Paks és a közérdekű hazugságok

H_A Címkék: kormány atomerőmű közérdekű adatigénylés EU Paks Európai Bizottság2014.02.25. 22:35

Nem mintha a meglepetés erejével hatna, nem mintha olyasmi történt volna, ami eddig még soha, az ember mégis képes újra meg újra rácsodálkozni arra, hogy minden idők legnemzetibb kormánya milyen rezzenéstelen arccal képes belehazudni szeretett népe arcába. Vagy már megint valaki mások hazudnak szándékosan és előre megfontoltan? Olvasom, hogy az Energiaklub közérdekű adatigénylése feltárta: a kormány, közlésével ellentétben, nem értesítette hivatalosan az Európai Bizottságot az új atomerőműblokkok terveiről.

Persze mióta tudjuk, hogy Paks egyáltalán nem az emberekre (értsd: ránk, szavazati joggal rendelkező népekre) tartozik, vagyis az atomerőmű bővítéséről nem kell népszavazás, mert nem olyan egyszerű, mint a 300 forintos vizitdíj, és mióta bizonyítás nélkül elfogadtuk, hogy Gyurcsány miatt írt alá Orbán Moszkvában, Gyurcsánynak pedig Dobrev a felesége, jogos a kérdés: miért is kellene felemelnünk a fejünket erre hírre? Mi a probléma azzal, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár január 16-án azt mondja: Brüsszel mindent tud a tárgyalásokról, és nem emelt kifogást, majd bő egy hónap múlva kiderül, Brüsszelt semmiféle beruházásról nem értesítették, és ebben az ügyben semmilyen hivatalos dokumentum nem született?

Egyetlen apró probléma van ebben a történetben: valaki mindenféleképpen hazudik. De még mielőtt az a vád érne, hogy már megint bűnbakot akarok képezni minden idők legőszintébb és legbecsületesebb kormányából, felhívnám a figyelmet arra, hogy korábban - az Európai Bizottsággal ellentétben - a Miniszterelnökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) is megtagadta a választ az Energiaklubnak arra a kérdésre, hogy pontosan kivel és miről folytattak tárgyalásokat az EB-vel, és nem küldték meg azt a hivatalos levelet sem, amelyben állítólag Brüsszel rábólint a beruházásra. Ha minden annyira sínen volt, mint Lázár állította, mi akadálya volt ezen ártatlan információk nyilvánosságra hozatalának? Igaz, hogy nem a buta népre tartozik ez a bonyolult kérdés, de azért az Energiaklubnak biztosan lett volna legalább néhány, az atomerőművek nyelvét beszélő tagja, aki valószínűleg értelmezni is képes lett volna ezeket az egyébként is közérdekű tényeket.

De ha ez a szempont esetleg egyáltalán nem meggyőző: a helyzet cinikus vonzatának érzem, hogy alig két nappal ezelőtt Rétvári Bence, a KDNP alelnöke az ellenzék álszent felelősségre vonására használta fel Paks kérdését. Szerinte ugyanis Mesterházy Attila szocialista pártelnöknek be kell számolnia arról, hogy miről tárgyalt a francia Areva óriásvállalattal Paks ügyében 2013 elején. Arról, hogy miért találkozott valójában a cég képviselőivel, mit kínált nekik, és mit ajánlottak neki. Rétvári szerint kérdés, hogy mit ígért a szocialista politikus a vállalatnak, kinek a nevében, és milyen felhatalmazással tárgyalt tavaly a paksi atomerőműről.

Egyetértek Rétvárival. Fingom nincs mit akart 2013-ban egy ellenzéki párt képviseletében Mesterházy a franciáktól, nem tudom, miért nem hozta nyilvánosságra a tárgyalás eredményét, ha egyáltalán volt neki eredménye, de. Ha ez az akár jogosnak is nevezhető mulasztás egy év távlatából aktuális lehet, akkor szerintem Mesterházy pontosan annyira marasztalható el ezért, mint a magyar kormány, amely a primitív nép megkérdezése nélkül, nyilvános pályázat kiírása nélkül, Brüsszelt megkerülve paktált le Moszkvával.

Ami nyilván nem baj. Úgyis mind hülyék vagyunk mi itt, nem értjük ezeket a bonyolult összefüggéseket, simán beveszi a gyomrunk, hogy az Unió már megint le akarja törni elszánt szabadságharcunk valamennyi szarvát (az az Unió, amelynek két Moszkvára kacsintás között és ellenére is tagjai vagyunk) és az, hogy Gyurcsánynak Dobrev a felesége, vagy Mesterházy francia cégek vezetőivel szóba áll, sokkal felháborítóbb számunkra, mint az, hogy hülyének tartanak,és ha egy mód van rá, még hangot is adnak ennek.

Úgyhogy Brüsszel vessen magára, ha nem követi a Hír TV tudósításait. Üzenném, hogy ideje lenne bepótolni, hogy legközelebb ne kelljen úgy nézni egy ilyen közérdekű adatigénylés alkalmával, mint borjú az új kapura. Az Energiaklub tagjainak, meg a rezsicsökkentéssel, Gyurcsánnyal, Őszöddel, és a magyar nemzet egyre jobban teljesítő szabadságharcaival még nem teljesen kimosott agyú magyar embereknek pedig azt mondanám: ideje lenne már beletörődni abba, hogy adatokat nem érdemes igényelni. Minden titkos itt, ami fontos lehet. Úgy értem, közérdekű. 

