Le a gravitációval!

H_A Címkék: interjú gazdaság gravitáció ufók transzcendencia Fidesz EU Isten Széles Gábor energiacella2013.12.03. 21:20

Ha valamilyen úton-módon annyit is tudnék vagy akarnék szívni, mint Jamaica egy egész éves fűtermése, akkor sem biztos, hogy megérteném azt a "a világmindenséget mozgató hihetetlen logikát", amely szerint Széles Gábor feltaláló-kutató, médiamágnás, gyáriparos-üzletember, politikai szakértő, békemenetes alappillér, és a Fidesz hátországot gondosan építő opportunista esze működik. És nem is kellene megértenem, ha azok közé a kontraszelekción átesett, magas pozícióba került, befolyásosból nagyon befolyásossá vált no name-ből big name-é avanzsált senkik közé tartozna, akik képesek volnának hallgatni a megfelelő pillanatokban. Ez a csávó nem olyan. Nagyinterjúkat ad, amelyeknek minden szava fáj, öl, butít és nyomorba dönt.

A félreértések elkerülése végett: nem az a bajom, hogy Széles Gábor hisz az ufókban, Istenben, a gravitáció leküzdésében, a Földön kívüli életben, a magyarságot megmentő örökmozgóban, vagy az energiacella kétharmados hatalmában, hiszen mióta tudom, hogy valóban a vízbül vonják ki az oxigént, már alig van olyasmi, amire rá tudnék csodálkozni. Viszont ez az ember Magyarország hatodik leggazdagabb embere, bár persze ennyi energiával és energiacellával, amennyivel ő rendelkezik, lehetne akár az első is. Aki lapokat osztogat a gazdaságban, a közéletben, a politikában, akinek nem csupán lapot osztanak, hanem egyenesen ő osztogatja a lapokat.

Ennek az embernek véleménye van, és el is mondja. Magánvéleménye. Ez az az ember a többi között, aki kiáll és nyíltan elmondja, hogy "saját újságírójának" is visszadobja a vele készített cikket, ha éppen úgy tartja kedve. Mert simán megteheti. Mert neki saját külön bejáratú médiája van.

Annyira kötelező olvasmány ez a vele készült interjú, hogy szinte lehetetlen a legnagyobb momentumokat kiragadni belőle, valamennyi gondolatnak jól meghatározott helye és értelme van az egész mondanivaló szempontjából. Mondjuk én azért a hős riporter előtt leborulok, ha Szélessel szemben ülve nem röhögte hugyosra magát. Én személy szerint azért megkérdeztem volna tőle: Széles elvtárs, és van még abból az anyagból? Ha már ilyenekre ragadtatta magát:

A magánvéleményem az, hogy magasabb rendű erő, szellem nélkül nem jöhetett volna létre a világmindenséget mozgató hihetetlen logika. Más kérdés, hogy lehet-e „földi istenként” tekinteni a „magasabb rendűre”, vagy inkább a „világmindenség istenét” kell tisztelnünk benne.

Igen, itt van az a fránya kétharmad, feleim, megvan a demokratikusan választott földi Isten, nem kell tovább keresgélni a makrokozmoszban, Széles úr, hogy miként állt össze a világmindenséget mozgató hihetetlen logika. Menni fog ez ha már ez az energiacella várat magára. Bár azért halkan megjegyezném: lehet, hogy egész családok fáznak már ebben az egyre téliesebbre forduló időben, hiszen több hónapnyi fűtést alapoztak erre az energia csodára, és talán még tavasszal sem lehet része bennük. Ez azért baj.

De az egész inkoherens hablatyolás ellenére a kedvencem mégis a feltaláló egy mondatos EU-kurzusa:

Az EU-ba lépés nem teljesítette a várakozásokat, így Brüsszel ma sok ember fejében azonos értékű Trianonnal.

A transzcendentális erőkön, matematikai és fizikai törvényeken, hungarocellen és orgoványi erdőn innen és túl, Széles is valamilyen rejtélyes oknál fogva az Unióból oktatja a népet. Mert szerinte beléptünk az EU-ba, és azt hittük, hogy az ilyen vendégségféle, ahova bemegyünk, leülünk az asztalhoz, zabálunk, böfögünk, lábat asztalra pakolunk csizmástól, és még ököllel hadonászunk is, hogy igazunk van, panaszkodunk, hogy nem elég jó a kaja, nem elég kényelmes a szék, és a többi. Széles elvtárs Brüsszel és Trianon közé tesz egyenlőségjelet - ő már csak tudja, két energiacella egymáshoz igazítása közepette - mert hát igen, az EU valóban nem változott turul madárrá, minket sem változtatott azzá, és nem váltotta valóra a nagy magyar álmot. Trianonnal ellentétben márpedig itt egyszerűen arról van szó, hogy ha belépek valahová, és nem tetszik, akkor kilépek, ennyi. Maximum szaros marad a cipőm, de azt utána le lehet mosni. Lenyűgöző.

A rossz hír az, hogy van ennek a nagyinterjúnak egy második része is (ó, anyám borogass!) ami ezek után engem már egyáltalán nem érdekel. Borzasztó zavarba ejtő ilyen kinyilatkoztatásokat olvasni olyan emberek szájából, akik meghatározói és formálói valamilyen formában a magyar közéletnek. Befolyásuk, súlyuk, hatalmuk van. Véleményük van, tanácsokat adnak, és döntéseket hoznak.

És ami a legdurvább: tulajdonképpen halvány fogalmam nincs miről beszél ez az ember, de állítólag valami csoda találmányról, ami megmenti Magyarországot. Fenét, Orbán Viktor kétharmadát. Amiért fizetni kell, de ingyen van. De mindenképpen megmenti. Tipikus ócska magyar Messiás várás. Nem kell ide paksi bővítés, több évtizedre való nettó adósság, ha őszre nem, hát tavaszra, és ha tavaszra sem készül el, akkor maradunk a néphülyítő tündérmesével. Még egyszer mondom: az ingyen energiáról, amiért fizetni kell.

És akkor mi van? Semmi. Marad a rezsicsökkentés. Bevallom, attól tartok azért kicsit, mi lesz ha Széles tata valóban kikapcsolja a gravitációt...

