A versenyképesség csökkentése jobban teljesít

H_A Címkék: gazdaság versenyképesség Orbán-kormány Magyarorország Világggazdasági Fórum WEF2013.09.05. 11:24

Olvasom, hogy Magyarország a népmesébe illő, és az önmagán túlmutató jelentéssel bíró, mágikus 63. számú helyet foglalja el a Világgazdasági Fórum (WEF) évente közzétett globális versenyképességi rangsorában. Legalábbis ezt állítja a WEF magyarországi partnerintézete, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet. Mivel ez 3 hellyel rosszabb, mint az ország múlt évi helyezése, és mivel ez eddig a legrosszabb helyezés 2005 óta - mióta kicsiny hazánkat beveszik a nemzetközi felmérésbe – csak arra tudok gondolni, hogy itt valami félreértésről, valami rosszindulatú ferdítésről van szó.

„Mi meg akarjuk nyerni az Unióban zajló gazdasági versenyt, mi akarunk lenni Európa legversenyképesebb gazdasági rendszere." (Orbán Viktor, 2012. július)

„Magyarországot a kormánya az elmúlt három évben jelentősen átalakította, és Európa legversenyképesebb országává tette, ami a következő években meghozza majd az eredményeket.” (Orbán Viktor, 2013. március)

Hát ezért sok itt a kérdőjel, ezért gyanús ez a huszadrangú svájci intézmény és az annak partnerintézeteként futó Kopint-Tárki. Mert mi leszünk, mi vagyunk a leglegebbek. Úgyhogy ezt a 148-as, jelentéktelen nemzetközi listát tanulmányozva, érlelődik bennem a bizonyosság: erről a gyalázatról is a Gyurcsány, meg a Bajnai, meg az elmúlt nyolc év tehet. Mi az, hogy gondok vannak az innováció, és korrupció terén? Ehhez az Orbán kormánynak semmi köze. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a világmindenség által oly nagyon irigyelt unortodox gazdaságpolitika gyümölcsei még pöttyet zöldek. Arról nem beszélve, hogy 2010 óta új időszámítás kezdődött Magyarországon: az első hamisítatlan nemzeti kormány beiktatása óta megszűnt a korrupció.

Úgyhogy hol van a Békemenet? Lóra, fiúk! Hoppál-Zsigó-Selmeczi-Kocsis, egyet előre lépj! Tűrhetetlen ez a hanyatló nyugatról jövő újabb összeesküvés. Ráadásul pont most, amikor Visegrádon megfeszített erőkkel csökkentjük tovább a rezsit, amikor tovább dizájnoljuk a devizahitelesek mentőövét és hipp-hopp kiterjesztjük a családi adókedvezményt. Most, amikor béremelést is adtunk a tanároknak. Hogy az egészségügyi alkalmazottak orra előtt huzigált mézesmadzagról ne is beszéljünk.

Igen, egészen biztos. Újra megtámadtak minket, rárontottak a nemzetre, báncsák az országot. Aljas rágalom, hogy magas az adóelvonás és magasak a kamatok, hogy nem hatékony a kormányzati bürokrácia, és az intézkedések instabilitása megkérdőjelezhetetlen. 900 millióból teljesítünk jobban, hát ennek a gonosz, idegenszívű liberál-bolsevikok által pénzelt Világgazdasági Fórumnak semmi sem szent? Nem. Ők magasról tesznek utolérhetetlen sikereinkre, amelyeket  a magyar emberekkel vállvetve értünk el. Nem értik, hogy ez a sok sok isten áldását dicsérő keresztény intézkedés nem azért van, mert jövőre választások lesznek. Mutassanak nekünk még egy országot, ahol reálisan nézve egyébként visszafizethetetlen  államadósság mellett több számjegyű milliárdokat költenek stadionépítésre. Ezt csak gazdaságilag stabil, konszolidált országok engedhetik meg maguknak, nem ám akárki.

A végtelenségig lehetne cifrázni, kimagyarázni és propagandásítani ezt a történelmi mélypontot, de a helyzet egyáltalán nem szívderítő, úgyhogy semmi kedvem viccelődni. Mindazonáltal elismerem ha nem is erre a 63. helyre feljogosító, de legaláb hibátlan kormányzás érdemeit. Nem biztos, hogy szorosan kapcsolódik a kérdéshez, de elismerem, hogy sikerült kikúszni a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól, sikerült megállítani a korábbi brutális államadósság növekedést, és a GDP 80%-a körüli szinten stabilizálni azt. Elismerem, hogy az IMF-nek idő előtt sikerült visszafizetni a szaros elmúlt nyolc év hitelét. Csakhogy. A  nagyvonalú visszafizetés után, dacára annak, hogy immár tisztán állunk az Úr színe előtt, rejtélyes okokból valamiért a 80%-ról nem sikerült kimozdulni. Vajon miért? Mert az IMF hitelt csak újabb hitelfelvételekkel tudtuk kiváltani. Erről nem sűrűn szoktunk beszélni. Csak arról, hogy a magyarok által megtermelt pénzből történt a törlesztés. Hát k*rvára nem. Hitelből történt, újabb adósságvállalással. Ciinikus, hogy 3000 milliárdnyi magánnyugdíj vagyon lenyúlása mellett.

Szintén irreleváns, de amikor a rezsicsökkentést okként megjelölve valahogy sikerült több évtizedes mélypontra lenyomni az inflációt, valami perverz egyensúly kedvéért párhuzamosan évtizedes mélypontra juttattuk a foglalkoztatottságot. Lesz*rtuk, hogy a szakképesítés hiánya, és a közmunkával mesterségesen elhomályosított magas munkanélküliség abba az irányba mutat, hogy az ország sokáig versenyképtelen marad. Nem érdekelt, hogy a munkáltatóra kirótt magas terheket a nyomorult csak a munkaerő árán képes kompenzálni. A munkahelyek hatékonyságát növelő korszerűsítések végrehajtását feláldoztuk a bizonytalan gazdasági környezet miatt szinte nullára csökkent hitelezések oltárán. És így tovább, és így tovább.

Márpedig azt Orbánék - alap közgazdaságtani ismereteik alapján - is pontosan tudják, hogy egy ország teljesítményét a cégek, vállalatok teljesítményén lehet lemérni. Banális evidencia, hogy egy ország versenyképessége az abban tevékenykedő vállalatok összességének versenyképessége. Hogy ezt a versenyképességet  a vállalatok által elért anyagi jellegű eredményekben lehet nyomon követni. Más szavakkal: a vállalatok azért lehetnek versenyképesek, mert olyan körülmények között tevékenykednek, amelyek biztosítják számukra, hogy versenyben maradjanak. Egy stabil makrogazdasági környezetben sokkal kisebb a külkereskedő vállalat árfolyamkockázata, mint egy instabil esetében. A makrogazdasági környezet kialakítása pedig az államon múlik. Így a vállalatok versenyképessége jelentősen függ attól, hogy milyen országban tevékenykednek.

Egy ilyen országban: ahol a kormány folyamatos szabadságharcban áll a vállalatokkal, ahol adók és különadók kivetésével mindent megtesz a neki nem tetsző magánszféra ellehetetlenítéséért, és a magyar embereket kiszipolyozni kívánó multik megregulázásáért, ahol a bankok az állam ellenségei, akik ellen állandó jelleggel hergelni lehet a népet, ahol államosít takarékot, patikát, és mindent, ami az útjába kerül, ahol bedönt akár egész iparágakat, hogy aztán állami költségvetési pénzből megmenthesse őket, ahol egyebek mellett a rugalmatlan családpolitika eredményeként, több mint 300 ezer magyar húzott el az országból.