U.I. Brüsszelnek hazudni úgy, hogy az kiderül, kínos. A drága magyar embereknek hazudni úgy, hogy az kiderül, legalább annyira kínos. És ha nem derül ki, akkor is. Főleg, hogy Brüsszellel ellentétben a drága magyar embereket április 6-án az urnák elé várjuk.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr275831414

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép 2014.02.26. 09:33:14

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és en...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.26. 06:45:41

Semmi gond népszavazni Paksról, azonban nem szabad belőle politikai kérdést csinálni. Legyen nyugodtan népszavazás, de a választások UTÁN. Egyébként egy ilyen népszavazés érvénytelen lesz.

röhögő 2014.02.26. 08:22:32

@maxval a gondolkodó birca: Nem félsz attól hogy az ukrajnai, USA által pénzelt terroristák felrobbantják az épülő orosz Paksot majd? :-))

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.26. 08:27:20

@röhögő:

Nem, nekik csak Ukrajna destabilizálása a feladatuk.

röhögő 2014.02.26. 08:32:52

@maxval a gondolkodó birca: Ja értem! Gondolom te megszerezted a pontos feladatköri leírásukat. Értem.

Fulek 2014.02.26. 08:38:15

Még egy Paks poszt? Józsa, Gyurcsány, és a haverok milliós bevételei után... Meterházy meg a franciákkal tárgyalt ( az utolsó jelentős üzemzavar pont a franciák által épített üzemanyag tárolók miatt volt, akkor is az oroszok oldották meg a problémát!)

Pan Modry 2014.02.26. 08:45:58

@Fulek:
Pakssal nem az a baj, hogy atomeromu, meg hogy az oroszok epitik, hanem az hogy a nemzetkozi transzparens peldak alapjan nem eri meg atomeromuvet epiteni, illetve az allampolgaroknak joguk van tudni, hogy milyen feltetelek mellett szerzodik le valaki az o penzukbol egy 3000 milliardos projektre.

A titkositott anyagoknal mindig buzlik valami, es azert titkositjak hogy ne legyen nyilvanos mennyit fognak ezen bukni az adofizetok.

Pan Modry 2014.02.26. 08:47:57

@Fulek:
az meg a te szellemi igenytelensegedet mutatja hogy azzal vedekezel hogy a szocik is loptak, tehat szerinted az hogy a szocik megloptak a magyar allampolgarokat az feljogositja a fideszt arra hogy o is azt tegye.

A szellemi igenytelenseged egyebkent olyan magasfoku hogy nem is tudok haradugni rad a velemenyed miatt, hanem beleptel abba a kategoriaba hogy inkabb valamilyen megveto szanalmat erzek iranta.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.02.26. 08:48:04

Nekem az bassza a leginkább ebben a csőrömet,hogy aki putyinpincsizett,az lett Putyin új pincsije.
A birkái meg bégetnek örömmel ehhez.

miva? 2014.02.26. 08:57:51

És az nem is baj, hogy Lázár nyilvánosan hazudott egy 3000milliárdos beruházást illetően, és ez kiderült, ugye?

vakapad 2014.02.26. 09:10:47

"U.I. Brüsszelnek hazudni úgy, hogy az kiderül, kínos. A drága magyar embereknek hazudni úgy, hogy az kiderül, legalább annyira kínos. És ha nem derül ki, akkor is. Főleg, hogy Brüsszellel ellentétben a drága magyar embereket április 6-án az urnák elé várjuk."

1./ Brüsszelnek hazudni akkor kínos, ha az ember természete olyan, hogy ha a hazugság kiderülése után találkozik Merkellel, akkor leég a pofájáról a bőr szégyenében. Ha a találkozásról pofaégésről nincs szó, hanem csak kioszt neki nehány kokit meg sallert, akkor nem kínos.

2./ A drága magyar emberek több csoportra oszthatók. A FIDESZ rajongóknak akármennyit lehet, azok erre nem érzékenyek, ha kiderül, akkorse. A közömbösök már hozzászoktak, meg se rezdülnek tőle. Az ellenzék rajongói meg majd hőbörögnek, de úgyis kevesen vannak, don't worry about it. Összefoglalásként megállapítható, hogy a drága magyar embereknek hazudni éppúgy nem kínos, mint Brüsszelnek, és az előbbi gyakorlatilag nulla veszéllyel jár. Utóbbi egy kicsit többel, de az is uralható.

safranek 2014.02.26. 09:32:48

Nekem az egészben az a büdös, hogy OV egyszer csak ki ment Moszkvába, aztán hirtelen lett egy szerződés. Titokban, sunnyogva köttetett meg. Ilyenkor jogosan vetődik fel az emberben, hogy biztos jó ez nekünk? Biztos nincs valami titkos záradék?
Másrészt láthatjuk Ukrajnában és más volt orosz érdekeltségekben is, hogy az oroszok hogy rángatják őket. Nem hiszem, hogy Putyin a két szép szemunkért, minden érdek nélkül ad ilyen kedvező hitelt.

Aztán meg itt van az a kormányzati offenzíva ami beindult a magyarazkodásra meg a figyelem elterelésére. Nem véletlen a Simon ügy mostani kipattanása sem.
A folyamatos önigazolás megy, nyilvánvaló hazugságokkal körítve. Pl hogy olcsóbb lesz a rezsi. Miért lenne olcsóbb? Ha nem az áram árába, akkor másba beépül majd a hiteltörlesztés. No meg arról sem szólnak, hogy a régi blokkokat majd be kell zárni nem sokkal az újak indulása után. Ennei is lesz nem kevés költsége. A végén pedig pont ugyan oda jutunk, ahol most vagyunk. (2 blokkunk lesz, ami kb ugyan annyi energiát ad majd, mint a mostani setup).

miva? 2014.02.26. 09:38:28

@safranek: Az nem baj, ráadásul nem is igaz. 2x1200 lesz összesen 1600 helyett. De jobb lenne egy kisebb, viszont kapcsolgatható megoldás.

tobeor 2014.02.26. 09:40:30

Naiv poszt.

