Paks és a Fidesz választási győzelme

H_A Címkék: választás szavazás népszavazás erőmű ellenzék demokratikus Fidesz Paks rezsicsökkentés paksi bővítés2014.02.06. 15:19

Néhány napja, hete csendben figyelem a paksi atomerőmű orosz bővítésének szerződése körüli sok ismeretlenes mizériát. Hogy a legvégén kezdjem: a megállapodással kapcsolatos zárószavazás kormánypárt részéről pár nap alatt mindenáron áterőltetését, a magyar társadalom többségének különféle felmérések által körvonalazott, egymásnak alighanem ellentmondó álláspontjait, az ellenzéki pártok felháborodásának különböző, demonstráción inneni és túli zöngéit, (amelyekben nem mellesleg a népszavazás kulcsszó is rengetegszer elhangzott) Brüsszel és a magyar civil társadalom nem csupán rezsicsökkentésül értő felének fejcsóválását. Egy szóval mindent, ami Pakssal kapcsolatos.

Most, hogy a parlamenten cirkuszt a népnek alapon átnyomták a törvényt, elérkezettnek látom az időt arra, hogy az áprilisi országgyűlési választás rezsicsökkentést és simongáborozást is majdhogynem átívelő, valószínűsíthetően legmarkánsabb kampánytémájával kapcsolatban néhány eszmét megfuttassak az utókor számára.

Fogalmam nincs, hogy a magyarok többsége mit gondol valójában Paksról. Pontosabban nagyon is jól tudom. Meggyőződésem, hogy a Fidesz által jó pár éve tudatosan lebutított közbeszéd jótékony árnyékában nem gondol semmit. De mindenképpen átláthatatlan, távoli, a mindennapi egzisztenciáját közvetlen értelemben nem befolyásoló kérdésként tekint rá. Nem gondolom, hogy különösebben érdekelnék a hitelfelvétel feltételei, a mindenfajta szakértői konzultáció teljes hiányának aggályos mivolta, a fű alatt átnyomott törvény demokratikus gyakorlatot megkérdőjelező tényállása, a lehetséges kockázatok és gazdaságossági tényszerűségek ismeretének teljes hiánya.

Paks témája viszont csupán ránézésre nem egy minden kérdésre választ adó, és minden sebet azonnal begyógyító rezsicsökkentés. Amelynek nyelvét a háromszavas csatakiáltások kormánya olyan szinten égette bele a magyar társadalom zömének tudatába, hogy a szovjet utódállam és a független, demokratikus európai jogállam összeomlásának fenyegetése, vagy a különféle energiabiztonsági szakmai szempontok társadalmi vitára bocsátásának elmaradása esetében egyáltalán, vagy nagyon kevéssé hat a felháborodás erejével. Illetve de, csak sajnos nem olyan előjellel, ahogyan azt az ellenzéki összefogás erői vélik, illetve a civil társadalom atomenergia nyelvét értő, és beszélő része gondolja. Az a része, amely rejtélyes okoknál fogva nem gondolja úgy, hogy a Napban zajló nukleáris folyamatok azonosak volnának a ki tudja mikor épülő reaktorban zajló, más természetű jelenségekkel.

Paks a Fidesz orosz rubellel atommal olajozott választási győzelmének fontos tényezője, szavatolója, április 6-a pedig saját népszavazása lesz az ügyről. Nem véletlenül. A kormánypárt érvelése ugyanazt a primitív, de pragmatikus vonalat követi, mint eddig mindig: a rezsicsökkentés tartós fenntarthatóságához szükség van a paksi atomerőmű bővítésére. Ennyi. És bár nem azt rágják a szánkba reggeltől estig, hogy ennyi vagy annyi marad a zsebben, elvtársak, és bár sem megenni sem meginni nem lehet a nukleáris energiát, és bár nem értjük, mi baj lehet abból, hogy a kerítésen túl tároljuk az oroszoktól ideszállított nukleáris szemetet, annyit azért megértünk, hogy ezek a rosszak, ezek a csúnyák, ezek a gonosz idegenszívűek nem akarják a paksi bővítést. És aki nem akarja a paksi bővítést, az ráront a magyar emberekre. Aki nem akarja a paksi bővítést, az ellenzi a rezsicsökkentést, az a magyar nemzet ellensége. Márpedig nekünk a rezsicsökkentéstől paradicsommá változott az életünk, csak a hanyatló nyugat ne volna, amely folyton keresztbe akar tenni nekünk.

Figyelembe véve, hogy április 6. előtt alig több mint 2 hónappal a választani tudó biztos szavazók több mint fele a Fideszt támogatja sajnos egyre kevesebb kétségem van afelől, hogy Paks témáját az ellenzék a saját javára tudná fordítani. Paks semmilyen értelemben nem volt egy sürgető kérdés, jól titkolt előkészítése és szenzációsan időzített bevetése pontosan a kormánypárt téma fölötti legitimitását hivatott igazolni, amely mentén ráadásul demagóg módon le lehet idiótázni mindazokat, akik szakmai érvek birtokában ellenzik a beruházást.

Ezért április 6-a sajnos egyáltalán nem az ellenzék által szorgalmazott népszavazás lesz Paks ügyében, hanem a Fidesz saját, tudatosan felépített, rezsicsökkentéssel összemosott népszavazása. Paks ilyen értelemben a hanyatló nyugattal szemben fellépő keleti nyitás alfájává és omegájává avanzsál, egyfajta metaforájává és hozzáadott értékévé a nemzeti szuverenitás rezsicsökkentés általi visszaszerzésének. A négy évnyi EU-val való riogatás, az éjt nappallá tévő Brüsszel elleni szabadságharc retorikájának tortájára ilyen módon Paks habként fog rákerülni. A folyamatban lévő, bekövetkezni látszó újratöltött fülkeforradalom pedig legitimálni fogja ezt az Oroszország felé elmozdult keleti nyitást, de facto annak győzelmi szimbólumává válik.

A fenti, orosz atomerűvel beárnyékolt, magyar választási kampányba csomagolt, kiábrándító csendélet láttán csak annyit mondhatok: úgy játszik a nemzeti ügyek kormánya ezzel az országgal, mint ördög a templomi orgonán. (Hogy mások is ezt tették, semmire nem jogosíthatná fel. Dehogynem.) Ahogy kedve tartja. Megteheti. Mert boldog ország az, ahol csökken a rezsi. És ahol több generáció önként dalolva fizeti majd egy olyan beruházás horribilis költségeit, amelyet néhány ezer forintnyi rezsicsökkentés ígéretére hivatkozva nyomtak le a torkán. Úgy, hogy nem is tudott róla.

