A reklámadóról: mi lesz velünk a "Barátok közt" nélkül?

H_A Címkék: kormány adó különadó Fidesz RTL Klub L. Simon László reklámadó2014.06.03. 17:35

Lehet, hogy ciki, de bevallom: nem küldött padlóra a (rém)hír, hogy itt a világvége. Hogy tudniillik a Barátok közt, X-faktor, Éjjel-nappal Budapest, és más világszínvonalú műsorok beszüntetése vár ránk, ha a kormány nem áll el ördögi tervétől, és mindenáron bevezeti a reklámadót. Azt is töredelmesen meggyónom, hogy miközben egy pillanatnyi kétségem nincs afelől, hogy a legújabb adót is mindenféle népnemzeti tragédia bekövetkeztének veszélye - tudniillik tömegesen köti fel magát a magyar, ha a jobban teljesítésbe belefáradt agyát nem mossák át estéről estére a fenti műsorokkal - ellenére is átviszi a Fidesz, nem aggódom egyáltalán a legnagyobb magyarországi kereskedelmi adók sorsáért. Meg a kisebbekéért sem. De.

Miután mára az is kiderült, hogy a reklámadóról szóló hétfőn benyújtott törvénytervezet csak a nyitánya egy folyamatnak, amelynek következő lépéseként a közösségi oldalakat (Google, Youtube, Facebook, stb.) is bevonnák az adózói körbe, arra gondoltam: bármennyire nem törte ketté az életemet, hogy mi lesz velem Vili bácsik, Miklósok,  Klaudiák és Nórák, Kristófok, Lalik és Reginák nélkül, mégiscsak szóvá tenném egy gondolat erejéig, minden idők legeredményesebb adócsökkentő kormánya legújabb kivetett sarcának hírét.

Bármennyire is kerek a történet L. Simonék szerint, bármennyire is nem vagyok a médiavállalkozások szószólója, de még a kereskedelmi csatornák hűséges nézője sem, megdöbbenéssel állok a már megint mindenfajta szakmai egyeztetést nélkülöző, friss meleg indulati kormányintézkedés előtt. Amelyről - horribile dictu - még a kormány külön bejáratú, tényfeltárásban élen járó Magyar Nemzetének főszerkesztő-helyettese is úgy gondolja, semmilyen más célt nem szolgál, mint rálépni a sajtószabadság torkára. Ide jutott kérem a világ.

És L. Simon meg is magyarázza. A csökkentett forrásokkal, megnehezített körülmények között, csökkenő hatékonysággal dolgozó médiáról szó nincs, "ez egy olyan adónem lenne, amelyet nem tudnak áthárítani a nézőkre, illetve az olvasóközönségre. A nézők nem fizetnek a bulvárműsorok megnézése után: annak kell adóznia, aki a bevételre szert tesz." L. Simon László szerint "senki nem gondolja komolyan", amikor egyes kereskedelmi tévék a legnépszerűbb, legnagyobb nézőközönséget vonzó műsoraik beszüntetésével riogatnak.

Mondanám azoknak, akik mégis komolyan gondolták nem csupán a rezsicsökkentés fantasztikumát, hanem esetleg letargiába estek e "riogatások" hallatán, hogy még azok is fizetni fognak, akiknek az életéből eddig valamilyen rejtélyes oknál fogva kimaradt a hozzájuk hasonló emberek vélt és kreált emberi drámái előtti napi rendszerességű csámcsogás. A reklámfelületet biztosító, megadóztatott csatorna beépíti a megsokszorozódott költségeit a termékek, szolgáltatások árába, azt pedig akárhonnan nézzük is, az emberek fizetik ki. A kábel tv és internetszámlákat majd meg lehet nézni.

