Államosítás = korrekció? Mióta?

H_A Címkék: interjú államosítás államadósság foglalkoztatás korrekció nemzetgazdasági miniszter Varga Mihály FAZ2013.11.27. 12:45

Eddig úgy voltam vele, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a Fidesz azon kevés politikusai között tartottam számon, akik - bár munkaköri leírásukból adódóan nyilván a legritkább esetben sem tehetik meg, hogy szakmai érvekre hivatkozva belepiszkoljanak a magyar unortodox gazdaságpolitika ventilátorába - visszafogottan teszik a dolgukat, és lehetőség szerint nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormánypropagandával elszaladt ló után vessék magukat. Nos, azt hiszem itt az ideje, hogy eddigi jóhiszeműségemet felülbíráljam. Varga Mihály egyáltalán nem szorul az én elnézően jóindulatú megítélésemre, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában ugyanis jobbról előzte a matolcsyzmus hősi korszakának legnagyobb megmondásait. Orbán Viktor és Selmeczi Gabriella retorikájának ötvözése pedig amennyire váratlanul ért, pont annyira felülmúlhatatlan. 

Varga szerint az államosítás nem visszalépés a tervgazdaságba, hanem korrekció. Az 1947-es államosításokkal ellentétben a folyamat az önkéntességen alapul. Az állami közbelépést az indokolja, hogy megakadályozzák a szolgáltatás minőségének csökkenése mellett annak egyidejű drágulását. Magyarország versenyképességének visszaesését a régióban azzal magyarázta, hogy nyolc évig rossz irányba haladtak a folyamatok. Így meglepő lett volna, ha sikerül három év alatt visszatalálni a helyes útra, de a kormány mindent megtett, amit ennyi idő alatt lehetett. Arra a kérdésre, hogy korrekt eljárás-e sikerként elkönyvelni a külföldön dolgozók és a közmunkások számának emelkedését, kifejtette, hogy 2010 óta 230 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, így az évi 100 ezer új munkahely megteremtése reális célkitűzés. Arra a felvetésre, hogy a kormány az utóbbi években többször összeütközésbe került az Európai Bizottsággal, pedig Magyarország a legnagyobb haszonélvezője az uniós támogatásoknak, Varga kifejtette: a magyar kormány arra kapott mandátumot a választóktól, hogy erőteljesebben képviselje a nemzeti érdekeket, így a kormány minden esetben a nemzeti szuverenitás fontossága mellett áll ki.

Varga Mihály ezen kijelentéseivel csatlakozott a Fidesz kommunikátorok legnagyobbjaihoz: a nemzeti érdek túllihegésével legitimált állami harácsolás nyílt felvállalása Selmeczi szájából már régen nem hat a meglepetés erejével, de a magyar kormány vezető gazdasági szakemberének szájából meglehetősen elgondolkodtató és szomorú. Valóban az az érzés lesz úrrá az emberen, hogy szegény Misinknek körülbelül annyi beleszólása lehet a gazdasági döntések meghozatalába, mint házi kedvencünknek abba, hogy mit kapjon holnap reggelire.

Mélyen megértem, hogy amikor sikerekről és eredményekről kérdezik, a GDP-arányos államadósság csökkenésén, az államháztartási hiány 3% alatti szintjén, illetve a túlzott mértékű hiány miatt indított eljárás megszüntetésén kívül nem igen tud másra reflektálni, talán ezért is szembetűnő a mellébeszélés, amikor a foglalkoztatottak számának mesterséges feltuningolásáról kérdezik. Az nem baj, hogy a beígért 1 millió munkahelyből semmi nem lett, és hogy a közmunka istene javítja a statisztikáinkat, de azért illene legalább időnként a valósággal köszönőviszonyban lévő adatokat prezentálni. Bármennyire is nem tényező a valóság a Fidesz számára.  A nemzetgazdasági minisztertől ennyi elvárható. Vagy nem?

