A menetelés kora: háborúval a békéért

H_A Címkék: november 11 lengyel függetlenség napja Lengyelország békemenet Bayer Zsolt Krakkó I. világháború CÖF Csizmadia László lengyel-magyar barátság2013.11.11. 10:11

A hazafiság pedig nem más, mint az erőszak önigazolása - mondá Osar Wilde nem éppen tegnap, és megtörténhet, hogy igazat beszélt. Bár akkor régen, amikor az ilyen és hasonló bölcsességeket leírta, valószínűleg nem sejthette, hogy a kétezres évek elején olyan idők köszöntenek egy kelet-európai nyomorult, de magát igen nagyra tartó kisállamra, amelyek újabb tartalommal töltik meg szavait. A lengyel függetlenség napjára buszozó CÖF bejelentését olvasva, ez jutott eszembe. Nem mintha a mitikus lengyel-magyar barátság ellen bármi kivetnivalóm lenne. Mégiscsak „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.” Hát ez az.

Hogy harc van. Bayer Zsolték megint harcolnak a békéért. Meggyőződésből és szeretetből. Azért mentek félezren Lengyelországba. Meg hogy viszonozzák a mit is? Azt, hogy amikor hideg szelek fújtak Orbán Viktor feje fölött (nem tudom mikor volt veszélyben az élete, vagy kétharmados kormányzása) idejöttek és felvonultak mellette. Esőben, hóban, fagyban, sárban.

November 11. a lengyel függetlenség napja, ezért a szeretet melegébe csomagolt ügybuzgóság által vezérelve ezek a mélykeresztény fiúk úgy érezték, ott a helyük Krakkóban. Ha már 1918. november 11-én nyerték vissza a lengyelek állami létüket és függetlenségüket. De ha már így alakult, és ha már megint szóba került  a Nyugatról érkező gyarmatosítás gondolata, és megint meglebegtették a kollektív ellenség véres kardját a fejünk fölött, tisztázzunk valamit.

Én úgy emlékszem, hogy november 11. egyebek mellett az a nap, amikor hivatalosan, szerződésileg befejeződött az I. világháború. 1918 tizenegyedik hónapja tizenegyedik napjának tizenegyedik órájában. Ez volt az a nap, amikor meghúzták a vonalat, győzteseket és veszteseket hirdettek. Ha nem tévedek, az Osztrák-Magyar Monarchiát a vesztesek padjára ültették akkor, és akárhonnan is nézem ezeket az emberi, területi, katonai, kül- és belpolitikai veszteségeket, Magyarország feldarabolásának ez a nap volt az előszobája. Ezért halkan mondanám, hogy ezen a napon legfeljebb emberi áldozatokra volna illendő csendben megemlékezni, de ez a harsány menetelés nekem kicsit meredeknek tűnik.

Soha nem fogjuk megtudni, hogy Bayeréket pontosan mely 350 lengyel civil szervezet hívta meg Krakkóba együtt ünnepelni a lengyelekkel. Nem tudom, hogy mennyibe fáj a magyar adófizetőknek ez a kegyes, félezres baráti kiruccanás, mint ahogy arra sem derült fény soha, ezek a barátságos lengyelek mekkora nagyságrendű, jobb sorsra érdemes magyar állami pénzekből ünnepeltek Orbánnal március 15-én. Mondanám, hogy politikától függetlenül egy ilyen gesztus valóban jó szolgálatot tehet két nép közötti barátság erősítésének, de a politikától függetlenség ismérve itt eleve megbukott. Bayer Zsolt meggyőződése és szeretete, amelynek nevében már megint gyarmatosítást kiált, és harcot vizionál, nem csupán nem függetleníthető a politikától, de újra szánalmas fényben tünteti fel a békemenetelést. Mint páratlan társadalmi jelenséget.

Ennek a fajta, szeretetként csomagolt összeráncolt homlokú hazafiságnak, amelynek lételeme az állandó háborús célpont létezésének melegen tartása a köztudatban, a latens erőszak önigazolása - ahogy Wilde mondaná - semmi köze azokhoz a keresztényi gyökerekhez, amelyek a CÖF szerint Európában leginkább a magyarok és a lengyelek szívében, lelkében van meg.

