Nyugdíjat akarsz? Szaporodj, sokasodj, magyar!

H_A Címkék: kormány szülés nyugdíj népesedéspolitika gyerekszám családpolitika Népesedési Kerekasztal2014.07.03. 17:39

A bizarrnál szalonképesebb szót nem sikerült találnom nekem sem a Népesedési Kerekasztal nyugdíjra vonatkozó akciótervére, amelynek nyilvánosságra hozatala idején már feltettem magamban a kérdést: vajon mennyi idő telik el addig, amíg a kormány ráharap, érdekesnek és megfontolandónak találja? Az idő letelt. Egyeztetést kezdeményez az új családpolitikáért felelős államtitkár azon nyugdíjjavaslat elemeiről, amely szerint az kapna nyugdíjat, aki elegendő gyereket szül.

Emlékeztetőül: Az MTA szervezésében létrehozott Népesedési Kerekasztal ugyanis azt javasolta, csak az kapjon nyugdíjat a jövőben, aki elegendő gyereket szül, illetve hogy a nagycsaládosok nyugellátása több legyen azokénál, akik kevesebb gyereket neveltek. Érv: mivel kritikusan visszaesett a gyermekvállalás, az "elöregedés, a járulékfizetésre alkalmas munkavállalók számának csökkenése belátható időtávon belül finanszírozhatatlanná teszi a nyugdíjrendszert". Ennek elkerüléséhez több gyermeket kell vállalni és felnevelni a munkaerőpiac igényeinek megfelelően.

Amellett, hogy nem tudok mit kezdeni az "elegendő" gyerek kategóriával, miként az "indokolatlan extra-profittal" sem sokat, a tisztelt Népesedési Kerekasztal tisztelt nagy tudású tagjaival, illetve a családpolitikában állítólag jártas hivatalosságokkal ellentétben én úgy látom: a mérséklődő gyermekvállalási kedvnek - ebben az értelemben, ahogy a javaslattevők beszélnek róla - nem sok köze van a nyugdíjrendszerhez. Annál több köze van viszont az általános társadalmi és gazdasági viszonyok romlásához. 

Jómagam is utaltam rá korábban, de ha nem utaltam volna is, egy júniusi Gallup felmérés szerint minden második magyar gyermekes család éhes. Más megközelítésben: az alapvető szükségletek része, hogy mindenki legalább kétnaponta hozzájusson húshoz vagy halhoz (vagy ezek vegetáriánus megfelelőjéhez), az EU statisztikai hivatala szerint Magyarországon az emberek egyharmada nélkülöz ebből a szempontból. 

Ezzel összecseng a Habitat for Humanity Magyarország idei éves jelentése: "a lakhatási szegénység mélyült 2013-ban Magyarországon. A szakpolitikai intézkedések nem adtak hatékony válaszokat a szegénységben élők problémáira: köztük a rezsicsökkentés és a lakásfenntartási támogatás sok háztartást elért, de nem nyújtott érdemi segítséget. A társadalom szélére sodródott csoportok – a szegregált telepeken élők, hajléktalanok – lakhatási problémái tovább nőttek, s egyre többen élnek nem megfelelő lakáskörülmények közt, vagy bizonytalan jogi helyzetű lakásokban." 

Azt kérdezném, hogy a fentiek tükrében - és most számos más szempontot nem is vettem figyelembe - vajon az elvárt ütemű szaporodás parancsszavának kiadása előtt nem volna célszerűbb ezeken a körülményeken javítani? Nem volna életszerűbb és pragmatikusabb hozzáállás a prioritási listát helyesen felállítva várni el a nőktől, hogy minél több gyereket szüljenek? Mert különben meggyőződésem: akik szeretetben becsületre nevelték a gyerekeiket, azok sem eddig, sem ezután nem a nyugdíj kedvéért fogják tenni. Ettől abszurd, groteszk, és szánalmas ez a mesterséges beavatkozási kísérlet a magyar emberek életébe. 

De ha más megvilágításba helyezzük: az is jogos és megalapozott kérdés lehet, hogy vajon mi garantálja - a Népesedési Kerekasztal egyszerű deduktív logikájának szellemében - hogy a megfelelő számú utódból tisztességes járulékfizető polgár válik? Ha a fent vázolt állapotokat nézzük, és mást sajnos nem nagyon nézhetünk pillanatnyilag, akkor elég sanszos, hogy a jobb sorsra érdemes, korosodó szülei támogatása céljából világra hozott nagykorú gyermek munkanélküliként, külföldön gürizőként, vagy feketén alkalmazva végzi.  

Nem beszélve arról, hogy méltányossági alapon borzalmas üzenete van ennek az egésznek. A képet a maga teljességében szemlélve, még a gondolata is hátborzongató annak, hogy idős korára esetleg nyomorognia kell annak, akinek saját tudatos döntése következtében, vagy önhibáján kívül nem lett/nem lehetett gyereke. És aki ráadásul egy életen át tisztességesen adózva eltartotta az akkori időseket. 

Végül: biztosan vannak sokan olyanok, akik ahhoz a korosztályhoz tartoznak, amely közelről látta, hogy a szülészet ajtaja fölé ez van kiírva: "asszonynak kötelesség, lánynak dicsőség". Vannak, akik pontosan tudják, hogy különféle egészségügyi megfontolásokra hivatkozva anno bizony megadóztatták azokat a fiatal nőket, akiknek nem volt gyerekük. Nos, a naftalinból előkapott gyermektelenségi adóra való emlékeztetéssel nem tippeket kívánok adni, hanem a szóban forgó, nyugdíjjavaslattal kapcsolatos tervek tudomásulvételével tiltakozni szeretnék régmúlt idők embertelen rendeleteinek bármilyen újragondolása ellen. 

Mert persze szép dolog, nemes dolog állami megrendelésre szülni, miután az ember állami megrendelésre megfelelő párt választott magának. Nem kétlem, hogy előbb-utóbb törvényi dimenziót is kölcsönöznek ennek a nem kicsit morbid javaslatnak, amelynek nyomán a demográfiai trendek kopernikuszi dimenzióban minden bizonnyal teljesen megfordulnak. És lesz nyugdíj is szépen, ahogy kell. Hacsak addig le nem nyúlja a mindenről gondoskodó állam.

De komolyra fordítva: továbbra is elképesztő az a kormány, amely a szociális érzéket, a probléma-centrikus stratégiai tervezést dilettáns ötletekkel, anakronisztikus és mélyen valóság- és életidegen javaslatokkal tekinti kiválthatónak, amely a demográfiai problémákat és folyamatokat állami asszisztenciával körített hajmeresztő ötletekkel kívánja kezelni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr516470787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2014.07.04. 09:01:54

Szerintem senki ne kapjon nyugdíjat, megszűnik a vita.
Munka halálig. Bár a nyugdíjjárulékok kiesése mellbe vágná az országot.

Na de ha a gyerekszám szerint lesz nyugdíj, itt a romák mekkája lesz.

Atika!!! 2014.07.04. 09:10:05

Kicsit hibás a kiinduló állapot. Nem csak az kapna nyugdíjat, akinek gyereke van, hanem az magasabb nyugdíjat kapna akinek van, ha jobban tetszik, akkor kevesebbet kap az, akinek nincs. Aból kiindulva, hogy egyre kevesebb embernek kell egyre több nyugdíjast is eltartania, így még érthető is a dolog. Persze lehet a végtelenségig tömni a nyugdíjkasszát...
Az pedig, amit a családok utálói gyermektelenségi adónak hívnak, az létezik és családi adókedvezménynek hívják.

SemBoga 2014.07.04. 09:10:58

gyerekekre szükség van, pláne a nyugdíjrendszer szempontjából - ez tény

de talán úgy lenne értelme egy ilyen dolognak, hogy egyrészt a feltételek és a körülmények adottak a gyerekvállaláshoz (a legfontosabb a biztonság és a kiszámíthatóság)

ezt követően lehetne olyan, hogy a gyermekek által fizetett nyugdíjjárulék egy része a szülőkhöz vándorol

CBI 2014.07.04. 09:11:10

Nem gyerekszém szerint, hanem a gyerekek által befizetett TB-t kapja meg a nyugdíjas szülő. Ez a mai számítógépes nyilvántartás mellett megoldható.
De ez régen is így működött, akinek volt gyereke az dobott egy kenyeret az öregeknek. Ez most intézményesítve lenne.

flort 2014.07.04. 09:16:00

Már nem azért, de ezek a klassz ötletek hivatalosan is megvannak valahol, vagy mindenki csak a saját kombinációit írja be?

[Ha bármelyik változat igaz, nem kicsit cinikus az a hozzáállás, hogy a bármilyen okok miatt meddő párokat, akik éveken át görcsöltek legalább egy gyerekért még öregségükben is jól megalázzák. Nagyot csalódnék, ha ez nem sértene legalább egy alapjogot.]

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.07.04. 09:21:31

az erto utanaolvasas nem artana...
nem arrol szol hogy automatice kap nyugdijat a 20 gyerekes ciganyasszony 0 ev munkaiszonnyal mig a gyermektelen meg semmit nem kap hanem arrol szol hogy az egy szorzo lesz
tehat a nyugdijjogosultsag eleresehez be kell fizetni mindenkeppen nyugdijjarulekot

valaki senki 2014.07.04. 09:22:36

Elképesztően barom ötlet, több szempontból is. A teljes kukába dobása a szolidaritás-elvű nyugdíjnak, a másik meg ugyebár már elköltve..... az a jelképes 3000 milliárd, ami mára közel 4000 lenne... Ha nem a munkában eltöltött jelképes 40-50 évnyi idő alatt befizetett járulék a vetítési alap, akkor semmi gond! Adják vissza az általam eddig nettó befizetőként befizetett szolid 20-25M Ft -omat, én megígérem, hogy nem nyalókázom el, hanem félreteszem nyugdíjas éveimre, oszt jó napot! Addigra az a lé lesz havonta anniy, hogy pont lesz@rom az állami nyxugdíjat. Viszont ahhoz az kell, hogy azt amit ezek szerint az adón felüli sarcként kiszedtek a zsebemből, vissza nekem, mert csak! És most még a magánnyugdíjas lenyúlásomról csak érintőlegesen volt szó...

Trackers 2014.07.04. 09:25:02

Nem kicsit sarkítassz, és csúsztatsz.

Valójában itt néhány százalékos eltérésről van szó a tervben, nem pedig arról, hogy kap valaki nyugdíjat vagy sem, a gyerekek függvényében.

Ám az ötlet szerintem sem lenne igazságos.
Hiszen nyugdíjat a ledolgozott évek soránt levont járulékok okán kapunk, nem a gyermekek miatt.

A gyerek nemzés ösztönzésére a családi adókedvezmény kiszélesítése, és tovább gondolása a megfelelő módszer.
Vagy bármi más, ami a rendszeres jövedelemmel rendelkező embereknek segít a gyereknevelésben, illetve ösztönzi őket.

Más szemszögből viszont, a nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága a társadalom elöregedése okán közismert tény.
Azaz előbb utóbb, kormányoktól függetlenül, drasztikus csökkentések lesznek, ha tetszik, ha nem.

A csökkentés kétféleképpen képzelhető el:
- vagy súlyozottan vonjuk el, bizonyos szempontrendszer szerint.
- vagy mindenkitől ugyanannyit vonunk el.

Ez a lehetőség, miszerint gyerek után súlyozunk, vélhetően ösztönözőleg hathat a jelenleg aktív rétegekere, így van létjugosultsága ennek az ötletnek, akkor is, ha nem igazságos első ránézésre.

2014.07.04. 09:30:05

a felesleges gyerekszaporulatot meg levágják és megy a kolbászba? mi a lófasznak nézik az embereket, tenyészállatoknak?

lilly.alien 2014.07.04. 09:38:01

Havi bruttó kétmillióért nagyon szívesen bevállalok egy egész focicsapatot, de Viktátor ne szóljon már bele, hogy mit csinálok/kellene csinálni a hálószobában.

sw_engineer 2014.07.04. 09:41:28

@Laca74: Ott a pont.
Aki ma 30 éves, azt qrvára nem érdekli mi lesz vele 65-70-75 évesen. Az emberek többségében ezért nem verte ki a biztosítékot az, hogy a MNYP-k felszámolásával milliókat loptak el a majdani nyugdíjából (bezzeg ha ma kivesznek 300 Ft-ot a pénztárcájából, akkor képes miatta felgyújtani Budapestet). Aki meg 50 fölött van és "elérhető" (de egyre távolodó) közelségben van neki a nyugdíj, az már semmit sem tehet.
Ezért igazságtalan, sőt tovább megyek, egy agyrém ez az elképzelés.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 09:58:02

En meg azt mondom, hogy egyszeruen nyirjunk ki mindnekit, aki belepofazik masok maganeletebe, igy is csokkentve a majdan eltartandok szamat.

Reformista Pista 2014.07.04. 10:05:13

Egyrészt az egy dolog, hogy az illető is eltartotta aktív korában az akkori időseket. Ez feltétele is az öregségi nyugdíjnak. Ez azonban a gyermeket vállaló emberekre is igaz, akik emellett az ő nyugdíjuk előteremtéséhez gyerekekkel is hozzájárulnak, így valóban nem hülyeség ezt anyagilag is értékelni.
Azonkívül a gyerekvállalás mindenkinek szabad döntése, viszont belátható, hogy a gyermekvállalással a kiadások megnőnek, így ha már egy illető gyerekkel nem járul hozzá a jövő járulékfizetők biztosításához, és ezen igen sokat spórol, attól igenis elvárható, hogy nagyobb rész támaszkodjon a saját megtakarításaira, hiszen jóval több lehetősége volt rá, mint ugyanolyan jövedelmű gyermekes társának.

Persze a legegyszerűbb az lenne, ha töredékére csökkentetnénk a nyugdíjakat, a járulékokkal együtt, és mindenkit tartsanak el az utódai. Évezredekig működött, sokkal jobban, mint a jelenlegi pilótajáték nyugdíjrendszer. Nem is volt népességfogyás akkoriban...
A hatása hasonló mint a kerekasztal javaslata, cserébe még plusz bürokráciával sem jár.

M_R 2014.07.04. 10:05:45

Több gyerek = több jövőbeli munkanélküli... Akiket megint csak a gyermektelenek adójából tartanak el. Remek...

fifibá55 2014.07.04. 10:05:50

@Alec: Nem lehet, mert a zunió nem engedi a gyerekből kolbászt :(

fifibá55 2014.07.04. 10:09:16

@Reformista Pista: "Persze a legegyszerűbb az lenne, ha töredékére csökkentetnénk a nyugdíjakat, a járulékokkal együtt, és mindenkit tartsanak el az utódai."

Szerintiem a legegyszerűbb az lenne, ha a jelenlegi nyugdíjrendszert kizárólag öngondoskodási/magánbiztosítási rendszerrel cserélnék fel, és a következő generációk már ilyen rendszerben kezdhetnének.

béla a görög (törölt) 2014.07.04. 10:16:37

Mondjuk kicsit sem zavarja azt aki ilyen baromságokat kitalál, hogy a nyugdíjjárulékot (is) a munkabérből vonják, utána fizetik?
Értem én, hogy nagyon szeretnék eltartatni magukat de nem fog menni.

