Jogdíjmutyi: a magyar kultúra szégyene

H_A Címkék: kultúra művészet törvénymódosítás zenészek szerzői jogdíj kultúrpolitika Fidesz Balog Zoltán NKA elóadóművészek2013.10.05. 19:46

Előreláthatólag ez sem fogja különösebben szájba rúgni a magyar társadalom ingerküszöbét, de azért ejtsünk róla néhány keresetlen szót: nagyon úgy fest, az állam le akarja nyúlni az alkotók és előadók (úgy mint zenészek, írók, filmesek, képzőművészek) jövedelmének egy negyedét. Azaz 25%-át. Márpedig ha az állam valamit eléggé nagyon akar, annak aligha lehet akadálya manapság. Kétharmados királyságok idején.

Arra való tekintettel, hogy az előadóművészet nem éppen a rezsicsökkentés kategóriájába tartozik, azaz a lakosság 99,2%-át nem érinti, és szem elől nem tévesztve példának okáért, hogy aki nem dohányzik, az leszarja, hogy miként osztotta fel csókosai között a dohánypiacot a Fidesz, nincsenek illúzióim afelől, hogy ez az újabb igazságtalan, méltánytalan rendelkezés-tervezet (nemsokára kétharmados jóváhagyást élvező bizonyosság) a magyar emberek megütközését érdemben maga után vonhatná.

Pedig azt hiszem, kevesen vannak olyanok, akik örülnének annak, ha az őket jogosan megillető jövedelem egy negyedével bárki is önkényesen rendelkezne. Márpedig eme potenciális helyzet analógiájának szellemében hétfőn, 2013. október 7-én szavaz az Országgyűlés arról az utolsó pillanatban beadott, óriási horderejű módosító javaslatról, ami az alkotók, előadók és kiadók magánmásolási kompenzációs jövedelmének 25%-át átterelné az Nemzeti Kulturális Alaphoz. Ez derül ki abból az országgyűlési képviselőknek címzett nyílt levélben is, amelyet már október 4-én délutánig több mint ezer művész aláírt. Vagyis ha ez a törvénymódosító javaslat átmegy, innentől kezdve a Balog Zoltán páter vezette NKA saját hatáskörben dönti el, mit kezd azzal az összeggel, amiről az alkotók, előadók mostanig – egy közel száz éves hagyomány alapján – maguk által meghatározott kulturális célokra mondtak le. 

Azok számára, akik hajlamosak elengedni a fülük mellett az ilyen híreket, vagy akiket borzasztóan frusztrál, hogy az általuk nem kedvelt Geszti Péter, Lovasi András vagy Zséda a jövedelmük sokszorosát keresi meg zenészként, előadóművészként, javaslom továbbvinni ezt a perverz logikát. Vagyis elmerengeni afölött, hogy mi jöhet ezután? Ha a művészek jogos jövedelmének (értsd: az, amiért keményen vagy kevésbé keményen, de megdolgoztak) X százaléka ilyen módon "eltulajdonítható", mi a garancia arra, hogy holnap nem következnek az autószerelők, a műkörmösök, az eladók, a pincérek vagy a középiskolai tanárok? Akiknek az állam mondja meg, mire kell fordítaniuk jövedelmük meghatározott hányadát.

Engem, aki nem vagyok egy Geszti Péter vagy Szikora Róbert (mit hőbőrögnek, hülyére keresik magukat már csak az X-faktor hátán is) egy Kiss Tibor, Balázs Fecó, Kulka János vagy Palya Bea, mélységesen felháborít ez a legújabb pofátlan, gátlástalan, mutyi szagú kormányzati erődemonstráció.

Miként a nyílt levélben is megfogalmazódik, a jogdíj a szerzők, előadók fizetése. És pont. Következésképpen, ahogy a levélben is megfogalmazódik, kizárólag ezeknek az embereknek a joga, hogy döntsenek saját pénzük sorsa felől. Ebből kifolyólag, ezennel én is csatlakozom azokhoz, akik visszautasítják ezt az arcátlan beavatkozást a művészek magánautonómiájába. Elfogadhatatlannak tartom, hogy ez a - kurva drága nemzeti konzultációiról elhíresült - kormány úgy eszközöl (ki tudja hányadszorra) rendszerszintű módosításokat a különféle jogszabályok révén, hogy mindeközben megfosztja a különböző társadalmi csoportokat alkotmányos véleményezési jogától. 

Ha nem lenne olyan elkeserítően cinikus ez az újabb kormányzati agyrém, mondhatnám, hogy coki, pártállamban minden a párté és a vezéré, örüljenek ezek a nyomorultak, hogy egyáltalán alkothatnak még e szép magyar hazában. Sőt, adjanak hálát, hogy csupáncsak 25%-ra terjed ki az állam keze, mert lehetne sokkal rosszabb is a helyzet. Csakhogy ez az egész sokkal súlyosabb rendszertünet. Egy velejéig romlott, fekélyes rendszeré.

Meggyőződésem, hogy összes többi, hasonló intézkedés mellett a magyar kultúra ilyetén pofánköpése, hülyének nézése nem bocsánatos bűn. Egy egész ország, és a sokat emlegetett, mindenre felhasználható nemzet szégyene. Szégyellem magam azok helyett, akik számára a kultúra- és értékteremtők fenti algoritmus szerinti megsarcolása/megalázása csupán egy jelentéktelen tétel az összes többi közül. Szégyellem magam azért, hogy tulajdonképpen, szép lassan ez a világ rendje mifelénk.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr105552773

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.07. 13:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 11:15:16

@Totof:
Nem nyeli be, csak mivel ez üres adathordozó különadó, ô osztja szét. Államadòsság csökkentésre kellene fordítani. Ugatás a sok ingyenélô.

