Művész úr, bocsásson meg nekik, nem tudják mit cselekszenek...

H_A Címkék: kultúra kormány közlemény halálhír Emmi Jancsó Miklós2014.02.03. 11:58

Olvasom, és nem hiszek a szememnek: három egész nap telt el, amíg a magyar kormánynak eljutott az agyáig, hogy pénteken, azaz pontosan három nappal ezelőtt elhunyt Jancsó Miklós, minden idők egyik legnagyobb magyar filmrendezője. Arctalan ellenségekkel folytatott nemzeti kultúrharcaink közepette, az Emberi Erőforrások Minisztériumának 3, azaz három egész nap kellett ahhoz, hogy a hétvége okozta munkaszüneti állapotot leküzdve, hétfőn nagy nehezen és kényszeredetten kinyögje: „Az életének 93. évében elhunyt művészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti, az elhunyt családjával közösen gondoskodik Jancsó Miklós temetéséről".

Semmi méltatás, semmi fölösleges duma. Ennyi. Jancsó Miklós halála, vagyis egy kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, cannes-i, velencei életműdíjas, világszerte elismert rendező halálának híre Magyarországon - a kultúra Kerényi Imrék, Fekete Györgyök, vagy Andy Vajnák általi nemzeti alapokra helyezésének, és megtisztításának idején - tabutéma. Tabutéma a kormány, a kisebb és nagyobb kormánypártok számára, amelyek hangosan hallgatnak a kortárs magyar kultúra egyik legnagyobb ikonjának elvesztése kapcsán. Valamennyiünk szégyene, hogy miközben a világ számos pontján terjedelmes nekrológokban búcsúznak a legendás magyar filmestől, a nemzeti ügyek kormánya a hétvégét ünnepelte, és nem ért rá Jancsót méltatni. És úgy egyáltalán bármit kipréselni magából.

Cinikus, hogy ez ugyanaz a kormány, amelynek hétvégi örömünnepébe viszont simán belefért az isten tudja hányadik rezsicsökkentés bejelentése, a legendásan gyűlölt politikai ellenfél korrupciós ügyleteinek pellengérre állítása, a felcsúti faluház miniszterelnöki kampánybeszéddel feltuningolt ünnepi átadása, vagy az ónos eső okozta természeti katasztrófa iránti kormányzati aggodalom szétterítése a médiában. Logikus, nem? Jancsóból nem lesz újabb négy éves mandátum, a kozmopolita, nemzetéről sajátos stílusban gondolkodó művész halála szóra sem érdemes.

Pedig az a nagy büdös helyzet, hogy Jancsó Miklós művészetét lehet szeretni, vagy nem szeretni, egykori nézeteivel egyet lehet érteni, esetenként fel is lehet rajtuk háborodni, sőt, el lehet őket ítélni, de semmilyen körülmények között nem lehet zárójelbe tenni életművét. Főleg akkor nem, amikor az életmű végére visszafordíthatatlanul pont kerül. 

Gyomorforgató, hogy három nap késéssel saját halottunknak tekintjük, és egy szűkszavú, csatolt életrajz kíséretében a világ tudtára adjuk, hogy mi is hallottunk már róla itt az Emmi háza táján. Ugyanis - még egyszer mondom - teljesen közömbös, hogy az egykori alkotó, művei által explicit módon, vagy esetenként ki nem mondottan milyen politikai vonalat képviselt, és hogy ez hogyan illeszkedik, vagy konkrétan nem illeszkedik a nemzeti kultúrharcban élen járó kormány egészségesnek vélt világszemléletébe.

Ez nem kicsinyesség, nem pitiánerség, hanem undorító, felháborító, de leginkább nemzetietlen húzás. Szégyellem magam ezért a minősíthetetlen gesztusért Jancsó Miklós emléke előtt, az előtt a fél évszázadon át alkotó művész előtt, akire minden bizonnyal akkor is emlékezni fog a világ, amikor Németh Szilárdok, Selmeczi Gabriellák, vagy Orbán Viktorok neve az össznemzeti felejtés jótékony homályába merül. Talán ez az egyedüli dolog, ami pillanatnyilag vigasztalhat, bár tény, hogy a magyar kultúra fent vázolt, politikai megfontolású arcul köpése fölött igen nehéz napirendre térni.

Művész úr, bocsásson meg nekik, nem tudják mit cselekszenek!

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr285795583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Normális 2014.02.03. 20:59:57

Én meg szégyellem magam azért a minősíthetetlen aczéli kultúrpolitikáért, amely ennek a blöffista kóklernek -akit amúgy Isten nyugosztaljon békében - évtizedeken át százmillió forintokat szórt ki elherdálni, elszíva ezzel a levegőt más, (esetleg különb), de mindenképpem jobb sorsra érdemes filmkészítők elől.

Köves D. Gábor 2014.02.03. 21:00:40

Jaj, nem kellene ennyit csócsálni az alig kihűlt holttestet. Posztoló hiénák és kommentelő trollok marakodnak rajta már egy napja. Bazze, de undorító fajzatok vagytok. A cinikus féreg indexes blogektrec szerkesztővel együtt, aki a holttestet közibétek vetette. Legyetek átkozottak.

Kámasuka 2014.02.03. 21:02:20

Qrva nevetséges a sírás. kormányszinten nem szoktak megemlékezni szinte soha senkiről.

A bal és jobbmédia meg egyaránt emlékezett.

Bal Age 2014.02.03. 21:15:46

Én szégyellem magam azért, mert egyesek egy ekkora művész halálát is csak aljas politikai fröcsögésre használják fel. Aki őszintén gyászol, az nem felháborodik, hogy a másik miért nem, hanem csöndben van. Szánalomra méltó teremtmények...