Reggie 2014.07.04. 10:21:26

En azt szeretnem, hogy az allami nyugdijrol legyen lehetoseg lemondani, de akkor jarulekot se kelljen fizetni.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 10:23:01

@Reformista Pista: "és ezen igen sokat spórol" csak halkan jegyzem meg, hogy a budos kurva anyadat! Min sporol te hulye?

flort 2014.07.04. 10:28:08

@Reformista Pista: "Azonkívül a gyerekvállalás mindenkinek szabad döntése" - csatlakozom az előttem szólóhoz: a büdös kurva anyádat, te faszfej.

nu pagagyí 2014.07.04. 10:29:24

Az emberek azért fizetnek nyugdíjjárulékot a jövedelmükből, hogy befizetésükkel arányos szolgáltatást kapjanak. A tőlük levont járulék az ő pénzük, ha az állam nem tud érte legalább olyan mértékű járadékot (nyugdíjat) garantálni, mint egy magánbiztosító, akkor sürgősen hagyjon fel az erőlködéssel, adja vissza mindenkinek megfelelő hozammal a pénzét, hogy maguk tudjanak gondoskodni saját magukról.

Az agyrokkant tanács tagjai pedig szüljék tele a Kárpát-medencét szak-, segéd- és közmunkással, ha kedvük van hozzá, mert speciel ezeket keresi a piac.

Bár átlagmennyiségű gyerekem van, de nem várom el egy gyerektelentől, hogy a saját jövedelméből finanszírozza az én gyerekeim nevelési költségeit és azt sem, hogy ha már megöregedett, az aktív korában befizetett járulékai is kevesebbet érjenek, mint az enyém.

Ez az idióta ötlet a magántulajdon elleni újabb támadásként értékelhető.

Broad 2014.07.04. 10:34:00

Ismerek olyan házaspárt, aki annyi pénzt költött arra, hogy gyereke lehessen, amennyit sok ember életében nem fog befizetni a nyugdíjalapba. Nekik nem jött össze, velük mi lesz?

Démonmac1 2014.07.04. 10:38:13

és aki beteg,(és azért nem képes gyerekszülésre, mert mondjuk nincsen méhe) az meg dögöljön meg?
Nem ettől a szabályozástól lesz sok gyerek, hanem gazdaságfüggő.
Hiába a szakajtónyi pereputty, ha nem tudod eltartani őket, mert nincs miből.
Ha az emberek tapasztalják majd, hogy van létbiztonság, és jobban megbecsülik / megfizetik őket.
Itt az ember a mérhetetlen korrupciót, és pöffeszkedést látja, rengeteg barátom és kedves ismerősöm, hagyta ott ezt az országot a jobb megélhetés reményében örökre.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 10:41:18

@Broad: Te egy ilyen hazaspart ismersz? En kapasbol negyet.

Broad 2014.07.04. 10:48:29

@Szelid sunmalac: sajnos többet is ismerek, ez csak egy példa volt.

Gazz 2014.07.04. 10:48:29

A nyugdíjat a társadalom fizeti. Tdomásul kell venni, hogy a társadalomnak mások az érdekei, mint az egyénnek. Az egyénnek lehet olyan döntése, hogy lemond a reprodukcióról, a társadalomnak nem, mert az magát a létét szünteti meg.
Ezért a társadalomnak igenis magától értetődő cselekedete az, hogy az egyéneket abba az irányba befolyásolja, hogy a társadalom reprodukcióját azok biztosítsák, mivel ez csak így lehetséges.
A korlátok nélküli individualizmus a társadalom széteséséhez vezet, és ez a civilizáció visszafejlődéséhez vezet. A társadalmak fejlődése során egyre nagyobb teret kapott az individualizmus, de ennek van egy olyan határa, ami már a társadalmak létét fenyegeti. Ezen a határon vagyunk most, és ahogy a konfliktus az egyén és a társadalom között eszkalálódik, a társadalom egyre erősebb eszközökhöz nyúl.
Szerintem jó felvetés, a világ működése nem szűkíthető le anyagi javakra, emberi erőforrásra is szükség van, hogy a szolgáltatásokat fenn lehessen tartani. És ehhez az kell, hogy gyerekeket neveljünk, akár tetszik, akár nem. Az egyén igen is tartozik ezzel a társadalomnak.
Mivel jelenleg az egyének alulteljesítenek ezen a téren, ezért a társadalom is erőteljesebb eszközökhöz nyúl.
Szerintem ez így normális.

Gazz 2014.07.04. 10:50:38

Egyébként néhány fenti kommenthez annyit fűznék hozzá, hogy a javaslat elsősorban a gyerekNEVELÉSRE van kihegyezve, nem szülésre, tehát az örökbefogadást igenis méltányolja a javaslat.

nu pagagyí 2014.07.04. 10:50:39

@Reformista Pista: Ha nem tudod eltartani saját gyerekedet, miért gondolod, hogy más el fogja tudni. Hereországban persze természetes, hogy nem arra törekszel, hogy képezd magad és lehetőleg olyan értékes munkát végezz, amellyel megfelelő jövedelemre tehetsz szert, magad és családod eltartásához, hanem arra, hogy a költségeidet mással fizettesd meg.

Szerintem bőven elég, egy szegény országban meg pláne, ha az állam mindenki adójából csak intézményeket finanszíroz: bölcsődét, óvodát, iskolát, abból a célból, hogy a gyerek ne legyenek olyan sötétek, mint szüleik, másrészt a szülők gyereknevelés mellett termelni is tudjanak, hogy megkeressék azt, ami családjuk eltartásához szükséges. Ezen kívül csak a rászorultakra kell költeni szolidaritásból és mert mindenki kerülhet nehéz helyzetbe.

Az is téves sugalmazás egyébként, hogy a jelenlegi nyugdíjszabályok nem veszik figyelembe a gyerekeket. Figyelembe veszik, mégpedig méltányos módon. Annak a szülőnek, aki kiesik a munkából a gyereknevelés miatt (Tgys, Gyes Gyed), arra az időre szolgálati időt számolnak, ami növeli a későbbi nyugdíj %-át (évi kb. 1,5%), úgy hogy nem rontja az átlagkeresetet, utóbbit ugyanis csak a ténylegesen munkában töltött időre számítanak. Semmi gond nincs tehát a jelenlegi nyugdíjszabályokkal, de a here-lobbinak úgy tűnik ez kevés.

Broad 2014.07.04. 10:51:15

Ha a társadalom érdekeit nézzük, akkor az egész segély rendszert át kellene alakítani, csak a segélyhez nem mernek nyúlni.

Broad 2014.07.04. 10:52:23

@Gazz: tudod te milyen körülmények vannak örökbefogadásnál?

Gazz 2014.07.04. 10:53:35

@Broad: Igen, tudom, a gyerekem keresztapja örökbefogadott gyereket nevel, ahogy a feleségem unokatestvére is. Simán végigcsinálták, ami ehhez kellett.

oszt jónapot 2014.07.04. 11:03:40

@Reformista Pista: Az apád faszát, én fizetem, hogy a kretén gyerekeid ingyen oktatást és orvosi ellátást kapjanak.

Kivlov 2014.07.04. 11:03:48

marhaság.az kapjon nyugdíjat, aki dolgozik és van adó-, járulékbefizetése. ilyen egyszerű.

Broad 2014.07.04. 11:06:01

@Gazz: nem is arra gondoltam, hogy mi kell hozzá.

oszt jónapot 2014.07.04. 11:07:31

@Kivlov: Pontosan. Azt a kurva életbe, a sok szarházi ingyenélő kommunista mindig fel tud baszni.

röf 2014.07.04. 11:08:38

Nna, befellegzett a buziknak...

Sir Galahad 2014.07.04. 11:08:59

Nem tudom, miért kell egy egyébként értelmes javaslatot így kisarkítani és pellengérre állítani. Mivel a magyar nyugdíjrendszer felosztó-kirovó jellegű, azaz a nyugdíjasok a most aktív dolgozók járulékaiból kapnak nyugdíjat, a két dolgot nagyon egyszerűen személyhez lehetne kötni mondjuk az éves adóbevallás rendszerén keresztül. Az nem érv, hogy jajistenem, mi lesz a meddőkkel, mert létezik az örökbefogadás intézménye. Azoknak igazat adok, akik szerint a mai anyagi körülmények között a gyermeknevelés komoly áldozatvállalás, de legyenek szívesek mondani egy másik javaslatot a nyugdíjrendszer összeomlásának elkerülésére. Mert ha minden így marad, néhány évtized múlva nyugdíj címén csak filléreket fog kapni az is, aki nem kényszerből nem vállalt gyereket, hanem csak úgy, a pénzét meg elszórta - és az is, aki gyereket nevelt, és az ő gyereke tartja majd el azt is, aki elszórta a pénzét. Szerintem ez sem volna igazságos.

gezira 2014.07.04. 11:10:31

@Atika!!!: Nekem rémlik valami 3000 milliárd forintocska, amit a népek PONT nyugdíjra raktak félre.
Csak nem el lett költve/lopva??????

Sir Galahad 2014.07.04. 11:11:02

@Kivlov: Felosztó-kirovó rendszerről hallottál?

gezira 2014.07.04. 11:11:30

@valaki senki: Uppsz, tovább kellett volna olvasnom...

oszt jónapot 2014.07.04. 11:13:08

@Sir Galahad: Pont ezt a felosztó-kirovó szart kéne végre befejezni. Amire meglett volna a lehetőség, ha a komcsi fidesz nem húzza be a magánnyugdíjakat.
Azért dolgozom, hogy NEKEM legyen pénzem, nem azért, hogy esetleg kapjak valami alamizsnát, mire öreg leszek, mert "járni jár, de nem jut".

sutyerák 2014.07.04. 11:13:22

a gyerekvállalást eddig is támogatta a rendszer,hiszen a gyes alatti otthon töltött idő is munkaviszonynak számít a nyugdíj szempontjából,ha jól tudom.

gezira 2014.07.04. 11:13:48

@Reformista Pista: Végülis a meddő házaspárok nem adnak ki sokszor milliókat - már aki megteheti - a gyerekvállalásra.

gezira 2014.07.04. 11:14:28

@fifibá55: Igen, erre lett kitalálva anno a Manyup...

Reformista Pista 2014.07.04. 11:14:30

@Szelid sunmalac: a gyerek nem vállalásán spórol meg havi több tízezer forint kiadást, úgy, hogy tulajdonképpen félig potyázik, mert járulékot ugyan fizet, de nem vállal részt a jövő járulékfizetői tömeg felneveléséből. Így aztán teljesen jogos elvárás, hogy aki viszont nem potyázik, többletjuttatást kapjon, hiszen a természetbeni "befizetés" (gyermekvállalás) is egyfajta hozzájárulásnak tekinthető.

Broad 2014.07.04. 11:15:18

úgy látom megjelentek a pártkatonák osztani a gazdájuk utasításában lévő anyagot.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 11:15:26

@Gazz: Latod, ezt igy mindjart tamogatom. Kicsit erosebb eszkozok kellenek. Teged pl. kalodaba lehetne zarni, hogy egy 150 kilos, sozors apolo minden nap lefejjen, majd meginszeminaljon mindenfele nostenyeket.

@Sir Galahad: Parancsolj! Mindenki sajat maganak tegyen felre a nyugdijra es ez legyen ervenyes mondjuk a most 30 alattiaktol. Legyen egy minimalis nyugdij szocialis alapon, de kb. ennyi.
A katonak, allami alkalmazottak nyugdijat hozzakotni az atlagnyugdijhoz.
Ne lehessen egyszerre munka es nyugdij. Vagy egyik, vagy masik.
Korkedvezmenyes nyugdijat megszuntetni.
Soroljam?

Gazz 2014.07.04. 11:17:14

@Szelid sunmalac: Miért kéne?
Én nem tartozom a társadalomnak. Gyerekei vannak, nem bűnözök, rendesen fizetem az adót, a gyerekeket iskolába járatom, és nem trollkodok ostobaságokat internetes fórumokon. Magadat meg ne téveszd össze a társadalommal.

Broad 2014.07.04. 11:18:09

@Reformista Pista: ez nagyon szépen megfogalmazott mondat volt, magadtól sikerült, vagy valaki diktálta?

Sir Galahad 2014.07.04. 11:18:34

@oszt jónapot: Ez is egy megoldás lett volna, csak így néhány generáció alatt kihalt volna az ország, a pénzt ugyanis senki nem gyereknevelésbe, hanem a saját nyugdíjalapjába fektette volna be. Persze az is egy álláspont, hogy na és akkor mi van... én mindenesetre nem örülnék neki.

sutyerák 2014.07.04. 11:19:02

mintha épp ezek(nem írom ki a nevét)spekulánskodtak volna el 300 milliót a tb-vagyonból vagy húszonéve.
na,annak a kamatos kamataiból,mennyi nyugdíj jönne ki most?
-és ehelyett még mindig eltartunk ilyen sóhivatalnokokat állami pénzből ma is,miközben ezek bére mehetne a nyugdíjalapokba inkább.
-ha már ötletelgetünk vaskalaposkáim.

Sir Galahad 2014.07.04. 11:19:55

@Szelid sunmalac: Az előző hsz-omat a te figyelmedbe is ajánlom.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 11:20:09

@Reformista Pista: Na idefigyelj te kozgazdasagi analfabeta! Befizeti a jarulekokat, tehat nem potyazik semmiben, barmennyire is szeretned ezt raeroltetni. Amit a gyereken "megsporol", azzal ket lehetoseg van: felreteszi (kvazi majd nem lesz szuksege nyugdijra), vagy elkolti, amibol neked, meg a tobbi kretennek munkaja/bevetele van, hogy fel tudja nevelni a genselejtes porontyait, akikbol majd lesz jo sok miunkanelkuli. Capisci?!

Szelid sunmalac 2014.07.04. 11:21:31

@Sir Galahad: Gyereket nem a penz miatt nevel az ember, barmilyen furcsa. Alaptevekenyseg a reprodukcio. Ellenben egy kiszamithatatlan gazdasagi kornyezetben bizony szerepet jatszik abban a penz, hogy NEM vallal gyereket.

gezira 2014.07.04. 11:22:53

@Gazz: "A korlátok nélküli individualizmus a társadalom széteséséhez vezet, és ez a civilizáció visszafejlődéséhez vezet."
Szerintem vannak itt ellentmondások, mert pl. a nyugdíjrendszert anno pont azért találtak ki, hogy kordában tartsák a "korlátlan individualizmus"-t, és ne dögöljön éhen az, akinek öregkorára nincs miből megélnie.
Én egyébként olvastam valahol, hogy pl. lehet megoldás az, hogy a gyerekek nyugdíj-járulék bizonyos részét átirányítani a nyugdíjas szülőkhöz. Tehát akinek több gyereke van, ráadásul az illető többet költött az iskoláztatásukra, tehát valszeg többet is keresnek a kölkek, akkor több nyugdíjat fog kapni.
A gond mindezekkel az, hogy -mint többen is írták - az embert huszon-harmincévesen marhára nem motiválja a nagyon távolinak tűnő nyugdíj...

sutyerák 2014.07.04. 11:27:09

nem csak a félretett magánnyugdíjamat lopták el,hanem még az esetleges nyugdíjamat is el akarják lopni,-nincs szó másról. ennyi.
-egyébként aki teheti az ugysem fog takarékoskodni ezeknek,mert bármikor egy tollvonással ellophatják azt is.