Úgyhogy ha egyáltalán van valami, amit ma, az első világháború végének emléknapjának mondani érdemes, akkor az az, hogy háborúztunk már éppen eleget a békéért. Mikor teszed le végre a fegyvert, békemenet? Mikor lesz vége ennek az állandó menetelésnek? A hazafiság sokunk szerint valami egészen mást jelent.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr395622889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek 2013.11.11. 18:29:42

Magyarorszag meg Lengyelorszag erdeke utkozott akkor, de mindenesetre kozos a mult es a jovo is kozos!!! Sot Magyarorszag kuldott fegyvereket a lengyeleknek az orosz bolsevikokkal szemben!!! Lengyelorszag egy normalis kozep-europai allamot alkotott 1918 utan nem liberos nyugati tipusut!! Helyes, hogy kimentek!!!

delano 2013.11.11. 18:56:22

Ha jól rémlik elzavarták pár éve Orbán nagy haverját Kaczynskit, és azóta Bajnaihoz nagyon sok szempontból hasonló Tusk vette át az irányítást. Azóta az ország rendezte a viszonyát Nyugat Európával, főként a németekkel, a gazdaság száguld, és sima ortodox politikával évi 3-4%-ot nő a gazdaságuk.

zsebatya 2013.11.11. 18:58:35

@Bicepsz Elek: " Sot Magyarorszag kuldott fegyvereket a lengyeleknek az orosz bolsevikokkal szemben!!!"
Hm. És Horthy meg, egy 1935-ben kötött gazdasági egyezmény alapján élelmiszerellátmányokat küldött a '39-ben a lengyeleket lerohanó német hadművelet egységeinek.
Meg én arra is emlékszem, hogy röhögtünk a nyolcvanas években a szerencsétlen, kapualjakban esőkabátot áruló lengyel háziasszonyokon. Mondtuk a versikét - magyar-lengyal két jó barát, mi húst eszünk, ők meg darát - és teliszájjal hahotáztunk a poénon. Nekem Varsóban még '99-ben is a szememre vetették, milyen genyák voltunk akkor. Hogy nem mentünk oda tankokkal? a lenézés, a megalázó gúnyolás rosszabb ezer Tigrisnél, vagy éppen T55-ösnél.
Árnyaltabb ennél a kép, komám. Amihez meg bayer hozzányúl, az eleve rossz szagú lesz.

Bicepsz Elek 2013.11.11. 19:10:31

@zsebatya:
1922 utan volt a fegyverkuldes. Magyarorszag nem csatlakozott 1939-ben Lengyelorszag ellensegeohez, sot Magyaroszagon tudott tobb 100 000 lengyel katona es civil nyugatra menekulni. Ezek kesobb angol oldalon harcoltak.
1956. is a lengyelekkel valo szolidaritasnak indult.
Az 1980-as evekben Kadar alatt igyekeztek a lengyel-magyar kapcsolatokat rosszabbitani sokfele okbol (lengyel papa stb stb.).

Ad Dio 2013.11.11. 19:19:34

Ez a poszt simán megüti a kurucinfo szintjét tartalmilag :-/.

Ben Franklin 2013.11.11. 19:37:11

A lengyelek 40 milliójuk miatt megkerülhetetlen tényezők Európában, nagyon jól teszi Orbán ha nyalja a seggüket. Mellesleg keresztények erősen, nem nyugatosan polkorrektek.

A bolsiknak nem jön be de éppen azért kell 2x annyian menni legközelebb.

mitmiért? 2013.11.11. 19:59:52

@Ad Dio:
Csak a lényeget nem fogtad. Míg a kurucinfo nevu szenny a gyűlölködésről szól ez a poszt az ellen van, azaz azt leplezi le, hogy a békemenet mögött (polgár)háborús ideológia áll.

Crass 2013.11.11. 20:10:09

Sokaknak nem tetszik a magyar és a lengyel nép egymás iránti szimpátiája. A kommunizmus nem tűrte, mert érezte, hogy ideológiájával ellentétes, hiszen azokból a keresztény és nemzeti gyökerekből, a közös történelemből táplálkozik, amelynek eltörlését tűzte ki a világtörténelem leggonoszabb politikai bűnszervezete.
Ma ennek a maffiának a tagjai átvedlettek és liberális, vagy álbaloldali álszociáldemokrata színezetben mérgeznék tovább mindkét ország lelkét. Egyszerűen érzik azt, hogy a két nép barátsága nem róluk szól. Mitöbb sokkal inkább arról, hogy ellenségeink évszázadokig közösek voltak. Ha a békemenet emlékezteti azt a népet arra, hogy a nemzetek közötti érdekazonosságon alapuló szolidaritásnak van alapja és jövője, akkor ez igenis becsülendő. Nem csoda, hogy böki a kútmérgezők szekértolóinak a csőrét!

Ben Franklin 2013.11.11. 20:10:28

@mitmiért?: Minden lelepleződött.

