, mint amit hoz a néhány talpnyaló gombnyomogató leendő képviselő.

Nagyon tanulságos eset lenne egy egészséges Orbán számára a szlovák 2010-es választások eredménye. A Durayval, Berényivel felsorakoztatott Fidesz kézivezérelt MKP kiesett a Szlovák parlamentből, a Bugár Béla vezette MKP-ből kivált Most-Híd viszont bejutott. Tehát a választók kevesebben szavaztak Orbán és az egész magyar jobboldal által támogatott, pénzel tömött 20 éves MKP-ra, mint a 2009-ben alakult Híd-ra.

Orbán és galerije nem kellett a Szlovákiai magyaroknak az urnák magányában.

Csak idő kérdése és felismerik ezt Romániában is. A megosztó, acsarkodó, diktatórikus segítség nem kell Magyarországtól!

efhábé 2012.02.03. 09:34:33

"A kokárdát nem a Fidsz vette el hanem a baloldali sajtó magyarázta meg, hogy ne tedd ki hogy ne tűnj fideszesnek."

Hát ez a baloldali sajtó már csak ilyen. Kitalálják, hogy ne hordj kokárdát, hogy ne tűnj fideszesnek, oszt amekkora hatalma van, rögvest el is éri, hogy a fideszesek meg azonnal hordani kezdjék, hogy fideszesnek tűnjenek. :)

Kb. olyan ez az érvelés, mint amikor Orbán azzal érvelt, hogy lehetett tudni, hogy ők alkotmányozni fognak, mert az MSZP ezt megmondta.
Nekem már csak az a kérdésem maradt a téma kapcsán, hogy a Fidesz politikai tervei közül mely témákat kell még az MSZP tolmácsolásában megtudnunk, illetve az érdekelne még rettentően, hogy milyen algoritmus alapján lehet leválogatni az MSZP állításait? Melyik szemenszedett hazugság és melyik igaz a fidesszel kapcsolatban? Mondjuk sejtem a rendezőelvet. Ha prominens fideszesek tagadják, mint pl. az új alkotmány tervét Navracsics, akkor igazat mond az MSZP.

Véletlenül nem kellett megelőznie a baloldali sajtó megnyilvánulásait egy fideszes felhívásnak, amely arra szólította fel a zembereket (ja, bocs, akkoriban még polgárokat), hogy ne vegyék le a kokárdát márc. 15. után?

Azt a dakota mondást ismered, hogy "Ha fordítva ülsz lóra, akkor nem jó hátrafelé nyilazni"?

csárli hárper 2012.02.03. 09:35:56

@Unionist: "a többségi és a kisebbségi magyarok végérvényesen szembefordulnak egymással."

a fidesznél ez a cél, oszd meg és uralkodj!
leszarnak ők mindent és mindenkit csak nekik legyen jó...

Magyar Tarka 2012.02.03. 09:39:44

Tiszta, kontúros, igaz! És bár itt többen megjegyezték, hogy ütni-vágni fognak ezért, én mégis úgy vélem, kötelező a még fellelhető fórumokon jeleznünk, hogy nem mindenki métely a nemzet testén, aki nem az ő furulyaszójukra táncol. És sajnos igaz, hogy dögöljön meg. Csángóföldön is, meg az anyaországban is. Milyen világkép az, ahol csak két kategória van? Az árja magyar, meg a liberálbolsevik nemzetidegen, zsidócigány hazaáruló. Honnan ered ez a mélységesen torz, beteges, félelmetes, múltba révedő ideológia. Tegnap láttam a Szerbiából származó Rúzsa Magdit énekelni egy szerb cigányzenekarral a magyar királyi televízióban. Ők elfértek egy színpadon. És szerették is egymást.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.03. 09:52:10

Amikor 2006 szeptemberében 69,4 millió svájci frank névértékű kötvényt bocsátottak ki H.vásárhelyen, és az adósságot megtestesítő papírokat az Erste vette meg az önkormányzattól, a lépés az akkori 174 forintos frankárfolyamon 12 milliárd forint többletforrást jelentett a városnak.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város Lázár megbízásából 2007. szeptemberében és októberében hatszor kötött devizaeladási ügyletet, ezekkel összesen 187 millió forint árfolyamnyereséget és opciós díjbevételt zsebelt be az önkormányzat.

A NYERESÉGET MIÉRT NEM PRÓBÁLTA MEGOSZTANI, ELFELEZNI ez a jellemtelen, sz.rjankó?

A kötvénykibocsátásból eredő kockázatokat (ilyen például az árfolyamkockázat vagy a kamatlábkockázat) mindig a kibocsátó vállalja, ezért kedvezőbbek és rugalmasabbak a kötvény feltételei, mint egy „sima” hitelnek. Ezért ezt normális esetben a bankok sem átvállalni, sem megosztani nem tudják és nem is szokták, de a határidős devizaügyleteken elért nyereségből sem kaphatnak. Ráadásul az, hogy a forintgyengülés miatt egy önkormányzatnak a kötvény visszaváltásakor többletköltsége van, nem jelent a banki oldalon extra nyereséget.

Ilyen a sunyi fideszes gondolkodás, a jó az nekem jár, a rosszért meg más a felelős!

Budai kopó Gyula azonnali vizsgálatot és függesszék fel Lázár „hazárdőr, sz.rjankó” Jánost!

Cruzito76 2012.02.03. 09:53:06

@Zabalint: Vajdaság az egy rác kategória, mint ilyen nem létezik. Délvidék.
Alapvetően vannak igazságok a posztban, de ugyanez elmondható az MSZP-re, mármint, hogy próbálta felhasználni a gúgyhatáron kívül rekedteket, gondoljunk csak a minden tekintetben román-kollaboráns Markó és csapata viszonyára a szocikhoz, persze elismerem Tőkés sem jobb már, Szászékkal együtt elvesztek a politika mocsarában.
Paranoiás népvezér, diktatúra? Hát legalábbis érdekes okfejtés egy hosszú Gyurcsány éra után, amikor nagymamákat vertek az utcán.
Ahogy az angol mondaná, hm well.

tcom 2012.02.03. 09:53:16

@Magyar Tarka:

Az igaz, nem igaz, a mély, nem mély magyar verseny nem sorolható a szokványos, Fidesz-MSZP versengés társadalmi vetületének.
Ezt kifejezetten a Fidesz kezdte, amikor is kinevezte magukat igaz magyarnak. Ehhez igazodik az Orbáni lélektan, amikor is a többi kizárásos alapon nem igaz magyar, sőt nem is magyar, hanem hazaáruló. Ugyancsak az orbáni logika eredménye, hogy vannak megtisztult hazaárulók is, amennyiben az ő érdekit szolgálja. Pozsgay, Szűrös elvtársak, Vikidál, Szita III/III-as ügynökök, Schmitt Pál államtitkár elvtárs stb.