Bevallom, semmilyen körülmények között nem gondoltam volna, hogy az elmúltnyolcévezés megunhatatlan fegyverét Varga is elsüti egy külföldi lapnak adott interjúban. Nekem úgy tűnik, ami 2010 óta zajlik gazdaságpolitika címszó alatt az nem ritkán éppen arról szól, hogy a Fidesz hátradőlve, asztalra feltett lábbal kinéz magának különféle szektorokat, amelyeket sajátos szájíz szerint, futószalagon gyártott törvényekkel ellehetetlenít, majd amikor a tulajdonos kénytelen visszalépni, eladni, felszámolni, akkor jön a gondoskodó, aggódó állam, és jól megmenti. Nos, erről szól az a fajta államosítás, amelyet Varga Mihály korrekciónak nevez. Hát igen, ha a szocializmus építésére gondolok, szerintem is kifejezetten előrelépésnek számít, csakhogy én azt hittem, nem feltétlenül ebbe az irányba akarunk haladni. Vagy igen, miniszter úr?

Ahol az állami szinten tökéletesített önkényes beavatkozás a magántulajdon szférájába a napi gyakorlat része, onnan menekül a tőke, ott a befektetői bizalmat pofán törlik, oda nem jönnek, onnan csak mennek. És attól, hogy fideszes nemzeti trikolórba csomagolunk valamit, sem ésszerű, sem eredményes, sem morálisan elfogadható nem lesz. Akinek az államosítás korrekciónak minősül, az nem fejleszteni akar, hanem rombolni. Miniszter úr! Az önök unortodox gazdasági szótára nyomán elhíresült nemmegszorítással, megvédéssel, megmentéssel, negatív növekedéssel, jobban teljesítéssel, és újabban nemvisszalépéssel Dunát lehetne már rekeszteni, de Magyarország versenyképességének visszaesését közel négy év kormányzás után akkor is merő pofátlanság az elmúlt nyolc évvel magyarázni. Selmeczitől már meg sem halljuk, de Varga Mihály szájából véresen ciki.

Nem tudom, hogy mit gondolhatnak most magukban azok az emberek, akiknek egész vagyonát államosította el anno a rezsim, akiknek földjeit, üzemeit szemrebbenés nélkül egyik napról a másikra elvették, de ennek a ténynek a fényében szerintem gusztustalan a fenti kijelentés. És nem azért, mert Gabika mondja, akin bekapcsolták a hasbeszélő gombot. Nem hiszem, hogy erre a sajátos vagyonmegszerzési és elosztási szemléletre kapott felhatalmazást a Fidesz - legyen szó földekről, nyugdíjpénztárakról, játékgépekről, trafikokról, patikákról, közműcégekről, takarékszövetkezetekről, vagy akár a csillagos égről - és nem hiszem, hogy a nemzet érdekei ezek volnának. A nemzeti lopásra senki nem kapott még felhatalmazást egy demokratikus választáson. Még akkor sem, ha kétharmados ez a felhatalmazás, és akkor sem, ha a mindenki lop, hát nekünk is szabad elv alapján kormányoz valaki.

Igaz, hogy a rezsicsökkentés Fidesz hatalmat bebetonozó szivárványszíne bearanyozza a számláinkat, és lassan az egész életünket, az önkényes lenyúlás akkor sem lesz soha korrekció. Akkor sem, ha a nemzet gazdaságának minisztere állítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr675657783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jpmjpm 2013.11.27. 13:40:04

"Eddig úgy voltam vele, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a Fidesz azon kevés politikusai között tartottam számon, akik - bár munkaköri leírásukból adódóan nyilván a legritkább esetben sem tehetik meg, hogy szakmai érvekre hivatkozva belepiszkoljanak a magyar unortodox gazdaságpolitika ventilátorába - visszafogottan teszik a dolgukat, és lehetőség szerint nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormánypropagandával elszaladt ló után vessék magukat."

nekem az első élményem az róla, amikor a konvergencia programról kijelentette, hogy bestseller lesz büsszelben.

ennyike :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.11.27. 23:14:34

@jpmjpm:
Sanda gyanúm, hogy megy ez a szerencsétlen Miska gyerek még lejjebb is.
Pedig a nerbéka segge eléggé szaros...

Szociknak vége 2013.11.28. 00:11:28

Az unortodox lépéseknek köszönhető Mo. sikeres válságkezelése.

Mivel ehhez hasonló sem az EUban, sem az elmút8ban nem volt, hajlamos vagyok hinni Vargának.

Szociknak vége 2013.11.28. 00:16:15

@jpmjpm: 'nekem az első élményem az róla, amikor a konvergencia programról kijelentette, hogy bestseller lesz büsszelben.'

Mit ad isten, a ktgvetési konszolidáció jobban sikerült mint az EU országok 80%-ában...

