A nemzeti sport gyalázatos szájba rúgása

H_A Címkék: sport gazdaság foci megszorítások költségvetés kajak-kenu Orbán Viktor Varga Mihály2014.07.23. 19:25

Ez a fotó itt a nemrég lezajlott brandenburgi kajak-kenu EB éremtáblázata. 

eremtablazat.jpg

fotó: Facebook

 

Ez itt pedig a hír: a múlt héten Varga Mihály által bejelentett 110 milliárd forintos költségvetési zárolás részeként az év második felében összességében hozzávetőleg 2,7 milliárd forintos támogatáshoz nem jut hozzá tizenhat kiemelt sportág szövetsége, a kajak-kenu szakág esetében a támogatás 69 százalékát veszik el.

Varga Mihály, 2013 szeptember: nem lesz megszorítás 2014-ben, nem kell újabb adó vagy járulékemelésre készülniük a gazdaság szereplőinek; a költségvetés feszes lesz, abban a tárca számol a hús áfájának csökkentésével is, és egyetlen ágazat sem jár rosszabbul, mint idén.

Most attól függetlenül, hogy a pénzügyminiszter ordas hazugságnak bizonyult kijelentésének hazugság-jellegéből adódóan a sportolókra kivetett megszorítás nem érinti azonos mértékben a tizenhat kiemelt sportágat, attól függetlenül is, hogy nem mindegyik sportág teljesít egyaránt jól egy minden szinten jobban, és egyre jobban teljesítő országban, szégyennek tartom ezt az intézkedést. 

És nem csupán azért, mert a stadionépítési lázat természetesen semmilyen veszély nem fenyegeti. Bár erre a katasztrofális eredményre nézve

foci.jpg

U 19-es futball EB: Magyarország - Portugália 1 - 6 

fotó: fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net

alighanem a gyalázat kategóriája. Hanem azért is, amit Baráth Etele, kajak-kenu szakági vezető mond: itt olyan pénzekből vonnak el, amelyek korábban nem álltak a sportszövetségek rendelkezésére. Amelyek, ha jól értem az üzenet lényegét, tulajdonképpen elősegíteni hivatottak az illető ágazat általános teljesítményének ügyét. Legyen szó kerékpárról, sportlövészetről, vagy úszásról. Különösen cinikus ez az egyáltalán el nem hanyagolható forráscsökkentés annak fényében, hogy Szegeden az U23-as ifjúsági világbajnokságon kajak-kenusaink 10, azaz tíz aranyérmet szereztek. 

Egyáltalán nem kizárólag a kajak-kenu védőbeszédét kívánom megtartani, noha be kell látni: azon kevés sportágak egyike ez, amely révén hagyományosan hosszú évek óta nincs okunk szégyenkezni egyetlen világversenyen sem. Méltatlan és igazságtalan eljárás ez azokra a sportolókra nézve, akiknek nem jut akkora rivaldafény, mint gyalázatosan teljesítő futballistáinknak, de akiknek hatalmas szerepük van abban, hogy Magyarországról nem Orbán Viktor diktátor hajlamú szabadságharcos neve jut eszébe a világnak. 

Nem tudom, e perverz logikára létezik-e bármilyen elfogadható magyarázat bárhol a földgolyón, azt sem tudom mi lenne, ha a miniszterelnök nem foci őrült lenne, hanem mondjuk a golfba lenne belebolondulva. Tény, hogy az Orbán-kormány történetében először nem ad, hanem elvesz a sporttól. Attól a magyar sporttól, amelyre pátosszal teljes beszédekben egyébként hivatkozni szokott, és mintegy kisajátítva eredményes sportolóink tucatjainak verejtékes munkáját, a nagy nemzeti magyar dicsőséggel kezdődő mondataiba saját nélkülözhetetlen hozzájárulását szokta beleszőni. 

Jár így az ember, ha Brüsszelben gumicsizmával ront be az ajtón, és kivívja maga ellen a sors haragját. Minden bizonnyal az európai pénzek zárolása áll a megszorítások hátterében - bár ez Varga Mihályt semmi alól nem menti fel - de nem is ez a lényeg. Hanem hogy ennyi gátlástalan, irracionális, gyalázatos intézkedést kormány még nem hozott. Aki jól teljesít, annak minek a pénz, aki meg nem teljesít jól, annak meg főleg minek - alapon épülnek tovább a stadionok Magyarországon. Kajak-kenusaink, és vizes sportágaink, vagy nem jegyzett sportágaink meg majd megoldják.

Kell a pénz a portugál zakóra.  

Ha tetszett, amit olvastál, vagy ha nem, de hiányzik egy "lájk" az életedből, csatlakozz az újonnan indult Facebook-oldal kedvelőinek táborához!

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr346538457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélabácsi 2014.07.24. 17:44:01

Szotyizva hőbörögni így is lehet meccsen, a magyardrukkernak meg az köll, meg huhogni és anyázni a bírót. Eredmény kit érdekel ?

béla a görög (törölt) 2014.07.24. 18:05:59

Igaza volt Janicsnak.