Update: Akit velem ellentétben mégis érdekel eme - távoli galaxisokat hajszoló - gondolatvezetés második része, itt elolvashatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr265673390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[megmondoember] 2013.12.04. 18:05:50

@Don Quixote de la Ferko: "de a rendszer működik, ki lehet kapcsolni a gravitációt. "
Ez nem a gravitáció kikapcsolása, hanem azzal egyenértékű, ellenirányú energia betáplálásával egyensúlyi helyzet létrehozása a rendszerben. Ami önmagában szarra se jó, és ami nem termeli az energiát, hanem fogyasztja.

komplikato 2013.12.04. 18:10:00

@yard: "Légy okosabb, tisztességesebb nála. Ha tudsz."
Lol. Széles elvtárs jó elvtárs volt, majd gengszterváltás után is az volt, ezért moslék osztásnál közel volt a vájuhoz ... avagy húsosfazékhoz, így gyorsan nőt a bukszája mérete. Avagy az ő maga az egyik nagy elprivatizátor, olyan ember ő aki tizezrek munkahelyeit tette anno tönkre a saját bankszámlája gyarapításáért, majd ugyan ezen cégeket újabban nagy ellánnal segít államosítani.

Hol van itt BÁRMI a tisztességre vagy észre utaló jel?

Don Quixote de la Ferko 2013.12.04. 18:11:53

@[megmondoember]:

Köszönöm, hogy igazoltál, sejtettem, hogy gyorsan jön egy egyszerű troll, amelyik nem érti meg, miről van szó, így inkább beleköt, biztos ami biztos:

"Le lehet ezt írni úgy is, hogy a kötőszavakon kívül semmit nem lehet érteni belőle, de akikhez széles elvtárs orbán elvtárs újraválasztása érdekében szól, azoknak még a kötőszavak is problémát okoznak, szóval nem kell egy hír bejelentése közben akadémiai székfoglalót és szóhasználatot hiányolni."

Itt jeleztem azt, hogy nem a fizikai effektus pontos leírása a fontos széles elvtárs beszédjeiben, hanem az, hogy a hozzád hasonló egyszerűek megértsék.
Azzal meg ne foglalkozz, hogy a gravitáció kikapcsolás és az energiacella, amit széles elvtárs említ, nem ugyanaz, de ha neked jól esik, hogy összevonod őket, és megpróbálsz terelni, tedd, engem nem zavar. Olvass figyelmesebben.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.04. 18:12:57

@Amadeus62:

Az orbán iránti imádat. Nem tudnak eltávolodni szeretetük tárgyától.

Amadeus62 2013.12.04. 18:15:50

@Don Quixote de la Ferko:

Még szerencse, hogy az Univerzumban nincsenek másutt ilyenek, különben több millió fényévről is ideteleportálódnak egyszerűen, megszegve minden fizikai törvényt.

___________________________ (törölt) 2013.12.04. 18:17:46

@Khonsu: a gravitáció nem mező, nem vonzás, nem olyasmi, mint a mágnesesség, hanem a téridő görbülete, az egyenes fogalmának a megváltozása. Értsd, pl. a Hold pályája a Föld körül görbült térben egyenes.

Nem hiszem, hogy magával a téridővel, annak görbületével babrálni lehetne, azért az egy kicsit túl alapvető dolog ahhoz.

tobeor 2013.12.04. 18:25:45

@Don Quixote de la Ferko:
Repülőgépet is elég gyakran reptetnek, de az se úgy csinálják, hogy kikapcsolják a gravitációt...

Ha Széles "kikapcsolja" a Föld gravitációját, akkor ő maga az Isten, aki uralja a világmindenséget.
De szerintem inkább csak egy őrült.

Amúgy egy olyan emberről beszélünk, aki a galaxist galaKSZisnak írja... Szalacsi 2.0

Don Quixote de la Ferko 2013.12.04. 18:26:15

@Amadeus62:

A teleportáció semmilyen fizikai törvényt nem szeg meg. Cirka öt-tíz éve már ezt is bizonyították.
Foton, teleportáció, Wien a varázsszó, gugli sokat segít. De sikerült már a japóknak is, gondolom van még rajtuk kívül néhány labor, ahol már kipróbálták.

tavolirokon 2013.12.04. 18:28:18

Mert van a ketsoros kommentekben tobb kontent, mint a cikkben? Mindegy:

Ha az azonos cimu filmben kikapcsoltak volna a gravitaciot, akkor a neni erinto iranyba tavozott volna...

"Ártani nem árt": Vegulis csak az orszag GDP-jenek egyszamjegyu szazaleka felett van kozvetlen befolyasa, mekkora kart tehet? (v.o. a teljes mezogazdasag, ahol megtermelik amit eszel es nem eszel ha nem termelik meg, a GDP 4-5 szazaleka.)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.04. 18:29:18

@Don Quixote de la Ferko: "már vagy tíz évvel ezelőtt lebegtettek békát mágneses térben. Speciel ott tényleg annyi, bekapcs és lebegés indul. Igaz, sok Gauss (vagy Tesla, a képlettroll majd javítja) kell hozzá, de a rendszer működik, ki lehet kapcsolni a gravitációt."

Frászkarikát kapcsolták ki a gravitációt. Csak egy ellenkező irányú erővel kompenzálták. Akkor sem kapcsolod ki a gravitációt, ha valamit egy kötélre felfüggesztesz, holott akkor sem esik le.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.04. 18:31:55

@Amadeus62: Bizonyára lehetséges a teleportáció több millió fényévről is, vagy idővel az lesz. A bibi az, hogy akkor is csak fénysebességgel fog ideérni az adott elemi részecske, így egy picinyég várni kell rá.

tavolirokon 2013.12.04. 18:33:20

ja, magnessel "kikapcsolni" a gravitaciot pont olyan, mint plafonhoz csavarozott kotellel, vagy padlora allitott szekkel: A gravitacio (m1*m2*g/r^2) ugyanakkora marad, csak egy azonos nagysagu, ellenkezo iranyu erovel kompenzaljuk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.04. 18:34:26

@Shenpen: "Nem hiszem, hogy magával a téridővel, annak görbületével babrálni lehetne, azért az egy kicsit túl alapvető dolog ahhoz."

