Közpénzügy: a CÖF tiszta vizet önt a pohárba?!

H_A Címkék: civil kormány közlemény norvég alap közpénz ellenőrzés KEHI Csizmadia László CÖF-CÖKA NTCA2014.07.14. 15:20

Júniusi hír, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ellenőrzi a demokratikus magyar társadalomért dolgozó civil szervezeteket. Nagyon helyes. A civileknek kutyakötelességük beszámolni tevékenységükről, és szeretném hinni, hogy - a kormánnyal ellentétben - a teljes átláthatóság egy olyan alapelv számukra, amelyet minden körülmények követni szeretnének. Csakhogy. Mióta világossá vált,  a kormány listát vezet az általa problémásnak, illetve baloldali kötődésűnek ítélt szervezetekről, a vizsgálatok mögött nem nehéz politikai alapú, az illető szervezetek ellehetetlenítésére irányuló szándékot fölfedezni. 

Mióta tudjuk, hogy a KEHI kifejezetten a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) által finanszírozott projektek iránt érdeklődik ennyire kiemelt figyelemmel, abba is kénytelenek voltunk beletörődni: az ügybuzgó ellenőrizgetés alapját valójában a kormány norvég állammal fennálló vitája képezi. Nem volt nehéz rájönni, hogy a valódi szándék számos olyan kezdeményezés ellehetetlenítése volt, amely kritikával illeti a kormány intézkedéseit.

Azon valahogy túltettem magam, hogy megválaszoljam: a KEHI-nek van-e egyáltalán bármilyen jogi alapja a norvég adófizetők pénzét vizsgálnia, ahelyett, hogy a magyar állam szerveinek gazdálkodása, illetve a kormány döntéseinek végrehajtása iránt aggódna, az mégiscsak feltűnt, hogy arra nem volt hajlandó választ adni, tervezi-e a széleskörű átláthatóság alapelvének szellemében a kormánypárt alapítványán keresztül finanszírozott civileket is kérdőre vonni, vagy csak a baloldali szelek fújása érdekli. 

Nem mintha az RTL Klub híresen hírhedt híradójából tájékozódnék, de engem őszintén érdekelne, vajon egy fél országot békemenetelésre buzdító, gyarmatosítás ellen karddal-hüvellyel harcoló, Orbán Viktorért a Moszkva-Brüsszel tengely mentén bármire képes Civil Összefogás Fórumánál ugyan biza mennyi közpénz landolt kampányok és nem kampányok idején? Ha a baloldali kötődésű szervezetek gazdálkodásának átláthatósága prioritás, a jobboldaliakra ez miért nem vonatkozik? 

Válasz helyett íme a szürreális, groteszk fordulat az ügyben a KEHI helyett a CÖF szólalt meg közpénz ügyben. A Csizmadiáék figyelemelterelő hadműveletének keretében kiadott közleményük minden sora gyöngyszem, mégis megpróbálok szemezgetni a finomságból: 

A közpénzeket felhasználó civil szervezetek nem térhetnek ki az állami ellenőrzés alól, mert ez hitelességük feltétele. A norvég állam költségvetéséből az általa kiválasztott Ökotárs Alapítványhoz érkező civil támogatások közpénznek minősülnek. Közpénznek minősülnek, mert a norvég állam az Európai Unióval kötött – számára előnyöket szolgáló – szerződés alapján támogatja a felzárkózó országokat, köztük Magyarországot is, mely az Unió tagja, a támogatások pedig nem (párt)politikai vagy magáncélokat, hanem kifejezetten közcélokat kell, hogy szolgáljanak. 

Az Ökotárs Alapítvány több pályázó szervezetnek nyújtott 20-40 millió forint közötti támogatást. Ezek a szervezetek az ellenzéki pártokhoz kötődésüket azzal igazolták, hogy a támogatással elnyert pénzekből folyamatosan támadták a regnáló kormányt, és a polgárság többségi támogatását bíró civil közösségeket, kiemelten a CÖF-CÖKA-t.

Ők az ellenzéki internetes médiumok működtetői, akik hamis állításaik alátámasztása érdekében oknyomozó újságírásra hivatkozva nem bejegyzett „detektív” irodákat működtetnek. Nem riadnak vissza hamis bizonyítékok közreadásától sem.

