Magyarország: a drótkerítéssel körbezárt antropológiai kísérlet

H_A Címkék: kultúra antropológia kulturális antropológia drótkerítés Balog Zoltán André Singer2015.07.13. 22:36

Nem túl népszerű manapság olyan témáról írni, ami úgy kezdődik, hogy kulturális. De ha már így alakult, hogy állítólag Magyarországon huszonegy, köztük olyan csúnya nevű, a rezsicsökkentés jelnyelvén értelmezhetetlen alapszak, mint az andragógia, a kulturális antropológia és a társadalmi tanulmányok képzés szűnik meg 2016-tól, gondoltam beleállok.

Mert beleállt a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság is, amely pár napja mélységes aggodalmát fejezte ki a kulturális antropológia alapszak indításának jövő évi korlátozása, ezzel együtt a sajtóban megjelent hírek, a szak megszüntetésének kilátásba helyezése, ezzel egy nemzetközileg elismert és intézményesült társadalomtudományi diszciplína hazai megszüntetése, ellehetetlenítése miatt.”

És mert beleállt bizonyos André Singer is (úgy, mint varrógép) aki egyébként a brit Királyi Antropológiai Intézet igazgatója, és aki szerint ez annyira nem jó ötlet. Az úr azt állítja nyílt levelében, hajlandó lenne akár szakmai vitát is folytatni Balog Zoltán emberminiszterrel arról, hogy mekkora hülyeség ez, hiszen – mint írja – „Egy ennyire különleges időben, amikor világszerte társadalmilag érvényes megoldásokat keresünk olyan problémákra, mint a migráció vagy a vallási intolerancia, ez egy nagyon rövidlátó döntésnek tűnik.”

Miután sírva röhögtem egy sort azon, hogy mit kereshet egy mondatban a szakmaiság, a vita, és Balog Zoltán (hogy a kultúrát és az antropológiát ne is említsem), mégiscsak úgy döntöttem, hogy gondolok erről valamit. Mert bár látszólag távolról sem annyira fontos kérdés ez, mint az egy főre eső, járványokat terjesztő, felfegyverzett bevándorlók száma és a megállításukért építendő kerítés vastagsága, azért higgyük el: jóval fajsúlyosabb, tragikusabb téma ez annál, mint hogy mi lesz velünk, ha már nem lesz kit gyűlölni.

magyarorsz.jpegAz egyszavas csatakiáltások és elszigetelő drótkerítések országában nincs szükség kultúrára (kép forrása: Facebook / Egymillióan a magyar sajtószabadságért)

Ugye megvan a kép? Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat! Mármint melyiket? Ezt, amelyiket kézzel-lábbal, késsel-villával felszámolni tetszenek az urak? Kulturális? Antropomicsoda? És nincs benne a nemzeti szó? Akkor mégis mire kell az nekünk? A nemzeti árok szélén közmunkának címkézett szemétkapirgáláshoz kell? A nemzeti dohányboltokban, kaszinókban, fedetlen sportlétesítményekben, és a vasárnap zárva tartó boltokban szükség van antropológusok tárgyi tudására? Kulturális antropológia ismereteket igényel esetleg a maguktól növekedő ingatlanok, a saját lábon álló villák és honfiúk-leányok eleve elrendelésének megértése? Naugye. Tessék olvasgatni a Bibliát, és tessék megelégedni azzal, ami ott leírva vagyon. Ami meg nincs ott leírva, az amúgy sem létezik, úgyhogy fölösleges aggódni, tiltakozni, kapálózni: Mária országa jobban teljesít, soha ennyi stadion nem épült, soha ennyi elégedetten rettegő ember nem járt-kelt az utcán, mint manapság. Minden rendben van itt, csak ez a két szó ne lenne. Kultúra. Antropológia. Nem kellenek nekünk balliberális elhajlások, elferdülések, sem hanyatló nyugati import árucikkek, jövevényszavak és tudományos szakterületek.

Sok itt a társadalmilag teljesen fölösleges, munkanélküli és/vagy nem a szakmájában dolgozó antropológus és hasonlóképpen tömött a szükségtelen, alkalomadtán gondolkodásra is képes egyéb diplomások szomorú sora. Háborús időket élünk, ilyenkor a legegészségesebb a sötétség. Ez pedig a legkönnyebben úgy érhető el rövid és hosszú távon egyaránt, ha felszámolunk, be- és megszüntetünk olyan területeket, ahol esetleg a gondolkodás, vagy egyszerűen a körülöttünk lévő világ összefüggéseinek megértése veszélyeztetheti a népet, konkrétan a felnövekvő generációt.

Természetesen egy olyan országban, ahol a köznevelési államtitkár büszke arra, hogy tök boldogan él úgy, hogy nem tudja a savak egymásra hatásának kémiai képleteit felírni, ott nem csak a kultúra, az antropológia vagy a kulturális antropológia ellenség. Ott nem csupán néhány szak megsemmisítése a cél, ott lényegében az egész felsőoktatás baromság. Ott van élet iskola nélkül is.