-semmi sem elég a telhetetlen kisgömböcnek,amíg ki nem pukkan.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 11:27:39

@gezira: Mar ne is haragudj, de miert kapna tobb nyugdijat, akinek ott van egy rakat gyerek akik segitik, de mondjuk vilag eleteben minimalberre volt bejelentve, vagy egyaltalan nem, es miert kapna kevesebbet, akinek mondjuk nincs/nem lehet gyereke, cserebe mondjuk 10-20-30-szor annyit fizetett be a kasszaba, mint a masik, mert kepezte magat es elert valamit, es hasznara volt a tarsadalomnak?

Broad 2014.07.04. 11:28:27

Mi lesz azokkal a szülőkkel, akinek a gyereke megunva az itteni kilátástalanságot elmennek pár határral arrébb? Mi lesz azokkal, akinek balesetben, vagy betegségben meghal a gyermeke és már nincs abban a korban, hogy újra gyereket vállaljon.

Gazz 2014.07.04. 11:29:50

@gezira: Ezért kell az államnak a kezébe venni a dolgot.
Amikor a korosztályom hatalmas tömege nyugdíjas lesz, kevés lesz a fóka és sok az eszkimó. A mi nyugdíjunkat a mi gyerekeink fogják kitermelni, ahogy mi is a szüleinkét fizetjük. Aki nem nevelt gyereket, annak nincs ki termeljen nyugdíjat, ez az elv alapja.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.07.04. 11:32:02

@Sir Galahad:
Ez nem értelmes javaslat. Ez divatos javaslat. Egyébként a németek is ez van, de ott se működik, tehát lemásoljuk.

@Gazz:
Csakhogy nincs olyan társadalom. A Társadalom egy absztrakció. Az emberek azok, akik tényleg léteznek...

oszt jónapot 2014.07.04. 11:32:20

@Sir Galahad: Hát nem tudom az én ismeretségi körömben a gyerekvállalást jellemzően nem befektetésnek tekintik.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 11:34:48

@Gazz: A korosztalyod kb. 10%-a az, aki valoban penzt termel, ugyhogy a 90% oruljon a farkanak.

Gazz 2014.07.04. 11:35:07

@Lord_Valdez: Tök jó, akkor holnaptól ne fizess adót, és arra úgyis csak egy absztrakció tart igényt. Emellett tegyél meg mindent rögtön, ami eszedbe jut. Majd meglátod, mennyire absztrakció a társadalom.

inreallife 2014.07.04. 11:35:16

@Szelid sunmalac: az b+, hogy egy gyerek felnevelése 21 éves koráig 13,7 millió forint volt egy évtizeddel ezelőtti jelenáron.

másrészt a nyugdíjrendszernek ha kicsit utánaolvasol rájössz, hogy az volt a célja, hogy az akkori emberek a meglehetősen alacsony iskolai végzettségük vagy nem végzettségük miatt nem gondoskodtak az öregkorukról. az állam besegített, elvonta a bérükből és később visszaadta. az amolyan 18-19. századi relikvia.

a 21. században elvárható, hogy mindenki gondoskodjon magáról. amíg te minden évben nyaralgatsz mások a gyereknek veszik meg a sokadik tornacipót, tanszert, ruhát kaját stb, a nagyobb lakásról nem is szólva, mert amíg neked szingliként tágas a 55 nm, 3 gyerekkel már nem biztos.

hol van ez megfizetve? a havi 10.000 forint/gyerek, vagy mi?

igenis halj éhen, ha nem gondoskodtál eltartóktól, vagy nem tettél félre. a társadalom szempontjából te egy zsákutca vagy...

Gazz 2014.07.04. 11:35:55

@Szelid sunmalac: Megint nagyon okos voltál. Köszönjük, majd értesítünk.

Reformista Pista 2014.07.04. 11:36:37

@Szelid sunmalac: fuss neki, hátha felfogod, te zseni.. :D

Kivlov 2014.07.04. 11:39:35

@Sir Galahad:
ja, épp azt szopjuk vagy 20 éve. :D

oszt jónapot 2014.07.04. 11:40:01

@sutyerák: Ennyi. El kell csalni lehetőleg minden adó- és járulékfizetést.

Amadeus62 2014.07.04. 11:40:12

Elmennek a kurva anyjukba! A gyerek tartsa el saját magát, épp elég az is ebben a kurva országban, nem majd még az öregét is tartsa el. Azért fizetem a kibaszott nyugdíjjárulékot, hogy legyen valami kis nyugdíjam, másrészt azt a 3000 milliárdot is szépen "megvédték".

midnight coder 2014.07.04. 11:40:19

@Szelid sunmalac: + Ha nem fizettél nyugdíjjárulékot, nincs nyugdíj.
Az meg nem tudom miért jó a társadalomnak, ha azok kapnak nyugdíjat, akik 14 évesen már a második gyereket csinálják.

Amadeus62 2014.07.04. 11:41:02

@Reformista Pista:

Meg a kurva anyád! A hozzád hasonló kommunista mentalitás miatt vagyunk ott, ahol épp vagyunk!

oszt jónapot 2014.07.04. 11:42:42

@inreallife: Akkor a gyerekeid oktatását, utazási kedvezményét, orvosi ellátását kifizeted, vagy azt azért fizetheti az állam azoknak a járulékaiból is, akik nem vállalnak gyereket?

Szelid sunmalac 2014.07.04. 11:44:23

@inreallife: Es mit gondolsz te szerencsetlen, a masik ember mit kezd a 13,5 milliojaval? Elegeti a kertben? Mit gondolsz, a befizetett jarulekaival mi lesz? Amibol iskolat epitenek a gyerekeidnek? Meddig latsz te szerencsetlen? Az orrodig?

@Gazz: @Reformista Pista: Kifogytatok ez ervekbol?

inreallife 2014.07.04. 11:44:46

@Sir Galahad: a nyugdíjrendszer megszűnt akkor, amikor a világháborúkban az arra befizetett pénzeket elköltötték és utána átálltak az aktívak befizetéseire. csak eddig senki nem merte kimondani. most jön a feketeleves, nincs nyugdíjra pénz. lehet dolgozni élethosszig mindenkinek, én vállalom.

kitalálom, kik nem vállalják. az 50+ -os korosztály, ők szépen megnyúznák az utódaikat,l pláne azok, akiknek gyerekük sincs.

én meglehetősen utálom a fideszt, de ez egy remek reform lenne a nyugdíjválságra. az igazi az lenne, ha megszűnne még ma, jelentősen csökkentené a kivándorlást az országból...

Publius Decius Mus 2014.07.04. 11:52:49

Egyértelműen unszimpi a tervezet, csak a bökkenő ott van, hogy akkor mi legyen?

A számok makacs dolgok. A Bismarck által kitalált rendszer egy olyan Európában született, ahol családonként 10 fölötti gyerek született, olyan sok, volt, hogy több világháború kellett az eltakarításukhoz.

Ma ez már nem megy, hiába a bűvészkedés. Az meg, hogy a felnövő gyerekek olyan emberek tömegeit tartsák el, akik nem gondoskodtak a saját nyugdíjukról, nem lesz nekik elfogadható.

Hiába a bankbetétek, ha hiányzik mögűle a populáció, ráadásul tömegek voltak minimálbéren, nyugdíjalap is nuku.

inreallife 2014.07.04. 11:53:24

@oszt jónapot: érdekes, az "ingyenes" egészségügyre hivatkozol? ahol csak az antibiotikum 4000 forint gyerekenként ha éppen végigfertőzték egymást? hol élsz te ember? tudod te mi pénzbe kerül, ha a gyerek beteg? már eleve ugrik a fizetés jelentős része, mert otthon marad vele valaki...

de fordítsuk ki akkor mégjobban a szitut. nézzük a társadalom szempontjából. távol álljon tőlem, hogy a hangyákhoz hasonlítsam az embereket, de észre kell venni, hogy a társadalmaknak többféle szükséglete van, ami nem mindig esik egybe az egyének szükségleteivel. ebből következik, hogy vannak, akik gyereket nevelnek, vannak akik meg dolgoznak, hogy fenntartsák a társadalmat. te a szorgos hangya kategóriába tartozol, mert másra nem vagy képes vagy hajlandó.

ergó egész életben arra ítéltettél, amit szabadon választottál, hogy az utánad felnövekvő generáció minél magasabb szintre való juttatását elérd. ez abban valósul meg, hogy annyit adózol, amennyit csak tudsz. csak szólok, hogy ez egy "never ending project". kilépni belőle a margit hídon lehet, akire haragudnod kell azt úgy hívják evolúció...

Sir Galahad 2014.07.04. 11:56:17

@Szelid sunmalac: Persze, nem a pénz miatt nevelünk gyereket. A javaslat teljes félreértése az, hogy "gyerekvállalásra kényszerítik" az embereket a nyugdíj érdekében. Ez egyszerűen a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer törvényszerűségéből fakad. Ez olyan, mint ha azt mondanád, a Nap arra kényszerít, hogy húzódj árnyékba. Nem, nem kényszerít semmire, de ha nem mégy árnyékba, leégsz. Ennyi.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 11:56:50

@inreallife: Meghajlok az ervelesed elott! Megadod a szamlaszamod, hogy atutalhassam a fizetesem a kolkeidnek, vagy szoljak a munkaltatomnak, hogy egybol oda menjen?

Sir Galahad 2014.07.04. 11:57:23

@oszt jónapot: Ha annak tekinti, ha nem, valójában az is.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 11:58:42

@Sir Galahad: Tudod mit? Ha mar szocialis szempontbol nezzuk, miert nem mondjuk azt, hogy akkor aki eddig/innentol nem fizetett be a kozosbe, az nem kap a kozosbol? Nem lenne egyszerubb?

Sir Galahad 2014.07.04. 12:02:06

@Szelid sunmalac: Lehetne mondani, mellesleg támogatnám is, de ez nem oldaná meg a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának problémáját, márpedig a cél ez volna.

Publius Decius Mus 2014.07.04. 12:03:39

@Szelid sunmalac: Ez közgazdasági egy félreértés, hogy önmagában a félretett pénzek fedezik az öregkort.

Megmagyarázom egy extrém példával. Mondjuk ezer embernek lesz egy gyereke, de egy rakás lóvét félretesznek. Utána sorban állnak nála, hogy vágja le a hajukat, vezesse el a nyugdíjas buszt a parkba, vágja fel a szalámit a boltban, stb. Pillanatok alatt milliókat fog kérni a szolgáltatásokért, tehát a pénz nem fog sokat segíteni.

Persze mivel nyitott rendszerről beszélünk az áruk jöhetnek külföldről is, ahol vannak munkaképes tömegek. De amint már tömegesen embereket is kell importálni a szolgáltatásokhoz, az egész rendszer borul és sokkok tömege éri minimum, vagyis szar lesz az élet több okból.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 12:04:31

En nagyon szivesen vallalom, hogy kilepek a rendszerbol. Hajlando vagoyk minden szolgaltatasert fizetni, a nyugdijamat majd en eloteremtem, nem kerek semmit. Cserebe nem is fizetek be semmit. Szerintem lenne meg igy egypar polgartarsam. A "szorgos kis hangyak" meg, akik a sajat erdekeiket a "tarsadalomnak" hazudjak, boldoguljanak, ahogy tudnak. Szarok ra, hogy a kolkeik kinek fizetnek majd mennyit, tudniillik ok is leszarjak hogy en most mennyit fizetek az o kolkeiknek.

Publius Decius Mus 2014.07.04. 12:05:42

@Publius Decius Mus: Még annyit, hogy gazdag, világnyelvet beszélő országokban egy kicsit jobban lehet pótolni a hiányzó fiatalokat, de még nekik is fáj ez.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 12:06:09

@Publius Decius Mus: Mintha most nem kvazi eleted vegeig dolgoznal! Mellesleg hiaba van szolgaltatas, ha nem tudod megfizetni. Kerdezz meg kerlek egy kisnyugdijast.

inreallife 2014.07.04. 12:09:26

@Szelid sunmalac: érdekes meglátásaid vannak. akkor a világháború után olyan jó gazdasági helyzet volt, hogy mindenki gyereket akart. nem is egyet, egyből 4-et.

te nem teljesíted a társadalom egyik alapkövetelményét, hogy biztosíts utódokat. csúnya büntetésed lesz, szénné fognak adóztatni és nem kapsz nyugdíjat. ja, hogy te csak nyaralgatni akartál, meg a haverokkal bulizni meg különben is te nem akarsz másokhoz alkalmazkodni? nosza, akkor gyerünk vissza a szalag mellé és termelj tovább, mint a kisangyal... más hasznosat úgyse tudsz tenni...

oszt jónapot 2014.07.04. 12:10:02

@inreallife: Ettől függetlenül az iskola az én járulékomból is épül, az orvos, tanár az én járulékomból is kapja a fizetését.
Ezeknek a befizetéseimet én nem használom fel, hanem azért fizetem, hogy a te gyereked termelje ki a nyugdíjamat.
Én benne vagyok az öngondoskodásban, de valahogy ez nektek komcsiknak sosem tetszik.

Atika!!! 2014.07.04. 12:10:57

@gezira: Előszöris: azt egyáltalán nem az emberek rakták félre a SAJÁT pénzükből (értsd: nem a nettó fizetéseden felül rakták azt félre). Azt az ÁLLAM rakta félre az emberek nevén elkülönített számlán. Ha szerinted ez nem így van, akkor valamit rosszul tudsz. Gondold át:
1. Csökkent emiatt a nettó béred, azaz emelkedett valamilyen adód/járulékod? (Később volt nyugdíjjárulék-emelés, amikor már látszott, hogy a rendszer fenttarthatatlan, és nagy kiesés az államkasszának.)
2. Te magad mentél oda a pénztárhoz és fizetted be a megkapott fizetésedből a mnyp-be a pénzt? (A kötelező mnyp-ről van szó, nem a továbbra is létező és működő önkéntesről.)
A két kérdésre a válaszod biztosan a NEM. Tehát az nem a te saját, megkeresett fizetésedet csökkentette, hanem az állam bevételét.

Az valóban vitatható, hogy a pénzátrak gyakorlatilag kötelező megszüntetése jó vagy rossz döntés volt-e. Ésszel élő ember mindkettő mellett tud érveket és ellenérveket felhozni. De ennek az alapja az, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy mi hogyan működik.

Nem mellesleg sem a blogbejegyzés, sem az én hozzászólásom nem a mnyp-ről szól. Hogy is jött a képbe?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.07.04. 12:11:33

Az jogos, hogy akinek több a gyereke, az magasabb nyugdíjat kapjon, bár az igazi az lenne, ha mindenki a saját vagy a gyerekei által befizetett nyugdíjjárulék összegétől függően kapna nyugdíjat - mintha ilyesmiről hazudozott volna pár magyar politikus az elmúlt 4 évben...