Ja, és hát igen, akinek a közösségi oldalak megadóztatása mellett úgy érvel, hogy "a politikusok is rendszeresen hirdetnek a Facebook-on", az egyéb aljasságokra is képes. Mert a sorok között az igazi probléma az, hogy ellenzéki politikusok is hirdethetnek a világhálón, ezt kellene valahogy megakadályozni. Úgy tűnik, sikerülni fog: ellehetetleníteni rendre mindenkit, aki nem a kormány csahosa, szócsöve vagy szövetségese.

U.I. A kommentelés szabadságának megregulázása és az Origo főszerkesztőjének politikai megrendelés-szagú menesztése természetesen teljesen véletlen szálai ennek a - barátok közt is - hatalmi túlkapás ízű történetnek.

"Barátok közt" nélkül meg, bármilyen hihetetlen, túléljük. Kár, hogy nem ez itt a probléma.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr126262895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ildsisy 2014.06.03. 18:56:35

Egyet gondoltunk, csak másképpen írtuk le... :)

Tyreo 2014.06.04. 00:00:01

AZ internetes reklámoknak mondjuk nem nagyon van értelme, hála az adblocknak.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.04. 00:22:50

Valóban, a Barátok közt megszűnése fogja kirobbantani azt a forradalmat, amely a "zorbáni rezsimet" elsöpri majd. Hihihihiháháháá

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.04. 00:28:55

A reklámadó egy jó kezdeményezés, a gugli adó szintén.

Az EUban mindenhol lesz, akárcsak bankadó.

laci_52 2014.06.04. 00:54:27

"A kábel tv és internetszámlákat majd meg lehet nézni."

Én azt hittem, hogy azokra vonatkozik majd a következő rezsicsökkentés...

nandras01 2014.06.04. 01:37:41

egyik szemem sír, a másik meg nevet.
az, hogy esetleg megszűnhet a napi agyzsibbasztás a debil sorozatokkal, osztatlan örömmel tölt el -nem mintha nem tudnám, hogy eszük ágában sincs megszüntetni/ha mégis, majd lesz helyette más iq csökkentő baromság-, másrészt mivel ez a történet természetesen a legkevésbé sem az anyátok közt- ről szól, dermedt rémülettel figyelem azt a mérhetetlen arroganciát, amit a fidesz újfent bemutat.
arra pedig különösen kíváncsi vagyok, hogy milyen módon tervezik a fészbukot, a guglit megadóztatni.
ha már pökhendien arcoskodnak, akkor legalább ne beszélnének hülyeségeket.
persze a békemenetes zombik ezt is meg fogják magyarázni...

esefe 2014.06.04. 04:14:34

Én valahogy elleszek a Barátok közt nélkül, meg a hasonló valóvilágszerű adások nélkül. Eddig is egészen jól elvoltam.

Az adót meg attól szedjék, ahol sok lóvé van, és nem annyira akaródzik itt adózni ezért az itt megtermelt hasznot átkönyvelgetik oda, ahol nem annyira kéne adózni. Úgyhogy csak rajta! A bankadó is bejött, nehogy a régiek közül csak egy ment el, de újak is jöttek, nem is kicsik.

esefe 2014.06.04. 04:16:03

@laci_52: Mondjuk én a felét fizetem a kábeltévéért, mint öt éve. És több csatornám van. Persze nem az UPC-t fizetem.

esefe 2014.06.04. 04:19:27

A kommentelés szabadságát viszont nem kéne basztatni! Az egy fontos alapjoggá vált mára. Én nem szívesen mondanék le róla. Nem is állok már szimpátiával az Orbánékhoz, mióta azzal baszakodnak, bár nagy szurkerük eddig se voltam. Nálam épp ezzel telt be a pohár.

ComLo 2014.06.04. 05:35:13

Azért álszent dolognak tartom a "nem baj ha beszüntetik a kereskedelmi agyzsibbasztast, de ha minőségi médiához nyúlnak, az vérlázító" mentalitást.

Ha brazil szappanoperára vetnek ki adót, az nem baj, de ha az operára akkor már fel kell szólalni.