Hogy hova fog a Fidesz politikája vezetni? Ahová a diktatúráké.

Megfigyelo 2012.02.03. 10:06:00

@83-as: Ideje megérteni: revizíóra gondolni stupiditás. Annak kell örülni, hogy az EU-ban a határok jelentősége minimálissá válik, alig több, mint az itthoni megyehatároké. (Bár amit most a magyar kormány művel, azzal gyorsan az EU-n kívül találhatjuk magunkat...)

Ben Franklin 2012.02.03. 10:06:49

Figyuka. Ilyen blog van már vagy negyven. Találj ki újat, libbancs barátom.

NA YA! 2012.02.03. 10:06:55

@stim: köszönet a konstruktív, előremutató véleményedért! Most már visszamászhatsz főnököd végbelébe!

deruyter 2012.02.03. 10:08:38

@stim: "A baloldal sose állt ki a külföldön élő magyarokért, gyáva volt védeni a jogaikat és nem érdekelte őket annyira, hogy tegyen értük.
Medgyessi pezsgőzött annak alkalmaából, hogy Erdélyt a románok elszakították, Alföldi Róbert is korrektnek ítélte, hogy ez alkalomból a nemzeti színház befogadja ezt az eseményt."
Ez aztán a minőségi érvelés. Egyetértek, mindkettő nagy hülyeséget csinál, sőt erkölcsilkeg nem vállalhatónak mondanám, de, hogy ezt kiterjeszteni több millió bal és liberális érzelmű emberre. Hát nekem ez egy kicsit erős.
"Sose a jobboldal az árokásó és megosztó. A jobboldal szeint mindenki magyar állampolgár idehaza. A baloldal kívánja magát azzal erősíteni, hogy megosztó politikával magához akarja érzelmileg kötni a szavazóit. Most pl. azt kommunikálják, hogy a generációkat egymás ellen fordítja a Fidesz. Először is nem a Fidesszel kell foglalkozni hanem az országgl." Ez pedig tételesen nem igaz. A Fidesz a kokárda üggyel minősíthetetlen módon használt fel egy nemzeti jelképet pártpolitikai célra. Meg az elbukott választás után ilyeneket mondott Orbán, hogy "a nemzet nem lehet ellenzékben". Mi az árokásás, ha ez nem? És emellett gyakorlatilag az összes szomszédos államban megcsinálta a saját különbejáratú magyar pártját. Mert hogy akik voltak, azok nem mindig úgy táncoltak, ahogy ő fütyült. Pédául, mert néha jobbnak látták, ha nem hőbörögnek. Talán mert ők élnek ott és a pofon mindig rajtuk csattan. És, hogy nem a fidesszel kell foglalkozni, hanem az országgal? Ez a gagyi demagógia magasfoka. Ha valaki azt szeretné, hogy az országban jól menjenek a dolgok és látja, hogy a Fidesz vezetésével ez nem lehetséges, akkor nyilván a Fideszt fogja kritizálni. Ez szerintem elég logikus. Ez olyan mintha odaszarnék a kertedbe, aztán azt mondanám, hogy ne engem szidj, hanem foglalkozz a kerttel, hogy újra tiszta legyen.

Zozi79 2012.02.03. 10:15:20

@Megfigyelo: Kár, hogy az ellenzéknek ennyi mondanivalója van mindösszesen, "nem demokraták". Illetve, dehogy kár. Lesz így ebből még 5% :-))

Malachi 2012.02.03. 10:25:34

bár nem kívánságműsor, de leírom: én amúgy szeretném, ha ez itt nem válna ugyanolyan ostoba értelmetlen dühöngővé, mint a többi blog.hu-s kommentfolyam. mindenkit nagyon szépen megkérek, hogy a nyilvánvaló trollokra vérmérséklettől függetlenül ne reagáljon.

a normális vita mindig jó, de észre kell venni, ki az, akivel lehet és érdemes vitázni.

83-as 2012.02.03. 10:28:52

@Megfigyelo:
Valóban stupiditás lenne, ha az Eu az ideális módon működne. De nem úgy működik. A határontúli nemzetrészek kulturális önazonosságának megőrzését nem biztosítja az Unió, legalább is nem a jelenlegi formájában. Erre a szlovákok szinte minden hónapban adnak valamilyen bizonyítékot..Szerbia pedig még nem is tag. Talán a román viszonylatban történt pozitív előrelépés, de az is csak Ceaucescuhoz képest.

Az Eu egyre inkább arról ad bizonyosságot, hogy nem oldja meg a kérdést.

Megfigyelo 2012.02.03. 10:28:56

@Cruzito76: Ebből sok minden nem igaz.
- A "Délvidék" egy horthysta kategória, valamikor (1873 előtt) a terület nagyrésze az ún. "szerb határőrvidék" volt, ennek megrövidült alakja a "Vajdaság". 1873 és 1918 között nem volt külön neve, különböző megyékhez tartozott.
- Markó nem román kollaboráns, hanem egy bölcs romániai magyar politikus, aki tudja, hogy "magyarkodással" csak seggberúgást lehet elérni, kitartó alkudozással pedig sok-sok mindent.
- Tőkés és Szász valóban leszerepeltek, de aki odafigyelt, pont ezt várhatta tőlük: mindig az egység megbontására törtek.
- Nem igaz, hogy általánosan kijelenthető lenne, hogy Gyurcsány alatt "nagymamákat vertek az utcán" -- még ha volt is néhány eléggé el nem ítélhető túlkapás, amikor a rendőrök alapvetően a várost védték a gyujtogató-romboló csőcselék ellen-

Megfigyelo 2012.02.03. 10:36:39

@83-as: Akkor is stupiditás. A nemzeti sérelmek problémájának egy esetleges revizió lebegtetése nem megoldása, hanem csak további elmérgesítését okozza. A világ olymértékben elkötelezett a fennálló határok sérthetetlensége mellett, hogy még a volt jugoszláviai tartományok határkiigazitásai sem jöhetnek szóba, pedig a koszovói kérdés szinte teljesen megoldódnék, ha a szerbek által lakott Észak-Koszovót Szerbiához, és néhány kisebb albánok lakta szerbiai területet Koszovóhoz csatolnának.