Brix 2013.11.28. 00:44:00

@Brúsz Pringstein: "Az unortodox lépéseknek köszönhető Mo. sikeres válságkezelése" Mit kezeltek sikeresen ,mesélj már róla!
A GDP 3,5 év alatt 0,5%-al "nőtt", a valós nominális államadósság 3000 milliárd forinttal növekedett, a költségvetési hiányt pedig egy több mint 2000 milliárdos megszorító csomaggal sikerült leszorítani . A foglalkoztatás növekedése csak statisztikai trükk, semmi egyéb!

nincs1itt 2013.11.28. 01:00:48

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: Jajj, Te! Mit nem mondol! Ez a konkáv soxög, akinek a mosolya is olyan, mint akinek most lopták el a biciklijét, TSZCS közgazda vót' a lelkem, ez sem ért többhöz, mint a főnöke! Szóval, nyominger ez is!!
Te meg még mindég ott Háccsó Hátasztánilag?!

P.Freddy 2013.11.28. 01:34:51

@Brúsz Pringstein:

"Az unortodox lépéseknek köszönhető Mo. sikeres válságkezelése."

Mármint melyik válságé? Merthogy 2010-ben éppen jött kifelé a válságból az ország, amikor a Fideszbrancs rúgott rajta egy kurvanagyot, csak Kósa-Szijjártó pár óra alatt elkúrt az országtól többszázmillió forintot. Aztán Matolcsy folytatta, most tényleg faszán nézünk ki:

- államadósságunk soha nem látott mértékű az elkúrt 3000milliárd ellenére,
- beruházások a békamenet segge alatt
- alapvető élelmiszerek inflációja kétszámjegyű,
- "közmunkások szorozva hattal" elvű nevetséges foglalkoztatási hamisítás,
- elmúltnyolcév sokszoroának megfelelő megszorítások, összevissza hazudozva, és a legvégén ugyanúgy az emberek zsebéből kiszedve, mintha nem hazudoztak volna "multiadó", meg "bankadó", meg ilyen parasztvakításokat

Szóval a saját maguk okozta válságot se tudták sikeresen kezelni. Nem is foglalkoztak vele, csőlátásban csak a minél nagyobb harácsolás megy, nem offshore Kajmán-szigetekre. Rohadt büdös kommunista banda.

Fullánkos Algol 2013.11.28. 03:40:34

historia.uw.hu/temak/tanacsk.html
"Amikor a legnagyobb szükség lett volna a nemzeti összefogásra, a tanácshatalom intézkedéseivel a tulajdon mentén vágta ketté a társadalmat. Szocializálták, azaz közös, állami tulajdonba vették az üzemeket, az áruházakat, a földbirtokokat, az iskolákat, a színházakat, a mozikat, a könyvtárakat, a műkincseket, a gyógyszertárakat, a lakóházakat, egyes helyeken a kisiparosok műhelyeit és szerszámait. A tulajdonosok hirtelen rájuk szakadt jogfosztottságuk mellett úgy érzékelték az új rendszert, mint amely kiforgatja őket anyagi és erkölcsi javaikból, amelyik mindent elvesz. A földosztás elmaradása miatt a földre hiába váró földművesrétegek fokozatosan kiábrándultak a proletárdiktatúrából; a földjüket egy újabb kisajátítástól féltő parasztgazdák pedig fokozatosan szembehelyezkedtek az új rendszerrel. Az elégedetlenkedők megfélemlítésére, az "osztályellenség" megsemmítésére, a belső felkelések letörésére terrorista különítményeket hoztak létre ("Lenin-fiúk"), amelyek Szamuely Tibor irányítása alá tartoztak."
www.mult-kor.hu/20090320_szabadsag_egyenloseg_es_terror?pIdx=3
"Középpontban az államosítás
A rendszer kezdettől elsődleges feladatának tekintette az államosítást: március 26-án elrendelték a húsznál több munkást foglalkoztató ipari-, bánya- és közlekedési üzemek kártalanítás nélküli köztulajdonba vételét. A gyakorlatban viszont ennél számos esetben sokkal kisebb üzemeket is szocializáltak, a többit pedig szövetkezetekbe tömörítették volna. A közép- és nagybirtokok „a proletárállam" tulajdonába mentek át, míg a kis-és törpebirtokok magántulajdonban maradnak. A jogszabály a köztulajdonba vett földek szétosztását kifejezetten megtiltotta, és úgy intézkedett, hogy a szocializált birtokokat szövetkezeti kezelésre „a mezőgazdasági proletárságnak kell átadni". A földosztás elmaradása következtében a falusi lakosság közömbössé vagy éppen ellenségessé vált a rendszer iránt.
A szövetkezetek (valójában állami gazdaságok) létrehozása csak az uradalmakon élő gazdasági cselédség azon része számára volt elfogadható, amely nem kívánt önálló gazdává válni. Az agrárszegénység, valamint a kisebb-nagyobb birtokkal már rendelkező parasztság azonban teljes joggal csalódottnak érezte magát, mert egyáltalán nem jutott földhöz, illetve nem gyarapíthatta gazdaságát. Az ellenérzést hadikommunista jellegű intézkedések is erősítették. 1919. április 26-án rendelet jelent meg az egész terményfelesleg kötelező beszolgáltatásáról, és megkezdődtek a katonai erőszakkal végrehajtott rekvirálások."

