Józsikának azért megy jobban a gyökvonás mint Icukának, mert fiú

H_A Címkék: biológia lányok fiúk magyar oktatás tankönyv nemi szerepek szellemi képességek2014.09.12. 21:16

Nem gumicsont, felháborító. Úgy tűnik, a magyar tankönyvek megszámlálhatatlan baromságait a röhejestől a felháborítón át az aggasztóig vezető skálán minden nap újabb, és újabb nyilvánosságra kerülő példák emelik négyzetre. A Nyugat-ellenes kulturkampftól a baltás gyilkos rajzfilmfiguráig az informatika tankönyv cédé mellékletén, a matek miatt fejét fogó lánytól a hatodikos matematika tankönyvön, a punci kinézetű illusztrációig az énekkönyvben, az URL-címek kinyomtatásától egészen az Isaura filmsorozat ajánlásáig, hosszú és kegyetlen a nemzeti együttműködési nevelési rendszer kísérletezését szolgáló eget verdeső marhaságok sora. Hoffmann Rózsa örökségének legújabb fantasztikus alkotását az állami biológia tankönyv szolgáltatja - írja a 444.hu, amelyből kiderül: "a fiúk és a lányok bizonyos szellemi képességekben különbözőek".

A fölösleges szemforgatást nehezményezők kedvéért tisztázni szeretném, hogy a nemek közötti biológiai különbségek evidenciáját eszem ágában nincs megkérdőjelezni. A "szellemi képességek" jelentik számomra a megbocsáthatatlan érték- és előítéletet, nem az, hogy "különbözőek". Az a bajom, hogy számomra nem az jön le a tankönyv szerzőjének magvas gondolatvezetéséből, hogy a fiúk különböznek a lányoktól, hogy ez van, és ez így van jól, hanem hogy a fiúk okosabbak, értékesebbek, "képesebbek".

 

nemek1105.jpg

fotó: netbaby.hu

Nem tudom mire vélni, hogy miért ügyesebbek a fiúk a matematikában mint a lányok, és ha netán így is lenne statisztikailag bármikor megcáfolható értelemben, erről miért a biológia tehet? Ja, hogy azért fogja a fejét Jolánka a hatodikos matematika tankönyvön, mert megmondták az okosok, hogy jóval hülyébb hozzá, mint padtársa, Ödönke? Nem tudok mit kezdeni ezekkel a megbélyegző felelőtlenségekkel, hogy a lányok állítólag könnyebben tanulnak meg olvasni, miközben a fiúk meg jobban vágják az elvont matekot. 

Nem az a baj, hogy ezeket a fajta ostobaságokat nem támasztják alá tudományos kutatások, miközben csuklóból bekerülnek egy magyar nemzeti tankönyvbe. E tekintetben, bármilyen borzasztóan liberális, de tök jogos a 444 felvetése: "Az egyetemekre több lány kerül be, mint fiú, a gazdaságban, vagy a közéletben mégis a férfi vezetők vannak többségben. Részben pont azért, mert a lányok önbizalmát nem hogy erősíti, hanem durván gyengíti az oktatási rendszer (konkrétan a fentihez hasonló tankönyvek magvas ismeretanyaga- szerk). Aki kiskorától azt hallja, hogy neki különböző szellemi képességei vannak, és hogy hát például matekban is a fiúk ügyesebbek, abból kevésbé valószínű, hogy felső vezető lesz egy banknál. Vagy bárhol." Ez a baj. Az egyik.

Elképesztő, hogy ilyen lábszagú, óvodás semmitmondások, cáfolhatatlan igazmondások mint hogy "a lányok máshogy nyilvánítják ki az érzelmeiket, mint a fiúk", hogy "a lányok jól érzik magukat anyaszerepben, feleség szerepében, a fiúk pedig apaszerepben, a férj szerepében" oktató-nevelő célzattal kerülnek bele egy-egy keresztény-polgári-nemzeti tankönyvbe. (Ezt végképp nem értettem: a lányok hogyan érezhetnék jól magukat apaszerepben, és fordítva? Kérdezném az állam biológia szakértőit. Hogyan???)

Mert az rendben van, hogy mindenki elismeri az ügyes kezű lányok létezését, akik ugyan ritkábban futják a százat tízen belül, mint fiú társaik, de azért nekem meredek, hogy Józsikának azért megy jobban a gyökvonás, mint Icukának, mert fiú. És hogy azért rajzol szebben Ivettke, mint Alexander, mert lány. Ezek a hamis, begyepesedett, dohosan idejétmúlt koncepciók, és prekoncepciók köszönnek vissza ezekből a tankönyvekből, amelyek újra- és újratermelik a fentebb idézett önbizalom-romboló, és általában is káros reflexeket. Nemzeti ideológus-biológusaink végletesen leegyszerűsített véleményével ellentétben szerintem a biológiai különbségek semmilyen körülmények között nem határoznak meg egyértelműen és cáfolhatatlanul biológián túlmutató képességeket. Más szavakkal oltári nagy baromság hangsúlyozgatni és sulykolni  (főleg egy hatodikos gyerekbe) a SZELLEMI képességek/teljesítmény közötti különbségeket. Fiú és lány, férfi és nő nem volt, nem lesz (hála legyen) soha egyforma, de pont nem a szellemi képességek tekintetében igaz ez.

U.I. Ha ennek a sztorinak semmi jelentősége nem lenne, simán csak annyit írtam volna, amit egy zseniális kommentben olvastam: "Ott romlik el a lányok matematikai képessége, amikor 6-7 centis dolgokról folyamatosan azt sulykoljak beléjük, hogy az 20 centi. Gondolok itt például az egérre. Majd minden lány fel az egértől!!" Kár, hogy ennek a sztorinak van jelentősége.

Ha tetszett, amit olvastál, vagy ha nem, de hiányzik egy "lájk" az életedből, csatlakozz az újonnan indult Facebook-oldal kedvelőinek táborához!

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr216692969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.13. 07:17:32

Helyes tendencia a nyugati ultraliberális-emberellenes genderizmus elleni harc. Sajnos valóban vannat itt egyes túlkapások, de így is jobb, mintha liberális szellemiségű, gyerekellenes tankönyvek lennének, ahol buzi kifiúk és 2 anyából meg egy kuvaszból álló családmodell van propagálva.