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr965801350

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Putyint akarja átverni az LMP balhékirálynője? 2014.02.07. 11:23:36

. "Sto Paks" díszeleg Szél Bernadett pólóján, vagyis, kérünk még 100 Paksot. A felirat ezt jelenti kb. az összes szláv nyelven. A második sorban a "Paks Top" üzenet olvasható, amit konyhai angolsággal akár "Paks a csúcs" üzenetként is fordíthatunk. P...

Trackback: Mutatjuk, miben menjen szavazni a rejtőzködő, félős baloldali 2014.02.07. 11:09:49

. Így álcázd magad, ha félsz, hogy a Fidesz pribékjei kiszúrják a szavazókör felé tartva a politikai preferenciádat! „Ha félnek, megteszik-e akár azt, hogy felvesznek egy narancssárga pólót, kitűznek egy I love Fidesz jelvényt, tesznek egy narancsot ...

Trackback: A nemzeti szégyen fala 2014.02.07. 10:35:48

Összenőtt, ami összetartozik: a Fidesz, a KDNP, a Jobbik képviselői és a vakkomondoros Balog együtt szavazták meg Magyarország energetikai gyarmatosítását és 46 évre történő eladósítását. Földesi Gyula és Dr. Vas Imre kerületi országgyűlési képviselők...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.07. 11:34:32

@Vizilabda: Akkor veszek fel hitelt, ha a beruházás kitermeli. Most ez kurvára nem igaz. Veszteséget termel.

nnnnnnnn 2014.02.07. 11:35:27

@Könnyen elkaptuk, uram!: atomercsi olcsó energia. van saját, mégjobb. palagázt se tudod mennyi meg hogy lesz 30 év múlva. ráadásul nem megújuló. atomot bekapcsolod aszt van energia. inkább választom az atomot.

nnnnnnnn 2014.02.07. 11:36:11

@Könnyen elkaptuk, uram!: kérsz amúgy egy atomot? most vettem a boltban. ez volt az utolsó.

különvélemény 2014.02.07. 11:36:17

@dr kíváncsivagyok:
"Ez konkrétan NEM IGAZ !!!
Fukusima elott 70 % korul volt az ellenzok száma,...
ma ez 57 %....ezek friss adatok !"

Őőőő WHAT?

wallenberg8805 (törölt) 2014.02.07. 11:36:30

@Könnyen elkaptuk, uram!:

A baloldalnak országeladósítás témában pofa be van! Világos?

tobeor 2014.02.07. 11:37:27

Oroszok, 2003:
"az energetikai üzletek meghatározzák Oroszország geopolitikai befolyását."

És Orbán most ezt a célt szolgálta ki.

Orbán egy igazi, nagy, orosz hazafi.

wallenberg8805 (törölt) 2014.02.07. 11:43:15

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/

Az egyetlen párt, amely zéró államadósságot halmozott fel, az a Jobbik.

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\
\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/

Egyallampolgar 2014.02.07. 11:45:51

@talicskás munkásember:
A 10 milliárd euro hitel, már most több mint 3000 milliárd forint.

Persze nyilván a forint egyre erősebb lesz mert Orbán elvtárs elintézi, de lehet mégis folytatódik a sokéves trend és a forint évközi hullámokkal tovább gyengül.

Tehát tovább gördítve az Ön példáját, az Ön családja devizahiteles lett.

Még soha egy erőmű nem került annyiba mint gondolták előre. Persze lehet ez lesz az első, bár itthon még soha egyetlen beruházás nem volt annyi amennyinek gondolták, lehet ez lesz az első.

Az olcsó áramba nyilván beleszámítandó a hálózat átépítése, hiszen lesznek évek amikor az áram 80% át Paks adja. Rezsicsökkentő lesz még a járulékos dunai vízszabályozás.

tobeor 2014.02.07. 11:49:42

Hagyjátok már ezt az ostoba 3000 milliárdozást.

A duplája lesz. Minimum. De inkább a triplája.

A dupláját már fideszes szakértő is elismeri...

Tehát az ország függőségének növelése mellé még bődületes nagy anyagi bukás is lesz.

belekotty 2014.02.07. 12:00:54

@talicskás munkásember: Ez neked megalapozott számítás? Egy büfében a számla kiállítását nem bíznám rád, a talicskát toljad, ahhoz értesz! Hol az élettartam számítás? A termelt energia? Hol vannak az import áram kilátások számai 30 évre?

tobeor 2014.02.07. 12:01:02

Ja, tényleg, a matolcsyvá züllött vargamisikéről szintén nincs blog, miért?

Matolcsy legnagyobb baromságit sikerült megismétélenie a következő számítással, amin mellesleg egy 10 éves gyereket is megbuktatnának:

"Varga:a költségek 80 százalékát finanszírozza az orosz fél, és 20 százalékát a magyar. Ez azt jelenti, hogy ha „10 milliárd eurót veszünk kölcsön az oroszoktól", akkor nagyjából 5,5 milliárd euróba kerül egy erőművi blokk megépítése.

Értitek, Varga így számol: 12 milliárd, osztva kettővel: 5,5 milliárd...

belekotty 2014.02.07. 12:01:26

@tobeor: napelem...napelem..rosz atom... napelem..napelem..

belekotty 2014.02.07. 12:02:59

@dr kíváncsivagyok: "A tendencia : drágul az atom - olcsóbb lesz az alternatív !"
- Ezt honnan veszed?

belekotty 2014.02.07. 12:04:01

@HunMag: "Paks bővítésére nem a rezsicsökkentés miatt, hanem a BIZTONSÁGOS, FOLYAMATOS energiaellátás és az üzemidejüket kitöltő blokkok kiváltása miatt van szükség..."
- Amely előfeltétele a rezsicsökkentésnek.

tobeor 2014.02.07. 12:04:47

Ne zavartassátok magatokat, ez a kis pióca,
@belekotty: rám lett állítva, hetek óta trollkodik, beszól, követ, most is ezt fogja csinálni, szegény piócának tartja magát, ennyit is ér :)

belekotty 2014.02.07. 12:06:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: " Az ok egyszerű: palagáz. A következő ötven évre elegendő gáz van Németország, Lengyelország,"
- Akkor a lengyelek miért is építenek atomerőművet?

belekotty 2014.02.07. 12:07:02

@tobeor: napelem.. napelem.. roszatom... napelem...napelem..