"Művész úr, bocsásson meg nekik, nem tudják mit cselekszenek!"

mojoking77 2014.02.03. 21:30:35

Alapvetoen a kommentelokkel ertek egyet, szerintem is halal felesleges a nyavajgas, viszont azt a Fiuk mar Hofi Geza halala idejen is megmutattak, hogy aki nincs veluk, az ellenseg, es az nem is erdemel a reszukrol semmi tiszteletet, meg halalaban sem. Sot, inkabb oruljunk, hogy egy balos fereggel megint kevesebb...

Blogger Géza 2014.02.03. 21:45:58

Basszus, azért ne szervezzék már át naptárat csak mert meghalt egy 92 éves faszi, következő munkanap kiadták a kommünikét. Kíváncsi vagyok amúgy, hogy mondjuk a nem magyar anyanyelvű európaiak hány %-a ismerte... A szakma öregjei esetleg, de amúgy? Mi hihetjük róla azt, hogy valaki volt, de attól tartok, kissé túl volt értékelve a fickó.

Cupropenisbubo 2014.02.03. 21:47:55

MIT vártok egy olyan kormánytól amelynek feje szar meccsekre jár szotyizni !

Tiborpapa 2014.02.03. 21:51:50

Uraim, tanuljanak meg szégyenkezni!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.03. 21:53:18

Sejtettem, hogy az MSZP csicskák a hullákat is felhasználják a kampányhoz.

Ezeknek a senkiháziaknak semmi nem drága.

Sznob 2014.02.03. 21:54:34

@Blogger Géza: "Mi hihetjük róla azt, hogy valaki volt, de attól tartok, kissé túl volt értékelve a fickó."
Rólad pedig ez alapján kiderült,hogy egy senki vagy.

tisztapista 2014.02.03. 21:56:32

Én erre már nem tudok mit mondani. Művész úr bocsásson meg. A bocsánatkérést pedig addig ismételjük, amíg mindenki el nem szégyelli magát.

Meg kellene vizsgálni a kormány szerepét Jancsó halálában. Az elmúltnyolcév alatt 8 teljes évet öregedett, és a két Orbán-kormány is ugyanennyit vett el az életéből.

Ebből pedig világosan következik, hogy diktatúra van, és Orbán a hibás.

feketeesfeher 2014.02.03. 22:00:17

Pontos leírása annak a helyzetnek, hogy a hivatalos Magyarország mennyire becsüli a saját értékeit.

Mondjuk ki bátran.
Semennyire.

trashr5 2014.02.03. 22:01:28

Nem baj, NYT mégis megemlékezett róla, gondolom túlértékelte. Tényleg inkább szégyenkezni kellene.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.03. 22:04:17

@Sznob:

Ez mindenesetre meglehetősen érdekes észrevétel a témában az MSZP csicskáktól, akik leírnak olimpiai bajnokoktól, művészekig, zenészekig mindenkit aki egyszer már állt Fidesz színpadon.

Jancsó pedig nemcsak színpadin állt, hanem kétszer indult is.

Igaz erről ezt mondotta volt az utolsó intrejúi egyikében:

index.hu/kultur/2014/02/01/sokaig_azt_hittem_hogy_megvaltoztathatom_a_vilagot_-_az_utolso_jancso-interju/

- Ha jól emlékszem, a rendszerváltást követően Ön kétszer is indult parlamenti választásokon.

- Indultam? Indítottak. Felkértek. Adtam a nevemet.

feketeesfeher 2014.02.03. 22:06:16

@Blogger Géza:
"kissé túl volt értékelve a fickó."

Nyilván az egész filmvilág hülye, te viszont helikopter vagy. :)))

Azért- ha megbocsájtasz- Scorsese véleményére inkább adok mint a tiedre.
Vagy még másik 1000 filmművész véleményére.
És ők meg tisztelik.
Ez van.

Kámasuka 2014.02.03. 22:06:18

@Sznob: Egyetértek, Jancsó nem volt egy rossz rendező, vénségére mondjuk idióta lett de mind1. Újabb filmjeiben öncélú trágárkodás + ripacskodás volt a fő fícsör.

@trashr5: A Jew York Times minden filoszemitáról megemlékezik, ezt mindenképp a javára kell írni.

Blogger Géza 2014.02.03. 22:07:32

@trashr5: Miért, a magyar sajtó nem emlékezett meg róla? Nem igazán értem, mi a fenét várnak még el a fanyalgók... A sajtó dolgozik hétvégén is, a minisztériumi apparátus meg alapvetően nem, ennyi.

Blogger Géza 2014.02.03. 22:10:31

@feketeesfeher: Ezt mondtam én is, a szakmai öregjei elismerték. És?

Nálunk már meg sem halhat úgy valaki, hogy ne kezdjenek el egyesek hisztizni.

Hefe 2014.02.03. 22:16:25

Szegyelljek magukat!

feketeesfeher 2014.02.03. 22:24:32

@Blogger Géza:
"És? "

Nincs "És".
A dermesztő az, hogy kormányzati oldalról leginkább semmi sincs.

Teljesen világos az üzenet, magyarország egyik fele kormányzatilag van leszarva.
Amivel ma már megbarátkoztam, nekem sem számít már semmit a kormányzati kultirpolitika.
Nincs ugyanis közös halmaz.