A CÖF-CÖKA érdekelt a vizsgálatokban, mert lelepleződhet az álszent, esetlegesen idegen érdekek szolgálatát vállaló civil szervezetek képmutatása. Láthatóvá válik az ellenzéki erők anyagi bázisa.

A legfontosabb szempontunk, hogy a Norvég Civil Alap a támogatások elosztásáról kifejezetten szakmai, a pártpolitikai elfogultságokat kizáró módon döntsön, s ezzel segítse elő, hogy kiegyensúlyozott, a közjó szempontjait szolgáló civil társadalom jöjjön létre Magyarországon. Ennek érdekében tartjuk szükségesnek átalakítani a Norvég Civil Alap döntési rendszerét. Öntsünk tiszta vizet a pohárba.

A hitelességben, és a közcél szolgálatában élen járó, az álszentséggel és képmutatással köszönő viszonyban nem lévő, a pártpolitikai elfogultságot mélységesen elítélő CÖF-öt és CÖKA-t az a pohárba tiszta vizet önteni akaró Csizmadia László vezeti, aki ugyanazon lendülettel az évi 3 milliárd forint elosztása fölött rendelkező Nemzeti Együttműködési Alap élén is áll. A CÖKA bevételei és kiadásai se nem átláthatóak se nem nyilvánosak, többszöri kérésre sem engedtek abba betekintést. Mint tudjuk, a civil szervezetekre vonatkozó szabályozás miatt egyelőre csak a szervezet 2012-es költségvetése áll rendelkezésre, amelyből az derül ki, akkor 40 milliót kaptak a Fidesz pártalapítványától.

De ha ez nem volna elég: megkérdezném a tisztelt úriembert, vajon egy civil, jogvédő szervezet mit bírálhat, ha nem a 2/3-os, valóságtól végzetesen elrugaszkodott kormány döntéseit? Mi a kötelessége ezeknek a civil, jogvédő szervezeteknek, ha nem a túlkapásokra szakosodott kormányzati politikában rejlő veszélyek nyilvánosságra hozatala? Ez a mindenkori kormányokra, és a mindenkori civilekre, jobb és bal oldalra egyaránt érvényes, örökzöld megállapítás. A civilség nem azt jelenti, hogy agyatlanul bólogatunk a regnáló hatalom minden mozdulatára. A civilség nem azt jelenti, hogy esküdt ellenségünknek tekintünk mindenkit, aki demokratikus jogával élve, felháborodik, nehezményez, bírál, ellenáll. 

Ezt is megértük. Pártpolitikai alapon támogatott, az észak-koreaihoz hasonló felvonulások szervezésében élen járó civil szervezet oktatja ki a nagyérdeműt arról, hogy mit jelent a közjó, a hitelesség, elfogulatlanság, átláthatóság. Teszi mindezt a magyar adófizető pénzén, a közpénzeket felhasználó civil szervezetek állami ellenőrzési kötelezettségére hivatkozva. Teszi ezt úgy, hogy a magyar állam szelektív vizsgálódásának szellemében a politikai megbízásból, korrupt módon költekező CÖF megússza azt az ellenőrzést, amely alól állítólag senki nem bújhat ki. És még neki áll följebb.

Ezt az elképesztő arroganciát tanítani kéne. 

 Ha tetszett, amit olvastál, vagy ha nem, de hiányzik egy "lájk" az életedből, csatlakozz az újonnan indult Facebook-oldal kedvelőinek táborához.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr306507385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.14. 15:52:06

Ez helyes. Az álciviket le kell leplezni. A magyar kormány álciviljeit és a norvég kormányéit is.