Nincs olyan hazugság, lopás, botrány, amiről ne lehetne egy fideszes figyelmét elterelni egy kis komcsizással (fideszes logika alapján a komcsi: aki _nem_ imádja a ruszkikat).

Nekik bármikor be lehet tömni a szájukat egy kis szocizással, ahogy egy fenti kommentelő ezt büszkén be is vallotta. És akiknek a száját ilyen könnyen be lehet tömni, azok meg is érdemlik hogy átbasszák őket.
A fidesz FOLYAMATOSAN hazudott Paksról? Nem baj. Érted: nem baj. Neki így jó. Neki csak a HÍrTv kell hogy höröghessen a szocikon. Arra hogy a fidesz na hazudja szét az agyát, az neki nem igénye. Csak megy amerre a HÍrTv rázza a kolompot neki.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.26. 09:47:54

A fideszesekre (beleértve a pozícióban lévőket és a rajongókat is) teljes mértékben igaz, amit anno a komcsikra mondtak, hogy egyszerre valaki nem lehet okos, jóindulatú és fideszes, a három közül csak legfeljebb 2 lehet. Mondjuk nem meglepő, mert Magyarországon ma a legnagyobb szélsőbalos párt a Fidesz.

bkkzol 2014.02.26. 09:49:56

Ohh pont ideje mar egy ki ertelmetlen nepszavaznak. A sarki peklany ,meg a hentes dont Paksrol. Szep is lenne ,mint a vizitdijrol is a sok TB eloskodo szavazott.

elwood 2014.02.26. 09:50:00

"A drága magyar embereknek hazudni úgy, hogy az kiderül, legalább annyira kínos."

mármint kinek ? a fidesznek nem kínos, hanem rutin.

lázár hazudott ? 3000 milliárdos korrupció ?
na és ?
fideszes elgondolkodik. emúnyóccé, megagyurcsán. fideszes öntudat máris tiszta.

Jenyei 2014.02.26. 10:10:18

@maxval a gondolkodó birca: b+. Mindezt ingyen, vagy fizetést is kapsz érte?

Netuddki. 2014.02.26. 10:13:36

Vinczent I. törvénye: Ha titkolóznak, akkor lopnak.

Netuddki. 2014.02.26. 10:14:57

@Jenyei: Haggyátok már ezt a balfasz trollt! Bulgáriában lakik, most éppen nincs munkája és blogfüggő. Kényszeresen irkál, nem érdemes vele foglalkozni...

igazi hős 2014.02.26. 10:15:20

@safranek: "a régi blokkokat majd be kell zárni nem sokkal az újak indulása után. Ennei is lesz nem kevés költsége." Ez egyrészt teljesen független Paks2-től, másrészt elvileg a rekultiváció költsége bele van számolva a paksi áram költségébe, azaz tervezetten fizetjük.

@miva?: "2x1200 lesz összesen 1600 helyett." Paks 2000 MW-os teljesítményű, az 1600 egy elég régi adat. (Ráadásul a 2x1200 bruttó, az 1600 pedig nettó adat.) Azt pedig, hogy VVER-1000 vagy VVER-1200-as erőmű lesz leírva még sehol nem láttam, csak ködösítést, hol 1000 MW-os, hol 1200 MW-os blokkokról szólt a rizsa. Te tudsz valami biztosat?

@poszt: Milyen érdekes, hogy Varga Mihály már nem az "évszázad üzletéről" és a "rezsicsökkentés biztosítékáról" beszél, hanem "nemzetbiztonsági szempontból" tartja fontosnak a paksi bővítést. Hova jut így a NER, ha egy fontos elvtárs nem hajlandó szakmailag vállalhatatlan hazugságokat szajkózni? (Ja meg a Szent Jobbnak is a sajtóban üzengetünk, hogy ne feszegesse tovább a határokat, legalább a választások előtt.) A végén még különvéleménye is lesz, mint Pokorninak? Na jó, ezt még én sem gondolom komolyan.

röhögő 2014.02.26. 10:16:26

@Pan Modry: "hanem az hogy a nemzetkozi transzparens peldak alapjan nem eri meg atomeromuvet epiteni,"
Ez sima hazugság.

röhögő 2014.02.26. 10:18:25

@elwood: "fideszes elgondolkodik. emúnyóccé, megagyurcsán. fideszes öntudat máris tiszta. " :-))

safranek 2014.02.26. 10:18:46

@igazi hős: Szerinted félre rakták azt a rekultivációs pénzt? Van egy számla, amint az átadás óta gyűlik? Ne légy naív! Paks2-től független, de ki kell majd fizetni valakinek. Azaz nekünk!

röhögő 2014.02.26. 10:19:02

@tobeor: Már hiányoltunk. Belekottyot hol hagytad?

röhögő 2014.02.26. 10:21:26

@igazi hős: Mi van? A 2*1200 is MWe, tehát netto adat, ahogy a 4*500 is MWe.

tobeor 2014.02.26. 10:28:31

@röhögő: Már nyilván riasztottad, szóval biztos úton van, a lényeg hogy te is és ő is nagyon figyeljetek arra hogy ne arra reagálatok amit írtam, hanem csak a szokásos személyeskedő trollos szintet hozzátok.

igazi hős 2014.02.26. 10:31:12

@röhögő: 2000-et az 1600 javítására írtam, olyan bruttó érték sose volt, csak nettó.
A 2x1200-ban biztos vagy? Mert az először 2x1000-ről volt szó, aztán 2x1200-ról, de aztán az oroszok újra 1000 MW-os blokkokról beszéltek.

teddybear01 2014.02.26. 10:31:54

@safranek: Nem kéne arról vitatkoznod, amiről semmi fogalmad sincs.