DFK 2014.07.04. 12:11:48

Milyen kár, hogy már a poszt címe is hazugság.
Igen, a gyereknevelés befektetés (anyagi és nem anyagi) a jövőbe, ha közgazdaságilag nézzük.

Szólok, azok, akik most fújolnak és irigykednek a gyerekesekre, azok lesznak azok, akik szintén tartják majd a markukat a mi gyerekeink által fizetett nyugdíjért és szociális rendszerért.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 12:19:22

@inreallife: 1. Kibaszottul meglepodnel, ha hirtelen kiszallnanak ezek a hasztalan emberek a te kis hangyavilagodbol!
2. Enyhen vagy csak fasiszta, hogy kvazi torvenykent kezeled, hogymarpedig gyereket kell csinalni
3. Ugy gondolod, hogy marpedig mindenkinek teged kell kiszolgalni. De vajon miert nem mondjuk a kolkeidtol varod ezt, miert masoktol?
4. Nezd meg Indiat es Kinat, es vesd ossze az aranyokat, mekkora resze el mleyszegenysegben a nepessegnek, pedig szaporodnak agyba-fobe
5. Barmilyne fura, bizony nevelek gyereket, de ettol meg nem vagyok kreten.
6. Ezt a szalagos munkat kurvara benezted baratom.

2014.07.04. 12:19:50

@DFK: nem fójolnak, nem irigykednek, egyszerűen szeretnék megtartani maguknak a választás jogát mert hiszed vagy sem a gyerekvállalás/nem vállalás nem csak közgazdasági kérdés hanem az egyén szempontjából annál sokkal több.

Jelenleg meg ők fizetik a te szüleidnek a nyugdíját úgyhogy csendben lehet maradni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.07.04. 12:21:12

@lavór: Ezért kell, hogy ne nyugdíjjogosultság járjon a gyerekért, hanem felszorozzák a nyugdíjat. Vagy esetleg nem gyerekenként, hanem nyugdíjjárulékot fizető gyerekenként...

inreallife 2014.07.04. 12:22:12

@Szelid sunmalac: öreg, nem tudod forintosítani azokat az át nem aludt éjszakákat, amiket a gyerek mellett mások 7/24-ben végeznek. ez nem csak a befizetésről szól. persze lehet a javadra lehet írni, hogy sokat beteszel a rendszerbe, de ez mind semmi ahhoz képest, ami egy gyerek felnevelésével jár. nem véletlenül nincs gyereked. egyrészt böszme vagy és rád se néznek a csajok, másrészt bele is döglenél, lerí a mondanivalódból.

szóval marad az alaphelyzet, fizetgesd csak befele amit be kell fizetni, és örülj, hogy nem vagy eltávolítva a munkaerőpiacról, mint evolúciós zsákutca, aki a többiek elől veszi el a munkahelyet és fizetést, akik nemcsak, hogy dolgoznak, de még gyereket is nevelnek.

régen is "szégyen" volt gyerektelennek lenni, most úgy látszik eljutottunk arra a pontra, hogy a társadalom is megveti ezeket a maguknak élőket. te a társadalomnak ha már befizetni sem vagy hajlandó semmit sem érsz. egy öncélú kalandor vagy, de azt inkább csináld máshol, ahol tolerálják az asztalra csapkodásodat...

Szelid sunmalac 2014.07.04. 12:23:24

@Online Távmunkás: A nyugdijjarulekot fizeto gyerek nem rossz otlet, csak epp meddig es hogyan? 25 eves koraig nem olgozik, mondjuk utana munkanelkuli, meghal a szulo, nem kapott nyugdijat. 17 eves koratol dolgozik, aztan 30 evestol meg munkanelkuli, akkor meg kapott nyugdijat?

igazi Ténytár 2014.07.04. 12:23:33

@Atika!!!: Ott bukik az elmélet, hogy ami energiát, pénzt a gyerekek 18-23 éves koráig rákölt az ember abból telne nyugdíjra bőven (feltéve félrerakja arra és nem feleli).

Tehát ez nem fog működni érvnek a legyen több gyerekhez.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 12:27:10

@inreallife: Na megegyszer te szerencsetlen! VAN gyerekem, ugyhogy pofad alapallasban! Te nekem ne akard mar megmondani hogy mivel jar, mert en mar a nehezen tul vagyok. Es erdekes modon ettol nem lettem fasiszta, akinke mindenkinek ala kell rendelni magat, mert o szulo! Te valami faszom osanya lehetsz, aki mindenkit lenez, akinek nincs gyereke. Nos, velem befurodtel, de legalabb sikeresen bizonyitottad mekkora hatalmas fasz vagy.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.07.04. 12:30:31

@Gazz:
És mégis hogy fogom meglátni? Ha én itt körülnézek, látok sok embert, de a társadalmat sehol. Hol található ez a bizonyos társadalom? Van a társadalomnak keze netán? Nincs.
Tudod, hogy kinek van? Az embereknek.

Amikor azt mondod, hogy a társadalom fizeti a nyugdíjat, akkor valójában azt mondod, hogy az emberek fizetik. Amikor azt mondod, hogy az egyén lemondhat a reprodukcióról, a társadalom nem, akkor annak nincs értelme. Hogy reprodukálódik a társadalom? Láttál már terhes társadalmat? Nem, mert olyan nincs. Sok-sok egyén van, akik x százalékban reprodukálódnak.
Amikor azt mondod, hogy az egyén tartozik a társadalomnak, akkor azt mondod, hogy az egyén tartozik a többi embernek.
Amikor olyat mondasz, hogy "Mivel jelenleg az egyének alulteljesítenek ezen a téren, ezért a társadalom is erőteljesebb eszközökhöz nyúl.", akkor valójában azt mondod, hogy egyes emberek kényszerítenek más embereket. Azaz, legyen egy hatalmi központ, aki rendelkezik más emberek életéről.

inreallife 2014.07.04. 12:31:23

@oszt jónapot: faszt vagyok komcsi. nekem nem okozna lelki válságot, ha orbánt meg gyurcsányt egymás melletti cellába zárnák. tróger mind a kettő, meg a kedves elvtársaik is. ezt csak úgy a személyeskedésre...

te épp azon dolgozol, hogy a társadalom perifériájáról is kiszorulj. tudod a munka nem ott ér véget egy családos embernek, hogy délután 4-kor kiesik a csavarhúzó a kezéből. az otthon végzett munka, pl a gyerekkel való tanulás nincs forintosítva. nem látszik a gdp-ben sem. ahogyan az iskolába hordása sem, meg a rengeteg egyéb dolog, ami a gyerek nevelésével együtt jár, hogy később adófizető állampolgár legyen belőle.

mivel 0 forintot kapunk érte, ezért teljesen jogos elvárás az, hogy a gyerekeink nektek is termeljék a nyugdíjat, mert az nektek jó. hát tudod öcsém, nem jó. emiatt merült fel a fenti meglehetősen puha tervezet...

mindenesetre még azt is el tudom árulni, hogy nem is lennék érintve ebben a témában, lévén már rég ott hagytam az országot az egész családdal. mert olyan családbarát volt. ettől függetlenül támogatom az ezirányú elmozdulást gondolván az otthon maradottakra...

2014.07.04. 12:36:19

@inreallife: szakadj már le a pénzről. Ha az a gyerek először jár, szólal meg, látod ötöst hozni az iskolából, lesz akire öreg korodban támaszkodj, örülsz ha hozza a z unokákat az meg mind a pozitív része a dolognak amit az aki nem vállal gyereket nem kap meg. Ha számodra 7/24 sírást jelent csak a gyereknevelés ne is vállalj.

esprit 2014.07.04. 12:40:10

Ennyi fasz, önző degenerált csírát ritkán lehet olvasni.
(Egy 3 gyerekes adózó, aki az első 8%-ban benne van az adózás terén.)

a blikkről örökre kitiltott topi mackó barátja 2014.07.04. 12:40:49

Nekem lenne olyan javaslatom, kibővitve a a kört, hogy akinek legalább 4 gyereke van, az se kapjon egy büdös vasat sem, tartsa el a gyereke, ha meg 5 gyereke van, és van közte pl focista, azt meg pláne!!

böktmb

inreallife 2014.07.04. 12:42:46

@Szelid sunmalac: na, csak kibújt a szög a zsákból. akkor te most kinek a mundérjának a becsületét véded? és pontosan milyen okból kifolyólag?

most vagy bekamuztál valamit, hogy élét vedd a mondanivalómnak, valljuk meg nemnagyon lehet ellene érvelni, vagy pedig egyéb számító szándékok vezérelnek. én az előbbire hajlok, úgyhogy húzzál vissza melózni meg adózni, mert ezt várja tőled a társadalom, te köcsög!

bocsánat, homéroszt akartam írni, csak nem voltam biztos benne, hogy jártas vagy az ógörög kultúrában... :)

amúgy nem haragszol, ha a két ellentmondó megnyilvánulásodat egymás alá másolom? csak úgy hitelességképpen, hogyan vélekedsz a gyerekekről...
" Amit a gyereken "megsporol", azzal ket lehetoseg van: felreteszi (kvazi majd nem lesz szuksege nyugdijra), vagy elkolti, amibol neked, meg a tobbi kretennek munkaja/bevetele van, hogy fel tudja nevelni a genselejtes porontyait, akikbol majd lesz jo sok miunkanelkuli."

" VAN gyerekem, ugyhogy pofad alapallasban! Te nekem ne akard mar megmondani hogy mivel jar, mert en mar a nehezen tul vagyok."

szóval akkor bizonyára terelni akartál és a férfiakra gerjedsz. hát jó nagy slamasztikában vagy, nem elég, hogy az evolúció kibaszott veled, még a társadalom is szeméttelepre hajít... ÍJ... :)

gezira 2014.07.04. 12:44:03

@Atika!!!: "Persze lehet a végtelenségig tömni a nyugdíjkasszát... " -írtad. Erről nekem csak úgy beugrott.
A manyup-os vitát nagyon sokan nagyon sokszor lejátszották, nem nyitnám újra.
Amit írtál, abban totál igazad van, csak az maradt ki, hogy egy idő múlva többé-kevésbé önfenntartóvá vált volna a rendszer, és kiválthatta volna a mostani szar felosztó-kirovót, amiről itt éppen szó van.
Persze, "potyautasok" mindig lesznek.
De hát ez a vonat már elment, lehet tehát agyalni a hogyantovább-on.

inreallife 2014.07.04. 12:47:58

@Lord_Valdez: gratulálok sikerült bebizonyítanod egy fogalomról, hogy nem élő dolog. bár ezt senki nem is állította. ellenben populizmusra meg az önfelmentésre kiváló lehetőség...

inreallife 2014.07.04. 12:52:52

@Alec: nekem nincs problémám a gyerekneveléssel. csak a $$$-ban gondolkodóknak, akik azt centizgetik, hogy mennyit fizetnek be és mennyit akarnak cserében, azoknak megemlítettem, hogy van olyan aspektus is, ami nincsen forintosítva, mert azt hiszi az átlag végzettségével meg az átlagfizetésével, hogy ő aztán túlteljesítette az 5 éves tervet, és bőven fizet annyit, hogy megtehesse, hogy nem vállal gyereket...

érdekes módon, vagy írhatnám úgy is, hogy ennek ellenére, mégsem mozdul el az általa könnyebb sőt felemelőnek tartott világ irányába, helyette kamu érveket gyárt...

doktor.dikhed 2014.07.04. 12:53:34

Adják vissza a manyup pénzem, ne kelljen nyugdíjjárulékot fizetni, felezzék a szociális hozzájárulási adót, ezeket kapjam meg fizetésben (természetesen visszamenőlegesen is) és intézem én a nyugdíjamat. Jobban mint az állam.

polgarjenö 2014.07.04. 12:53:54

Értem, hogy ezek szerint minél több gyereket kéne szülni. A nőknek. A kedves kommentelők megfeledkeztek a férfiakról. Mert ők mi alapján kapnák a nyugdíjat? A nevükre íratott gyerekek után?
'Nem elég a nejedtől két gyerek?! Csípjél föl egy másik nőt!'
Ezzel már anyagilag is ösztönözni lehetne a családok széthullását.

oszt jónapot 2014.07.04. 12:54:05

@inreallife: A faszt nem vagy komcsi. Elvárjátok, hogy az egyedülállók fizessék a gyerekeitek költségeit. Kurvára semmi közöm a gyerekeidhez, én nem várok el tőles semmit, cserébe az ÉN befizetéseimet RÁM költse az állam, ne azokra akik gyereket csinálnak, de felnevelni csórók.
Nekem adják ide szépen a fizetésemet, abból vonjanak annyi járulékot, ami az állam működéséhez (rendőr, tűzoltó stb.) szükséges, aztán én majd szépen megoldom, hogy legyen nyugdíjam, orvosi ellátásom stb.
Ha te azért csináltál gyereket, hogy öregkorodra legyen aki eltart/kitermeli a nyugdíjadat, akkor fizesd szépen a "befektetésed" költségét, ne mástól várd el.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2014.07.04. 13:02:05

@Szelid sunmalac:
Nekem ez mindig is nyilvánvaló volt.

@inreallife:
Dehogynem, ő állította. Igen határozottan méghozzá. Sőt állítólag, ha nem fizetek adót, akkor még a társadalom haragját is meglátom.

@esprit:
De vajon ki is az önző? Az, aki azt várja másoktól, hogy csináljanak gyerekeket, hogy eltartsák, vagy az, aki úgy gondolja, hogy ez az ő magánügye?

t0thl 2014.07.04. 13:10:30

@inreallife: Oké és ha valaki a te homályosan ködös gondolkodásod alapján zsákutca a társadalom számára az magával hozza, hogy a társadalom még szipolyozza is ki, csak mert nyaralni menne és nem a TE gyerekednek venné meg a sokadik tornacipőt ?