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 11:18:40

@Totof:
Leszarom a fideszt kommcsik azok is, az mszp is. Nem a fidesz-nszp tengely szemellenzôseihez tartozom.
Van egy szaris tetves Fos rendszer, ami miatt többet fizetün minden adathordozóért, a kutyák meg ugatnak, pedig örülniük kellene az ingyen pénznek.

Lajosforras 2013.10.06. 11:22:44

@Totof: ég egyszer: ízlés dolga. inkább kárpátia vagy ákos, mint fásy zsüli és puskás peti.

Totof 2013.10.06. 11:23:40

@HomicideWatch: Akkor olvasd el a jogszabályt. Eszerint kulturális célra kell felhasználni. Jelen helyzetben mi a kulturális cél? Fidesz kegyencek. (vagy nem?) Erről tépem a szám, de te csak az üres adathordozókról beszélsz, ami nem fog megváltozni. Koncentrálj arra, hogy mi változik és merre. Jobb lesz tőle? Javul a kultúra helyzete tőle Magyarországon?
Nahátakkor.

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 11:24:52

homar.blog.hu/2010/07/07/zuzzuk_be_az_artisjust

Kis tájékoztató a mafia artisjusról. Egyébként a filmedek, fotósok, írók mennyit kapnak tôlük? Hisz ezeket is adayhordozón tárolják. Még ugatnak is, így legalább látjuk, hogy az a 25% mire lesz költve, kik kapják.

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 11:28:02

@Totof: okoska, akkor hol a tavalyi kimutatás, hogy pontosan mire költötték a különadót. Kúltura különadó, üres dathordozón, beszarok.

nu pagagyí 2013.10.06. 11:29:27

@HomicideWatch: A szektorális különadókat annak a szektornak a fejlesztésére kellene költeni, ahonnan elvonták. Ez az értelme. A mindenféle szir-szarra az általános adók szolgálnak. Ha szabadon elkölthető pénzt akar kiszipolyozni állambácsi a népből, akkor az általános adók kulcsát emelje meg (SZJA, társasági adó, Áfa). Amit leírtam az persze csak demokráciában érvényes, ahol el kell magyarázni miért így és miért pont ennyit von el az állam, mi az adó célja. Diktatúrában persze nem kell a kormánynak elszámolnia semmivel, elveszi ami tetszik neki és kész.

Totof 2013.10.06. 11:29:31

@Totof: Mielőtt ízléseken vitatkoznánk, szögezzük le : nekem a módszerrel van a bajom. Valami nem működik tökéletesen, ezért majd jól központosítjuk és annak adjuk, aki nyal.

Totof 2013.10.06. 11:30:57

@Lajosforras: Pardon, ez ide lett volna reakció.

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 11:34:48

Ha az mszp vagy a jobbik lesz hatalmon, akkor az mszp csicskák vagy jobbik fanok kapják majd a 25%-ot. Most nyilván a fideszesek, állítod, de nem tudhatod.

Totof 2013.10.06. 11:40:35

@HomicideWatch: És még te mondod, hogy nem mszp-fidesz tengelyen keresztül látod?

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 11:42:06

@nu pagagyí:
Aztán elszámolt-e az Artisjus ezzel a különadóval? Ellenôrzi-e ôket valaki? Tavaly pontosan kik és mennyit kaptak? És elôtte? Hol vannak a milliárdok?

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 11:46:07

Miért nem rakunk különadót a telefonokra, tv-re, Hi!Fi-re? Hisz a barmok axon hallgatják nézik, olvassák a digitális tartalmat, számítôgépekre.

Patkány külöadó ez is mint a többi. Mindjárt azzal jössz, hogy nem is a zemberek fizetikmeg. De kik kapják a milliárdokat?

ppppalika 2013.10.06. 11:48:44

Az a baj, hogy a hatalom nem átgondolt módon újraszabályoz egy hibákkal működő rendszert, hanem a hibák meghagyása mellett torzít rajta. És ugyanez történik sok más területen.
Bár - ha jobban meggondolom - az legalább olyan balul sül el, ahol totálisan újraszabályoz, lásd az oktatást.

gabest1 2013.10.06. 11:50:53

Valaki még pénzért dolgozik? Ilyen egy rendes kommunizmusban nem fordulhatna elő.

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 11:56:26

@nu pagagyí:
Az elôzô neked ment. Véditek a védhetetlen patkány különadót, amit vmi Artisjus nevûfos oszt szét totálisan átláthatalanul, állítólag nagy részét külföldre utalják, persze nem mondják meg kinek.

Legyen különadó az áramon elemeke,n hisz biztos zenét hallgat vele a baron, majd adjuk oda a pénzt az Artisjusnak, hisz azok biztos megfelelôen osszák szét.

Miért nincs különaadó a papíron, odaadhatnánk az íroknak, hisz biztos lemàsoljak a könyveikat fenymasoloval.

Totof 2013.10.06. 11:58:23

@HomicideWatch: Megtaláltad a probléma lényegét, gratulálok, örül a fidesz az éleslátásodnak.

KopaszMercis 2013.10.06. 12:00:42

@nu pagagyí: @Jhonnyq: @Mrs.Columbo:
Jó hát elnézést kérek, hogy amíg ti otthon kazettáról a dzsovi dzsovi dzsaszperre veritek a fasztokat én mondjuk egy belga fesztiválon sörözök a dévgróllal és jónpóldzsónzzal...