belekotty 2014.02.07. 12:07:49

@Reszelő Aladár: "Németország nem kér belőle, be is zárja, " - aha. Most vizsgálják ezt felül.

tobeor 2014.02.07. 12:08:52

Látjátok, pontosan ezt mondtam.... :)

belekotty 2014.02.07. 12:09:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Biztos új neked, hogy az USA gázimportőrből exportőr lesz! "
- Nem fogják az óceánon keresztül a gázt furikázni. Megtudod mondani mennyi térfogati munkát jelent 1 m3 földgázt a szállítási nyomásra összenyomni? Hogy aránylik ez a fűtőértékhez? Ugye nem? Akkor kussolj az ügyben!

tobeor 2014.02.07. 12:10:45

Az Orbán-kormány volt energiaügyi helyettes államtitkára, Holoda Attila:

"A paksi atomerőmű bővítése kapcsán 3000 milliárd forintról beszélnek, de a teljes költség 5-6 ezer milliárd lehet."

index.hu/gazdasag/2014/01/14/paks/

belekotty 2014.02.07. 12:10:53

@tobeor: napelem... napelem.. rosz atom .. napelem.. napelem.. hazaárulás... 3000 milliárd... orosz megszállás..

belekotty 2014.02.07. 12:12:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Amíg Paks drágábban állítja elő az áramot, mint a piaci ár, addig veszteséget termel. " - ásít. A jelenlegi zsinór ár a megújulók támogatása miatt alacsony. Amely támogatást most akarják leépíteni.

tobeor 2014.02.07. 12:14:07

Putyin, 2003: "az energetikai üzletek meghatározzák az ország geopolitikai befolyását."

Orbán, 2011: "Magyarország és Közép-Európa megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése"

Putyin-Orbán paktum, 2014: Orbán hazaárulása, orosz geopolitikai befolyás növelése.

( @belekotty: Jól nyomod Móricka, még írd le 100x hogy napaelem :))

belekotty 2014.02.07. 12:15:37

@tobeor: hazaárulás.. Putyin pincsi... rosz atom.. napelem..

belekotty 2014.02.07. 12:17:51

index.hu/gazdasag/2014/02/07/gazprom_egyelore_nem_veszunk_magyar_eromuvet/

"Gazdaság
Gazprom: Egyelőre nem veszünk magyar erőművet

Index

2014. február 7., péntek 10:59 |
Címkék
gazprom, medvegyev, mvm, energetika

A Gazprom egyelőre nem számol magyarországi erőművásárlásokkal, a hosszú távú szerződésben lekötött gázmennyiség egy részét pedig csak a következő években szállítja le az orosz cég Magyarországnak, mondta a cég elnöke, Alekszandr Medvegyev a Napi Gazdaságnak adott interjújában.

Elmondta: azzal, hogy az MVM megvette az E.On-t, még nem változott a szállítási modell, annyi, hogy az E.On helyett már a magyar cég tárgyal a szállításokról. Medvegyev szerint az orosz cég nem készül belépni a magyar áramtermelési piacra, más területeken viszont nyitott az együttműködésre.

Medvegyev beszélt arról is, az elmúlt években megvizsgálták, hogy a palagáz milyen változásokat hozott az Egyesült Államokban, ez alapján nincsenek meggyőződve arról, hogy az ottani helyzet itt is megismétlődik. Szerinte a nem hagyományos készletek fejlesztése mindig a hagyományos készletekhez való hozzáférés szűkülésére adott reakció volt, a Gazprom azonban a világ legnagyobb hagyományos gázmezőiből szerzi bevételeit, így a drágább, nem hagyományos fejlesztések kereskedelmi szempontból számukra értelmetlenek.

Medvegyev a Gazprom uniós versenyjogi vizsgálatával kapcsolatban azt mondta, annak elindítása önmagában nem jelenti azt, hogy a Gazprom megsértette volna a szabályokat, konstruktív tárgyalásokat folytatnak az Európai Bizottsággal a felmerülő kérdésekben."

2014.02.07. 12:21:58

@belekotty: Az Egyesült Államok mostanra gázexportőrré vált, és ha olyan vásárlókat keres az energiahordozóra, amelyekben megbízhat, akkor elkötelezett kelet-közép-európai szövetségeseiben ilyen partnereket találhat - derült ki abból a cikkből, amelyet Vaclav Bartuska, Csehország energiamegbízottja és magyar kollégája Orbán Anita jelentetett meg a a Washington Postban. A szerzők leszögezik, hogy a palagáz-kitermelés gyors felfutásának köszönhetően az olcsó energiaellátás vált az amerikai gazdaság egyik fő hajtóerejévé."
Hülye. Kussolj. Biztos csöveken hozzák az Atlanti alatt.

2014.02.07. 12:26:06

@belekotty: @tobeor: @wallenberg8805:
Magyarországon, októberben még máshogy látták:
Amerika ingathatja meg a Gazprom monopóliumát ...
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/amerika_ingathatja_meg_a_gazprom_monopoliumat_magyarorszagon.567019.html
A palackos gáz miatt is kutakodhat a hivatal; ... (lng) exportja előtt az USA szövetségeseihez. A kivitel tisztes bevételt hozna a cégeknek, ...

tobeor 2014.02.07. 12:26:14

Orbán 2007:
"túlzott mértékű orosz befolyás érvényesül"

Orbán 2011:
"Magyarország megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése"

Orbán 2014:
Putyin jó, Putyin szép, orosz befolyás és függőség növelése jó...

2014.02.07. 12:27:09

@belekotty: A cseppfolyós földgáz szállításban látják a jövőt ...
www.fmkik.hu/hu/een/cikkek/a-cseppfolyos-foldgaz-szallitasban-latjak-a-jovot-japanban-66409
A nagy japán tengeri szállítmányozók 90 új, a cseppfolyós földgáz (LNG) szállítására alkalmas tankerhajót akarnak megrendelni 2020-ig. A hajók ..."

Ezek a japánok mind hülyék! Vazze, hajót vesznek gázszállításra! Olyan nincs is! Te jobban tudod! Kussolj!

J.László 2014.02.07. 12:27:54

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Én azt hallottam, hogy közös határunk lesz Japánnal.

2014.02.07. 12:30:20

@dr kíváncsivagyok: NEM VEZSZTESÉGET,...HANEM DRÁGA ÁRAMOT FOG TERMELNI...a legtobb szakérto szerint !!! "
Az ugyanaz.

belekotty 2014.02.07. 12:30:55

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hehehe... gázcső az Atlanti óceán alatt. :-)) A japik *inted miért hajón viszik?
A térfogati munka megvan már?

