A színház nem box meccs, Vidnyánszky úr!

H_A Címkék: kritika színház igazgató rendező néző Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila Lánchíd Rádió színikritikusok2013.10.30. 12:14

„Nem tartom a szakma részének a kritikát. Ők újságírók, akik a színházra szakosodtak, a színházat csak kívülről látják, annak lényegéhez semmi közük, és egy ilyen átpolitizált világban, mint a miénk, nyilván állást foglalnak. Ők állást foglaltak öt-hat évvel ezelőtt, és a barikádnak nem azon az oldalán állnak, ahol én állok. (...) Ez a borzasztó igazodási vágy, ami a szakmában dolgozó emberekben van, ez a borzasztó megfelelési kényszer, amitől szörnyülködöm, amióta Magyarországra kerültem, és amit nap mint nap tapasztalok, ez szerintem megbénítja a fiatal rendezőgenerációt. Az emberek többsége nem tud a lelkéből alkotni, nagyon kicsi az a sáv, akik teljes mértékben azonosulni tudnak azzal, amit tőlük vár a szakma hangadó, vagy korábban hangadó része, mert azért elég szépen izmosodik a mi világunk is hálistennek. A többség csak magára erőlteti azt a gondolatvilágot, azt a megszólalási módot, amit elvárnak tőle, és ez meg is bénítja őket, és mielőtt megszülethetnének, mint alkotók, addigra megbénulnak és belenyomorodnak ebbe a rendszerbe. (...) Ez a meccs még nem játszódott le, de az első menetet már biztos, hogy mi nyertük, illetve az a gondolkodásmód, amit mi képviselünk."

Szerintem jó lesz megjegyezni ezeket a gondolatokat (is), kedves híveim a mindenkori színház szeretetében. Ugyanis bármennyire groteszk és abszurd, ezek a gondolatok a jelenlegi Nemzeti Színház jelenlegi, folyamatosan rettegő direktorának szájából hangzottak el a Lánchíd Rádió Kettesben című műsorában. Nem mintha sűrűn hallgatnám ezt az adást, de nagyon úgy tűnik, - ha akarom, ha nem - úton-útfélen szembesülnöm kell Vidnyánszky Attila nagy emberbe szorult kisemberi zsörtölődéseivel, amelyeknek hallatán egyre inkább szégyellem magam. Magánemberként, színházszerető emberként, nézőként. Akinek persze - ha Vidnyánszkyt kérdezném - valószínűleg semmi köze a színház lényegéhez. 

Itt van ez a jövőbe látó zseni, a Nemzeti még mindig vadonatújnak számító igazgatója. Aki saját bevallása szerint tíz éve haragban áll a magyar kritikusokkal, és mint ilyen, mindig előre tudja, mit fognak írni a rendezéseiről. Vitéz lélek című bemutatkozó alkotása az általa kizárólag szakmai alapon kiérdemelt, semmiképpen nem politikai alapon megörökölt színházban nem az osztatlan siker kategóriájába sorolható. Minden bizonnyal innen a frusztrált morgolódás, a gyerekes siránkozás, a primitív lázadozás.

Nos, ebből kifolyólag nálunk a kritika nem a szakma része. Sem a színházban, sem a politikában, és ha ez így megy tovább, egyre inkább igaz lesz ez a mindennapi életünkre is. Nem tűrjük a kritikát, homokba dugjuk a fejünket, Vidnyánszky e tekintetben önmagába fordult, legrosszabb énünk életre kelése. Szomorú, hogy ez az ember minden egyes alkalmat megragad, hogy nyilvánvalóvá tegye: nem csupán a színikritikusokat nézi le, hanem a nézőket is, és a pályatársakat is megveti. Így lehetséges az, hogy a Nemzeti Színház nemzeti igazgatójának száját büntetlenül hagyták el most is azok a mondatok, amelyek szerint Magyarországon a színikritikusoknak semmi közük a színház lényegéhez. Miért? Mert ez az ember gazdáihoz hasonlóan barikádokban gondolkodik nem csak az életről, de a művészetről, saját művészetéről is. Ahol lehet ezen az oldalon állni, és azon az oldalon állni. És aki nem ezen az oldalon áll, az dilettáns, nem ért hozzá, vagy sötét ideológiák mérgezték meg az agyát.