Majd egyszer megtanultok angolul és rájöttök, hogy van annál jobb dalszöveg, hogy sztereotipikussztereo meg a faszom tudja milyen szörnyűségekre gerjedtek a vasfüggönyön innen. Mindenesetre nyilván teljesen jelentéktelen és értekelhetetlen kalap fos... majd amikor Síposeflófaszt beiktatják a rakenrol hólofémbe, akkor fussatok neki ennek mégegyszer.

Kezdő prosztó barmok...

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 12:01:00

@ppppalika:
Igen baj, az egész fost meg kellene szüntetni, de itt a különadó és annak teljesen átláthatatlan felhasználása mellett kardoskodnak, mert éppen most jól jön a fidesz szidásához.
Eddig is fos volt ez a különadó, ezután is az lesz. Lehet, hogy ezután tudni fogom, hogy a 25%-a kinek megy. Eddig ezt sem tudtam.

Totof 2013.10.06. 12:02:47

@HomicideWatch: Tudni fogod, mi? Mert a fidesz olyan átláthatóan kormányoz.

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 12:05:54

@Totof:
Látom csak a fideszezés megy. Mennyit fizetnek érte?
Szóval miért is véded ezt az átláthatatlan Fos különadó rendszert? Vagy csak fideszezni jöttél? Sxánalmas vagy.

Tiborpapa 2013.10.06. 12:06:41

Az alkotó szellem nyerje el méltó büntetését! Miben különböznek ők tőlünk? Nehogymááá élősködjenek rajtunk igaz magyarokon, akik önként hozunk áldozatot a haza érdekében.
Tudósok, művészek lehet kivándorolni az orvosok után. Nincs rátok szükség. Éljen a kommunizmus!
Nnna, ki van még?

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 12:08:50

@Totof:
Nem tudod abbahagyni mi, te baron. Fudesszel fekszel és kelsz. Ki kapta tavaly a több mint 10 mrd forintot, amit beszedett az Artisjus? Ki?

Kámasuka 2013.10.06. 12:09:16

A nem müvészek jövedelmének 50%-át vonja el az állam!

A müvészek 25%-ához viszont semmi köze, el a kezekkel!

Totof 2013.10.06. 12:10:53

@HomicideWatch: Hol írtam, te fasz, hogy az Artisjus jól csinálja? Te véded a fidesz változtatását úgy, hogy érdemben egy szót nem szóltál hozzá. Bármit írok, csak a különadóval jössz, egy értelmes érvet nem hoztál fel a változtatás mellett.

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 12:12:54

@Tiborpapa:

Nem errôl van szó, de ha már van egy ilyen Foster különadó, akkor lássuk mire költik, ki kapja? Külföldre utalják 60-70%-át? Kinek? Pontosan hová?
Ez a fos neked a kultura támogatása? Mûvészek is kaptak belôle? Festôk szobràszok? Mennyit? Ki?

Kámasuka 2013.10.06. 12:14:38

@Totof: Megint szerez pár szavazatot a Fidesz ezzel az újítással. Az artisjusos zsidók meg háborognak, de ki nem szarja le?

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 12:18:20

@Totof:
De hoztam, te nem hoztâl ellene.

1. Artisjus tetvek külföldre utalják a pénz nagy részét. Támogatjuk amagyar kulturát mi?

2. Artisjus tetvek teljesen átláthatalanul mûködnek. Kinek italtak tavaly és mennyit?

Van esély rá, hogy ezentúl legalább a 25%- áról tudni fogjik, hogy a külōadó bevételeit ki kapja, jövôre már úgyis az mszp ossza szét ugye. Majd ôk ihazságosan teszik, átláthatóan.

Totof 2013.10.06. 12:20:11

@BenFranklin: Na, mégegy.
Akkor leírom a sok fideszfan reakcióját.
A) Mi a baj a jelenlegi rendszerrel?
Fideszfan válasz: Szar az Artisjus.
Adekvát a válasz? Többé-kevésbé.
B) (Jelenlegi probléma) Jó a változtatás?
Fideszfan válasz: szar az Artisjus
Adekvát a válasz? Hát nem, a kérdés nem az volt, hogy szar-e az Artisjus, hanem, hogy jó-e a változtatás.

Totof 2013.10.06. 12:22:22

@HomicideWatch: Mindkét pontodban benne van az Artisjus, te hülye.
Nincs esély az átláthatóságra, mert a fidesz ugyanolyan átláthatatlanul kormányoz és oszt pénzt, mint az Artisjus.

HomicideWatch (törölt) 2013.10.06. 12:29:13

@Totof:
Artisjus-os vagy mi? Hirtelen nem zavar az átláthatatlanság, csak ha a fidesz ossza szét.
jövôre a talpig becsületes mszp fogja osztani, az jó nem?

neutreality 2013.10.06. 12:31:23

Fel tud sorolni barki 10 aktiv kortars muveszt? (Nem olyat, aki a muveszet imitalasabol el.)
Talan Szorenyi, Brody, esetleg Kulka, es biztosan van meg egy par, de sztem 10 nem lesz meg.. (Csontvary, Marko, Lugossy, Kabos, Ady, Jozsef Attila, Petofi, Moricz, Marai, Mikszath stb. stb. - az ezeket legallab megkozelito szintre gondolok, tehat nem Pataky Attila vagy Olah Ibolya..)

Totof 2013.10.06. 12:31:44

@HomicideWatch: Szaralak vagy, nem is olvasod el, mit írtam.

akadekoskodo66 2013.10.06. 12:33:38

@Mrs.Columbo: Nem, pont azért írtam idézőjelben a "művészt".