10 embert sem tudunk mozgósítani ezért nagyon irigyek és frusztráltak vagyunk.

Brühühühü

Ben Franklin 2013.11.11. 20:19:42

@Crass: Ennyire nem kell mélyre menni.

A szociban az oroszoknak nem volt érdeke a blokkon belüli szervezkedés, most meg az EUnak.

És a szoclib pártok, lévén nem keresztény gyökerüek és nem is nemzetiek, ilyenkor ált. kiszolgálják aki éppen erősnek látszik.

ephart 2013.11.11. 20:34:11

zsidó ne mélykeresztényez nem Izraelben vagy

Crass 2013.11.11. 20:47:18

@mitmiért?: A kuruc info - a szitok-átok hadjárat ellenére az egyik legolvasottabb portál a magyar nyelvűek között. Mondhatnánk meghatározó és véleményformáló tényezője a magyar újságírásnak. Stílusát, tartalmát és megalapozottságát tekintve semmivel sem szélsőségesebb mint egy népszava (vajon melyik népé?..) vagy a szabad népből kapitalizált népszabóé. Na jó a kurucon nem jelennek meg Teller Ede interjúk, nincsenek daliás elődök, akik címlapon követelték hol az aktuálisan reakciósnak kinevezettek, hol saját tettestársaiknak a kötelet ... Lehet irigykedni elvtársak, meg lehet próbálkozni hasonló olvasottságú oldalt létrehozni. De ahhoz nem elég szanyi, gyurcsány és asztaltársaságának seggét naponta fényesre nyalni!

IPetya 2013.11.11. 21:07:28

A visegrádi országok együttműködése sokba kerülhet Nyugat-Európának. Összefogva az EU parlamentjébe megszervezhetik saját önvédelmüket. Nem véletlen a hazafiság=nácizás. Horvátországért nem véletlenül lobbiztak a magyarok, mert természetes szövetségesnek tartják.

_most_ 2013.11.11. 22:10:32

haha, ezen a békemenetes "civil" szervezeten mindig sokat lehet röhögni, lényűgözően groteszk manifesztációja a deviáns fideszes világképnek, csak szegény lengyeleket miért kell ilyen Bayer-félékkel sokkolni, hisz elvileg a barátaink :D

Ad Dio 2013.11.11. 22:10:43

@mitmiért?:

Pontosan ugyanaz az indulat van emögött a poszt mögött is mint azok mögött. Nem mellesleg a kognitív disszonancia is ugyanaz ami áthatja.

Ne légy erre büszke szvsz.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.11. 22:56:31

@Bicepsz Elek:
Több százezer, csak?
Ne bassz, hát ennél a Kossuth téri Fityisz-gyűlésen is hússzor többen voltak. És a hídon még jöttek.
Biztos nem több tízmillió?

@Crass:
Igen, az tény, hogy a keresztények és nemzetiek közt nagyon nagy számban vannak gyökerek.
Ezek egy része ment most Lengyelországba égetni a magyarokat.

"ellenségeink évszázadokig közösek voltak"
Kik is? Sorold már. Nekik is az ukránok meg a svédek, meg nekünk is a törökök meg az osztrákok, vagy hogy?
Végül is akadnak bennük közös betűk.

@ephart:
Majd ha megtanultál magyarul, gyere vissza, és írd le, mit akartál közölni.

@IPetya:
Jaja, a természetes szövetséges adott ki Interpol-körözést az Orbán-seggnyaló Hernádi ellen.
Sok ilyen természetes szövetségesre lenne még szükség.
Ilyenek még mondjuk a szlovákok meg a románok.

Bicepsz Elek 2013.11.11. 23:06:29

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
pl. 1683-ban segitettek Becs felszabaditasaban a torokok ellen. De sorolok majd meg neked tobbet is!!"

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.11. 23:25:29

@Bicepsz Elek:
Ja, olyat nem tudnál, hogy i.e. 3784-ben kik segítettek és miben?

Csak szólnék: 2013-at írunk.

Bicepsz Elek 2013.11.11. 23:44:40

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
1956-ban is segitettek segelyekkel. Ha ez neked reg volt 1944-et se emlegesd!!

delano 2013.11.12. 00:15:14

@IPetya: "A visegrádi országok együttműködése sokba kerülhet Nyugat-Európának."