Itt van egy képmutató módon szörnyülködő ember, aki a lojalitás és ellenségesség primitívvé egyszerűsített sémáiban gondolkodva forgatja a szemét átpolitizált világunkon, és a szakmában dolgozó alkotók, rendezők, művészek megfelelési kényszerének borzalmán. Még egyszer mondom: az az ember teszi mindezt, akinek egy telt házzal működő, különféle emberi és társadalmi konfliktusokat feszegető, sikeres színházat löktek oda eligazgatás céljából. És aki azóta a lekötelezettség kicsinyes hálájától vezérelve, úgy tűnik, elfelejtette, hogy egy rendező-színházigazgatónak mi a dolga. Vidnyánszky elfelejtette, hogy neki az a dolga, hogy rendezzen. És ettől kezdve naivitás azt várni tőle, hogy a kritikákat tartalmukban, és ne bután megelőlegezett elfogultságukban értelmezze. Arról nem is beszélve, hogy én például egy rendezőtől egyáltalán nem várom el, hogy megossza velem, és a széles nyilvánossággal mi a véleménye a kritikáról. Engem az érdekel, hogy újabb és újabb műveivel hogyan reagál, hogyan erősíti meg, vagy cáfolja azt a fránya kritikát. 

Mert persze önjelölt zseniként lehet bárkit rugdosni, megbélyegezni, kirekeszteni, lehet zsörtölődni, és sértődötten elvonulni. Lehet azt mondani, hogy ha rosszat ír a kritikus akkor nem értette meg a nyilvánvaló, egyetlen, igaz és értékes mondanivalót, ha jót ír, akkor meg ő a kevés hozzáértők egyike. A nézőket viszont soha semmilyen körülmények között nem lehet becsapni. A nézők nem a kritikusok miatt járnak, vagy nem járnak színházba. Mi, nézők, valamennyien azzal nyilvánítunk véleményt, hogy jegyet veszünk, vagy nem veszünk jegyet. Vidnyánszky Attila rendezéseire sem azért veszünk jegyet, mert a kritika szerint unalmas, pazar, lebilincselő, vagy éppen sablonos és érdektelen. Egyszerűen oda megyünk, ahol jó színházat kapunk. Mert minket nézőket - akik nem vagyunk a hozzá nem értő szakma része - kizárólag a művészi munka érdekel.

Bármennyire furcsa, mi pontosan tudjuk, hogy kinek mi a dolga ebben az egyenletben, és semmi mást nem várunk el, ami ezen túlmutat. Szerintünk a színházigazgató dolga, hogy színházat vezessen, a rendező dolga, hogy rendezzen, a színész dolga, hogy játsszon, a kritikusé pedig hogy kritikát írjon. Amikor valaki a másikkal kezd foglalkozni, és nem azt csinálja ami a dolga, az szerintünk sajnos gyakran a gyengeség és az alkalmatlanság jele.


kozonseg2-BIR.jpgA néző néz, lát és dönt. Alig páran lézengtek a Nemzeti Színház első közönségtalálkozóján.

Aki évtizedeket képes úgy leélni, hogy állandó haragban áll a szakmával, a világgal, annak az élete óhatatlanul egy folyamatos box meccs, ahol ki kell ütni az ellenfelet. A színház és a színházcsinálás viszont nem egy végtelenített ökölvívó meccs, ahol halálos ellenfelek/ellenségek (?) egymás ellen irányuló gyűlölete és megvetése a mozgatórugója mindennek. Nem kell megnyerni semmiféle menetet. Elég alázattal végezni a munkát. Ez az, amire egyre kevésbé tartom képesnek Önt, Vidnyánszky úr! Lekezelő és gyerekes kirohanásai egyre inkább elfeledtetik velem, hogy valaha ön egy tehetséges, alázatos színházcsináló ember volt.

fotó: www.borsonline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr585604872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kitikati 2013.10.31. 10:13:29

A Borsnak az a képe, amin közelről látható az arcuk... Szóval az mindent elárul

csak egy néző 2013.10.31. 10:26:02

No comment!!!
"17-en voltak a Nemzeti közönségtalálkozóján
Vidnyánszky és Eperjes beszéltek arról, hogy alakul az új közönség, sokan jönnek a színházba, többen, mint várták, a társulat pedig jó hangulatban dolgozik, nem veszekednek. A Bors szerint a megjelent pár ember kórusban méltatta az új vezetést."
Ez aztán a tuti "nemzeti" siker.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.31. 10:34:16

miért gondolja/gondolhatja, hogy neki kell meghatároznia, hogy ki/kik a szakma részei?