Na, hát itt tartunk most.
És bármennyire szegény vagyok mostanában, de arra áldoznék, hogy egyetlen árva fillér közpénzt ne fordítson a kormány Jancsó temetésére, mert ezt ez a kormány nem érdemli meg.

hamisnero 2014.02.03. 22:28:38

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! te meg mér arra is szar vagy, hogy a nevedet add. mert nincs, nem volt, nem lesz. ennyi vagy. sosem voltál több, sosem leszel több. és most csináljatok 69-et a bloggergézával. jancsó miklóst, az európait, aki már akkor az volt, amikor még mi (és én is) azt találgattuk, hogy hogy lehet emberarcú a szocializmus, amit baráti csizmák davajgitárral hoztak ránk (és most ezt visszakívánjuk, mármint TI visszakívánjátok) és már akkor európai volt, amikor a házmesterlakásban az előbb említett posztolók felsírtak, hogy a csicska népet szaporítsák, gerinc nélkül, de bármely segget nyalva, beszélve arról, amit a pártszemináriumon beléjük vertek, őszintén elkötelezve az agyhalottság mellet, szóval ezt az embert hiányoljuk. de kicsipártcsicskák, semmiféle műveltséggel, vagy tudással nem rendelkező pártcsírák (nem, nem vagyok ballibsibolsizsidopederasztaheroinfüggőromkocsmalátogatóanarchistanyugger), már csak azért sem, mert láttam a kádárkorszakban a hozzátok hasonló,, ugyanilyen gerinctelen megalkuvó szolgákat (és ebből már levehetitek a kommmerekről alkotott véleményem), ha ti, meg az összes hozzátok hasonló nímand vizesnyolcas összeáll, akkor sem lesztek képesek, sem emberként, sem művészként, sem homo polticusként a nyomába érni Jancsónak. ma amikor vezéretek mellet bármely tehetséges ember nem az arcát adja, csak biodíszlet, és tehetségek hajolnak meg másodlagos, de PC sosemvolt művészek előtt.

AnnaKarenina 2014.02.03. 22:30:30

Én pl. arra is emlékszem, hogy Antall József halálakor megszakították a TV-adást. Nem volt kicsit túlértékelve? Hogy cinikus legyek.
@Blogger Géza: Ti vagytok nemzetiek, akik egy magyar (és világhírű) művész haláláról csak ezt tudjátok írni? Egyébként az a fő kifogás a posztban, hogy egy életrajzon kívül semmi, de semmi érdemleges nem hangzott el az illetékes elvtársaktól.
@Normális: Szegénylegények, Oldás és kötés, Fényes szelek?

Kámasuka 2014.02.03. 22:31:07

@feketeesfeher: Idézheted hogy a 3,5 év alatt melyik halottakról emlékezett meg személyesen Orbán Viktor, vagy a kormány.

Csak hogy vmi értelme legyen a vakerodnak.

Amadeus62 2014.02.03. 22:35:17

Sósavas felhergelt vén idióták, békemenetesek, szőke ferik, orbán viktor, blogger géza, batyu, mandineres trollok, kerényi, lázárjani...ez a mai magyar "jobboldal"

Érzéketlen ostoba bugrisok, mocskos hazudozók, arrogáns majmok.

Márainak igaza volt...

dr kíváncsivagyok 2014.02.03. 22:39:28

@Normális:
"Én meg szégyellem magam azért a minősíthetetlen aczéli kultúrpolitikáért, amely ennek a blöffista kóklernek -akit amúgy Isten nyugosztaljon békében - évtizedeken át százmillió forintokat szórt ki elherdálni, elszíva ezzel a levegőt más, (esetleg különb), de mindenképpem jobb sorsra érdemes filmkészítők elől. "

Pl. Andy Vajna ?
Szarjankó narancsfaszú senki vagy...

Amadeus62 2014.02.03. 22:39:44

@Kámasuka:

Ne legyél már ennyire demagóg bammeg.

2014.02.03. 22:44:07

Nektek minden "művészet", amit felkent papjaitok, marxista-leninista "esztétáitok", meg minden trendi bérmunkát arany-ezüst medvékkel vagy más csecsebecsékkel megdobáló, céltudatosan propagáló ill. támadó ideológiák mentén osztályozó ítészbrigádjaitok annak neveznek, és gyönyörtöl remegve csócsáltok minden szart, pl. ami ebből a szegény, mondanivalótlan, ám propagandisztikából jeles komcsiból is kijött. Csak mint a Gecyt, a Vespát, a Csak a szél-t, a legutóbbi István a királyt, a Nitsch-et, vagy a Reök-palotában az apostolok helyett kirakott szarcsigákat. Csak mert vörösbolsi maradt, nagy örömötökre, élete végéig. Ha narancsbolsivá lett volna, most nemcsak leköpnétek, de le is hánynátok.

Perverz, vén disznó, aki az erőszak ábrázolásában, a (kommunistaellenes) szadizmus bemutatásában lelte örömét, és a saját kora is csak a meztelen nők miatt nézte a filmjeit, egy olyan időben, mikor olyanokat máshol itt nem láthatott, csak otthon, az ágyban, más "művészet" pedig rajta kívül itt nem volt sok, néhány akkori értelmiségi problémákat líraibban feszegető rétegfilmet, vagy több száz órányi "beszélő fejekből" álló "dokumentumfilmet", amelyek inkább oral history archívumokba valóak), esetleg némi animációs munkát kivéve. Bódy Gábor például tízezerszer többet ért nála, mégis agyon volt hallgatva, vagy a korszak egyéb avantgárd filmesei. "3 T", tudjátok.