Szelid sunmalac 2014.07.04. 13:13:45

@inreallife: Latom, hogy nem all ossze a kep, de erre mar nem tudom mit mondani. Egesz egyszeruen fasiszta vagy. Nem kell vedenem senki becsuletet, csak nem birod felfogni. Te ertekesebbnek tartod magad masoknal, mert gyereket nevelsz. De mitol is vagy te pontosan ertekesebb? Honnan szamitva? Ertekesebb, vagy ertektelenebb, aki mondjuk leendo munkanelkulit, vagy bunozot, vagy szellemifogyatekost nevel, aki aztan kurvara nem fog nyugdijat termelni, de meg inkabb csak a penzt viszi?!
Sir a pofad, hogy neked senki nem fizeti meg, hogy fel kell kelni a SAJAT gyerekedhez baszki! Normalis vagy te? A gyerekkel kapcsolatos teendoket boven karpotolja az orom, amit ad, te meg igy szamolsz vele? Akkor most ki is tekinti szamszeruleg az embereket?
Te torvenyekkel szabalyoznad, hogy ki mit kezdjen az eletevel? Mert TE magad ertekesebbnek tartod, amikor a gyereked neked csak nyug, amit valahogy merni kell? Hat azt hiszed te valami kurva nagyot tettel le az asztalra, mert tovabb orokitetted a selejtes genjeid?

valaki senki 2014.07.04. 13:16:10

@Reformista Pista: Kedves Reformnista Pista! Én ismerek jó néhány szülő - kedvű nőt / családot, 3-6 gyerekkel is, mind szép fehér, értjük úgye. Ez az ő döntésük. Me, ritka a vallási indíttatás, de nem is kizárólagos. Ez az ő döntésük. Kapnak érte családi pótlékot, adókedvezményt és tiszteletet is, egészségükre. De azt gondolni, hogy ott, ahol egy gyermek van, valami önzés/ lustaság / egyebek a meghatározó ok, ez nem csak avitt gondolkodásra vall, de a valóság minimális ismereteit is megkérdőjelezi. Mert ahány ház, annyi válasz születhetne arra, miért is egy a gyerek! Az egészségi állapottól, a kortól, a körülményektől, az anyagi gondokig, de akár a Föld túlélőképességétől egyéb elvi okokig, sok minden, vagy ezek valamiylen egyvelege a válasz. Ez tehát ismételten egy olyan téma, ahol 70 éves vén f&szok szeretnének döntést hozni az ivaérett korú hölgyekről, noha azok nem kis számban, már nem is ITTHON fognak szülni. Tehát nem csak tapintatlan ostobaságról, hanem direkt egysejtű gondolkodásmódról tesz tanúbizonyságot, aki e mellé oda tud állni! Persze értem én, hogy vakkomondoros gondolkodásúaknál az asszonynak a konyhában/ és a szülőszobán a helye, de azon kultúrkörökben, ahol emberként veszik számba, az önrendelkezés kérdése a gyxermekvállalási hajlandóság, és persze egy olyan szociális, társadalmi probléma, amit legfeljebb pozitív diszkriminációval igyekeznek befolyásolni,semmiképpen nem szankcionálnak!

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.07.04. 13:17:04

A gyerek magánügy!

Az már régen rossz ha a gyerek mennyiségétől függ a nyugdíj összege.

Népszaporulat pedig akkor lesz ha tényleg beindul a gazdaság és nem 150 ezer lesz az átlag nettó jövedelem, meg nem alig nettó 100 ezerből él a dolgozók többsége...hanem 400 ezerből, addig ilyen-olyan hókuszpókuszokkal nem lesz semmi.

nimonic 2014.07.04. 13:18:14

Felajánlok egy 27 éven át fizetett nyugdíjjárulékot!
Bárki viheti, nem tartok rá igényt.Apró szépséghiba, hogy szerintem abból úgyse lenne nyugdíjam nekem sem.
De jó, hogy ez nem abban az országban történik, ahol élek...

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.07.04. 13:19:59

@inreallife: @oszt jónapot:

A probléma ott van, hogy a kormány gazdasági tényezőnek használ fel élő, gondolkodó személyeket, azaz embereket (gyerekeket). A gyerek nem gazdasági tényező hanem élőlény.

kübli 2014.07.04. 13:20:58

Az elvtársak rabszolgákat akarnak tenyészteni.
" Milyen aranyos ötlet!!!"

ProsTata 2014.07.04. 13:26:53

A javaslat nem új és nem teljesen elvetendő.
Kezdjük azzal, hogy egyetlen igazságos nyugdíjrendszer lenne, miszerint senki semmit nem kap, abból él, amit addig összeszedett... Ez viszont nem megvalósítható, hiába igazságos.
Innentől fogva csak kevésbé és jobban igazságtalan megoldások vannak, mert valamelyik társadalmi csoportot valamilyen módon biztos hátrányosan érintene. Sokat számít, hogy egy nyugdíjrendszert hogyan csomagolnak és hogyan védik ki az anomáliákat. A posztot kifejezetten hangulatkeltőnek tartom, mert úgy vet el valamit (enyhén fogalmazva), hogy a részletekről nincs (nem is lehet) információja.

Merthogy:
A jelenlegi nyugdíjrendszer bedőlése csak idő kérdése és ezt a kiinduló állapot bármilyen okfejtéshez.
Aki egy gyereket nevel, vagy esetleg gyerektelen, akár egyedülállóként is, az vélhetően jobban boldogul anyagilag aktív korában, vagyis sokkal inkább tud inaktív korára félretenni, előtakarékoskodni.
Itt mondom, hogy ne gyertek nekem azzal, hogy mennyi támogatást kapnak a gyerekesek, inkább szaporodjatok, aztán rájöttök, mekkora hülyeséget beszéltek... Nekem "csak" két gyerekem van és a jövedelmem sem rossz, mégis elég nagy teher volt és lesz is még egy darabig (most egyetemista gyerekek). Ez nem panasz, vállaltam és így vagyok-voltam boldog... De a tény, az tény.
Az állam meg nem szociális alapon támogatja a gyerekeseket. Ez egy befektetés a részéről, hiszen ezek az ifjú állampolgárok egykor adófizetők lesznek. A nyugdíj és az adórendszer nagyon helyesen elkülönül egymástól, elméletben legalábbis a nyugdíjkassza ezért zárt és (elméletben) önfenntartó).
Visszatérve az igazságosságra, látható, hogy saját, vagy más gyerekei(nk) fizetik a mi majdani nyugdíjunkat. Logikus, hogy aki a gyerekneveléssel kapcsolatos "társadalmi feladatát" nem teljesítette, azt a nyugdíjrendszer valamilyen módon hozza hátrányos helyzetbe, vagy fordítva, aki vállalta, az pozitívan diszkriminált legyen.
Pl. arra gondolok, hogy 2 gyereknél legyen a számított nyugdíj 100%, egy gyereknél 75%, gyerekteleneknél pedig egy meghatározott összegű alapnyugdíj, vagy pl. 50%-a a számítottnak. Ha több gyerek van, akkor gyerekenként emelkedne 25%-al négy gyerekig, amikor 150%-ot kap, ami a plafon. Nem Észbontó összegek ezek az egyén szintjén, de a nyugdíjrendszerben durva tétel.
A gyerektelenség oka lehet az egyénen kívül álló ok is. Ezen lovagolni olcsó hatásvadászat. Először is ez egy csekély kisebbség, még ha annak aki ide tartozik, tragédia is. Másodszor éppen a kis gyakoriság miatt kezelhető kérdés. Pl. orvosi okok esetén valamennyit jóváírnának nekik a nyugdíjszámításkor. Nem a 100%-ot (lásd fentebb), de érzékelhető összeget.
Akinek idő előtt halálozott el a gyermeke, az nyilván nem szenvedne hátrányt.
Ugye, hogy a részletek mennyire fontosak?

Végül én teljesen el tudnék képzelni olyan rendszert is, amiben pl valamilyen módon nem a gyerekek száma, hanem a gyermekeink által Magyarországon befizetett nyugdíjjárulék befolyásolná a nyugdíj mértékét. Hasonlóan, mint a mostani 1+1% adófelajánlások. Ezzel kivédhető lenne az az anomália, ha valakinek a gyerekei külföldön vállalnak munkát, és más országok nyugdíjrendszerét támogatnák.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.07.04. 13:27:25

@Szelid sunmalac: Én olyan megoldást tudok elképzelni, mint amikor a nyugdíjkorhatár után dolgozik valaki és fél százalékkal emelik a nyugdíját a ledolgozott évek után. Mondjuk amennyi járulékot fizet a gyerek, a szülő annak a fél százalékával több nyugdíjat kap.
Természetesen ilyesmi csak a felosztó-kiróvó rendszerben működhet. Ha egyszer lesz egyéni számla és a befizetések alapján jár a nyugdíj, az teljesen más helyzet.

inreallife 2014.07.04. 13:30:22

@oszt jónapot: a probléma megértéséhez vissza kell lapozni az ősközösséghez. ott a csapat (társadalom) együtt nevelte fel a gyerekeket, közösen. bárki akinek megfordult a fejében, hogy a gyerekeknek ne adjunk kaját, mert ők nem vettek részt a vadászatban, és csak egymás között osszuk el a zsákmányt, azt először pofánbaszták, utána jobb esetben elkergették, rosszabb esetben a nyárson végezte...

ezt hívod te komcsi dolognak, gratulálok hozzá, lehet visszamenni az iskolapadba, valami nem tiszta nálad a fogalom körül, de komcsiznod kell, mert divat komcsizni, ha már nincs több érv. bevallom, én is szoktam, csak az passzolni is szokott ahhoz, amire rámondom...

azóta a civilizáció sokat fejlődött, először is neked már nem kell részt venni a gyerek nevelésében, cserében a költségeket továbbra is állnod kell. ennek a fejlődésnek köszönhető, hogy elkergetni már nincs hova, a megenni a dilettáns delikvenst sem opció, marad helyette az, hogy beteszed azt a közösbe, ami a rád eső rész plusz az összes kompenzáció. megjegyzem még így is "olcsón" megúszod, ezért neveztem puha szabálynak...

amúgy szívesen felnyitottam a szemed, nem kell megköszönnöd...

Hambre Voraz (törölt) 2014.07.04. 13:32:35

Sztem Orbán nemsokára le fogja váltani a Forintot, de nem Euróra, mert az amolyan oligarcha-métely-pénz amiben az extraprofitot szokták kifejezni, és be fogja vezetni a Kölköt.
1 Kölök(HPK - Hungarian Polgári Kölök) = 1 nyugger 1 napi rezsije, ha 1 gyereket csinált életében.
(érdekes lesz majd, mikor a pénzügyi hírekkel foglalkozó műsort Kölökidőnek fogják hívni)

nimonic 2014.07.04. 13:34:07

Aki azt hiszi, hogy a relatív jólét az magával vonzza a népszaporulat emkedését, annak ajánlom figyelmébe, hogy a Világ ehhez képest pont fordítva működik.A jóléti államokban legrosszabb a demográfiai helyzet, de ezek az országok már régen lemondtak arról, hogy ezen a folymaton megpróbáljanak változtatni.Megoldják bevándorlással és kész.Ez persze nálunk nem működne, mert ide egyenlőre nincs miért emigrálni,másrészt meg a magyar társadalom befogadókészsége gyakorlatilag zéró.Egy-két külföldről idetelepültet még unikumként szívesen látunk, de tömegével jőve megváltozna a helyzet.
Más kérdés, hogy az itt vitatott módszer is tökéletes zsákutca, ugyanis a társadalom pénzügyileg potensebb része sokkal jobban hisz az öngondodkodásban annál, mintsem saját homályos jövőképe érdekében egyszerre csak megvilágosodván gyerekeket kezdjen el nevelni.
Aki meg eddig megélhetési családmodellt valósított meg, az aligha fogja kirángatni a társadalom szekerét ebből a kátyúból./Sem/

Kivlov 2014.07.04. 13:38:39

a felosztó-kirovó rendszereket el kell felejteni.
mindenkit a saját maga által "megteremtett" nyugdíjra kell ösztönözni. Ezért kellene tényleges, állami, tőkefedezeti rendszer.

inreallife 2014.07.04. 13:40:58

@Szelid sunmalac: érdekes dolog, hogy az fasisztázik, aki a megszületendő gyerekeket leendő munkanélkülinek, bűnözőnek, meg génselejteknek nevez? fogj szépen kezet a haveroddal, ő éppen komcsizott egy kiadósat. beszélhetnétek egymással, pont a zsák meg a foltja vagytok.

a hibás neveltetésedért nem én vagyok a felelős. hanem például az anyád. az, hogy önző vagy, egy bizonyos korig elnézi az ember, felnőtt korban már kéne annyi önmérsékletednek lenni, hogy magadtól visszavegyél, mert ez a cikinél már jóval több, de ez meg az agyi képességeid hiánya, azért szintén nem én vagyok a felelős. az meg, hogy z evolúció furcsa játékot játszott veled, és a homo tendenciák uralkodtak el rajtad na nem az emberi mivoltodra utalva, az szintén nem az én hibám.

nem csodálom, hogy frusztrált életed van, halmozottan hátrányos helyzetű vagy, aki vissza akar élni az emberek szánakozásával. sajnálom, nálam rossz lóra tettél, én egyenes ember vagyok, nem kezdek ducizni meg teltkarcsúzni egy kövér embert látva...

oszt jónapot 2014.07.04. 13:44:33

@inreallife:
Valójában ez maga az ideális kommunizmus, amit soha nem sikerült megvalósítani.

oszt jónapot 2014.07.04. 13:46:35

@inreallife: A kommunizmus is egyfajta fasizmus, tehát mindkettőnknek igaza van. :)

Mirella 2014 (törölt) 2014.07.04. 13:53:19

Több netes oldalon olvastam erről az ötletről, hogy a gyerekek után kapjanak nyugdíjat a szülők. Én ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy minden nyugdíjas kapjon valami minimum nyugdíjat, és a már felnőtt járulékfizető gyerekeik járulékának x százalékát utalják a szülőnek. Így kapásból vége a megélhetési gyerekgyártásnak.
Amit viszont sehol nem olvastam, az az hogyan hatna ez a férfiakra. Gondolok itt arra, hogy van Csélcsap Jóska aki fiatalon megházasodik csinál 1-2 gyereket, aztán lelép a postás Gizike miatt. Ott is csinál x számú gyereket. Jobb esetben fizet valamennyi gyerektartást az első házasságából lévő gyerekek után, rosszabb esetben nem fizet vagy csak alig, Nevelésből nem veszi ki a részét, lássuk be a nagy többség lelép, és szarik arra mi lesz velük, hogy neveli fel anyu egyedül egy fizuból +havi 20 ezer ft gyerektartásból a közös gyerekeket. Alig van kapcsolattartás én ezt látom 10 esetből 7-nél.
Anyu vért izzadva tisztességesen felneveli a 2 gyereket, ő kap majd nyugdíjat két gyerek után, Jóska meg majd 4 gyerek után kap?
Ez rohadtul nem lenne fair.

oszt jónapot 2014.07.04. 13:54:34

@inreallife: Személyeskedéssel szerintem nehéz lesz bárkit meggyőznöd arról, hogy az miért jobb nekem, hogy én a te gyereked nevelésébe "szállok be" amiért cserébe kevesebb nyugdíjat kapok, mintha félretennék a saját öregkoromra.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.07.04. 13:57:19

@inreallife:

Ez már a XXI. század. Nem ősközösségekben gondolkodunk, legalábbis mi, nyugati emberek. Aki ősközösségben akar élni az menjen a Dél-Amerikai esőerdőbe, vagy Afrikába, esetleg Ázsia bizonyos részeibe. De a mai modern emberre ráerőltetni ezt a dolgot lehetetlen. A gyerek magánügy. Pont. Senkit nem érhet hátrányos diszkrimináció mert kevesebbet gyereket vállalt mint amennyi gazdaságilag ""szükségeltetik"".

A népszaporulatot nem lehet úgy megoldani, hogy akkor megzsaroljuk a gyerekteleneket, hogy "te komám kevesebb nyugdíjat kapsz mint akinek 3-4 gyereke van" (függetlenül attól, hogy mit és mennyiért dolgozik..)

Ez egyszerűen abszurdum.

A gyerek nem gazdasági cikk vagy fogalom ezt kellene felfogni!