Laetus 2013.10.31. 10:43:34

Az a "box meccs" magyarul "bokszmeccs".
Tanulj meg magyarul, ha már így aggódsz a kultúráért.

fggeri 2013.10.31. 10:50:30

Legalább a címben ne lenne hiba. Boxmeccs, de inkább bokszmeccs. A focimeccset is külön írnád?

Jock Ewing 2013.10.31. 11:05:05

@Laetus:

Természetesen nem a kultúráért aggódik a tanult blogíró, hanem a kötelezően rúgjunk a jobboldaliakba minden héten, című aljaskodását láthatjuk.

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.10.31. 11:06:47

@fggeri: Ő jár színházBAN, ő már csak tudja :)

Boxolni itt egyedüli a balliberálisok akarnak, akik a jelek szerint simán korlátoznák a művészi szabadságot és függetlenséget, ha nekik nem tetsző alkotók kerülnek előtérbe.

csak egy néző 2013.10.31. 11:13:03

@Hivatásos megmagyarázó:
Ugye te is érzed, hogy ez a kommented nem kicsi öngól?
(István a király)

windex 2013.10.31. 11:13:36

@Jock Ewing: lárifári! vagy nem tudod értelmezni, mit olvasol, vagy mindegy, mit olvasol, mert a barikád, meg az oldalak... ez a te motivációd is. na, melyik? ;-)

windex 2013.10.31. 11:15:38

@Hivatásos megmagyarázó: barikádharcos, te! :-) szóval jobb, ha szólsz bele a kultúra dolgába - mondhatnám, ha előítéletes lennék, és úgy viselkednék, mint te. és ahogy "csak egy néző mondta" remek öngólt rúgtál, gratula :-)

vajdasagi 2013.10.31. 11:19:17

@Hivatásos megmagyarázó: Lehet itt bármit mondani, de a Vidnyánszki érje el azt, hogy tele van a színháza legalább annyira, mint az Alföldié volt, és akkor beszélhet. Addig inkább hallgasson és dolgozzon, mintsem hogy "mi" és "ők"-re osztaná az országot.

Nekem az Alföldi megfelelt, és a most hatalmon lévők egyik pozitív pontja a szememben pont az, hogy nem váltották le idő előtt, hanem kivárták a kinevezésée végét. Lehet, hogy ha lett volna 100 ilyen gesztusuk a három és fél év során (és nemcsak egynéhány), akkor sokkal előbbre lennénk, mint ország?

Zoxo 2013.10.31. 11:31:05

Benéztem ide: nemzetiszinhaz.jegy.hu/, egy hónapra előre 3 előadásnál volt kiírva, hogy "elfogyott"...

NA YA! 2013.10.31. 11:37:58

Szerintem nem volt rendesen megszervezve a tűzifa osztás, azért voltak olyan kevesen!

Jock Ewing 2013.10.31. 11:50:42

@windex:

Majd pont egy olyan valaki fog itt észt osztani, aki amit olvas feltétel nélkül beszopja...
Csak a tenmagad félék fejében van barikád, és persze kettős mérce, amit már olyan szinten hitvallásoddá tettél, hogy fel sem tűnik.

R.T. Flakfizer 2013.10.31. 12:00:46

a 17-ből hányan lehettek ismerősök, haverok, stb... :)
tizenheten?

Sziszifusz 2013.10.31. 12:46:13

Lehet, hogy ez néhány ember számára meglepő, de a minőségnek nem feltétlen az a jele, hogy a színház tele van...
Nagyon nem akarom megvédeni V.-t, tekintettel, h még nem láttam tőle semmit. Alfölditől viszont láttam pár rendezést. Egyik sem vágott oda. Jó mestermunkák voltak, látványosak, vonzották a közönséget. Bár az utóbbi egy év hisztériája a színház körül nem Alföldi alkotói érdeme szerintem.
Nekem sem mindenben szimpatikus ez az erősen ideologikus hozzáállás, Eperjestől ráz a hideg. Amikor V. benyújtotta a pályázatát, elolvastam (!). Látszik, hogy gondolkodó ember írta, céljai vannak, amelyeken lehet vitatkozni. Alföldiét is elolvastam, igazi fércmunka volt, box meccs szintű helyesírási hibákkal, csapongó tartalommal. Na. :)

martineden 2013.10.31. 13:00:29

@R.T. Flakfizer: Ismeros nem egeti magat,szerintem.