Fullánkos Algol 2013.11.28. 03:49:52

@Fullánkos Algol: Zagyva Gyula akkor Lenin-fiúként a bal felsőben: kuruc.info/galeriaN/egyeb/zsidokomm1.jpg
Az egykori Pintér Sándor (1:10) az egykori Martonyi meg Révész Máriusz mellett: filmhiradokonline.hu/watch.php?id=5227
Az egykori Németh Zsolt: filmhiradokonline.hu/watch.php?id=5305
Szájer még Ágoston Péterként: mek.oszk.hu/00300/00355/html/img/7b.jpg

Lakásfelújítás1 Kft 2013.11.28. 04:33:05

Nagyon jóra sikeredett a poszt! Gratula érte.
Sajnos nincs Google+ megosztási lehetősége, megosztanám ott is.

Jobban teljesítünk, az a lényeg, másra ne figyeljetek!

Miben?

Óriásplakátok gyártásában és felragasztásában? Tele van az ország a propaganda anyagokkal, bolond aki felveszi a maszlag szöveget!

Te jobban élsz mint 4 éve?
Talán lehetne ez a következő bejegyzésednek a címe, kedves posztoló!

Nzoltan 2013.11.28. 06:34:01

@Fullánkos Algol: Azért ezt az államosítást összemosni azzal az államosítással nagy hiba.

Behajtó70 2013.11.28. 06:35:09

"2010-ben éppen jött kifelé a válságból az ország"

Vagy mindenkit hülyének nézel, vagy csak ostoba vagy. 2010 őszére indult el a válság második hulláma, merthogy nem V, hanem W alakú..volt...ha egyáltalán vége. Akkor kezdtek dőlni a Spanyolok, Franciák leminősítése, USA leminősítése, Portugál, Olasz bedőlésközeli állapotok....

Mit gondolszt te péló, már nem emlékszünk?!

Micsoda ostoba lények kapták meg az írás tudományát...ész nélkül....

Nzoltan 2013.11.28. 06:36:49

Azt nem értem, hogy a posztoló miért teszi a hülyét, ha már politikai blogolást folytat.

nu pagagyí 2013.11.28. 06:43:50

Az államosítás a magántulajdont erősíti. Pozsgai nem kommunista. A demokrácia garanciája, hogy kettőből választhatunk, de a másikat nem ismerjük. Éljen a kegyállam! Legnagyobb írónk Tormay Cécile. Számítástechnika helyett hittant! Hiszünk a rezsicsökkentésben. A közmunka szabaddá tesz. 1:8. Máshol sem jobb a Túró Rudi. Simicska nem postafiók, hanem műkörmös földbirtokos, vak komondorral. A cigányok szeretik a Fideszt, mert az is szereti őket. Talpunk összeér. A trafik ablakába, soha nem süt be a nap.

nu pagagyí 2013.11.28. 06:52:22

@Brúsz Pringstein: Elég szétnézni a környéken, hogy megállapítsuk, Magyarország a Fidesz kormányzás alatt rohamtempóban szakad le a kevésbé unortodox válságkezelést végző országokról: Lengyelek, Szlovákok, Csehek, balti országok. A "rohadó" nyugatot nem is említem. Európa hülyéi lettünk.