Északkoreázni viszont ostobaság.

csak egy néző 2014.07.14. 21:28:15

Azért a cöfikéseket támogató civilek, (akik összedobták azt a többszáz millát) között is lehet érdekes nevű támogatóra bukkani.
"Hülyék Vagytok" nevű civil vajon mennyivel támogatta ezeket?

civilosszefogas.hu/maganszemelyek/

_most_ 2014.07.14. 23:17:37

lol, ezeknek a cöf-ös csicskáknak aztán van bőr a képükön, a függetlenség látszatára se adnak, közpénzekből nyíltan a fidesz mellett kampányolnak, az ellenzéki pártok vezetői ellen pedig gyűlöletkampányt folytatnak, és mindezek után ők kérdőjelezik meg más civil szervezetek függetlenségét, ezt most valami vicc, vagy tényleg ennyire nincs semmi önkritikájuk?

fehérfarkas 2014.07.15. 01:26:23

@csak egy néző: köszi a linket, azért vannak rajta érdekes nevek:
a 19. sz-i (ma már halott) víilághríres festő: George L. Seymour, vagy a titokzatos MSc nevű személy, de ezek sem semmik, akik csak ennyit írtak (tényleg csak a keresztnevük szerepel mint hivatalos támogatók): Antal, Mária, Emese (ebből 2 is van), Márta, Gabriella, Lilla, Ildikó, Zsuzsanna, stb... (bnem sorol fel az összeset, akik csak keresztnevet adtak meg). De ott van a támogatók között a Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület - ami nem tudom micsoda, mert több féle fogyasztóvédelmi és jogvédő egyesületről tudok, de aminek csak szimplán ez a neve, arról nem (biztos van ilyen, de nagyon nem lehetnek aktívak, ha róluk semmi hír nincsen, szemben más fogyasztóvédelmi és jogvédő egyesületekkel - ennek semmi köze az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülethez (OFE), csupán névhasonlóság; ja és persze a magánszemélyek támogatásai között van felsorolva). És akinek van kedve és ideje az egyéb érdekességeket is észrevehet a támogatók között.
Szerintem a lista fele valódi Fidesz-hívekből áll, akik az utsó vagyonukat is odaadnák Orbán imádásáért, de a lista másik fele csupán kamu.

fizetekmegegysort 2014.07.15. 08:45:20

Vajon van-e a pofátlanságnak határa? Ez jutott eszembe.

sas70 2014.07.15. 09:57:08

A CÖF magyar adófizetői pénzen él. Először őket kellene vizsgálni, csak az a baj, hogy már eleve azt is megkérdőjeleznék az emberek, mennyire lenne objektív az a vizsgálat. És ennek az egész dolognak pontosan ez a rákfenéje. A bizalom elvesztése, mindegy, hogy miről van szó.
A nem pártpolitizáló, de civil politizáló szférának a mindenkori hatalmat kellene ellenőriznie, hogy az úgynevezett civil kontroll kellően erős legyen. Ez persze bizonyos szempontból idea, más szempontból viszont legalább egy szalmaszál lenne. Csakhogy az etető kézbe nem harapunk (ezért akarja a hatalom osztani a pénzeket) és itt minden hitelesség megbukott.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.15. 10:22:15

@sas70: Egyelőre viszont csak annyi bizonyosodott be hogy a Krétakör norvég civil csöcsön él.

Hát nem fantasztikus? Megint nem hiszi el senki a ballibnak azt sem amit kérdez, CÖFözhetnek reggeltől estig meg se hallják.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2014.07.15. 11:42:37

vicces hely ez a magyarország, mi? mint egy elvarázsolt kastély... minden fordítva működik benne.

P.Freddy 2014.07.15. 11:49:18

@Kón Bandit:

"Hát nem fantasztikus? Megint nem hiszi el senki..."

A CÖF egy vicc, ezért kár is rá többet fordítani, mint egy kutyapiszok.

Mindenki tudja, hogy a közpénzt lopják, de ez a fideszbirkákat nem érdekli, sőt egyenesen helyesnek tartják, hogy a MAGYAR adófizetők pénzéből MAGYAR emberek ellen gyűlölködjön a CÖF, a szlovákrendszámos alkoholista disznó, és a bégető birkamenetelői.

(A fideszbirkák emellett azt is teljesen jogosnak tartják, hogy Rogán Antal lop, hogy Lázárék milliárdokat síbolnak saját zsebre, hogy Garancsiék offshore-ba vágják a MAGYAR adófizetők pénzét, hogy Tiborcz kiirtja az akácost, hogy Mészáros Lőrinc szarrá keresi magát a MAGYAR adófizetők pénzéből, dehát ezeket már megszoktuk.)
süti beállítások módosítása