Orbán nem járatja le a nevét Oxforddal

H_A 2014.08.04. 19:31

Nem kis teljesítmény szükségeltetik ahhoz, hogy valaki az Oxfordi Egyetem híres diákjainak listájára kerüljön. Viszont egyenesen emberfeletti teljesítmény kell ahhoz, hogy valakit az intézmény töröljön erről a listáról. Ez a hatalmas bravúr valóban keveseknek sikerül, ezért jelentem alássan, Orbán Viktor miniszterelnök úr valóban büszke lehet magára. Még életében törölték Oxford dicsőségfaláról. Nem elég, hogy Ámerika beszólt, és bántotta. Most még ezek is.

Szóval az úgy volt, hogy 1989-ben a gaz Soros György pénzén Orbán Viktor egy évig Oxford padjait koptatta, nemrégiben azonban úgy döntött az intézmény, hogy túl hosszú saját dicsőségének listája, ezért kurtított egyet rajta. És hát erre a rövidített büszkeségi listára már nem fért fel Felcsút híres szülötte. Még mielőtt bárki azzal akarna megvádolni, hogy a káröröm beszél belőlem a történések kapcsán, tisztázni szeretném: ez egy aljas rágalom. Igaz, hogy én nem tanulhattam Soros György pénzén, meg a másokén sem Oxfordban. De.

Amíg arra várok, hogy vigaszdíjként valamely patinás, elismert szingapúri, vagy kínai egyetem a magyar alaptörvényhez hasonló szilárdságú gránitba vésse a nevét, megpróbálom a kormánypropaganda oldaláról megközelíteni ezt a kérdést. Tulajdonképpen semmi másról nincs szó, mint arról, hogy Dudley Moore-al ellentétben, aki időközben elhunyt, és ezért került törlésre a neve, Orbán maga kérte lomtárba helyezését az Oxfordi Egyetem színvonalának utóbbi években tapasztalt drámai visszaesése miatt. Ehhez már Viktorunk nem adhatta a nevét.

 

orb_2.jpg

 Oxford dicsősége: a hírhedt diák (fotó: 444.hu)

Aki figyelemmel kísérte Orbán hatalmas karriert befutott - a liberális demokrácia hulláján tort ülő - erdélyi ámokfutó beszédét, illetve annak utóéletét, az pontosan tudja, hogy minden a forgatókönyv szerint történt. Az amerikai lapok felháborodását Francis Fukuyama leesett állával összekötő tengely mentén mindenki bekaphatja. Az Oxfordi Egyetem és a liberális demokrácia agymosói hiába próbálták lejáratni éveken keresztül saját magukkal dicsőséges Viktorunkat, eljött a nap, és az elnyomott mártír végre elégtételt vett a hanyatló Nyugaton. Nem kívánja jobb sorsra érdemes nevével tovább öregbíteni a brit oktatási intézmény hírnevét. Eddig volt, és nem tovább.

És most tényleg komolyra fordítva: nem elég egész Európával szembemenve a brit miniszterelnök oldalán szabadságharcolni, legalább a fránya, ocsmány látszat kedvéért demokratának is kellene látszani. Orbánnak ez nem sikerült. Se szóban, se tettekben. És nem elég, hogy évek óta szorgalmasan kövezi a Szibériába vezető göröngyös ösvényt, immár világgá is kürtölte, hogy a járható út mindenképpen Szingapúron át vezet. Meg sem próbált demokratának látszani.

Igaz, hogy így utólag belegondolva sajnálom szegény Viktort. Szar lehetett a magaskultúra, történelem, intelligencia magasiskolájának falai között úgy sínylődni, hogy sehol egy stadion, vagy legalább valami focipálya alakú legelő. De nagy nehezen megint komolyra fordítva: szégyenteljes, legalábbis jelzésértékű, újabb presztízsveszteséggel egyenértékű döntés szemtanúi vagyunk. Az Egyesült Államok, és a világ megannyi demokratikus országa és ilyen előjelű értékeket valló személyiségei után a britek is beintettek. Orbánnak, és miatta nekünk is. És lássuk be: aki Európa közepén temeti a demokráciát, annak nem sok keresnivalója van semmiféle dicsőséglistán.