És most akkor nyújtsa fel a kezét, aki a közmédia híradóiban ezt az elgondolkodtató tényt főműsoridőben, részletesen kifejtve viszontlátta-hallotta, vagy arról értesült, hogy a magyar kormány Orbán Viktorral az élen kiállt, és elmagyarázta a fantasztikus hőscselekedetek és a lesújtó statisztika között tátongó űr okát. Megértem: a dicsőséges rezsicsökkentés szájbarágása mellett Orbánéknak nem érdeke arról beszélni, hogy hátulról a negyedik helyen végeztünk egy amúgy egyáltalán nem fényesen teljesítő európai mezőnyben. Kit érdekel egy ilyen rosszindulatú, súlytalan, nemzetellenes rangsor, amely köszönőviszonyban nincs a narancsszínű ködbe burkolózott gazdasági helyzettel.

Ennek ellenére - és anélkül, hogy önmagán érdemtelenül túlmutató jelentőséggel ruháznám fel ezt az elemzést, de a régiós leszakadás tényét komolyan véve - mégiscsak így néz ki az Orbán-Fidesz-féle versenyképes magyar gazdaság, Európa legversenyképesebbnek álmodott rendszere. Egy kitartóan kozmetikázott adatokra, elhallgatott igazságokra/frontális hazugságokra, és nagyszerű szólamokra épülő vízió. Ahol nincs visszaesés, csak negatív emelkedés, ahol nincs romlás csak negatív javulás, és ahol immár a versenyképesség csökkenése is egyre jobban teljesít. Úgy tűnik, Csányi tényleg nem beszélt hülyeségeket.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr325495630

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.09.05. 14:39:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politikai árva 2013.09.06. 08:30:36

"Erős nyarunk volt, először kiszabadítottuk Magyarországot az uniós túlzottdeficit-eljárástól, majd visszafizettük az IMF-hitelt, a reálkeresetek nőttek az első félévben, megtörtént a növekedési fordulat, az infláció mélypontra esett vissza, a munkanélküliség csökken, Magyarország újra működik és jobban teljesít - kezdte sorolni a kormány eredményeit Orbán Viktor miniszterelnök a péntek reggeli, MR1-Kossuth Rádiónak adott interjúban."

P.s: Zuschlag cellája nemsokára üres.

2013.09.06. 08:52:05

Nagyon jó összefoglalása a valóságnak.

Blogger Géza 2013.09.06. 09:25:45

Ezek a meglehetősen szubjektív listák nem sokat mondanak. Bárki összeállíthat bármilyen listát, tetszőleges súlyozással, ahogy neki tetszik. A nemzetközi gazdasági kapcsolatokat sokkal jobban jellemzi, hogy áll az egyes országokban az exportdinamika, a külker mérleg, a tőkeáramlás, a munkanélküliség, hogyan változik az ipari termelés, államadósság stb. Ezekben a mutatókban pedig Magyarország az elmúlt 3 évben általában magasan veri a hasonlóan eladósodott más európai peremállamokat.

vajdasagi 2013.09.06. 09:29:59

@Blogger Géza: Te ezt a dumát valóban elhiszed, vagy magad is tudod, hogy hazudsz? És ha tudod, akkor miért csinálod?

Olyat csinálsz, ami a Hazának káros. Nem zavar, hogy ezt hazaárulásnak lehetne minősíteni (morális értelemben - mert én nem akarom lámpavason látni az ilyeneket - békés ember vagyok, és nekem a megszégyenülésed elegendő lenne...)

vajdasagi 2013.09.06. 09:31:34

@vajdasagi: Bocsánat, csak a félreértések elkerülése végett átfogalmazom egy kicsit:

Téged nem zavar, hogy ezt, amit művelsz, hazaárulásnak lehetne minősíteni?

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 09:31:44

@Blogger Géza: "Ezek a meglehetősen szubjektív listák nem sokat mondanak." Neked biztosan nem, de nem is neked készül, úgyhogy megnyugodhatsz.

high up! 2013.09.06. 09:32:32

@Blogger Géza:

Igen fidesz lakáj, ezek tényleg csak kiragadott makro adatok. Nem olyanok mint a tied, mint mikor pl. 2013 június 14 és július 13 között arra esküdöztél ezerrel, hogy a májusi adatok bizonyítják, hogy az államadósság tartósan csökken és punktum.
Meg amikor arra esküdözöl eszelősen, hogy a miközben gazdasági pangás, tömeges elszegényedés van az országban, aközben a munkahelyek száma 150 ezerrel növekszik.

Na menj inkább vissza órát hallgatni a Matolcsy Gyurka Közgazdasági Trollképző Intézetbe.

Politikai árva 2013.09.06. 09:35:33

@Vombatus Ursinus: Blogger Géza szekértoló, nyilván neki nem tűnik fel, hogy a rezsicsökkentés haszna elmegy a tranzakciós adókra és hogy ami itt zajlik, az merő szemfényvesztés. Nincs rászorulva, hogy készítsen egy kis házi statisztikát, hogy szubjektív listát hozzon létre. Szánalmas tényleg, hogy gondolkodó emberekből hogyan csinált cirkuszi majmot ez az újfajta kommunista párt.

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 09:38:51

@condemnation: Én nem foglalkozom Gézával, olyan, mintha a kutyádnak magyaráznád a másodfokú egyenlet megoldóképletét.

high up! 2013.09.06. 09:46:18

Na de maradjunk szakmaiak, még ha a fidióta trollok ez ellen olyan vérmesen küzdenek, mint mnodjuk akárcsak egy állóhelyért Rachel parasztlagziján az istállóban.

Szóval mi is a gazdasági fejlődés két alaptényezője?
1. munkaerő
2. tőke

Minden óvodás tudja ma már, hogy mind a kettő mind mennyiségben, mind minőségben hihetetlen mértékben le lett építve. Magyarul: a növekedés alapjai már rég elvesztek, az Orbanescui Troll Közgazdaságtan a világtól való végleges lemaradást konzerválta.

Ipar: az exportra termelő nagyipar (= rohadék kiszipolyozó külföldi multi!!) kivételével, minden ágazat zuhanásban van már régóta. Egyesek már 5 éve. Ha a Mercedes meg Audi most 3 hétre leállna, akkor a magyar GDP egy igen vastag negatív szám lenne.
A belső piacra termelő magyar ipar teljesítménye zuhan mint Baumgartner a világűrben.

Egy biztos: alapok nélkül nincs jövő, ez a Felcsúti Parasztforradalom meg miden alapot leépített amire lehetett volna EURÓPAI és nemzeti jövőt építeni.
Bár igaz, a 60-as évek színvonalán tengődő Gulyásország is Európában van. Csak éppen nem a közepén, hanem a legszélén.

Van viszont egy mindenkit boldoggá tevő hírem: megjelent a 3+2 legújabb CD-je!!!!!

