Ezért is nehéz kicselezni Orbán Viktort

H_A Címkék: jobboldal szélsőjobb nemzeti radikalizmus baloldal kormányzás demokratikus ellenzék Jobbik Fidesz Orbán Viktor Lenhardt Balázs választás 2014 Magyar Hajnal2013.08.30. 13:21

Miközben a kormányváltásra készülő baloldali csapatmozgásokra fókuszál egy fél, vagy tán egy egész ország, sokak figyelmét elkerülheti, hogy Orbán Viktor kicselezését, annak majdani sikerét vagy kudarcát egyáltalán nem elég a politika ideológiai baloldalának történéseivel magyarázni, vagy abból levezetni. Olvasom, hogy mióta az Országgyűlésben a Jobbik elveszíteni látszik nemzeti radikalizmusát, a parlamenten kívüli, tőle jobbra, és még annál is jobbra elhelyezkedő, csalódott, ám vegytisztán radikális szervezetek palettáján új szereplő ütötte fel a fejét: görög mintára, Lenhardt Balázs levitézlett, kiebrudalt jobbikos képviselő közreműködésével, akár párttá is alakulhat a Magyar Hajnal.

Nos. Azok számára, akiket esetleg letargiába döntött, hogy a demokratikus ellenzéki baloldal - összefogási szándéka megpecsételéseként -  rájött, hogy képtelen a teljes körű együttműködésre, ez egy látszólag csodálatos hír lehet. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy a jobb-szélsőjobb osztódással szaporodása/erőtlenedése (?) pillanatnyilag sokkal kevésbé érdekes, mint az, hogy a 106 egyéni választókerületet hogyan osztották fel a Bajnai-Mesterházy baltengely mentén, és mitől érzik úgy a felek, hogy kicselezték Orbán Viktort.

Nem tenném tűzbe a kezem azért, hogy Csokonai a semmiből nagyra nőtt Arany Hajnal görög radikális jobboldali párt félig lenyúlt neve mögött csatasorban álló magyar szélsőséget álmodta meg A magyar! Hajnal hasad című versében, de tény, hogy a 2014-es országgyűlési választások utáni lehetséges kormányzási algoritmus szempontjából ez egy sokkal fontosabb mozzanat, mint ránézésre tűnik.

Kiindulási pont: Orbán Viktor szándékosan elmúlasztotta kiosztani a Jobbiknak beígért két ordas nagy pofont, amitől a fiúknak haza kellett volna szaladniuk. Ellenkezőleg. A Fidesznek meglehetősen széles mozgástér kínálkozott volna erre, ám nagyon bölcsen nem az adminisztratív ellehetetlenítés útját választotta a Jobbik súlytalanításának, radikalizmusa elhomályosításának céljából. Ellenkezőleg. Az Európai Unió minket gyarmati sorba dönteni kívánó igazságtalanságának közös nevezőjére hivatkozva, az elmúlt években a Fidesz gyakran összehajolt-súgott-kacsintott a Jobbikkal. Amely szélsőjobb alakulat fokozatosan belesétált a kétharmados, tudatosan, előre felállított csapdába. Így történt például, hogy a Jobbik kiváltságát képező buzizó retorikát fideszes udvari bolondok vállalták fel, vagy KDNP-s nemzetiek ráncolták Vonáék helyett a homlokukat, hogy a magyar nemzet kulturális szabadságharca részeként definiált, a kereskedelmi médiumok megregulázásának jobbikos javaslatát a Fidesz emelte törvényerőre, hogy a  Jobbik – kifizetődőnek vélt - mélységes hallgatása mellett a Horthy és Nyirő kultuszt kormányzati szintre emelte a propaganda, hogy vitatott (nem csupán történelmi) személyiségek gondolatrendszerének tudományos igényű, le nem tisztázott értékelése hiányában, a futószalagot megszégyenítő tempóban neveztek el köztereket, állítottak szobrokat. Csak néhány példa arra, hogy a Jobbik témáit, tipikus retorikáját hogyan nyúlta le okosan, előre megfontoltan a Fidesz-KDNP, amely fokozatos szélsőjobbra tolódásának köszönhetően Vonáék nemzeti radikalizmusa valóban megkopni látszik.