2014.02.07. 12:31:40

@J.László: De akkor minek vesznek hajókat a gázszállításhoz? Ja, tengeri határunk lesz!
Mondjuk, ez így logikus: először Putyin Ukrajnát adja nekünk Paksért cserébe, majd egész Oroszországot....

tobeor 2014.02.07. 12:34:17

Lázár János beismerő vallomása saját hazaárulásáról:

"A szabadságból és a demokráciából AD FEL, aki az oroszokhoz közeledik"

2014.02.07. 12:37:03

@belekotty: Te tényleg diszlexiás vagy? A japik azért viszik hajón, mert a gáz cseppfolyósítása megoldott, régóta használt technológia. Szerinted eddig az USA hogyan importálta a gázt?
A CSEPPFOLYÓS FÖLDGÁZ, AZAZ AZ LNG SZEREPE EURÓPÁBAN ...
www.southeast-europe.org/pdf/04/DKE_04_M_KECSE_LNG.pdf
Az LNG-t mind a hajón való szállítás ... hogy a közvélekedés szerint egy tengeri baleset folytán az LNG ... gáz kevesebb, mint negyede származik LNG ...

Olvasd el, kiderül, hogy Európa is így kapja a gázt. Mondjuk a Földközi -tenger elég jó megközelítés?
Csak a saját butaságodat reklámozod. Nem kell.

igazi hős 2014.02.07. 12:38:15

@HunMag: "Paks bővítésére nem a rezsicsökkentés miatt, hanem a BIZTONSÁGOS, FOLYAMATOS energiaellátás és az üzemidejüket kitöltő blokkok kiváltása miatt van szükség" Nem tudom, hogy ez részedről tévedés, vagy tudatos hazugság, minden esetre ez nem igaz. Hiába termelsz napi 100 GWh áramot, ahhoz a hogy mindig megfelelő mennyiségű áram legyen a vezetékben (azaz ahogy írtad biztonságos és folyamatos legyen az áramellátás), ahhoz nem atom erőmű kell, hanem kiegészítő erőművek. Ebből pedig egyre kevesebb van Magyarországon, egyrészt mert elöregszenek és a jelen piaci helyzetben nem éri meg felújítani, másrészt meg az újak egy részét leszerelik és elviszik egy olyan országba, ahol épelméjű a vezetés. Ha pedig csökken az igénybe vehető tartalékok mennyisége, akkor emelkedik az áram ára, vagy veszteséges lesz a rendszerirányító cég, azaz az adófizetők együtt összedobják. Még szerencse, hogy se az MVM, se a MAVIR 2013-as mérlege nem lesz elérhető a választások előtt, bár az utóbbira nem nehéz fogadásokat kötni, hogy ha eddig cca. 10% bevételarányos nyeresége volt, akkor több mint 10% bevételcsökkenés után mi lesz.

2014.02.07. 12:38:47

@belekotty: Ja, megtudhatod, hogy az első szállítmány 1952-ben érkezett Nagy-Britanniába. Biztos azért, mert nem érte meg...

konrada 2014.02.07. 12:39:17

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nos te vagy eltévedve. A palagáz nem igazán olcsó, csak a drágán adott gázzal versenyképes. Arra jó, hogy nem engedi tovább emelkedni az egyébként baromi olcsón kibányászott gáz árát, de arra nem, hogy lejebb nyomja, azaz az azzal csinált áram ára még mindig versenyképtelen marad a szenes és az atomos erőműhöz képest.

Hogy méginkább értsed, egy párhuzamos példa: Az északtengeri olaj kibányászása, rendszerbe juttatása alapból 50-80$, azaz versenytársként nem csökkentette a világpiaci árakat, csak nem hagyta tovább nőni azt, még több extraprofitot hozva az 5-10% között kitermelő öböl-államoknak.

Magyarán: lehet hogy több lesz a gáz, de az nem csökkenti a gázos erőművek előállítási költségeit.

2014.02.07. 12:41:56

@belekotty: Mond meg már, vagy inkább mutasd meg a térképen, hogy mondjuk Algériából hogyan jut el a gáz A U.K.-ba? Merre van az a fránya gázvezeték?
Segítek: Európában 19 kikötő fogad gázszállítmányt.

2014.02.07. 12:44:34

@konrada: Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium tisztviselői szerint az Egyesült Államokban és más országokban zajló "palagáz-forradalom" és az azonnali ügyletek növekedése miatt a Gazpromnak tisztáznia kell beruházásai hatékonyságát. Attól tartanak, hogy az orosz állami gázmonopólium emiatt nem tudja majd tartani a magas árakat az európai országoknak szállítandó gázra kötött hosszú távú szerződéseiben."
No nézd, mit találtam! Szerinted, ha nem tudja tartani a magas árakat, akkor mi történik? Csak nem csökken az a fránya ár?

tobeor 2014.02.07. 12:48:23

Orbán Viktor hazaáruló, 2007:

"Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni."

belekotty 2014.02.07. 12:49:41

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldg%C3%A1z

"A földgázt elsősorban csővezetéken továbbítják a felhasználás helyére, de az utóbbi időben terjed a cseppfolyósított szállítás is. A cseppfolyósított földgáz elterjedt angol rövidítése LNG (Liquefied Natural Gas). Ez a megoldás lényegesn drágább, mint a csővezetékes szállítás."

belekotty 2014.02.07. 12:50:26

@tobeor: napelem... putyin pincsi.. hazaáruló.. roszatom..

mim 2014.02.07. 12:52:45

3 kérdés volt:
#1: Legyen, vagy ne legyen atomerőműre beruházás
Ennél a zöldeken kívül mindenki az "Igen" felé hajlott a politikában
#2: Kik szakítsanak minél többet a beruházási pénzből
A szocik mindig is egymást ölő csoportokból álltak. Ezért nagyobb beruházásokat belülről torpedózták egymás ellenében. 15-20 éve folyamatosan. Ugyanis kb már onnantól volt téma az egész.
#3: Ruszkik, vagy jenkik legyenek az uraink?
Ugyanis a jenkik hasonló ajánlattal jöttek mint a ruszkik. Franc se tudja jobbak lennének e a jenkik mikor csődölnek ill csődközelben vannak a városaik (Detroit), a petrodollár veszélyben és a ruszkik Ukrajnán keresztül bármikor átugorhatnak meglátogatni.