CORSO 2014.09.13. 13:11:18

@maxval a bircaman:

Gratulálok, megint egy értelmetlen hozzászólás a részedről.

Mutass nekem egy olyan tankönyvet ahol a " buzi kifiúk és 2 anyából meg egy kuvaszból álló családmodell van propagálva".

"valóban vannat itt egyes túlkapások, de így is jobb"

Ergo, le vannak szarva a gyerekek, tanítsanak csak nekik mindenféle ostobaságot, a lényeg az, hogy ne liberálisat...

Gratulálok!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.13. 13:50:16

@CORSO:

A gyermekek védelme nagyon fontos dolog.

Skandináviában ma már az óvodásokat is homoklobbista anyagokkal fertőzi az ateista Svéd Köztársaság.

Ehhez képest pár röhejes ökörség ezekben a magyar könyvekben abszolút ártatlan dolog.

CORSO 2014.09.13. 14:12:05

@maxval a bircaman:

Skandináv óvodások???

Milyen érdekes, hogy ilyen esetben azonnal külföldi példával dobálózol, mert nem tudsz az állításaid mellet érveket és bizonyítékokat felsorakoztatni.

"Ehhez képest pár röhejes ökörség ezekben a magyar könyvekben abszolút ártatlan dolog."

"Egy 12 éves gyerek jóval kevésbé látja árnyaltan a világot, mint egy felnőtt. A nemek közti biológiai, és többnyire ezekből következő fizikai különbségek kézzelfoghatóbbak, érthetőbbek, mint az, hogy a környezeti hatások hogyan befolyásolják a férfiak és nők szerepeit. Szóval nem ártana ezt alaposan elmagyarázni."

Szóval az, hogy te tudatában vagy annak (?), hogy valaki nem azért jó matekban (vagy bármi másban) mert fiú, vagy lány, egy gyereknek jobban el kell magyarázni ezeket a dolgokat. Hiszen ezért járunk iskolába.

Úgyhogy bármilyen ökörség káros a gyerekek fejlődésére nézve. Az is amit te bagatellizálni próbálsz, csak azért mert a kormány hülyesége.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.13. 14:56:13

@CORSO:

Akik támadják a tankönyveket, jellemzően azt szeretnék amit írtam. Ehhez kepest pedig minden ökörség semmi. Ennyi az egész.

Azt meg nem vitattam, hogy tényleg vannak butaságok e könyvekben.

tralalala 2014.09.14. 13:51:55

"a nemek közötti biológiai különbségek evidenciáját eszem ágában nincs megkérdőjelezni. A "szellemi képességek" jelentik számomra a megbocsáthatatlan érték- és előítéletet"

Az agy egy biológiai szerv, nem?
Mi máson múlnának a szellemi képességek, ha nem az agyon?
Ha látjuk, hogy különbség van a férfi és a nő között "biológiai szinten", és az agy egy biológiai szerv, akkor miért zárjuk ki azonnal, hogy agyi szinten is különböznek?
És ez nem azt jelenti, hogy az egyik "jobb", mint a másik. Az alma és a körte is különböznek, mégsem igazán mondhatjuk, hogy az egyik jobb, a másik rosszabb.
Fogalmam sincs, miért kell ezen annyira kiakadni. Mintha az agyat nem szabadna ugyanúgy tanulmányozni, mint a többi szervet.

inuitdog 2014.09.14. 14:01:58

Az oktatás minőségén is sok múlik. Anno a BME gépészkaron négy lengyel tankörtársam volt messze a legjobb matematikából és ábrázoló geometriából, közülük kettő lány volt.

totalnick 2014.09.14. 14:30:08

Sosem értettem, hogy miből gondolják egyesek, hogy miközben a0 testfelépítésünk más, az agyunkban lévő neuroncsoportok ugyanazok. Ez valószínűleg abból a liberó ökörségből jön, hogy szellemileg mindenki egyforma. (nő, férfi, fehér, fekete, kínai..) Nem igaz. Példul a nők térérzékelése gyenge, ezért bizonytalankodnak autóvezetés közben. De abban igazat adok, hogy ezeket a különbségeket ráérne egyetemista korban tanítani.

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2014.09.14. 15:02:17

@maxval a bircaman:
akárhogyis, azokban a gaz galád skandináv országokban mindenki Volvoval, de ha nem, akkor Mercedessel vagy Teslaval jár és 80-120 milliós saját tulajdonú házakban lakik. és igaz, hogy ötször annyit fizet egy sörért, mint bárki Mo-n, de keres is 5-6szor annyit.
meglepő módon az északi államok elismert résztvevői a nemzetközi közösségnek, míg ha egy magyar manapság külföldre megy, többnyire két dologgal azonosítják: az egyik a szegénység, a másik meg a diktatúra.
Lehet, hogy te nem bírtad a (nem tudom éppen hogy nevezed az Orbán kormány előtti kormányokat, szóval őket), de akkor bárhova mentem, az első gondolatuk Mo-ról Puskás volt.
Kérdés persze, hogy te Puskásra vagy a szegénységre vagy-e jobban büszke, én az előbbire.

Szóval szerintem ne legyél annyira nagyon büszke arra, hogy mi most sokkal jobban teljesítünk mint a skandinávok, mert nem, nem teljesítünk jobban, sőt, sokkal rosszabbul teljesítünk mint ők.
Csak hogy jobban megértsd: 2010 óta Mo kábé 20%-al értékelődött le. Ha volt akkor egy lakásod 10 millió értékben, az ma 8 milliót ér, még ha forintban számolva ugyanannyi is az ára.
Egy szegény miniországnak Európa közepén dolgoznia kell és nem a skandinávokat szidnia azért, mert ők létrehoztak és működtetnek egy fenntartható és jól működő rendszert.

A tankönyvekről: a skandináv tankönyvekben sincs olyan, amit te leírtál. Egyszerűen csak van egy fejezet arról, hogy létezik olyan, hogy homoszexualitás (tudod, le merik írni, szókimondó népség és kifejezetten nem finomkodó), és hogy ez egy emberi állapot, amit el kell fogadnia azoknak akik nem homoszexuálisok.
Félreértés ne essék, kimondottan undorítónak és gusztustalannak találom az összes homoszexuális felvonulást. De nem azért, mert homoszexuális emberek vesznek rajta részt, hanem azért, ahogy kinéznek.