@nu pagagyí: Nem, a probléma az, hogy miután a piac átalakult, még mindig a 100 évvel ezelőtti rendszerhez próbálnak ragaszkodni. Tudomásul kell venni, hogy a megváltozott világban már nem a koncert adja el a lemezt, hanem (az akár ingyenes) lemez adja el a koncertet, és már abból kellene megélni. Persze az egész filmes és zenész világ ezt nem akarja tudomásul venni, az USA-ban sem, de ez ugyanaz, mint amikor a ludditák megpróbálták tönkretenni a szövőgépeket.

Tiborpapa 2013.10.06. 12:34:26

@HomicideWatch: A tájékozatlanság mellett veled együtt elég sokan mondanak habzó szájjal ítéletet alkotók felett. A szerzői jog és a vele járó jogdíj elég bonyolult szabályokhoz kötődik. Manapság már szinte mindenhez (zene, képek, rajzok, írói művek) ingyen hozzá lehet jutni az internet segítségével, amiből a szerző szinte semmit nem profitál. A kiadók alig fizetnek a szerzőknek, mert nekik is alig van hasznuk. Persze, vannak kivételek, akiket nem fog megrendíteni a 25% sem, de a többségnek nagyon fog fájni.
Nem igazán látom, hogy a jelenlegi kormány az adófizetők pénzét megfelelően használja. Csak azt látom, hogy ők zsírosodnak, meg az érdekeltségi körük.
Kétségem sincs afelől, hogy ebből a 25%-ból is a csókosokat hízlalnák.
Ez az ország egyre süllyed (mentálisan mindenképp) és ha így halad, el fog tűnni, mint Atlantisz. (Talán igazuk van azoknak, akik szerint onnan származunk?!)

egysmás 2013.10.06. 12:37:28

Nekem is küldött a fenti szervezet ilyen levelet, de nem írtam alá.
Azért nem, mert az articsókák csókos lehúzós kurvaanyja elmegy a picsába egytől egyig!
Az, hogy most a fidesz nyúlja le a lóvét és épít belőle játékvasutat Orbánnak, meg a feketegeci györgynek villát vesz belőle, az is felháborító, de az articsókák léte és működése az igazán nevetséges.
A jókurva anyjukat, hogy fenyegetőzni tudnak, meg faszomkodni, mert megzenésítenek pár művet, meg kiadódik néhány könyv!
Sóval behinteni, felszántani a hivatalt!
Orbánékat meg abba a földbe temetni, hogy ne nőjön virág a sírjukon!
Ha meg mégis, locsolni brigeciollal!

Remélem a rákgyógyszerekre kell ez a pénz!

egysmás 2013.10.06. 12:42:27

@Totof: Nincs jó válasz arra a kérdésre, hogy jó-e a változás.
Elvileg egyébként jó, mert az Artisjust-tól pénzt nem kap fehérember, ha meg úgysem kap, még annak is több értelme van, ha kisvasútat építenek belőle.

komplikato 2013.10.06. 12:43:54

Zavart érzek az erőben. Az Artisjus eddig egy marha nagy MAFFIA volt. Most az állam próbálja megsarcolni a MAFFIÁT. Egy olyan országban, ahol a lakosság annyira jogkövető, hogy legalább 90%-ban "import", Artisjus adót NEM tartalmazó termékeket vesz meg inkább.

A művészek legnagyobb része eddig sem kapott semmit sem Artisjus-tól, ellenben AZ vett el tőlök pénzt. Szerintem ők most jót röhögnek az egészen ...

Ha van elszabott rendszer, amit meg kéne szüntetni és sóval beszántani a helyét, az az Artisjus jelen formája. De nem. Nem érdemi állami beavatkozás érkezik, hanem megsarcolják őket? Ez egy vicc.

egysmás 2013.10.06. 12:44:19

@Totof: A kérdés az, hogy jó-e, ha pénzt szednek a fénymásolód után, meg az SD kártyádért, hogy ebből építsenek kisvasutat, vagy pénzeljék Pressert, Gesztit, na meg legfőképpen saját magukat.

Függetlenbaloldali (törölt) 2013.10.06. 12:47:48

A "művészek" miért az államtól várják a mannát? Ha nekünk a piacgazdaságot ajánlgatják, akkor ők miért lógnak az állam csöcsén, és miért nem ők maguk tesznek a sorsukért?

Ennyi erővel járjon a gazdálkodóknak is pénz a közösből, mert sok a terménylopás, kapjanak a boltok is, mert a volti lopások száma is magas, de az energiaszolgáltatók is, mert az áramot is lopják. Stb stb...

Tiborpapa 2013.10.06. 12:48:47

Úgy látom, sokan csak az Artisjust akarják keresztre feszíteni, de ha jól olvastam a közleményben, nem erről van szó. A kormánynak mindenki pénzére fáj a foga. Minden alkotóéra.
Még valami: A szerzői díjak eddig sem voltak adómentesek.

Totof 2013.10.06. 12:50:24

@egysmás: Az, hogy pénzt szednek, még akár jó is lehetne. Inkább az a baj, ahogy elosztják. Na ezen viszont nem javít a rendszer.
Ha annyira változtatni akarnának, akkor a teljes jogdíj rendszert alakítanák át, nem a beszedett pénzt tilitoliznák.

Sir Galahad 2013.10.06. 12:51:37

Foglaljuk össze, hogy érthető legyen.