Orbánék maguk alá gyűrték a megfáradt Jobbikot, amely belesimult abba a tájba, ahol már nem elég magyarabbnak tűnni az igazi magyarnál, az EU-t szidni, gyarmatozni, kommunistázni, székelyzászlózni, zsidót listázni, Trianont siratni, hadat üzenni, vonulni, és rovásírásos-szűzmáriázós- fehérlófiás-turulmadaras rigmusokkal kitapétázni kis-nagy Magyarországot. Ez mára mind-mind a Fidesz kiváltsága lett. Ellentmondásosnak tűnhet ennek fényében, de nem az: a Fidesz és a Jobbik megbontahatatlan eszmei testvériségének talaján szökken szárba a Magyar Hajnal nevével fémjelzett utcai radikalizmus. A baloldal állandó bomlasztására irányuló malőrök a jobboldalon is meghozták a maguk gyümölcsét Orbán számára.

Ha Lenhardték valóban párttá alakulnak, azzal a „vállalhatatlan” Jobbik vállalható partnerré avanzsál a Fidesz számára, a nyíltszíni egymásba kapaszkodás ma még létező elvi akadályai pedig elhárulnak. Vona Gábor pártja már nem a legszélsőségesebb politikai erőnek fog számítani a palettán, amellyel - Európa szeme láttára, a demokrácia látszatának megőrzése szempontjából - ciki lenne összeborulni, koalícióra-kormányra lépni. A Magyar Hajnal párttá alakulásának tétje ebben az értelemben csak részben az, hogy jobbról előzze a Jobbikot. Miközben persze mentesíteni fogja a Jobbikot a folytonos szélsőséges, nem ritkán nagyon fárasztó megnyilvánulásoktól, illetve a Fidesz kormány kényszeredett bírálatától, elsősorban megkönnyíteni és legitimálni fogja igen valószínű együttkormányzásukat.

Erről pedig azért fontos beszélnünk, mert reálisan szemlélve azt gondolom, hogy a 2014-es országgyűlési választásokon sem a demokratikus ellenzék csonka(?) szövetsége, sem a Fidesz-KDNP nem szerez abszolút többséget a Parlamentben. Más szavakkal: bár a 2014-es választást megnyerni valószínűleg nem tudja, a Fidesz-KDNP mindenképpen szerezni fog annyi mandátumot, hogy a Jobbikkal együtt meglegyen a kényelmes többsége. Orbán Viktor hatalommániáját, a Fidesz szélsőjobb felé oda-odakacsintó fent vázolt magatartását, - és megkockáztatom - a Fidesz-szavazók bizonyos részének bevallatlan/nyílt Jobbik-szimpátiáját tekintve, ilyen módon nettó elősegítője lehet a Fidesz-Jobbik összeborulásnak.

Ez az egész sajnos nem arra utal, hogy itt bárki bármivel ki tudná cselezni Orbán Viktort.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr215484759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunyuan 2013.08.31. 11:33:25

akkor maradjunk csak a focis hasonlatnál
ezt a kotorék csutit nem kell kicselezni mert jobboldalra lenne csak jó balfasznak

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.08.31. 11:42:14

Napi rettegés a nácistásoktól :D
Amíg a libsi söpredéknek ennyi esze van,addik Orbánnak nem kell aggódni

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2013.08.31. 11:45:36

Szóval az egész jobboldal kinn van már a szélen.

Jobbszélen a faluszélen.

Nincs mit tenni, ha a szapora felcsúti násznép teleszülte az országot.

Brix 2013.08.31. 11:51:14

Inkább jöjjön a Magyar Hajnal! Kell végre egy olyan jobboldali párt, amelyik a kisember érdekeit hatékonyabban tudja képviselni. A Jobbik láthatóan nem képes erre a feladatra, Orbánt meg kizárólag a saját hatalma, és a fidesz-közeli elit további gazdagodás érdekli.

Dolgozónép 2013.08.31. 12:07:57

Az egész rendszernek mennie kell mindenestül, Orbánostul, Vonástul, Bajnaistul, Mesterházystul! Minden összeomlott, mindenki megbukott. Le velük, ki velük!

tisztapista 2013.08.31. 12:16:14

"Más szavakkal: bár a 2014-es választást megnyerni valószínűleg nem tudja, a Fidesz-KDNP..."

Álmodsz, mi?
A kampány megkezdése előtt akkora a Fidesz előnye, amellyel kétharmaddal nyerne. És most jön csak a kampány, ahol be lesz darálva szépen minden ellenfél. Sorban.

wanker cunt · http://freeliveteencams.com 2013.08.31. 12:19:30

@Brix: Ennek az elmebajos bal-lib söpredéknek már Orbán is maga Hitler reinkarnációja.Képzeld mekkora babzó pofával vonyítás,hörgés lenne egy Jobbikkal,pláne Magyar Hajnallal.

