Matolcsy törvénytelenségeinek számonkérése törvénytelen

H_A Címkék: közpénz költekezés meghallgatás Matolcsy György MNB 200 milliárd2014.09.02. 23:01

Adott egy ország. Ahol a jegybank elnöke több mint kétszázmilliárd forintot ad saját alapítványainak egy nem is akármilyen közgazdászképzés céljára, mintegy félmilliárd forintért vásárol egy úgynevezett kastélyszállót, és további több milliárd forintért egy fővárosi irodaházat. Miért? Csak. Mert ami kell, az kell.

Adott egy ország, ahol e felháborító költekezés kapcsán a jegybank elnöke megszólal: “Jó hírem van: ez nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetnie! A jegybank saját, jegybanki pénzét költi.” Akit érdekel, a hivatkozásban megtalálja, hogy miért hazugság legalább három oknál fogva ez az arrogáns kijelentés, hogy mivel formálisan nem a költségvetés részét képező 200 milliárdról van szó, hogyan él vissza az elköltésével minden idők Matolcsyja.

És végül adott egy ország, ahol a kormányon lévő pártnak - amelynek köszönhetően a jegybank elnöke ma családi vállalkozásként rendelkezik a Magyar Nemzeti Bank nevű intézménnyel - annyi hozzáfűznivalója van az ellenzék jogos számonkérési igényével kapcsolatban, hogy az törvénytelen. Tehát arra a közérdekű kérdésre, hogy ugyan biza milyen politikai és szakmai felhatalmazás birtokában, és főként milyen megfontolás alapján költekezhet kénye-kedve szerint a jegybank elnöke, az a válasz, hogy ilyen böszmeségekkel a költségvetési bizottság nem foglalkozhat, ilyesmivel csak a gazdasági bizottság foglalkozhat.

"...Matolcsy György, jegybankelnök kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel. A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, ezért a költségvetési bizottság ez ügyben nem folytathat vizsgálatot és a felügyelőbizottság meghallgatását sem kezdeményezheti. (…) Burány Sándor, a költségvetési bizottság elnöke – hatáskörét túllépve – előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívta össze a bizottságot. Ebben a törvénysértésben a költségvetési bizottság fideszes képviselői nem vesznek részt, és azt javasoljuk a többi meghívottnak is, hogy ne asszisztáljanak ehhez a jogellenes akcióhoz." (Fidesz közlemény)

matolcsy_mnb.jpg

fotó: hetek.hu

Mindig van annak valami diszkrét bája, amikor a fenti ábrán látható gátlástalanságokhoz hasonló esetekben a kormánypárt jogszerűséget emleget, és a törvényre hivatkozik. Szerintem is törvénytelen ebben az unortodox sikerektől hangos rendszerben, hogy egy ellenzék által elnökölt bizottság tegyen fel fárasztó kérdéseket Matolcsy Györgynek, amikor egy, a sajátunk által vezetett bizottság is megtehetné ugyanezt. Nem másért, a szemfényvesztés nemes céljából.

Mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy bármiféle következményei lesznek annak, hogy a neki szegezett kényelmetlen kérdésekre válaszolva, Matolcsy világosságot gyújt értetlen fejeinkben. Miszerint: - Túlköltekezted magad, Gyuri? - Nem, dehogyis. - Rendben, köszönjük, akkor bocs. Nem gondolom én sem, hogy érdemben változna valami, ha a jegybank elnökét meghallgatják a mit miértekről. És tökmindegy, hogy a fideszesek jelen lesznek, avagy sem.

Ez a fajta arrogancia, ez a törvénytelenségért kiáltás viszont megint arra jó példa, hogy a Fidesz által fogságba ejtett állami intézmények korlátlanul és büntetőjogi felelősség nélkül rendelkeznek a rájuk bízott, a polgárok adójeleiből összeálló összegekkel. És mert kedvük úgy tartja, és Matolcsy nem kispályás tündérmese álmodó, még extrában le is cseréli a nemzeti valutát, mert micsoda szentségtörés, hogy nem az ő aláírása van a bankókon. Miért? Csak.