Blogger Géza 2013.09.06. 09:50:52

@high up!: Nem a májusi adatok, hanem ha megnézed az év végi adatokat (2010, 2011, 2012), látszik a csökkenés. A foglalkoztatottság nem 150 ezerrel, hanem 200 ezerrel nőtt a kormányváltás óta, az elszegényedés meg marhaság, idén rég nem látott mértékben emelkedtek és emelkednek tovább majd a reálbérek.

Blogger Géza 2013.09.06. 09:51:50

@vajdasagi: Valószínűleg tudatlan vagy és nem ismered a tényeket. Ez nem baj, csak minek hirdeted?

Frőczy Sanyi 2013.09.06. 10:00:36

@Blogger Géza: jaja, szubjektív listák. Olyannyira, hogy ez a piszkos svájci intézet úgy választja ki a rangsor alapjául szolgáló tényezõket, hogy direkt Svájcot hozzák ki az elsõ helyen. Pedig mindenki tudja, hogy Svájc mennyire egy szar ország és Magyarország jobban teljesít mert Vitya azt mondta.
Csak hogy tudd: 110 összetevõbõl áll össze a lista, melynek ⅓-a nyilvános adatokból ⅔-a vállalatvezetõi visszajelzésekbõl áll össze. (A vállalatvezetõk véleménye azért fontos, mert egyebek mellett õk döntenek hova fektessenek be, a GDP elõállítása pedig vállalati keretek között zajlik). Ezek az elemeket 12 pillérbe rendezik, mint pl. intézményrendszer, infrastruktúra, makrogazdasági helyzet, eü és oktatás, felsõoktatás, piaci hatékonyság, technológiai fejlettség stb. Csupa olyan dolgok, amelyek a versenyképesség alapját adják, ezeket pedig szisztematikusan rombolják (pl. az oktatást, az intézményrendszert, a technológiai fejlettséget a csak a 9. évfolyamon kötelezõ informatikai ismeretek oktatásával). Persze lehet hivatkozni a külkereskedelmi mérleg helyzetére, de sajnos nem az export pörgött fel, hanem az import esett vissza a fogyasztás visszaesésével. Szóval fuss neki mégegyszer.

Brix 2013.09.06. 10:06:41

@Blogger Géza: A foglalkoztatottság növekedését már többször tárgyaltuk, hogy ez csak statisztika trükk, amibe a közmunkásokat és a külföldön dolgozó magyarokat (akiknek magyar lakcímkártyájuk van, mert még nem jelentkeztek ki innen) is beleszámítják!
A kormányváltáshoz képest , ha a március-májusi időszakot nézzünk , akkor 154 ezerrel dolgoznak többen mint a kormányváltáskor, de valójában az 5 főnél több embert foglalkoztató vállalkozásoknál a kormányváltás óta csökkent , és 1,5 éve STAGNÁL a foglalkoztatás!
www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/masfel_eve_stagnal_a_foglalkoztatas_a_versenyszferaban.3.188115.html
Valójában, tehát Magyarország NEM teljesít jobban. Innen menekülnek az emberek, ebből a kilátástalan helyzetű országból!

különvélemény 2013.09.06. 10:14:45

Ja, a nagy lista, ahol Szaúd Arábia versenyképesebb, mint Franciaország és 10 hellyel vezet Kína előtt.

Muhahahaha

Nem véletlen, hogy a fidesz beszüntette a közgazdász képzés állami finanszírozását.

2013.09.06. 10:18:55

Annyira jól megy a gazdaság, hogy az EON le akarja állítani a nyíregyházi és debreceni kombinált ciklusú erőműveit, melyeket néhány éve épített. Az ok, nem éri meg üzemeltetni, inkább a hagyományos pakura, fűtőolaj alapú erőműveket használja, mert azzal is el tudja látni az igényeket. Ennyire szuper dolog a rezsicsökkentés.
nol.hu/gazdasag/csucskategorias_eromuveket_kenytelen_bezarni_az_e_on

2013.09.06. 10:23:12

@különvélemény: Nem véletlen, hogy te nem érted, mi a versenyképesség. Szaúd-Arábia lehet versenyképesebb, mint Franciaország. Jártál te arra mostanában? Szerinted van ott erős szakszervezet? Van ott kőolaj, amiből lehet fejleszteni, építeni? Van ott bürokrácia?

különvélemény 2013.09.06. 10:24:46

@roli101:

"A debreceni DKCE 2011-ben 8,7 milliárdos árbevétel mellett mínusz 3 milliárdos veszteséget ért el"

"A nyíregyházi NYKCE mérlege siralmas: 2011-ben 4,7 milliárdos árbevétel mellett vesztesége majdnem duplaennyi, nyolcmilliárd forint lett. "

2011-ben rezsicsökkentés mi?

különvélemény 2013.09.06. 10:26:26

@roli101: " Nem véletlen, hogy te nem érted, mi a versenyképesség. Van ott kőolaj, amiből lehet fejleszteni, építeni?"

ROFL

Szamiz67 2013.09.06. 10:32:52

@különvélemény: Így van, a jogot, de leginkább a semmit se végzett emberek sokkal jobban értenek mindenhez.

Blogger Géza 2013.09.06. 10:34:23

@Brix: Valójában a térség összes többi államából (Csehországot leszámítva) többen vállaltak munkát külföldön, mint Magyarországon. A foglalkoztatottságot pedig súlyos hiba lenne csak az 5 főnél többet foglalkoztatókkal azonosítani, vannak kisebb vállalkozások, egyéni vállalkozók stb. is.

különvélemény 2013.09.06. 10:36:54

@Szamiz67:

"huszadrangú svájci intézmény"
"jelentéktelen nemzetközi listát"

Ha olyan rettenetesen rangos lenne az az intézmény, akkor nem kellene bizonygatni.

A közgazdászok csúnyán beégtek a válságkor, még csúnyábban a válságkezeléskor, tehát te jöhetsz nekem itt a tanulatlansággal, de amit ők tanultak az köszi, nem érdekel.

Szamiz67 2013.09.06. 10:38:22

@különvélemény: Szerinted melyik EU-n kívüli térségbe hívogatják leginkább a magyar orvosokat, a magyar turisztikai szakembereket, hol épülnek a világ legnagyobb épületei gomba módra, hol dolgoznak százezer számra az indiai építőmunkások , milyen hátterű befektetők vásárolnak, vásároltak fel foci klubokat, multi cégeket, szállodaláncokat, légitársaságokat, hol létesülnek a legmodernebb high-tech napenergia, vízügyi technológiák a világon?

Blogger Géza 2013.09.06. 10:39:55

@Frőczy Sanyi: "⅔-a vállalatvezetõi visszajelzésekbõl" No ez a a szubjektív dolog, amiről meséltem. Szegény X multi éppen kapott egy különadót, erre dühből jól beír egy rossz pontot, de persze esze ágában sincs kivonulni, csak így adja ki a gőzt. 2012-ben pedig az előző éveket magasan felülmúló nettó működőtőke áramlott be az országba, és a következő időszakra várható beruházási boom ezt várhatóan tovább növeli majd.

Az export (EUR-ban számolva) kb 30%-kal nőtt 2009-hez képest, az importnak esze ágában sem volt visszaesni. Teljesen hibás képed van a valóságról.

Szamiz67 2013.09.06. 10:45:24

@különvélemény: Attól, hogy egy bonyolult világgazdasági rendszer kritikus időpontját nem jelezték előre naprakészen, attól még közgazdasági területen, szakmai területeken még nem kerül szakmai hátrányba az aki ezt évekig tanulja, azzal szemben, aki más területen képezte magát. Most tényleg ilyen szinten kell érvelni...?