Conchobar 2013.08.31. 12:31:55

"Ez az egész sajnos nem arra utal, hogy itt bárki bármivel ki tudná cselezni Orbán Viktort" - Orbán Viktor kreatúrája a Jobbik is, meg most ez a Lenhardt-féle alakulat, ugye? Orbán Viktor így akarja mentesíteni a nácizástól a Jobbikot, ugye? ("Miközben persze mentesíteni fogja a Jobbikot a folytonos szélsőséges, nem ritkán nagyon fárasztó megnyilvánulásoktól"). Ez a szerencsétlen blog valahogy elkeveredett a kapcsolat.hu-ról. Ráadásul azt se tudni, hogy ki írta. Török Zsolt?

mrgumby1 2013.08.31. 12:34:32

@Brix: mi a kisember érdekei? szerintem az, hogy legyen aki foglalkoztassa, rendes bért fizessen neki, azután fizessen járulékot, a kis jövedelméből pedig meg tudjon élni, érjen valamit az a pénz, amit a kezéhez kap. ezen kívül pedig nyugalomban, békességben élhessen.

vagyis munkahelyet, beruházásokat kell teremteni, ezt pedig egy ostorcsattogtató sem teszi meg, sőt. ha én holnap azt mondom, hogy én kurvára természetbarát vagyok, és jól pofánrúgok minden nem természetbarátos embert, közben meg bakanccsal masírozok a virágokon, akkor inkább tessenek kiröhögni, és nem kérni belőlem.

én ugyanezt gondolom ezekről a magukat a kisemberek érdekeit védő sötét gittegyletekről is.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2013.08.31. 13:20:03

Orbán nem kell kicselezni. Rúg elég öngólt.

unionista (törölt) 2013.08.31. 13:26:36

az ellenzéknek budapesten nyerni. és utána lesz képes megdönteni a rezsimet. az utcára vonulva független önkormányzatiságot követelve.

fists 2013.08.31. 13:43:40

A fidesz sem most sem máskor nem fog koalicióra lépni a jobbikkal. Nem is lesz rá szüksége és nem is tehetné meg, de nem is akarja. Az írás szerzője csak okoskodva hangulatot kelt, de fogalma sincs a magyar és az európai politikai játszótér szabályaival.

eßemfaßom meg áll 2013.08.31. 14:42:26

@unionista: vagy legalább összegyűjteni erre egymillió lájkot a fészbukon. De legalább százret. Vagy tizezret. Vagy valami

bgp 2013.08.31. 15:13:17

Már 4 éve mondtam, hogy a Jobbik meg a Fidesz összeáll a köv választásra.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.31. 15:21:27

"Más szavakkal: bár a 2014-es választást megnyerni valószínűleg nem tudja,... "

És ezt mire alapozod?!

Most adnak pár fillért a tanároknak, jön az új rezsicsökkentés, kitolnak még párszáz milla EU-s pénzt, tavaszra is tuti kitalálnak valamit, akkor mimért ne nyernének?!

(és még a töketlen ellenzéket nem is említettem)

svega 2013.08.31. 16:15:21

Aki írta a blogot, fogalma sincs a valódi állapotokról. Milyen Fidesz-Jobbik összeborulás? Mert egyik sem kommunista utódpárt, azért még nincsenek összeborulva. Hogy a Fidesz átvesz javaslatokat a Jobbiktól (pl. harmadik csapás) az azt jelenti, hogy értelmes dolgot talált ki a Jobbik és érdemes átvenni. Ha két párt nem áll szöges ellentétben, és nem egy biten gondolkodik, akkor azok össze vannak borulva?
A blogíró nézzen valami foglalkozás után. Mert itt gondolkozni, következtetni, előre látni kell. Nem a központból jövő mantrát elismételni.

OminózusZsé 2013.08.31. 17:47:04

@svega: Pontosan! Gondolkozni, következtetni,előre látni kell! Innen jön a téma, ami már messze meghaladja azt, hogy balsejtelem volna. Gondolkozz!

panelburzsuj 2013.08.31. 19:54:03

@Brix:

Vegyétek be a csapatba Szanyi kapitányt.

Ő most a legnevezetesebb kisembervédő osztályharcos.
süti beállítások módosítása