Ugyanazok vagytok, ti ballibbant merengő, a belétek sulykolt nagy nevektől ájult álművészek, mint a gyűlölt fityiszetek, csak pepitában. Nektek minden, ami az ellenségeteket csepüli, vagy nincs ínyére annak, az bálvány, tök mindegy, hogy ma már nem ülnétek végig a produkcióit, hiába is tagadjátok. Hülyére unnátok magatokat rajta, ha sose hallottatok volna róla, mert ma már művészéknél se divat az, amit ő csinált, ahhoz túlságosan is MEG VOLT RENDEZVE, de csak nyáladztok, mint a Pavlov kutyái, ha a nevét halljátok. Persze tetszett nektek nagyon, ahogy módszerváltás után már a mi mai, nyomorult, az ő kebelbarátai által is megnyomorított világunkat csúfolja, figurázza, és alázza, mi? Művészet, az. Mások művészetét meg csúfoljátok, tapossátok, ezek vagytok ti. Tudjátok mit, talán még ő sem örült volna nektek.

Blogger Géza 2014.02.03. 22:44:54

@AnnaKarenina: Tényleg nem értem, konkrétan mégis mi a fenét vártál az "illetékes elvtárstól". De mindegy is, csalódtál, dolgozd fel, lapozzál.

De ha akarsz valami őszintét hallani (és nem a semmitmondó kötelező ájuldozást) , tessék, én ezt mondanám: A Kádár-korszak kegyeltje volt, de a szabad Magyarországon érdemit nem tudott alkotni, és mára az egész formanyelve baromira elavult és nemcsak külföldön, de a magyar nézők számára is élvezhetetlen volt. Egy ittragadt kövület, akit illik tisztelni, de már használhatatlan volt. Halálával nem vesztettünk a jövőre vonatkozóan semmit, mert már senki nem várta tőle, hogy bármi érdemlegeset alkosson. (Amit meg korábban megalkotott, az úgyis megmarad.) Na, most jobban érzed magad?

whale 2014.02.03. 22:47:14

@Kámasuka: A "görbe tükör", "fricska", "groteszk", "abszurd", "irónia" szavak mondanak neked valamit?
Kétlem., különben nem írtál volna ilyen böszmeséget...

Blogger Géza 2014.02.03. 22:49:19

@Amadeus62: Miben volt igaza Márainak? Esetleg erre gondoltál:

"„A zsidóság. Két frontja van ma: egyik kapitalista, másik bolsevista; egyik a vagyonát védi minden áron, másik az életét. De mindkét tábor megegyezik abban az égő, olthatatlan gyűlöletben, ahogyan a magyarság egészének vesztét kívánják. Nem igazságot és jóvátételt kívánnak, ha­nem bosszút, az elszenvedett, valóban irtózatos és kegyetlen gyötrelmek és veszteségek miatt, bosszút hetedíziglen, tekintet nélkül a nemzet egyedeinek személyes bűntelenségére vagy felelősségére. Egy­formán kívánják, hogy pusztuljon el a nemzet…"

dr kíváncsivagyok 2014.02.03. 22:49:29

@Amadeus62:
"Sósavas felhergelt vén idióták, békemenetesek, szőke ferik, orbán viktor, blogger géza, batyu, mandineres trollok, kerényi, lázárjani...ez a mai magyar "jobboldal" "

Nekem, bal-liberálisnak nem a joboldallal van bajom,...hanem azokkal , akik jelenleg képviselik : Selmeczi-Kósa- Szijjárto-Fekete- Papcsák-Kerényi-Kovér-Semlyén-Mészároslorinc- Hoffman-Schmitt-Zsigó-Rogán-Orvbán - félék !!
Ez a színvonal egyszeruen nem megengedheto...
Demagógia és populizmus tobzódik , hazugsággal keverve !

( A New York Times hamarabb emlékezett meg Jancsó Miklósról , mint a kormányunk...)

Blogger Géza 2014.02.03. 22:53:40

@feketeesfeher: Mondjuk azt én is támogatnám, hogy ne közpénzből temessék el, ideje lenne ezt abbahagyni, temesse el az állam a nincsteleneket, akik után nem maradt semmi, meg mondjuk miniszterelnököt, államelnököt.

whale 2014.02.03. 22:54:06

@ekszvájzed: Na, te sem láttál egy Jancsó filmet sem...
Vagy láttál, de a pina látványától minden vér leszállt az agyadból...

AnnaKarenina 2014.02.03. 22:56:14

@Blogger Géza: Alapvetően nem érted, hogy az a baj, hogy a hatalmas nemzetieskedésetek mellett a magyar kultúrát veszitek semmibe - jól írta itt valaki, nem hoz politikai hasznot, nem érdekes. Így megy ez, ha valaki a kultúra nélküliségből jön. Az érvelésed meg azért nem ér semmit, mert azzal sem tudsz mit kezdeni, hogy valaki maradandót alkotott. Olyat, amit értettek a kádári Magyarországon is, meg most is, a nagy szabadságban. Szerinted, ha valakinek van egy jelentős életműve, de megöregszik, már használhatatlan lesz.
Olvasd el az utolsó interjút vele. Gondolj Lenoardo da Vincire. Vagy menj a fenébe.

Lovag Mihály 2014.02.03. 22:56:20

félelmetes, h a "demokratikus" ellenzék még egy hullától is képes politikai tőkét remélni. undorító gennyes kelés vagytok a nemzet testén.

AnnaKarenina 2014.02.03. 22:58:03

@Blogger Géza: Azt már látjuk, hogy te jól használható vagy a gazdáid számára.

Kámasuka 2014.02.03. 23:01:50

@AnnaKarenina: 'a magyar kultúrát veszitek semmibe - jól írta itt valaki, nem hoz politikai hasznot, nem érdekes.'

Hasznot a választók hoznak. Ha szerinted nem hoz politikai hasznot a Jancsóimádás azzal azt mondod hogy a kutya se kíváncsi Jancsóra, a zemberek szintjén.