Én például most egyszerű józan paraszti ésszel kijelentem, amit a fél világ tud, hogy az ész nélküli fedezetlen pénzgyártás, az eladósodás nem megy a végtelenségig, ebből büdös nagy összeomlás lesz. Ezt ma is mindenki tudja, de senki sem tud kilépni, függetleníteni magát ettől a rossz rendszertől, kénytelen elsétálni az összeomlásig, hiába végzett akármit, erre nem lehet igazán jól felkészülni.

Szamiz67 2013.09.06. 10:48:04

@különvélemény: A közgazdászok amúgy nem csak a világgazdasággal foglalkoznak, 99%-uk napi operatív munkát végez, a mikrogazdasági szférában, de szerintem ez neked is feltűnt, a könyvelésed feltehetően nem ügyvédhez, vagy barkácsboltba viszed.

különvélemény 2013.09.06. 10:49:02

@Szamiz67:
Na jó felvilágosítalak, 2 közel-keleti ország van, ami usa barát. A 19. és a 20. helyezettek...
A másik az Emirátusok ahol nagy a pangás mostanában, Dubai konkrétan a csőd szélén táncol egy ideje, állnak az építkezések, a turisták elmaradoznak, a luxusingatlanok eladhatatlanok.

high up! 2013.09.06. 10:50:53

@Blogger Géza:

Ja persze tudom, hogy te a troll pótlékért hazudozol itt összevissza.
Államadósság trendben csökkent, ugye? Tudsz még jobban röhögtetni? 81%-on vette át a Felcsúti Birkapásztorod a kormányt, abból lett mára 81,6%. Az ugye nálatok Matolcsy Gyurka Trollképzett fidiótáknál csökkenő trendet jelent?

És a fidióta álamadósság növelésbe meg a következőt is számold bele:

1. A GDP 20%-át vonta magához Orbanescu: 3 ezer milliárd ft manyup, 2 ezer milliárd ft lakossági megszorítás és évi 350 miliárd ft nyugdíjjárulék az államhoz. Ez a GDP 20%-a, amiből Orbanbescu nem hogy nem törlesztett egy kanyi adósságot sem, hanem még gyártott is hozzá.

2 Fel lehetne tenni a kérdést, hogy akkor netalán csak nem GDP növelésre ment a pénz? Na ekkor is hánynivaló az eredmény: 20%-nyi GDP pumpával elértek 0,1%-os GDP növekedést.

Szóval bebuknak a haugságaid rendre öcsike.

Netuddki. 2013.09.06. 10:51:14

@Blogger Géza: Ostoba, mutyizó, tolvaj fidesz banda. Tessék szépen levonni a foglalkoztatottak számából a közmunkások számát és hozzácsapni az álláskeresőkéhez! De mint tudjuk (nemcsak) a matekhoz hülyék vagytok...

különvélemény 2013.09.06. 10:51:59

@Szamiz67: "Attól, hogy egy bonyolult világgazdasági rendszer kritikus időpontját nem jelezték előre naprakészen"

Dehogynem.
Folyamatosan "károgtak" egyes közgazdászok, csakhogy az ilyen kirakatszervezetek ezt nagy ívben leszarják, ezek megrendelésre dolgoznak, és azt mondják, amit a megrendelő akar.

A másik állatfaj a hitelminősítők, azok is hú de rangosak, mégis mindegyik egyesre vizsgázott, nincs különbség a kettő között. Mindegyiknél a "legjobb" közgazdászok gyártják a statisztikákat érdekek szerint.

egy szavazó 2013.09.06. 10:53:35

A KSH jobban teljesít!

1. A GDP a második negyedévben 0,5 %-kal nőtt a tavalyi második negyedévhez képest.

2. Az exportra termelő, viszonylag kevés (statisztikailag alig kimutatható) munkaerőt igénylő, külföldi tulajdonban és külföldi vezetés alatt álló AUTÓGYÁRTÁS kibocsátása kb. 30%-kal nőtt ebben az időszakban, ami a GDP-t közel 1%-kal tolta felfelé. (részesedés a GDP-ből kb. 3-4%)Gratulálunk! A Mercedes jobban teljesít.

3. A mezőgazdaság kibocsátása 20-25%-kal nőtt, köszönhetően az IDŐJÁRÁSNAK. Ez is közel 1%-kal tolta feljebb a GDP-t. (részesedés a GDP-ből kb. 4-5%.) Gratulálunk! Az időjárás jobban teljesít.

4. Az építőipar 6,9 %-kal nőtt, ami a GDP 0,2 %-os bővülését eredményezte, ám ez a növekedés 3 tényezőre vezethető vissza: árvízi védekezés, csatornázási munkák, útépítés-felújítás, vasútépítés-felújítás, stadion-építés. Semmilyen magánberuházás piaci alapon! Gratulálunk! A Közgép jobban teljesít.

5. Az 1.,2., 3. és 4. pontokból következik, hogy a
GDP fennmaradó részét (kb. 90%-át) előállító szektorok együttesen nagyjából 1,7%-kal csökkentek:

0,5%-1%-1%-0,2% = -1,7%.

Hoppá.

6. Állítólag a foglalkoztatás 1,5%-kal nőtt. Gratulálunk! A KSH jobban teljesít.

7. A 5. és 6. pont alapján, ha a GDP 90%-át előállító szektorok kibocsátása 1,7%-kal csökkent, miközben a foglalkoztatás 1,5%-kal nőtt, akkor az egy foglalkoztatottra eső kibocsátás nagyjából 3%-kal csökkent:

(100%-1,7%)/(100%+1,5%)= 96,85%.

8. Ha ilyen módon - tehát érdemi külföldi befektetés nélkül - keletkezik 1 millió új munkahely (döntően közmunka), a GDP pedig stagnálgat (mivel az időjárást mégsem lehet alaptörvényben rögzíteni - egyelőre), akkor az egy foglalkoztatottra jutó átlagos kibocsátás nemzetgazdasági szinten a jelenlegi 2/3-ára csökken (a kétharmad itt sem jelent jót).

9. Azonban ideáig (= néhány Döbrögi Úr egymillió közmunkásának országa) nem fajulhat a helyzet, mert a gazdaság előtte már úgyis összeroppan, aztán mindenkinek coki.

high up! 2013.09.06. 10:57:10

@Blogger Géza:

A multi nem akar kivonulni? Te tényleg sz.pni jársz ide. A Flextronics egymagában 1500 munkahelyet számolt fel. Aztán a fidióták alatt az egész húsipar csődöt jelentett. stb.

De nem csak ez a baj trollcska, hanem az, hogy nem jönnek be Orbanescu paraszt vezéred miatt. Miközben Orbanescu ott villog, hogy 2 millard ft-ot fektetett be a Coca Cola, addig a vezér közli, hogy 40 milliárdot akart, de látva a gazdasági vezetést, csak a legszükségesebb fejlesztést csinálja Magyaro-on. A 38 milliárdot meg majd máshol fekteti be.

Teccik tudni, amikor a KSH kiadja a vállalatok által kiállított foglalkoztatottság jelentést, akkor emiatt (is) van 2010 áprilisához képest 30 ezerrel kevesebb munkahely.

Szlovákia meg közben beleröhög a markába.