Más megoldást kell találni.

oszt jónapot 2014.07.04. 13:57:35

@Mirella 2014:
Jogos. Illetve mi különbözteti meg Csélcsap Józsitól azt, aki tök normálisan nevel három gyereket, csak valamiért nem működik a házasság, Anya lelép és viszi a gyerekeket. Ez akkor is előfordulhat, ha két teljesen normális ember él együtt.

nimonic 2014.07.04. 14:12:58

Azért lenne itt még egy olvasata ennek.Nevezetesen a szubjektív rész.Jelentkezzen már az, aki eddig bármilyen okból nem akart gyereket, de ha mondjuk ez az egész feltételrendszer megvalósulna,akkor azonnal őrült gyerekcsinálásba kezdene!
Megpróbálva beleélni magam egy ilyen ember helyébe, azt kell mondjam, hogy ennek az egésznek semmilyen ösztönző ereje nem lenne, ami társadalmi léptékben mérhető. Egy huszonéves ettől függetlenül sem rendeli alá a pillanatnyi céljait a majdan vagy igen vagy nem létező nyugdíjának, ha meg azt veszem hogy én 50 éves vagyok és ha nem lennének gyemekeim, akkor sokkal inkább kezdenék valamilyen az államtól teljesen független takarékoskodásba, öngondoskodásba, mintsem gyereket akarjak nevelni.Ugyanis ebben az országban soha, semmi nem biztos.Teljes a kiszámíthatatlanság, szinte minden területen.Ki fogja elhinni azt, hogy ami most érvényes, az akár 10 áv múlva is az lesz? Nem is szólva több évtizedes távlatokról.

Gyingizik 2014.07.04. 14:17:26

Akkor mi a megoldás nagyokos? Már tudom is: a MANYUP rendszer, amibe az államtól veszik el a befizetéseket, állampapírból csinál profitot, és ha bebukik majd az állam fedezi IMF hitelből. Vagyis az ál-MANYUP rendszer, hiszen minden eleme állami. Tehát visszajutottunk az állami nuygdíjrendswzerhez ami a népszaporulattól függ. Egyébként nagyon egyszerű a megoldás. Legyen egy alap nyugdíj, ami attól függ ki mennyit tett bele keresőként. És legyen egy kiegészítő nyugdíj, ami attól függ, hogy a gyerekem/gyerekeim fizetnek-e be a nyugdíj kasszába. Külföldről is lehet befizetni a magyar nyugdíjkasszába, sőt onnan még könnyebb hiszen ott nagyobb a bér. Több gyerek nyilván többet fizet. Munkanélküli gyerek nyilván nem fizet, de az, hogy nem dolgozik, az az én nevelésem eredménye is. Elítélem H_A egzisztencialista véleményét, a társadalom nem az egyén kedvéért létezik. Tehát ha vakinek kedve szottyan arra, hogy nem nevel gyereket viselje a következményt (a csökkentett nyugdíjat). Ha nem lehet gyereke, fogadhat örökbe. A melegeknek meg lehet gyereke pl. vér szerinti is. Mert a meleg nem nemzőképtelen, tehát semmi akadálya a gyerek vállalásának.

oszt jónapot 2014.07.04. 14:26:34

@Gyingizik: Az nem lehet megoldás, hogy mindenki gondoskodik a saját nyugdíjáról, akinek pedig gyereke van, azt a gyerek támogatja idős korában?

Szelid sunmalac 2014.07.04. 14:33:58

@inreallife: Ismered az autopalyas sztorit, nem? Ha mindenki szembe megy veled, lehet, hogy nem ok a hulyek.
Te elvarod masoktol, hogy jaruljanak hozza a befizetett adoikkal, hogy a gyereked normalis iskolaba jarjon, kapjon egeszsegugyi ellatast, jarhasson szinhazba, legyen tomegkozlekedes stb.. Erre jok azok a barmok. Cserebe ok ne kapjanak mar teljeserteku nyugdijat, mindegy, hogy mennyit fizettek be az elobb felsoroltakon kivul nyugdijjarulekkent. Te egyebkent normalis vagy?

nimonic 2014.07.04. 14:34:09

@Gyingizik:
Nem tudom kit kérdeztél, de nekem fogalmam sincs, hogy magyar viszonyok között mi lenne a jó megoldás.
Ahogy érzékelem, alapvető filozóiai különbseg van közöttünk.Én az államban bízom legkevésbé, te pedig abban legjobban.Azt nem tudom kinek van igaza.Valószínűsíthető, hogy egyikünknek sem.
Meg hát az is kérdés, hogy mit szeretnénk elérni.
Mert egyáltalán nem probléma, ha mondjuk a türkmén modellt másoljuk, s nem a svájcit.Mert ha mondjuk az utóbbit, vagy ahhoz hasonlókat akarnánk, akkor egyértelműen a két vagy hárompilléres biztosítási rendszert építenénk ki.Nem baj ha ezt mi nem akarjuk, mert lehet, hogy a svájciak csinálják rosszul.
Az viszont egyértelműen osobaság, hogy akárhány évente változtatjuk a referenciát. S épp arra céloztam, hogy sajna ezt tesszük.

2014.07.04. 14:48:56

@Szelid sunmalac:

A gyerekesek is fizetnek adót és járulékokat, nemcsak a gyerektelenek. Ha veszünk két embert, egy gyerektelent meg egy kétgyerekest, akik mindketten x forintot fizettek be a közösbe adóban és járulékokban, akkor pénzben mindketten ugyanolyan mértékben járultak hozzá a társadalom normális működéséhez. Ehhez jön viszont a kétgyerekes személyes közreműködése, a ráfordított idő és energia. Miért ne lehetne ezt a plusz ráfordítást figyelembe venni a nyugdíjnál? Fentebb már írta valaki, hogy a gyes és a gyed is szolgálati időnek számít a nyugdíjjogosultság szempontjából, tehát valamilyen szinten és szempontból már most is figyelembe veszi ezt a rendszer.

A gyerekek iskoláztatásának, egészségügyi ellátásának stb. biztosítása pedig mindenkinek érdeke, nemcsak a szüleié, mert mindenkinek érdeke, hogy legyen orvos, aki gyógyítja, mérnök, aki házat tervez, pék, aki kenyeret süt, fodrász, aki hajat vág neki.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 14:55:57

@grundigg: Na megegyszer, mert kimaradt a beszelgetesek fele. Azzal jott kedves kommentelo tarsam, hogy mert a gyerekneveles kb 13,5 millioba kerul. Csakhogy a gyerektelennel ez a penz nem szivodik fel a kodben, hanem kifizeti valahol, valakinek. Ezekenek az embereknek lesz munkajuk, mert van kereslet ra, ezzel penzt keresnek es igy gyereket tudnak nevelni. A befizetett AFA-rol, meg a tobbirol nem beszelek. Ugyanis kibaszottul mindegy am, hogy a penzedbol a gyereknek veszel cipot, vagy magadnak.
Magyaran maradhatunk annyiban, hogy egy fikarcnyival nem ertektelenebb az (sot!), akinek nincs gyereke, mint az, akinek van.

oszt jónapot 2014.07.04. 14:56:15

"Miért ne lehetne ezt a plusz ráfordítást figyelembe venni a nyugdíjnál?"

Mert azonos fizetés mellett a gyerektelen többet tesz be a kalapba (családi adókedvezmény) és kevesebb szolgáltatást vesz igénybe. (gyerek iskolája, orvosa, támogatott utazása, gyes, szocpol. stb.)

Ezek után még pluszban büntetnétek a gyerektelent azzal, hogy kevesebb nyugdíjat kapjon, holott ő az, aki nem számíthat a gyerek későbbi támogatására.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 14:57:21

@grundigg: Egyebkent meg mar miert kene figyelembe venni a gyerekedre forditott idodet? Ki a faszomat erdekli, hogy mire forditod az idod? Nem kozhasznu tevekenyseget vegzel, hogy felneveled a gyereked ember! Ennyibol a Pistaba kerteszetere forditott idot is figyelembe lehetne venni.

nimonic 2014.07.04. 15:06:42

@grundigg: Nekem gyermekes szülőként az a véleményem, hogy a gyermek vállalása, nevelése nem a társadalom feladata.Ahogy az azzal járó örömök és bánatok megélése sem. Sosem neveltem volna gyermeket csak azért, mert ezzel járulok hozzá bármihez is.Azért vannak gyermekeim, mert akartam, hogy legyenek.Elsősorban magam és a feleségem miatt.Bevallom, egyáltalán nem érdekelt a nemzet fennmaradása.
Az, hogy ez a szándékunk egybeesett bizonyos társadalmi elvárásokkal, csak külön öröm.Az meg főképp, hogy még hozzá is járultak azzal, hogy kaptunk csalási pótlékot és sok éven át adókedvezményt, szoc-polt és még sok mást.
Azonban nem érzem ettől magam különbnek, és el sem várom, hogy halálomig pozitívan diszkrimináljanak emiatt, azokkal szemben akiknek nincs gyermeke.
Elég baj az nekik, még akkor is, ha ezzel nincsenek tisztában.
Egyébként az elépzelés jó, csak rossz helyen találák ki.Ugyanis a demográfiai helyzeten semmit sem fog javítani, viszont a nyugdíjkasszának segíthet, ha egy csomó embertől elvonják a nyugdíj egy részét. Ilyentén a Költségvetési Tanács-hoz jobban illene a javaslat.

Area51 2014.07.04. 15:09:15

Miért kell olyan emberektől megvonni a nyugdíjat, akinek nem lehet gyereke, de adózott egész életében? Vagy akinek nem sikerül párt találnia, vagy csak nem akarnak tőle gyereket?

Én pl. szerettem volna, de nem akárkitől és bármi áron.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 15:14:46

@nimonic: No. Hat lehet ezt normalisan is....

Szúnyog 2014.07.04. 15:15:31

Az ötlet elnagyolt, de teljesen jogos. Igenis, a nyugdíjjogosultság legyen a gyermekvállalástól is függő.
A "hacsaknemek" sosem fogják ugyan megérteni, meg a buzeráns haverjaik sem, de ez nem érdekes.

Szelid sunmalac 2014.07.04. 15:17:22

@Area51: Nos, a kommentekbol kiderult, hogy azert, mert te egy masodrendu allapolgar vagy. Egy eloskodo semmirekello, akit a tarsadalom kitaszitott magabol. Egy gennyes fekely vagy nemzetunk testen.

GöTi 2014.07.04. 15:18:57

Az egész nyugdíj szakértői egymást (egymás hülyeségeit) idézgető szakértői sereg kókler.

A jelenlegi javaslat is alapból hülyeség.

Idióta kiindulópontjuk: "KEVÉS A GYEREK".

Lófütty kendteknek a fülibe!

Nem a gyerek a kevés, hanem a BEFIZETÉS!

Sarkítva kérdem: mi ér többet a nyugdíjrendszer működtethetősége szempontjából:
- négy gyerek, akik felnőve segélyből élnek, börtönt járnak, néha közmunkán, vagy minimálbérért dolgoznak, - vagy egy gyerek aki a minimálbér legalább ötszöröse után fizet járulékokat?

Nem egyszerűen kevés a gyerek, hanem egy részükkel kifejezetten hátrébb vagyunk, mint ha meg sem születtek volna. Ugyanazért az állami szociális ellátási lehetőségért fognak felnőve versenyezni, mint a kisnyugdíjasok.

Tökfej és gazember politikusaink felemelik a nyugdíjkorhatárt MINDENKINEK, mert "kevés a gyerek".

Én a feleségemmel felneveltem két képzett, jól kereső, értelmes embert, akik befizetése rendesen fedezi majd a mi nyugdíjunkat. Tisztességtelen dolog a mi ebben rejlő befektetésünket a társadalom lógós, sumákoló tagjai részére kamatoztatni!

A nagyságos EU szintjén is el kellene gondolkodni, hogy a magyarok által felnevelt, taníttatott ember, ha külföldön vállal munkát, akkor ne a német, brit, osztrák nyugdíjalapokat gazdagítsa!

Szelid sunmalac 2014.07.04. 15:21:39

@GöTi: Hanem? Addig oke, hogy felnottek Mo.-n. Aztan mi jobb? Munkanelkulikent fizetni nekik a kozmunkat vagy segely-t Mo.n, vagy kimennek kulfoldre, neha utlanak haza penzt, esetleg vasarolnak is, es meg nyugdijat se kell majd utanuk fizetni? Keretik kiszamolni! Bar annyira nem lehet nehez.

christophe 2014.07.04. 15:22:46

1,gyerekeimet nem a nyugdij miatt kreàltam
2,normàlis orszàgokban a gyerekek utàn igen komoly adojovàiràs ill.csp.jàr
3.oktatàsugy,egèszsègugy nincs ingyen
4.a gyemektelenek is fizetnek nyugdijjàrulèkot,akkor mièrt is ne kapnànak?
5.Kategorizàlva lesz jo gyemektelen(meddo)rossz gyermektelen(homo)ha igen ki fogja megàllapitani?
6.A dolgozni kèptelen nyugdijasokat,dunàba fogjàk lonni,vagy mit csinàlnak veluk?
7.Oszt csodàlkoznak,hogy szàzezrek menekulnek,tundèrorszogbàl?!

nimonic 2014.07.04. 15:25:46

@GöTi: Magam részéről kifejezetten sérelmezném, ha a más országban befizetett nyugdíjjárulékaim a magyar nyugdíjkasszát gazdagítanák.Később meg arra lennék utalva, hogy attól vagy visszakapom, vagy nem. Tiszta hülye vagyok, amikor úgy érzem, hogy a svájci rendszer három pillérében jobb helyen van a pénzem, mint a Selmeczi Gabriella által védett hazaiban?

GöTi 2014.07.04. 15:27:13

@Szelid sunmalac: az áru, szolgáltatás, munkaerő szabad áramlása jegyében legalább választhassák meg, hogy melyik ország nyugdíjrendszerébe utalják a levont járulékukat.

2014.07.04. 15:28:36

@Szelid sunmalac: Azért lehetne (azt nem mondom, hogy kéne) figyelembe venni a gyerekre fordított időt és energiát, mert évtizedek múlva az a gyerek fogja fizetni a járulékokat, az a gyerek fogja fizetni az adókat, az a gyerek fog gyógyítani, házakat tervezni stb.

christophe 2014.07.04. 15:29:48

@GöTi: ''A nagyságos EU szintjén is el kellene gondolkodni, hogy a magyarok által felnevelt, taníttatott ember, ha külföldön vállal munkát, akkor ne a német, brit, osztrák nyugdíjalapokat gazdagítsa!''
èljen a rabszolgatarto tàrsadalom!!!

sw_engineer 2014.07.04. 15:33:01

@Sir Galahad: Nehogy már az tartsa vissza az embereket a gyermekvállalástól, hogy nem kell nyugdíjjárulékot fizetni.

christophe 2014.07.04. 15:33:36

@GöTi: '' az áru, szolgáltatás, munkaerő szabad áramlása jegyében legalább választhassák meg, hogy melyik ország nyugdíjrendszerébe utalják a levont járulékukat.''
ès szerinted hànyan fizetnèk M.o-ra?Mert ugye ez azt is jelentènè,hogy mindenèrt teljes àrat fizetne orvos,iskola,a csp 12500ft M.-rol.Koszi èn nem kèrek belole....

nimonic 2014.07.04. 15:38:03

@christophe: Ismerek pár szuper, magyar hazafit külföldön is, de arra nagy összegben mernék fogadni, hogy ők is csak addig nagy magyarok, amíg ez nem kerül pénzükbe:)

GöTi 2014.07.04. 15:39:03

@nimonic: amíg nincs összekötve a szüleid ellátásának mértéke a hazai befizetéseddel, addig teljesen igazad van.