Az Atomenergia Ügynökség előírása szerint minden kereskedelmi atommáglya üzemeltetése során a bevétel bizonyos százalékát egy ellenőrzött alapba kell befizetni, ami kizárólag a rekultivációs műveletekre fordítható. Ezt az alapot folyamatosan figyeli az ügynökség, és még eddig a fidesz sem próbálta megcsapolni. Legalábbis nem tudok róla. Egyébként a legtöbb ember nem tud erről az alapról, ahogy te sem tudtál eddig.

igazi hős 2014.02.26. 10:40:01

@safranek: Nem az átadás óta kell gyűjteni, elég rátenni az áramárra egy viszonylag kis összeget az utolsó néhány évben, ott meg még nem tartunk (feltéve, hogy minden blokk megkapja az üzemidő hosszabbítást, ami nem biztos).

Szakyster 2014.02.26. 10:42:28

@safranek: A rekultivációs pénzt természetesen félrerakják, ezt nem a Magyar Állam, hanem a nemzetközi atomenergetikai bizottság ellenőrzi.

igazi hős 2014.02.26. 10:43:43

@igazi hős: Most jövök rá, hogy nem biztosan ugyanarról beszélünk: bruttó=megtermelt áram a generátoron, nettó=ami a vezetékbe kerül és nálam megjelenik (bruttó - önfogyasztás és egyéb veszteség). Így stimmel?

miva? 2014.02.26. 11:09:15

@igazi hős: Én is felfigyeltem erre, de engedjük meg a lehető legpozitívabb olvasatot. Attól még botrány marad az egész ügy.

miva? 2014.02.26. 11:14:12

@miva?: Ráadásul tudtommal nem a teljesítmény kicsi, hanem eleve a típus rossz, mert nem lehet a megújuló források bizonytalanságát kiegyenlíteni vele. És a legnagyobb problémám meg az, hogy tudomásom szerint csak ideiglenes tároló létezik, és ha jól értem bevállaltuk, hogy üzembehelyezés után 20 évvel mi végleges tárolóba rakjuk a hulladékot. Ezt mégis hogyan? Ennek mi a költsége? Mi a technológia, hiszen sehol a világon nincs még ilyen? Vagy arra játszunk, hogy másnak sem lesz ilyen, és majd ideiglenes tárolókkal rakjuk tele az országot? Félre ne érts, pártolom az atomenergia-felhasználást, csak súlyos hiba ilyen alapvető kérdések tisztázása nélkül belemenni egy bővítésbe. Miért nem lehetett 50 vagy 80 évet kialkudni az oroszoktól? Sokkal reálisabb lenne.

Medgar 2014.02.26. 11:14:19

Érdekes olvasni a hozzászólásokat, már a sokadik blogban.
Főleg a sok villamosmérnök, illetve atomtudós értekezését. Ezeknek az embereknek a 99%-a pár héttel ezelőttig azt hitte, hogy az áram egy kis szőrős állat ami a konnektorban lakik és onnan mászik be a vezetékbe, ha szükség van rá.

Itt nem az atomerőműről van szó, hanem két kőbunkó álláspontról:

a, Fideszes vagy? Akkor nincs igazad, és a kurva anyád.
b, MSZP-s vagy? Akkor nincs igazad, és a kurva anyád.

Ebbe a sorba szépen beállt szinte az összes blog is.

Ha valaki objektivitásra vágyik nézzen utána legalább néhány dolognak:

1, Paks 2 előtörténete:
- Teller projekt
- Lévai projekt
- Mesterházy és Szanyi által jegyzett módosító az energiastratégiához
- Gyurcsány 2009. februári beszéde Paks2-ről
- A vonatkozó Országgyűlési határozat (330 igen szavazat)
hvg.hu/gazdasag/20140115_Oroszok_Pakson__hogyan_jutottunk_idaig

2, Az atomklub teljes tevékenysége Paks 2-vel kapcsolatban. Mert bármilyen meglepő az előző ciklusokban ugyanezeket az aggályokat fogalmazták meg.

3, Energiaipari kilátások és stratégiák mondjuk 2050-ig
Figyelembe véve a következőket:
- A fejlődő országok energiaigényének (főleg Kína és India) változása.
- A palagáz jövője az EU-ban és az USÁ-ban
- A zöldenergia lehetőségei és buktatói, itt kezdetnek elég lesz a német példa. (belevéve az 5,3 centes extraadót, az új szénerőműveket, illetve az atostoppot.