Amúgy meg ne remélje senki, hogy ezt az önmagán túlmutató  hírt viszontlátja a közmédiában. Vagy Havasi kolléga jól időzített közleményében. Vagy bármilyen nemzeti orgánum informálásában. A főszereplő is magasról tesz az egészre: jól leugatja az asszony fejét, hogy hideg a vacsora, és rajzolja tovább, messze Oxfordtól, a rezsicsökkentést támadó liberális demokráciából való kivezetésünk térképét.  

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr346572221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.08.04. 20:44:01

Jó volt.
Most olvastam egy másik blogot,ahol Orbánt egy roma családfőhöz hasonlították.Teljesen igaz, hogy valóban úgy vezeti az országot, ahogy a Roma családfő a saját családját.Ő elől megy puccosan és kiöltözve, a család pedig hátul kullog rongyokban és éhezve.

micsoda? 2014.08.04. 21:36:13

"Nem elég, hogy Ámerika beszólt, és bántotta. Most még ezek is."
Nagyon jó:)))))

"Amúgy meg ne remélje senki, hogy ezt az önmagán túlmutató hírt viszontlátja a közmédiában. Vagy Havasi kolléga jól időzített közleményében. Vagy bármilyen nemzeti orgánum informálásában. A főszereplő is magasról tesz az egészre...."

Sajnos mint mindig, igaz.

fog- és Bulawayo magiszter 2014.08.05. 00:42:10

@Diorella Queen: elképesztő, mekkora seggnyaló vagy. A Praxisblogban is.
Broáf.

fehérfarkas 2014.08.05. 02:24:10

Amióta Orbán a tusnádfürdői beszédében megemlítette Kína, India, Szingapúr és Törökország nevét, azóta ezen országokat a nem fideszes blogok folyton ekézik. Nem kellene a magyar belpolitikát összekeverni más országokkal.
Azon országok gazdasági fejlődése azt mutatja meg, hogy az orbáni onortodox politikával mi milyenek nem leszünk soha sem.

Azok az országok nem szabadságharcolnak a külföldi tőke/multik/bankok/liberális gazdaságpolitika/józan ész ellen. Sőt, Szingapúr a világ 4 legnagyobb pénzügyi központja, több mint 400 külföldi pénzintézettel.
De Hongkong, Shanghai, Moszkva, Isztambúl is benne van a világ legjelentősebb pénzügyi központjai között.
Ezzel szemben Orbán bünteti a külföldi bankokat (büntetőadók), és államosítja a takarékszövetkezeteket, a tőzsde pedig mélyrepülésben van.
A 2000-es években a bécsi tőzsdével már nem tudtunk versenyezni a regionális központ szerepére, de Varsóval még igen. Most már a varsói tőzsde is elhúzott mellettünk, és a külföldi pénzintézetek Közép-Európai központjuknak Bécs és Varsó közül választanak (már nosztalgiával gondolunk vissza a 2000-es évekre, amikor a Bank of China Budapestre tette regionális központját - pedig akkor még nem is volt "keleti nyitás politika").
De nemcsak a bankokon és a tőzsdén keresztül lehet szemléltetni a különbséget az orbáni unortodox gazdaságpolitika és a beszédében említett országok között.
Az ipar vagy az oktatáspolitika területén is.

2011-ben volt egy blogon egy nagyon jó összehasonlítása Szingapúrnak és Magyarországnak az után, hogy Matelcsy azt nyilatkozta, hogy Szingapúr mintáját kellene követni. A blogon a posztban a szerző azt hasonlította össze adatokkal és tényekkel, hogy miért és hol hazudott Matelcsy, és miközben Szingapúrról beszél, aközben teljesen mást csinál (gazdaságpolitikailag). Vagyis az unortodox gazdaságpolitikánkkal nem Szingapúr felé közeledünk, hanem attól távolodunk (Botswana, meg Etiópia irányába).

2014.08.05. 14:24:25

@fog- és Bulawayo magiszter: Te pedig egy undorító és ostoba állat vagy.
süti beállítások módosítása