10 millió ember él abban az országban! Legyetek már toleránsabbak, messze nem rajonghat mindenki ugyanazért! Mondom ezt úgy hogy BK annyiból áll, hogy tizen x éve 2 percet megnéztem belőle, és konstatáltam hogy ez egy F*S. Ettől eltekintve, én megértem hogy mondjuk számos idős, vidéki ember számára, ezek a dolgok jelentik a szórakozást. És bármennyire is szívesen szeretnél Hegel-t olvastatni velük, vagy Muszorgszkij-t nézettni, az ő egyszerű életükben, ez a szint a szórakozás.

És elvenni tőlük a kedvenc sorozatukat, vagy tehetségkutatójukat, olyan mint tőled elvenni, a szórakozás lehetőségét. Csak ők nem az a tömeg akik ki tudnának állni a jogaikért.

Niebur 2014.06.04. 06:24:31

Én nézem a Barátokat. Mielőtt megköveztek, azt is elmondom miért. Én reggel 5 és 7 között, valamint délután 4 és 7 között elolvasom majd az összes hírportál, a hetilapok online kiadásainak híreit, legyen az bel- vagy külföldi, szóljon az ebihalak nemi életéről vagy a galaxisokról. Este, mielőtt megnézném ki hogyan gyilkolgat, megnézem a sorozatot. Egyszerű okból, ez az a műsor ahol vagy 25 percig nincs direkt politika.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.06.04. 07:14:33

Szánalom, mikor a Gyurcsány csicskák hangot adnak aggodalmuknak, és a több milliárdot bezsebelő multik érdekében kampányolnak.

Maradjatok a politikai ellenfeleitek fizikai megsemmisítésénél, ahogy a náci Gyurcsány tanította nektek 2006-ban beazonosíthatatlan karhatalmistákkal kivitelezve !

lavór 2014.06.04. 07:29:44

"Mi lesz velünk Barátok közt" nélkül?"
Semmi.De valahogy azt is túlélné az emberiség, ha az összes magyar TV adó megszűnne örökre.

ephart 2014.06.04. 07:58:20

sose gondoltam volna hogy a judeobolsevik oldal ekkora hisztériát csap a Barátok közt állítólagos megszűnése miatt.szomorú

belekotty 2014.06.04. 07:58:58

@esefe: És tudod már hogy kell rájönni hogy melyik kommentedre válaszoltak?

belekotty 2014.06.04. 08:00:07

@ephart: Kávéra nincs pénzed? Kis zsidózással ébreszted magad?

ephart 2014.06.04. 08:06:15

@belekotty: "Kis zsidózással"

hisz te lököd

lazaraki 2014.06.04. 08:09:42

Például a Facebook a valós forgalmának alig több mint 0,1 százaléka után fizet adót, miközben a kkv-k ennek több százszorosát, a magánemberek pedig a bevételük 60-70%-át. Ideje lenne ezeket a pofátlan sáskákat nagyon fejbe csapni.

www.origo.hu/techbazis/20121011-az-adohatosag-kijatszasaval-vadoljak-a-facebookot.html