Szociknak vége 2013.11.28. 07:04:55

@nu pagagyí: Jaja, minden felsorolt országban nő az államadósság...

Szociknak vége 2013.11.28. 07:07:02

@P.Freddy: 'Mármint melyik válságé? Merthogy 2010-ben éppen jött kifelé a válságból az ország, amikor a Fideszbrancs rúgott rajta egy kurvanagyot, csak Kósa-Szijjártó pár óra alatt elkúrt az országtól többszázmillió forintot. Aztán Matolcsy folytatta, most tényleg faszán nézünk ki:'

Hehe lesz fejvakarászás áprilisban...:)

nu pagagyí 2013.11.28. 07:32:55

@Brúsz Pringstein: Az államadósság nálunk is nő, máshol viszont a gazdaság is bővül. Válságból való kilábalás idején ez lenne a természetes. Az nem normális, ami nálunk van. Itt ugyanis mesterségesen rombolja a piacot a kormány, így az adósságnövelés nem beruházásokban testesül meg, hanem ellopódik.

azAndor · http://mohacsivalosag.blogspot.hu/ 2013.11.28. 08:12:02

György: ezt bővebben is leírhatnád.... köszi

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.28. 08:39:18

hát ha ezt a korrekciót ismerték volna a nagyszüleim akkor sokkal nyugodtabban éltek volna.

2013.11.28. 08:45:51

@Brúsz Pringstein: Szóval a ti mantrátok az államadósság. Akkor figyelj, Romániában az államadósság az 1980-as évek végén Nulla volt. Ez volt a nagy vezér álma, mert azt hitte, hogy ez a legjobb az országnak. Meg is kapta érte a jutalmát. De én szerettem volna akkoriban Romániában élni, te igen? Már ha tudod egyáltalán mi volt akkoriban ott.

Blogger Géza 2013.11.28. 08:46:39

" Az nem baj, hogy a beígért 1 millió munkahelyből semmi nem lett, " Ez nem igaz, az egy 10 évre szóló célkitűzés volt, és kb +200 ezer már meg is valósult belőle.

Blogger Géza 2013.11.28. 08:47:52

" onnan menekül a tőke,"

Még szerencse, hagy 2012-ben rekord magas volt a működő tőke beáramlása, és várhatóan a 2013-as adat sem lesz rossz.

2013.11.28. 09:11:53

@Blogger Géza: Talán olvasd el ezt a cikket, mielőtt örömködsz a rekordnak.
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=649412
A valós beáramlás kurva szar.

És mikor tanulják már a narancs bolsik, hogy a közmunkát nem kell a munkahelyek közé számolni. Ugyanis akkor legegyszerűbb lenne az összes munkaképes embernek közmunkát adni és örömködhetnétek a 100 %-os foglalkoztatásnak, mint a szocializmusban. Másrészt ki fizeti ki a közmunkások bérét? Csak nem a rendes munkahelyen dolgozók adójából fizetik őket?

politikailagnemkorrekt 2013.11.28. 09:18:55

Szerintem borzasztó egyszerű a dolog. Ha megnézzük a privatizált vagyonelemek arányát Magyarországon, illetve mondjuk a nálunk lassan fényévekkel jobban teljesítő Csehországban, azt látjuk, hogy utóbbiban lényegesen több vagyonelem maradt állami kézben, mint hazánkban. Ha összehasonlítod a pontatlanul,összehangolás nélkül, igen gyatrán működő privatizált brit vasutat mondjuk a Deutsche Bahnnal, akkor azt látod, hogy fényévek vannak a szolgáltatási színvonal között. Ha összehasonlítod az USA egészségügyi ellátórendszerét Kanadáéval, azt látod, hogy b. 3 amerikaiból 2 Kanadát irigyli (ennek a korrekciójáról szól többek közt az Obamacare). Ha megnézed az energiaszektor tulajdoni viszonyait Franciaországban, megláthatod az állami dominanciát. Tehát, a korrekció igénye valós, nem unortodox mérőszámok alapján is reális. Az, hogy ez mely szektorokra kell kiterjedjen, és milyen mértékű legyen, lehet vitatéma. De az irány aligha. Szerintem Varga - helyesen - erről beszélt a FAZ- nak.