4, A nukleáris erőművek jövője:
- Japán atomstop konzekvenciái és változásai
- Épülő nukleáris erőművek europában és a világban.

röhögő 2014.02.26. 11:15:10

@tobeor: Már írtam neki, de addig is...
napelem, napelem, putyin csicska, rosz atom, napelem, hazaárulás, napelem :-))

röhögő 2014.02.26. 11:16:08

@igazi hős: Akkor O.K. Amit én műszaki adatokat láttam, azokban az 1200-esről volt szó.

miva? 2014.02.26. 11:20:58

@Medgar: Látom képben vagy. Elmagyáznád, hogy mi lesz az esetleges reprocesszálás után, vagy anélkül visszahozott hulladékkal?

röhögő 2014.02.26. 11:22:17

@igazi hős: Nem kérlek. A bruttó a termikus energia amit termel, azt MWt-nek szokás jelölni. Ami meg lesz belőle delej, azt MWe-nek, vagy simán MW-al.
Az általános hasadóanyag ökölszabály pedig 1 MWnap/1g bruttó hőteljesítmény, ami a hasadóanyag típusától függően csak néhány százalékkal tér el. Ami egy átlag család kb 2-3 éves villanyfogyasztása.

röhögő 2014.02.26. 11:25:59

@miva?: Ötmillió háztartásra számolva, kb két tonna évente, ami térfogatban negyed köbméter. Ha hozzávesszük hogy a lakossági fogyasztás az összes egyharmada, akkor jóindulattal éves szinten egy köbméter nagy aktivitású hulladékot kell eltennünk.
Borzasztóan komplikált lehet, igaz?

Medgar 2014.02.26. 11:29:12

@miva?: Igazad van. Kihagytam egy pontot:

5, Nukleáris hulladék kezelése
- Központi Nukleáris Pénzügyi Alap bevételei, kiadásai és feladatköre
- Tapasztalatok a Bátaapáti tároló kapcsán
- Svédországi tapasztalatok a hlw kezelésében

miva? 2014.02.26. 11:31:20

@röhögő: De akkor miért tudom úgy, hogy a végleges tárolás nem megoldott? És ha jól tudom, akkor a felaktiválódott egyéb cuccokat is végleges tárolóba kell raknunk, az meg kicsit nagyobb térfogat. Lehet hogy hülyeséget beszélek, azért kérdezlek.

Medgar 2014.02.26. 11:34:05

@miva?: Csupán kérdéseket teszek fel. Nagyon unom, hogy az egyik oldal promt megalapozatlan döntésnek próbálja feltüntetni, a másik pedig ebben látja a megváltást és az üdvözülést.

miva? 2014.02.26. 11:35:22

@Medgar: Akkor váltott műszakban kellene csinálnunk, mert ugyanúgy vagyunk az üggyel mindketten.

tobeor 2014.02.26. 11:41:34

@röhögő: Szép tőletek, hogy önként és leplezetlenül trollkodtok, szeretem amikor a trollok vállalják magukat.

miva? 2014.02.26. 11:41:40

Egyébként az gondolom, hogy nem ördögtől való az a gondolat, hogy ne népszavazás döntsön egy olyan kérdésben, ami sok indokolatlan félelmet, érzelmi döntést vált ki a többségből, miközben elég jól alátámasztott, de nehezen vulgarizálható szakmai érvek mentén stratégiailag fontos dologról van szó, és egy szakma valószínűleg jobban és főleg racionálisabban tud az ügyben döntést hozni, de az mégis csak botrány, hogy egy hozzávetőlegesen nem teljesen sötét valaki hónapokkal a döntés után - na jó másfél hónappal - annak ellenére sem tud gyakorlatilag semmi konkrétat a dologról, hogy nem kevés energiát fektetett az ügy megismerésébe, ráadásul az ezermester Lázár úgy hazudik, hogy ő is tudja, rövid időn belül le fog bukni.

miva? 2014.02.26. 11:42:27

@tobeor: Te miért trollkodik röhögő? Idézz már be valamit, ami szerinted trollkodás!

Medgar 2014.02.26. 11:44:01

@miva?: Ha tényleg érdekel:

Jelenleg kísérleti létesítmények léteznek, talán a svédek járnak a legelöl ezen a téren. Ők évtizedek óta vizsgálják a témát és 2000-es évek eleje óta működtetnek Oskarshamnban egy "labort". Azért az idézőjel mert 5000 tonna hulladékot már elhelyeztek itt. Ennek túlnyomó többsége hlw azaz nagy aktívitású hulladék. A végleges tároló építését tavaly kezdték, és 2020-körül adják át.

tobeor 2014.02.26. 11:44:47

@Medgar:
Dícséretes, hogy szóba hoztad a palagázt (meg mást is), de ha már "objektivitást" emelegetsz az előzmények kapcsán, akkor talán illet volna szóba hozni a fidesz korábbi álláspontját is.
És ez alatt nem csak a 2010 előtt álláspontját értem, amikor még riogattak a ruszkikkal, meg puccnak nevezték a titkosított tárgyalásokat, hanem még a tavalyit is, ahol minisztertől miniszterelnökig mindenki konkrétan megígérte hogy nemzetközi tender lesz.

tobeor 2014.02.26. 11:45:22

@miva?: pont az, amire reagáltam.

Medgar 2014.02.26. 11:49:24

@tobeor: Nem szóba hoztam, csupán kérdéseket tettem fel. Ezek alapján lehet vitatkozni.

Viszont azt elismerem, hogy számomra - döntést kísérő anomáliák és titkolózás ellenére - az orosz konstrukció szimpatikusabbnak látszik.

miva? 2014.02.26. 11:49:50

@Medgar: És lehet ilyent építeni nálunk is? Geológiailag eléggé különböző terület azért skandinávia, úgy tudom. És mennyibe került az a labor? Csak mert ugye lényegi része a bővítésnek a költséghatékony energiatermelés. És egy kiegészítő üzemű működésre alkalmas erőmű mennyivel termelne kevesebb hulladékot - beleértve a felaktiválódott szutykot is? És mennyivel lehetne olcsóbb?

miva? 2014.02.26. 11:50:45

@tobeor: én úgy látom, hogy ő válaszol konkrét kérdésekre, míg te nem. A trollságdefiníciója szerint nem ő a troll.