Egyébként, nem értem miért a csodálkozás?
Komolyan vetted bármibe is ezeket? Az hiba.
Orbán/Fidesz kihasznál, ne befektet! Azt amúgy is csak magánemberként tehetné, de ezek életképtelenek lennének az üzleti életben (is).
Azért mert sport?! A másik meg közmunkás volt, és?!
Dobott neki falatot, hogy mutogathassa amíg kellett azt eldobta.
Ilyen 'fajta'.

zöld erdőbe jártam... 2014.07.24. 18:17:13

El kell küldeni őket mihamarabb a picsába!

Egyallampolgar 2014.07.24. 18:24:05

Emelem kalapom a hazai kajak-kenu versenyzők kimagasló teljesítménye előtt.
Ennek ellenére szerintem felnőttek sportjára az állam ne adjon egy forintot sem. Se kajakra, se focira, se baseball-ra.

Egy élhetőbb országban a sportágat, eltartják a klubtagok és a nézők.

Az egész sportnyomatás egy kommunista maradvány. A sportoló mint példakép? Lópikula!!
Napjaink élsportja egy beteges egészségkárosítás.

lavór 2014.07.24. 18:29:20

De a stadionok épülnek tovább. Az a lényeg, nem?

staropramen 2014.07.24. 18:29:20

Ezek után kellemes hír, hogy Kozman György Fidesz szinekben polgármester jelölt lesz Pakson.

conchita wurst 2014.07.24. 19:13:01

Lenne a posztban valami, de amint megláttam hogy a brandenbugi EB-táblázat van beszúrva rögtön tudtam hogy a szokásos aljas hazudozás lesz, az is lett.

A kajak kenu szakág még a zárolt támogatásokkal is jóval több állami pénzt kap, mint a poszter kedvenc szocionista csapata idején.

Larry Silverstein 2014.07.24. 19:14:37

Ezt a posztert egyszer nagyon megverik még a kajak kenusok szerintem. Úgy hogy nagyon sírjon.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.24. 19:20:54

Fideszkormány ugyi köztudottan a legsportbarátabb lehetséges kormány, nem csoda hogy nem a sportolók hőzöngenek hanem a kommunista fikaposztok.

A kajak kenusok világversenyes és olimpiai érmei mellé járó pénzdíjat+életjáradékot a többszörösére növelte az Orbán kormány. A foci meg azért kap több pénzt amiért a szponzoroktól is többet kap, mert azt nézik, hiába szar.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.24. 19:23:41

A hírben FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁS zárolásról van szó év végéig, a müködésre bőven van zsé.

_most_ 2014.07.24. 19:40:52

azért szép, hogy négy év alatt egyszer se sikerült olyan költségvetést csinálni, hogy ne kellett volna év közben durva megszorításokkal kiigazítani, amúgy meg mi történt, hogyhogy nem az oktatást vonnak el inkább pénzeket, a sport sokkal fontosabb, hisz iszonyatosan növeli a gdp-t az, ha a valaki jól kajakozik. Amúgy meg tényleg szép eredményeket érnek el a kajak-kenusok, csak senkit sem érdekel, könnyű olyan sportágban eredményesnek lenni, amit nem űz senki, fociban azért sokkal nagyobb a verseny.

Netuddki. 2014.07.24. 19:42:12

Amit az orbán rezsim csinál a futballra elszórt közpénzzel az egyszerűen sikkasztás. Addig amíg vannak falvak ahol nincs megoldva a szennyvíz kezelése ne stadionokra basszák el a közpénzt!
Nem lélegeztetőgép balfaszok! De még annak is több értelme lenne...

halszájú 2014.07.24. 20:18:52

ne vessetek tűzbe de én a foci vb-t szívesebben néztem mint a kajak kenut.
vannak még így pármilliárdan.
addig bizony érdemes belefeccölni.

kicsit megcincáltuk lothar matthaussal 2oo4-ben a németek bajuszát (0-2) és már rólunk beszélt 8o millió ember.

ezt sajnos kozák danuta nem fogja tudni elérni.

béla a görög (törölt) 2014.07.24. 20:47:38

@halszájú: megvetlek. nem a foci vb miatt (én is azt néztem) hanem mert nem tudsz számolni.
2004 10 éve volt azt kb. 3 napig érdekes egy eredmény.
na most ha kiszámolód az egy magyar válogatott gólra (még csak nem is győzelemre) eső milliárdokat meg a más sportágaknál az 1 éremre eső forintokat - hát a hatékonysági mutató az valami brutálisan szar lehet az egy szaros gólért fizetett összeg tart valahová a végtelenbe. Az ilyen mutatókat kozák danuta fél lábbal veri.