Végül is lehetséges, és a gravitációt is ki lehet kapcsolni. "Csak" éppen megfelelő nagyságú tömeg kell hozzá, ami "kiegyenesíti" a tér görbületét.

Vagy le kell menni a Föld középpontjába, ott sem hat rád gravitációs erő (vagy inkább pszeudoerő).

Persze az is biztos, hogy Széles elvtárs nem ilyesmire gondolt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.04. 18:36:36

@tavolirokon: "(m1*m2*g/r^2)"

Bocs, de az nagy G, mert a gravitációs állandóról van szó.

Üdv:
a képlettroll:)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.04. 18:37:30

Persze hogy nem az a bajod, hogy...

A te legnagyobb bajod, hogy a sekélyes MSZP csicska léted blogírásra késztet.

Mindenkit aki nem nyalja kellő lendülettel az MSZP seggét azt fikázod.

Ez a sztori lényege.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.04. 18:38:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Így van. És?

Mi az egyszerűbb szerinted ha a 70 IQ alatti fidesz szavazókat kell megszólítani:

1. Kikapcsoljuk a gravitációt.

2. Elektromos áramot folyatunk át rézvezetőből készült porkohászati úton előállított vasmag köré applikált tekercsen, így előállítva a gravitáció semlegesítéséhez szükséges ellentétes irányú erőt, amely lehetővé teszi a 86.3456878237658723 (ha kevés a tizedes, és nem stimmel az első szám, matektroll hajrá, neked drukkolok, javítsd, nehogy rosszul aludj éjjel egy hasraütéses szám neked tetsző megfogalmazása nélkül) Tesla erősségű mágneses térbe helyezett brekegő hangokat kiadó négylábú tesztalany lebegtetéséhez.

Érted, miért nevetek, ha a sok okos a "gravitáció kikapcsolása" kifejezésen rugózik? orbán szavazóbázisának a réz max. annyit jelent, hogy mennyit kap érte a MÉH-ben. A többi szó kínai.

gnme 2013.12.04. 18:40:17

saját magáról megmondja, hogy nem ért hozzá

ha holnap azt adják a szájába, hogy: a kutyaszar ehető

akkor holnap arról olvasok majd, hogy szerinte a kutyaszar ehető

...bár ő nem ért hozzá

full nevetség b+

www.youtube.com/watch?v=0d-Z-sqq8SA

tükörfúró 2013.12.04. 18:43:06

Behoztuk a szektás vonal utolsó mentsvárát, a paracsodavárás konstans transzcendens agyzsibbasztó állapotát, sokan ismerik ezt a dolgot, a szcientológusoktól a legprimkóbb mlm pilótajáték hívőkig.

Mivel erről széles körben bizonyított hogy "működik", egyetemi tanárok vettek ilferrós autót "ingyen"..komoly matematikatudással rendelkező egyetmet végzett emberek adtak iszonyú pénzeket indenféle hülye piramisos csalóknak, egyesek még a teljes vagyonukat is odadobták és bevonultak valami félhülye vezért rabszolgaként szolgálni, a NERnél csináltak egy ilyen vonalat is.

Tessék, beigérjük a konkrét Csodát.

Aztán ha nem történik, akkor mivan?

Zakson, majd történik mindjárt,... vagy azután... vagy mégazután..csak tessenek várni szorgalmasan és közben ami a lényeg Buzgón HINNI.

A katolikus egyház 1000+ éve igérgeti a kitudjamit, mi csak egy pár emberöltőre tervezünk, ugyanmiaz.

Ehh.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.04. 18:50:24

@Don Quixote de la Ferko:

Ostoba MSZP csicska..

Az MSZP-s majmaid szállították a cigányokat Fóton is.. Mert csalás nélkül esélyük sincs kedvenceidnek.

Le_Penseur 2013.12.04. 18:51:58

Valamit tud az öreg, mert vagyona az csak lett valahonnan. Az viszont több mint érdekes, hogy racionális földi halandó számára mennyire értelmezhetetlen a nyilatkozatainak jelentős része. Nálam Matolcsyval van egy szinten. Kettejük nyilatkozatainak tetszőleges mondata behelyettesíthető a másik szövegébe. Pár száz éve ők árulták volna a sárkány ellen való sárkányfű főzetet, vagy csináltak volna aranyat tetszőleges anyagból.

Don Quixote de la Ferko 2013.12.04. 18:53:12

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Mindig szeretem, amikor egyszerű fidesznyik bizonyítja az igazam. Igaz, tévedtem, a te IQ-d csak egy számjegyű, bár az is 70 alatt van.
Bajáról hallottál, seggfej?

Uva 2013.12.04. 18:54:33

tipikus magyar sztori. belengetnek egy nagy beruhazast, sikerrel kecsegteto projektet, aztan egy nagy kover lofasz lesz a vege. 4es metro, kaszinoberuhazasok, solyom, stb.

béla a görög (törölt) 2013.12.04. 18:56:49

@Don Quixote de la Ferko:
Na most ez úgy van - hogy vannak tudományegyetemek azokon vannak ilyen-olyan kutatók meg van műszaki egyetem/főiskola ahol vannak mérnökök - vannak fórumok és helyek és ahol elő szokás az új dolgokat adni és megvan erre a megfelelő forma is.
Tudod ez a XXI. század - ez már csak így megy - elvileg ezért IS kell(ene) annyit tanulni.

Meg van itt a Széles Gábor (wiki szerint villamos volt a BME-n) a nép egyszerű gyermeke aki 'odabassza' eléd, hogy szupercella, meg gravitáció kapcs.ford. köbüki, Orbán az Isten és még lészen is sokáig. (Csak igy index főcímileg)
Ez a tutitutituti...
Na mondom fejben már megint megnyertünk egy háborút amit még el sem kezdtünk. vagy épp
Fidesz keménymag megerőszakolt egy UFÓ-t az meg inkább megmutatta a szentgrált, hogy NER-kompatibilis legyen.