Blogger Géza 2014.02.03. 23:04:10

@AnnaKarenina: Tudod, Leonardot évszázadokkal halála után is mindenki ismeri az egész világon. Jancsót meg már most se ismeri a kutya sem a nagyvilágban (egy szűk rétegen kívül). Na ez a baj, ha azt hisztitek, hogy Jancsó egy Leonardo szintű valaki volt. Ez egy tipikus magyar betegség...

No meg az, hogy minden hülyeségből (stopperrel méritek, mennyi idő múlva jön ki a kommüniké stb.) aktuálpolitikai hisztit akartok csapni, ez már tényleg hullagyalázás.

laci_52 2014.02.03. 23:04:20

„Az életének 93. évében elhunyt művészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti, az elhunyt családjával közösen gondoskodik Jancsó Miklós temetéséről".

Ez teljesen rendben van, nem értem a szerzőt, mi baja vele.

Mindenki tudja, hogy Jancsóból nem lett volna komoly filmrendező a kommunista rendszer pénze és hátszele nélkül...

Lovag Mihály 2014.02.03. 23:04:38

@AnnaKarenina: 2014.02.03. 22:58:59

kb, mint a ti kétségbeesett vergődésetek. most ennyire futja. nektek is, nekem is.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.02.03. 23:04:49

Na utánna néztem hogy ki is volt ez

"Jancsó többször is kinyilvánította az SZDSZ iránti szimpátiáját. 1994-ben és 98-ban az SZDSZ országos listáján szerepelt. Ezenkívül támogatta a marihuána legalizálását."

Ennyi elég volt belöle! PFÚÚJJ!!!

AnnaKarenina 2014.02.03. 23:05:32

@Kámasuka: A választók jó nagy része is pontosan tudja, hogy semmibe van véve, nyugodj meg. Az a politikai vezetés, amelyiknek a valóságban a magyar kultúra nem jelent semmit, ezt képviseli a nemzete felé, vagyis lökdösi a tudatlanság és sötétség felé.

AnnaKarenina 2014.02.03. 23:06:05

@laci_52: Te sem láttál Jancsó-filmet.

AnnaKarenina 2014.02.03. 23:11:12

@ekszvájzed: A jelennel ellentétben rengeteg jó magyar film készült anno, mindenféle stílusban. Sára Sándort is lekádáristázzátok? Makk Károlyt? Bacsót?
(Bódy Gábor zseniális volt, mégis elég szerencsétlen dolog -más szempontból- őt iderángatni.)

tcom 2014.02.03. 23:18:43

@Lovag Mihály:
De ki itt a demokratikus ellenzék? Ez a blog? Én nem hallottam az ellenzéket ez ügyben.
Ez már paranoia.

Blogger Géza 2014.02.03. 23:20:44

@AnnaKarenina: Jancsóról meg a magyar kultúráról még eszembe jut valami: a 90-es években készült vele egy interjú, és valahogy szóba került Csurka István. Komoly intellektuális képességekről tanúságot téve azt tudta róla mondani Jancsó: Csurka meg menjen vissza Szlovákiába, mert onnan jött. Ez volt a teljes érvkészlete vele kapcsolatban. Komoly, mi?

Tényleg, amikor Csurka meghalt, akkor volt nemzeti gyász, meg ilyesmi? Hát akkor?

liebend 2014.02.03. 23:22:36

Kampány van, kampány! Még egy bőrt a Művész Úrról! Na, még egy utolsót!

AnnaKarenina 2014.02.03. 23:22:52

@Blogger Géza: A filmnek is megvannak a klasszikusai. Jancsó ott lesz, akarod, vagy sem. Nem Leonardóhoz akartam Jancsót hasonlítani, csak felemlítettem egy másik használhatatlan öregembert. :)

MACISAJT 2014.02.03. 23:23:33

Nekrológnak még mindig jó a 2002-es Fábry Sanyi nyílt levél:

www.mkdsz1.freeweb.hu/n22/fabry020508.html

tcom 2014.02.03. 23:23:48

@Blogger Géza:

Igazad van, a Kádár korszak kegyeltje volt. Ez nálad már elég.
De hát a fél Fidesz az volt! Még is azokat kedveled.
Az őszinte szavaiddal egyet lehet érteni, csak a vége cinikus. Ha már öreg, ha 20 éve nem csinált semmit, ha a filmjei ma nem divatosak akkor nem ér sokat?

Kámasuka 2014.02.03. 23:24:14

@AnnaKarenina: Persze hogy a választók semmibe vannak véve, és?

Mikor nem voltak vagy hol nincsenek semmibe véve a választók?

tcom 2014.02.03. 23:26:48

@liebend:

Kampány? Hol van ez a rezsiharctól?

2014.02.03. 23:27:53

@AnnaKarenina:

Nem "-zuk", hanem "-zom", és nem "lekádáristázom", hanem leszélballibbantvörösbolsibaloldaliszocialistakommunistamarxistalenistázom ... :) Különbség. Egyébként voltak jók még Sándor Pál, Huszárik Zoltán, Szabó István ... tényleg. Makkot hagyjuk, ő már szépen odamakkolt a trendi másságajnározó propaganda mellé. Utoljára meg a 60-as években nyomott valami korszakost. Sárát nagyon gyűlölte a ballib, mikor 'antallista' lett, s a kiváló Jankovics Marcell is hogy mit kap néha ma, az is igen tanulságos.