Röviden: otthon a négy fal között mindenki oda dugja amije van ahova akarja, ehhez senkinek semmi köze. És erre azok a gaz galád skandináv országok, meg úgy kábé Mo-tól északra, nyugatra és délre Európában már mindenki rájött.
A skandináv tankönyvekben pedig mindez azért szerepel, mert senkinek nem előny az, ha valakit a homoszexualitása miatt a munkahelyén vagy ahol tanul bármilyen közösségben hátrány ér, hiszen akkor ezzel és nem értékteremtéssel foglalkoznak az érintettek.

És igen, többek között ezért is olyan felfoghatatlanul gazdag Skandinávia.

Pampalini13 2014.09.14. 15:21:10

@főkolompos: Szerintem máshol szarnak a magyarokra, és mindig Puskás jut rólunk eszükbe. Bármennyire is szeretnétek sátánnak beállítani Viktort, szerintem semmivel nem tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget mint más politikusnak.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.14. 15:26:02

@főkolompos:

A világ öt legmagasabb életszínvonalú országából egy liberális demokrácia, négy meg abszolút monarchia. Tehát az abszolút monarchia lenne a megoldás?

Igen, Sátán jól fizet, ez tény. De az ár is kemény...

S a legtöbb skandináv bérlakásban él egész életében.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.14. 15:32:39

@Pampalini13:

Nyugaton az emberek 90 %-a nem tudja ki Orbán. 5 % tudja, hogy valami kelet-Európai ürge. 4 % tudja, hogy valami magyar. 1 % tudja, hogy ő a jelenlegi magyar vezető. Ez utóbbi 1 % közül 70 % számára érdektelen a tevékenységét, 15 % tapsol neki, 15 % meg olvasta, hogy ő valami diktátorféleség.

Ezek a valós arányok.

gtri 2014.09.14. 15:53:56

@maxval a bircaman:

Ez igaz. Mint ahogy a GDP arányok is ilyenek (a nyugat javára). Mégis olyan sületlenségek hangzanak itt el, hogy mi vagyunk "Európa növekedési motorja". :)
15000 milliárd dollár az EU GDP-je. A miénk kb. 130 milliárd dollár. Több, mint százszoros az arány. Biztos mi vagyunk azok, akik növekedése kirángatja az EU-t a stagnálásból. :) Ha mi 3%-os növekedést produkálunk, az egyenlő azzal, hogy a nyugatiak 0,02%-os növekedést produkálnak.
Ráadásul ők fizetik a mi növekedésünket. Mi épülne itt nyugati pénz nélkül? Nagyjából semmi. Szinte minden beruházásnál ott virít a tábla, hogy az EU finanszírozza. (Természetesen, ha tud olyan nagyberuházásokról, amelyek döntően magyar pénzből születnek, akkor nyugodtan adja meg a listát.)

Persze, hogy nem ismernek minket. Úgy kezelnek amekkora a "súlyunk".

gtri 2014.09.14. 15:54:44

"E tekintetben, bármilyen borzasztóan liberális, de tök jogos a 444 felvetése: "Az egyetemekre több lány kerül be, mint fiú, a gazdaságban, vagy a közéletben mégis a férfi vezetők vannak többségben. Részben pont azért, mert a lányok önbizalmát nem hogy erősíti, hanem durván gyengíti az oktatási rendszer (konkrétan a fentihez hasonló tankönyvek magvas ismeretanyaga- szerk). Aki kiskorától azt hallja, hogy neki különböző szellemi képességei vannak, és hogy hát például matekban is a fiúk ügyesebbek, abból kevésbé valószínű, hogy felső vezető lesz egy banknál. Vagy bárhol."

Ilyen egyszerű lenne a társadalmi igazságosság kezelése? Ahol többen vannak "valakik", azok minden pozícióban kerüljenek túlsúlyba?
A 444 prezentálna egy olyan statisztikát, amelyből kiderül, hogy nem a "kommunikációs" szakon vannak elképesztő túlsúlyban a nők?
Egy statisztika a női nem eloszlásáról a tudományágak között tényleg érvként szolgálhatna a társadalmi pozíciókban lévő különbségek ügyében, de ez a mondat ("az egyetemekre több lány kerül be, mint fiú, a gazdaságban, vagy a közéletben mégis a férfi vezetők vannak többségben.") egyszerűen "hazugság statisztikával".

Ha holnap tudománnyá emelik a pelenkázást és egyetemen oktatják, akkor megnövelhető a női egyetemisták száma viszonylag könnyedén. Erre hivatkozva lehet követelni, hogy legyen több építőipari vállalat vezetője nő? Mert több női egyetemista van? Ezt tényleg komolyan gondolja a szerző?

Ám legyen, de akkor alkalmazzuk ezt az elvet mindenhol:
"Totál igazságos, hogy a tűzoltóságnál vagy a rendőrségnél kevés a női vezető hiszen oda sokkal több férfi kerül be, mint nő."
"Erdélyben igazságos, hogy a románok kerülnek minden pozícióban túlsúlyba, hiszen egyre többen vannak...stb., stb."

A hozzászólásom lényege: ne hazug "statisztikával" igazolják a követeléseket. Ássanak le a mélyre és amit találnak, azt prezentálják. De ilyen mondatok ("az egyetemekre több lány kerül be, mint fiú, a gazdaságban, vagy a közéletben mégis a férfi vezetők vannak többségben.") nem igazolnak semmit.

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2014.09.14. 15:58:52

@Pampalini13:
akkor tévedsz.
meglepő módon még egy japán is úgy kezdte a beszélgetést a tiszteletkörök lefutását követően, hogy "OK, so you guys have Mr. Orbán". Pedig ahhoz az országhoz aztán tényleg nincs sok közünk, ráadásul ott kifejezetten menő tekintélyelvűnek lenni...
a "szeretnétek" dolgot visszautasítom, nem azonosítom magam senki mással aki szeretné Viktort sátánnak beállítani, tekintettel arra, hogy nem tartom annak. Sőt, a megállapításaival is többnyire egyetértek vagy legalábbis elgondolkodtatónak találom őket. A problémát az okozza, hogy míg korábban lehetett anélkül élni, hogy valaki foglalkozzon azzal, hogy azok a barmok a parlamentben mit csinálnak, most nem lehet, mert az élet minden területére beléptek, ezzel pedig borzalmas kiszámíthatatlanságot idéztek elő.
Az intézményrendszer gyengítésével nem az a baj, hogy ez valakik közvetlen rövid távú érdekeit sérti, hanem hogy ezt követően mindenki minden kérdésre személyesen Orbán Viktortól várja a választ. Aki lehet, hogy szívesen válaszol, lehet hogy jó is a válasza, de képtelen megválaszolni mind a 10 millió magyar és több százezer vállalkozás összes ügyét, kérdését.