Ahogy TV-t is csak a boltban veszek/rendelek. Szupercellát meg antigravitációt is ott fogok.
A termék érdekel. Részleteket a megfelelő fórumon ha már megvan a termék. Orbánra meg akkor sem szavazok ha időutázás lesz meg antigravitáció meg a fingből is energy.

Minorkavidor 2013.12.04. 18:57:17

Mi lesz ha lekapcsolja a gravitációt? Kb. 7 milliárdod ember társával együtt kiröpül az űrbe, ott halálra fagy és megfullad:))

Don Quixote de la Ferko 2013.12.04. 18:58:20

@Le_Penseur:
Ha jól emlékszem Rockefellerék (ha nem, akkor a történelemtroll majd javítja) is valami hasonló módon kezdték, orvosságot árult az öreg a roppant okos és művelt périturkálóknak. Ott is a sok farmer képviselte az észt, biztos eldicsekedtek a fonóban, hogy milyen tuti bütyökszagtalanító és lószerszám síkosító krémet kaptak a buta árustól, aki fillérekért odaadta nekik mert még alkuhoz is hülye volt.

2013.12.04. 19:01:46

"a gravitáció leküzdésében"
megvan !!
feltalálta a hőlégballont

gnme 2013.12.04. 19:02:47

egyik barátom (linux rencergazda egyik baxottnagy egyemegi központban) ..miután könnyesre röhögte magát, aszonta:

fije vazzegh' .. ez megtalálta a gombot

nyo'mmega gombot!

erre iszunk! (fidesz, tudomány .. nyommega gombot :-DDDD)

www.youtube.com/watch?v=0d-Z-sqq8SA

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.12.04. 19:03:43

@Don Quixote de la Ferko:

Olyan ostoba MSZP csicska vagy pont mint a blogíró.

Tehetetlen dühvel fikázzátok Szélest, mert merészelt jobboldali médiát csinálni, amiben szeretett pártodról az igazságot leírják, nem úgy mint az általad visszasírt komcsi diktatúrában.

dobzse.laci 2013.12.04. 19:04:16

@h.kovacs:
Minek?
Neki így jó.!
A birkamenetes híveinek így jó!
Viktor úgysem merne erre mit mondani, mert jól nem tudna kijönni belőle.

Az ellenségeinek meg amúgy sem lenne jó, tehát ismét kérdem: minek?

Don Quixote de la Ferko 2013.12.04. 19:04:16

@béla a görög:

Megnyugodhatsz, orbánra én sem szavazok.

Mindössze azt mesélem, hogy a megfelelő fórumon a megfelelő szavakat, kifejezéseket, összefoglalókat kell alkalmazni.
Széles elvtárs orra alá odadugtak egy mikrofont. Pontosan tisztában van azzal, hogy akik nézik a műsort, azok elhiszik amit mond, és nekik bőven elég a "gravitáció kikapcsolása" kifejezés.
Majd az akadémián kell megvédenie az elkészült berendezést, megnyugodhatsz, használni fog olyan kifejezéseket, amiket még az akadémikusok sem értenek.

Sokaknak úgy tűnik, mintha védeném. Nem védem, csak a helyén kezelem, és nem fogok valamit azonnal támadni, elutasítani, vagy imádni, elfogadni, mert a többség ezt teszi, mert az a trendi.
Baromira nem érdekel, hogy igaz amit mond, vagy nem, de félszavakra nem alapozok, ahogy az a többségnél általános.

tavolirokon 2013.12.04. 19:06:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
jolvanna, az inverznegyzetre koncentraltam :-)

Amugy meg renezve a gyakorlatilag szimultan irt kommentjeinkre, az egyezo szohasznalatra, konnyu elkepzelni az ufohivok okos bologatasat, hogy igen, ezeket egy helyrol iranyitjak :-)

Es amugy tenyleg, valoszinuleg mindaketten jartunk altalanos iskolaba, csak mi figyeltunk is :-)

_most_ 2013.12.04. 19:13:35

haha, már látom is a fidesz jövő évi programját, a rezsicsökkentést ki kell terjeszteni a gravitációra is, rengeteget lehetne spórolni a kisebb gravitációval. Természetesen a földönkívüli magyarok is kapjanak szavazati jogot, persze ők személyesen Pataki Attilának is átadhatják a szavazólapot

ati27 2013.12.04. 19:15:23

A helyzet kísértetiesen hasonlít arra, ami németországban volt 45-ben. A csodafegyver mizéria.. A ruszkik már Berlinben kopogtattak, de a vezír még reménykedett a csodafegyverekben, meg nem létező hadosztályokat tologatott a terepasztalon...

komplikato 2013.12.04. 19:18:06

@tavolirokon: " a teljes mezogazdasag, ahol megtermelik amit eszel es nem eszel ha nem termelik meg, a GDP 4-5 szazaleka.)"

Nem 3%?

gnme 2013.12.04. 19:18:23

szerintem ez a faszi asse tudja hanyadik dimenzóban van

a szakmáját mindenesetre jól elfelejtette

ilyen majmot kár volt taníttatni

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.12.04. 19:22:58

Úgy tünik mégis csak Széles Gábornak van igaza, a ballib huhogók ellenében, íme: :)))

index.hu/velemeny/2013/12/04/szeles_gabor_vedelmeben/

:)))

Geréb gyíkká változtatott! 2013.12.04. 19:24:00

@szelíd galamb: ki vagy te jó uram, ki így értesz a tudományokhoz?

ha ugyanakkora a súlya, mint egy kacsának, akkor boszorkány

teddybear01 2013.12.04. 19:24:01

@Don Quixote de la Ferko: Dehogynem szeg meg. Elsőnek például megszegi a határozatlansági elvet a kvantumfizikából.
Az, hogy néhány részecskét "teleportálni" tudtak, még nem jelenti azt, hogy tárgyakat, sőt élőlényeket is lehet.
Különben, a nagyobb léptékű, azaz már mikrogrammos súlyú céltárgy teleportációja csak 75% körüli sikerű, azaz kb. a negyede nem ment át. És itt csak egynemű anyagról volt szó, nem pedig bonyolult molekulákból álló élőlényekről.

komplikato 2013.12.04. 19:24:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És mi van a kvantum kulcsolodás jelenségnél? Videón pl. az "odaragadt" anyag akkor is tartja a távolságot a behűtőt felülettől (szupravezető?) ha az fölött van, vagy az alatt vagy akár pont merőlegesen a gravitációra. Na akkor mi van?

