Navracsics-sztori: nem fekália ez, hanem csokis muffin

H_A Címkék: kultúra elutasítás meghallgatás sikertörténet Navracsics Tibor EU-biztos2014.10.07. 22:42

Melyik részét nem értitek, drágáim, a Navracsics-féle sikertörténetnek? Tulajdonképpen majdnem mindegy is, ezt a posztot leginkább fenntartásokkal írom: Magyarország 80%-ának ugyanis (és nagyvonalú voltam) lövése nincs arról, hogy mit jelent ez a mondat: Navracsics Tibort alkalmatlannak tartották az EU kulturális biztosi tisztségének betöltésére. (Mi az, hogy kultúra? Európa???) Ő az első olyan jelölt, akit a jelenlegi meghallgatásokon elutasítottak. Történt még ilyen korábban, csak akkor nem a Fidesszel. Akkor szégyen volt, és gyalázat. Most a szégyen neve: egyértelmű siker. Mert nálunk a bukás megkérdőjelezhetetlen siker, a szar meg csokis, habos-babos sütemény. Ha nem az, akkor is. Ekkora sikert a holland-magyar óta nem jegyeztek széles e hazában. Persze ennek az egész sztorinak amúgy semmi jelentősége, a rezsicsökken(t)ést ez egyáltalán se befolyásolja, a birkatársadalom nem érdekelt ezeknek a híreknek a felfogásában.

A hallani és érteni akaró fülek számára viszont: ha az embert nem Rogán Antalnak, Deutsch Tamásnak, Kocsis Máténak, vagy úgy egyáltalán Fidesz frakciónak, netán Fidesz szóvivőnek hívják, akkor hosszú napokon át sem gyógyuló értetlenséget szül az agyában a siker eme nagyon sajátos akarása és értelmezése.

 

navracsics.png

A büfés-biztosi tisztség sem lenne rossz (fotó: Index)

Aki látta-hallotta-olvasta, hogy Navracsics miként határolódott el a magyar kormánytól, a Fidesztől, és persze önmagától egyszerre, az pontosan érti a sikernek beállított bukta jogosan cinikus miértjét. Vagyis annak abszurdumát, hogy elfogadták a személyét (ennek szól a csokis muffin perspektíva) ám szakmaiságát nem (ennek szól a csend és lábszag). Az a baj, hogy késő felismerés volt ez, rendkívül átlátszó és gusztustalan. Legalább annyira, mint ez a szerecsenmosdatás, amit a propaganda elművel második napja. 

Rövidre zárom, megkockáztatva, hogy unalmas már, amit írok: Navracsics Tibornak vitathatatlan és megbocsáthatatlan bűne van a jogállam fogalmának és mindennapi gyakorlatának kiüresítésében, a fékek és egyensúlyok rendszerének felszámolásában, és mindabban, amitől ma a kisember számára láthatatlanul zajlik az ország széfjének kirablása. Példának okáért Navracsics Tibornak a keze nyomát viseli a nemzeti-vallásos alapozottságú új alkotmány, a kormányzat által politikailag nem kedvelt bírák kényszernyugdíjazása és az is, hogy az igazságszolgáltatás kvázi a politika ellenőrzése alá került.

Az elutasítás annak szól, hogy mindebben tökig benne volt a biztos-jelölt úr. A nevét, és cinkos némaságát adta mindahhoz, amitől egy héttel ezelőtt, megkésett üzemmódban elhatárolódott. Politikai csemege ez, amit 2 millió birka nyelvére igen nehéz lefordítani. Teljesen mindegy, hogy szerdán mit közölnek Navracsiccsal és Magyarországgal, hogy pontosan mi lesz a megnevezése annak a sokadrangú pozíciónak, amit neki szánnak Európában. Ezek után már tökmindegy. A rezsicsökken(t)ést amúgy sem befolyásolja.

Szóval elmondom mi van, mivel október 12-én úgysem fogja megfordítani a jelenlegi trendeket: aki 4 évig a trágyadombhoz dörgölőzött, az hiába vesz a meghallgatásra tiszta inget, a bűz úgy árad belőle, mint állat. Úgyhogy én a magam részéről sok hasonló sikert kívánok ennek a kormánynak, megboldogult és eljövendő tagjainak Brüsszelben. Sok-sok finom csokis muffint nekünk!

Ha tetszett, amit olvastál, vagy ha nem, de hiányzik egy "lájk" az életedből, csatlakozz az újonnan indult Facebook-oldal kedvelőinek táborához!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr286766511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a gondolkodó maxval 2014.10.08. 08:31:25

Az elutasítás Orbánnak szól, nem Navracsicsnak. Bármilyen tisztségre lett volna jelölve Navracsics, ugyanezt kapta volna. Majd kap az egyik sóhivatali tisztség helyett egy másikat, s arra majd meg lesz választva abszolút többséggel a második körben.

Gyingizik 2014.10.08. 08:34:50

"...a kisember számára láthatatlanul zajlik az ország széfjének kirablása." Ez mit jelent konkrétan? Cikkíró szemlátomást tájékozott, akkor írja le mire gondolt széfrablás alatt. Már csak azért érdekes mert a széfrablás igazándiból a rivális politikai oldalhoz tapadó képzet. (Rablóprivatizáció, EU legmagasabb költségvetés arányos állami támogatás a multiknak, EU legmagasabb jegybanki alapkamata, mszps politikusok gyárai : vodkagyár, cipőgyár stb. stb.) És ezzel próbálják szembe állítani hogy a gazdag jogász szülők gyereke Szíjjártónak nagy kérója van, szánalmas.

nandras01 2014.10.09. 18:27:37

" a fékek és egyensúlyok rendszerének felszámolásában"
ellensúly, kérem ellensúly az az "egyensúly"- persze ettől még teljes mértékben igaz navracsics felelőssége a folyamatban.
persze az is igaz, amit @a gondolkodó maxval: ír, ez az elutasítás legalább annyira szól orbánról, mint navráról.

CORSO 2014.10.09. 21:47:04

@a gondolkodó maxval:

Azt magyarázd meg, ha már így átlátod a helyzetet, hogy ha Navracsicsot utasítják el, az miért világraszóló siker, amikor Kovácsot akkor meg szégyen a hazára nézve?

kettős beszéd ugyebár nem lehet, olyan a NERben nincs. Talán hívjuk "negatív növekedés" -nek?

Vagy inkább tegyek fel olyan kérdést amire pozitívan lehet válaszolni?

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.10. 05:40:08

@CORSO:

Kovácsot azért utasították el, mert nem értett alapszinten sem az adott területhez, de egyébként alkalmasnak találtak biztosnak.

Navracsicsot politikai okból utasították, de egyébként alkalmasnak találtak biztosnak.

A 2 eset között több a hasonlóság, mint a különbség.

A kettős beszéd a politika eszköztárának normál eleme.
süti beállítások módosítása