2013.11.28. 09:32:38

@politikailagnemkorrekt: Az állami tulajdon valóban nem az ördögtől való, csak nem Magyarországon. Mert ha megnézzük a mai magyar tulajdonú vállalatokat, mondjuk MÁV, BKV, akkor azt mondom ilyen színvonalú, áram, gáz szolgáltatást nem szeretnék. Nálunk az állami vállalatok a politikusok rokonainak, ismerőseinek és saját maguk menedékhelyei. Azok irányítanak felső és közép szinten, akik valójában nem értenek hozzá. És ugyanez megy megyei, városi szinten is. Az önkormányzati cégek, intézmények tele vannak a fideszes rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, akik nem szeretnek dolgozni, de kitúrják a dolgozni akaró nem narancshívőket. Ezért gondolom úgy, hogy nagy hiba az államosítás jelenleg.

Ma Baker 2013.11.28. 09:47:02

Nemrég volt hír a zindexen, hogy a globalizációs ranglistán a top 10-ben vagyunk (azaz ilyen sok multicég van az országban) tehát az állami szerepvállalás a gazdaságban kirívóan alacsony és úgy néz ki, a libsik beteljesülő nézetei ellenére mégsem jött el a kánaán.
Konkrétan ezt korrigálja most egy államosítás.

politikailagnemkorrekt 2013.11.28. 09:51:03

Sok cégnél igazad van/lenne, de pont a MÁV és a BKV az, ahol mostanában pozitív változások történtek. A MÁV idén már nem termelt veszteséget (!) évtizedek óta először, lassan -lassan gyarapodik az európai szintű vonalak száma (Bp-Velencei tó - Szfehérvár, Bp-Vác-Szob, Bp-Albertirsa-Cegléd, Bp-Tatabánya-Győr kifejezetten gyors már, még egy-két pozitív példa...és persze sok helyen maradt a sz@r. De hátha változik majd.). A BKV-nál azt hiszem, hogy a Futár rendszer, a 2-es vonalon az új szerelvények, az új Mercedes buszok forgalomba állítása, az első ajtós rend miatt a bliccelésből származó bevételkiesések csökkenése talán szintén egy lassú pozitív fordulatot vetítenek előre. Szal sztem a kép árnyaltabb.

Brix 2013.11.28. 09:58:00

@Blogger Géza: "kb +200 ezer már meg is valósult belőle." Csak az a baj, hogy a +200 ezer "növekmény" egy rendkívül alacsony bázisra van számítva, és a külföldön dolgozók jelentős része és a közmunkások is bele számítanak. DE ezt egy agymosott fideszesnek kár magyarázni...

mojszipupi 2013.11.28. 09:58:34

Varga semmiben nem különb a többi fideszes szekta vezetőtől, az egy számjegyű szja is ra azonnal kiállt magyarázkodni h hát végül is lehetséges lenne. Az ő feladata az h kedves vezető álmában kipattant, minden gazdasági és ésszerűségi alapot nélkülöző kijelentéseit megpróbálja valamennyire reális elemekkel alá támasztani. Nem egy erős, szabad kezű vezető, csak egy utasítás végrehajtó gép. Ellentétben például Lázárral vagy Rogánnal

eqlessootista 2013.11.28. 10:02:21

Varga az "emút8évbe" a költségvetési bizottság elnöke volt, ugye?
Aztán hogy a csudába találtak "csontvázakat" a költségvetésben 2010 után pont ők? (már akkor is ők tették oda azokat?)
Összegző ténymegállapítás: OV és tettestársai 1-etlen célja a közvagyon effektív magánosítása (a nép birkásításával kísérve).
Ehhez a társadalmi berendezkedés "feudál-szocializmusnak" tekinthető, legjobb esetben. (esetleg akár "feudál-neo-rabszolgatartó auto-gyarmati plutokráciának)

2013.11.28. 10:07:39

@politikailagnemkorrekt: Valóban vannak pozitív változások, de akkor miért nem volt jó nekünk a szocializmus, ha az államosítás a legjobb megoldás? Vajon a most államosításra kerülő cégek milyen szintre fognak lesüllyedni? Olyanra, mint a MÁV 1985-ben vagy 2013-ban? Mert ha az áramszolgáltatás annyira lesz megbízható, mint a vonatok menetrendje, akkor nagy bajba kerülünk.
Márpedig az államosítás célja jelenleg a minél több pénz kilopása a cégekből, nem pedig a fejlesztés.