Teleportálásnak meg nem az a lényege, hogy NEM teszi meg az adott dolog a távolságot? Így miként jön képbe a fény sebessége? Elvileg egy térhajtóművel a jelenlegi "tudásunk"* szerint simán olyan sebességet elehetne elérni, ami bőven 30xC felett van. Persze kismillió megoldhatatlan problémával, mint negatív energia, sötét anyag, stb. Szerintem próbáld meggyőzni Dr. White-ot a NASA-nál, hátha sikerűl.

*Nyilván a tudásunk nem fejezi ki azt, hogy egy laborban van valahol néhány agyament zseni és kb. senki más nem érti. :D

Geréb gyíkká változtatott! 2013.12.04. 19:25:53

@teddybear01: különben is, az atom egy és oszthatatlan, ezt mindenki tuggya **

Konzervatív0 2013.12.04. 19:26:29

Fura a világ nekünk egyszerű embereknek.
A fizaka tanárom még nekem azt tanitotta hogy az atom alkotó eleme a proton meg a neutron ill az elektron, amiket tovább bontani nem lehet. Azóta tudjuk (?) hogy nem csak tovább lehet bontani de azt is tovább lehet bontani és a mostani tudosok olyanokat feltételeznek mint antianyag. A teret ugy tanultuk 3 dimenzió van, ma tudjuk hogy minimum 4 de akár 13 is lehet.
Azt mondja anyag nem vész el csak átalakul, erre Hawking aki állítólag korunk legnagyobb elméje olyanokat mond hogy a semmiből is lehet valami és a valamiből is épp így lehet semmi.
A mai fizika minden alaptézist megcáfol. Miért gondoljuk azt higy a gratitáció ez egyetlen dolog a világon aminél el kell fogadjuk az alaptézist hogy csak úgy van. Minap olvasom hogy az idő a nagyobb tárgyak meeltt lassabban telik és még sorolhatnám.

Nem mondom hogy Széles akkora koponya mint Einstein vagy Newton sőt magam sem akarom elhinni róla hogy bármelyikkel is felvehetné a versenyt, de nem hülyézem le ha egy most evidensnek tűnő fizikai jelenség megdönthetőségéről beszél.
Vak tyúk is találhat szemet.

Nem gondolom hogy csak ugy a vakvilágba hazudozna a sajtóba bele ha nem lenne semi a zsebében.
Úgy gondolom ez az ember hisz valamiben amit csinál és úgy gondolja valami nagy dolgot csinál.
Majd kiderül...
Sokan próbálkoztak már az aranycsinálással de a sikertelenségük nem jelenti az hogy nem is fog senkinek sikerülni :)

gnme 2013.12.04. 19:27:50

ez a mandri annyira érti a (szaporodást) dörgést

hogy tutira meg tudja magyarázni, hogy Paul Walker meg a másik fazon ótója miért sodródott kormányozhatatlanul egyirányba másodperceken keresztül

(pedig a kormánykereket forgatták)

ha már az antigravitáció így megy, ez is tutira menni fog

(pszt.. aki 0%-nál többet ért porsche-hez az tudja)

rest in peace

deruyter 2013.12.04. 19:28:33

Széles jómunkásember. Bisztosss.

midnight coder 2013.12.04. 19:29:42

Azért Széles picit többet tett le eddig az asztalra mint akár a post szerzője, akár a balfék kommentelők. Villamosmérnöki diplomát eleve nem hülyegyerekeknek osztogatnak, aztán ott a Műszertechnika ami a 90-es évek elejéig igencsak jó kis cég volt, én magam is dolgoztam gépeken amit ők raktak össze.

Geréb gyíkká változtatott! 2013.12.04. 19:30:58

@kovi1970: reinkarnáció nem létezik, mert nem lehet látni, vagy megmérni fejlett, precíziós, tudományos műszereinkkel...

ahogy szeretet, és isten sincs

midnight coder 2013.12.04. 19:32:20

@teddybear01: Azért amennyire én tudom, a mai tudománynak pillanatnyilag kb. halvány fogalma sincs a kvantummechnaikai jelenségek hátteréről. Azaz tudjuk hogy van ilyen, de lövésünk sincs hogy miért, és pláne hogy mi az egész mozgatórúgója.

Geréb gyíkká változtatott! 2013.12.04. 19:32:53

@midnight coder: a magyar, indexes liberális, demokrata kommentelőnél nincs okosabb a világon!!!

ő egész nap, a gép előtt pallérozza az elméjét
amiről ő nem tud, az nem létezik!

ati27 2013.12.04. 19:33:12

Khm.. Akkor azt nem értem, hogy Zorbánék mi a francot erölködnek paks bővítésével, a baráti oroszok segítségével.. Ha már ilyen közeli cimbijük már csak egy arasznyira van a megoldástól...

midnight coder 2013.12.04. 19:35:03

@Konzervatív0: Arról nem szólva, hogy valószínűleg nem ő talált ki bármit is, hanem talált valakit aki igen. Aki viszont lehet egy új Einstein is. De azt nem hiszem, hogy Széles kiállna bármivel is, amit nem ellenőrzött, és azt sem, hogy egy villamosmérnököt át lehet verni az asztal alá applikált laposelemmel vagy youtube videókkal.

gnme 2013.12.04. 19:36:55

@ati27: én sem értem ezeket az őskövület embereket

a fiatalok ismerik az anyagminőségeknek az új szabványait, sőt.. ismerik az új alapanyagokat is (!)

erre bammeg .. öreg kövületek tervezik öreg jelölésekkel agyorra túlméretezett ócska designnal .. a paski atomerőmű alkatrészeit, rész-összeállításait, építő csoportjait, egységeit

...mert nincsenek új ismereteik

fidesz = csőd.

gnme 2013.12.04. 19:39:19

@Konzervatív0: a rajzokra amik tornyosulnak előttem.