AnnaKarenina 2014.02.03. 23:28:27

@Blogger Géza: Nem tudom, mit mondott Jancsó Csurkáról. Megjelent valahol? (Ha a 90-es években történt, meglehet, hogy Csurka nagy magyarsága miatt mondhatott ilyet. Irónia, Géza, irónia.
Nem kértünk nemzeti gyászt.

MACISAJT 2014.02.03. 23:32:03

@Blogger Géza: ("Nálunk már meg sem halhat úgy valaki, hogy ne kezdjenek el egyesek hisztizni. ")

Naná.Hiszen ezért hiszterolibsik.
És ha azok közül akik most hisztiznek meg világhírűzik a megboldogultat, ha 1980 után legalább a fele jegyet vett volna a(z amúgy borzalmas, nézhetetlen ) filmjeire...
már nem kellett volna súlyos állami százmilliókért
szubvencionálni minden egyes alkotását.

Hej, ha egyszer látnám ezt a bagázst amint letöltendő börtönt kap elkövetett bűneikért, mellékbüntetésként pedig naponta Imre Kertesz könyveket kelljen olvasnia és Jancsó " Anyád,a szúnyogok" c. remekművét
néznie...Egy hónap után már sírva követelnék hogy inkább Szibéria, Hodorkovszkij nyomában.

AnnaKarenina 2014.02.03. 23:32:47

@ekszvájzed: Én nem a ballibről beszélek, hanem a kultúráról. Sára Sándort egy pillanatig nem tudnám gyűlölni, csak azért mert más politikai nézetei vannak. Én felsoroltam három olyan Jancsó-filmet, ami -nekem- igen kiváló és bármikor meg tudom nézni, nem sznobságból.
@liebend: Ha tudnád, hogy itt nem erről szól a vita.

AnnaKarenina 2014.02.03. 23:44:25

@MACISAJT: 'már nem kellett volna súlyos állami százmilliókért szubvencionálni minden egyes alkotását" Milyen kár, hogy nem stadion épült belőle, mi? :)

MACISAJT 2014.02.03. 23:46:30

@AnnaKarenina: ("Én felsoroltam három olyan Jancsó-filmet, ami -nekem- igen kiváló és bármikor meg tudom nézni, nem sznobságból.")

Nem véletlen, hogy éppen három, hatvanas években készült filmjét soroltad fel.

Viszont ha ezeket vesszük(márpedig, akárhogy is nézzük, ez három évtized...:

Oda az igazság (2009)
Ede megevé ebédem (2006)
A mohácsi vész (2004)
Kelj fel, komám, ne aludjál! (2002)
Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél (2001)
Anyád! A szúnyogok (2000)
Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1998)
Kék Duna keringő (1992)
Isten hátrafelé megy (1991)
Jézus Krisztus horoszkópja (1988)
Szörnyek évadja (1987)
A hajnal (1985)

akkor megállapíthatjuk hogy mindez még a belefektetett celluloid árát sem hozta be.
Az egésznek valójában egy vágóolló hiányzott.
Hosszában.

AnnaKarenina 2014.02.03. 23:46:45

@ekszvájzed: Ha nem is film, de az biztos nem jut eszedbe, hogy Konrád Györgyöt ténylegesen betiltották a kádári időkben. Mer' akkor jönne valaki, és lezsidózná. Szóval nem számít a művészi érték, csak a hűség, ennyi.

AnnaKarenina 2014.02.03. 23:51:32

@MACISAJT: Mit lehet azon megkérdőjelezni, hogy egy művésznek mi jut eszébe adott időben? Vajon minden értékes film behozta-e az árát? A filmhez pénz kell. Most pl. Mészáros Márta nem kap pénzt a filmjéhez.

liebend 2014.02.03. 23:51:37

@tcom: A kampánnyal nincs bajom, de mindent a maga helyén. Itt egy ember halt meg, kérem!

liebend 2014.02.04. 00:02:03

@AnnaKarenina: én nem a vitához írok, mert balfaszokat mindenhol találsz egy kis mocskolódásra. Én a cikkhez írom ezt, ami így álszent, ízléstelen és kampányízű. Ezen kívül semmi mást nem ér el, csak szerencsétlen Jancsót megfürdetik még utoljára a politikai mocskolódás habjaiban. Persze, most el lehet ítélni azt, aki mocskolódik, de ugyanolyan hibás, alja és felelős az, aki elindította, vagy tán még inkább. Mi szükség rá, azon kívül, hogy provokáció ez a cikk?

Vombatus Ursinus 2014.02.04. 00:02:42

@Blogger Géza: "A Kádár-korszak kegyeltje volt,"
Kerényi is az volt bazmeg... Az nem zavar, te idióta fasz...

MACISAJT 2014.02.04. 00:05:36

@AnnaKarenina: ("Mit lehet azon megkérdőjelezni, hogy egy művésznek mi jut eszébe adott időben? "

Nos, az 1985 óta, 30 éven át készült filmjeiben világos hogy a megboldogultnak mi jutott az eszébe.
Meg a potenciális nézőknek is, akik nagy ívben elkerülték alkotásait,igen, még az iránta politikailag elkötelezettek is.(mert ha csak a bukott szdsz szavazói megnézték volna ezeket, már odébb lennénk.)

És a film, akár tetszik akár nem, üzlet is.
Nem arról szól, hogy valakik, jelen esetben az állam,stabilan belehány milliárdokat nézhetetlen víziókba, csak azért mert a szerző politikailag jól fekszik.
Márpedig szerintem ebben Jancsó világrekorder, nem emlékszem egyetlen egy rendezőre sem aki ennyi esélyt kapott volna ennyi több évtizedes stabil bukás után.