Szamiz67 2013.09.06. 10:59:12

@különvélemény: Komplett államok állnak a csőd szélén?

high up! 2013.09.06. 11:01:33

@egy szavazó:

Azt meg kiretusálták a központi fidióta anyagból, hogy a 2. negyedévben év/év alapon csak Bulgáriának volt kisebb GDP növekedése Magyaro-nál?

Ha így megy tovább, akkor év végére meglesz a 0,1%-os éves GDP növekedés! Ezt hívják ugye gyorsnaszádnak? Három felfutóban levő autócég meg egy jó gabona termés és ezzel már száguld is az ország 0,1%-kal.

tobeor 2013.09.06. 11:03:32

A Fidesz ügynökeinek felhívom a figyelmét, hogy a Fidesz maga is elismeri mérvadónak ezt a versenyképességi listát:

444.hu/2013/09/04/navracsics-tibor-szerint-borzasztoan-teljesit-magyarorszag/

"Navracsics Tibor szerint borzasztóan teljesít Magyarország"

különvélemény 2013.09.06. 11:04:54

@Szamiz67:
Nem, például azzal foglalkoznak, hogy becsődöltetik a ciprusi bankokat, teljesen törvénytelenül ráverik az orosz betétesekre, majd a másik bankba beolvasztják.
Utána ráeszmélnek, hogy emiatt az oroszok jelentős tulajdoni hányadot szereztek egy uniós bankba.

Zseniális szakemberek...

A könyvelőm meg nem közgazdász, nem is kell annak lennie. Egy jó könyvelő sokkal inkább jogászkodik, ha ügyesen akar könyvelni.

high up! 2013.09.06. 11:06:19

@Blogger Géza: "2012-ben pedig az előző éveket magasan felülmúló nettó működőtőke áramlott be az országba"

Hatvan milliószor megkaptad már a szakértők válaszát, miszerint ennek egy része a bankok feltőkésítése volt (tehát nem munkahelyteremtő), másik része pedig ment tovább magyar cégeken keresztül más országokba. (hát akkor ez se magyar munkahely teremtő volt).
A valódi munkahelyteremtő FDI pedig azon a szinten volt, mint mindig.
Orbanesu elvtárs félázsai országában ezt is örömhírnek vehetjük.

high up! 2013.09.06. 11:08:17

@tobeor:

Navracsicsot Orbán ki fogja végezni.

Vagy pedig Csicska elvtárs megint tesz egy pálfordulatot mint a baltás ügyben és a második nyilatkozatában már dicsőíteni fogja a kimagasló eredményeket.

Démonmac1 2013.09.06. 11:08:49

Mi akarunk lenni a "legebbek"
mármint legalul.
Viktorral az élen sikerülni is fog.
nem örülök én ennek.

Szamiz67 2013.09.06. 11:10:28

@különvélemény: Utána fogok én is nézni, hogy mi van az arab olaj országokkal, ma már nem lesz időm, de hétvégén megteszem, viszont ha Te adatokra, listákra hivatkozol, nem ugyanazt teszed mint egy közgazdász? Ez pedig mint rámutattál zsákutca.

Blogger Géza 2013.09.06. 11:10:29

@high up!: Az, hogy a Flextroncis egyes termékei iránt csökkent a kereslet, és emiatt azt azt gyártó gyárban épp kevesebb alkalmazottra van szüksége, rohadtul nem azonos azzal, hogy egy cég kivonul. Kettőnk közül te vagy, aki szop, kis csillag, és a szerv (és az élet) másik felén vagyok. :)

Csányi éppen most tervez nagy húsipari fejlesztéseket Magyarországon.

Lencsés István 2013.09.06. 11:11:33

A versenyképesség nőtt . Az ország teljesítményét ( mivel politikáról van szó ) a kormány teljesítményéről lehet lemérni , és az jó , tehát az ország jól teljesít , bár hozzáteszem a MAGYAR cégek és vállalatok is jól teljesítenek .

Szamiz67 2013.09.06. 11:13:25

@különvélemény: Igen, a változó jogszabályi környezet miatt nem árt folyamatosan frissíteniük a tudásukat, de azért akiket ismerek, azok pénzügyi, közgazdasági háttérrel végzik ezt a munkát, kiegészítve természetesen az irodában dolgozó, tartozó ügyvéddel.

Blogger Géza 2013.09.06. 11:19:46

@high up!: Vagy év végi adatot hasonlítasz össze év végi adattal (2010: 81,83% -> 2012: 79,23%), vagy évközit, konkrétan félévest, ami a kormányváltáshoz legközelebb van (2010: 85,34% -> 2013: 81,41%) mindkét módszerrel egyértelmű a csökkenés. Sajnos ezt is bebuktad. Semmiféle "pumpa" nem volt. Attól, hogy egy MOL részvény manyup vagy állami tulajdonban van, semmi pumpa hatás nincs. Ellenben az államadósság csökkentése mellett sikerült mégis növekedési pályára állítani a gazdaságot, amit elég irigyelhetnek a hozzánk hasonlóan eladósodott ciprusiak, görögök, spanyolok, portugálok stb. De még a csehek is irigykedve nézhetnek ránk a tartós recessziójukból.

különvélemény 2013.09.06. 11:22:10

@Szamiz67:
Dubaj nem olajország, már csak, ha jól emlékszem kb. 20% vagy az alatti az olajbevétele.
Pont ezért szívta meg a válságot, mert egy lufi volt, idióta gazdagoknak adott el luxusingatlanokat a sivatag közepén.
Persze céget alapítani még mindig jó dolog ott.

Blogger Géza 2013.09.06. 11:22:28

@kovi1970: De akkor a Bajnai idején lévő közmunkásokat is le kéne csapni. Azt persze ilyenkor nem akarjátok... De a munkanélküliség csökkenésében nem a közmunkáé a döntő szerep.

"a foglalkoztatás bővülésének 30-40 százaléka köszönhető a közfoglalkoztatás növekedésének; a többi elsősorban a versenyszférában való növekedésből adódik."

www.mfor.hu/cikkek/Czomba__a_kozmunka_csak_kis_resze_a_foglalkoztatas_bovulesenek.html

Démonmac1 2013.09.06. 11:22:42

@Lencsés István: A kormány teljesítményértől: hol van az 1.000.000 új munkahely?

Blogger Géza 2013.09.06. 11:27:06

@high up!: Semmi garancia nincs arra, hogy egy tőkeáramlás automatikusan foglalkoztatásbővülést eredményez. De a banki szférába beáramló plusz tőke jó eséllyel azt teszi, miután a bank az így megnövekedett kereteit felhasználva hitelezi a termelőszférát. A "nettó" tőkebeáramlásról beszéltem (vagyis a kiáramlást levonva), te butuska, az is nőtt. Talán nem véletlen, hogy nőtt a foglalkoztatottság is párhuzamosan.

különvélemény 2013.09.06. 11:27:12

@Szamiz67:

Nem azt mondom, hogy minden közgazdász hülye, mert nyilván nem. Csak ezek a kirakatszervezetek nem érnek egy fabatkát sem. Ők a globális gazdaságpolitika bábjai.

Nem véletlen, hogy az eu saját hitelminősítőt akart, de persze "meggyőzték", hogy azt azért mégse.
Pedig az annyiban különbözne, hogy az az eu-s érdekek szerint gyártana statisztikákat.

