Feljegyzések Észak-Koreából, ahol nincs szegénység, nincsenek stadionok

H_A Címkék: kommunikáció körlevél cenzúra hazugság stadion szegénység minisztérium mélyszegénység Balog Zoltán EMMI tiltott szavak2015.02.19. 00:51

Semmi kedvem viccelődni. Ez annál sokkal durvább, mint hogy Habony Árpád nem létezik, nem dolgozik, nem járt iskolába, és nincs jövedelme. Putyin is itt volt, beleGÁZolt '56 emlékébe, mert joga volt hozzá, és hazament. Szóra sem érdemes, eladtuk már az anyánkat is, nem beszélve az unokáinkról. Az viszont teljesen belerondított a napomba, hogy a Balog Zoltán emberminiszter által vezetett tárca az "egységes kommunikáció" érdekében, a belső rendszabályozás szellemében, megtiltja dolgozóinak (egyelőre csak kéri őket, hogy tartózkodjanak-óvakodjanak) bizonyos, a köznyelvben teljesen megszokott magyar szavak használatát. Egymás között és az az EMMI által kezelt uniós pályázatok nyerteseivel való kommunikáció során. Bármilyen meglepő, a "geci" nincs a listán. Ellenben.

Ott vannak az olyan szép, ám szomorú, vagy esetenként totál semleges szavaink, mint a szegény, szegénység, mélyszegénység (mondjuk ezt nem szereti a helyesírás-ellenőrzőm), gyermekszegénység, esélyegyenlőség, ápoló, gondozó...és STA-DI-ON. Mert a szegény az nem szegény, hanem rászorult, a szegénység tulajdonképpen rászorultság, és a stadion - soha nem gondoltam volna - fedett (?) sportlétesítmény. Hiszen "nem mindegy, hogy egy várandós kismamára azt mondjuk hogy terhes vagy hogy áldott állapotban van, továbbá rokkantról vagy mozgáskorlátozottról beszélünk." Valóban. És egyáltalán nem mindegy, hogy azt mondom: stadion, vagy a kertem vége.

Mert ha a valóságot megváltoztatni nem lehet, legalább nyelvi eszközökkel mindent meg kell próbálni az árnyalásáért, átrajzolásáért, lehetőleg letagadásáért. Mióta tudjuk, hogy nincs "megszorítás", csak igazságosabb közteherviselés, hogy a negatív növekedés is növekedés, hogy a közpénz lenyúlása tulajdonképpen családi összefogás, hogy a mutyi nem más, mint koncesszió, illetve, hogy a folyamatos mellveregetés a szerénység jele, fel sem kellene emelnünk a fejünket. Ennek ellenére Orwell hátborzongató lehelete már a tarkómat csiklandozza. És valahogy nem jön, hogy nevetésre fakadjak. (Nem tudom, újbeszélül ezt minek szabad nevezni.)

orwell.jpgOrwell, 1984 - Orbán, 2015 - Amiről nem beszélünk, az nincs (fotó: INNEN)

Egyelőre nem tudom megerősíteni, hogy már csak a vezér aforizmáival, és népi bölcsességeivel lehet köszönteni egymást a reggeli kávé melletti cigarettaszünetben, de félek, hogy nagyon nem állok távol a "terhes" realitástól. Amellett, hogy ezen szavak ilyetén beteges tiltása egyenlő annak a beismerésével, hogy ezek nagyon is létező problémák megjelölései, a szegénységet lehet bárminek nevezni, ugyanazt jelenti: nincstelenség, nélkülözés, szűkölködés, szűkösség, nyomorúság, kiszipolyozottság, legatyásodás, csóróság. Mint ahogy nincs az a népművészeti agyagedény, amelyet a minisztériumban, vagy hétvégén a kocsmaasztal fölé borulva nem közönséges köcsögnek nevez a jó munkásember. A ruppótlan köcsög, úgy értem.