Az EU-nak a Skandináv együttműködéssel sincs semmi baja. Sőt a Benelux együttműködéssel sem. A visegrádival sem lenne, ha ez létezne. De ez csak legenda, valóságban nem létezik. Magyaro és Lengyelo között minimális a gazdasági kapcsolat, szinte nulla. Az ő igazi partnerük az EU motorja, és legfőbb ereje: Németország. Mióta Tusk a miniszterelnök, elképesztően szorosra fűzték a szálaikat egymással. Olyan szorosan kötődnek a németekhez, amilyen viszonyról mi csak álmodhatunk. Ők az igazi barátaik mostmár és nem mi.

"Összefogva az EU parlamentjébe megszervezhetik saját önvédelmüket."

Önvédelem az EU parlamentben?? kitől?? Saját magunktól???

delano 2013.11.12. 00:32:01

@Crass: "A kuruc info - a szitok-átok hadjárat ellenére az egyik legolvasottabb portál a magyar nyelvűek között."

Igen, egyszer majd elérik az index napi látogatóinak 10%-át, de az még soká lesz..

states1 2013.11.12. 05:01:38

A menetelésnek akkor lesz vége, amikor befejezitek a Brüsszelbe futkosást és a feljelentősdit, mint például most is az EON visszavásárlása kapcsán, ami különösen vérlázító, hiszen azok jelentgetnek fel, akik az egész energiaszektort átjátszották a külföldiek kezébe, mondván az állam rossz gazda, majd kiderült, hogy a külföldi vevők is állami cégek: a magyar állam rossz gazda, a francia jó. Szánalmas korrupt banda vagytok, buktok jövőre is, mint Rottenbiller.

GERI87 2013.11.12. 15:37:01

"A hazafiság pedig nem más, mint az erőszak önigazolása - mondá Osar Wilde "

Ez igaz, háborúban, amúgy meg nem.

"Én úgy emlékszem, hogy november 11. egyebek mellett az a nap, amikor hivatalosan, szerződésileg befejeződött az I. világháború."

A tanár nekem meg anno áthúzta a dolgozatban hogy 'nem':)

"Magyarország feldarabolásának ez a nap volt az előszobája."

tökmindegy!
Nem ez lett a nemzeti gyásznap hanem június 4...Trianon.

"Ezért halkan mondanám, hogy ezen a napon legfeljebb emberi áldozatokra volna illendő csendben megemlékezni, de ez a harsány menetelés nekem kicsit meredeknek tűnik."

Mivel sem politikailag (törvényileg), sem érzelmileg nem gyásznap, nincs megemlékezés az ország és magyarság tudatában, ezért nem az.

"az első világháború végének emléknapjának"

nem emléknap, egy történelmi dátum.
Kár fröcsögni, hülyeségeket hordasz össze hogy igazold az ellenszenvedet.

GERI87 2013.11.12. 15:41:52

@Bicepsz Elek:

"Lengyelorszag egy normalis kozep-europai allamot alkotott 1918 utan nem liberos nyugati tipusut!! Helyes, hogy kimentek!!! "

Lengyelország egy tekintélyelvű, kisebbségeket elnyomó, a szomszédaival konfliktusban álló állam volt akkoriban...vagyis semmiben sem volt 'normálisabb' mint pl Csehszlovákia, MO-ág, Jugoszlávia....nem egy mintaállam ekkor az biztos.

GERI87 2013.11.12. 15:47:06

@Crass:

"A kommunizmus nem tűrte, mert érezte, hogy ideológiájával ellentétes, hiszen azokból a keresztény és nemzeti gyökerekből, a közös történelemből táplálkozik"

Viszont érdemes tudni hogy ez a barátság dolog a két háború között alakult ki, elötte nem igen volt ilyesmi, mert nem volt rá politikai akarat, a két nép meg kb nem állt egymással kapcsolatban, LO pedig sokáig nem is létezett, kár visszavezetni korábbra és fantáziálni..

delano 2013.11.12. 18:30:03

@states1: "A menetelésnek akkor lesz vége, amikor befejezitek a Brüsszelbe futkosást és a feljelentősdit"

Nekem határozottan rémlik, h a szoci kormányzás alatt Orbán rendszeresen futkosott Brüsszelbe feljelentgetni a kormányt.

"Mint például most is az EON visszavásárlása kapcsán"

Az EON-t az állam a piaci ár duplájáért veszi meg, az adófizetők pénzén. A tiéden is, ha fizetsz adót. Örülnék, ha Brüsszel ezt az eszetlen pazarlást megakadályozná.

Donoter 2013.11.12. 22:33:50

TÉNYEK:
1918. november 11. Lengyelország függetlenségének visszaállításának napja.
1918. november 11. A compiegne-i erdőben aláírják a fegyverszünetet, így a nyugati fronton is véget érnek a harcok, és ez jelenti az I. Világháború végét
süti beállítások módosítása