Vasárnapi zárva tartás: a KDNP elkúrta. Nem kicsit, nagyon.

H_A Címkék: abszurdum KDNP Orbán Viktor Semjén Zsolt családok védelme Fidesz-KDNP Harrach Péter kereszténydemokrata értékrend vasárnapi zárva tartás2015.03.21. 18:41

Elég durva, de kelletlenül tudomásul vettem, hogy a kereszténydemokrata többség pár évnyi bizonytalanság után jóváhagyta a boltok-plázák-hanyatló Nyugatot majmoló szórakoztatóipari egységek – templomba járást állítólag fellendítő – vasárnapi zárva tartását szabályozó, egyéni képviselői indítványként (!) benyújtott javaslatot. Nagyon durva, de – mit tehetnék alapon – beletörődtem, hogy az egyébként mindenről konzultáló nemzethy kormány mindenféle fárasztó hatástanulmányok elkészítése nélkül, a még mindig létező, de egyre bizonytalanabb ellenvetést megfogalmazó hangok ellenére hajtott fejet Harrach Péterék erkölcsi alapvetésű, nemzetmentő fixa ideája előtt.

Ez persze kellően durva, de tulajdonképpen szóra sem érdemes ahhoz képest, hogy mint kiderült: a (horribile) Matolcsy-féle Nemzetgazdasági Minisztérium 2011-ben készített háttéranyaga, azaz egy nagyon is létező hatástanulmány szerint (ami nem is hatástanulmány volt állítólag, hanem közvélemény-kutatás, sőt, egyáltalán nem is volt, és ha esetleg mégis volt, nem találják) a KDNP javaslata nyomán több mint tízezer ember veszítené el a munkáját, és közel 50 milliárdot bukna a költségvetés. Eddig tartott a feltételes mód.

A kormány tudatosan, előre megfontoltan, leendő gazdasági-társadalmi károk várható bekövetkezésének pontos ismeretében döntött úgy, hogy beleáll a sztoriba csak azért, hogy úgy tűnjön: a Semjén-Harrach-Rétvári-Soltész-Hoffmann-Simicskó-stb. gittegylet is keményen dolgozik a szintén keményen dolgozó kisemberekért. Állítólag már heti öt nap munkából is meg lehet élni, nem úgy, mint 2011-ben, amikor a balliberális, nemzetáruló „elmúltnyócév” után még hétből sem lehetett. Na ugye. A józan ész oldaláról szemlélve érthetetlen, abszurd, égbekiáltó.

kdmp.jpgHát ez az... (fotó: 168 óra)

Ennek ellenére, elégedett „kádéempés” olvasatban, a vasárnapi zárva tartás az unortodox magyar gazdaságpolitika érett gyümölcsének jelképe. Mert amit akkor – amikor bezzeg Gyurcsány-Bajnait nyögtük – nem lehetett, most, a magyar tündérmese valóra válásának gazdaságot dübörögtető kontextusában, lazán, félkézből meg lehet. Ülhetünk végre a hátsónkon, emberek, nem kell bejárni dolgozni az Úr napján, minden percünket a családunkkal tölthetjük az anyaszentegyház kebelén, nem kell megalázkodni a vérünket a hét minden egyes napján egyébként is szívó, idegenszívű főnök tollasodásának oltárán.

Úgy voltak vele az urak, mint mindennel, amit 2010 óta végig szabadságharcoltak: háborúban mindig voltak és lesznek járulékos áldozatok, ennyit simán megér a dolog. Hozunk egy intézkedést, ami káros az egész országra, amelyet még a kizárólag a rezsicsökkentés nyelvén beszélő népek is fel tudnak fogni, amelynek beláthatóan negatív következményei lesznek, amelyet mi magunk is helytelenítettünk nem olyan régen, és amit példátlan módon a lakosság kétharmada helytelenít-ellenez, de csak azért is megcsináljuk. Minél értelmetlenebb, annál durcásabban, annál megátalkodottabban akarjuk.

Úgy értem, 10 ezer keményen dolgozó kisember porba hullik, de milyen jó, hogy a többi millió kisember pihenhet a családjával. Feltételezzük, hogy ennek fele Fidesz-hívő, az még mindig csak legfeljebb 4-5 ezer szavazó, hol van ez a nem CBA boltok kiszorításából keletkező, tisztán lefölözhető piaci fölényhez képest? Ahol évi 80 milliárd jut a közszolgálati, Sas kabarét is megszégyenítő, megújult nemzeti hírtelevízióra, ez az 50 milliárdos költségvetési ózonlyuk nevetséges aprópénz.