Elképesztő, hogy Balog, Isten levitézlett szolgája, aki nem mellesleg eladta a lelkét egy tál lencséért (de most kiderült, egyáltalán nem ez a legnagyobb baj vele) a kormányzati politika irányát mindenáron megmutatni akarván, vagy nem, képes volt kiírni emberszerűnek tűnő homlokára: mi tudjuk, vállaljuk, mert őszintén komolyan gondoljuk és hisszük, hogy bizonyos szavak tabuként való kezelését, mint a diktatúrák sajátosságát a magunk javára tudatosan műveljük, fejlesztjük. Még egy kis kitartás, és már megszólalni, sőt gondolni sem lesz szabad. De addig is, amíg ezt szépen lassan tető alá hozzuk, érjük be kevesebbel: az embereket sújtó problémákról ne beszéljünk, ha viszont ez sehogy nem jön össze, akkor eufemizmussal vagy bikkfanyelvvel írjuk körül a dolgot. Hogy a vak komondor is megértse. És magyarázzuk el, hogy mindezt a közérthetőség jegyében tesszük. Elvtársak, már alakul a nemzeti szellemi járókeret, amelyre a fedett sportlétesítményekért egyre fáradtabban rajongó, halmozottan hátrányos helyzetben lévő fogyatékkal élők nyugdíj hiányában támaszkodhatnak.

Hát így alakul a szemünk láttára a Fidesz közismerten kiváló, támadhatatlanul egységes kommunikációja. És ezek a magyar rögvalósággal naponta közelharcot vívó nagyszerű politikusok mind rajtunk röhögnek - bár közvetlenül nem nekünk szánták a tiltást - hogy ha ŐK nem mondják ki, MI azt fogjuk hinni, hogy ezek a sok csúnya dolgok mind NEM léteznek (speciel nem az esélyegyenlőségre gondoltam, ami a kivételesen valóban nem létezik, bár jó lenne). Úgyhogy összegezzünk: ezután rend lesz az emberszerűek minisztériumában - mondta Balog páter, és berúgta a szart ürüléket az ágy alá. Én pedig üdvözlök mindenkit a nemzeti együttműködésnek álcázott illiberális rendszervisszaváltásban. Észak-Korea immár karnyújtásnyira került.

U.I. Amúgy tényleg, mi a baj a szerencsétlen ápolókkal-gondozókkal? Mert az nem kérdés, hogy a stadion és  mélyszegénység egymás mellé helyezése tökéletesen megragadja a mellbevágó magyar valóságot, amellyel Balogék megszállottan harcolnak, de mit vétettek az ápolók? Ők mit vétettek, Balog elvtárs?

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr857187343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.19. 20:31:43

Újmagyar nem kell ezen fennakadni vannak akik már tökéletesen beszélik. Nem sokára iskolákban is tanítják.

Darth_Vader 2015.02.19. 23:41:12

Na, a büdös, faszfej, sunyi, internetes "újságíró" megint előjött a mocsárból egy ilyen buta, szar poszttal.

Nbl 2015.02.19. 23:58:53

Szerintem meg kibaszottul igaza van... Lehet szeretni vagy utálni Orbánt meg a pártját, de aki nem látja, milyen szintű hírhamisítás folyik, az vagy eredetileg is menthetetlenül idióta volt vagy mostanra beették magukat az agyába a fideszbagócsok.

_most_ 2015.02.20. 01:00:08

hát igen, majd az lesz a következő, hogy börtönbe csukják a szegényeket, mert nyilván csak azért szegények, hogy kormányellenes lázadást szítsanak, pontosan úgy viselkednek, mint a komcsik, meg se lep, hogy a fidesz már ellenforradalomként tekint 56-ra. A fidesz minden szinten tolja a manipulációt, az mti szóhasználata is a fidesz politikájához igazodik: egyszerű bevándorlókból hirtelen megélhetési bevándorlók lettek, vasárnapi zárva tartásból pedig vasárnapi pihenőnap.