komplikato 2013.12.04. 19:39:23

@komplikato: Persze marhaságokat írtam, a Quantum Trapping valójában így nézz ki:
www.youtube.com/watch?v=VyOtIsnG71U
Szóval van ott permanens mágnes, hűtve meg az van ami "lebeg", szupravezető meg sehol. :D

És így nézz ki, amikor a gyermekded fizikusok játszanak picit vele: www.youtube.com/watch?v=9cmwybbpHuM

Konzervatív0 2013.12.04. 19:40:18

@gnme: meg kell tanulni rajzotolvasni :)

gnme 2013.12.04. 19:41:04

@Konzervatív0: nagyot mondtál

hosszantartó taps

Geréb gyíkká változtatott! 2013.12.04. 19:41:19

@ati27: talán ez az evolúció, amit szines rajzok is bizonyítanak

megvárják, hogy véletlenül alakuljon ki, több milliárd év alatt

elvégre ki látott már atomerőmű tervezőt???
és ha létezik is... az atomerőműtervezőt ki tervezte???

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.12.04. 19:43:31

Nem értem mit csodálkoztok Széles bejelentésén! Orbán, Rogán, Zsigó (vagy mi a lóf@sz), Matolcsy, évek óta ennél sokkal nagyobb hülyeségekkel bombáznak bennünket. Ezek már csak ilyenek...Igaz @Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ?

teddybear01 2013.12.04. 19:43:41

@midnight coder: Éppen ezért nem is tudjuk kiküszöbölni a határozatlansági elvet.
A Startrek-ben persze megy, mint a karikacsapás, de az csak egy elképzelt világ, nem a valóság.

teddybear01 2013.12.04. 19:45:44

@midnight coder: Bárkit át lehet verni, legfeljebb könnyebb, vagy nehezebb a dolog.

gnme 2013.12.04. 19:45:51

@Kövér László akinek ömlik a fos a szájából.: az "elit" ..-ből valaki

saját maga mondta: rendkívül gyenge szakember

de azért tartják, valami tutira tud (talán jól szopik.. vagy ki tudja)

Geréb gyíkká változtatott! 2013.12.04. 19:46:41

@teddybear01: pedig neked kéne megfogadnod, te kis fanatikus **

_most_ 2013.12.04. 19:46:58

@Geréb gyíkká változtatott!: ha a gravitációt ki lehet kapcsolni, akkor az evolúciót is ki lehet, jó bizonyíték erre birkamenet, melynek résztvevői nyilvánvalóan visszamaradtak az evolúciós fejlődésben :D

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.12.04. 19:54:49

A királyi tv és rádió a híradókban kb 20 percet szán minden alkalommal a baloldal "kínlódásaira".

teddybear01 2013.12.04. 19:57:14

@_most_: Hagyd a fenébe, egy nyomi troll...Nekem se kellett volna válaszolni neki, mos recskázik örömében, hogy tévedésből embernek nézték...

Geréb gyíkká változtatott! 2013.12.04. 19:59:35

@_most_: te és a családod biztosan sokat tudtok, a visszamaradt fejlődésről **

Geréb gyíkká változtatott! 2013.12.04. 20:02:21

@teddybear01: húha
ti liberális értelmiségi demokraták, ti aztán nagyon tudtok érvelni...

persze tudom, elég egyszerű a vallásotok, amit nem lehet látni az nincs, a tudomány pedig sosem téved...

mondjuk ha ennél összetettebb lenne a dolog, meg sem értenétek **

Geréb gyíkká változtatott! 2013.12.04. 20:03:22

@teddybear01: mondanám, hogy próbáld meg értelmezni ezt @Konzervatív0: a kommentet, de tudom, hogy nagyon megerőltető lenne számodra :(

Mr. Waszabi 2013.12.04. 20:09:12

Nem értem az ilyen reklamációkat, igazán nem. Vannak a magyar kormánynak jolly jokerei, akik bármilyen témában, bármikor megállják a helyüket az átgondolatlan, megalapozatlan népi vádakkal szemben. Különben felmerülne, hogy pl. Széles, Lázár, Rogán vagy Selmeczi mániákus hazudozók, nem felelős politikusai ennek az országnak. De nem merül fel, legalábbis kormányzati részről hivatalosan biztosan nem. Nyilván, mivel Orbán seggét mentendő a felelősség elől, hazudnak, mint a barom. Szerintem mindannyian kapják be az elefánt faszát.

csak egy néző 2013.12.04. 20:13:31

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
Te baromarcú fidióta, még ahhoz is hülye vagy, hogy elolvasd a cikket, amit a kretén Széles szájú ellvtárs védelmében idekopizol????
index.hu/velemeny/2013/12/04/szeles_gabor_vedelmeben/

gnme 2013.12.04. 20:21:48

írok a csávónak, küldje el, átnézzük egymás között

www.portfolio.hu/vallalatok/it/a_hacker_is_sokkot_kapott_pillanatok_alatt_hozzafert_a_prezi_titkahoz.3.192584.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

új ismeretek, fiatalok, azok nem kellenek

menjenek angliába, németországba, hisz ott fizetnek annyit hogy a kocsiba benzinre fussa

itt az ideológia a nyerő (a szoci óta folyamatosan)

(pl.: tokás, ősz halántékú gravitációkikapcsolók, pénzenergia küldők, képernyőn keresztül gerincet csontkovácsolók stb.)

www.youtube.com/watch?v=PAZ6tRow1Cc

öreg dodi jól nyomja .. igazából a többiek is Radics Béla tanítványok :-)

A szerelő 2013.12.04. 20:22:00

Burkoltan arról van szó, hogy már elkészült az energiacella, ami persze jobban teljesít, mint az elmúlt8évben, de véletlenül, a ballibsik miatt kikapcsolta a gravitációt körülötte és az elszállt a világűrbe. Most készül a következő, még jobban teljesítő energiacella, ami már a rezsicsökkentést is figyelembe veszi.