Nem hiszem, hogy mostanában sor fog kerülni erre, de ha mondjuk egyszer végre a magyar állampolgárok, a szavazatokkal és szavazatokban mérhető polgárok szeretnék meghallgatni, hogy ne mondjam, számon kérni a Matolcsy-féléket, mi lesz akkor? Meddig lehet a törvénytelenséget kiáltva szájba rúgni mindenféle törvényességet?

Ha tetszett, amit olvastál, vagy ha nem, de hiányzik egy "lájk" az életedből, csatlakozz az újonnan indult Facebook-oldal kedvelőinek táborához!

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr706660465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.03. 14:25:37

Én azért bízom benne, hogy a sors igazságos... mást ebben az országban nem nagyon lehet tenni. Ha a halálcsillag teljesen elkészül, már elég nehéz elpusztítani. Hagytuk, elkészült.

Hungry horse 2014.09.03. 14:26:06

A jegybank ad a jegybank alapítványának.
Nem mellesleg arra ad amit a törvény nem tilt, márpedig nincs olyan törvény, ami a független jegybanknak megtiltaná, hogy alapítványt hozzon létre, ingatlant vásároljon.
Persze még sok sok minden mást sem tilt és ezt az MNB kitekintése az ingatlanvásárlások kapcsán világosan mutatja:
www.mnb.hu/Sajtoszoba/mnbhu_pressreleases/mnbhu_pressreleases_2014/mnbhu_pressnews_20140815

A burány féle bizottság pedig illetéktelen.

A hisztéria ennek kapcsán felesleges és nevetséges.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.03. 14:50:59

@Hungry__horse: Az utolsó mondatod igaz, szoponc. Valóban felesleges a "hisztéria", mivel a független jegybank vezetése és a törvényalkotó között fellelhető némi kapcsolat. A normálisan gondolkodó ember minden porcikája érzi, hogy nagyon nincs ez így rendben, de igen, valóban törvényes.

Csak nem bírom ki: a cinikus anyádat, azt.

sas70 2014.09.03. 17:09:05

@Hungry__horse: A törvény ezt ugyan kógensen nem tiltja, viszont nem is engedi. A törvény leírja a jegybank feladatait és ott nincs olyan pont, hogy a jegybank vállalkozgat és költségvetési feladatokat vesz át. Ráadásul a nyereségét pont a költségvetésbe kellene befizetnie, mert ha vesztesége van azt is onnan kell fedezni (jórészt adófizetői pénzből). És, hogy világos legyen a jegybanki nyereség egy kvázi virtuális nyereség nem valós nyereség, mint pl. egy állami tulajdonú vállalat nyeresége.

Éhes.ló 2014.09.03. 17:17:02

@Pocakos focista: szoponc itt max a tetves kurva anyád te szerencsétlen elborult agyhelyű barom.

A surányi és simor féle függetlenség során eladták az összes MNB tulajdonú ingatlant a haveroknak és számolatlanul nyomták a lét "társadalmi felelősségvállalás" címén az antimagyar sorosfiókáknak.
A bulitoknak vége, elunta a bölcs plebs.

Más idők jöttek és s szavazók többsége erről demokratikusan véleményt is nyilvánítva hajtott el benneteket 2006 óta soktucatszor a politikai hatalom közeléből, ahol csak alkalma nyílt rá.

Pár hét múlva megint elhajtanak benneteket a fenébe és lehet ajvékolnotok ezerrel.

Szórakoztató, örömmel olvasom, ahogy az emberálarcotok lecsúszik rólatok az idegtől és nem marad más, csak a setét ótestamentumi gyűlöletetek.
De szart sem ér a harag hatalom nélkül, mondta az öreg székely.
Dühöngjetek hát kedvetekre szerencsétlenek!

Éhes.ló 2014.09.03. 17:22:08

@sas70: a törvényi szabályozása tiltásának hiányában a jegybank gyakorolhatja a függetlenségéből adódó jogait, önállóan gazdálkodhat és ezzel az ÁSZ felé számol el.

A jogértelmezésed ezért téves.