Ha persze nem akarnánk az egészet, akkor lehetne vásárolni az áramot - emlékeztetőül: devizáért. Vagy vásárolhatnánk barna kőszenet - mert a bányáink olyan rosz hozamuak - és termelhetnénk a kőszén alapú erőművekben. Devizáért. És persze nem zölden.

tobeor 2014.02.07. 13:01:46

Orbán Viktor a magyar kormány és Oroszország közötti titkosított energetikai szerződésről (MTI, 2008. február 28.)

"A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen."

2014.02.07. 13:05:19

@belekotty: Naaaaagyon gáz volt.
Kis alapszint: földgáz: szállítás csővezetéken. LNG földgáz, szállítva tartályban, folyékony halmazállapotban.
mivel én palagáz forradalomról írtam, ez a következőket hozhatja: a világ eddigi jelentős importőrei (USA, IZRAEL, EURÓPA) önellátásra rendezkedhetnek be, vagy részben kiválthatják importjukat. Esetleg exportőré válhatnak. Ciprus esetében például épp ez képzelhető el, tekintve, hogy gázigénye töredéke a feltárt gázmező kapacitásának. Vajon hova exportál majd?
Mivel a gáz több igényt is kiválthat, közte az áramtermelés bizonyos területeit, így az áram árának csökkenése következhet be. Miközben Paks költsége nem csökken, de növekszik. (tekintettel, hogy kamattal fizetjük vissza, hogy ez az összeg még a beruházás elkészültéig nőni fog, hogy nem elég az erőművet bővíteni, a hálózatot is kell, hogy az atomhulladék tárolási költségei ebbe nincsenek benne, stb.)
Számítások szerint, mivel épp az LNG gáz importjának igénye csökken Európában, a saját mezők feltárása miatt, így ez kínálati nyomást helyez a piacokra, miközben az import költsége csökken. Ez két ok az árcsökkenés mellett. Ha csökken a gáz ára, a megtermelt áram ára is csökken, mivel működnek gázerőművek, valamint a széntüzelésűek még mindig olcsók. Ez megint azt jelenti, hogy nem nő, inkább csökken az ár. Tehát a paksi , növekvő költségekkel szemben csökken a világpiaci ár...
Igaz, Kínában megnőhet az igény az ipar növekedése miatt, viszont ez Európát nem érinti. Ugyanis az orosz ellátja Kínát, épp az európai kieső kapacitásaiból. Másik oldalról, mivel az USA gáztermelő képessége mostmár elég a saját iparának ellátására, láss csodát, költöztetik vissza a gázellátásra érzékeny ipari kapacitásaikat.

konrada 2014.02.07. 13:05:53

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ja. ...ha érdeke lesz a palagázos országoknak az, hogy alákínáljanak.
...de ahogyan a norvégok sem kínáltak az olaj esetén alá az araboknak, hát elég gázos feltételezés az, hogy nagyságrendi árcsökkentést érnének el a palagázzal.
...s a gázos erőműben előállított áram nem kicsivel drágább, mint a szenes, atomos. Többek közt ezért nem használják most még arra is alig, amire való: maximális igényű napszakoknál kisegítőnek.

2014.02.07. 13:06:34

@mim: Ha persze nem akarnánk az egészet, akkor lehetne vásárolni az áramot - emlékeztetőül: devizáért."

Az orosz hitelt euroban kell visszafizetni. Kamatostul...

fvipera 2014.02.07. 13:06:46

@belekotty: jól értem, hogy a kormánytól, hanem a kommentelőktől vársz megalapozott számítást?

amúgy az általad kért számítás könnyen elvégezhető, továbbá benchmarkok is rendelkezésre állnak. Ennek eredménye:

Az LCOE (Levelized Cost of Energy) az új paksi blokkok esetében (feltéve, ha a beruházás az előrejelzettnél nem drágább) cca. 80 EUR/MWh. A piaci ár jelenleg 50 EUR/MWh az EU-ban és megugrása nem várható pl. a palaház miatt. Ezért minden egyes megtermelt MWh esetén 30 EUR-t fogunk bukni. Ez évente sok száz MD Ft.

ismétlem, ekkor nem számolunk határidő és költségtúllépéssel.

egyéb kérdés?

2014.02.07. 13:07:57

@konrada: Vazze, középiskola: a piac fogalma, működése.
Kereslet-kínálat-ár
Tehát mindenben hülyeséget beszélsz.

igazi hős 2014.02.07. 13:10:18

@belekotty: A tengeri szállítás "mindössze" háromszor drágább, mint a csövön szállítás, viszont sokkal kisebb a befektetés. Ha egy gramm gázt sem szállítanak ide, viszont az oroszokat árversenyre kényszerítik egy lehetséges USA-EU szállítással, már sokat csökkenhet a gáz ára.

Kámasuka 2014.02.07. 13:11:49

@fvipera: Azon kívül, hogy a számaid nyilván odafosott megalapozatlan hülyeségek, 30 évvel ezelőtt senkinek nem volt halványlila fingja se mennyi lesz 30 év múlva az energia, de lett a 30x-a.

fvipera 2014.02.07. 13:12:00

@tobeor: Szocsiban 50 MD EUR lett az olimpiai előkészületek végüsszege. ebből becslések szerint 30 MD EUR a túlszámla.

bármennyi lehet a paksi beruházás vége. ha időközben lesz majd kormányváltás, akkor vélhetően nem csak orbán-simicska, hanem a szocik is akarnak majd lopni.

gondolom egyik érdekkör sem adja alább 1000 MD Ft-nál. tehát a végösszeg:

tervezett beruházási összeg x 2 + 1000 MDFt + 1000 MD Ft

a x2 csak a szokásos elbaszási tényező

fvipera 2014.02.07. 13:12:42

@Kámasuka: ha nem veszel el a részletekben, akkor nem olyan bonyolult ezt kiszámolni. jártál középiskolába?

2014.02.07. 13:12:43

@konrada: A gázerőmű 3 év alatt épül meg, az atomerőmű 10 év alatt.
Na, léptem. Bocs, nincs időm TIT-et játszani.

belekotty 2014.02.07. 13:15:04

@Könnyen elkaptuk, uram!: A dislexiádat kellene korrigáltatni, hogy olvasni tudj alapszinten.