Brix 2013.11.28. 10:08:30

@Ma Baker: Eddig még a történelem során nem lehetett példát találni rá, hogy az állam hatékonyabban tud működtetni vállalatokat, mint a privát szektor. A Keynesi gazdaságpolitika is kudarcot vallott volna, ha nem jön a II. VH, az államszocialista modellről meg ne is beszéljünk...

bebe tv 2013.11.28. 10:11:53

@Brúsz Pringstein: Mit ad isten, a ktgvetési konszolidáció jobban sikerült mint az EU országok 80%-ában...

És még jobban sikerülhetett volna, ha a nemzeti együttműködés keretein belül mindenki lemondana a megtakarításairól a hasító kormány javára.Van még egy ország ezen a földtekén amelyik adót és egészségügyi hozzájárulást vet ki a kifizetésre kerülő számláinkra, megtakarításainkra?

Moin Moin 2013.11.28. 10:14:10

A „szektorális különadókról” és Matolcsy szájából ez év elején elhangzott „…attól vissza fogjuk venni, mert önként visszaadja. Mert olyanok lesznek a feltételek”-szövegről egy, a nagyapámmal 1949-’50-ben megesett történet jut az eszembe. Az öreg kovács volt, magánvállalkozó, saját műhellyel, és a kovácskodás mellett a család gépi merőgazdasági bérmunkát is végzett, szintén magánvállalkozásban, a ’30-as évek eleje óta.

• 1949-ben az akkor szerveződő „állami gazdaság” mellé felállított gépállomásra vitték egy McCormick és egy Ford traktorát és a cséplőgépét – ez kb. megfelelt az évtizedek óta trafikot üzemeltető tulajdonosok trafikmutyi következtébeni kiebrudalásának.
• 1950-ben az akkor már csak kovácsként dolgozó és abból élő nagyapámat behívatták adóügyben a pártbizottságra (hová is máshová - értsétek jól: a pártbizottságra, adóügyben, egy pártonkívülit!), csak hogy ott közöljék vele: „Vegye tudomásul, hogy ha nem hagyja abba a magániparát és nem lép be az állami gazdaság műhelyébe, akkor az adóra fog keresni!”

Mondom: amit a Fidesz csinál, az a fenti két történet tükrében csupán annyiban tér el a kommunisták viselt dolgaitól, hogy a kommunisták legalább nem osztották szét a haverok között az elrekvirált javakat.

…A történet záró epizódja az volt, amikor nagyapám fia (nagybátyám) 1952-ben egyetemre akart menni és közölte vele az osztályfőnöke, hogy „magánvállalkozó apával” oda soha be nem juthat. Nagyapám erre fogta magát, kiment az állami gazdaságba és jelentkezett ott dolgozónak… Na, ez az utolsó fázis most, napjaink Fidesz-Magyarországán még hátravan!:-)

(...Ja, és mindazoknak, aki a fenti, a Fideszt negatív kontextusba és a komcsikkal párhuzamba helyező kommentem miatt engem esetleg leliberálbolsiznának, üzenem, hogy természetesen elfogadom a minősítést - feltéve, hogy a minősítő is meg tudja nekem mutatni a Mezőgazdasági Múzeumban a nagyszülei ott kiállított és a kommunisták által elrekvirált két traktorját! Mert a mieink ott vannak.)

czjanos 2013.11.28. 10:15:02

Aki korpa közé keveredik, azt megeszik a disznók.

DFK 2013.11.28. 10:21:46

Hát, kedves poszter, azt kell mondjam kell némi butaság ahhoz, hogy a kommunista államosítást (gy.k. az állam elveszi, ellenértéket nem ad) a mostani államosítással (az állam megvásárolja)egy lapon emlegesse. Gondolom a boltban sincs különbség a veő és a tolvaj között, ugye? Persze értem én a baloldali logokát, ahol a privatizáció az volt, hogy szándékos legatyásítás után szarért-hugyért eladni az üzemeket.

2013.11.28. 10:23:40

@DFK: A volt trafikosoktól mennyiért vették meg az üzletüket?

DFK 2013.11.28. 10:23:54

@roli101: És az meg tök jó, amikor külföldi állami cég vesz meg magyar vállalotot (ld Fővárosi Csatornázási Művek)?