Megfigyelo 2012.02.03. 10:41:43

@83-as: Még ennyit: a magyar (vagy bármilyen) "kulturális önazonosság" megőrzése nem tartozik az EU feladatai közé, de a határok eljelentéktelenítése igen. És ez azt jelenti. hogy lehet az egyik tagállamban élni, egy másikban tanulni, egy harmadikban dolgozni és egy negyedikben nyugdíjasnak lenni - mintha az ember csak az egyik megyéből a másikba költöznék...

Megfigyelo 2012.02.03. 10:42:34

@Zozi79: Mármint 5%-os Fidesz...

83-as 2012.02.03. 10:55:37

@Megfigyelo:
Azt hiszem az optimizmusod irigylésre méltó, ugyanakkor túlzott.
Az Unió feladatai közé hozzátartozik az alapvető emberi jogok biztosítása, így pl. az anyanyelven való tanulás lehetősége is. Papíron..
A határok eljelentéktelenítése láthatóan csak a gazdasági szempontokból fontosak Brüsszelben, Stasbourgban. Éppen a Kárpát-medence, az önmagával határos nemzet problémáinak megoldása lehetett volna a legfőbb bizonyítéka annak, hogy az Unió nem kizárólag egy gazdasági szövetség. De nem történt semmi. Az agresszív,adminisztratív úton zajló asszimiláció folytatódik valamennyi szomszédos államban.

Koszovóból más következtetést is le lehet vonni. Még pedig azt, hogy a világ változik. Sem a határok, sem az EU nem örök, ahogy nem volt soha egyetlen szövetségi rendszer sem az.

lehet más a handa-banda 2012.02.03. 10:58:08

"... minden valamire való sajtóorgánum, blogger, és gondolkodó lény beszámolt róla"...
...aztán egy link Aczél Endrére ... köszi nekem ennyi elég is! Aczél Endre mint a csángó-magyarok barátja
Hova lehet okádni?

A szerelő 2012.02.03. 11:00:33

"Én nem akarok olyan térben és időben élni, ahol az a jó magyar, aki Orbánék talpnyalója,"
Ez a lényeg. Sok erőt és kitartást a csángói és nem csángói magyaroknak, hogy ne váljanak ennek a mocskos politikának az eszközeivé!

vladimir964 2012.02.03. 11:09:42

"Amit a zsarnokok elrabolnak, azt haláluk után visszaszerzik a megraboltak" (Marcus Tullius Cicero)

Behajtó70 2012.02.03. 11:15:44

"nem minden határon túli magyar hülye, nem minden határon túli magyar megvehető, felhasználható, megvezethető"

Buta fröcsögésseddel éppen most bizonyítottad mindenki számára jól láthatóan, hogy

- "nem minden határon túli magyar hülye", de te igen!
- "nem minden határon túli magyar megvehető, felhasználható, megvezethető", de te igen!

Gyűlölködő hozzáállásod nélkülöz minden kompromisszumkészséget olyannyira, hogy nyilvánvaló: megrendelére készült a fenti förmedvény.

Ja, és még egy: A kettős állampolgárság is rossza a Csángóknak? És bocs, de hol is zokogsz a december 5-i gyurcsányi magyarellenes szavataok ellen?

Ennyit érsz...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:16:28

@stim:
"véleményem szerint akinek fontos a magyarsága az a nemzeti oldalra fog szavazni. A baloldalnak sose volt fontos a nemzet, még a kifejezést se értik, félnek tőle, nem érzik sajátjuknak. A kokárdát nem a Fidsz vette el hanem a baloldali sajtó magyarázta meg, hogy ne tedd ki hogy ne tűnj fideszesnek."

Aki ilyet ír, annak fogalma sincsen arról mi az a hazaszeretet, amit mi magyar baloldaliak és jobboldaliak egyaránt érzünk. A Fidesz engem, és sok más honfitársamat megsértette a kokárda ügyben!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:20:28

@stim:
De úgy látom sikeres a Fideszes agymosás, amivel a hazaszeretet egy úgynevezett "nemzeti oldalhoz" kötik. Ilyen, hogy nemzeti oldal sosem létezett, és sosem fog létezni. A nemzethez az egész tartozik, fasiszta szokás(de a komcsik is csinálták, és most a Fidesz), hogy megpróbálják kijelenteni, ők maguk a nemzet. Kár, hogy vannak, akik beveszik ezt a cumit. Egyébként akinek a hazaszeretete nem az aktuálpolitikából származik, azt nem lehet ezzel megetetni. Az a baj a magyarság tudat nincs sehol, az emberek többségének, főleg a fiataloknak nem jelent ez semmit, ezért tud a Fidesz és a Jobbik ilyen könnyen megvezetni embereket, mert sokan tőlük hallanak először a hazaszeretetről, nem pedig a szüleiktől, ahogy régen ment.

stim 2012.02.03. 11:21:40

@Dr. NA YA!: nincs főnököm, a magam ura vagyok. Téged pedig minősít a stílusod. Azt hiszem a konstruktivitásról nem sikerült jó példát mutatnod.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:23:52

@Megfigyelo:
Nem igaz, 1900 körül nagyjából egyenlő volt a magyar-román arány Erdélyben, és 100-200 évvel előtte többségben voltak a magyarok. Ugyanis ezen évszázadok alatt a székelyek létszáma stagnált, mivel az általános nemesség miatt saját földjük volt, és azt nem igyekeztek sok gyereket vállalni, nehogy sokfelé essen szét a föld, míg a románok a (nem székely)magyar nemesek jobbágyai voltak, sokuk pásztor életmóddal, nekik nem számított, ha sok volt az utód.

stim 2012.02.03. 11:25:11

@Zabalint: Lehet, hogy tudom mi a hazaszeretet. De hogy egy egyszerű de számomra mércének számító embert idézzek: " Én egyszerű ember vagyok, én kiteszem a kokárdát a szívem fölé mert akkor van kitéve". A többi baloldali szócséplés. Mégegyszer. Senki nem vette el tőled a kokárdát. Te nem akartál Fideszesnek látszani ezért lehet, hogy nem raktad ki a pártmédia utasítására. Ennyi. És azért bosszant mert szíved szerint kitetted volna. Akkor miért nem tetted?

Mr. Rustical 2012.02.03. 11:25:21

Gratula Index,
ezzel a bloggal a címlapon sikerült lesüllyedni a Népszava szintjére. Mondjuk már nem voltatok messze tőle.
A tények ismertetése letudva annyival, hogy "mmások már megírták", és meghivatkozva egy másik félrevezető véleménycikk.

Arról kellene inkább beszélni, hogy miként engedte meg magának az MCSMSZ, hogy hosszú éveken keresztül ne vezessen normális könyvelést, és ne készítsen korrekt elszámolásokat a felhasznált támogatásokról.