csak egy néző 2013.12.04. 20:38:56

Széles elvtárs is megérdemelne egy dokumentum filmet, csak szólni kellene a beosztottjának Pesti Laca kolléganőjének. Mert akkora világszenzáció van itten kéremszépen készülőben, hogy padlóra kűldi a világ villamosenergetikai iparát és véget vet a rezsiharcnak és valami más fontos beosztást kellene találni a bűnözőképű rezsihuszárának és örök uralkodásra segítené a nagy nemzetvezetőt és pártját. Micsoda szép világ lészen itt polgártársaink. A hónap végén a villanyszámlás nem pénzért jön, hanem minden állampolgárnak pénzt fog hozni, mert e derék ápolt, akarom mondani milliárdos projektje által gyártott csodamasina 10 egységet állít elő, de a családok csak 1 egységet használnak el, a többi megy vissza az MVM-nek. Széles elvtárs minden hónap végén a legtöbb energiát (rezsit) megspóroló családok között ingyen világkörüli repülőjegyeket fog kisorsolni a lekapcsolt gravitációban repkedő tucatnyi, prémiumkategóriás Sólyom Hungarian Airways útjaira. Szép jövő és Béke-menet. Hajrá!!

martineden 2013.12.04. 20:42:52

@Don Quixote de la Ferko: Várjuk ki a végét, ha bukja, lehet röhögni, ....Mar egyszer kivartuk.Tudtommal oktobernek vege van .szerinted talan nem?

komplikato 2013.12.04. 20:46:26

@gnme: OFF: Az milyen már, hogy 3 napja bárhol járok a weben, bármilyen nyelvű oldalon, legalább egy "pénzenergia gyertyákkal" és egy Ezo TV hírdetést látok? Úgy látszik a hülyeségre, hülyék kopasztására van pénz marketingre.

Konzervatív0 2013.12.04. 20:46:52

@csak egy néző: bezzeg ha pl. Kapolyi mondta volna :) ugye?

csak egy néző 2013.12.04. 20:52:36

@Konzervatív0:
Komám, ezzel is csak azt igazolod, hogy talán Kapolyi mégsem ennyire hülye, mint Széles szájú elvtársad.

Konzervatív0 2013.12.04. 20:56:11

@csak egy néző:
Annyi a difi köztünk hogy én akkor is ezt kommentelem ha Kapolyi mondja :)

zobod 2013.12.04. 21:02:30

Biztos léteznek még fel nem fedezett folyamatok és jelenségek a természetben, köztük olyan is, amit pl. elektromos áram, vagy hő termelésére lehet használni.

A kételyt bennem inkább az ébreszti, hogy bármennyire gazdag ember Széles Gábor, az ő összes erőforrása sem igazán állítható még párhuzamba sem a nagy erősáramú vagy energetikai multik éves K+F forrásaival. Még ha meg is van valami tudományos áttörés, annak igazolása, leginkább pedig kereskedelmi csatornákon aprópénzre váltása szerintem nem menne neki egyedül.

Az viszont biztos, hogy ő villamosmérnök, így azt kizártnak tartom, hogy átejtette volna valami csaló.

komplikato 2013.12.04. 21:03:45

@Konzervatív0: Nem tudom Kapolyi kicsoda, de az én generációm egy Egely Gyurin nőtt fel, akinél mindíg csak pár hónap hiányzott a végső áttöréshez a nullponti energia kicsatoló kézi készülékhez ... szóval Széles Gabinak k*rva nagyot kéne villantania, hogy ne nézzem őt is sík hülyének.

Ráadásul Egely kispályás volt, az olasz Dr. Rossi komplett gyárat húzatott fel a görögökkel a saját kis "hidegfúziós" eCAT-jének gyártására, miközben a találmány vagy 1.5 évvel ezelőtti bemutatása óta sincs róla érdemi tudományosan megalapozott doksi, hogy működne és egy darab céget vagy gyárat nem találni, ami arról működik. :D

csak egy néző 2013.12.04. 21:05:58

@Konzervatív0:
Ha ezt a baromságot Kapolyi csinálná, hidd el én is ugyanezt mondtam volna. A hülyeség pártsemleges!

komplikato 2013.12.04. 21:07:32

@zobod: "az ő összes erőforrása sem igazán állítható még párhuzamba sem a nagy erősáramú vagy energetikai multik éves K+F forrásaival."

Oké, de energetikai multik és az ők K+F forrásaiktól elvárni egy ilyen technikai ugrást hozó sikeres kutatást olyan volna, mint ha a mai bankoktól várnánk el egy teljes bankrendszer reformot vagy pláne egy BitCoinhoz hasonló decentralizált és ingyenes pénzügyi szolgáltatás kifejlesztését.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.04. 21:12:45

@tavolirokon: Hát igen, töredelmesen bevallom. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.04. 21:19:05

@zobod: "Az viszont biztos, hogy ő villamosmérnök, így azt kizártnak tartom, hogy átejtette volna valami csaló."

Ez még nem garancia. Egely gépészmérnök, aztán nézd csak meg a "munkásságát".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.04. 21:30:38

@komplikato: Attól még nem "egyenesíti" ki a teret.

A másik kérdésedre azt tudom mondani, hogy érzésem szerint kevered a teleportációt a térhajtóművel. Az első esetben a quantum entanglement révén valóban azonnali állapotváltozás következik be a másik részecskében (pontosabban megszűnik az állapotok szuperpozíciója), ám ezt információtovábbításra nem tudod felhasználni, vagyis az továbbra is csak fénysebességgel történik.

A másik esetben ténylegesen mozog a részecske vagy akár test, mégpedig kívülről nézve fénysebességnél gyorsabban, ám ekkor maga a tér mozog, aminek a fénynél gyorsabb mozgását nem tiltja semmi törvény. A test az őt körülvevő térhez képest nem mozog fénysebességnél gyorsabban, esetleg éppen áll. Lásd Alcubierre drive.

zobod 2013.12.04. 21:33:15

@komplikato: a nullponti energia (vákuumenergia) a kvantumelmélet része, egy térrészben a nagysága kiszámítható, ahogy például a feltételek megváltoztatása révén - mint pl. a tér geometriájának változása amire Egely hivatkozott - az értéke is módosulhat. Ez mind orthodox fizika, nincsen benne semmi áltudomány. A kérdés az, és itt kezdődik Egely kuruzslása, hogyan tud ciklikus folyamatot megvalósítani (a megváltozott potenciált vissza kell állítani hogy a folyamat ismételhető legyen ne egyszeri energiakinyerés legyen), egyáltalán hogy lesz ebből energiakinyerés, mennyi energia nyerhető ki, milyen az energiasűrűség (a szél, nap energiánál is az egyik kulcskérdés).