rozsé drazsé 2014.06.04. 08:10:33

Kezdeném azzal, hogy legszívesebben mindenkit, aki az RTL TV2 műsorai létrehozásában közreműködik Kufsteinbe ezer évre lecsuknám. Ötszáz évre azokat is, akik emlékeztetnek rájuk. Az 1997-es tender bírálóira gondolva pedig kétségbe esek, miért is nincs halálbüntetés.
Mert azt az audiovizuális környezetszennyezést, amit ezek csináltak az elmúlt 17 évben, nem lehet egykönnyen helyreállítani. Sőt! egyáltalán nem lehet helyrehozni.
Tehát, ha valaki ezeket a médiaentitásokat ki akarja nyírni, legszélesebb egyetértésemmel találkozik.
Na, de Virág elvtárs! Se ajtó, se ablak?
Miért pont így? Adóval nyírjuk ki őket?
Számos szofisztikáltabb megoldás lehetne.
Például fogyasztóvédelmileg:
Ki szerint normális az, ha egy reklámújság, amit a postaládába kukatöltőnek bedobnak pénzbe kerül? Nulla tartalom 100% reklám nyilván nem lehet fizetős a fogyasztó oldaláról. Namármost, ha jól látom ezeknek a cégeknek (de ide tenném az ATV-HÍRTV-ECHO-SportTv stb. műsorokat is)a műsoridő 50%-a reklám és ajánló. Láttunk már érdemi műsort az ATV/HírTV-n mondjuk kedden napközben? Ezekért a műsorokért a kábelszolgáltatókon keresztül súlyos pénzeket nyúlnak le a médiavállalkozások. Nyilván a legnagyobb szelet a reklámtortából az RTL-TV2-é, a kisebbik konc marad a tematikusoknak.
Nade, hogy azért fizetünk kábeltévé díjat, és abban kb a díj 40-50%-át, hogy nekünk ezért reklámokat adjanak el, az mégiscsak nonszensz.
Namost képzeljük el még azt is, hogy az RTL TV2 is kábelcsatornává válik, hiszen megszűnik a földfelszíni kódolatlan sugárzásuk. Tehát pénzt fognak kérni tőlünk ezért a szarkupacért, amit ők műsornak neveznek, benne a műsoridő 50%-át kitevő reklámokért.
Ez aztán az aberrált szisztéma!
Tehát Virág elvtárs, nem sokkal szebb megoldás, ha azt szabályozzuk, hogy 100% reklám nulla műsordíj, 0% reklám 100% műsordíj és a kettő között meg valami korreláció? Mondjuk csak akkor lehessen terjesztési díjat szedni, ha a heti műsoridő max 15%-a a reklám és 10%-a ajánló? Fogyasztóvédelmi szempontból...
És nem-e lehetne-e azt is szabályozni, hogy egy műsor egy előfizetőére minden kábelestől, vagy terjesztőtől azonos díjat szedhessen. Ne fordulhasson elő, hogy az UPC 3 forintot a kispiripócsi kábeles meg 93 forintot utaljon át ugyanazért a műsorért a médiavállalkozásnak, és így ne fordulhasson elő, hogy Luxemburgban kötött háttéralkuk alapján mondjuk a RTL nulla forintért fusson a T-COM UPC hálózatokon vagy mobilon, és 500 forintért kispiripócson.
Erre büszke lehetne a szabályozó parlament és a GVH is, hogy mennyit takarított meg a lakosságnak ráadásul az eredmény ugyan az lesz, mintha megadóztatnák a köcsög tévéket. Az RTL és a TV2 is "egy lesz a sok közül". Virágozzon ezer virág, de azonos feltételek között.
Ha meg megszegik a feltételeket bírság útján is be lehet szedni azt a néhány milliárdot, amire valójában nincs szükség.
Tehát L.Simon elvtárs: a nemzetközi helyzet fokozódik, csapásokat adunk és csapásokat kapunk. Na, de ne is csodálkozzunk, hogy ha úgy építkezünk, hogy se ajtó, se ablak.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.06.04. 08:29:05

Személy szerint a TV le van tiltva este 9-ig nálunk.
És erőst javaslom mindenki számára, aki gyermeket nevel, hogy zárja el gyermeke elől a TV-t.

Győzike, Való világ sztárok, erőszak, gyilkosság, szakállas nőnek öltözött gnómok ...

Ezekre a gyereknek semmi szüksége.
Nektek se.
És ez nem politkai kérdés !

Faszerkezet 2014.06.04. 08:32:27

Csak egy kis érdekesség, hogy mi lesz ebből. (Bár pl egy facebook megadóztatására, vagy egy google megadóztatására kíváncsi leszek)

Felmennek a reklámárak. -> a cégek akik reklámoznak többet fognak fizetni -> mivel ezáltal megemelkednek a költségeik, így áremelést végeznek a termékeken -> a fogyasztó szépen megvásárolja a megemelkedett vételáron.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.04. 08:41:41

@esefe: miköze Orbánnak a kommentelés szabadságához?