Viszont. Igazság szerint nem gondolom, hogy Harrach Erkölcscsősz Péterék ilyen pragmatikus gazdasági alapvetésekkel a mellényzsebükben csapták le az asztalra a Nyugatot szelektíven majmoló rögeszméjüket. Mivel nem gondolom komolyan vehetőnek azt a felvetést, hogy a Fidesz hátán a parlamentbe bejutó, a parlamenti jelenléttel járó előnyöket immár ötödik éve élvező parazita-alakulat bármivel is zsarolhatná Orbán Viktort, egyetlen magyarázatom maradt arra, hogy miért kellett ez most nekünk mégis.

Tekintettel arra, hogy eleve kizárhatjuk azt a gyanút, hogy a hasznos, megalapozott, életbevágóan fontos, előremutató, építő, a dolgozó kisemberek érdekeivel egybeeső, azokat szem előtt tartó intézkedések mozgatják a kormányzást-törvényhozást, elképzelhetőnek tartom: a vasárnapi zárva tartás lesz a KDNP Őszöde. Járulékos haszonként addig is tompul a reflektorfény a brókerbotrányok, újabb eltűnt milliárdok okozta, hangsúlyosan a Fideszhez (is) köthető nyomorúságról. Hogy Vida Ildikóról és az ügynökmúltról ne is beszéljünk.

Az egyre csökkenő népszerűség, az egyre törékenyebbé váló kétharmad szorításában, és a Jobbik fenyegető leheletével a tarkóján, szerintem Orbán Viktor elérkezettnek látja az időt a KDNP kicsinálására. A vasárnapi zárva tartás nem „kádéempés” olvasatban – Semjén és Harrach ugyan még nem tud róla – egy olyan hasznos gumicsont, amellyel fáradhatatlan vezérünk újra bebizonyítja, mekkora túlélő ő. A futball koronázatlan királya és értelmetlen stadionokban mérhető mániával felvértezett rajongója mesteri húzással éppen most futtatja lesre csapattársait, szövetségeseit. Még nem láttam ugyanis egyetlen olyan szövetségest sem a Fidesz körül (szegény Torgyándoktor), akit Orbán ne csinált volna ki. Előbb-utóbb mindenkinek üt az órája.

Pár hónap múlva, fél év múlva pedig, amikor már valóban látszanak a károk, jön Orbán, és megmenti a nemzetet: visszacsinálja, amit amazok elrontottak. Mert amit a nép kétharmada ellenez most, annak a „visszacsinálását” ugyanannyian üdvözölni fogják akkor. Közöttük lesznek az átmenetileg megfáradt hívek is, akik majd újra visszanyerik bizodalmukat a pártban és vezérben. Ennek az ostoba intézkedésnek az áterőltetésével a KDNP rádöbbentette Orbánt – ha még szükség volt rá egyáltalán -, hogy semmiféle hozzáadott értékkel nem bír számára, hogy a mérhetetlen, nem tényező kereszténydemokrata szellempártot cipeli a hátán. Ellenkezőleg. Semjén Álszent Zsolt, és Harrach Álszent Péter megkapták a területet, amihez „értenek” (Szili Katalin leigazolását most hagyjuk, mert ez már átlagon felül fáj), kellő hozzáértéssel a tarsolyukban ők kellően mellényúltak, mehetnek hát a süllyesztőbe. (Semjén, lóra!) Majd megtudják, hogy akarnak menni.

Egy olyan országban, ahol Orbán Viktort nem buktatták meg jóval sarkalatosabb és húsba vágóbb kérdések (igen, a jogállam lebontásának távoli és megfoghatatlan aspektusaira gondolok: igen kevés ember ingerküszöbét éri el például az Alkotmánybíróság leigázása, az Alkotmány általában vett fércelgetése, a közmédia einstandolása, vagy különböző társadalmi csoportok vegzálásának eltökélt szándéka), és ahol a rezsicsökkentéssel simán kiválthatóak voltak a közpénzek nyilvánvaló elmutyizásának minden napra jutó elrettentő példái, ott nem Orbán Viktor fog eltaknyolni azon sem, hogy Mari néni a vasárnapi mise után zárva találja a boltot.