Na most focit lehet szeretni. lehet eltartani valami szutyok csapatot azzal, hogy kimész a meccsére, adsz pénzt az aranylábú gyerekeknek, lehet örülni ha megveszi valaki a csapatot és pénzt feccől bele - csak arról a végtelen rossz szokásodról szokj le, hogy más pénzéből akarsz örülni a focinak. ezzel az általad említett pár milliárdan tisztában vannak csak itt nálunk az az elcseszett pártízezer nem érti akik közé te is tartozol.

conchita wurst 2014.07.24. 20:49:28

@béla a görög: nem baj senki nemszavazott rád úgyhogy kussolsz

Suna bácsi 2014.07.24. 21:03:02

Na ja, a téma mindegy, csak a Kormányt lehessen fikázni. Ha beruház az a baj, ha nem szórja a pénzt, az a baj. Ha adósságot csökkent az a baj. Ha munkahelyteremtést ösztönöz, az a baj. Ha a segélyt nem sültgalambként adja, hanem közmunka fejében, az a baj. Ha a NAV behajtja az adót az adócsalóktól, az a baj. Ha csökken a dohányzás Magyarországon, az a baj.
Én pedig a 2010-2014 közötti időszakra azt láttam hibájuknak, hogy nem voltak elég radikálisak a változások-változtatásokban.
Vegyük példának a sportot: tömegsportot kell ösztönözni, hogy az adófizetők egészségesebbek legyenek, kevesebbet hiányozzanak betegség miatt a munkából, a nyugdíjasok is jó kondiban legyenek, ne kelljen annyit orvoshoz járniuk > kevesebb TB kiadás ugyebár. Cirkuszt és kenyeret a népnek... Mely sportágak a legnépszerűbben közönségszórakoztatás szempontjából? A csapat- ill. labdasportok, küzdősportok. A sakkot nem a közönségnek játsszák, az öttusát se, a kajak-kenut se. A versenyzők családtagjain és az egyesületi csapattársak ill. azok családtagjain kívül senkit nem érdekel egy OB. Ez tény, nem pedig az én ítéletem. A sportoknak, sportkluboknak el kell tartaniuk magukat gazdasági vállalkozásként.
Ha nincs néző, nincs érdeklődés, akkor nem a Kormány a hülye, hanem az adott sport nem életképes. Ha közönségszórakoztatásra nem alkalmas, akkor öncélú. Ha öncélú, akkor viszont lehet amatőr módon, szabadidőben, hobbiból csinálni. Sorry, ez van.
Ugyanez igaz még néhány, államilag kényszertámogatott dologra is, a sport mellett pl. az egyházakra is. Lehet hinni, imádkozni szabadidőben, saját pénzből, hívők adományából.

Melee 2014.07.24. 21:20:47

Azt, hogy nem a focit vágják meg, hanem az egyéb sportágakat nem Varga döntötte el, hanem Orbán. Vargának meg szólt, hogy ő mondja el, és kuss.

béla a görög (törölt) 2014.07.24. 21:22:15

@conchita wurst: otthon az asszonynak vagy felmenőnek, ha hagyja annak mondd te genetikai hiba!

conchita wurst 2014.07.24. 21:22:55

@Melee: Orbán megint hibátlan döntést hozott politikai szempontból. És ő nem pék vagy mi a faszom, úgyhogy meg sem lep.

ppppalika 2014.07.24. 23:12:36

@_most_: " amúgy meg mi történt, hogyhogy nem az oktatást vonnak el inkább pénzeket, "

Az EMMI-től 9,6 milliárdot zárolnak. Azt ma jelentette be az eü államtitkár, hogy az egészségügynél egy fillért sem. Tehát nem nagyon marad más, mint az oktatás.

ppppalika 2014.07.24. 23:18:05

@Suna bácsi: "Ha nincs néző, nincs érdeklődés, akkor nem a Kormány a hülye, hanem az adott sport nem életképes. Ha közönségszórakoztatásra nem alkalmas, akkor öncélú"

444.hu/2014/05/12/harmadosztalyu-csapatokat-boldogitanak-majd-tobbszazmillios-stadionok/

160 fő / meccs és 270 fő / meccs átlagnézőszámú csapatoknak adnak 100 milliókat stadionra. Van néző? Az oldalvonal mellett nem jutna minden méterre néző!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.07.26. 09:21:04

@Suna bácsi: " Ha adósságot csökkent az a baj."
Mit csökkent?

Államadósság
2010 május 19330 milliárd
2014 május 24317 milliárd

hol a 3000 milliárd manyup?
Ez négy év alatt már a szocik 8 éves teljesítményéhez közelít. Ja és a szocik adóssága a manyupban volt részben.
Ja hogy akkor a fidesz 4 év alatt már több pénzt vert el!

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.07.26. 09:22:02

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Államadósság
2010 május 19330 milliárd
2014 május 24317 milliárd

hol a 3000 milliárd manyup?
Ez négy év alatt már a szocik 8 éves teljesítményéhez közelít. Ja és a szocik adóssága a manyupban volt részben.
Ja hogy akkor a fidesz 4 év alatt már több pénzt vert el!
süti beállítások módosítása