Azt sem vitatom, hogy a 63. helynél jobbat érdemlünk, mert az oktatásunk szar, a gazdaságunk még szarabb, innováció nincs, stb.

Blogger Géza 2013.09.06. 11:28:29

@Démonmac1: Ezt a kérdést 10 év folyamatos Fidesz kormányzás után tedd fel, mert ez volt a célkitűzés. 3 év alatt + 200.000 meglett, ami ilyen világgazdasági környezetben nem rossz teljesítmény.

2013.09.06. 11:30:37

Érti itt valamelyik fideszdroid, hogy mit jelent az a szó, hogy növekedési pálya?
Mert úgy látom, hogy keverik a növekedési zsákutca szóval.
Mert a mostani növekedésünk az egyszeri vagy folyamatos szektorális adóknak, különadóknak és az exportra termelő multicégeknek és a jó mezőgazdasági termésnek köszönhető. na ezek közül szerintetek melyik tűnik hosszú távú, biztos bevételi forrásnak? Nem vagyok közgazdász, de szerintem egyik sem. Ha a cégek által befizetett Áfa, társasági adó, munkabér utáni járulékok kevesek a növekedéshez és a jóléthez, akkor nem beszélhetünk növekedési pályáról.

tobeor 2013.09.06. 11:55:22

@high up!:
Navracsics Tibor a kormány felelős tagja, egy miniszter. Korábban a fidesz frakcióvezetője volt. Az ő szavának súlya van, amit ő mond, az a Fidesz hivatalos álláspontja.

Ezért tehát a Fidesz hivatalos álláspontja, hogy ez a lista hiteles és mérvadó, az ország borzasztóan teljesít.

Démonmac1 2013.09.06. 12:02:41

@Blogger Géza: nem ezt ígérte, hogy 10 év alatt lesz meg.
Én nem 10 múlva szeretnék esetleg megélni, hanem most.

200 ezer az nem 1 milla, és a közmunka nem számít bele.
mert az csak épp arra elég, hogy ne haljon éhen.
u.i. jobboldaliakra eddig sem szavaztam, és ezután sem fogok.

Blogger Géza 2013.09.06. 12:29:44

@Démonmac1: Semmit nem ígért meg, hanem CÉL-ul tűzte ki a Fidesz, hogy 10 év múlva legyen 1 millióval több. Fontos és értelmes cél, és meg is indutunk az irányába hála istennek.

komplikato 2013.09.06. 12:29:54

@high up!: Nem 1500-at. A Pécsen átvett 1200 ember is ment a levesbe, meg pár száz embert a Budapesti részlegtől is elküldtek, talán 800-at?

@egy szavazó: Abból amit írsz, egyenes következmény, hogy mindazzal szemben amit Blogger Géza ír, Magyarországon esnek a bérek, nem ám a reál érték, hanem a netto is! Mint a kő.

komplikato 2013.09.06. 12:32:13

@különvélemény: Na de annak is meg van a hangulata, hogy Ukrajna(!) is megelőzött a csúnya listán. Nyilván csak a külön adók miatt ideges cégvezetők jelentései miatt. :D

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 12:33:48

@Blogger Géza: "3 év alatt + 200.000 meglett," Meglett. Külföldön. Hurrá!

Lencsés István 2013.09.06. 12:37:34

@Démonmac1: Mikorra mondták ? :O Nem 3 év alatt . Több a munkahely ez a lényeg .

Blogger Géza 2013.09.06. 12:44:10

@Vombatus Ursinus: Nem, nem külföldön, az csak kb 20%-ot jelent a növekményből.

" 2010-es kormányváltáshoz képest jelenleg 207 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon. Ebből mintegy 80-83 ezer a közfoglalkoztatotti létszámnövekmény, emellett a migráció miatt nagyjából 40-45 ezres a bővülés"

www.mfor.hu/cikkek/Czomba__a_kozmunka_csak_kis_resze_a_foglalkoztatas_bovulesenek.html

Nem mintha akkora baj lenne, hogy nő az EU-ban munkát vállalók száma (amúgy jó részük csak átjár Ausztriába ingázva), pont ez volt az EU-s csatlakozásunk egyik célja, hogy leomoljanak ezek a gátak. Persze egyre több más európai országból meg itt találnak munkát, ezt se feledjük, ez nem egy egyirányú mozgás.

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 13:10:29

@Lencsés István: "Több a munkahely ez a lényeg . Te még a munkahely fogalmával sem vagy tisztában. A közmunka, az nem munkavállalás, hanem alkalmi, egy-három hónapos közfoglalkoztatás, adott esetben 4-6 órában. Gyúrj még erre Pisti!

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 13:13:50

@Blogger Géza: "Nem mintha akkora baj lenne, hogy nő az EU-ban munkát vállalók száma" Nem nekem baj, hanem annak ez állításnak a cáfolata, hogy 200 000 új munkahelyet teremtett a kormány 3 év alatt.

Lencsés István 2013.09.06. 13:17:39

@Vombatus Ursinus: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Hogyne lennék tisztában . A közmunka IS munka , ha nem lenne akkor bátyámnak sem lenne pénze , se élete , így meg simán megvan , szóval jobb lesz ha befogod a pofád .... Nem vagyok " .... Pisti .... " , azaz tanulj meg olvasni IS .

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 13:36:21

@Lencsés István: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :)

Bocs, de az idézet pontos volt, te meg élj meg 47 000 forintból, mint a bátyád és ne trollkodd össze a Blog.hu-t, mert már közröhej tárgya vagy, kedves barátom... Mindamellett gratulálok hozzá, hogy sikerült magad felküzdened a "leghülyébb troll" kategória élmezőnyébe! :)

Blogger Géza 2013.09.06. 13:42:27

@Vombatus Ursinus: Senki nem mondta, hogy a kormány teremtett, nem is akar a kormány ennyi munkahelyet teremteni, a kormány főkánt csak lehetőséget akar teremteni, hogy az emberek munkát találjanak, és az ezt egyelőre sikertelenül próbálóknak segít a közfoglakoztatással.

Lencsés István 2013.09.06. 13:43:40

@Vombatus Ursinus: Nem volt pontos . Idézni , így kell . : " .... idézett szöveg .... " . 4 pont elé és mögé akkor kell ha még írtam valamit és én írtam , szóval rosszul idéztél , remélem most már megy . Szívesen . :) Nekem több a pénzem mint a 47000 FT , nem rólam volt szó . A tény írás mióta trollkodás ? :O Elhiszed hogy nem érdekel hogy a sok anonim geci aki fél mit gondol rólam ? :D ( Köztük te is ) Nekem te SOHA nem leszel a barátom , a fosósok ( azaz te ) nálam nem emberek , csak emberszerű lények . Az a hülye aki mondja .

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 14:07:42

@Blogger Géza: A kormány sikertelenül próbál meg munkahelyeket teremteni ezexerint. Aközmunka nem munkahely, ha nem tudnád...

komplikato 2013.09.06. 14:09:09

@Lencsés István: " A közmunka IS munka"

NEM, a munka az amiért MUNKABÉR jár és nem éhenhalási segély.

komplikato 2013.09.06. 14:12:33

@Blogger Géza: "a kormány főkánt csak lehetőséget akar teremteni, ..."