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.04. 08:47:00

@Faszerkezet: Biztos nagy szakértő vagy meg miden de ha az RTL be tudná nyeletni a fogyasztóival akkor nem sírna a szája.

A bankadót sem tudták teljesen továbbhárítani, pedig akkor ezt magyarázta az ellenzék.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.06.04. 09:04:47

@Faszerkezet: Jó. Majd megnézzük, hogy mennyivel lesz drágább az intimbetét meg a műfogsor ragasztó...

katolnai 2014.06.04. 09:12:06

ha tényleg elhallgattatnak mindenkit, aki a kormánynak nem csahosa, szócsöve, akkor ezek a figurák miből fognak megélni? Csak nem az lesz, h néhány médiaripacsnak meg kell fogni a lapátot vagy téglát hordani?
Jaj de sajnálom őket!

azbesztos 2014.06.04. 09:12:34

@Faszerkezet: Hülyeség. Reklám nélkül nem tudnak árat emelni. Ha nem tudnak reklámozni, csökkenni kell az áraknak.

Faszerkezet 2014.06.04. 09:14:58

@Kón Bandit:

"ha az RTL be tudná nyeletni a fogyasztóival akkor nem sírna a szája. "

Oh, dehogynem. De mint írtam, ő benyeleti a fogyasztóival, ő meg majd veled. És a kör bezárult.

Most még megy egy kicsit a hiszti, meg a terelés, hogy a sajtószabadság meg a többi, de a végeredmény ez lesz.

"A bankadót sem tudták teljesen továbbhárítani, pedig akkor ezt magyarázta az ellenzék."

Még. Aztán majd elül akörül is a hiszti és szép fokozatosan jelennek meg olyan plusz költségek, amikkel a végén szépen csak befizetjük. Az, hogy ez 5-10-15 év alatt megy végbe egy bank életében tök mindegy.

A médiát sem úgy kell elképzelni, ha bevezetik ezt az adót, akkor ő másnap elkezdi emelni az árait. Valószínű ezt meg sem tehetné, hiszen szerződések kötik. Majd szépen fokozatosan.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.04. 09:26:26

"U.I. A kommentelés szabadságának megregulázása és az Origo főszerkesztőjének politikai megrendelés-szagú menesztése természetesen teljesen véletlen szálai ennek a - barátok közt is - hatalmi túlkapás ízű történetnek."

De jó lenne ha egy, nem több csak 1 döntésnél nem lennének ilyen véletlenek.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.04. 09:46:19

@Faszerkezet: Ja, mint a bankadót..:)

Ja,majd otthagyják a hirdetői.

ubu1 2014.06.06. 12:50:32

Fel kellene végre fognia mindenkinek, hogy adóztatni csak ott lehet, ahol jövedelem keletkezik. A jövedelem mögött pedig mindig munka van. Vagyis megadóztatni csak az embereket lehet. Aki mást mond, az hazudik.
Lehet beszélni rezsicsökkentésről, reklámadóról vagy bármi másról, teljesen mindegy. A matematika és a közgazdaságtan szabályai fogják meghatározni, hogyan gyűrűzzön tovább mindaz a sok okosság, amit kitalálnak. De végül mindig a dolgozó emberek fogják ezeknek az árát megfizetni. Csak sokan közülük nem fogják meglátni az összefüggést a csökkentett szolgáltatási színvonal, az emelkedő árak és azok között az intézkedések között, amikre négy évente birkaként bólogatnak.

Mekk Gábor 2014.06.07. 14:17:39

@nandras01: ugye neked mindenki zombi, aki tisztábban lát nálad? Rossz lehet neked, szegény libbant...

Mekk Gábor 2014.06.07. 14:18:54

@ubu1: állati demagóg vagy? Nem a dolgozót sújtja a reklámadó, hanem azt, aki a dolgozót kizsákmányolja! Ekkora barmot, atyavilág...
süti beállítások módosítása