Medgar 2014.02.26. 12:03:13

@miva?: Bátaapáti 68 milliárdba került, de mielőtt bárki felszisszenne a nukleáris alapban még maradt 2013 végén 242 milliárd forint és évente 19-20 milliárddal növekszik jelenleg.A Mecekben Bodánál folynak kutatások a végleges temető helyének kijelölésére

tobeor 2014.02.26. 12:07:07

@Medgar: És milyen más konstrukcióhoz képest, tekintve hogy tender sem volt?

tobeor 2014.02.26. 12:08:29

@miva?: Mint írtam, olvasd már a "röhögő 2014.02.26. 11:15:10"-os kommentjét. Mégis miről beszélsz?

miva? 2014.02.26. 12:09:17

@Medgar: De akkor miért nincs még sehol a bolygón végleges tároló? Miért tudom úgy, hogy a lebukó tektonikus lemezbe fúrva akarnak ilyent építeni, csak megy a huzavona a nemzetközi jogban eddig tisztázatlan akció miatt? ha ilyen egyszerű, hogy egy ekkorika ország csak úgy odarittyent egy végleges tárolót Bodánál, akkor miért nincs még az oroszoknak vagy az USA-nak végleges tárolója? Mi a nehézség a dologban, és miért tudjuk ezt mi megoldani? Mert ugye te sem arra gondolsz, hogy egy Bátaapáti tárolóval összemérhető költségvetésből ki lehet hozni az esetleges Bodait.

miva? 2014.02.26. 12:10:38

@tobeor: Olvasom, meg olvasom azt is, amire válaszolt. Ezen túl meg olvasom a többit is, és nem mondanám trollnak.

tobeor 2014.02.26. 12:15:23

@miva?: csak nem olvastál eleget. Én 9:40-kor írtam egy abszolút ontopik kommentet a posztra reagálva. Ebbe kötött bele röhögő, aki egyébként kebelbarátjával, belekottyal együtt (bár könnyen lehet ugyanaz az egy ember két nikken) vagy egy hónapja rám ragatdak mint egy pióca, és minden paksos blog alatt ugyanazt az egy sort ismétlegetik amit most is írtak 11:15:10-kor. Ez itt is nettó trollkodás, már önmagában is, de amit művelnek hetek óta, az meg extra adag trolkodás.

Medgar 2014.02.26. 12:21:55

Azért az a rittyentés nem olyan egyszerű :-)

A szubdukciós zónában történő tárolás tetszetős elmélet, de vannak vele bajok. Pl. ilyen zónák nem mindenhol vannak, ráadásul az a kb 2-3cm/év sebesség sem meggyőző ahogy a lemezek haladnak ráadásul geológiailag instabil területekről van szó. A nemzetközi jog kérdése pedig az esetleges katasztrófák kapcsán vetődik fel.

Medgar 2014.02.26. 12:25:27

@tobeor: Nyilvános tender valóban nem volt, de előkészítés igen. Az egyik oldal Franciákkal akart erőművet úgy, hogy a tulajdonosok is a franciák lettek volna, a másik orosz pénzből oroszokkal építtetne saját tulajdonú erőművet.

tobeor 2014.02.26. 12:30:04

@Medgar: Az előkészítés nem tender, és nem volt semmilyen nyilvánosságra került alternatív ajánlat az orosz ajánlat mellett - sőt az orosz ajánlatnek sem ismertek a részletei. Tehát nem hogy az alternítvákkal nem lehet összehaonlítani, azok hiányában, de még azt sem tudhatod mit haonlítanál a nem létező alternatívákhoz.

Kár ezen rágódni, ez a klasszikus mutyi-modell mentén lett lejátszva, és nincs semmilyen konstrukció amihez haosnlíthatnád.

Medgar 2014.02.26. 12:39:44

@tobeor: Erről írtam első posztban. A bővítés körülményei a kezdetektől nem voltak nyilvánosak. A mostani ellenzék pontosan úgy viselkedett mint most a kormány, a kormány pedig mint most az ellenzék.

tobeor 2014.02.26. 12:45:31

@Medgar: Ez több mint túlzás, ugyanis a mostani ellenzék nem rendelt egy erőművet sem az oroszokról sme másoktól.
Továbbá az előző ciklusban még nem robbant fel Fukushima sem és nem volt palagázforradalom sem. És végezetül: lehet állandóan az ellenzékkel mentegetni a mostani kormányt, de speciel engem nem az ellenzék érdekel, hanem Magyarország, amelyiknek óriási politikai és gazdasági károkat okoz ez az egész. Ez kicsit fontosabb mint Fukushima előtti, 5 éves akkori kormánypárti nyilatkozatokat előrángatni... persze végül is azt írsz amit akarsz, téged ez zavarhat jobban mint a mostani károkozás, engem a magyar érdek sérelme zavar.

Medgar 2014.02.26. 13:13:40

@tobeor: Tudod mit? fejezzük be, előrángatod az ezerszer megcsócsált érveket. Milyen károkat okoz Paks2?