Ja k*rva jól csinálják, nézd meg legutóbbi híreket hány cég ment a levesbe? 180.000? Ízlelgessük már egy kicsit egy csak papíron 10 milliós országban. 180.000 cég. Mindeközben csak Szlovákiában kb. évente 50-55.000 magyar céget hoznak létre, EU többi országáról nem szólva. Olyan rohadt jó helyzetet teremtettek a munkaadóknak ... mindeközben a multik részben vagy egészében menekülnek és építenek le ezerrel. Lásd Audi tőke kivonása. Flextronics leépítések, akik Audihoz hasonlóan inkább költöztetik a melót lengyelekhez. Philips Chemicals megszűnése, stb.

Blogger Géza 2013.09.06. 14:19:17

@Vombatus Ursinus: Te nagyon buta vagy: a kormány csak közmunkával tud munkahelyet teremtetni (hacsak nem növeli az államapparátust, de ez nem cél), a többit a privát gazdaság teremti. Hálistennek a növekedés első sorban ez utóbbinak köszönhető. Az MSZP idején elveszített munkahelyek nagyrészt visszapótlódtak.

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 14:22:03

@Lencsés István: Off: Eddig sem nagyon foglalkoztam veled (mint gyakorló elmebeteggel), ezután sem teszem. Viszont roppant nevetséges vagy ezzel a "anonimozással", ugyanis attól te semmivel nem leszel nagyobb arc, mint amilyen lúzer IRL vagy, csak így még hülyét is csinálsz magadból. Nézd, én megértem, hogy nincs barátod, a kutya sem foglakozik veled a való életben és kompenzálnod kell, hogy valamennyire helyreálljon a lelki békéd. Teszed ezt akár olyan áron is hogy mindegy mit írnak rólad, ha rólad szól, az téged örömmel tölt el, és te lettél a blog.hu "hülyelencsésistvánja".

Gondolkozz el azon, hogy Brendelmatyival közösen nyomtok egy blogot, szerintem garantált siker lenne! :))))

On.

high up! 2013.09.06. 14:23:13

@Blogger Géza:

Te trollocska, olvasd már el hibbant apád, Matolcsy MSZMP-s elvtárs programját. 1 millió új VERSENYSZFÉRAI munkahelyet ígért.

Megint sz.patod magad.

Blogger Géza 2013.09.06. 14:25:35

@komplikato: Ezek nagy része alvó cég, amit töröl a cégbíróság, vagy megszünteti a tulaj. Akár az exportot, akár az ipari termelést, akár a foglalkoztatottak számát nézzük, látszik a bővülés, és ez a lényeg, nem az, hogy hány darab cég van bejegyezve.

Legfrissebb hírek: júliusban az ipari termelés hó/hó alapon Németországban : -1,7%, miközben Magyarországon: +0,3% (Éves alapon +4,8%) Ez kiemelkedően jó adat.

Az Audi rekord értékben fog termelni idén, köszönhetően a Fidesz hatalomra kerülése után elhatározott bővítésüknek (ami most júniustól termel), ezt elég nagy öngól volt felhoznia részedről.

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 14:25:38

@Blogger Géza: "Te nagyon buta vagy: a kormány csak közmunkával tud munkahelyet teremtetni" Az előbb még azt írtad, hogy nem feladata a munkahelyteremtés.

"Senki nem mondta, hogy a kormány teremtett, nem is akar a kormány ennyi munkahelyet teremteni,"

Akkor most te vagy a hülye, vagy te vagy a hülye?

high up! 2013.09.06. 14:35:38

@Blogger Géza:

Az államadóssággal is sz.patod magad.
Teccik tudni, amikor az elmúlt 3 napban szalagcímben jöttek a hírek meg a szakelemzések a médiában arról, hogy Orbanescu alatt még emelkedett is az államadósság (az NGM ki is retusálta hibbant Matolcsy Troll adósság óráját), akkor te nagyon hülye fidióta vagy, ha most meg megjelensz tök tudatlanul, mint akit pincében rejtettek el Kocsis Mátéék a világ hírei elől.

A tekintetben különösen aranyos kis hülye fidióta vagy, hogy kiközben te villogtál még röviddel ezelőtt holmi havi bontású államadósság adatokkal, most meg azon ugribigrizol, hogy ilyen nincs is.
Hát ez a legszebb, amikor saját magad sz.patod.

Ja és csak tudd: 2010 júniusában már nem a ballibsik gyártották a hiányt, hanem a fidióta-klánod. Közte a Kósa-Szargyártóval, akik két megszólalással az áprilisi 268 ft-os euró árfolyamot 288-ra repítették. Amiatt a devizaadósság forint értékére szépen rányomtak néhány százalékpont pluszban. Na így jött össze az április végi ballibsi 81%-osból a júniusi fidióta 85%-os államadósság.#
Teccik tudni?

Blogger Géza 2013.09.06. 14:56:53

@high up!: Még egyszer: semmit nem ígért. A Fidesz választási programja célul tűzte ki, hogy 1 millióval több ember dolgozzon 10 év múlva.

Blogger Géza 2013.09.06. 14:58:05

@Vombatus Ursinus: Egyik sem, te vagy a teljesen hülye a témához, ezen nem tudok segíteni.

Blogger Géza 2013.09.06. 15:00:48

@high up!: A szalagcímek helyett tanulmányozd a számokat, amiket megírtam. A hülyéket bármilyen szalagcímmel félre lehet vezetni - mint azt látjuk is. :) Hol villogtam én mivel??? Te összekeve5red a gizikét a Gőzekével, év végi és fél éves adatokat hoztam. Ha nem ismered a naptárat, arról én sajnos nem tehetek... :(

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 15:01:48

@Blogger Géza: Értem. Tehát, ha te egyik kommentedben cáfolod a korábbi hozzászólásod állításait, akkor én vagyok a hülye. Érdekes következtetés.

Blogger Géza 2013.09.06. 15:02:17

@high up!: Azt ugye te sem hiszed, hogy bármilyen politikus bármilyen nyilatkozata TARTÓSAN be tud állítani egy árfolyamot bárhová is... Milyen egyszerű is lenne...

Blogger Géza 2013.09.06. 15:07:17

@Vombatus Ursinus: Mondom, hogy nem értesz semmit. :( Hol cáfoltam én miféle állítást?

kifordított nagyanyó 2013.09.06. 15:18:08

@Blogger Géza: Mi van gézuka?
Megint aktiváltak?:))

mim 2013.09.06. 15:44:20

@kifordított nagyanyó: Már sokat gondolkodtam, hogy mi alapján fizetik. Tuti tényezők: hozzászólások száma, karakterek száma, érintett blogok száma.
Mivel az aktivitását user-e alapján mérik, nem mozoghat túl sok alias között, de biztos van minimum 4-5 fő nick-je.
Sokat elmond sajnos, hogy még valaki elolvassa a bejáratott user nevei alatt közzétett tereléseket :-)

high up! 2013.09.06. 16:33:47

@Blogger Géza:

Mi van Gézuka, a tények ellen nem kaptál brossúrát Kocsis Mátétól? Hogy hogyan kellene lehazudni azokat?

Hát ez nem megy, a hónap végén ugrik a troll pótlékod.
Esetleg még ki is vágnak az állásodból, mint Orbanescu az 5 helyi kiskirályt.

Aztán majd te magad fogod bekövetelni az elhagyott fidióta családodon, hogy 1 millió új munkahylet ígétek, hát akkor hol a tiéd?