Aki látott a szemével MCSMSZ beszámolót -pár évvel ezelőtt volt szerencsém - az inkább azon csodálkozik, hogy soha nem kértek vissza még pénzt a szervezettől a támogatók a beszámolók hiányosságai miatt.

Bárki magyar civil szervezet, de akár erdélyi civil szervezet sem engedhette volna meg magának, hogy akárcsak egyetlen évig olyen lazán kezelje a beszámolási kötelezettségeket, mint az MCSMSZ tette éveken át. Az MCSMSZ kizárólag csak azért volt kivétel, mert a moldvai magyarok szervezete, ráadásul egyetlen ilyen szervezete. Mára azonban oda jutott a dolog, hogy nem csak a támogatók, de a moldvai magyar közösség bizalmát is aláaknázta a slendrián pénzkezelési gyakorlat. Elég megnézni a csángó fórumokat, mindenki arról értekezik, hogy ki mennyit lopott, sikkasztott. Aki meg nem akar olvasni, üljön össze néhány moldvai magyarral bárhol, aztán hallgassa meg a véleményeket.

Azt, hogy a pénzt rendeletetésszerűen használták-e, vagy a laza beszámolási gyakorlatnak volt más háttere is, nem ilyen blogokon kell feszegetni. Tény, hogy jelenleg senki nem tudja rendesen bizonylatolva bemutatni, pontosan hová ment az elmúlt években 600 millió forint. Az nem elég, hogy vannak oktatási csoportok, művelődési központok, stb. A barátság alapja a pontos elszámolás. A korrekt beszámolók elejét vették volna a csángó közösségben folyó találgatásoknak, és a támogatók bizalmát is megőrizte volna a szervezet.

Amikor tehát a támogatók szóltak -nem egyszer, nem kétszer-, hogy gyerekek, rendes nyilvántartásokat kellene vezetni és korrekt beszámolókat írni, akkor azt kellett volna tenni, nem pedig hisztériázni.

De persze könnyebb orbánviktorozni, mint rendesen elszámolni a pénzzel.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.03. 11:27:11

Nem értem mi a probléma. Ork bán mindig is kutyaként bánt a nemzetiségekkel (aki pitizett, az kapott a cubákból, aki nem annak coki). De cserébe a saját honfitársaival is így bánik. Miért a meglepődés?

stim 2012.02.03. 11:28:28

@Zabalint: problémák vannak a szövegértéseddel de ezt érzelmi okoknak tudom be. Ha elolvasod mégegyszer akkor látni fogod, hogy azt írtam, hogy a jobboldal szerint a baloldal is magyar állampolgárokból áll. De csavard ahogy jól esik neked, azt csinálsz vele amit akarsz csak én nem azt írtam.

2012.02.03. 11:29:45

@Mr. Rustical: mondjuk miért nem kérték előre, hogy számlák stb.? Miért adtak egy vasat is tovább, ha az első milláról nem volt korrekt papír?

Ez is csak egy fidesz pénzmosoda volt!?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:30:45

@stim:
Nem, én csak március 15-ödikén teszem ki, mert az a 48-as forradalom évfordulója, nemzeti ünnepünk, a kokárda pedig az ahhoz kapcsolódó nemzeti jelkép. Azzal, hogy ti aktuálpolitikai célokra használtátok, megsértettétek a veletek nem azonos politikai oldalon álló, hazaszerető magyarokat. Ezzel éppen a nemzet egységét próbáltátok aláásni, és akkor még van pofátok nemzeti oldalról beszélni! Én azóta is várom a "nemzeti" oldal bocsánatkérését az ügyben, addig pedig kétségbe vonom mindenkinek a hazafiasságát, aki a Fidesz mögé beáll és onnan magyaráz a nemzeti érzelmekről. A ti érzelmeitek addig csak akkor nemzetiek, ha a nemzetet úgy definiáljátok, hogy csak ti tartoztok bele!

2012.02.03. 11:30:50

@TrueY: így, neki mindenki csak eszköz, tégla a hatalomhoz vezető útján.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:32:08

@stim:
Én nem csak magyar állampolgár vagyok, hanem magyar vagyok.

Mr. Rustical 2012.02.03. 11:32:30

@Malachi: Onnantól kezdve, hogy a posztot egy troll írta, mit értesz normális vitán?

Röviden összefoglalva: azt merik kérni, hogy számoljunk el a támogatással, amit kaptunk? Diktatúra!Diktatúra!

Miért nem tölti fel az MCSMSZ a beszámolóit szkennelve egy weboldalra? Akkor mindenki megítélhetné, kinek van igaza ebben a vitában.

yalla · http://yalla-habibi.blogspot.com 2012.02.03. 11:32:43

@Zozi79: Idióta. El kéne inkább olvasni magát a bejegyzést.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:34:22

@stim:
Ehhez képest nézd meg a jobboldali retorikát. Ha a Fideszt kritizálják külföldön, az a nemzet elleni támadás. Eleve ez a "nemzeti oldal" szöveg is kirekesztő a baloldali magyarokkal szemben, hiszen ez a kijelentés azt feltételezi, hogy a más politikai nézetet vallók nem nemzetiek. Egyébként ha meg a tetteket nézem, akkor a politikusaink közül egyiket sem nevezném nemzetinek.

stim 2012.02.03. 11:35:22

@Zabalint: barátom, a baloldali médiáért nem a jobboldalnak kell elnézést kérni. Jó lenne, ha megértenéd:) Javaslom neked Schoppenhauernek az Önálló gondolkodás című könyvét.

bebe tv 2012.02.03. 11:36:19

@Megfigyelo: Egyébként Erdélyben a török idők óta sokkal több román él, mint magyar, úgyhogy a Romániához való csatolása alapvetően igazságos dolog volt. A Partiumé már nem, a határokat valóban rosszul húzták meg...

Valóban, mert például eredetileg az északi határ is valahol Kassánál lett volna. De most már mindegy.Az egészben csak az az érdekes, hogy pl. Elzászban a németek miért nem ugrasztják össze a németjeiket a franciákkal, vagy pedig a Saar-vidéken a franciák a franciáikat a németekkel. La Fontaine a volt SPD főnök pl. eredetileg francia. Nos?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:36:33

@stim:
Szóval akkor a baloldali média a felelős azért, mert a Fidesz felszólította a szavazóit, hogy a választásokig viseljék a kokárdát, ugye?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:37:12

@stim:
Ja, neked könyv kell az önálló gondolkodáshoz? Látom ez nem sikeredett, mert láthatóan minden cumit beveszel, amit a Fidesz a szádba ad.