@fvipera: Egy linket erről lécci! Ez csak számokkal való dobálózás. Mennyi a beruházás, mennyi a fenntartás, mennyi a kamat, mennyi a megtermelt energia és mennyi az élettartam.

konrada 2014.02.07. 13:15:26

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ja, hogy te iskolás vagy, és ezért nyomod a tananyagot, ahelyett hogy a világ folyamatait néznéd.
Majd szólj, ha az OPEC-hez érsz a tanayagban, onnan folytatjuk a nemzetközi kartelek résztől.

belekotty 2014.02.07. 13:16:04

@igazi hős: Árversenyre csak komoly mennyiség szállításával lehet versenyre kényszeríteni bárkit.

belekotty 2014.02.07. 13:17:42

@konrada: Hiába magyarázod neki. Kőagyú.

konrada 2014.02.07. 13:18:21

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Egy forralókazánt a kert végében meg 1-2 nap, s lehet venni fillérekért dinamót rá....
De a gazdaságosság nem itt kezdődik...

Kámasuka 2014.02.07. 13:19:42

@fvipera: Mit nem bonyolult kiszámolni? A 20 éves devizahiteledet nem tudod kiszámolni, haggyámá.

2014.02.07. 13:21:03

@konrada: Az, hogy te még nem értél el odáig, téged minősít. Mi köze az OPEC-nek a német palagázhoz? Ugye, megvan, hogy egy német gázkitermelés beindulása esetén a német (mily meglepő) kevesebb gázt fog importálni. Ez pedig azt jelenti, hogy kevesebbet lehet eladni a jelenlegi gázexportőröknek. Tehát, mi történik az árral? Nőni fog?
Az opec mindig többet szeretne kitermelni, mesterségesen fogják vissza a kitermelést, mit gondolsz, miért? Igen, hogy az árak ne zuhanjanak.
Nézd meg az USA-t! A palagáz CSÖKKENTETTE a piaci árat az USA-ban, ami óriási szakadékot jelent az európaihoz képest. Hol jelentkezik? Igen, nyertél, az ipar termelésében, a termékek árában!

tobeor 2014.02.07. 13:22:16

@fvipera:
Ahogy mondod. Ennél már csak az lesz a szebb, ha jön egy gazdasági válság, ami nálunk nem ritka dolog, és (akár csak átmenetileg) leállítják az építkezést, mert csak azon lehet hirtelen sok pénzt megfogni.
De közben a tőkeköltség ketyeg tovább...

Soha nem fog megtérülni, nem számították be a szükséges egyéb beruházásokat, nem számolták bele a majdani elbontás árát (a mostaniak ára is 400 milliárd/blokk, de évről éve nő az áruk), stb.

Persze az óriási anyagi kárnál még nagyobb kár az orosz befolyás, függőség növelése, ez nettó hazaárulás. Orbán Putyin trójai falova.

2014.02.07. 13:23:20

@belekotty: @konrada:
Azért érdekesek vagytok, linkelhet nektek az ember bármit, el nem olvassátok, de linket követeltek. Minek? Ti hit oldalról álltok hozzá a dologhoz.

Buták vagytok, mint az egyszeri atom. Csak hasadtok, hasadtok.

fvipera 2014.02.07. 13:24:19

@fvipera: fontos, hogy a táblázatban írt LCOE értékek nem kalkulálnak simicskával.

szeretem egyébként, hogy felelős állampolgárként engem ugráltatsz a megtérülést cáfoló számokért, nem pedig orbánt.

örülök, hogy segíthettem.

majd gondolkozz azon, hogy a kisebb kínálat olcsósítja-e a tankönyveket illetve atomreaktorokat.

tobeor 2014.02.07. 13:27:20

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Azért valahol a te hibád is hogy trollal állsz le vitázni. Azt hiszed érdekli az érvelés? Csak beszólogatnak oszt ennyi.

belekotty 2014.02.07. 13:40:35

@fvipera: Szépek a számok. Csakhogy az az USA. De számoljunk csak! A 80 dollár/MWh az durván 16 Ft/kWh, az nem sokkal több mint a jelenlegi zsinóráram, ami csak az agyontámogatott megújulók miatt olcsó.
Köszi a linket, mert megerősítettél abban hogy Paks helyes beruházás!

belekotty 2014.02.07. 13:42:08

@tobeor: @Könnyen elkaptuk, uram!: Megbuktatok a számaitokkal. :-)) Ott van fvipera linkje. :-))
A gázt azt ne nézzétek, mert az USA gázár nem mérvadó.

tobeor 2014.02.07. 13:48:59

@belekotty: Te csak napelemezz moszkovita troll, gyerünk...

őrkutya2 2014.02.07. 14:13:31

@mim:

"Ha persze nem akarnánk az egészet, akkor lehetne vásárolni az áramot - emlékeztetőül: devizáért. Vagy vásárolhatnánk barna kőszenet - mert a bányáink olyan rosz hozamuak - és termelhetnénk a kőszén alapú erőművekben. Devizáért. És persze nem zölden."

ne haragudj, de a Roszatom talán hrivnyában kéri a pénzt? Az nem deviza-adósság lesz?

Amellett elég könnyedén átsiklottál a #1 kérdésen: hogy kell-e atomenergia. A kérdést pontatlanul tetted fel, mert Magyarországon már VAN atomenergia-termelés, a kérdés az, hogy kell-e BŐVÍTENI. Ezt pedig csak akkor lehet megválaszolni, ha a kormány elvégzi a 2009-es OGY határozat végén részletezett tartalmú előkészítő tanulmányt. Ennek része lenne a 2020 utáni energiaigény fölbecslése is.

A helyzet értékeléséhez még 2 adalék:

- az EU új energiapolitikája elsődleges szempontként tűzte ki a Gazprom-függés felszámolását, szállításaik részarányának lenyomását. Ennek érdekében erősen fogják fejleszteni az összekapcsolásokat és az árampiac kereskedelmi működését.