1. A művészek jogdíjából eddig is levontak központilag 25 százalékot, ez után is le fognak. Pontosan ugyanannyit. Lehet vitatkozni azon, hogy ez így jó-e, de mint látható, nem új találmány, s eddig nem tiltakozott ellene senki. Nincs tehát szó arról, amit a szerző és néhány hozzászóló sugall, nevezetesen, hogy valamiféle új sarcot vetnének ki rájuk.

2. A befolyt 25 százalékok elosztása változik meg. Ezen megint lehet vitatkozni, de szerintem legalább annyi embernek nem tetszett a korábbi mód, amennyinek most nem tetszik az új.

3. Tehát a szerző által fölvázolt probléma vihar egy kanál vízben, bolhából növesztett elefánt. Gratulálok!

egysmás 2013.10.06. 12:55:05

@Függetlenbaloldali: A gazdálkodóknak JÁR a közösből.

Általában több, mint az árbevételük...

Az állam egyik feladata a kultúra támogatása, ez adja ugyanis a nemzeti identitást.

Az artisjust viszont nem ez a vonal, hanem az, hogy születnek művek, amiket lead a tévé, rádió, ami ezután fizet, majd ezt a lóvét osztják vissza a művészeknek.
Arra való, hogy ne egyesével kelljen minden rádiónak, tévének leszerződnie Ákossal, Attisal, Gesztivel, hogy most másfél percben a te számodat nyomjuk 10,5 forintért.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2013.10.06. 12:57:10

@==T==: A biznisz marad, te hülye libsi, ugyanúgy fizecc az üres lemezek és pendrájvok útán.

♔bаtyu♔ 2013.10.06. 13:00:52

@Tiborpapa: Miért mit gondoltál, a Gyurcsányék által felvett hiteleket ki fogja visszafizetni? Rogán?

Te és a Bródy. És igen, ha a Bródy egy kicsivel több pénzt keres mint te, akkor ő valamivel többet.

Ilyen ez a popszakma, lehet menni Ferihez reklamálni.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2013.10.06. 13:02:00

@HomicideWatch: Jővőre, ha az emeszpá lesz hatalmon, minden pendrájv 25 százalékán egy aldirektoriban emeszpé propaganda anyagokat, meg az intencionálé wav fájlyát kell tárolni. Hülye libbancs!

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2013.10.06. 13:03:20

@♔bаtyu♔: Pont Rogán jó példa te fasz, mert az V. kerület a legeladosódotabb. Hülye ballibbant!

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2013.10.06. 13:04:01

@Sir Galahad: Akkó se ugass a nagyok dolgába, te mesehős!

Totof 2013.10.06. 13:04:27

@Κara kán: Megvolt a vasárnap déli eligazítás?
Tényleg, ti ilyenkor csak szóban kapjátok meg az utasítást, vagy CD-n is odaadják nektek?

Sir Galahad 2013.10.06. 13:05:22

@Κara kán: Me te példájul nagy vagy? Hüje mongol :P

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2013.10.06. 13:06:12

@Totof: Le vagy maradva. Streameren lehet hallgatni online. Nincs idő levelezni, azonnal kell raegálni.

tükörfúró 2013.10.06. 13:06:41

Hááát..azért kissé ingatag alapon áll az egész érvelés ott, ahol azt a "fizut" nem a tulaj nyomja az -autó- szerelő markába, ahnem az állam szedi be különböző karhatalmi kényszerítő eszközökkel élve, gyak. adó módjára, pl az üres adathordozókon...

Egyébiránt a síránkozás másik része is lapbilis, jujj a csúnya állam elveszi a jövedelem egy részét. Mindenkitől leveszi, ha csak felmegy az áfa, ha megváltoznak a kisválalkozás adózásának szabáklyai, hopp, máris "pénzt vettek el", autószerelőtől a műkörmösig mindenkitől.

Ami emögött van, az a koncepció pont olyan, mint eddig minden amit a kormány csinált, megnézték hol van még szabad lé, fillérenként áramló sokmilliárd, majd lecsaptak rá. Legyan az magánnyugdij, szerencsejáték, dohánytermék, elvették és ujraosztották.

A művészet esetében még egy legyet ütnek egy csapásra, a művészi önkifejezés ősidők óta a politzálás egyik eszköze is, széles tömegeket ér el, mozgósító és világnézeti hatásai vannak, igy az ellenőrzés alá vonása minden diktatúrához közelítő, a társadalmi mozgásteret csökkentő politikai formációnak elemi érdeke.

Idehaza az előadóművészet egyébként ugyanugy szedált irányiható és kilóra megvehető, mint bármi más, a jogdijak lefölözése az azonnali bevétel bármiből bárhonnan kifacsarásán tul inkább, egy megelőző lépés, lesz az ország lassú, totlális, fekete afrikai szintre lerohadásának olyan pontja, a reménynek hirtelen elveszése és sokféle baj kiderülése, amikor minden parázs izzás akár totális lázadást indukálhat.

Tehát a Szeretett Vezető és csapata igyekszik még idejekorán bekészíteni a poroltót ezekre a gyújtópontokra.

Totof 2013.10.06. 13:07:19

@Κara kán: Bámulatos, hol tart ma a tudomány.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2013.10.06. 13:07:36

@Sir Galahad: Bazd meg te annyira hülye vagy, ha te szerezted volna be a hadi anyagot Batu kánnak, elmarad a tatárjárás.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2013.10.06. 13:09:51

@Totof: Ha online streameren közvetítném pénzért ahogy elbánokn veletek libsikkel, meggazdagodnék.