AnnaKarenina 2014.02.04. 00:09:39

@liebend: Miért lenne provokáció? Szerintem rávilágít arra, ahogyan a jelenlegi rezsim a kultúrához, a kultúra embereihez viszonyul. És hozzáteszem, hogy még annyi eszük sincs, hogy illendő és tisztességes megemlékezéssel legyenek egy, a világban ismert és tisztelt művész iránt, nehogy véletlenül jó színben tüntessék fel magukat.

hixx 2014.02.04. 00:11:21

Kaparják el gyorsan, és ne is halljunk róla többet!

AnnaKarenina 2014.02.04. 00:15:50

@MACISAJT: Nem tudom, hogy az utolsó évek filmjeit valóban mind az állam finanszírozta-e, én úgy emlékszem, hogy sok volt a szponzorált film. Ezt olvasd el, ha akarod. www.delmagyar.hu/vilagvevo/jancso_a_kepzelgeshez_mar_tul_ven_vagyok/2201400/

liebend 2014.02.04. 00:19:33

@AnnaKarenina: Miből gondolja, hogy nem lesz illendő és tisztességes megemlékezés a kormányzat részéről? Hozzáteszem, a vád már erre az esetre is készen áll, tudom: azért csinálják, hogy "jó színben tüntessék fel magukat"

feketeesfeher 2014.02.04. 05:30:04

@Blogger Géza:
"Jancsót meg már most se ismeri a kutya sem a nagyvilágban"

Na, te is szokás szerint átmentél szürreálisba.
:)))

Mint a komplett magyar társadalom.
És még csudálkozunk hogy ez az ország ott van ahol.

2014.02.04. 09:34:22

@AnnaKarenina:

Sőt, az amúgy remek, élvezetes Faludyt is tiltották, igaz, ő kinn volt. Valóban, semmi nem attól jó, ha tiltják, de a csemegék barátainak ez mindig mindegy. Pl. azoknak is, akik az x-y-v-z-zs-kategóriás, hangalámondásos :) (az egy külön élmény volt, pedig még a rendes műhelyekben készült) horror-scifi-akció-komédia, stb. videókra izgultak rá, a rózsadombi-káderdűlős, újgazdag bolsi elit / nyugatra szintén sűrűbben kijutó belvárosi, őshonos belterj létükre, mert ugyanők a Rambo-filmekkel együtt tiltották azokat is. No, épp nekik is jó volt Jancsó, sőt. Illett a lelkivilágukhoz.

Konrád szuperszabad andörgránd szamizdatos rajongói pedig elenyészően közös halmazt képeztek Jancsó filmjeinek elnyomott proletár cicikre-gúvadóival, és az ilyen "forradalmi" filmekre megbízásokat és pénzt adókkal. Akkor még a legmagasabb, és valóban, 'lezsidózható', felül-kívül álló szellemi elit megvetette Jancsót, és élcelődött rajta, mert tudták, hogy (ugyanúgy, mint a szinténzenész Major Tamás, pl. vagy teszemazt még más, a volt ávósokból csinált és sztárolt médiaszemélyiségek) kinek is a kutyája.

Más. (Másokhoz is)

És tényleg. Jancsó saját, a gengszerváltás óta élesben tolt keresztényellenes blaszfémiája mellé most muszáj volt az Újszövetséget citálni, mintha ez az ürge egyenesen I.tenné avanzsált volna? Mi ez az utalás egy szent mártírhalál legdrámaibb pillanatára, ezzel együtt persze azt is újra mutatva, hogy a kereszténységen, a magukat keresztényeknek nevezőkön az egyáltalán nem keresztény érzésekkel bírók egyfolytában a megbocsátást kérik számon, ezerszeresen bosszúálló létükre? Megdicsőült Megváltó lett belőle tán, vagy mindig is az volt, csak mi, szegény földi kalambók ezt nem vettük észre?

Ne sírjatok már, ez a csodás kormány épp nemrég gyászolta szakadó szívével az egyik legnagyobb, anno élessel népet lövető bolsi gazembert, hagyjátok már, hogy végre felocsúdjon a sokkból, különben is az idén sok milliárdnyi érző lényt, és magyar állampolgárt kell naponta újra temetnie, amíg derék megbízói megint meg nem buktattatják, és újra kezdik a játékot a néppel, elölről.

pocaklakó minimanó 2014.02.04. 11:20:36

@feketeesfeher:

A sajnálatos valóság az, hogy a szűkebb szakmát leszámítva tényleg nem ismerik.

Sőt azok, akik most a halálhíre olvastán jajonganak, hogy mekkora művészt vesztettünk el, leggyakrabban szintén nem ismerik, csak trendi jómunkásember módjára azt tudják, hogy "híres, ezért rajongani kell" érte, miközben inkább a Karib-tenger kalózait nézik a moziban és Fejős Évát tartanak a könyvespolcaikon.

Hogy is szólt a korabeli bon mot még Amerigo Totról? Korlátozottan világhírű? No, valami efféle van itt is.

A mostani rajongótáborról pedig - áthallásos módon - a következő könyv szól: Pierre Bayard - Hogyan beszélgessünk olyan könyvekről, amelyeket nem olvastunk?

pocaklakó minimanó 2014.02.04. 11:22:37

@AnnaKarenina:

"Vajon minden értékes film behozta-e az árát?"

De imígyen is kérdezhetnéd: Vajon minden "árát nem behozott" film értékes film volt-e?

pocaklakó minimanó 2014.02.04. 11:29:04

@AnnaKarenina:

"... de az biztos nem jut eszedbe, hogy Konrád Györgyöt ténylegesen betiltották a kádári időkben."