- Az energiaárak belföldi optimalizálása igenis jó dolog. Más kérdés, hogy ezt rezsiharc helyett el lehetett volna érni a monopolista szolgáltatók árainak átlátható szabályozásával, a töketlen Energiahivatal és a semmirekellő fogyasztóvédelem és versenyhivatal gatyába rázásával is. Ez viszont hozzáértő és elkötelezett kormányzati és államigazgatási munkát igényelt volna, aminek Magyarországon semmi sansza nincs. Egyrészt, mert a politikusokat már rég megvették a monopolisták kilóra - a törvénymódosításokat Podolák és Fónagy évek óta EGYÜTT terjeszti be, megvan ez? Másrészt, mert a kitartó, szürke rakkolás nem adna olyan hősi glóriát OV feje köré, ami az imázshoz kell. Harmadrészt, mert egy ilyen kormányzati magatartáshoz az kéne, hogy a fogyasztó állampolgár szempontja legyen fontos - muhaha.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:10:32

@talicskás munkásember: Na akkor nézzük a hibákat:

Nem 3000 milliárdot fizetünk vissza, mert kamat is van.
Az élettartama nem 25 év, hanem 60.
A fűtőelemeket nem 25 év után kell cserélni, jelenleg évente van átrakás, adott fűtőelem 3 évet tölt a reaktorban. Nagyon másképp az újnál sem lesz.
Az elhasznált fűtőelemeket elszállítják. Illetve mire elindul PaksII, valószínűleg pénzért fogják venni, merthogy készülnek azok a reaktorok, amik a hagyományosak elhasznál fűtőelemeivel működnek.
Rohadtul nem rezsicsökkentésen keresztül kell nézni, ez politikai demagógia. Ráadásul nem a mostani állapotokhoz kell viszonyítani, hanem ahhoz képest, ha nem pótolnánk a meglévő reaktorokat. Mert minden ellenkező állítás ellenére ez nem egy bővítés, hanem kiváltás.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:13:01

@maxval a gondolkodó birca: LMP-re se mondanám, 2010-ben azért szavaztam rájuk, mert több helyről is olyan választ kaptam a "na és hogy álltok az atomenergiával?" kérdésre, hogy nincs kialakult pártálláspont, mindkét vélemény megtalálható a pártban, aztán ahogy bejutottak, előbújt belőlük a sötétzöld. Szóval engem átbasztak, kicsalták belőlem a szavazatom. Remélem most nem jutnak be.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:14:10

@dr kíváncsivagyok: A társadalom széles köre egyszerű, mint a faék. Ilyen döntést nem szabad rájuk bízni. A társadalmi vita meg legalább egy évtizede ment.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:16:43

@HunMag: Az energiatárolásban is az a "szép", hogy ha meg tudjuk oldani a megújulók tárolását, akkor miért ne tárolnánk az atomerőművek éjszakai túltermelését a nappali csúcsra? Olcsóbb, megbízhatóbb.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:21:52

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jelenleg 6,75%-ra adunk el 15 éves államkötvényeket. A 4-5%-ot ehhez mérd. IMF nem adna hitelt atomerőműre.

A palagáz meg érdekes dolog, meg szépen hasraütötted a 20% árcsökkenést, csak azt felejted el, hogy ha tovább esik a gáz ára, egyre kevésbé fogja megérni. Csökken a kínálat, felmegy az ár, majd megint megéri, és így tovább. Szóval nem konstans csökkenés várható, hanem hullámvasút. És akkor nem kerülnek elő a technológia buktatói, nem nő az áramfogyasztás (villanyautók?), nem merülnek ki a hagyományos készletek, és a fejlődő világ sem fejlődik, növelve a keresletet. Mindezt 70 évre.

Ja és kicsit más az USA-ban a puszta közepén palagázt kitermelni és szétbaszni a környezetet, mint városok, falvak alatt.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:25:32

@Reszelő Aladár: Németországnak MÉG erős a gazdasága, de a zöldenergia majd tesz róla, hogy ne legyen így sokáig. A hagyományos erőműveket tönkreteszi a kötelező átvétel, az energiaigényes iparágak menekülnek, a háztartások energiaszámlája jelentősen megnőtt. 30 milliárd euró kellene hálózatfejlesztésre, hogy északról délre tudják nyomni a zöldenergiát.

Persze, hogy alacsony a nagyker ár, ha a zöldenergia torzítja a versenyt, de majd figyelgessetek, hogy amint bezárnak a hagyományos erőművek, és túltermelés helyett hiány lesz, hogy megugranak az árak. Aztán ha nem fúj a szél, jön a cumi, majd ha csak minden második héten termel a Merci, lesz pislogás.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:26:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: Paks 12-ért termel, a piaci ár 16 körül van. Paks ebből a 12 forintból 2-t az államkasszába fizet osztalék és adó formájában, évi kb 40 milliárdot. Milyen drágább termelés?

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:28:51

@Könnyen elkaptuk, uram!: Majd megveszik a negyedik generációs reaktorok üzemeltetői. Nem csak a zöldenergia fejlődik.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:31:18

@Vizilabda: Paks évi 40 milliárdot fizet az államkasszába. További 80 milliárdot bukik azon, hogy a piaci ár alatt ad el. Szóval nem is mondtál hülyeséget, ha az állam és a fogyasztók összedobják az elmúlt 15 év megtakarítását, és mellérakják a következő 15 évét, akkor meg is lehet építeni PaksII-t. Remek ötlet!

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:34:03

@Egyallampolgar: Akkor kapaszkodj, most is devizahiteles vagy, az államadósság nagy része euró és dollár. A beruházás költségéről pedig még egy szót sem olvastam, csak annyit, hogy ez a maximális hitelkeret.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 15:45:16

@fvipera: Két ponton is hibás a számítás.

"2000 milliárd forintos beruházási költség esetén - amennyiben azt az állami energiacég a saját forrásaiból finanszírozza - 22 forintra jönne ki az új reaktorokban a termelői áramár kilowattóránként. Ez 3000 milliárd forintnál 33 forintos áramárat feltételezne, amely a 16 forintos szabadpiaci áramár ismeretében nyilvánvalóan vállalhatatlan"."

A termelői árban nem csak a tőkeköltség és törlesztés van, hanem kb 10 forintos alapköltség. Tehát 33 helyett 28 forintra jön ki. Amíg törlesztik a hitelt. Aztán marad a 10 forint, 40 évig. Továbbá 1100 TWh várható termeléssel számolva a szabadpiaci ár egy forintos drágulása 1100 forinttal növeli a megtérülést. De ha te aláírod, hogy a szabadpiaci áramár innentől csak csökkenni fog 75 végi, és a fogyasztás se nő, akkor legyen.

igazi hős 2014.02.07. 17:49:03

@belekotty: Az csak a napi piacon igaz, az árampiacra teljesen áll amit mondsz. (Lásd még "miért magasabb a magyar piaci áramár a szlováknál és miért kéne kurva gyorsan átmenő kapacitást bővíteni".)
Viszont a gáz nagyobb részét hosszú távú szerződések alapján vesszük. Ott bőven elég az alkuhoz, hogy legyen egy másik lehetőség.

eßemfaßom meg áll 2014.02.07. 17:59:42

A nap kommentje díj nyertese :

"tobeor 2014.02.07. 13:27:20

Azért valahol a te hibád is hogy trollal állsz le vitázni."