Ami engem illet, díjazom Orbán legújabb mesteri húzását, akkor is, ha émelyeg tőle a gyomrom. A Harrach-féle, ellentmondást nem tűrő ájtatoskodásra kiábrándító válaszul pedig: mivel eddig sem a Tescóban bolyongtam vasárnaponként, ezután sem fogom érezni a hiányát. A rosszabb: ahogy eddig sem vezetett az első utam a templomba, ezután sem fog, valahogy elbánok a rengeteg vasárnapi szabadidőmmel, igyekszem lehetőleg jó keresztény módjára tenni. Félő, hogy egyáltalán nem vagyok egyedül ezzel.

Másfelől meg az a helyzet, hogy nem mindenkinek áll jól, ha elrugaszkodik a valóságtól, és dacol azzal. Ami Orbánnak jól áll, abba Semjénnek vagy Harrachnak bizony beletörhet a bicskája. Szerintem most tört bele. Ám ha mégis van tanulság, akkor az az, hogy a szabad magyar ember nem szereti, ha más mondja meg, mi a jó neki. Szereti ő maga eldönteni. Anélkül is tudta volna, hogy a vasárnap a családé, hogy a KDNP ilyen álságos módon ráerőltette volna. Arrogáns hozzá nem értésüket még jó ideig elnézte volna a nép, de a mindenáron tenni akarásukkal most elkúrták. Nem kicsit. Nagyon.                                                        

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr417289381

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.23. 16:26:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: H_A: Vasárnapi zárva tartás: a KDNP elkúrta. Nem kicsit, nagyon. 2015.03.22. 10:13:01

Az egyre csökkenő népszerűség, az egyre törékenyebbé váló kétharmad szorításában, és a Jobbik fenyegető leheletével a tarkóján, Orbán Viktor elérkezettnek látja az időt a KDNP kicsinálására.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2015.03.22. 00:49:29

könnyen lehet, hogy igazad van, de akkor is "baszódjál meg kdnp és külön semjén zsolt"

búvár kondér 2015.03.22. 06:47:29

Tényleg! Ki szavazott a KDNP-re???? Na jelentkezzem az a szemétláda!

a nagy hohoohooo 2015.03.22. 07:54:10

Én,gondolom nem vagyok egyedül ezzel szeretném, ha felnőttként kezelnének. Magam szeretném eldönteni, hogy mikor és mit vásárolok. Ugyanakkor azt is szeretném, ha egy vállalkozás is eldönthetné, hogy neki megéri-e vasárnap dolgozni. Nem hinném, hogy ezt vallási alapokra kellene helyezni és a fejünk felett dönteni.
A vasárnapi zárva tartásnak sokkal inkább hatalomtechnikai oka lehet, egész egyszerűen annyi, hogy legyen még egy ügy, amit a kormányoldal dobott be a közbeszédbe, és alakíthatja vele a politikai kommunikációt. Orbán,a FideSS ismét megüzente lakóinak, hogy az emberek márpedig ki vannak szolgáltatva az államhatalmat gyakorlók akaratának.
Ha a FideSS és a KDNP le akar nyomni valamit a torkodon, akkor azt lenyomja. Ennyi.
Ezen kívül a FideSS számára az is fontos, hogy az általa bedobott témák uralják a közbeszédet, akár rosszat, akár jót, de az ő ötleteikről írjon a sajtó. Ők akarják megszabni, miről beszéljenek a magyar belpolitikát követő emberek.
Egy dolog kivételével,-a FideSSnek semmi köze a kommunizmushoz, az övék inkább egy másik izmus- egyetértünk.Itt semmilyen fogyasztás visszafogás vagy egyéb gazdasági racionalitás nem áll a háttérben. Szerintem a FideSS és ezen belül is Orbán cezaromániája áll, hozzászólhatna ehhez egy elmeorvos is. A saját elmebajos emlékműveivel, -akár tárgyi /pl. stadion/, akár eszmei /pl. átnevezések, eszement törvények/- népesíti be az országot.
Az ő gazdasági tevékenységük mindössze annyiból áll, hogy egy óriási gazd-i hatalmú klientúrát építsenek ki, de csak olyanokból, akik max. paríroznak nekik, hogy ha a pol-i hatalomból ki is kerülnek, akkor is döntő szavuk legyen az ország és az emberek irányításában. Ez egyébként már most is nagyon jól működik, nézzünk meg egy tv filmet, olyan 20 óra körül. A tv csatornák oly módon be vannak fosva a média tanácstól, hogy szarrá ollózzák a legtöbb filmet.A különböző érdekcsoportok egymásnak ugrasztása, ill. a gazd. szereplőinek fel- emelése és lejáratása is tökéletesen működik.
Nagy ívben leszarják a gazd. működésének azon részét, ahonnan nem tudnak elég pénzt kisöpörni, ill. részesedni akarnak az utolsó forint bevételünkből is.
Az ellenzék egy kommunikációs katasztrófa, képtelenek megtalálni azt a hangot, ami eljutna az emberekhez.
A FideSS az emberek tehetetlenségére is nagyon építhet. Bármit megtehetnek az egyes képviselők, senki nem tesz ellenük semmit /itt értsük pl. a közvetlen környezetüket/. Ha a szomszédja valakinek mindennap átdobna egy vödör szart a kerítésen, gyanítom előbb-utóbb beverődne a pofája. Ezek kamionszám öntik a szart az emberek pofájába, mégsem tesznek ellene semmit a "szomszédok".
Én azt gondolom, hogy ezen a balsors verte népen csak a forradalom segítene. És csak zárójelben megjegyezném, hogy azon felül, hogy a jelenlegi teljes vezetés lenne az első, akiket a forradalom falhoz állítana, a FideSS minden politikai személyiségének teljes vagyon elkobzás és közügyektől való eltiltás lenne a jutalma. Mindegyiküknek lehetősége volt, hogy jót tegyen és végül ott tartunk,hogy magukévá tették,szétrabolták a országot,a tatárjárás,a mohácsi vész kellemes emlékek ezekhez képest.