A (jegy)banki nyereségek virtualitásáról hosszasan vitázhatnánk, de értelmetlennek tartom, maradjunk annyiban, hogy sem valós, sem virtuális nyereséget nem termelt sem simor, sem surányi, ellenben az ingatlanok eltűntek, a bécsi bank bedőlt, az aranytartalék elkótyavetyélésre került.
Ezekhez képest kuszaszem egy pénzügyi zseni és hálásak lehetnétek érte, hogy a (jegy)bankivagyont növeli és nem csökketni, mint az elődei.

VadMacs 2014.09.03. 17:22:21

@Éhes.ló:
Vicces nézni, amikor az egyik politikai oldal közpénz elherdálására azt válaszolja a másik politikai oldal egyik nyalonca (röhögve, természetesen), hogy "úgy kellett nektek" - miközben épeszű ember szerint ebben az országban mindkét "elkövetőt" bíróság elé kellene cibálni (a haverjaival együtt) azért, amit a köz pénzével művelnek.

Most őszintén, miféle magyarnak vallod magad? Komcsi fideszistának, ha jól sejtem...

Netuddki. 2014.09.03. 17:26:57

Kis naiv! Nem tudom az megvan-e, hogy az orbán rakta oda a gyurikáját ahova. Na most ugye abból a pénzből vastagon csurran-cseppen az orbánéknak is meg a haverjaiknak is. Mily meglepő, hogy az ügyészség is az orbánék zsebében lakozik. Nem csoda, hogy itt csak azt lehet számon kérni amit az ország kisajátítói akarnak. Posztkommunista maffiaállam. Ez van. Egyéb kérdés?

Netuddki. 2014.09.03. 17:29:25

@Éhes.ló: Ostoba balfasz fidesztroll! Hogyan nő a vagyon ha valaki jóval áron felül vásárol ingatlant? He? De mint mondani szoktam volt. A fideszesek fel voltak mentve matekból...

sas70 2014.09.03. 17:42:09

@Éhes.ló: Akkor olvasd el a jegybank törvényt (2013. évi CXXXIX. törvény
a Magyar Nemzeti Bankról), mert nagyon komoly tévedésben vagy.
És mostani hülyeséget ne indokoljuk már, korábbi hülyeséggel, pláne ne olyannal, ami vagy 20 éve történt.
Bekopizhatnám neked a törvényszöveget, de keresd meg magad. Arról is szó van benne, hogy milyen pénzeket mire fordíthat a jegybank, a bibi az, hogy ez most nem az a pénz.

sas70 2014.09.03. 17:58:27

@Éhes.ló: És ha nem foglalkozunk a törvénnyel, szerinted az teljesen rendben van, hogy a magyar költségvetés 1,5%-ának megfelelő összeget ilyen-olyan célokra csak úgy elkölt a jegybank, mindenféle előzetes ellenőrzés nélkül? Ez nem az a "homokozó", amiben össze-vissza lehetne dobálni a homokot, egy normális országban.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.09.03. 18:30:56

Ostoba MSZP csicska újabb hazugságait olvashatjuk kedves nézőink.
Csalódott mert kedvenc pártja népszerűsége a béka segge alatt.

űrszelvény (törölt) 2014.09.03. 18:36:17

Az előző jegybankelnök regnálása alatt a demokrácia és az európai értékek sárba tiprását láttátok bele minden kritikába, ami a jegybankot érte. Most lehet?

Ugyanez a helyzet az általatok emlegetett törvénytelenségek esetében is. Most a poszter kész tényként veszi, hogy a jegybanknál törvénytelenségek történtek. De liba-ügyben jogerős bírósági ítéleteket hiányol, és az ítéletek ellenére "Bajnaizó" jobboldaliakat titulálja végtelenül ostobának.

Bocs, hogy megint csak a logikát keresem. Ígérem igyekszem majd változni :)

bölcsbagoly 2014.09.03. 18:49:30

Nem ártana fröcsögőknek megnézni más országok jegybankjainak ingatlan vagyonát. Tucatszámra vannak nyaralóik s a hasonló ingatlanjaik. A magyar jegybanknak is voltak, csak az elvtársaitok elherdálták, akár az arany állományt is. Úgyhogy: ÁCSI!