Mr. Rustical 2012.02.03. 11:37:23

@Letícia:
Eddig azért honytak szemet a támogatók (az állam mellett egy magánpénzeket, 1%-kat kezelő alapítványról is szó van), mert nincs más szervezet, aki a csángókat támogatja. Hagyták volna támogatás nélkül az oktatási programokat, stb.? Meg az előző kormányzat úgy volt vele, hogy nem sokat foglalkoztak a határontúli dolgokkal, le akarták tudni minél rövidebb úton. Nem is volt nagyon ember -most sincs- a baloldalon, akit érdekelne ez a téma. Most más a helyzet, van egy csomó határontúli-fan kormányközelben, akik tenni akarnak ezt-azt.

Nem állítom, hogy mosoda volt, nem a mi dolgunk itt egy blogon, hogy igazságot tegyünk. Sok eredményt mutatott fel az MCSMSZ, de a beszámolói nem mennének át a vak egerek kuratóriumán se.

2012.02.03. 11:37:52

@Mr. Rustical: közpénzen ment? Mert akkor az összes adat nyilvános!

kertesz 2012.02.03. 11:39:36

Hát, ugye RMDSZ, ott voltam egy helyi alakuló ülésen, és nagy hanggal jelentették be a belső választások rendszeres megtartását... Ugye, szabályos időközönként meg is tartották? Egy szűk, nem tiszta hátterű hátterű társaság vezeti, szóval, nem lepődnék meg, ha a nyolcvanas években publikálni képes magyar szerzők (Markó is ilyen) között lenne néhány kollaboráns.... A jóérzésűek érdekből, jobb híjján, vagy megszokásból szavaznak rájuk, mint a másik formációra... Már megint, két pogány közt egy hazáért hová álljunk?
.....................
Más. A szerző keserűségében bizonyára a pénzforrások elapadása is benne van... Megértem. Önálló anyagi források híjján a Magyarországról támogatott kulturális szervezetek mindig kézből etetett madárkák lesznek. És ha más lesz a kéz színe, olyan színű csőr is kell hozzá, nem?
......................
Szóval, a megoldás a saját források szerzése, bármi áron, az anyagi (mégha minimális is) függetlenség...
Küldjetek számlaszámot! :)

stim 2012.02.03. 11:40:28

@Zabalint: értem, ha elfogynak az érvek jön a bunkózás. Szomorú, értelmes vita is lehetett volna... Egyébként hiszed vagy nem könyvekből lehet okosodni. Ne vedd sértésnek ha fölhívtam rá a figyelmedet, nem annak szántam:) off

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:41:01

@Megfigyelo:
"Még ennyit: a magyar (vagy bármilyen) "kulturális önazonosság" megőrzése nem tartozik az EU feladatai közé, de a határok eljelentéktelenítése igen."

Ami azért érdekes, mert a másik magát nemzetinek mondó párt EU ellenes lett, holott nemzeti érdek a határok eljelentéktelenítése, hiszen amíg a revíziónak nincsen reális esélye, ez az egyetlen esély a nemzetegyesítésre.

2012.02.03. 11:42:16

@bebe tv: mert ha magyar vagy, képtelen vagy együttműködni, míg a német és a francia legalább megpróbálja.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:42:19

@stim:
Hmm, mint ha te vontad volna kétségbe az önálló gondolkodásomat, ahelyett, hogy érveltél volna....

gigacherry 2012.02.03. 11:46:10

@stim: Én kirakom március 15-én. Az év többi napján nem abból áll számomra a hazaszeretet, hogy jelképeket viseljek és azoknak higgyek, akik jelképeket viselnek és hangzatos szólamokat mondanak a hazaszeretetről, miközben azért tesznek, hogy a hazában egyre rosszabbul érezzék magukat sokan. Ehelyett inkább dolgozom, és igyekszem szeretetben, békében élni a többi magyarral. Számomra ez a hazaszeretet.

2012.02.03. 11:48:02

@gigacherry: egyetértek. Szólamokkal van teli az ország, mintha csak erre futná csak. Sok beszédnek sok az alja, nem véletlenül mondja a szólás!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:49:58

@stim:
"Szomorú, értelmes vita is lehetett volna..."

Igen, ha olyan emberrel vitatkozok, aki ha nem ért valamiben egyet velem, nem azzal kezdi, hogy kétségbe vonja az értelmi képességemet. Arra meg még rátettél egy lapáttal, hogy mikor erre rákontráztam(amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten...), akkor meg még én voltam a személyeskedő. Gondolom az a kijelentésed, hogy "Sose a jobboldal az árokásó és megosztó." is ilyen kettős mércéből ered, mert egyik irányból érzéketlen vagy a sértésekre, másik irányba meg feltűnik neked.

Egyébként nem csak a Fidesz alkalmazza, de az is egy ügyes politikai stratégia, hogy elhitetjük a szavazókkal, ők okosak, a másik oldalon meg mindenki droid.

Az ős kaján 2012.02.03. 11:50:06

Röviden és velősen: egy hülyeség az írás.
Lassan már a magyar sem magyar, ha nem balos, vagy liberális.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:51:13

@gigacherry:
Én is valahogy így gondolom. De szerintem ne várd el olyantól, hogy megérti, aki képtelen a hazaszeretet és a pártpolitikát különválasztani.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.03. 11:52:57

Dájcs "fürj kiafaszom" Tamás Csongrád megye díszpolgára! Mit szóltok bóvlisták?

Amikor 2006 szeptemberében 69,4 millió svájci frank névértékű kötvényt bocsátottak ki H.vásárhelyen, és az adósságot megtestesítő papírokat az Erste vette meg az önkormányzattól, a lépés az akkori 174 forintos frankárfolyamon 12 milliárd forint többletforrást jelentett a városnak.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város Lázár megbízásából 2007. szeptemberében és októberében hatszor kötött devizaeladási ügyletet, ezekkel összesen 187 millió forint árfolyamnyereséget és opciós díjbevételt zsebelt be az önkormányzat.

A NYERESÉGET MIÉRT NEM PRÓBÁLTA MEGOSZTANI, ELFELEZNI ez a jellemtelen, sz.rjankó?

A kötvénykibocsátásból eredő kockázatokat (ilyen például az árfolyamkockázat vagy a kamatlábkockázat) mindig a kibocsátó vállalja, ezért kedvezőbbek és rugalmasabbak a kötvény feltételei, mint egy „sima” hitelnek. Ezért ezt normális esetben a bankok sem átvállalni, sem megosztani nem tudják és nem is szokták, de a határidős devizaügyleteken elért nyereségből sem kaphatnak. Ráadásul az, hogy a forintgyengülés miatt egy önkormányzatnak a kötvény visszaváltásakor többletköltsége van, nem jelent a banki oldalon extranyereséget.