Mértékadó értelmiségi (törölt) 2013.10.31. 13:31:14

@windex: @csak egy néző: Ennyi látványosan ne hirdessétek már, hogy egy kukkot nem értetek az egészből...

Az Alföldi féle István a király sokaknál leverte a biztosítékét, és az első ELŐADÁS UTÁN ennek hangot is adtak. Vidnyánszky vagy akár Dörner esetében már akkor 120%-on pörgött a huhogókórus, amikor még pozícióban sem voltak a fent nevezett urak. Az ottani munkájukat nyilvánvalóan nem kritizálhatták a tüntetők, mert még át sem vették a színházat. Egyszerűen arról volt szó, hogy bizonyos (politikai) kérdésekben másképp gondolkoznak, amit az a maréknyi egybites "természetesen" képtelen volt elviselni, és rögtön illetők leváltásáért (jobban mondva másvalaki kinevezéséért) óbégattak...

@vajdasagi: "Addig inkább hallgasson és dolgozzon"
Jajaja, ezt már ismerjük. Ha túl kellemetlen a vélemény, akkor az illető miért nem végzi a dolgát, mit pofázik bele az okos emberek dolgába. Majd a 70 (önjelölt) (ál)értelmiségi eldönti...

"mintsem hogy "mi" és "ők"-re osztaná az országot"
Ha valóban olyan a gondolkozásod, hogy van a Te véleményed, és mindenki más, aki másképp gondolja, az megosztja az embereket, akkor tudok gratulálni...

"Lehet itt bármit mondani, de a Vidnyánszki érje el azt, hogy tele van a színháza legalább annyira, mint az Alföldié volt, és akkor beszélhet."
Várjunk csak! 2010 óta az megy, hogy az emberek buták. Az, hogy valakire nagy arányban szavaznak, az semmi?

"most hatalmon lévők egyik pozitív pontja a szememben pont az, hogy nem váltották le idő előtt, hanem kivárták a kinevezésée végét. Lehet, hogy ha lett volna 100 ilyen gesztusuk a három és fél év során (és nemcsak egynéhány), akkor sokkal előbbre lennénk, mint ország? "
Ebben viszont igazad van, és ezzel valószínűleg az emberek többsége egyet is ért. Nem hiába nem növekszik azoknak a politikai erőknek a népszerűsége, akik terveik szerint egy esetéeges választási győzelem után kivágnának mindenkit, aki az előző kormány alatt valamilyen tisztségben volt, és újakat nevezne ki.

Inkább nem is számolom az öngólokat :D

bioLarzen 2013.10.31. 13:38:37

Ponosan ezért tetszik a mai hatalomnak vidnyánszky: az egész fidesz az állandó harcról, az ellenkezésről, a másik legyűréséről szól. Orbán, Lázár, Kövér, Tarlós. Deutsch stb, stb... Mintha csak és kizárólag a konfrontálódás politikáját ismenék. Számukra a világ egy folytonos harc, ahol még a szeretetet is kivívni, nem kiérdemelni kell. Mi pedig, akik egyszerűen csak békében élni (vagy, hogy a cikkhez kapcsolódjak, a színházban szórakozni) szeretnénk, nem pedig harcolni, sajna le vagyunk szarva.

Szerintem Orbán messze kedvenc polikusa Putyin lehet...

bio

Lucky Larry Silverstein 2013.10.31. 13:39:51

Majd a kritikus civil szakértőket is ki kell eggyelni aztán jó lesz.

old_field 2013.10.31. 13:49:51

szokásos szánalmas libsi okoskodás...

felcsutisuttyo 2013.10.31. 13:57:09

BEÉGETT A NEMZET DISZNAJA...a népitáncos csürdöngölős ruhájában:)))

Szúnyog 2013.10.31. 14:13:49

Vidnyánszky mondatai pontosak és igazak, melyeket alátámaszt a poszt, sőt ennek az egész blognak a szellemisége.

mitmiért? 2013.10.31. 14:43:37

A nemzeti színház gondolata már eleve avítt és anakronisztikus. Itt kezdődik a baj. De ha elfogadjuk, h legyen a magyar létet és lelket bemutató színház, akkor oda Vidnyanszky való a maga örökös kisebbségi, üldözöttségi komplexusával (ezt ő mondta, h ez hajtja őt), mert ezek vagyunk mi magyarok. Más rendes színházban Vidnyaszky labdába sem rúgna, mondanivalója provinciális. De hát ez az az út, amit Felcsút zsenije kijelölt , mert ő is világ civilizált felétől való lemaradásban rekedt meg agyilag.