@maxval a bircaman:
monarchiának monarchia ez tény, de alkotmányos monarchia. egyébként az államforma teljesen mindegy. Norvégiánál, ami többnyire ezeket a rangsorokat vezeti, liberálisabb országot pedig keveset találsz, még ha az államformája ténylegesen alkotmányos monarchia is. Ők ugyanis helyén kezelik a hagyományokat és a működőképes és versenyképes társadalmi berendezkedést, és nem keverik a szezont a fazonnal.

A legtöbb skandináv? Próbálj már meg számokat is felsorakoztatni az érveid mellé. Néha nehéz, de egyébként a Magyar Nemzet meg a Magyar Hírlap is megtanult már velük érvelni, rájött, hogy akkor hihetőbb amit mondanak. Így legalább már van másik oldala is is az újságírásnak, hiszen eddig csak a gazgalád liberálisok meg a baloldal volt képes számokat mutatni, újabban a jobboldal is tud. Ennek örülök, mert így lehet tájékozódni, nyilván a baloldali sajtóból önmagában semmiképp.
Btw: Norvégiában 84,8%, Izlandon 77,3%, Finnországban 73,9%, Svédországban 70,1%, Dániában pedig 64,3% a saját tulajdonú lakásban élők száma.
Ez nekem sehogy nem "a legtöbb", de még többségnek sem nevezhető.

"Igen, Sátán jól fizet, ez tény. De az ár is kemény..."
Jó, és most akkor szállj le kérlek a Földre közénk, és mesélj a Sátánról meg arról a bizonyos árról, amit azért fizetnek, mert liberális társadalmi rendszert működtetnek és cserébe jól élnek...
illetve hogy mi mit kapunk cserébe az "illiberális" társadalmi rendszerünkért és azért, hogy emiatt rosszabbul élünk.

Szabványok 2014.09.14. 16:04:15

@tralalala: Igazad van.
És ebből következően vannak tipikus női és tipikus férfi tulajdonságok.
Fizikailag is, mentálisan is.
Például az erős (arc)szőrzet tipikus férfitulajdonság épp úgy, mint például a zenei kreativitás. Persze néha ezek a tulajdonságok előfordulnak nőknél is, vannak szőrös nők is, vannak női zeneszerzők is.

Az általában különböző fizikai és mentális tulajdonságok, különböző mentalitások miatt vannak tipikus férfi és női viselkedések, tipikus női és férfi szerepek az életben.
Miért ne lehetne ezt ismertetni a gyerekekkel?
Miért ne lehetne elmondani a gyerekeknek, hogy általában a nő szüli a gyereket, általában a nő szoptatja, általában a nő a kedvesebb gyengédebb hozzá?
Miért ne leetne elmondani egy gyereknek, hogy egy tipikus családban a férfi az, aki megvédi a családot a külső támadástól és a nő az, aki a család belső melegét megteremti?

Miért kéne a gyereket megtéveszteni azzal, hogy a férfi/nő azonos, ugyanannyi nő kazánkovács, mint férfi?

Trmészetesen ez nem jelenti azt, hogy ha valakiben valamiért nem minden tipikus nemfüggő tulajdonság jelentkezik, az alacsonyabbrendű, azt le kell lőni. Igen, előfordul (de ritkán!), hogy egy fiú nem apuncik, hanem a farkak iránt kezd érdeklődni, nem erre, hanem arra a feromonra reagál, ettől még lehet jó és értékes ember.
De ne tanítsuk arra a gyerekeket, hogy ugyanannyi buzi van, mint heteroszexuális és a házaspárok kockadobással döntik el, hogyan oszzák fel a feladatokat.
Hagyjuk, hogy a gyerekek már gyerekkorban a számukra kedves orientációt, játékokat, viselkedésmódot sajátítsák el, ne kelljen szegény fiúnak rózyaszín hímzéssel szenvednie és szegény lánynak az esztergagéppel. Persze, ha kitör belőle a vágy, akkor menjen.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben 2014.09.14. 16:07:11

@főkolompos: yo, tudod, hogy mi a baj ezekkel a maxval szeru lenyekkel? Hogy a gondolkodasuk faek egyszerusegu. Keptelenek arnyalni, minden kurva egyszeru: nyugat rossz, nemzeti es magyar - persze ha jobboldali - az jo. O mindent erre a vegtelenul egyszeru tengelyre helyez fel, tehat egyertelmu, hogy olyanok mint te meg en, akik nem egy sikon gondolkodunk keptelenek vagyunk az ilyenekkel kommunikalni. En mar megprobaltam, de tok folosleges. Szora sem erdemesek. Az ilyenekre szerintem nem szabad reagalni, meg kell hagyni oket a sajat szellemi vakumukban

Szabványok 2014.09.14. 16:13:03

@inuitdog: A matematikai készség nem annyira tipikusan férfi tulajdonság, mint sokan hiszik. A nőknek is van hozzá érzékük, csak éppen másképp. Kevesebb fantáziával, de több logikával és a bonyolult struktúrák jobb megértésével. Ezért aztán pl. az informatikában nincs nagy különség a férfiak és a nők között. Ha viszont azon belül előkerül a hardver, össze kell rakni egy gépet, már nagyon nem szimmetrikus.
A 'műszaki érzék' sokkal inkább férfi tulajdonság. Sokkal több jó műszaki érzékkel rendelkező férfi van, mint nő. A magam részéről hosszú idő alatt sok-sok mérnökkel találkoztam, de mindöszze három olyan nő volt közöttük, akire azt mondtam van műszaki érzéke. Más szempontból mindárom tipikus nő volt, szép volt, kedves volt.