Fejtsd ki kérlek. Igen tudom palagáz, lásd első kommentem, de adok segítséget:
static3.businessinsider.com/image/514b7d4069bedd7b5a000004-618-464/moneygame-cotd-032113.jpg

Vagy zöldenergia lásd németek, ismét segítséggel:
www.bloomberg.com/news/2013-07-28/merkel-s-green-shift-backfires-as-german-pollution-jumps.html

De beszélhetünk arról is hogy a németeknek miért kell 12GW kiszabályzó teljesítményt készenlétben tartaniuk.

Vagy arról a közel 60 milliárd euroról amibe a németeknek a zöldenergia támogatása 2010 óta.

Megvitathatjuk egy 9-es erősségű földrengés és az azt követő 15 méteres szökőár, vagy bármely tetszőleges természeti katasztrófa esélyeit Pakson.

Megnézhetjük, mennyivel emelkedett Japán energia importja az atomstopnak köszönhetően (1/3-ával kb 70 milliárd dollárral), és milyen hatása volt a gazdaságukra.

Bármiről beszélhetünk, értelmesen. De amit te produkálsz sima panelproli szintű felböfögése az MSZP kampányának. Ne érsd félre, a másik oldalon megvan a náci turbómagyar párod aki a Fidesz retorikáját fogadja el feltétel nélkül.

Mellesleg a jelenlegi ellenzék egy okból nem rendelt francia erőművet Magyarországra, mert hirtelen ellenzék lett.

Kérlek, válaszolni szeretnél, azt az első kommentem alapján tedd meg.

Medgar 2014.02.26. 13:15:14

@tobeor: Tudod mit? fejezzük be, előrángatod az ezerszer megcsócsált érveket. Milyen károkat okoz Paks2?

Fejtsd ki kérlek. Igen tudom palagáz, lásd első kommentem, de adok segítséget:
static3.businessinsider.com/image/514b7d4069bedd7b5a000004-618-464/moneygame-cotd-032113.jpg

Vagy zöldenergia lásd németek, ismét segítséggel:
www.bloomberg.com/news/2013-07-28/merkel-s-green-shift-backfires-as-german-pollution-jumps.html

De beszélhetünk arról is hogy a németeknek miért kell 12GW kiszabályzó teljesítményt készenlétben tartaniuk.

Vagy arról a közel 60 milliárd euroról amibe a németeknek a zöldenergia támogatása 2010 óta.

Megvitathatjuk egy 9-es erősségű földrengés és az azt követő 15 méteres szökőár, vagy bármely tetszőleges természeti katasztrófa esélyeit Pakson.

Megnézhetjük, mennyivel emelkedett Japán energia importja az atomstopnak köszönhetően (1/3-ával kb 70 milliárd dollárral), és milyen hatása volt a gazdaságukra.

Bármiről beszélhetünk, értelmesen. De amit te produkálsz sima panelproli szintű felböfögése az MSZP kampányának. Ne érsd félre, a másik oldalon megvan a náci turbómagyar párod aki a Fidesz retorikáját fogadja el feltétel nélkül.

Mellesleg a jelenlegi ellenzék egy okból nem rendelt francia erőművet Magyarországra, mert hirtelen ellenzék lett.

Kérlek, válaszolni szeretnél, azt az első kommentem alapján tedd meg.

tobeor 2014.02.26. 13:30:51

@Medgar:
Érdekes, hogy azzal kezded, hogy fejezzük be, majd írsz egy hosszú kommentet. Vagy úgy értetted hogy én fejezzem be?

"amit te produkálsz sima panelproli szintű felböfögése"
ja....

Látom te is tudsz érvelni, igazán civliziltan :)

Paks2 védhetetlen, 10 év múlva, nemzetközi tenderrel, az akkori energetikai információ ismeretében elkezdődhetne valami, de még akkor is iszinyúan vigyázva hogy nehogy a nyíltan politikai befolyást megcélzó poszt-szovjetek kapják meg. Ugyanis vannak igen erős politikai szempontok is, sőt talán még fontosabbak mint a gazdasági szempontok...

És írhaznék én is neked ocsány troll szöveget, de azt inkább meghagyom neked.

miva? 2014.02.26. 13:44:02

Ne haragudjatok, de én nem lettem okosabb a végleges tároló költségeit és megépítési nehézségeit illetően.

@tobeor: Nem tudtam, hogy ez ilyen régi konfliktus. Így már értem.

röhögő 2014.02.26. 13:48:18

@miva?: A sugárzással szennyezett cucc, meg aminek másodlagos aktivitása van, az messze nem annyira veszélyes. Nem kell fogdosni és kész. Ami zűrös az a kiégett fűtőelem. Térfogatban is sok, ha nem dolgozzák fel. Ha visszanyerik belőle az uránt és a plutóniumot, akkor lesz az a mennyiség amit írtam.
A faszfej @tobeor: -al meg ne foglalkozz, mert csak ugyanazokat a hülyeségeket ismétli mindenütt. Kár hogy nem jött meg belekotty - szerintem műszakban van - mert az is pöckölgetné egy kicsit.

igazi hős 2014.02.26. 13:51:44

@röhögő: Pont azért pontosítottam, mert ugyanazok a szavak mást jelentenek a paksi vezérlőteremben és mást az Anikó utcában. Az előbbiben nem jártam, ezért én más "nyelvet" beszélek. Rendszerirányítás szempontjából az a bruttó és a nettó, amit írtam.