zsoltix 2015.03.22. 08:26:28

Én nem vagyok abban biztos, hogy azok a károk valóban látszani fognak. Nem azért, mert nem lesznek, hanem azért, mert úgyis azt hoznak ki a statisztikai adatokból, amit akarnak. Vagy egyszerűen elhallgatják.

Toportyán Zsóti 2015.03.22. 08:51:54

Nem érdemes a kdnp-t basztatni elég megnézni kinek a zsebét béleli a zárvatartás?!CBA ami nagyot kaszál,azemberek széles ívben le vannak sajnálva.Régi dolog,"keresd a nőt" a dolgok mögött vagy ki az aki jól keres vele...Trafikmutyi után nem lehetsz ennyire analfabéta lórépa?

Toportyán Zsóti 2015.03.22. 08:53:06

Első törvény: A kormány minden intézkedése megmagyarázható a lopás, az öncélú szemétkedés és a dilettantizmus megfelelő kombinációjával. Nincs kivétel. Ha elsőre nem nyilvánvaló egy kormányintézkedés indítéka, akkor lopni akarnak.

Második törvény: A Fidesz mindent disznóságát előre bejelenti, csak tudni kell olvasni a jelekből. Ha szeretnéd tudni, mi fog történni, gondolj a lehető legnagyobb szemétségre, amit ki tudsz nézni belőlük, szorozd meg kettővel, és még így is csodálkozni fogsz.

Harmadik törvény: A Fidesz nyelvén az „emberek", a „polgárok" és a „magyarok" gyűjtőfogalmak mindig Orbán Viktort jelentik. A patetikus politikai szólamok csak a reorbanizálás után nyerik el a valódi értelmüket.

Negyedik törvény: Nem ez a legalja. Mindig van lejjebb.

Ötödik törvény (a hallgatás törvénye): A kormányzás három pillére a bolsevik hatalomgyakorlás, a maffiaszerű üzletvitel és a dilettáns államirányítás. Ha bekerültél a bandába, soha többet nem szállhatsz ki. Ha megpróbálod, kinyírnak. Még akkor sem úszod meg, ha hülyének tetteted magad.

Hatodik törvény: Ha azt mondják, hogy valamit meg akarnak védeni, az azt jelenti, hogy védelmi pénzt fognak érte kérni. Ha nem értesz a szóból, akkor szétverik, amit meg akarnak védeni.

zsoltix 2015.03.22. 08:58:52

Egyébként nem csak a gaz multikat érinti ez, ide legközelebb egy nemzetiszínű Reál bolt van, őket úgyszintén. Eddig pár órát voltak nyitva vasárnap délelőtt, de mivel most már nem lehetnek, meghosszabbították a szombati nyitvatartást. Biztos örülnek a dolgozók, hogy a szabad vasárnapért cserébe szombaton korábban kell bemenni, meg órákkal tovább maradni.

medvegy 2015.03.22. 10:20:17

Ami azt illeti, a környező országokban már néhányban megpróbálkoztak az ottani kereszténydemokraták a vasárnapi zárva tartással. Horvátországban például.
Mindben bele is buktak. Vagy meg sem szavazták, vagy rövid idővel később eltörölték, mert vállalhatatlan veszteséget okozott mindenkinek.

werecke 2015.03.22. 13:23:05

@a nagy hohoohooo: Ott sántít a dolog hogy én is felnőtt vagyok ne döntse el senki helyettem mikor megyek a háziorvoshoz. De csak akkor mehetek amikor rendelési idő van. Ez van....

panelburzsuj 2015.03.22. 14:06:55

@werecke:
No és az orvosok akarnak vasárnap rendelni? Csak el vannak tiltva tőle?