♔bаtyu♔ 2013.10.06. 13:10:16

@Κara kán: Egyrészt jobbos vagyok, másrészt te viszont kibaszott ostoba, mert egyetlen mondatot nem tudsz értelmezni. Nem Rogán a lényeg, bármely ismertebb fifeszes politikusnevet is írhattam volna, a lényeg azon van, hogy az MSZP által felvett gigahitelek a fideszes kormánynak okoznak többletkiadást.
Azért írtam Rogánt, mert azt a legostobább is ismeri, de ezek szerint ez sem segített.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2013.10.06. 13:12:05

@♔bаtyu♔: És a rogán által felvett hiteleket ki fizeti vissza kis hazudós libsi?

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2013.10.06. 13:13:11

@Sir Galahad: Mi van? még egy riposztra sem futtya?

Tiborpapa 2013.10.06. 13:13:19

@♔bаtyu♔: Ne keverd!

De jó! Akkor javaslom, hogy adóztassák meg az adományozást is. Az adományok 90%-át úgyis az adomány kezelői nyúlják le. A legtöbb ember úgyse ad semmit, tehát őket nem érinti a dolog. A gazdagok, akik bizonyára csak ezzel akarják csökkenteni az adóalapjukat, hadd fizessenek. Van nekik miből.
Ezzel nagy valószínűséggel megpezsdítenék az adományozási kedvet, csakúgy, mint ezzel az izével az alkotókedvet. Büntetni, büntetni, büntetni!
Hej, de jó is magyarnak lenni!

egysmás 2013.10.06. 13:13:21

@♔bаtyu♔: Ha a gigahitelek olyan megterhelőek, a faszés stadiont építenek, ahelyett, hogy visszafizetnék őket?

Ha nekem lenne hitelem, és nem tudnám rendesen fizetni, akkor nem viszkire költeném azt a pénzt, ami a kezembe került...

tükörfúró 2013.10.06. 13:14:14

@♔bаtyu♔: A gyurcsány, orbán, megyó, bajnai stb által felvett hiteleket. Egyébként ja.

A másik tévpont a "visszafizetni", ilyemsi nem történt, nem történik és nem fog történni.

Semmit soha nem fizettünk vissza, az államadósság jelen pillanatban is növekszik, mint a rednszerváltás óta gyakorlatilag folyamatosa, bizonyos számmisztika trükkök által történt torzitás néhány %os hatásaitpl eltekintve.

Ami történt: Maximum egyik hitelt kiváltottuk egy másikkal, illetve a napi működésre szükséges ujabb mégnagyobb hitelek felvételének mértékét(!) tehát a hiány mértékét csökkentettük, átmenetileg, a multban felhalmozott vagyon és a mindekori versenyképesség kárára.
Adósságcsökkenésről, visszafizetésről szó sincs, sőt.

monddazigazatmar 2013.10.06. 13:25:50

Azért az annyira érdekes, hogy ha a kormány bármihez hozzá akar nyúlni, akkor rögtön előugrik néhány szószóló, aki elmagyarázza, hogy az miért volt jól eddig, és miért lesz rossz. Eddig ebben az országban nagyon fasza volt minden, mi? Ugyanezek az emberek nem hőbörögtek 3-5-10 évvel ezelőtt a rettenetes állapotok miatt?

Mrs.Columbo 2013.10.06. 13:28:23

@KopaszMercis: jól van, elnézem neked, hogy tényleg egy tapló vagy. Azt már kevésbé, hogy ahelyett, hogy művelődnél, informálódnál a világ dolgairól, a belga fesztiválon sörözöl.
(Mondjuk az is elárul valamit öregem, hogy az angolodra vagy büszke, amit én egyébként alapnak tekintek..:D )

Mrs.Columbo 2013.10.06. 13:30:31

@akadekoskodo66: oké, de vannak az idézőjeles művészek meg vannak a nem idézőjeles művészek. Ki dönti el egyébként szerinted, hogy ki az idézőjeles? És vajon fognak különbséget tenni idézőjeles és nem idézőjelesek között, amikor beszedik a zsét?

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2013.10.06. 13:32:27

@♔bаtyu♔: Te barom! Imf hitel visszafizetve? Akkor miért nőt 2 ezer milliárddal az államadósság? És hova lett a 3 ezer milliárd manyup? ha összeadjuk, akkor a fidesz többet ver el mint a maszop éves szintem. csak kreatív könyvelés semmi több.

Netuddki. 2013.10.06. 13:35:46

@♔bаtyu♔: "hogy az MSZP által felvett gigahitelek a fideszes kormánynak okoznak többletkiadást. "

Amnéziás vagy fidesztroll? A gigahiteleket pont a fideszes önkormányzatok vették fel.
Nem a maszopot akarom védeni, de sajnos bassza a csőrömet amikor ekkora baromságokat írkáltok. No meg az is, hogy minden balfaszságotokat a maszopra akarjátok kenni. Ők is szétlopták az országot, de ti még sajna rajtuk is túltesztek. Mert a gigahiteleket amiket az 5. szökőkútra vettetek fel a nagy részét el is loptátok. Abból finanszíroztátok az akkor ellenzéki fideszt. Most meg ott áll a megzöldült víz a drága szökőkutatokban, B.átok+...

Red shield representatíve 2013.10.06. 13:58:09

@♔bаtyu♔: Látom, ahogy aláfűtöttek a hazugságaidnak, szedted a batyudat és tovább álltál.

2013.10.06. 14:17:41

Jó olvasni itt a posztokat. Most már látszik, hogy a poszt írok is világosan érzik, hogy a magyar emberek nem hisznek az ellenzék szekerét tologató média csicskáknak.