Furusina 2015.02.20. 02:35:52

Bár, a poszttal tökéletesen egyetértek, azt mindenképpen hozzá szeretném tenni, hogy már az Orbán jelenség előtt, a 'rászorult' szót használták műnyelvi kifejezésként az államigazgatásban, a szociális szférában, a ' szegény' szó helyett. A Balogh- féle körlevél beágyazódásban, természetesen ez is más jelentést kap.
Annak is jelentősége van, hogy a régi stadionok nem voltak ( tökéletesen) fedettek, ez a fedettség viszont teljesen igaz a grandiózus orbáni stadion-piramisokra.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.02.20. 07:14:14

"a belső rendszabályozás szellemében, megtiltja dolgozóinak (egyelőre csak kéri őket, hogy tartózkodjanak-óvakodjanak) bizonyos, a köznyelvben teljesen megszokott magyar szavak használatát. "

Alkotmányba nem ütközik ez véletlenül? Illetve oké, nem lehet azt mondani, hogy szegény? Van helyette csóró, meg egy rakás szavunk...

Exploiter 2015.02.20. 07:47:29

A miniszterelnök szó is idejétmúltnak tűnik. Egy rakás szót tudok javasolni, akár tucatjával is. Soroljam?

nemszólokmégegyszer 2015.02.20. 08:49:26

@Darth_Vader: Hát stílusod az van. Akkor meg mé' olvastad végig. Egyébként Draskovics idején dolgoztam közalkalmazottként, amikor pl. a jövedéki adó bevétel csökkenését "negatív növekedés"-ként kellett nevezni. Nincs új a nap. De mindezt egy pappal az élen, ez már gyalázat.

micsoda? 2015.02.20. 09:15:53

Szerintem inkább a vicces, és nevetséges "Emberi Erőforrások Minisztériuma" nevet kéne elhagyni, ha az ott dolgozók a választókért vannak. Ugyanis a kisember soha az életben nem fog rájönni, hogy mit takar ez a név. Ha már annyi idejük van, hogy sokszínű szép nyelvünkbe is belekössenek, ill. "szegényítsék".

ex-dr. vuk 2015.02.20. 11:18:20

@maxval bircaman szerkesztő: ahogy neked minden mubotrany, ami a fidesszel van kapcsolatban :)

de itt az alkalom hogy elmagyarazd mi ertelme egy ilyen totalisan idiota szabalyozasnak. Figyelunk.

2015.02.20. 12:39:25

@maxval bircaman szerkesztő: Na ja táváris, számodra a szocializmus vége volt az igazi botrány.

2015.02.20. 12:40:41

@_most_: mint a régi viccben: aki tűléli a telet, azt a Gulágra viszik, mert ellenálló

ex-dr. vuk 2015.02.20. 13:16:37

@maxval bircaman szerkesztő: ah so.

tehat szerinted rendben van, hogy ertelmetlen nyelvi szabalyozast vezetnek be, es minden ezzel kapcsolatos cikk "mubalhe" .. rrrright.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.20. 13:23:18

@ex-dr. vuk:

Bevezetnek egy hülyeséget. Ebből csinálni egy hosszú elemzést szintén hülyeség.

ex-dr. vuk 2015.02.20. 13:59:34

@maxval bircaman szerkesztő: szerintem barmirol elemzest kell irni ami hulyeseg es bevezettek.
csendben kellene ulni inkabb? akkor azt hiszik minden rendben van. Mondjuk nem mintha barmilyen tiltakozasra felkapnak a fejuket. Kiveve ha tizezrek vannak az utcan minden masnap. Onnantol jon az, hogy "mi parbeszedet akarunk" .. ja, amikor mar eppen felkoncolnak akkor mar parbeszed kell, addig meg le van szarva mindenki.

fingusz 2015.02.21. 11:51:36

@Darth_Vader: nehezedre esett kihúzni a fejed a seggükből hogy böfögj egyet? Dugd vissza hamar mert megfázik a nyelved te suttyó fasz!

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.03.01. 23:03:30

@ex-dr. vuk: Vessünk véget a spermatolvajlásnak! #geci #nőbűnözés #nőerőszak klou.tt/2cg82zjsf28e
süti beállítások módosítása