Itt jelenleg a törvényi biztosíték egy kalap szamócát sem ér. Én csak tudom: nyugdíjas voltam, járadékos lettem...
A fidesz-kdnp bűnszövetkezet (a csalás bűncselekmény!) első kormányzása alatt végig érvényben volt az a törvény, ami alapján nyugdíjba mentem. Akkor nem szólt ez a csürhe amikor gyakorlott, 40 éves kétdiplomás mérnökként, versenyképes számítástechnikai tudással dolgoztam a magyar államnak, hogy a törvényben megfogalmazott életpálya modellt nem kell ám komolyan venni. Belőlem nem a rendőrség csinált közpénzen diplomást mint a kádárcsicska sofőrből felnyalt belügyminiszterből...

Vegyetek állampapírt az állam garantálja a visszafizetést!
Menjetek rendőrnek, tűzoltónak stb. már szerkesztik az új életpálya modellt ígérő törvény szövegét - ugyanazok.

sw_engineer 2014.07.04. 15:43:23

@grundigg: hát éppen ez az, hogy már eddig is figyelembe van véve (gyes, gyed munkaviszonynak számít, sőt fizetnek is erre az időre, gyermek utáni pótszabadság, adókedvezmény). Maga az adókedvezmény akkora, hogy ha van 3 gyereked, akkor már nagy valószínűséggel egy fillér adót (ettől az évtől nyugdíjjárulékot sem) fizetsz. Ezek után csak azt tudom mondani, hogy hát az izém nem kéne még?
Amúgy nekem is van 2 gyerekem, tehát állhatnék a másik oldalon is, de nagyon igazságtalannak tartom ezt az egész elképzelést.
Nekem ne állítsa senki, akinek gyereke van, hogy ő mindezt azért teszi (ezt a marha nagy áldozatot), hogy a társadalomnak jó legyen.

ShubbyDubby 2014.07.04. 15:43:48

Én alapvetően az irígységet látom sok ember megnyilvánulásán! Aki nem vállal gyereket, az igenis irígy! Abból a társadalmi jóléti rendszerből él majd ő is, amit a felnövekvő generáció hajt! Az irígység abban jelentkezik, hogy most jól él, bulizik, nem akar tudomást venni arról, hogy a nemzettel szemben is vannak kötelezettségek. Akik gyerekeket nevelnek ebben a mai anyagi helyzetben elhihetitek, hogy boldogság alapon teszik, nem a profitért! Mert ebben nincs profit! Az, hogy vannak kisebbségi csoportok, akikre ráhuzzák azt a nézetet, hogy szaporodásuk csak a segélyért történik egyfajta degeneráció! Igenis nem csak a bulizás az első! Felgyorsúlt rendszer követeli a társadalmi reagálás azon formáját, hogy lépjen! Támogatni kell azokat az embereket, önfeláldozóan nevelik a gyermekeiket, hiszen nekik az élet ez! Így is mindennapi gondok vannak az életben, az ellenségeskedés és a diszkrimináció nem céget jóra, ahogy a történelem számtalanszor bizonyította ezt! De nézzük más szemszögből! A sok betelepűlt ember, akiknek semmi ősi gyökerük az országgal kapcsolatban, azok az államkötvények vásárlásával megoldják a problémát? Nem hiszem! Fogyunk, ez van! Az, meg hogy karrierépítés az első, a rengeteg végigbulizott főiskolai év után nem baj, csak ne sírjon akkor, amikor mire mindent felépít, már kifut az időből! Nem lesz örökös, nincs aki rányitja az ajtót idős korában, és eltartási szerződők lesik minden pillanatát, hogy mikor döglik már meg?:) Ez jut nektek irígy, önző emberek, akik a gyerekben az ellenséget látnak!

ShubbyDubby 2014.07.04. 15:47:38

Én alapvetően az irígységet látom sok ember megnyilvánulásán! Aki nem vállal gyereket, az igenis irígy! Abból a társadalmi jóléti rendszerből él majd ő is, amit a felnövekvő generáció hajt! Az irígység abban jelentkezik, hogy most jól él, bulizik, nem akar tudomást venni arról, hogy a nemzettel szemben is vannak kötelezettségek. Akik gyerekeket nevelnek ebben a mai anyagi helyzetben elhihetitek, hogy boldogság alapon teszik, nem a profitért! Mert ebben nincs profit! Az, hogy vannak kisebbségi csoportok, akikre ráhuzzák azt a nézetet, hogy szaporodásuk csak a segélyért történik, egyfajta degeneráció! Igenis nem csak a bulizás az első! Felgyorsúlt rendszer követeli a társadalmi reagálás azon formáját, hogy lépjen! Támogatni kell azokat az embereket, önfeláldozóan nevelik a gyermekeiket, hiszen nekik az élet ez! Így is mindennapi gondok vannak az életben, az ellenségeskedés és a diszkrimináció nem vezet jóra, ahogy a történelem számtalanszor bizonyította ezt! De nézzük más szemszögből! A sok betelepűlt ember, akiknek semmi ősi gyökerük az országgal kapcsolatban, azok az államkötvények vásárlásával megoldják a problémát? Nem hiszem! Fogyunk, ez van! Az, meg hogy karrierépítés az első, a rengeteg végigbulizott főiskolai év után nem baj, csak ne sírjon akkor, amikor mire mindent felépít, már kifut az időből! Nem lesz örökös, nincs aki rányitja az ajtót idős korában, és eltartási szerződők lesik minden pillanatát, hogy mikor döglik már meg?:) Ez jut nektek irígy, önző emberek, akik a gyerekben ellenséget látnak!

2014.07.04. 15:48:53

@nimonic:

Ezt nem tudom, miért nekem címezted. Nem állítottam ugyanis, hogy a társadalom feldata lenne a gyerek vállalása. Nem állítottam, hogy bárki csak azért nevelt volna gyereket, mert ezzel hozzájárul bármihez is. Nem állítottam, hogy a gyerekes különb, mint a gyerektelen, és nem kértem számukra pozitív diszkriminációt. Azt sem mondtam, hogy ez az elképzelés javítana a demográfiai helyzeten. Ez nem ösztönző, hisz senki nem vállal azért gyereket, hogy 40 év múlva esetleg magasabb nyugdíjat kapjon. Ez igazságossági kérdés: aki többel járult hozzá az ország gyarapodásához (márpedig a gyerek nevelése, taníttatása stb. egy többlethozzájárulás), az kapjon is többet a közösből. Ennek nem muszáj a nyugdíjrendszerben megjelennie, de nyugodtan megjelenhet ott is.

nimonic 2014.07.04. 15:50:26

@GöTi: Abban remélem egyetértünk, hogy azt nem szeretnénk megérni, hogy össze legyen kötve.Annak már semmi köze sem lenne egy demokratikus alapelveken nyugvó társadalomhoz.
Egyébként én erre is fel vagyok készülve.Van 27 évnyi magyar befizetésem, de nem számítok egy fillérre sem innen.A gyermekeim nem dolgoznak Magyarországon, de inkább leugrok egy hegyről/van itt elég/ha már nem tudok dolgozni, mintsem arra kérjem őket, hogy az én nyomorult nyugdíjam miatt jöjjenek vissza Magyarországra.Némiképp perszeárnyalja a véleményemet, hogy én sem élek Magyarországon, így az otthoni nyugdíjam érdemben nem szól hozzá a megélhetésemhez, ha nyugdíjba megyek. Azonban úgy vélem, hogy itthon is inkább vesznék éhen, mint azzal a kereszttel éljek, hogy miattam törik derékba a gyermekeim élete.Amiatt, hogy vissza kéne jönniük a nyugdíjam miatt. Ez a forgatókönyv azonban már annyira harmadik világbeli, hogy ha itt fog tartani az ország, akkor a nyugdíj-probléma nem lesz ott a 20
legégetőb között.

timsel55 2014.07.04. 15:54:24

Egy idevonatkozó tanulságos idézet Fekete Gyula: Véreim, magyar kannibálok! Vádirat a jövő megrablásáról című könyvéből:
„A nyugdíj intézménye s a hasonlóképp személytelen tőkekamat, földjáradék, elfödte a mai ’kultúrember’ szeme előtt a társadalom újratermelésének azt az ősi, természetes folyamatát, amely minden ember létfenntartásának alapja. Emlékszem gyerekkorom iskoláskönyvének egy népmeséjére, melyet azóta sem láttam, hallottam, de elfeledni nem tudtam. – Megkérdezte egy ember a napszámost, mennyit keres. Azt válaszolta: napi négy garast. S a kérdésre, mire költi, azt felelte: egyen a maga életét tengeti, eggyel régi adósságát törlesztgeti, egyet elrak interesre, a jövő számára, és egyet kútba vet. Majd a csodálkozó kérdésre megmagyarázta a góbé, hogy az az adósság, amit törlesztget, az édes szülei eltartása; az interesre eltett garason azokat a gyerekeit nevelgeti, akik majd őt eltartják, ha megöregszik; kútba meg azt hajítja, melyen az a gyereke nő fel, aki öregkorában magára hagyja, mert ilyen is van. Lám, ez a természetes emberi szemlélet veszett ki nemcsak a tankönyvekből, de az emberekből is. Az emberekből talán azért is, mert a tankönyvekből kimaradt. Sok mai ember szerint jobb az, ha más törlesztget és rak félre garasokat a jövőnek, mert akkor ők fölélhetik mid a négy garasukat…”

sw_engineer 2014.07.04. 15:55:04

@ShubbyDubby: most akkor boldogság alapon neveled a gyereked és nem a profitért, vagy vársz valami pluszt az önfeláldozásodért? Döntsd el végre!
Aki pedig irigy és nem vállal gyereket, bűnhődjön azzal, hogy neki nincs meg a gyerek adta boldogság, az, hogy öreg napjaiban majd valaki rányitja az ajtót és ne akard még azzal is büntetni, hogy elveszed tőle a nyugdíjbefizetéseit!

oszt jónapot 2014.07.04. 15:57:00

@ShubbyDubby: Ha nem a profitért vállalsz gyereket, akkor miért várod el, hogy támogassanak? Mi közöm nekem a te gyerekedhez?
Irigység? :D Szerintem te irigykedsz a "végigbulizott főiskolai év"-re. :)

nimonic 2014.07.04. 15:57:28

@ShubbyDubby: Te miről beszélsz ember??

Önfeláldozás a gyereknevelés??
Neked vagy nincs, vagy nem irigyellek miattuk.Az ény gyermekeim teljesen átlagosak,de semmire nem cserélném el azt az élményt, érzést amit a velük töltött összes perc nyújtott számomra.A büdös életbe nem érdekelt a nemzet vagy bármi, az meg főleg eszembe sem jutott hogy ezzel tartozok bárkinek is.
Aki magát valami hősként ünnepli,csak azért mert van gyermeke, az hülye.Meg fogalma sincs az egészről.
Az meg, hogy "irigy", akinek nincs?
Inkáb sajnálom őket.A legcsodálatosabb élményt nem élhették meg.

nimonic 2014.07.04. 15:59:44

@grundigg: Nem akartam cáfolni semmit, amit te írtál.Csupán a te hozzászólásod generálta a gondolataimat.Ami elég normális egy vita során:)

christophe 2014.07.04. 16:01:43

@ShubbyDubby: ki az onzobb,aki nèlkulozèsbe,vagy egy normàlis tàrs nèlkul szul egy gyereket,vagy az aki gondolkodik?!Egyèbkènt nekem 2gyermekem van ,de elfogadom,hogy màsnak màs prioritàsa,vagy èlethelyzete van.

GöTi 2014.07.04. 16:02:11

@nimonic: Amíg a csóró nemzetállamok egyike vagyunk a szülők nyugdíját összekötni a gyerekek befizetésével nem biztos, hogy jó ötlet.

Elsősorban arra szerettem volna rámutatni, hogy a gyerekek darabszámával operálni egy szabályozásban vad hülyeség.

Egy esetleg egységes, nemzetállamok feletti EU rendszerben el tudnám képzelni, hogy mondjuk a nyugdíj 60%-a a nyugdíjas befizetésével, 40%-a a gyerekei befizetésével legyen arányos. A gyerekek számát, mint módosító tényezőt tessék elfelejteni.

2014.07.04. 16:09:16

@nimonic: Ok. :) Nagyrészt egyet is értünk.

nimonic 2014.07.04. 16:13:36

@GöTi: Egyáltalán, ezt a kérdést kiemelni a biztosítási és biztosítottsági rendszerből ostoba és veszélyes dolog.Ugyanis e logika mentén hamar eljutunk ahhoz a kérdéshez, hogy hol a törzsi összetartozás és társadalmi szolidaritás határa.Szeretünk nagy közhelyeket használva nemzetről beszélni, azonban ez esetben szűkítjük a kört?
Mit kezdünk egy ilyen rendszerben azokkal a sok ezrekkel akik egészen biztosan érdemi ellátás nélkül maradnak? Büdös Barlang,vagy valami modernebb? Fölmerül több morális aggály is. Pl. egészen biztosan jobb ember a gyermekes, főképp annyira, hogy rendszer logikája mentén a gyermektelennek éhen kell halnia?
Több tucatnyi erkölcsi aggály és működési anomália.
Ez az egész ötlet erkölcstelen,logikátlan és működésképtelen.Ahol ezt be lehet vezetni, ott már nem lehet élni,Legalább is európai értelemben.S nem azért mert bevezették ezt, hanem azért mert adottak voltak hozzá a feltételek. Remélem valamennyire érthető voltam:)

nimonic 2014.07.04. 16:14:37

@grundigg: Ez meg még plusz öröm.Olyan mint a gyermekhez a családi pótlék:)

GöTi 2014.07.04. 16:23:15

@nimonic: Mit értünk biztosítási rendszeren?
Meddig terheljük a sumákolók terheit a tisztességgel terhet viselőkre? Minden élősködőnek biztosítunk ingyenes, feltételek nélküli egészségügyi és nyugellátást?

Élősködő alatt nem a betegség miatt alkalmatlanokat értem! Őróluk társadalmi szinten tisztességgel gondoskodni kell.