igazi hős 2014.02.07. 18:06:24

@Nemzeti Dohányos: Ezt a 4. generációt ne szajkózd, mert jön röhögő vagy belekotty és ízekre szed. Majd ha néhány éve üzemel problémamentesen egy ipari szintű ilyen reaktor, amit a tervezett költség kevesebb mint duplájából építettek a tervezett idő + 2 éven belül, akkor térjünk erre vissza. Ha megélem.

igazi hős 2014.02.07. 18:17:37

@Nemzeti Dohányos: Jelenérték a te mai napi varázsszavad. Becsüld meg mennyit ér 2020-ban (amikor elköltöd) az az 1 Ft, amit 2080-ban fogsz megkapni. Segítek: 2 fillért ér. Ha rettenetesen jó lesz a kamatkörnyezet, akkor 10 fillért.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 18:23:49

@igazi hős: Jó, hogy felhoztad. Ugyanis arra, amire te írod, nem vonatkozik, hacsak nem gondolod azt, hogy az infláció egyedül az atomenergiát fogja sújtani, és semmilyen más termelési ágat sem. Az egyetlen, amit nem érint, az maga a törlesztőrészlet.

Nemzeti Dohányos 2014.02.07. 18:25:05

@igazi hős: És miért érdekeljen minket, ha a költségtúllépések ellenére sem fogják az elkészült erőműveket bezárni? Az igény az elhasznált fűtőanyagokra jelentkezni fog. A technológia kiforrásával meg egyre több épül belőlük.

mim 2014.02.07. 19:19:01

@őrkutya2: Egyszerű. Hiába fizetsz kölcsönt vissza, attól a tiéd az erőmű. Tudsz előre kalkulálni és általány költséget számlázni. És törlesztést mindig lehet újrastruktúrálni.
Ha átállnánk teljesen piaci vásárlásra, akkor minden hónapban teljesen mást fizetnél. Néha kirívóan sokkal többet. Áramot nem tárolnak ugyanis. Azt veszed és használod. Ez azt is jelenti, hogy ha ezt el akarod kerülni, akkor korlátoznod kell a csúcsidőben az áramfelvételt, különben elszáll az ár - a magas kereslet miatt.
Egy akár 50%-os piaci függés okozhat ilyen problémákat országunkban.

A nagy vicc, hogy sokan - köztük én is - azért rühellik az Orbánt, mert kiszámíthatatlanul rángatnak mindent, de mikor véletlen stabilitás irányába mozdul, akkor is leokádják. Persze önérdekből teszi, de ez kevés az irritációhoz. Minden politikus önérdeket néz. Amelyik nem, nem politikus. Az mártír - sajnos.

igazi hős 2014.02.07. 23:37:21

@Nemzeti Dohányos: "Ugyanis arra, amire te írod, nem vonatkozik" Ezt gondold át még egyszer, mert nagy sületlenséget írsz. Ha nem megy, hát nem megy, nem probléma. De banki tanácsot ne adj.
Egy fontos észrevétel, ami felett elsiklottál a matekon kívül is: kamat != infláció. Jelenleg 6-7% a hosszú távú kamatszintünk, ezzel szemben áll az eurózóna 2%-os inflációja.

igazi hős 2014.02.07. 23:51:13

@Nemzeti Dohányos: Talán ezért, mert amíg százszor annyi 2-3. gen. blokk van (aktuális 400 felett és nő!), mint 4. gen. (aktuális szám 0), addig negatív marad a használt fűtőelemek értéke. Tegyük fel, megépül az első 10 4. gen erőmű, minden bizonnyal a jelenlegi "atomhatalmaknál": USA, Oroszo., Franciao. (Japánban valószínűleg nem, de még ez is változhat.) Biztos vagy benne, hogy ezek nem tudják többszörösen ellátni saját forrásból? Marad Kína és India, oda vajon az építő (az előző 3 ország egyike) szállít használt fűtőelemet a saját reaktoraiból vagy pont egy aranyos kis országból veszik meg?
Szóval maradjunk a realitásoknál: PaksII használt fűtőelemeivel mi fogunk szívni. 60 év múlva talán nem, de olyan távra csak fantaszták jósolnak.

belekotty 2014.02.11. 10:04:50

@Nemzeti Dohányos: @igazi hős: Itt vagyok. :-))
A 4. generáció nagyon messze van. Az alaptípusok amik irányában folyik/folyt a kutatás.

1, Kavicságyasok : grafit golyókba zárt urán, héliumhűtéssel. Mindig csak a megfelelő számú golyót dobják be, a negatív kritikussági tényező a hőmérséklet.
Alul kiszednek golyókat és ami még nem égett teljesen ki, visszadobják. - Szerintem zsákutca, mert törnek a golyók. A németek be is csukták az ilyen kísérleti erőművüket, igaz Csernobil után rögtön.
2, Sóolvadékos, tóriumos. ThF4 olvadékban (uránnal egy nem megy mert az UF6 gáz) megy, spallátoros rásegítéssel a cucc. (Más olvadék nem jön szóba, mert a többi halogenid (Cl, Br, I erős neutron befogó, az oxidok meg magas olvadáspontúak) - A gond a tórium jelenléte a hasadási zónában U232 képződéssel jár, aminek leányelemei vad gammasugárzók.
3, Szuperkritikus vizesek. - Csak a Carnot miatt jobbak, cserébe a cirkónium reakcióba lép a vízzel és különben is minden korrodál mint állat.
4, Magashőmérsékletű gázhűtésesek. - Ha valami gond van a gázhűtéssel, leolvad az egész mint az állat.
5, Folyékony nátrium hűtéses gyorsreaktorok - Remek hatásfok, remek tenyésztési tényező (akár 1.6 is!!). Van/volt ilyen több is - az első leolvadt. A francia SuperPhoenixet leállították. Van ilyen kereskedelmi, a BN-600, BN-1200. (orosz) - Csak a reaktor átrakása nagyon problémás a nátrium tüzek miatt. Gazdaságilag nem éri meg.
6, Folyékony ólom/bizmut olvadék spallációs hajtással. - A spallációs hajtás miatt rossz az energia mérleg és kb csak 100 reaktorra elég bizmut van a Földön.

Szerintem mind a hat zsákutca, nem lesz belőlük kereskedelmi verzió.

igazi hős 2014.02.11. 18:00:07

@belekotty: Mi tartott ennyi ideig? Túl sok az atomtopik? De azért köszönjük az összefoglalót.
süti beállítások módosítása