Bizony így van, magatoknak írtok, hazudtok, senki nem vesz komolyan benneteket!

Mr. Waszabi 2013.10.06. 14:24:59

Hm. Ezek még mindig meg tudnak lepni. Azt gondoltam, a patikusokat fogják megsarcolni soron következőleg, erre lehetett következtetni a patika törvényből. Értem ezalatt, hogy a közepes és nagyobb cégeket, láncokat feloszlatják sok kisvállalkozásra, akik így nehezebben tudnak összefogni érdekeik képviseletére a későbbi állami sarc ellen.
Vajon az ügyvédek mikor kerülnek sorra? Az is egy zsíros falat.

JohnHenry 2013.10.06. 14:25:03

őőő... ez valami alsótagozatos iskola online találkozója...? hihetetlen a kommentek színvonala.....

Mária 2013.10.06. 14:33:56

1. állítás: " az állam le akarja nyúlni az alkotók és előadók (úgy mint zenészek, írók, filmesek, képzőművészek) jövedelmének egy negyedét"

2. állítás: "az alkotók, előadók és kiadók magánmásolási kompenzációs jövedelmének 25%-át átterelné az Nemzeti Kulturális Alaphoz"

Most akkor a szerői jogi díjak negyedét, vagy a teljes bevétel negyedét, vagy mit akar lenyúlni az állam?

monddazigazatmar 2013.10.06. 14:48:48

@kovi1970: Azért még kérdeznék egyet.
A kormány átvállalta az önkormányzatok hiteleinek egy részét, nem? A kormány megvette a mol 20%át. Akkor miért mondod, hogy nem csökkent az államadósság, és hogy hova tűnt a sok milliárd?
A szocik eladtak amit lehetett, és ugy nőtt az államadósság.

Lajosforras 2013.10.06. 14:49:34

@Totof: nekem a fidesztől is égnek áll a hátamon a szőr, de a legjobban attól, hogy mindenféle nyomorult él és virul csak azért,mert már előre lehúznak, hogy aztán egy artisjus szétosztogassa ilyen sp-nek meg fluor tomiknak. és nem kevés pénzről van szó már akkor sem,ha csak az üreshordozókat vesszük. pedig az csak egy szelete a végösszegnek.

Rob67 2013.10.06. 15:07:31

Lenin utan szabadon... Azert rendes viktor. Csak 25%ot von el.
Akar le is lovethetne oket...
Gondolom Pataky Fenyevo Ufonauta Attila mostanaban nem kapott eleg penzt.
Persze az is lehet hogy a legnagyobb jogdij tulajdonosok kapnak buntit mert rosszalkodtak mostanaban...
Szorenyi es Brody... Csunya fiuk.

Az utolso kapcsolja le a villanyt. Ha lesz meg...

monddazigazatmar 2013.10.06. 15:23:32

@Rob67: pataky ezután se fog kapni, mert nem szerző

lujo22 2013.10.06. 15:53:11

mielőtt ostobaságot mondanék, kérdezem, ez a 25% azután lenne levonva, amiből már levonták az összes, nyugdíj, tb, stb. járulékot?

Nemzeti Dohányos 2013.10.06. 15:53:37

Ez a kacifántos megfogalmazás az Artisjusos pénzek negyedéről szól? Mert akkor az kurvára nem jogszerűen megkeresett jövedelem, hanem olyan pénz, amit kvázi ellopnak tőlem, ha merevlemezt, cd-t, pendriveot veszek. Szóval én inkább keveslem, hogy az állam csak a 25%-ot nyúlja vissza.

Ráadásul az elosztás is igazságtalan, őskövület zenészek kapják a lóvé nagyját, miközben a letöltött zenékben minimális a részesedésük.

meggyes alfonz 2013.10.06. 15:54:33

Ez a nem megszorítás kormánya.
Sírtok itt 25%-on. Másoknak a bevétel 20%-át kell leadniuk és még csak jogszabály sincs rá! Ez a védelmi pénz. Örüljetek, hogy nem az egészet vették el.

Kámasuka 2013.10.06. 16:04:29

@meggyes alfonz: A szocik alatt minden 200 felett kereső gazdag leadott 55%-ot.

Nem is siratja őket senki.

nu pagagyí 2013.10.06. 16:09:33

@HomicideWatch: Az Artisjus egy egyesület, a tagjainak számol el, akik maguk a művészek.

nu pagagyí 2013.10.06. 16:12:18

@KopaszMercis: Nem hiszem, hogy a magyar kultúrát Londonban csinálják.

nu pagagyí 2013.10.06. 16:20:03

@lujo22: Az adót az Artisjus által kifizetett jogdíjból vonják, az Artisjus bevételét pedig törvény biztosítja. Az Artisjus ugyanúgy mint más egyesület, köztestület (focicsapat, vagy a Fekete-féle Művészeti Akadémia például), elszámol a bevételével. Elsősorban viszont a tagjainak felel és ez bassza a kormány csőrét. Nem annak jut a pénz, aki legjobban dicsőíti a legfényesebb segget.

Husz_János_Puszita 2013.10.06. 16:22:27

Te Autognomia, nem jöttél még rá, hogy minden guruló forintot besöpörnek? Egy fillért nem hagynak a sifonérban, sok éhes hűbéres szájat kell betömni.

Mindenki sorra kerül. Még tudják palástolni, de kong a kassza.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.10.06. 16:29:01

Szegény Puskás Öcsi bácsi hogy szégyelné magát a felcsúti "feltámadás" láttán.
Sorra veszi a meccseit a Felcsút!