Akit érdekel, utánanézhet, mit fed ez a recsegő, liberálisnak hangzó kulturális antropológia, e helyütt maradjunk annyiban, hogy az egyik legkomplexebb társadalomtudományi ágazat. Amelynek művelői – azáltal, hogy (egyelőre még) „megtalálhatók a Magyar Tudományos Akadémia kutatói hálózatában, kormányzati, önkormányzati, szakpolitikai kutató- és döntés-előkészítő, valamint közművelődési és oktatási intézményekben, for- és nonprofit szervezetekben” – értelemszerűen a regnáló hatalom első számú ellenségei. De potenciálisan mindenképpen azzá válhatnak. Az meg kinek hiányzik? Magunktól is el tudjuk dönteni (nem mi, ők), hogy kell még egy stadion Mezőkövesdre, vagy inkább a Miskolci Egyetem leendő hűlt helyét vessük be napraforgóval.

Következésképpen Balog Zoltán antropomorf emberminiszterrel (vagy bárkivel a kormánykerék vonzáskörzetéből) szakmai vitát folytatni, egyáltalán ennek bekövetkezését remélni a kulturális antropológia képzés meggyilkolásának fölöttébb káros voltáról (vagy bármi másról), körülbelül annyi eséllyel bír, mint az, hogy holnapra megtanul sakkozni a kutyám. E tekintetben André Singer nyílt levele antropológiai naivitásnak tűnik, sőt: az is. Szerintem is nevetséges az ürge. Mi itt Magyarországon már történelmi távlatokat nyitottunk a kultúrának-oktatásnak az akadémiai juhászképzés bevezetése pillanatában, nem értem miért aggódik ez az ember egy szerencsétlen balett/büfészak miatt. Migráció? Vallási intolerancia? Ezek problémák? Nem, egyáltalán nem problémák. A komoly dolgok persze nem érdeklik: a kerítésépítés csínja-bínja, vagy a közmunkás-felügyelő szak bevezetésének égető szükségessége.

Egy szó, mint száz: amihez teljesen hülyék vagyunk, amit nem értünk (nem mi, ők), arra fölösleges pénzt kidobni. És mert nem érdemes rá pénzt kidobni, fenntartani, működtetni esetleg, a legérdemesebb lerombolni. Főleg, hogy a leendő diákok még akár olyan képességeket is megszerezhetnek ott, amelyeket egyébként nem, vagy nehezen. Nehogy önreflexiót, szociális képességeket, általános műveltséget, az ősnép istállójának határain térben és időben túlmutató tudásokat elsajátítsanak. Isten őrizz! Elég nekünk a Honfoglalás-Mohács-Trianon szellemi Bermuda-háromszöge által kijelölt egy és oszthatatlan történelmi identitás. A kulturális, társadalmi, antropológiai tudásokat meg tartsa meg magának a hanyatló Nyugat. André Singerrel az élen.

Az iróniát félretéve: végtelenül sajnálom magunkat azért, hogy egy olyan országban élünk, amely egyáltalán nem kíváncsi azokra az érvényes megoldásokra, amelyekkel korunk legégetőbb kérdéseit próbálják megválaszolni világszerte. Ezeket biztosan nem Balog Zoltánnal fogja megvitatni Singer. Igaz, mi sem. Az egyszavas csatakiáltások és elszigetelő drótkerítések országában nincs szükség kultúrára. Még a végén kiderülne, hogy lényegében nem is az a probléma, amire oly nagyon féltett, egyre inkább csak foltokban létező kultúránk oltalmazása közben rájöttünk. Még a végén eszmélne Habonyia népe, és rájönne, hogy ez itt a kerítésen belül csupán egy szánalmas, ocsmány antropológiai kísérlet.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr987626236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.14. 05:39:46

Igen, az egész világ építse le a határvédelmet, s mindenki költözzön Nyugat-Európába!

Vicces a ballibek ezen új programja...

empoftla 2015.07.14. 05:57:11

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Ezt remélem viccnek szántad. Hiszen a megoldás, hogy mindenki az egyetlen üdvözítő ortodox keresztény vallás híve lesz. Akkor minden szép és jó lesz.

bontottcsirke 2015.07.14. 06:49:58

Fotelből, kiskonyakkal, álértelmiségi blog?

Netuddki. 2015.07.14. 16:37:26

Bammeg, csirkeháló lesz! Csir-ke-há-ló bammeg!

Netuddki. 2015.07.14. 16:38:57

@bértrollbosszantó_kovi1970: Ja, és már "csak" 3m magas.
Pár hét még és 1,2m lesz mint általában a ház körül.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.07.14. 16:48:26

@bértrollbosszantó_kovi1970: Remélem, azért valami fakerítéssel megvédik az illegális fémtolvajoktól. :-)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.14. 16:49:39

"Az iróniát félretéve"

Sajnos ez nem irónia.