Akik viszont amikor a kötelezettségük merül fel kívülállók akarnak lenni - azok később ne követelőzzenek és példálózzanak emberséggel és egyéb szép magasztos eszmékkel. Amikor nem fizettek be, akkor ők is embertelenek voltak azokkal, akik akkoriban szorultak ellátásra.

nimonic 2014.07.04. 16:37:48

@GöTi: Itt nem a rendszer működése érdekes, hanem az, hogy milyen elven működik egyáltalán a nyugdíjfizetés.
Momentán biztosítási alapon, még ha nem is jól, egyértelműen és átláthatóan.Azonban mégis csak azon az alapon vagy jogosult, hogy befizetted a biztosítási díjakat.Nyugdíjjárulék formájában. Most azt mondani, hogy "bocs, nem kapsz semmit, mert mi most kitaláltuk, hogy nem a biztosítási jogviszonyod a mérvadó, hanem a gyermekeid száma", enyhén szólva is aggályos.
Ha ezt akarja a magyar társadalom, akkor azt kell mondani, hogy mostantól új rendszer van, s a megfelelő átmenetek után már az új rendszer érvényes.
Ez legalább logikus lenne.Azonban csak az.Semmi más.
Ugyanis meggyőződésem, hogy az egy még kevésbé kontrollálható rendszer lenne, mint a jelenlegi.
A kettőnek lehetne valamilyen keveréke, hogy egyrészt a saját befizetéseid, másrészt meg a gyerekeid befizetései alapján számolnák a nyugdíjadat, de ez több új problémát vetne fel, mint ahányat megoldana.
Úgy vélem, hogy a probléma felimeréséig sem jutottunk el.Ha egy rendszer bebizonyította sok helyen, hogy jól is képes működni,nálunk pedig nem, akkor nem biztos, hogy a hiba a rendszerben van.Inkább a működtetőinek kéne a körmére nézni.Mert ha ők maradnak, akkor mindegy mit csinálnak, azt is rosszul fogják.

GöTi 2014.07.04. 16:40:46

@nimonic: Túlsarkítottad: "egészen biztosan jobb ember a gyermekes, főképp annyira, hogy rendszer logikája mentén a gyermektelennek éhen kell halnia?"

Erről szó sem volt.

Előrebocsájtom, hogy a következőkben kizárólag közgazdasági szempontból nézem a dolgokat - persze, hogy nekem sem anyagi megfontolásból vannak gyermekeim.

Viszont a gyermeknevelést támogató juttatások mellett a gyermeket nevelők gyerekenként havonta átlag kb. 80ezer forintot költenek a jövedelmükből középiskolás kortól a felsőfokú képzés befejezéséig. Ez az anyagi teher.

Másrészt a gyermeknevelés fizikailag is igénybe veszi a szülőket. A többletmunkán túl gondolj arra is, hogy egy átlag kétgyermekes anyuka, vagy egy vele egyidős gyermektelen nő megjelenése közötti különbség mennyi hátrányt - előnyt eredményez. Jelentősen romlik a gyermeket nevelő nő elhelyezkedési, előremeneteli esélye. Nem kellene így lennie, de így van.

Mindezek után a nyugdíjkorhatárt egységesen mindenkinek felemelni, mert "kevés a gyerek" szemétség.

sw_engineer 2014.07.04. 16:44:53

@ProsTata: Ez egy higgadt érvelés az mellett, hogy a gyermekesek valamilyen pozitív diszkriminációban részesüljenek a gyermektelenekkel szemben.
Néhány kérdésem lenne csupán:
1. Egy 20-30 éves fiatalt mennyiben képes ösztönözni a gyerekvállalásra, hogy majd nyugdíjas korában esetleg többet kap?
2. Hihet-e egy fiatal abban, hogy 30-40 év múlva valóban minden úgy fog történni, ami alapján a jelenlegi döntéseit hozza?
3. Mi legyen azokkal a 40 év fölöttiekkel, akiknek már már késő meggondolni magukat (a megváltozott törvények miatt "ösztönözve" érzik magukat a gyermekvállalásra, de koruk miatt már nem lehetséges)? Ők úgy jártak?

nimonic 2014.07.04. 16:48:45

Ebben egészen biztosan van igazad, azonban én alkalmatlan vagyok efféle matematikai megközelítésre.
Hány Ft egy gyermek iskoláztatása, mennyire vett igénybe fizikailag stb.Ráadásul van az a pont, amikor ez megfordul.Pl. sosem nyírok füvet, mert mindig valamelyik fiam csinálja.Meg a permetezést is.Ahogy még nagyon sok dologban segítenek ők engem, minket.
Így aztán ha közgazdasági szempontból nézem, én pl már nulla körül állhatok, ugyanis a gyermekeim már felnőttek.Normál esetben még tovább javul a szaldó az én javamra. Azonban ez úgy ahogy van badarság
Ha soha nem kapsz vissza semmit a gyermekedtől, már akkor is sokkal jobban állsz mint egy gyermektelen.
Csupán attól, hogy neked vannak.
Nem létezik olyan összehasonlítás, amelyben egy gyermektelen embernek jobb élete lenne, mint nekem.
S még én kapjak ezért "jutalmat"??

GöTi 2014.07.04. 16:53:12

@nimonic: "Most azt mondani, hogy "bocs, nem kapsz semmit, mert mi most kitaláltuk, hogy nem a biztosítási jogviszonyod a mérvadó, hanem a gyermekeid száma", enyhén szólva is aggályos."

bocs, nem kapsz semmit, mert... - ezt honnan vetted? Remélem nem én írtam.

Gondolj bele, hogyan alakult ki a rendszer. A háború után üres kasszával a befizetések növekvő gazdaság mellett lehetővé tették a működtetést. De nem a tőke hozadéka adta a kifizetések alapját, mert nem volt tőke. Itt a csóró keleten később sem, de egy olyan szabályozást valósítottak meg, hogy a befizetésekkel arányos nyugdíjat igértek, mintha tőkésítették volna a befizetéseket - pedig nem. A népesség sokáig növekedett, vagy nagyjából stagnált. Aztán megjelent és általánosan elérhetővé vált az antibébi tabletta (1960-as évek vége). Addig is volt fogamzásgátlás persze, de ez mégis sok mindent megváltoztatott. A politika nem reagált. Most a gazdasági válság, a fiatalok nagyszámú elvándorlása idején megroggyant a hibás alapfeltevésekre épített rendszer.

nimonic 2014.07.04. 17:05:42

@GöTi: Nem te írtad.Közgazdasági szempontból nézve fenntarhatatlan az egy biztosítós modell.A jelenlegi európai demográfiai tendenciákat figyelembe véve.Az állam alcsony flexibilitása és kockázatvállaló képessége csak nagyon alacsony járulékot képes lehetővé tenni. S ez a nagyon alacsony szint is megszorzandó az egynél kisbb számú demográfiai hányadossal.Így teljesen igazad van abban, hogy ez össze fog omlani.Vagy még alacsonyabb kifizetési szinten képes működni.Mindig egyre alacsonyabban.
Ennek ellensúlyozására késztetnek szinte mindenütt Európában az üzleti alapú öngondoskodásra. A legtöbb ország rendszere ráadásul jövedelemfüggően exponenciálisan csökkenti az állami alapból történő kifizetéseket.Magyarul:Minél többet keresel, a nyugdíjad annál kisebb hányadát kapod az államtól.
Sok jól működő rendszer van, ahol a kifizetések már nem tőke, hanem hozamfüggőek és jól működnek.Nálunk is le kéne számolni azzal a hülyeséggel, hogy a bankok, multik stb csak gonoszak lehetnek.

nimonic 2014.07.04. 17:11:22

@GöTi: Ja és még annyit, hogy teljesen mindegy, hogy a meglévő források címzettjeit hogyan cimkézzük át.
Ha a rendszerben ennyi pénz van, akkor az abban esetben sem lesz több,ha a szétosztását más elvek alapján tesszük.Így a legfőbb baj nem az, hogy jár vagy nem jár, hanem hogy jut-e.S erre nem megoldás, ha átírjuk a jogosultak körét.

GöTi 2014.07.04. 17:19:48

@nimonic: Bármekkora tőkét is halmoz fel a rendszer, az értelmes, termelékeny, versenyképes élőmunka nélkül bukásra van ítélve.

A nagy méretű magántulajdonú biztosítók, bankok csődjét nemrégiben megcsodálhattuk - állami garancia nélkül az egyéneknek nagy kockázat (és a trükközőknek giga nyereség). Akkor viszont ott vagy az állam garanciájának szintjén, vagy az alatt. Nonprofit szervezetben az állam is működtetheti eredményesen a tőkét koncentráló nyugdíj rendszer elemet.

A megbízható, stabil, szavahihető állam.

Ezt cseszte el évtizedekre a jelenlegi rezsim több nagyszerű lépésben.

nimonic 2014.07.04. 17:26:28

Néhány bank csődjét megcsodálhattuk.Ahogy néhány államét is.Nem tudom.Én változatlanul nem hiszek az államban.Úgy általában.Nemhogy a magyarban.Svájcban élve azt tapasztalom, hogy a legutolsó utcai árus is megbízhatóbb, mint a magyar állam.Egyébként a svájciak a sajátjukat sem engedik hosszú pórázra.Úgy vannak vele, hogy csak ott legyen jelen, ahol elengedhetetlen.A többit meg hagyja rájuk-Pedig a svájci állam működik.Mégpedig kiválóan.
Szóval én látom azt, hogy milyen jól tud működni egy ország eltúlzott bürökrácia nélkül.A tisztesség és a szavahihetőség a kulcs.

GöTi 2014.07.04. 17:27:30

Mennem kell - mondja ez a két ballonkabátos úr a hátam mögött :)

Szervusztok.

betamàs 2014.07.04. 18:01:46

"vajon az elvárt ütemű szaporodás parancsszavának kiadása előtt nem volna célszerűbb ezeken a körülményeken javítani?"
Az érdekes az, hogy Németországban, amely Európa vezető gazdasági ereje, vagy a skandináv országokban, amelyek a szociális ellátórendszerek mintapéldái, sem éri el a termékenységi ráta a 2,1-et.

gezira 2014.07.04. 19:09:09

@betamàs: Ez így igaz. A magas gyerekszám ott jellemző, ahol nagy a létbizonytalanság, a szociális ellátórendszerek pedig fejletlenek.

gezira 2014.07.04. 19:10:05

Ja, és kimaradt a 3. gyerekszám-növelő tényező:
a magas csecsemő- ill. gyerekhalandóság

midnight coder 2014.07.04. 20:53:23

@GöTi: Nem a jelenlegi rezsim cseszte el.
A gond ott van, hogy kb. kétféle fiatalnvan manapság.
Van az aki értelmes, nyelveket beszél, versenyképes tudása van. Ez vagy már elhagyta az országot, vagy úton van. Az ok egyszerû - az EU-nak hála könnyedén tud munkát vállalni kinn az itteni bérek négy-ötszöröséért. De az EU-hoz nem a mostani rezsim csatlakozott, és a fizuk sem most mentek a béka segge alá.
Másrészt vannak azok akiket te fogsz eltartani. A médiaszakos diplomás lovári nyelvvizsgás értelmiségiek, és a megélhetési gyerekgyárosok.

christophe 2014.07.04. 21:16:27

@midnight coder: ''Nem a jelenlegi rezsim cseszte el.
A gond ott van, hogy kb. kétféle fiatalnvan manapság.''
Tèvedèsben ebbe azorbànnèk is kemènyen benne vannak,a màsik nemcsak diplomàs fiatalok,hanem szakkèpzett 30-40 èves emberek is lelèptek(szàzezres nagysàgrendben ès bizza jo rèsze az elmult 5èvben)Ok,mi màr nem M.o-ra fizettunk jàrulèkot,gyerekeink se oda fognak....Ezt ellehet bagatelizàlni,kalandvàgynak nevezni,de nem ilyen mèrtèkben.Milliàrdok esnek ki a koltsègvetèsbol,ès ezt a mèg M.o lèvo jelenleg aktivak fogjàk megszivni 20èv mulva;

Atika!!! 2014.07.05. 00:23:40

@ténytár: Ezzel meg az a gond, hogy egyénileg gondolkodsz, pedig egyelőre közel tízmillióan vagyunk. Ha hosszútávon egyre kevesebb a gyerek (kivéve ahol családi pótlékért "gyártják" őket), akkor idővel nem csak a nyugdíjkassza, hanem az egész ország fenntarthatatlan lesz. Most hagyjuk azokat a nézeteket, hogy "ezért az országért nem kár" (sokszor megkaptam már a nézeteim/világvége vízióim miatt). Az embereket (itt Magyarországon legalábbis) pénzzel a legkönnyebb motiválni. Természetesen a gyerek sosem lesz "megtérülő beruházás", de aki így gondolkodik róla, az jó lenne, ha nem vállalna egyet sem. Az államnak sem az a célja, hogy gyereket vegyen, csak támogatást (adókedvezmény, csp, stb) és reményt (gyerek=több nyugdíj) nyújt annak, aki főleg az anyagiak miatt gondolkodik a gyerekvállaláson.

@gezira: kb 35-40 év után vált volna önfenntartóvá a rendszer. Meglátásom szerint Magyarországnak jelenleg (jelenleg +/-20 év) nincs anyagi lehetősége egy ilyen hosszútávú befektetésre.

gezira 2014.07.05. 06:19:04

@Atika!!!: Szerintem sokkal előbb, viszont addig is ki lehetett volna találni áthidaló megoldásokat. De ezt már soha nem fogjuk megtudni.
És hát ezen az alapon soha semmit nem kell elkezdeni, mert csak soká térül meg? Pl. Paks mikor térül meg?

Atika!!! 2014.07.05. 09:32:49

@gezira: Paks 2 valószinűleg soha nem térül meg, de a jelenleg ismert információk alapján, ebben a formában nem is tartom jónak. De lehet, hogy valaki mindjárt rámcáfol egy komoly hatástanulmánnyal ;-)

gezira 2014.07.05. 10:00:10

@Atika!!!: Hát erről beszélek én is! :-)
Hogy nem biztos, hogy jó feláldozni a jövőt e jelenért.
Biztos ki lehetett volna találni valamit manyup-ügyben is, de egyszerűbb volt (ellop) megvédeni...

Sharky77 2014.07.06. 21:08:05

Katolikus papság megszívná

bonafide 2014.07.07. 12:59:09

Nincs már nyugdíjjárulék, azt már adóként szedik be, és az adóért nem jár semmi! A járulékért jár, de azt kivették a tákolmányból! Az állam adHAT nyugdíjat, HA VAN MIBŐL! Ennyi a mostani kötelezettsége, nem több!

DFK 2014.07.07. 17:26:31

@Alec: Tévedés, az én szüleim nyugdíját nem csak ők fizetik, hanem én is. A gyermektelenekét meg csak az én gyerekeim (minthogy nekik nincs gyerekük). Ezzel nekem nincs problémám, mert a társadalom fenntartása megköveteli azt, hogy mindenkiről gondoskodjunk. A gond az, amnikor azok, akikkel osztozni kell a gyermek "hasznán", höbörögnek, ha gyerekesknek is jár valami.

2014.07.07. 18:27:19

@DFK: ha ezt a mondatot, hogy "az kapna nyugdíjat, aki elegendő gyereket szül" úgy értelmezed, hogy a gyerektelenek hőbörögnek azon, ha a gyerekeseknek is jár valami(!) miközben ezen gyerektelenek ugyanúgy kiveszik a részüket abból, hogy a mai gyerekesek szülei el legyenek tartva hát szíved joga...
süti beállítások módosítása