űrszelvény (törölt) 2014.09.03. 18:49:58

Ha esetleg amnéziásak teccenénk lenni:

2012. 01. 27 - Ritka súlyos ügy a jegybanktörvényvita
index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/27/peldatlanul_sulyos_a_jegybanktorveny-ugy/

"Súlyosságában egyedülálló a jegybank függetlenségét érintő ügy, gazdasági és pénzügyi területen ugyanis mindössze öt alkalommal indított hivatalból kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság 2004 óta"

2011. dec 16 - Simor: Oda a nemzeti bank függetlensége
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=501510

turista a saját országában 2014.09.03. 18:58:56

Kontraszt: 29 milliárd Ft-al támogatná 7 év alatt az állam a leginkább rászorultakat. Ez az összeg feleakkora, mint amennyi pénzt a 2014-es költségvetésből a stadionépítésekre fordít a kormány. Matolcsy eltapsolt 200 milliárdjának pedig alig 15%-a.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/dramai_szegenysegi_adatok_magyarorszagon_ez_a_kormany_valasza.585790.html

bölcsbagoly 2014.09.03. 19:06:02

@turista a saját országában: aha, csak a stadionokat nem élik fel a "szegényeid" egy pár hét alatt, hanem 20-30 évre épülnek. A segélyeseid meg évente a sokszorosát kapják annak, amit a kormány az összes stadion/sportcsarnok/uszoda építésére költ. S mi a látszatja az egyiknek, meg a másiknak?

colonel Tigh 2014.09.03. 19:12:20

@VadMacs: jól látod. Végre az egyik tolvaj banda padlót fogott, és ahelyett, hogy a másik oldal mocskait küldenénk utánuk, most ezeknek adnak hatalmat. Hiába ugyanakkora /ha nem nagyobb, szemtelenebbnek szemtelenebb/ csaló, tolvaj banda, akik ráadásul ugyanonnan /kisz, mszmp/ jönnek. Nem, ezeket nem lehet, mert ez nekik ez a tolvaj szimpatikusabb tolvaj, mint a másik. Ha meg kritizálni mered, jön pl az ilyen Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló nevű ökör, és Te leszel az mszp-s, komcsi, libsi, Gyurcsány, Bajnai Libás, stb. Most akkor ki a hazaáruló?

turista a saját országában 2014.09.03. 19:19:48

@bölcsbagoly: Ez nem segély te barom, hanem felzárkóztatás. A mélyszegénység felszámolásának, a rászorulók fölzárkóztatásának kellene lennie a legfontosabb távlati kormányzati célnak. De fából vaskarika, mert ez az összeg semmi. A tízszerese is kevés lenne, ill. az már mutatná, hogy a kormány komolyan gondolja. De ez a 29 milliárd 7 évre kontra stadion, és egyebek világoan mutatja, mi a fontossági sorrend a gazember úri kormányod szemében.

bölcsbagoly 2014.09.03. 19:26:24

@turista a saját országában: a te agyadat kellene felzárkóztatni, te OPNI-szökevény!Persze, a százszorosát is felzabálnák/piálnák/cigiznék/herdálnák a védenceid rövid idő alatt s közben gyártanának még jó pár ezer leendő naplopót mint te is vagy!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.03. 20:07:19

@Éhes.ló: És miért kell neked több nick szoponc? Mert anyád nem mosta ki gyerekkorodban a szádat szappannal?

Amúgy engem senki nem hajtott el te fogyatékos.

Tahó Sandokan 2014.09.04. 15:38:20

200 milliárd forint egy-egy hóbortra.

Ápolói fizetés = 90000 nettó és mivel ez állami pénz vegyük is ezt alapul. = 1.080.000/év

ez az összeg, amit eltapsoltak 185000 ápolói munkaévet tesz ki. Ha az ápolók fizetését ebből a pénzből megemelték volna (56000 fő), 6 évre elegendő lett volna. Lehet, hogy akkor nem vándorolnának ki egy lepukkant hanyatló nyugati országba.

Tahó Sandokan 2014.09.04. 15:44:11

@Tahó Sandokan: pontosítás: ha az ápolói fizetéseket 50%-al megemelték volna, 6 és fél évre elég lett volna.

mayree 2014.09.05. 10:30:21

@Éhes.ló:
A barmok mindig a múltban élnek, azt citálják. Ugye milyen ostobák? :D

Éhes.ló 2014.09.05. 11:48:13

@VadMacs: a személyem helyett azzal foglalkozz, hogy a törvény a jegybank függetlenségét a gazdálkodásában is garantálja.