A posztjaidból ítélve te tényleg ennyire lenézed és megvetetd a magyarokat.

Mondhatnád erre, hogy nem csak a Fideszt, meg Balog Zoltánt, de nem.

Ezen posztban is több helyütt is egyként ekézed a magyarságot.

Kicsit sajnállak hogy nem az anyanyelveden kell szidnod, dehonesztálnod egy számodra idegen nemzetet, mert ezt kaptad feladatul.

miva? 2015.07.14. 17:06:38

@Trompf: Nem is tudom. Az én magyarságomat elvette a kokárdás mangalica, ami maradt, az meg jobban hasonlít a posztolóéhoz. Pedig istenuccse keresztény jobboldali szavazó lennék, csak Jézus még feljebb van nálam Viktornál.

Ami itt megy, az minden tisztességes ember szégyene!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2015.07.14. 17:12:35

@miva?:
Ízlések és pofonok.
Én a Gyurcsányéktól rettegek mint a tűztől, meg az MSZP-től, és mindent megteszek hogy az Elkúrók nehogy visszatérjenek.

De ettől még a Fideszt se szeretem, és az MSZP kormány alatt se gondoltam, se nem írtam hasonlóan dehonesztálót soha a magyarokról, honfitársaimról.

Aki nemzetben képes gondolkodni, az hány az ilyen cikkektől, és szerzőiktől.

csak egy néző 2015.07.14. 17:17:02

Most megépítik a 170 m-es "próbakerítést" (beszarás) és amikor elkészül az M1 Híradó 10 perces főhírben fogja hozni, helyszini Bélával és a mappájával, hogy bizony a kerítés beváltotta a várakozásokat, hiszen Béla grafikonjai is azt mutatják, hogy egyetlen migráns sem tudott illegálisan bejutni hazánkba, hiszen még a Betyársereg sem találta meg őket.

na4 2015.07.14. 17:28:09

Ostoba ömlengés ez a poszt. Szerepelni akartál? Nem kerítés kell, hanem betonfal. Vastag, magas és hosszú. Kell még vízágyú, könnygáz, nemzeti gárda, járőrök, stb. Az ide tóduló feka áradatot meg kell állítani. Ennyi.

Csokáv 2015.07.14. 17:54:53

@na4: Esetleg még megölhetnénk mindenkit, aki más, mint mi. Illetve más mint pl. te.
Kitűnő megoldás, és gondolkozni sem kellett hozzá. Kicsit feljebb Trompf nem örült, hogy a magyarokat szidja a poszt toló, erre te idejöttél példának. :)

nemecsekerno_007 2015.07.14. 18:08:57

Hát basszus, ezek a blogok olyanok mint a Monty Python vitatkozó szoba. Már annyi értelmük van :)
Online blog-parlament, autista Waldorf óvoda, ahogy Bödőcs Tibi mondta a parlamentről :) igaz.

Punxsutawney Mormota 2015.07.14. 19:37:51

@Trompf: Kicsit sajnállak, hogy ebből a posztból ennyit értesz meg. De végül is... Boldog ember lehetsz. Nagy-Magyarország matrica az autón, turul a kredencen, és szilvapálesz az spejzben. És mindenki más, aki egy kicsit másképpen merészel gondolkodni, az rögtön magyargyűlölő, ergo ellenség.

Netuddki. 2015.07.15. 07:54:59

@Trompf: Szánalmas, ostoba orbánfarturkász balfasz lúzer vagy! Milyen jogon kérdőjelezed meg más magyarságát? A fideszesek jogán? A jogotok, ja. Arra lesz jogotok, hogy a lopott közvagyont visszaszolgáltassátok, tolvaj banda!

Netuddki. 2015.07.15. 07:56:23

@nemecsekerno_007: Nem muszáj olvasnod. Kommentelni főleg nem...

2015.09.18. 06:52:23

@bontottcsirke: NÁTÓ szövetségesünk Amerika küldeménye! Köztudottan régen sikeres szövetséges választásunk! USA vörös cégéresei bedöntik Európa vörös cégéres gazembereit!
Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb. Szabó Dezső 1921! "Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Tolsztoj Leo 1902!
Nincs nekem a zsidókkal semmi bajom... csak a szemtelen és tisztességtelen emberekkel van bajom, akik között feltűnően sok a zsidó! Márai Sándor
"A kommunizmus tragédia, de az igazi ellenfél mindig a „nemzeti” jelmezbe öltöztetett képmutató kapzsi jobboldali." (Márai Sándor)
„Mi felakasztjuk a kis tolvajokat, a nagyokat kinevezzük politikai posztokra!” Mondta volt Esopus!
süti beállítások módosítása