Egely létező jelenségekre építkezett, csak rosszul. A képletei, abból levezetett számításai tévútra vitték, pedig a műszaki tudományok doktora, gépészmérnök, kutatóintézetekben dolgozott, biztos tud kísérleteket végezni. Csak éppen megmagyarázni nem tudta jól amit tapasztalt, és légvárat épített a félreértésére.

Ez persze megeshet Széles Gáborral is, hogy bármennyire villamosmérnök, valami elkerülheti a figyelmét. Vagy mi értjük félre az egészet. Annyi információból,mint amit csepegtet, igazából semmiféle következtetést nem lehet levonni.

vlgymir 2013.12.04. 21:34:54

A magam részéről annyit tennék hozzá, hogy kérem szépen, senki ne kapcsolja ki a gravitációt. Persze az nem zavarna, ha néhányan kikapcsolnák maguk körül, mert akkor hirtelen távoznának a világegyetem más helyei felé jó messze, de én maradnék jól a földhöz ragardva.
Köszönöm.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.04. 21:37:47

@Konzervatív0: "a mostani tudosok olyanokat feltételeznek mint antianyag"

Már sok-sok évtizede tudnak róla. A maiak nem feltételezik, hanem előállítják. :)

"Minap olvasom hogy az idő a nagyobb tárgyak meeltt lassabban telik és még sorolhatnám."

Akkor nagyon elkéstél az olvasással, ezt Einstein már az áltrelben megírta úgy 1915 táján.

"Hawking aki állítólag korunk legnagyobb elméje olyanokat mond hogy a semmiből is lehet valami és a valamiből is épp így lehet semmi."

Pontosabban a vákuumból, de a vákuum nagyon messze van a semmitől. Nem is Hawking találta ki, hanem emlékeim szerint egy Paul Dirac nevű fazon.

vlgymir 2013.12.04. 21:44:56

Szerintem ez az energiacella dolog igenis nagyon komoly. Ne tessék itt viccelődni vele. Úgy működik, hogy van benn egy madár, ami néha kirepül, aztán visszarepül. Ez a madár már hosszabb utakra is képes repülni, ami eltart egy hétig.
Ha kijön a termék, én veszek egy ilyen kertecet. Nekem már csak ez hiányzik.

komplikato 2013.12.04. 21:48:57

@zobod: Nagyjából értem, a témában számomra egyetlen hiteles arc Naudin doki volt, csak vele is az a baj, hogy barkácsolni és mérni nagyon tud, de használható képletei neki sincsenek. Ő minden eredményét jegyzőkönyvvel, mérésekkel és videókkal kitette szépen az oldalára. Viszont az ő csuda készüléke bárhonnan vette is az energiát, külön szépen szigetelt helyiségben volt és ólomköppenbyen mászkált be méricskélni, ergo igen messze van a "tisztától" az az energia. Rossit pont azért basztatta mindenki, mert fikarnyci plusz sugárzást nem leltem a kütyüje közelében, ami az állítólag végbemenő folyamatokat tekintve majdnem lehetetlen.

zdanee 2013.12.04. 22:09:30

"minden szava fáj, öl, butít és nyomorba dönt"
Engem gyíkká változtatott.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2013.12.04. 22:20:52

@teddybear01: Aki ennyire hisz az ufókban, meg amúgy a galaxist "galakszis"-nak írja, azt nem hiszem, hogy túl nehéz átverni.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2013.12.04. 22:23:16

@midnight coder: Ja, a facebookján meg olyan ufó észleléseket posztol, amiről ordít, hogy hamisítvány. Szerinted? Lehet, hogy régen volt esze, de hogy most nincs, az hótziher...

pocaklakó minimanó 2013.12.05. 08:07:35

Tényleg csak én hiányolom, hogy a népbutítás tematikájából "VÉLETLENÜL" kimaradt a kormányzati jósda vagy Keleti miniszter ufólátása?

Ja, tudom: Azokat is lehet ekézni, csak sohasem látszik az elfogulatlan ekézőktől, hogy tennék.

A balos ufó-jósda jó, a jobbos antigravitációs energiacella meg nem.

Ez alap. :)

Khonsu 2013.12.05. 08:41:56

@Shenpen: Való igaz, hogy összefügg a téridő görbületével, de hogy valójában mi a gravitáció azt még erősen kutatják. Nem tudni, hogy egyszerűen csak a görbület közvetett hatása vagy valamilyen részecske által közvetített erő.
Annyit tudnak, hogy nagyon hasonló az elektromágneses erőhöz, de sokkal gyengébb annál. Ebből arra következtetnek, hogy a kettő valahol rokon lehet.
A másik 3 alapvető erőhatást már sikerült egyesíteni, a gravitáció eddig kifogott a tudósokon, de kutatják erősen. Ha össze tudják hozni más erőhatással, az lényegében azt jelentené, hogy lehet az egyikből a másik bizonyos körülmények között. A hasonlóság miatt az EM erőhöz állhat legközelebb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.05. 11:51:11

@Khonsu: "A hasonlóság miatt az EM erőhöz állhat legközelebb."

Azzal a nem apró különbséggel, hogy a gravitáció közvetítő részecskéjét eddig nem sikerült még elméletileg sem megtalálni. A graviton mindeddig megmaradt hipotetikus részecskének, a legcsekélyebb bizonyíték nélkül.

Na meg eddig még azt sem sikerült kitalálni, mitől olyan irtózatosan gyenge a gravitációs erő. (Egyes elméletek szerint a felcsavarodott dimenziókban "szivárog el", de mindez erősen spekulatív feltételezés, egyelőre kísérleti bizonyíték vagy cáfolat nélkül.)
süti beállítások módosítása