Ezekről a betiltottakról csak annyit, hogy a legtöbbjük vígan élt a betiltásuk alatt is. Őket igazából a publikálás hiánya azért korántsem sújtotta olyan keményen, mint azt sokan szeretik elhitetni.

Most egy példa Konrádról és a kádári rezsimről: "1976-ban lejárt Konrád hároméves utazási eltiltása, s Nyugat-Berlinbe utazott, ahol egyéves ösztöndíjat kapott. Innen New Yorkba, San Franciscóba és Párizsba látogatott el, csak 1979 márciusában tért vissza Magyarországra. 1982–84-ben ismét hosszabb külföldi út következett Nyugat-Berlinbe, New Yorkba és Párizsba. 1987–88-ban a Colorado College-ban oktatott világirodalmat."

Kérdezd meg, hogy vajon a "szabad" átlagembernek vajon járt-e mindazon keménység, amivel az "elnyomott Konrádot sújtották?"

Ha tényleg keménység lett volna velük szemben, akkor nemhogy utazgathattak volna szabadon (ellentétben az átlagos állampolgárral), hanem legalább olyan kivételezett bánásmódban részesült volna, mint az Inotán, Tiszapalkonyán és végül Bokodon raktároskodó és gondnokoskodó Hamvas Béla.

De nem, Konrádnak és a hasonszőrűeknek büntetésül nyugati kinntartózkodás járt. Szenvedhettek is ezerrel, ez már szentigaz.

pocaklakó minimanó 2014.02.04. 11:31:36

@AnnaKarenina:

"Szóval nem számít a művészi érték, csak a hűség, ennyi."

Csak akkor adódik gond, amikor azt kezdik el kérdezgetni, hogy vajon azon alkotók alkotásainak művészi értéke vajon számít-e, amiket te művészi értékkel bíró alkotásoknak vélsz?

pocaklakó minimanó 2014.02.04. 11:39:21

@AnnaKarenina:

"A filmnek is megvannak a klasszikusai."

Akárcsak az irodalomnak. Az viszont eléggé érdekes, hogy például az általunk ismert és kiváló minőségű munkákat letévő görög drámaírókat a kortársak valahogy nem szükségszerűen a legjobbnak tartották és helyettük másokról voltak nagy véleménnyel.

Avagy azt is mondhatnánk, hogy mintegy 110-115 évvel ezelőtt megkérdezték a korabeli nyugati irodalmi elitet, hogy vajon ők kiket gondolnak maradandónak a következő száz évre a kortársak közül és... szóval a legtöbbjüket ma már csak az irodalomtörténészek ismernek.

Mais où sont les neiges d'antan?

pocaklakó minimanó 2014.02.04. 11:43:25

@AnnaKarenina:

"Az a politikai vezetés, amelyiknek a valóságban a magyar kultúra nem jelent semmit..."

Mindig imádtam, amikor a "roppant műveltek" megmondják a tutit, hogy mi a magyar kultúra és mi nem az.

Bezzeg ha kérdések jönnek a merész állítás igazolását firtatandó, akkor hirtelen elhalkulás lesz a divat.

Szerénység, elvtársnő, szerénység! :)

2014.02.04. 11:53:06

@pocaklakó minimanó:

Jól mondod. Sok ilyen "betiltott" (vagy csak a többiek példáján át azzal rémisztgetett) (író-költő-filmes-zenész-képzőművész és miegyéb ráadásul kettős életet is élt, mert ipari méretekben készített jelentéseket azokról, akikkel idebenn, vagy odakinn dolga akadt, így nyerve el 'betiltójuk' bocsánatát, "apró botlásaikért", míg az őket ismerők szemében játszhatták a forradalmárt. Érdekes, hogy a nyugatiak ezt így bekajálták, az '56-os magyar emigrációt is sokszor beleértve. A III/III-as, többszörösen díjazott Csurka meg külön tanulmányt érdemelne, mint az első giga-mega műnáci rettegtető hiszti keltője ...

Pont az ilyen "betiltások" voltak a rendszer legjobb eszközei arra, hogy az ily módon a publikálástól távol tartottakat a legfőbb művészi "katarzisuktól", a köz előtti megmutatkozástól távol tartva arra késztessék, hogy mindent megtegyenek a tilalom enyhítése érdekében. Közben pedig bőszen publikáltak őfelsége ellenzéke szerepében, a 'demokratikus ellenzék' szamizdatjaiban. Nem alázta őket segédmunkássá, nem kényszerítette falusi házában kussolva ücsörgésre, nem csukta őket még néhány hétre, vagy csak a márc. 15.-i, és okt. 23.-i "forradalmi napok" idejére sem börtönbe senki.

Volt, aki inkább nem kért ebből, és megmaradt mondjuk a gyermek- és ifjúsági irodalomnál, (filmeknél, vagy rádió- és tévészerkesztőségekben) ahová száműzték, itt téve teljessé és visszahozhatatlanná annak a kornak a gyerekkultúráját, amiben az úttörősdi-kiszesdi álhősöket imádtató majomkodáson túl és kívül igazi, máig ható élményeket és karaktereket adhattak. Ez az, amitől "mi", irodalmi-művészeti érdeklődésű, gondolkodóbbakká tanított gyerekek azokká lettünk, ami, s ezért nem ettük meg végül a munkásparasztértelmiségi-nemzetköziszolidarításimunkásmozgalmi-nagyoktóberihősfelszabadítószovjetunió című maszlagot.

Lovag Mihály 2014.02.04. 12:27:24

Grosics Gyula ma ünnepli születésnapját. Nagyságrendekkel több embert szórakoztatott, mint JM. Mégsem emlékezik meg róla egy kibaszott libsi blog sem.
süti beállítások módosítása