Ezzel surányi és simor is visszaélt, anélkül, hogy a magadfajtákból bármiféle tiltakozást váltott volna ki.
Sőt, bármilyen kritikát a jegybanki függetlenség sérelmének állítottatok be évekig.
Amit én írok az csupán annyi, hogy kuszaszem él a lehetőséggel amit a törvény neki biztosít és lehet ezt bírálni, csak felesleges, mert egyedül az ÁSZ az, ami ezt jogszerűen és tények birtokában, következmények reményében megteheti.

A többi szócséplés.
Az pedig, hogy helyett a személyemmel vagy elfoglalva inkább szánalmas, mint vicces.

Éhes.ló 2014.09.05. 12:02:43

@IGAZI_kovi1970: szerintem az az ostoba, aki itt okádik egy másik kommentelőre, az pedig még inkább balfasz aki cenzúrázza azt, akit sértegetnek a magadfajta emberálarcveszett szerencsétlenek.
De az régóta tudható, hogy a "demokrata" "liberálisok" azok, akik olyannyira "toelránsak" "befogadók" hogy emberálarcvesztve trágárkodnak, ha nekik nem tetszó véleménnyel találkoznak és bizony a cenzóra is fegyver a kezükben eközben.
De szánalmas erőlködésük vége a bukta és a politkai nihil, amibe kerültek és ahol most is maradnak.
Demokratikus választásokon hajtja el őket a többség a hatalom közeléből 2006 ősze óta szinte az egész országban.
Ezzel nehéz megbékélnetek, megértem.
De szórakoztató, ahogy ajvékoltok itt (is).

@sas70: elolvastam. Nem tiltja sem az alapítványok támogatását, sem az ingatlanvásárlást. (Sok egyebet sem.).
Hazudsz, amikor azt írod, nincs ellenőrzés a jegybankban.
Van.
Saját és ÁSZ is.
Ne hazudozz, hiteltelenít téged és aljas dolog is nem utolsó sorban.
Más kérdés?

@Pocakos focista: elhajtottalak én is és a magadfajtákat a választásokon elhajtotta a többség is.
De szívesen megteszem újra, mert - ha nem emlékeznél rá - leesett rólad az emberálarcod, ezért szóltam hozzád úgy, ahogy anyád - az útszéli tetves ribanc - szokott két verés között.
húzz a tetves kurva anyádba és akadj le rólam te szerencsétlen mesüge!

@mayree: A barmok nem ismerik a múltat és mindig a jelenben élnek, ezért nincs miből tanuljanak, nincs mire emlékezzenek.
Azt hiszik, mindenki olyan hülye, mint ők.
Ugye milyen ostobák? :D

sas70 2014.09.05. 14:03:28

@Éhes.ló: Tanulj meg olvasni és szöveget értelmezni! Nem mondtam olyat, hogy nincs ellenőrzés a jegybankban. Azt mondtam, hogy a költségvetés kb. 1,5%-ának megfelelő összeget előzetes ellenőrzés nélkül. Van egy árnyalatnyi különbség, de ez téged nem zavar azt látom.
És az, hogy a törvény nem tiltja az alapítványi támogatásokat az igaz, de csak részben, mert:

" 170. § (1) A MNB bevételét képezi
a) a felügyeleti díj,
b) az MNB által kiszabott bírságok,
c) az igazgatási-szolgáltatási díj és
d) az egyéb - a)-c) pontba nem tartozó - bevétel.
(2) Az MNB számára megfizetett bírság összegével megegyező összeget a (3) bekezdés szerinti célokra fordít, az e célra fel nem használt összeget az eredménytartalék javára kell elszámolni.
(3) Az MNB által kiszabott bírságból származó bevétel
a) közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés elősegítésére, támogatására,
b) közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások elősegítésére, támogatására,
c) a pénzügyi kultúra erősítésére, terjesztésére, a pénzügyi tudatosság fejlesztésére, valamint ezen célok elősegítésére, így különösen a kapcsolódó oktatási és kutatási infrastruktúra fejlesztésére,
d) alapítványi támogatásra, valamint
e) karitatív célra
fordítható."
Tehát nem a nyereség elköltéséről beszél a törvény, hanem bizonyos bevételek cél szerinti elköltésére ad lehetőséget.
Szóval te ugyan nem hazudsz, csak tudatlan vagy, rettenetesen!