Ilyen a sunyi fideszes gondolkodás, a jó az nekem jár, a rosszért meg más a felelős!

Budai kopó Gyula azonnali vizsgálatot és függesszék fel Lázár „hazárdőr, sz.rjankó” Jánost!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 11:57:22

@Cruzito76:
Konkrétan lehet mondani Markóékat kollaboránsnak, de kérdés, hogy melyik módszer hatékonyabb, keménykedni, vagy pedig részt venni aktívan a román belpolitikában, és lépésről-lépésre előrébb haladni, közben képviselni az erdélyi magyarok érdekeit. Az előbbi nyilván látványosabb, de vitatható, hogy egyáltalán bármit is el lehet érni vele. Egy biztos, a kettő együtt nem megy, a legtöbbet pedig a széthúzás árt. Ezért tartottam rossznak, mikor Orbánék Tőkést biztatták, hogy induljon külön.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 12:00:58

@Cruzito76:
Amúgy pedig a kettős állampolgárság is onnan indult ki, hogy az RMDSZ összeszedett 80 ezer aláírást, amit elküldtek Orbán Viktornak 2000-ben, és Orbán azt mondta, ez nem időszerű. Csak ezt hajlamos mindenki elfelejteni...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.03. 12:04:36

@Letícia: "így, neki mindenki csak eszköz, tégla a hatalomhoz vezető útján."

Úgy, úgy. De már megvan a hatalom. Most már a bronz szoborra gyúr!

teknős 2012.02.03. 12:07:29

Kedves Posztíró!

Én szeretnék pártatlan lenni ebben az ügyben, és érdekelne az igazság is. Tőlem a csángók is olyan messze vannak, mint a magyarábok. De a belpolitikát ismerem.

De ez a poszt és Acél Endre együtt, nem egyéb, mint mocskolódás.

Én úgy látom, nem a Fidesz az, aki fél attól, hogy minden magát magyarnak valló magyar lehessen. Azt sem hiszem, hogy éppen a csángók pénzecskéjére fájna valaki foga. De ha így van, hát engedd, hogy tegyünk ellene. Acsádyval nehéz lesz bizonyítani az igazad.

Azt viszont el tudom képzelni, hogy szeretnél megélhetési csángó lenni. A balliberálisok szeretik a Horváth Aladár féle kirakat nemzetiségeket...

Zozi79 2012.02.03. 12:07:47

@Megfigyelo: Ringasd csak magadat ebben :)

A szerelő 2012.02.03. 12:10:53

@Mr. Rustical: "A korrekt beszámolók elejét vették volna a csángó közösségben folyó találgatásoknak, és a támogatók bizalmát is megőrizte volna a szervezet."
Tételezzük fel, hogy nem voltak korrekt beszámolók, hogy hiányosságok lehettek az elszámolással. Ha így van, akkor az hogyan lehet, hogy ezt nem ellenőrizték, nem követelték meg? Erre több feltételezett válasz lehetséges, de ez csak találgatás lenne. De ami tény, hogy lemondott a vezetés, ami azt támasztja alá, hogy nem a saját gyarapodásukra mentek a támogatások, mert ha így lett volna, akkor részükről minden megoldás jó lett volna, ami akármennyi pénzhez juttatja őket.

Ezzel a fajta érveléssel, amit felhozol, csak annyi a bökkenő, hogy ez egy régi trükk, hogy ha nem lehet mit kezdeni egy állítással, akkor kezdjük el rombolni azt, aki ezt állította. Erre már egyetlen gondolkozásra képes ember sem vevő!

Cruzito76 2012.02.03. 12:23:05

@Megfigyelo: Stupiditás azt gondolni, hogy stupiditás. Max most nem időszerű.
Politikában és a történelemben olyan nem létezik, hogy soha nem jöhet alkalom.
1800-ban a románok sem gondolták komolyan, hogy az ő államuk része lesz Erdély, a szlovákok pedig nem is álmodtak ön álló országról. A világ veleje a változás.

Netuddki. 2012.02.03. 12:26:08

@stim: "A kokárdát nem a Fidsz vette el hanem a baloldali sajtó magyarázta meg, hogy ne tedd ki hogy ne tűnj fideszesnek."

Csúsztacc öcsisajt! A kokárdát bezony a fidesz sajátította ki magának. Kokárdát ugyanis márc. 15.-én illik, illetve illett kitűzni. Addig nem fogok kokárdát kitűzni amíg ez a megosztó személy nem ül végre ott ahová való, a börtönben.
Ezzel a ballibsi meg hasonló dumákkal pedig ne jöjjetek, mert a legnagyobb komcsi a (nem éppen) bölcs vezéretek...

2012.02.03. 12:30:34

@kovi1970: ezzel teljesen egyetértek.

Malachi 2012.02.03. 12:33:56

@Cruzito76: a világ már nem erre halad, hála az égnek. lehet, hogy lesznek villongások, átmeneti rossz időszakok - mint a mostani is - de hosszú távon egyetlen járható út a mostani nemzetállamok megszűnése és először a valódi egységes EU kialakulása, aztán, a mai tempót nézve talán sok-sok száz év múlva a most még csak sci-fikben létező világállam létrejötte. ezt meggátolni senki nem tudja, legfeljebb ideig-óráig megakaszthatja a folyamatot.

Egyallampolgar 2012.02.03. 12:45:20

@stim:
Minden bekezdésben megosztasz. Bal-Jobb. Nemzeti és nemzet ellenség.
A megosztó az, aki a valakit önkényesen kizár egy közösségből: "A haza nem lehet ellenzékben."

Mi köze a nemzetnek az országhoz? Hm?

Az egyik egy kultúra, a másik egy területi szerveződés.

Cruzito76 2012.02.03. 13:22:41

@Megfigyelo:

Tévedés. A Vajdaság kifejezést (Vojvodina) a rác rablócsapatok használták először a 48-49-es forradalom és szabadságharc idején, akik egyébiránt ugyanolyan előszeretettel csaptak le, és taroltak le többek között román falvakat, mint magyarokat. Annyiban igazad van, hogy Délvidék alatt (horthysta ugyanmár, egyébként is "naés akkor mi van?") nagyobb területet értettek, 1920. előtt Horvátországot és a Bánságot is beleértették.