Mert a boltok eleddig árultak vasárnap. Csak eltiltották tőle őket.

(Tudatában vagyok, hogy nincs az a nyakatekert, ostoba, átlátszó "érvelés", amit akár politikusok, akár rajongóik ki ne mondanának, le ne írnának. Utóbbiak pláne akkor, amikor még arcuk sincs. Csak azt nem tudom, hogy azt fölmérik-e, hogy mekkora károkat tesznen saját reputációjukban. Sok kicsi sokra megy alapon.)

centenárium 2015.03.22. 14:54:10

Emberek! Pihenni kell.Nem azt a kis pénzt
elkölteni. Illő templomba is elmenni.
Igy legalább van idő hétfőre felkészülni az izzadságszagú
boltoknak.
Nyugi jó lesz ez így.

szárny 2015.03.22. 15:45:07

Ki is kúrta el?

www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/vasarnap-elesben-nem-rohantuk-meg-a-szlovak-boltokat-446663

"Az első "szomorú vasárnap" élesben: bár a vásárlók jelentős része ha lehet vasárnap vásárolt, a határ mentén élők nem rohanták meg a szomszédos Szlovákia boltjait, annak ellenére, hogy az ottani boltok megérezték a magyar szabályozásban rejlő lehetőséget."

Fotókkal.

Mellesleg meg bírom, ahogy a fogalmak helyet cserélnek. Így lesz a szivárványból buzireklám. Így lesz Gyurcsány Fletó coming outjából Fidesz-duma.

De nota bene: vannak, akik emlékeznek. Mindenre.

garrett27 2015.03.22. 15:49:29

Nyilvánvaló politikai alku volt, valamit lökni kellett a KDNP-nek nevezett szabadkőműves társaságnak is. Sok olyan állat van a nagyvilágban akinek a testén él valamilyen fajta élősködő, de a gazdaállat soha nem kérdezi a véleményét. Na nálunk ez is kivétel, vagyis unortodox. A legnagyobb baj nem ez, hanem az, hogy a 48-as örök rebellis magyarságból szelíd birkanyáj lett. Előbb a szocik, most a másik oldal, mi meg csak bámulunk ki a fejünkből. Sőt, most még mehetünk gyónni is vasárnap, mert most már baromi sok időnk van.

Arthur Bloch 2015.03.22. 18:13:21

Kicsit erős az állat és az így jellemzett "élősködő",azaz a Fityisz és a KDNP ilyen megnevezése!No persze ez az egész Vasárnapi badarság valahol mélyen embertelen.Felesleges hivatkozás pl.:Ausztria,vagy más EU-s ország példája,ha az életszínvonalunk ott tart,akkor lehet majd gondolkodni!Nulla párt ne okoskodjon,lépjen egyedül a platzra,méresse meg magát,s tünjön el a süllyesztőbe...

p.a.r.t.i.z.a.n 2015.03.23. 06:41:29

Csakhogy ez nem a KDNP-re fog visszaütni. A zemberek nem azt mondják hogy szemét KDNP bezáratta a boltokat, hanem hogy a szemét Fidesz v. Orbán bezáratta a boltokat. Egész addig jó lett volna míg csak elméleti síkon maradt volna, egy utolsó percbeni visszakozással. A "Sztálin elvtársat megtévesztették, ő nem tudott róla" nem jön be a választók nagy tömegeinél. Persze tudható hogy ez speciel KDNP javaslat volt, de a kormány nem = KDNP.

2015.03.23. 20:13:06

@p.a.r.t.i.z.a.n: Igen, ebbe az egész kormány fog belebukni nem csak a mérhetetlen KDNP. Időköziken, népszavazáson - ha lesz - és végül az országoson.

Csak még legyintenek: ciklus eleje van, tünti sincs. Majd hozzászoknak az emberek mint a bagóboltokhoz is.

Pezsgőt fogok bontani amikor bedől ez az egész non-stopokat tönkretevő és vasárnapbezárós kreténség.
süti beállítások módosítása