Éhes.ló 2014.09.06. 11:49:21

@sas70: szerintem tudok olvasni és értem is a magyar nyelvet.
Elolvastam. Az MNB akár pattogatott kukoricát is árulhatna, hiszen annak bevétele a d) pontba tartozna. :)

Az általad idecitált paragrafus (2) bekezdése egy könyvelési előírás: eredménytartalékba kell könyvelni, majd az eredménytartalék felhasználásáról kell döntenie a bevételei kapcsán.
Könyvelőknél az eredmény, eredménytartalék és a bevétel eltérő fogalomkör.
A (3) bekezdés egy felsorolás, miszerint ezek felhasználása a felsorolt pontokra kell történjen.
(Ennek egyébként az a) b)c)d) pontja a kuszaszem által létrehozott alapítványok esetében teljesül és ha az ingatlant alapítványnak vette, akkor annak kapcsán is eleget tesz ennek a pontnak.)
Az MNB jogosult (162§) sok mindenre, többek között alapítványt és gazdasági társaságot hozhat létre.
Kuszaszem megtette. :)

Az MNB a gazdálkodásában is független és önálló a gengszterváltás óta. Így maradtunk aranytartalék nélkül és így fosztotta ki az MNB-t surányi nem csak az aranytartalékot, hanem a CW bankon keresztül is.
Ahogy anno surányi és simor idején, az MNB szuverén döntést hoz minden olyan esetben ,amit a törvény nem tilt.
Ez bármely esetben jogi alapelv jogállamokban.

Az emberálarcodat pedig tartsd fent, amíg a partnered, akivel itt beszélgetsz ezt teszi, mert anélkül kilátszik a valós lényed, ami engem inkább szórakoztat, mint taszít, mert az államunk és az MNB demokratikus működésével és a választók demokratikus döntéseivel kapcsolatosan általad érzett tehetetlen düh és gyűlölet sugárzik alóla.

Érted, igaz?

sas70 2014.09.08. 11:08:03

@Éhes.ló: Ez pontosan a törvény félreértelmezése! Számvitelben nyilván nem vagy túl képzett, meg jogban sem. Hol olvasol te olyat, hogy a kéthetes kötvényeken elért hozam, a devizaműveleteken elért árfolyamnyereség stb. alapítványokra költhető?
Az MNB mint pénzügyi felügyelet által kiszabott BÍRSÁG-okból származó bevétel költhető el, a felsorolt célokra és amit nem költ el, azt eredménytartalékba kell helyezni! És az MNB nem árulhat pattogatott kukoricát, sőt bizonyos banki műveleteket sem végezhet, másokat csak korlátozottan, mert egy fejlett pénzügyi rendszerben ez a szabály. Nem magyarázom, hogy miért, de meg van a jó oka.
Az általad citált 162.§ meg nem erről szól!

Éhes.ló 2014.09.09. 16:17:07

@sas70: Tévedsz. Az általad hivatkozott 170.paragrafus d pontja szerinti egyéb bevétel bármi lehet. Ennek egy szélsőséges példájaként írtam, hogy akár pattogatott kukoricát is árulhat, mivel ezt nem tiltja semmi.
Amit pedig a törvény nem tilt, azt szabad - ez a hazai jogállamiság kevés de még élő alapelve.

Az általam citált pont pedig pont arról szól, hogy alapíthat alapítványt és gazdasági társaságot hozhat létre.
Olyat amilyet aqkar, mert ezek körét nem korlátozza.
Tehát pl. pattogatott kukorica export-import céget is, nem is szólva a pattogatott kukorica népszerűsítését végző alapítványról.
Ez mind egy független jegybank hatásköre, amivel elszámol az őt felügyelő ogy. bizottságnak (nem buránynak, vagy a kedves elqrónak) és az ÁSZ-nak.
süti beállítások módosítása