Markó, mint bölcs politikus. Persze. Nézet kérdése. Ha baszknak, katalánnak születik rég betonban feküdne valahol, ha mondjuk Dél-Tirolban osztráknak, akkor is visszahúzódott volna a politikától. Markóéknak és a hasonszőrűeknek lejárt az ideje.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 13:35:49

@Malachi:
Az a helyzet, hogy nem tudod, merre halad a világ. Még nemzeten belül is micsoda ellentétek tudnak lenni, hát még azok között. Az EU léte önmagában elvileg alátámasztja, amit írsz, de nem tudhatod, mi lesz 100 év múlva, az is lehet, hogy a mostaninál is kisebb nemzetállamok lesznek. A tendencia egyáltalán nem egyértelmű, pl. az Osztrák-Magyar Monarchia is az unió irányába haladt, főleg mert képben volt a trializmus is, de aztán darabrajira esett. Az 1. vh. után sokkal több állam jött létre, mint előtte volt. De mondhatnám példának a Balkán aprózódását a 90-es évektől napjainkig. Vagy a Szovjetunió felbomlását. És még baromira sok nép vágyik a függetlenségre szerte a világon...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 13:38:27

@Egyallampolgar:
Leginkább az, hogy Magyarország elsősorban nemzetállam, még ha vannak is kisebbségeink, és sok magyar az államhatáron kívül él. Tehát van köze hozzá, persze nem azonos azzal.

Viszont ez hogy jön ide a megosztáshoz, kirekesztéshez? Attól, hogy valaki jobbos vagy balos, a nemzet még egy marad, nem függ össze a politikai nézetekkel.

tjunior 2012.02.03. 13:40:04

@stim: nagyon szépen felmondat a házi feladatot, büszke vagyok rád :)

Ianas 2012.02.03. 13:44:36

@stim: Csak a kokárda témához:

Te júliusban is állítasz karácsonyfát?

Októberben festesz húsvéti tojást?

Márciusban faragsz töklámpást?

Áprilisban tűzöl ki kokárdát?

Mária 2012.02.03. 13:50:18

Mi lenne, ha egyszer végre nem az "anyaország" pénzére ácsingóznának ezek a szervezetek, hanem megmutatnák, hogy ÖNERŐBŐL is, akkor is tudnak magyarok lenni, ha le kell cuppanni a jól tejelő tőgyecskéről?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 13:51:39

@Ianas:
OFF:
Egyébként az első jó buli lenne, sokkal olcsóbban beszerezhető lenne minden. De legjobb olyan január közepén lenne :-)

Ianas 2012.02.03. 13:56:45

@Zabalint: Egyébként valami hasonló gyanú támadt bennem annó a kokárda-ügy kapcsán. Szerintem valami Fityusz közeli kokárdagyártó manufaktúrán rajta maradt egy rakás kokárda márc. 15 után, és beszóltak a párt Központi Bizottságába valami havernak, hogy kéne valamit csinálni, erre jöttek ezzel az ötlettel.

Mária 2012.02.03. 13:57:31

@stim:

Ha így folytatjátok a "nemzeti" jelzőnek és a nemzeti jelképeknek a devalválását, akkor nagyon rövid idő alatt eljuttok oda, hogy minden kifejezés, amihez odabiggyesztitek a "nemzeti" jelzőt, a fideszes hazugságokkal és melléfogásokkal kapcsolódik majd össze, és hogy a kokárda se lesz más, mint egy "nemzeti ánuszrózsa", a kritika nélküli jobboldali seggnyalás jelképe.

Ianas 2012.02.03. 13:58:39

@Zabalint: Már úgy értem, valami hasonló ötlet gyanúja, mint ami mondjuk egy befolyásos karácsonyfaárus agyából pattanhat ki egy gyengébb karácsony után január közepén. :)

Ianas 2012.02.03. 14:10:00

@Malachi: De, sajnos meg tudja gátolni, mondjuk egy kiadós 3. világháború. Amúgy szerintem sem életképes az emberiség ilyen létszám mellett nemzetállamokban bohóckodva. Egyszerűen olyan ez, mint az urbanizáció: egy város népsűrűsége mellett már nem tudod megtartani a régi népszokásokat, a hagyományos életmódot. Ugyanígy, a bolygó növekvő népsűrűsége mellett nem lehet majd tisztán megőrizni a nemzeti kultúrákat. Ez van. Tkp. aki megpróbálja, az egy önmagát szivató kisebbséghez csatlakozik (ráadásul több ilyen, egymással marakodó kisebbség van.)

Magyarország addig lesz a nagytőke, és a "nemzeti" oldal által annyira szidott spekulánsok áldozata, amíg külön utakon jár. Mégpedig épp azért, mert külön utakon jár.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2012.02.03. 14:36:31

@Ianas:
"Amúgy szerintem sem életképes az emberiség ilyen létszám mellett nemzetállamokban bohóckodva."

Ilyen létszám mellett? A nagy létszám és a nemzetállamok szükségtelensége között mi az összefüggés? Szvsz sokkal nagyobb szerepe van a nemzetállamok jelentőségének csökkenésében annak, hogy megszűntek a távolságok, mind információ, mind áru, mind személy mozgásánál. Ezért lehetségessé vált a világállam létrejötte, de csak technikailag.

Az unió, mint koncepció azonban nem a nemzetállamok felszámolásáról szól, hanem bizonyos közös ügyek közös kézbe vételéről.

H_A 2012.02.03. 15:01:33

Kedves kommentelők! Azt hiszem, ha eltekintek a személyeskedő, mellékvágányokra tévedt hozzászólásoktól, mégiscsak építő jellegű párbeszéd is kialakult, amely nagy örömömre szolgál. Nem tudok most valamennyi felvetésre válaszolni, nem is szeretnék tulajdonképpen.
Azoknak, akiket a téma önmagában érdekel, szívesen segítek az eligazodásban. Legutóbbi fejlemény ez ügyben egy civil összefogásra vonatkozó felkérés: csangougy.transindex.ro/
Akik meg amúgysem azért szóltak hozzá, mert érdemben érdekli őket, azoknak természetesen úgysem lesz több ez a blog, mint egy haddneidézzem milyen ballib értelmetlen felület. Ami rendjén van így. Hiszen elvileg demokráciában élünk. Elvileg. És demokráciában.

rianna 2012.02.03. 15:24:57

Ez egy akkora sunyi, alattomos, hátbadöfős húzás volt. Pár ember zsebpénzéért tönkretenni egy szervezetet, amely évekig komolyan harcolt a magyar gyerekekért.

@dr.dr. Secnir doktor: sipi.transindex.ro/?cikk=774
Ebben benne van a legfontosabb: nincs ki átvegye az eddigiek helyét. Kell ahhoz egy adag fanatizmus, hogy dacolj a pappal (ott még sokkal jobban adnak a szavára), a polgármesterrel, iskolaigazgatóval, tanfelügyelőséggel, azaz minden létező hatósággal. A képeken is látszik, hogy nem épített senki luxuvillát és nem audikkal furikáznak.