Fekete Pestis 2014.09.14. 16:14:52

@maxval a bircaman:

Bezzeg a Levantei iszlám ällam az nem ateista.
Hol élnél szívesebben? Svédországban, vagy az ISIS területén? ;)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.14. 16:15:55

@gtri:

S ki mondta, hogy Orbán nem használ demagóg propagandaszövegeket? Nem én voltam az, ez biztos.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.14. 16:16:53

@Fekete Pestis:

Hol élnél szívesebben a liberális demokrata Indiában vagy az abszolút monarchikus Katarban?

Fejesrob 2014.09.14. 16:19:01

@maxval a bircaman: Ja, és az ágyban a kuvasz a férfi, a másik két "férfi" pedig a nő.:)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.14. 16:20:52

@főkolompos:

A világ 5 leggazdagabb állama:
- Katar,
- Brunei,
- Luxemburg,
- EAE,
- Szingapúr.

Az egyetlen liberális demokrácia ezek közül a Luxemburgi Nagy Köztársaság.

Milyen Norvégia?

Fejesrob 2014.09.14. 16:24:55

@Pampalini13: Igen, kb. mint mi pld. Bulgáriával. Tízezer magyarból szerintem egy tudná megmondani, ki most ott a miniszterelnök. Arról is kiderülne, hogy valakije ott él.

Nem politizálni járunk oda.

Fekete Pestis 2014.09.14. 16:26:32

@Szabványok:

Nézd, amiröl beszélsz, az szociológia és néprajz. és amit te oktatni akarsz, az vulgáris szociológia.
Ennyi erövel lehetne vulgáris differenciálgeometriáról meg vulgáris nonkommutatív analízisröl is beszélni a hatodikosoknak. Csakhogy éppannyira nincs értelme vulgáris geometriáról mint vulgáris szociológiáról beszélni.

A szociológia megértéséhez azért valami fogalmának kell lennie a társas kapcsolatokról + élettapasztalat.

a lehetö legrosszabb megoldás hatodikos korban be nem bizonyított állításokat adni a gyerekeknek.

Fekete Pestis 2014.09.14. 16:28:11

@maxval a bircaman:

Liberális demokráciában.
Van véleményem, szeretem is kimondani, és az ilyen diktatúrácskákban azt nem nagyon értékelik.
Valamint Katar csak a Nyugat testén parazita: semmit nem találtak ki, innováltak. Csak olajuk van.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.09.14. 16:30:17

És persze ne feledkezzünk meg a sakk világról sem.

Ezek a szemetek nem álltallanak női és férfi világranglistát nyilvántartani, külön versenyeket rendezni férfiaknak és nőknek.

És mindezt azért mert szemét nácik.

Majd a komcsi MSZP seggnyaló "hacsaknem" megvédi jól őket is.

Megjegyzem a kritizált könyvek 90%-a az MSZP kormány idején került be ,a választható tankönyvek körébe.

Fekete Pestis 2014.09.14. 16:30:47

@maxval a bircaman:

Ja: egyébként a kasztrendszer és a nök jogainak eltiprása mióta a liberális demokráciáknak a része?
Maradjunk annyiban, hogy nyugati liberális demokráciában élnék szívesen.

Pampalini13 2014.09.14. 16:46:58

@főkolompos: Nem olvastam el, csak a nekem szóló részt, de az alapján visszavonom a "szeretnétek" részt.

Engem pusztán az zavar, hogy az a politikai oldal ami elbukta a legutóbbi két választást a saját balfaszsága és kapzsisága miatt, az most diktatúráról meg rémuralomról beszél, miközben ők lövettek az emberek közé. Azt én is aláírom, hogy a jelenlegi kormányzat arrogáns lett a 2/3-ad miatt, de ez a tény nem tudja feledtetni velem a baloldali/liberális politikusok számomra visszatetsző politikáját és ideológiáját. Azt hiszem egy kicsit elkanyarodtunk a téma fő csapásirányától én nem is offolnék tovább, majd elnézek a blogodra és lehet, hogy ott trollkodok tovább :).

denisaw. 2014.09.14. 16:51:27

Csak úgy halkan mellékesen megjegyezném, Indiában többpárti demokrácia van...a liberális demokráciától még kicsit messze vannak, mivel ugyan a kasztrendszert még az '50-es években eltörölték, annak ellenére még mindig jelen van...a témához is szólva, nagyon tudnám díjazni, hogyha nem általánosítanának a gyerekeknek szóló tankönyvekben! Egyrészt nagyon nagy butaság, és begyepesedett nézet! Bárkiből lehet bármi, és inkább ezt kellene erősíteni a gyerekekben, nem pedig azt, hogy hát te nem lehetsz se matematikus, se közgazdász,se mérnök, mert lány vagy, és neked az úgy sem menne...Igen sok embert volt szerencsém az eddigi életem során megismerni, és legtöbbjük rendre rácáfol az ilyen idióta általánosításokra!

zobod 2014.09.14. 16:56:01

Az oktatási rendszernek csakis tudományos ismerteket kellene közvetíteni, hiedelemvilágot nem. Akkor sem ha kdnp-s, és akkor sem, ha szdsz-es. Elég gáz, hogy az oktatási szektor többnyire az ilyen ideológus pártoknak volt odalökve az elmúlt negyed században. Pedig két fontos terület van csak igazából, amivel egy államnak foglalkozni kellene az erőszakmonopóliumon felül, az egyik az egészségügy, a másik pedig az oktatás.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.09.14. 17:10:24

A valóság az, hogy a férfiak között a logikai készségeket tekintve több a szélsőségesen jó, és a szélsőségesen rossz is, mint a nőknél.

Ezért van, hogy kb. 20 zseninek mondott, és tartott ember közül legfeljebb 1 nő, és a többi férfi.

Ezért van külön férfi és női ranglista pl. sakkban.
Ezért van, hogy az ELTE matematikus szakán a férfiak aránya rohadt nagy.

Ennyi.
Kár ebbe politikát keverni.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.14. 17:15:18

@Fekete Pestis:

A kasztrendszer illegális Indiában.

Magyarul: szeretnél sok pénzt, a rendszer nem számít.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.09.14. 17:17:33

@denisaw.:

Én azt látom és tapasztalom, hogy amíg államosítva volt a tankönyv piac a kommunista diktatúra idején, az oktatási rendszer kiemelkedően jó volt.
Keresték, elismerték és megfizették egész Nyugat-Európában a magyar szakembereket.

Amióta privatizálták a tankönyvpiacot, és megreformálták az oktatást süllyedünk egyre lejjebb, a béka segge alá.