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 16:39:53

@Blogger Géza: Saját magad cáfolod, te istenbarma...

Vombatus Ursinus 2013.09.06. 16:52:32

@Blogger Géza: "Még egyszer: semmit nem ígért. A Fidesz választási programja célul tűzte ki, hogy 1 millióval több ember dolgozzon 10 év múlva."

Hazudsz. Semmi ilyesmi nem szerepelt a Fidesz programjában, ugyanis programja sem volt. Az egymillió munkahely Orbán választási ÍGÉRTE volt.

"Továbbra is tartom azt a vállalásomat, hogy egymillió új munkahelyet teremtünk 10 év alatt. Ha kapok tíz évet a választóktól, akkor meg is fogom csinálni"

Blogger Géza 2013.09.06. 19:04:01

@Vombatus Ursinus: Nem csak buta, de tájékozatlan is vagy. A legveszélyesebb kombináció.

program2010.fidesz.hu/

deruyter 2013.09.07. 15:13:49

@Blogger Géza: Kedves Géza. Én tényleg nem értelek. Leírod, hogy az előtted szóló buta és tájékozatlan. Majd állításai cáfolataként beidézed a fidesz 2010-es programjának linkjét. Ebbe belelapozva viszont csak olyan információkat találok, ami a te állításaidat cáfolják. Szerintem problémáid vannak a magyar nyelvvel és a beszéd (leírt beszéd) funkciójának megértésével. Ha valami mellett érvelni akarok, akkor az állításomat alátámasztó tényeket sorolok fel és a tények között levő ezt alátámasztó összefüggésekre világítok rá. Na most. Egy pártprogram (normális országokban legalábbis) ígéreteket tartalmaz, de lagalábbis olyan terveket, amikről az adott párt azt gondolja, hogy az ő vezetésével lehet megvalósítani. Beleolvasva ebbe a programba, különösen annak 26-odik oldalába nekem egyértelműnek tűnik, hogy a fidesz azt ígéri, de legalábbis tervezi, hogy 10 év alatt az ő vezetésükkel 1 millió új munkahely teremtődik és hogy ezek a munkahelyek a magánszférában teremtődnek. Ez számomra minimálisan azt jelenti, hogy mivel ugyanitt leírják, hogy ehhez milyen gazdaságpolitikai környezet kellene, a feladatnak legalább ezt a részét ők gondolják elvégezni. Na most, ha azt gondoljuk, hogy 10 év (ami egyébként 2 és fél kormányzati ciklus...)alatt 1 millió új munkahely lesz, akkor arányosan ez mostanra kb. 350 ezer új magánszférás munkahelyet kellene jelentsen. De ha megengedjük, hogy az első 1-2 év a megareformoké, amiknek hatása csak később indul be, azért 3 és fél év után már illene legalább 100 ezernek lenni. De ehhez képest sem vagyunk sehol. A közmunkás nyilvánvalóan nem ilyen. Akárhogy is forgatom, ez bizony nem növekedés, akár a beruházásokat nézem, akár a foglalkoztatást, akár az adósságcsökkenést. Én semmilyen fronton nem látok eredményt. Különösen ha azt nézem, hogy bizony a szomszéd államok, valóban jobban teljesítenek és a német és osztrák gazdaság, mint hagományos exportpiacaink, jól teljesítenek. Nem csináltam jegyzeteket és videófelvételeket a választás idején, de arra mindenki emlékszik, hogy az 1 millió munkahely meg volt ígérve. De ha csak az egyértelműen rendelkezésünkre álló dokumentumot vesszük, akkor is egyértelmű, hogy ez egy ígéret, de legalább is egy olyan terv, amit a fidesz akar levezetni. Ha nem akkor ez csak egy cégtelen cinizmussal előállított dokumentum, ami így már csak seggtörlésre alkalmas. Vagyis, azt kell mondjam, hogy csak azért íródott, mert ezt kötelező gyakorlatnak tekintették, de soha nem is gondoltak rá, hogy ehhez tartsák magukat. (Egyébként, ha végigolvasod a dokumentum munkahelyekre vonatkozó fejezetét, akkor sok olyat fogsz még benne találni, amivel éppen ellentétes irányba kormányoznak.)És kérem, ha reflektálsz, a válaszodban, ne szerepeljen se a Bajnai, se a ballibbantak, se hasonló kifejezések.

Blogger Géza 2013.09.07. 15:47:29

@deruyter: Szerintem te egész egyszerűen nem tudsz magyarul, más magyarázatot nem igen tudok elképzelni. Melyik mondatomat cáfolta micsoda?

"Én semmilyen fronton nem látok eredményt. "

Az a te bajod. Ehhez képest 4 éves negatív csúcson a munkanélküliség, két évtizedes csúcson foglalkoztatási ráta, kormányváltás óta kb 20%-kal magasabb az ipari termelés és 30%-kal magasabb az export, a korábbi deficitekkel szemben tartósan magas a külker mérleg többletünk, a költségvetési hiány folyamatosan alacsony, az infláció történelmi mélyponton, a CDS árazásunk alacsony, alacsony kamatozással finanszírozzuk az államadósságot, kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, a korábbi folyamatos növekedés helyett csökkenő pályára állt az eladósodottságunk változása, idén végre megindult a reálbérek növekedése is, és mindezt úgy sikerült elérni, hogy elkerültük az IMF diktátumait.

Ebből hogy nem lehet semmit látni? Vedd fel a szemüvegedet, vagy menj el szemészhez...

Én, Nagy László 2013.09.09. 18:03:38

@Lencsés István: Egyszerűkém, honnan a seggedből szívtad ki azt a szart, hogy négy ponttal idézünk? Pláne plusz szóközökkel Bizonyítsd be.
Továbbá pont és vessző előtt NINCS SZÓKÖZ. Ellenben KELL vessző egy csomó helyre, ahova Te nem teszel.

Lencsés István 2013.09.10. 09:28:01

@komplikato: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) A közmunkáért is jár bér , bátyám jól él belőle , szóval nem kell hazudni , pláne fosva ....

@Én, Nagy László: Inkább vagyok egyszerű mint hazug .... A négy pontos idézés a helyes . Mondatközben csak akkor van nagybetű , ha tulajdonnév van , a bizonyítsd szó nem az , szóval a helyedben .... :D :D :D + :D Én helyesen írok , ha ez neked nem tetszik , meg zavar , ahz nem az én bajom . :)

Lencsés István 2013.09.10. 09:34:33

@Vombatus Ursinus: Azért vagyok elmebeteg , mert igazat mondok ? :O Ám legyen . :) Akkor viszont te mi vagy aki fosva hazudik ? :O Költői a kérdés , ne válaszolj .... A tény nem nevetséges , maximum neked . Én nem arc vagyok , hanem EMBER . Az a hülye aki mondja , azaz te . Van barátom , rengetegen törődnek velem ( lásd most te is ) . A lelki békém rendben van , de köszönöm szépen az érdeklődésed . :) El hiszed hogy nem érdekel mit gondolnak rólam az anonimok ? :D

tomwar 2014.01.11. 16:03:17

@Blogger Géza: A felsoroltak jo reszehez semmi koze a kormanynak...egyszeruen makjuk van/volt es volt pofajuk hozzalopni 3000 milliardot.
Ha leall a FED, akkor megmutathatjak, mit tudnak...vagy mit nem.
süti beállítások módosítása