Szúnyog 2013.10.31. 15:11:44

@mitmiért?: Ja, amennyire avitt és anakronisztikus maga a nemzet. S akik ezt el is hiszik, azok szép lassan mennek a süllyesztőbe. A liberálisok, a marxisták, s többi takony, akik nagyon tud mindent támadni, de helyette soha semmi vonzót megfogalmazni nem tudott.

brumeszkosz 2013.10.31. 16:02:05

@Laetus:

Te köcsög a box az nem magyar szó és azt helyesen nem úgy kell írni ahogyan a te mosott agyad gondolja!!!

Szúnyog 2013.10.31. 16:05:18

@brumeszkosz: mosott agyad neked van. A boksz szót bizony ksz-el írjuk. Inkább maradj csöndben!

2013.10.31. 16:07:33

Istenem ! Mennyi okos és szép magyarkodó , melldöngető van itt.
Csak megjegyzem, Vidnyánszky mióta is magyar ?
Ő egy ukrán , aki a fidesz seggét nyalja, jó sok pénzért, ami mögött munka nincs, csak duma. Hol Kerényivel, hol pedig valamelyik másik bohóccal magyarázza a magyarságát--jó pénzért.

Szúnyog 2013.10.31. 16:12:38

@jános515: újabb sötét figura. Miért lenne ukrán te fasz? Mert elrabolt területen született. Neked is a kádárizmus butasága tölti ki a fejedet.

csak egy néző 2013.10.31. 16:18:11

@Szúnyog: @brumeszkosz:
Javaslom a meccsetekhez az ökölvívás szót.

Szúnyog 2013.10.31. 16:25:47

@csak egy néző: kösz. :) De ilyen figurákkal nem meccselek, csak felbosszantott a butasága.

ymel 2013.10.31. 16:34:38

T. Blogíró! Általában az ún. baloldali értelmiségiről mindható az a sztereotípia, hogy összességében műveltebb, humorosabb bagázs.

Egy óriási, színháztörténelmi hiányosságára hívnám fel a figyelmét, ami megkérdőjelezi egy Ön szerint fontos állítását:

Azt írja: "A színház és a színházcsinálás viszont nem egy végtelenített ökölvívó meccs, ahol halálos ellenfelek/ellenségek (?) egymás ellen irányuló gyűlölete és megvetése a mozgatórugója mindennek."

Hallott Ön az Hernani előszaváról? Színháztörtébeti mérföldkő, amelt a romantikus színjátszást hozta el. Bizony, ütötték-vágták egymást a nézők:

"Théophile Gautier, aki feltűnő piros mellényben ült a nézőtéren, így emlékezett vissza: „Jóval az előadás kezdete előtt ültünk be a Théâtre-Français nézőterére. Voltak közöttünk fiatal költők, fiatal festők, fiatal szobrászok – mindenki fiatal volt akkor! lelkes és hittel teli, készen arra, hogy győzzön vagy meghaljon a nagy irodalmi csatában…. Igen, hidegvérrel néztük a lárvaarcú, elmaradott gondolkodású urakat, a művészet, az ideálok, a szabadság és a költészet ellenségeit, akik az öregkori debilitástól remegő kézzel akarták elzárni a jövő kapuját. …Skalpokra vágytunk, de tudtuk, hogy csak parókákat szereztünk volna….”

Érdemes átfutni a Wikipédiát is.

2013.10.31. 17:20:29

@Szúnyog: Ja, tévedtem, nem ukrán, hanem dakota !

De ha kérhetlek a legközelebbi hozzátartozódat nevezd fasznak,amikor az ennivalót eléd rakja .

windex 2013.11.08. 12:52:22

@Hivatásos megmagyarázó: "Egyszerűen arról volt szó, hogy bizonyos (politikai) kérdésekben másképp gondolkoznak, amit az a maréknyi egybites "természetesen" képtelen volt elviselni, és rögtön illetők leváltásáért (jobban mondva másvalaki kinevezéséért) óbégattak..."

láthatóan nem érted :-) nem baj a másképp gondolkozás, sőt, szerintem az a jó. ahhoz képest is, ahogy mondjuk én gondolkozom. de jelen esetben sem ezt tartom bajnak, hanem az erőszakos arroganciát, az önkényt, az inkorrektséget és az eljárások mikéntjét.
süti beállítások módosítása