Fekete Pestis 2014.09.14. 17:25:16

@maxval a bircaman:
ó, persze, illegális. csak tudod az emberek leszarják.
ha csak jó sok pénzt szeretnék, akkor p.l. elmentem volna szaudarábiába port kergetni a beduinok közé.
(érdekel, hogy miböl vontad le ezt a következtetést ;) ).

Blogger Géza 2014.09.14. 17:35:39

Valójában csak a blog szerzőjének szellemi képességeivel van baj, nem a nőkével. (Ez utóbbit senki nem is mondta.) A tudományos kutatások pont azt támasztják alá, amit a tankönyv is írt, és nem a liberális-feminista dogmákat.

zobod 2014.09.14. 17:38:26

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Én meg azt látom, hogy mostanság túl sok haszontalan dolog vonja el a gyerek figyelmét a fontos dolgoktól, a sportolástól, tanulástól, elegendő alvástól. Sok ismerősömnél látok gyerekszobában TV-t, és éjszaka is megy a router, gyereknél meg ott a gamer PC, aztán meg persze hogy bamba a gyerek a suliban a hajnalig tartó WoW és négy óra alvás után, meg nyeli a kólát már reggel. Nyilvános sportpálya sincsen túl sok, az EU-s pénzen kiglancolt díszparkokat meg csak csodálni lehet, talán még búra alá is raknák őket. Focizni, tollasozni vagy akármire is használni, na azt ott nem lehet.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 17:58:33

Ez bizony felháborító. Pedig mindenkinek a tapasztalata azt mondja, hogy pont fordítva, a lányok sokkal jobbak matematikából, fizikából, távolugrásból.

Lehet, hogy izmus van a tananyagban? Hogy reformra van szükség?

gtri 2014.09.14. 18:03:22

@zobod:

Ezzel egyetértek. A tömegsportot egyáltalán nem támogatják. Mindent elkerítenek és/vagy fizetőssé tesznek. EU-s pénzből. Aztán kipipálják, hogy "fejlődünk". Majd csodálkoznak a halálozási statisztikákon.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 18:07:01

@Fekete Pestis:

Az Iszlám Állam éppenhogy derék svéd, angol, német, belga, francia, amerikai polgárok remekműve, megvalósult álma. Egyelőre a demokratizált Irakban építik nagyrészt, de már Európába is visszaimportálunk belőle.

Sadist 2014.09.14. 18:08:26

www.youtube.com/watch?v=p5LRdW8xw70

Hihetetetlen, hogy a 21. században létezik még olyan csökött elméjű, aki azt képzeli, hogy két eléggé különböző agyi struktúrával rendelkező egyednek azonosak lesznek a szellemi képességei.

gtri 2014.09.14. 18:09:15

@zobod:
Ez túlságosan független állampolgárokat eredményezne. A politikusok körében nem aratna nagy sikert az öntudatos és kérdezni/gondolkodni képes emberek hatalmas tömege. :):)

bölcsbagoly 2014.09.14. 18:10:12

@főkolompos: marha vagy! azért gazdagok mert mindkét világháborúban jót kerestek a fegyver és nyersanyag szállitások révén! A norvégok meg az angolok révén felfedezett olajnak köszönhetik az életszinvonalukat. A svédeknek nem rombolták le a városaikat, üzemeiket, kárpótlást sem kellett fizessenek. Élnek mint marci hevesen, csak éppen egyre hűlyébebek lesznek a nagy demokrácijuk és libsi ideológiájuk miatt.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 18:12:49

A nők a társadalom legnagyobb kisebbsége: akkora kisebbség, ami már többséget alkot, ezért megkerülhetetlen, hogy felmentsük őket a demokrácia szabályai alól.

Sürgősen be kell vezetni valamilyen kvótát, mindegy, milyet. Liberálisat, progresszívat. Legyen mindenhol legalább kétharmad a nő, a bányát kivéve.

bölcsbagoly 2014.09.14. 18:14:30

Amúgy, nem ártana elolvasni pár anatómia könyvet, főleg aZ agyszerkezetre vonatkozó fejezeteket. Melegen ajánlom még Hámori József agykutató akadémikus előadását az egykori Mindentudás Egyetemén a két nem agyának anatómiai és élettani különbségeiről. S akkor nem írnátok ennyi marhaságot.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 18:15:39

@bölcsbagoly:

Az nem jó, de jó is, hogy írod, be kell tiltani izmus miatt!

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 18:19:53

Egyáltalán, honnan lehetne tudni valakiről, hogy nő vagy férfi?

Senkinek semmi köze hozzá, ki minek születik, vagy minek vallja magát!

Ezentúl aki kiejti a száján a 'nő' vagy a 'férfi' szót, azt el kell vitetni egy liberális fekete autóval!

midnight coder 2014.09.14. 18:35:06

Fantasztikus, hogy egy olyan végletesen ostoba ember mint a post szerzője, aki olyan szinten analfabéta a témában amiről postot ír ami egy interneteléréssel rendelkező, a tudományos hírekkel szemben csak minimális affinitással is rendelkező felnőtt ember esetében szinte hihetetlen, fel tud kerülni ezzel a fércművel az index címlapjára. Ez még akkor is gáz, ha az indexen nagyon divatos dolgot, művel, azaz a kormányzat által az oktatási rendszerbe bevezetett változásokat ekézi. Azért egy olyan olvasottságú lap mint az index.hu valahol meghúzhatna egy vonalat hogy ez alá talán nem kellene menni.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 18:39:26

@midnight coder:

Nagyon is meghúzta a zsindex.hu ezt a vonalat, és szigorúan ügyel rá, nehogy a vonal felettiek teret nyerjenek. Ez tetten érhető úgy a cikkek színvonalán, mint a blogok kiemelésén vagy a fórumos moderáción.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 18:42:41

Hirtelen persze nem lehetett volna a posztolóval hasonszőrű debileket rivaldafényhez segíteni, mint ahogy a "valóságsók" első részeinek a szereplői sem voltak még annyira félkegyelműek, mint részről részre egyre inkább.

Szoktatni "kell" a társadalmat a segglyuk szagához, ez a taktikájuk.