Balt 2012.02.03. 16:00:43

@nagypapi: Arácsi ügynök újratöltve...?

Mr. Rustical 2012.02.03. 16:13:44

@A szerelő: a helyzet az, hogy ellenőrizték, megkövetelték, aztán újra ellenőrizték, és amikor harmadjára sem voltak rendben az elszámolások, akkor kezdeményezték egy új szervezet felállítását.

A vezetőség pedig azért mondott le, mert a továbbiakban (1 szavazattal a létrejövő új szervezet 5 fős kuratóriumában) nincs lehetőségük a megszülető döntések befolyásolására.

Ami nem föltétlenül azt jelenti, hogy a maguk hasznát nézik, szakmai kérdésekben is kisebbségbe kerülnek.

Egyébként nemtom, miről beszélsz. Jelen esetben az állítás (a posztolóé) az, hogy politikai okokból megfosztották az MCSMSZ-t a támogatástól.

Erre a válasz az, hogy nem, nem politikai okokból történt ez, hanem azért, mert a támogatások adminisztrációja és az elszámolások nem voltak rendben. Mit nem lehet ezen érteni?

Mr. Rustical 2012.02.03. 16:21:57

@Letícia: Látom, te a fideszre vagy fixálva, ezen túlmenően nem nagyon érted, miről van szó.

Lassan mondom, hogy Letícia is megértse:
-Az MCSMSZ nem lehetett Fideszes pénzmosoda, főleg mert 2002-2010 között nem a Fidesz utalványozott közpénzeket.
- Senki sem mondja,hogy az MCSMSZ egyáltalán pénzmsoda lett volna (ellentétben Heller Ágnes és társaival), viszont tény, hogy nem voltak rendben az elszámolásai.
- Mivel sok volt az adminisztrációs kihagyás a szervezetnél,a támogatók egy új szervezetet akartak az MCSMSZ "fölé" ültetni, aki a pénzköltések technikai lebonyolítását felügyelné.
- Erre az MCSMSZ vezetősége berágott, lemondott.

Akinek ebből (is) a Fidesz jön le, az magára vessen.

Mr. Rustical 2012.02.03. 16:29:36

@teknős: Na, most fején találtad a szöget. Bár sok esetben nem annyira az anyagiak, mint az egyéb, "szakmai" büszkeség a motiváló (ne akarják már megmondani nekünk, hogyan kell a pénzt felhasználni).

Mr. Rustical 2012.02.03. 16:32:41

@autognomia: Civil összefogás, az élen a Transindex főszerkesztője, aztán az RMDSZ főtitkára, államtitkára...
Persze civilben. Fogadok, holnapra Prohászka Boróka is ott lesz.

Nem, tényleg nincs ennek semmi politikai felhangja.
És hirtelen Acél elvtárs fellángol a határon túli magyarokért a Népszabadságban. Itt az alkalom a nemzeti összefogásra.

H_A 2012.02.03. 21:19:31

Kedveseim! Főleg azok, akik az érintettség vagy a teljes érintetlenség okán éltetek a minősítések és a személyeskedés módfelett hatásos eszközével! Tudom, hogy bosszantó, amit írok, de szerencsére nem erőszakolom rátok, így aztán kommentelhettek bármit, ami jólesik. Én annak ellenére is hiszek a demokráciában, hogy édes anyaországunkban már fosszíliáiban is alig találom. Az se baj, hogy már régen nem a témáról van szó, hanem a zsigeri, elkötelezettségi vonulat mentén dialogizáltok. Eredményesnek tekintem ezt a napot. Mindenkinek köszönöm! Nagyon jó ösztönzés a folytatáshoz. Jó éjszakát!

notriani 2012.02.07. 13:51:47

Autognomia: Rmdsz mégis mit csinál? Az talán demokráciá? Hm az aztána nagy erkőlcs, igaz? Ami a kedves pártodban lakozzik! Bennetek ki hisz mondjad? Abszolut semmit nem tesz az rmdsz az erdélyi magyarságért! Nem képviseli! Csak hazudoznak jobbra balra! Miért is hagyja el olyan sok magyar fiatal Erdélyt-Székelyfőldet? Ne gyere azzal hogy ez általános jelenség! Még a zéroval se vagytok egyenlők! Nem szégyenlítek magatokat? Hazudtok mindig! Jobban tennéd ha pártocskáddal foglalkoznál és ott tennéd a dolgodat. Rolluk miért is nem irsz kritikát? Ajaj. Minden tökéletes?

Jelen esetben is miért hazudtok? Mocsok baloldaliak vagytok! Semmi érdemlegeset nem tett az rmdsz a magayrságért. Elárulta uton utfélen, ahogy csak tehette!

Rmdsz konkrét eredményei: Szintiszta magyar városok románosodnak el! Magyar fiatalok elhagyják szülőfőldjüket. Nos hogy akartok erős székelyfőldet? Akinek semmi gerince sincs, az bekerül az rmdsz-be!

Ez a helyzet nállatok ezek az eredmények és így te is eredménynek tekinted az egészet, mert konkrétabb dolgokkal nem tudtok foglalkozni! Hazug banda!

notriani 2012.02.07. 13:55:28

És autognomia: Miért ferdítesz ezen posztodban? Miért nem írtál korektül?

Eléggé egyértelmü.... te is bolondítód a bolondíthatót!

H_A 2012.02.07. 21:34:57

@notriani: akkor még egyszer a kedvedért. az rmdsz fixációdat értem, de továbbra sem ez a téma. elfogadom, amit gondolsz, de ha kérhetlek, érvelj a téma kapcsán. mi a ferdítés? mi a bolondítás? a csángó ügy nem lenne szabad politikai kérdés legyen, azzá lett. az rmdsz-t szidod, de én a csángókkal szembeni megbocsáthatatlan gesztusról írtam. szíved joga utálni az rmdsz-t. ennyi.

notriani 2012.02.08. 15:56:51

autognomia előttem már leirták, de tessék szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/news,PQuickNewsScreen.vm/id/23448#.TzKJ1dEHz9Q.facebook

várom az rmdsz el kapcsolatos bejegyzéseit

pocaklakó minimanó 2013.03.12. 16:46:34

@Megfigyelo:

"A "Délvidék" egy horthysta kategória, valamikor (1873 előtt) a terület nagyrésze az ún. "szerb határőrvidék" volt..."

BÁNSÁGI HATÁRŐRVIDÉKNEK hívták azt.
süti beállítások módosítása