Jövőre választások lesznek és hogy nézne az ki, hogy az Orbán stadionjának nincs NB 1-es csapata. Nosza igazoltak gyorsan játékosokat.
Nem ment a szekér, tutti kieső helyen a csapat, hát veszünk, intézünk meccseket.

A Fradi elnöke a fideszes, listázós Kubatov. Mit tesz Isten a tutti esélyes Fradi simán kikap 3:1 re. Sima ügy.
Most hétvégén Pécsett pár fideszes vezető bejelenti a meccs előtt, hogy 1 milliárdot adnak stadion felújításra. Hogy hogynem 2:1-re kikap a hazai csapat.
A felcsúti Puskás szépen veszi a meccseit a fidesz révén.

Gondoljuk a fideszes MLSZ csak vizsgálódik ez ügyben is.
Ilyen orbáni, sunyi, simlis, álszent csaló "nemzeti" világ az övék.
A Fradi meg a Pécs is szégyelje magát!

Emberek, ti meg gondolkodjatok el...!

Jhonnyq 2013.10.06. 16:44:21

@KopaszMercis: Figyelj te címeres paraszt.
Attól,hogy dobbantani kellett korábban számodra és rád ragadt az angol még ne gondold azt,hogy baromi nagy menő vagy.
2 évet éltem Amerikában,1 évet Izraelben,1 évet Kínában te nagyon fasz.
25 éve zongorázok.Mi a lófaszt tudsz te?
A zenéről ne tarts nekem előadást se az angolról se a vasfüggönyről te tuc-tuc barom.

ftk 2013.10.06. 16:56:14

Szerintem válaszunk már el egymástól pár dolgot.

1. Üres adathordozós jogdíj: természetesen meg lehet szüntetni, abban a pillanatban lesz is értelme, amint soha többé senki nem másol le CDT-, DVD-t, és kizárólag legálisan szerez be zenét, filmet, játékot, könyvet, mindent.
2. Ennek híján lehet persze üldözni a felhasználót is, de egyrészt az jóval többe kerül, mint a kieső bevétel, másrészt akkor mi lesz a kulturális és szellemi javakhoz való szabad hozzáférés ideájával?
3. A zeneszámok, filmek stb. lejátszása, előadása utáni jogdíj egészen más tészta, ott egyértelműen a szerző/kiadó szellemi tulajdonának kereskedelmi célú felhasználásáról van szó (elvileg).
4. A szerzői jogdíjak 25%-áról van itt szó, ha jól értem, ezt kell leadni az NKA-nak, azaz a fenti 1. és 3-ból befolyó bevétel összességének negyedét. Eddig az Artisjus elosztotta úgy, ahogy, most majd a 75%-át osztja el úgy, ahogy, a többit az NKA nagyjából arra, amire akarja. Az Artisjus a szerzői jogok érvényesítésére létrejött szervezet. Az NKA nem az. Az egy másik történet, hogy az Artisjus roszul végzi-e a dolgát.
5. A szerzői jogdíj adóköteles, mint az előadói díjazás is. A szerző/előadó ezekből él. Az Artisjus által elosztott szerzői jogdíjakból való elvonás az NKA javára az Artisjus megfelelő működése esetén egyenletes elvonás minden jogdíjból, azaz minden olyan művésztől, aki a művei eladása, bemutatása stb. után jogdíjra jogosult. Ha az Artisjus nem jól működik, akkor is elvonás, ám akkor egyenetlen. A különbség ott van, hogy az első esetben mindenkit, a másodikban csak a kevésbé jó kapcsolatokkal rendelkezőket (a többséget) érinti hátrányosan.

mel gibson 2013.10.07. 05:13:25

"Egy velejéig romlott, fekélyes rendszeré"
: DDD
megint orrfacsaró mszp szagot érzek
nyomorultak.

Joooe 2013.10.07. 06:27:20

"Pedig azt hiszem, kevesen vannak olyanok, akik örülnének annak, ha az őket jogosan megillető jövedelem egy negyedével bárki is önkényesen rendelkezne."
Ez így hülyeségnek hangzik, mindenki örülne neki, ha csak 25%-ot vonnának el tőle és nem 50-nél többet...
Nem is értem, a jogdíjakból tényleg csak ennyi lesz levonva és eddig semmi nem volt?

belekotty 2013.10.07. 07:22:13

@Rob67: Villany? Hol lesz már akkor a villany? :-))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.07. 10:49:28

Ez kabaré! Mutyisarcot raknak a mutyisarcra? Kééész ez az ország :DDD

KopaszMercis 2013.10.07. 15:28:09

@Jhonnyq:
Nem dobbantottam én sehova, és attól mert vedégeskedtél külföldön, még ha kinyitod a szádat az ukrán meleprostituált gusztustalan akcentusoddal meg sem bírod értetni magad.. hagyjuk ezt. A zongora meg nagyon dícséretes, és kurvára kurrens hangszer, találtam is rólad egy videót a jútúbon, de bunkó balkán cigány :)

Barnaky Miklós 2013.10.07. 15:38:06

@ftk: ez csak a privát véleményem, de szerintem az említett, üres adathordozókra kivetett díjat már rég el kellett volna törölni: egy olyan rendszer, ami groteszk módon a bűnösség vélelmére épül, szerintem tarthatatlan. Indítottam egy petíciót is ezügyben (ha ez itt spamnek minősül, elnézést, de úgy vélem, a témához tartozik):
www.peticiok.com/a_maganmasolasi_jogdijak_megszunteteseert
süti beállítások módosítása