Csak 2006-ban hiba csúszott a számításaikba, nem tudta a Böszme végképp eltörölni a múltat.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.14. 19:18:24

"Nem az a baj, hogy ezeket a fajta ostobaságokat nem támasztják alá tudományos kutatások, miközben csuklóból bekerülnek egy magyar nemzeti tankönyvbe."

De, alátámasztják.

A fiúk a logikus gondolkodást kívánó területeken erősebbek, míg a lányok a szóbeliséggel, beszéddel kapcsolatos (nyelvtan, irodalom, idegen nyelvek) területeken, valamint az érzelmi intelligenciát kívánó területeken (művészetek) az erősebbek.

Tudod: apa hidegvérrel leöli a mammutot, miután profi csapdát ásott neki, míg anya a fintorokból olvassa a gyerek hangulatát és perfekt módon fordítja a gügyögést, közben állatokat háziasít :)

Netuddki. 2014.09.14. 19:29:16

Miért felháborító? Angol tudósok múlt évben bebizonyították. Ebből is látszik, hogy a nemzeti, akarom mondani fideszes oktatás mennyire naprakész.

A fiúk meg a lányok igenis különböznek. A kiúknak fütyijük van, a lányoknak meg puncijuk.

Komolyan? Ki volt az a balfasz tankönyvíró, szerkesztő akik miatt ilyesmi bekerülhet egy általános iskolai tankönyvbe? Pellengérre velük!

Netuddki. 2014.09.14. 19:30:13

@Istóczy úr: te kis qrcsányfetisiszta, te...

Semper Fidelis 2014.09.14. 19:32:52

Nekem is a sakk jutott eszembe. Ha szellemi képességekben nincs különbség, akkor miért van külön női sakk????

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.14. 19:36:23

@CORSO:

Itt a példa:

everydayfeminism.com/wp-content/uploads/2013/11/GNP.png

GNP = gender neutral parenting.

A buzizászló nyilván tökre véletlenül foglalja el a szülőknek szánt kézikönyv címlapjának egyötödét :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.09.14. 19:40:16

@IGAZI_kovi1970:

"A kiúknak fütyijük van, a lányoknak meg puncijuk."

Ezzel azért vigyázz, hogy ilyeneket terjesztesz.

Nemrég fogadtak el törvényt arról valamelyik megveszekedett idióta országban tőlünk nyugatra, hogy a férfiak nemváltoztató műtét nélkül is szerepelhetnek az okiratokban nőként, és a nőknek se kell fütyit varratni ahhoz, hogy hivatalosan is kijárjon nekik a Mr. a nevük elé, ha kérik :D

MACISAJT 2014.09.14. 19:40:29

" "a fiúk és a lányok bizonyos szellemi képességekben különbözőek"."

Ezért rendeznek pl. sakkban (is) külön versenyt a nőknek és külön a férfiaknak...

Muad\\\'Dib 2014.09.14. 19:56:52

Az, hogy a szerzőnek fogalma nincs a témában végzett kutatásokról, egy dolog. Ez nem kötelező, bevallom én sem ilyesmiket olvasgatok szabadidőmben. Ellenben én nem is nyilatkoztatok ki kapásból okosságokat:
"...Nem tudom mire vélni, hogy miért ügyesebbek a fiúk a matematikában mint a lányok, és ha netán így is lenne statisztikailag bármikor megcáfolható értelemben, erről miért a biológia tehet?...Nem az a baj, hogy ezeket a fajta ostobaságokat nem támasztják alá tudományos kutatások, miközben csuklóból bekerülnek egy magyar nemzeti tankönyvbe..."

Kibas*ott erős javaslatom: UTFG! Nagyjából két perc munkával lehet a tudományos cikkek között rengeteget találni, melyben bizony vizsgálati alapon arra a következtetésre jutnak, hogy a szociális/társadalmi elvárásokon kívül - ami valóban nagyban befolyásolja ezen dolgokat a mai napig - a két nem agyműködése/biológiája közötti különbség is okolható a fiúk jobb eredményeiért.

[c] 2014.09.14. 20:02:03

@maxval a bircaman: Ez a hozzászólás olyan, mintha valami script okádta volna ki magából.

[c] 2014.09.14. 20:11:38

@polyvinyl: @tralalala: @totalnick: @Blogger Géza:
Még ha van is benne igazság, akkor sem kellene ezt így, direkt módon, az árnyalatok ismertetése nélkül tanítani.
Ugyanis a biológiai alapokon nyugvó különbség egy dolog, de nem olyan mértékű, mint amilyennek végül érzékeljük, ugyanis azt a jelenséget, hogy a lányok "hülyébbek" (egyszerűsítek) a matematikához illetve a reáltudományokhoz, jelentős mértékben az generálja, hogy azt tanulják, hogy ők "hülyébbek". A diákok a kimondott és ki nem mondott elvárásokhoz igazodnak; ha eleget hallja a kölyök, hogy ő buta valamihez, akkor butának is bizonyul.

[c] 2014.09.14. 20:19:33

@Muad\\\'Dib: Tegyük ezt is mellé:
"Analysis of PISA results suggests that the gender gap in math scores disappears in countries with a more gender-equal culture."
www.sciencemag.org/content/320/5880/1164.summary?ck=nck

exterminador 2014.09.14. 20:26:04

@maxval a bircaman: az egy főre jutó GDP alapján talán. De az éleszínvonaluk meg sem közelíti a nyugat-európait. A valódi életminőséget a GDP-nél sokkal jobban jobb indikátor a HDI-index:
en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index
Eszerint a legmagasabb életszínvonal Norvégiában, Ausztráliában, Svájcban, Hollandiában és az USÁ-ban van.
Tudod, az EAE-ben, Bruneiben és Katarban a városokon kívül az infrastruktúra nulla. Az olajon kívül semmilyen termékük nincs. Ha az elfogy, mennek vissza a középkorba, és kábé azon a szinten lesznek, mint Jemen - ahogy az olaj felfedezése előtt is ott álltak nagyjából. Ha ezt te jónak tartod, csak újabb bizonyíték arra, mekkora troll lett belőled.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 20:30:32

@Semper Fidelis:

Azért van női sakk, mert az előítéletes, soviniszta hímdisznók elnyomják a női agy funkcionalitását, amit csak így lehet és kell kompenzálni, hogy külön versenyeken indítjuk a nőket. Aztán ha majd megerősödnek, össze lehet őket eriszteni a férfiakkal, de addig csak a sztereotípiák erősödnének.