miva? 2014.02.26. 13:55:35

@röhögő: Ok, Kb tisztában vagyok az alapokkal. Az is világos, hogy egy reprocesszált fűtőanyagot is felhasználni képes blokk összességében még kevesebb kiégett fűtőanyagot termel - bár nem világos, hogy a reprocesszálás során felaktiválódott cuccot is nekünk kell-e eltemetnünk. A felaktiválódott dolgokat azért rendesen el kell zárni igen hosszú időre, mert pl a talajvíznek nem tenne jót, ha közvetlenül érintkezne vele. Ráadásul ez elég nagy térfogat. Továbbá tényleg nem tudom, hogy egy államközi szerződésekben vállalt végleges tárolót mennyiért tudnánk felépíteni, és hogy pontosan miben áll a végleges tároló építésének a nehézsége. Mert nehézség csak van vele, ha előbb üzemel kísérleti fúziós erőmű, mint hogy végleges tároló legyen.

vakapad 2014.02.26. 14:00:09

Mint az már régóta egyértelmű, magyarán a vitát nem egészen értem:

1./ 2009-ben a Parlament helyesen határozott, hogy kezdjék meg a vizsgálatokat. Paks már bizonyított, az atomerőmű alaperőműként kiválóan funkcionál.
2./ A jelenlegi blokkok tervezett leállítási időpontja 2032 - 2037. Addig Magyarországnak egy második atomerőmű felesleges. Mivel pedig az építési időtartam 10 - 12 év, legkorábban 2020-ban kellene elkezdeni.
3./ Az ellenzék sohasem mondta, hogy atomerőmű vagy oroszellenes lenne, csak az elkapkodott, mutyiszerű (nyilván ez a gázár tárgyalásokra hatással lesz) megvalósítással nem ért egyet. Még az is lehet, hogy 2020-ban az akkori árak és technológiák ismeretében kiderült volna, hogy nem is atomerőművet kell építenünk, vagy azt, de nem ezzel a technológiával. A korai országeladósításról nem is beszélve.

Vannak persze még aranyosabb dolgok is:
"Az egyik oldal Franciákkal akart erőművet úgy, hogy a tulajdonosok is a franciák lettek volna ..."
Hehe.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.02.26. 15:14:38

@Medgar: Végre egy szakember.Te legalább a technikai részéhez is értesz.
Szerintem valósznűleg kell egy új erőmű,de nem így ahogy vikiék lerendezték ezt a dolgot.
A másik véleményem meg az első kommentek között.

Medgar 2014.02.26. 15:17:47

@tobeor: vakapad: Ismét egy mócsing.

"Még az is lehet, hogy 2020-ban az akkori árak és technológiák ismeretében kiderült volna, hogy nem is atomerőművet kell építenünk"

Szerintem meg 2030-ban az derül ki, hogy mégis kellett volna atomerőmű, de legkésőbb 2042-ben az is kiderül, hogy Orbán marslakó Gyurcsány pedig a Jupiterről jött.

Hála istennek, hogy nem lesz népszavazás Paksról. Tökmindegy, hogy megépül, vagy nem, a franciák csinálják vagy az oroszok, de ennyi hülyét nem szabad ilyen fontos kérdésben dönteni hagyni.

@Miva: "Mert nehézség csak van vele, ha előbb üzemel kísérleti fúziós erőmű, mint hogy végleges tároló legyen."

Ha jól tudom az első energiatermelő kísérleti fúziós reaktor ITER lesz. Talán 2016-ra elindul. Ha minden ok és a gyakorlat igazolja az elméleti számításokat akkor az energia tervezett energiasokszorozási hányadosa a végén eléri a Q=10-et jelenleg ez 0,2-0,3 körül mozog (gy.k.: egy egységnyi energia befektetésével 0,2-0,3 egységnyi energiát nyerünk)
A projekt tervezett élettartama 30 év.

Ha minden ok akkor indulhat a kereskedelmi célú erőművek kifejlesztése és építése. Tehát, ha minden rendben 2060-körül megépülhet az első fúziós erőmű.

Ez szerintem még elég távol van.

Medgar 2014.02.26. 15:21:53

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Nem látunk bele a háttéralkukba, ez igaz. Viszont vicces a baloldali lihegés, amikor a Gyurcsány-Mesterházy-Szanyi szentháromságot kilóra vette meg a francia atomlobbi.

Ráadásul pont az ukrán történések mutattak rá, mennyire sebezhető Mo. Kérdés, hogy ott vége van-e, vagy msot következik a neheze. Lásd Szevasztopol, vagy a magyarok elleni kezdődő atrocitások. Ha jól sejtem mindenhol kedvenc célpontok a gáz és kőolaj vezetékek.

röhögő 2014.02.26. 17:06:54

@miva?: A felaktiválódott cuccok nem jelentenek nagy fenyegetést, csak ne vidd haza azt a csavarhúzót, amivel a reaktor fedelet csavarozták. A reprocesszált cucc nem annyira egyszerű. Az uránt ma felesleges visszanyerni, mert 130 dollár/kg a 3.5 százalékos U235 tartalomra dúsított. A plutónium csak akkor érne valamit ha sok MOX-os erőmű lenne. Az USA-ban van, az USA villamos energia termelésének 10 százaléka már az oroszoktól megvásárolt katonai plutóniumból származik.
Az americium, kűrium már necces, mert kalifonium képződik, amely egyrészt neutron emitter, másrészt spontán hasad. Emiatt a kiégett rudak csak manipulátorokkal lesznek kezelhetők.
A hasadványok meg nem tesznek ki sok térfogatot, hőt sem sokat termelnek és béta sugárzásuk könnyen leárnyékolható. Csak ne oldódjanak bele a talajvízbe, vagy a nyílt vizekbe.

@igazi hős: O.K. Már értem.
süti beállítások módosítása