DFK 2013.11.28. 10:27:01

@Moin Moin: Hát, ha szerinted nincs különbség a között, hogy valaki fizet egy cégért, vagy egyszerűen elveszi, akkor menthetelenül progresszív vagy .

komplikato 2013.11.28. 10:33:12

@DFK: Állam megvásárolja? Lol. Akarunk beszélni az osztrák szemétszállító cégről, akinek majdnem egy éves bevételét is lenyúlták, azaz "elfelejtették" kifizetni államosítgatás közben?

2013.11.28. 10:33:23

@DFK: Inkább egy külföldi tulajdonos tegyen bele pénzt, üzemeltesse jó minőségben, mint haverok lopják ki belőle a pénzt és néhány politikus rokon vezesse. Hányinger, ahogy a mai Magyarországon a fidesz az ismerőseivel, rokonaival telerakja a cégeket, intézményeket. De téged biztos nem zavar, te a balkáni viszonyokat szereted.

komplikato 2013.11.28. 10:34:52

@komplikato: Esetleg a takarékszövetkezeti tagok jogainak megnyirbálásáról ami éppen most megy végbe? Nyilván azért kell jogokat nyírbálni, mert nemsokára más is nyírbálás alá kerűl.

komplikato 2013.11.28. 10:35:54

@DFK: Fordítsuk meg, milyen marha jól járt Pécs városa a vízmű visszavételével ... mekkora buktát is fizetnek évente a város adófizetői? 5 milliárd?

DFK 2013.11.28. 10:44:36

@roli101: Szóval az úgy volt jó minőségben vezetve, hogy a beruházási költségel a Fővárost terhelték továbbra is, míg a mendzsment díj a külföldi tulajé volt...

Moin Moin 2013.11.28. 11:03:25

@DFK:

„Hát, ha szerinted nincs különbség a között, hogy valaki fizet egy cégért, vagy egyszerűen elveszi, akkor menthetetlenül progresszív vagy .” - Ha nem tudnád, az 1949-’50-es államosításoknál is szokás volt valamicskét fizetni az államosított javakért – persze messze nem a valós értéket. De a lényeg nem is ez, hanem az, hogy az állam direkt teremtett akkor és teremt mai is olyan, a saját elképzeléseinek megfelelő és a tulajdon szentségére magasról tevő, a valóságos érték- és teljesítményviszonyokat eltorzító „kényszerhelyzetet”, amelyben a tulajdonos már korántsem rendelkezhet és dönthet szabadon, csupán a piaci helyzetnek megfelelően.

Akkor ezért az ország és a gazdaság 40 évnyi fejlődésképtelenséggel és a tulajdonosi-polgári-előretervező szemléletmód sorvadásával fizetett. És most vajon mivel fog?

Jól legyezd meg: minden olyan ország, amely hosszú távon is jól, magas szinten teljesítő gazdasággal rendelkezik és ahol az emberek stabil jólétben élnek, mind-mind, kivétel nélkül a magántulajdon abszolúte tisztelő, a valóságos piaci értékviszonyok bármiféle állami eltorzításától ódzkodó és a tulajdon-és értékviszonyokba beavatkozó állami szabályozást kerülő országok. (Olajemirátusokra pedig értelemszerűen ne hivatkozz!) Ha a Fidesz más útra tereli Magyarországot, akkor ezzel nagyjába-egészében tönkre is teszi! Annak idején, 1989-’90-ben Orbán nem győzött felhánytorgatni a komcsiknak azt, hogy a magántulajdon szétrombolásával okozták azt a helyzetet, amelyben Magyarország annyira lemaradt Ausztriához képest – és most éppen ő az, aki a saját politikai-gazdasági érdekkörei kedvéért ugyanazt teszi!

vontod75 2013.11.28. 11:41:51

@Blogger Géza: Ja... Végülis. Ehhez nem is kellett más, mint az, hogy 500.000 magyar kitámolyogjon külföldre...

Fullánkos Algol 2013.11.28. 12:33:40

@Nzoltan: Annak hiba aki számára az egykori főkomcsi mai narancskomcsik (és jobbikosok) bűneinek eltusolása a célja. Egyébként egyértelmű párhuzam.

jpmjpm 2013.11.28. 13:34:45

@Brúsz Pringstein: persze, mert magyarország jobban teljesít! ;)

Blogger Géza 2013.11.28. 15:15:15

@vontod75: Ja, az elmúlt évtizedekben összesen...
süti beállítások módosítása