Muad\\\'Dib 2014.09.14. 20:33:51

@[c]:
És? Ezzel mit szeretnél mondani? Hogy a kutatások gyakran között akad pro és kontra véleményű is? Ki hitte volna!

Muad\\\'Dib 2014.09.14. 20:34:48

@Muad\\\'Dib:
gyakran között --> között gyakran

exterminador 2014.09.14. 20:37:49

@Istóczy úr: mi a helyzet a Polgár-nővérekkel?
Ajjaj, csak nem az általánosítás csapdájában vergődsz?

exterminador 2014.09.14. 20:45:35

@Istóczy úr: az, hogy ők a férfi sakkozok között is nyertek világbajnokságot, művelt barátom.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 20:53:56

@exterminador:

Ki és melyiket? Arra gondolsz, amikor 8. lett Polgár Judit Potrero de los Funesben? Ha ilyen jók, miért a nők között "bohóckodtak"? És miért van még mindig női sakk, ha ilyen jól sikerült a felzárkózás, ahogy írod, művelt "barátom"?

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 21:12:07

Az volt már, hogy a gyerekek ugyanolyan magasak, mint a felnőttek? Ez egyenesen levezethető a diszkrimináció tilalmáról szóló antiilliberális felvilágosult egyezményekből.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.09.14. 21:12:54

És aki szerint a felnőttek magasabbak a gyerekeknél, az fasiszta, gyermekgyűlölő, gondolatbűnöző!

Fekete Pestis 2014.09.14. 21:25:53

@Istóczy úr: részben igen. túl könnyen adták az útlevelet a 70s-80s-90s években.Hiba.

Fekete Pestis 2014.09.14. 21:32:05

jó. Tegyük fel, hogy az állítás igaz.

1. biztos, hogy ez a legfontosabb dolog, amit a hatodikosoknak tudniuk kell? nem p.l. a tranzisztor müködését, a szolitonok mibenlétét, esetleg az [objektumorientált] programozás alapjait, hogy a reáliáknál maradjunk ?
2. Ha úgy döntünk, hogy ez a LEGFONTOSABB dolgok egyike, amit tudni kell hatodikban, akkor nem kellene magyarázatot füzni hozzá? ( P.l. törzsfejlödés, stb, mindezt társadalmi fejlödésbe beágyazva, különbözö kultúrák mindezt hogy reagálják le, stb)?
3. Ha 2. pont, akkor nem felkészületlenek ehhez a hatodikosok? Csakúgy mint a Schwarzchild féle fekete lyuk elmélethez, a sztochasztikus folyamatokhoz, vagy a maxwell-féle elektrodinamikához?

ërdekes: én a gaz komcsik alatt jártam iskolába (áltisk+gimn), és már akkor is volt egyáb anyag, amivel az órákat ki lehetett tölteni. És azóta ugye, az anyag csak több lett.

Fekete Pestis 2014.09.14. 21:33:16

Szóval: nem látom, hogy mindennek mi a célja, miért pont ezt és pont ekkor kell tanítani. Esetleg valaki kifejthetné ezt is.

uruk.hai 2014.09.14. 23:05:30

@maxval a bircaman: "Svéd Köztársaság"
Látom képben vagy. Ki a köztársasági elnök?
XVI. Károly Gusztáv?

sas70 2014.09.16. 10:24:37

@Istóczy úr: Ha jól emlékszem Polgár Judit 11 évesen lett nemzetközi nagymester és sakk világban jelent egy picikét a neve. De téged ez ne zavarjon, mert neked úgyis mindegy.

sas70 2014.09.16. 10:28:21

Kolompár Józsikának azért megy jobban a gyökvonás, mint Icukának, mert Józsika már hat elsőt járt, Icuka meg még csak az először járja.

Szabványok 2014.09.19. 00:31:39

@Fekete Pestis: Az emberek 99,9%-nak vulgáris igazságokat kell adni, kész mintákat, mert nem felfedezők, újítók, hanem az emberiség 10000 év alatt felhalmozott tapasztalatit hasznosítják. Meg kell tanítani fogat mosni, helyesen írni a gyereket.
Szerencsére a gyerek úgy van kitalálva, hogy fiatal korában (kamaszkor előtt) gyűjti, átveszi,, befogadja az ismereteket. Volt kisgyereked? Ha egy kisgyerek megkérdezi: Papa mi ez? Akkor azt mondod neki: kisfiam ez hexametiléntetramin, mérgező, ne egyél belőle. A gyerek megtanulja, hogy ez a fura szagú fehér izé a hexametiléntetramin.
A kisgyerek megfigyel, látja, hogyan szeretkeznek, hogyan élnek a szülei és ez egy életre belerögződik mintaként.
A kamaszkor az más. Akkor a szülőtől és általában az előző korosztálytól megpróbál elszakadni. De tudnia kell mitől szakad el és akkorra kell már annyi eszének és információjának lennie, hogy ezt túlélje. Szerencsés és ritka esetben az előző generáció tapasztalataira építve(!) új minőséget tud létrehozni.

De ismétlem, ehhez kisgyerekkorban meg kell mutatni a gyereknek, hogy működik a világ. Úgy, hogy a kazánkovácsok és zeneszerzők többsége férfi és az óvónők és a kurvák többsége nő és vannak jellegzetes férfi és női tulajdonságok külsőleg is, mentálisan is.

pocaklakó minimanó 2014.09.24. 11:31:58

Ohiói példa (Common Core)

Példa: Theónak 100-as IQ-ja van és Ainének meg 125-ös. Az alábbiak közül melyik a helyes állítás:

a) Aine ateista, Theo keresztény
b) Aine kevesebbet keres, mint Theo
c) Theo liberálisabb, mint Aine
d) Theo ateista, Aine keresztény

A "helyes" "megoldás": a)

Szerintem a c) vagy a d) válasz helyessége esetén már a jogvédő szervezetek tiltakoztak volna világszerte. :)

pocaklakó minimanó 2014.09.24. 11:34:19

@főkolompos:

"Röviden: otthon a négy fal között mindenki oda dugja amije van ahova akarja, ehhez senkinek semmi köze."

Így van. Ezért is egyértelmű, hogy a svédeknél nem büntetik a vérfertőzés, sőt a féltestvéredet még el is veheted feleségül.

Your kind of place. :)
süti beállítások módosítása