És a balhét ki viszi el?

H_A Címkék: erőszak revízió nemzetpolitika Jobbik Fidesz Orbán Viktor Vona Gábor Románia Erdély Traian Băsescu régióátszervezés2013.08.12. 17:38

Nem vagyok a Fideszt kiszolgáló médiabirodalom alkalmazottja, ezért távol esnek tőlem az olyan magvas következtetések, hogy Bukarestben pusztán azért lett hír Vona Gábor Jobbik-vezér EMI táborban elhangzott előadásában meglobogtatott homályos revíziózása-trianonozása, mert uborkaszezonban az is hír, ha a kutya harapja meg a postást.

Nem hiszem, hogy egy román kormánypárti képviselő  Vona Gábor nemkívánatos személlyé nyilvánításáról és Romániából való kitoloncolásáról szóló bősz felvetése, vagy a román sajtó kiemelt érdeklődése az elhangzottakkal kapcsolatban mind azért van, mert ez egy szóra sem érdemes kérdéskör.

Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a román külügy felhívása, amelyben határozottan elítéli  a borzonti táborban szombaton elhangzott kijelentéseket, és a magyar kormánytól  elvárja, hogy elhatárolódjon a Jobbik itt kifejtett álláspontjától, azt tükrözi, hogy eseménytelenül ínséges idők járnak, és témát kell kreálni a semmiből is.
 

És végképp nem gondolom, hogy Traian Băsescu román államfő mai durva kirohanása Budapest és a magyar politikusok ellen szintén azért van, mert a román-magyar viszonyok hagyományosan olyan békések és harmonikusak lennének, hogy egy laza trianonozást bármikor röhögve le lehet nyomni a szomszédos ország mindenkori államvezetésének torkán anélkül, hogy az odamondás elérné annak ingerküszöbét.

 "Nem fogunk lemondani arról a célunkról, hogy egyszer minden magyar egy hazában éljen. Ha a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell.”

Ezt nyilatkozta Vona Gábor Borzonton, majd a kijelentése által generált, egyáltalán nem uborkaszezonra valló, meglehetősen tág terett kapott „hisztérikus” láncreakció előtti értetlenül állás szellemében nyílt levelet címzett a román politikusokhoz, amelyben szelíden magyarázza a bizonyítványát. Hogy tiszta a lelkiismerete, hogy botrányt kreáltak jószándékú, konstruktív vitára tett javaslataiból.  Álszent, szánalmas, és legfőképpen álságos magyarázkodás. Legalább annyira szánalmas, mint a Fidesz kormány magyarázkodása a román külügynek: a Jobbik ellenzéki párt, amely nem vesz részt a magyar kormányzat munkájában, és nem is osztozik annak felelősségében.  A Fidesz nem először kacsint össze azzal a Jobbikkal, amellyel a nemzeti húrok pengetése tekintetében gyakran közös nevezőre hozható: a román partnerrel való stratégiai megállapodás iránti elköteleződésére hivatkozva tesz mégis úgy, mintha semmi köze nem lenne az elhangzottakhoz. Flottul elmegy amellett, hogy a revízió revíziót jelent, ennek a határokon átívelő nemzetegyesítéshez semmi köze, így aligha értelmezhető és félreértelmezhető az elszólás.

Arra lennék kíváncsi: annak felelősségében vajon ki osztozik, ami azután következik, hogy Vona Gábor, Orbán Viktor és a hozzájuk hasonló felelős nemzetpolitikusok autóba ülnek, és maguk mögött hagyva magukra hagyják a külhoni magyarokat?

Azt gondolom, hogy a magyarellenesség tekintetében soha nem volt túl nehéz egymás mellé állítani azokat, akik egyébként ideológiájuk-színezetük vonatkozásában a román politikai porondon igencsak különböző csapatokban játszanak. A kétharmados román kormány, annak ellenzéke az államelnökkel az élen most közös erővel ráncolja a homlokát azon, hogy Vona Gábor Magyarország revíziós törekvéséről beszél, amelyet akár erőszak árán is elérendő célnak tekint. Aki minden magyar egy hazában éléséről álmodozik egy idegen ország területén, szavazatszerzésen túl milyen felelősségben osztozik? És egyáltalán mit tud egy ilyen politikus az erdélyi magyarság jogi törekvéseiről, amelyeknek önjelölt támogatójaként üzenget a román politikumnak?

Már-már tragikus, hogy a Vona által kiváltott, lényegében Orbán ellen irányuló dühében (az egykori kebelbarátság tekintetében váratlan fordulat állt be) a román államfőnek mégiscsak igaza van abban, hogy Budapest politikája nehézséget okoz a térség azon országainak, amelyekben magyar kisebbség él. Igaz, hogy elsősorban a magyar kisebbségnek okoz borzasztó nehézségeket. Mert ezt a kisebbséget, és annak legitim képviselőit hozza olyan helyzetbe, hogy a maguk során, nem először magyarázkodniuk, elhatárolódniuk kelljen. Azoktól az egyáltalán nem kívánatos anyaországi jóakaróktól, akiknek felelőtlen nyilatkozatai egyik napról a másikra lerombolhatják mindazt, amit nem kevés nehézség árán, hosszú évek alatt a kisebbségi jogok kivívása terén sikerült elérniük. Igaz, nem fapados uszítással és trianonozással, hanem a románokkal egy asztalhoz ülve, keserves, meggyőző munkával.

Nem tudom, mikor lesz elég ebből a kardcsörtetésből, ebből a gátlástalan, eszement vadmagyarkodásból, nem tudom hol van a vége, és mikor lesz egyáltalán vége ennek az erdélyi magyarok feje fölött átkiabáló külhoni jobb- és szélsőjobboldali kampánynak. Akik az olcsó szavazatszerzésen jóval túlmutató, sokba kerülő lózungokkal most tömött sorokba sikerült összefogniuk a román politikai elitet/közvéleményt, egy dolgot jól jegyezzenek meg! Kizárólag azoknak könnyítették meg a majdani döntést, azoknak tettek szívességet, akik olyan fejlesztési régiókon alapuló közigazgatási felosztás elfogadásán munkálkodnak Romániában,  amelynek köszönhetően magyarok mindenütt kisebbségbe kerülnek. Ott is, ahol most kényelmes többségben vannak. Kiszorulnak a regionális döntéshozatalból úgy, hogy a székelyföldi magyarság aránya még a 30 százalékot sem fogja elérni az úgynevezett központi régióban, ahova szánják. Băsescut ilyen irányú üzenete egyértelmű: közigazgatási átszervezés nem valósulhat meg etnikai alapon. „Akik így gondolják, összetévesztenek bennünket a sztálinistákkal: csak Sztálin hozott hétre magyar autonóm régiót.”

Nos, ha ez volt a cél, uraim, akkor teljesítve. Az, amit eddig többszörös kisebbségben az erdélyi magyaroknak sikerült megakadályozni – a  revízióval, de még az autonómiával ellentétben is – igencsak kézzelfogható közelségbe került. Nem tudom, érzik-e a súlyát, vagy majd az uborkaszezonra fogják?

Az erdélyi magyarokat valószínűleg a legkevésbé sem érdekli, hogy Vona Gábort kitiltják Romániából vagy sem, hogy jövőre lesz Tusványos Orbán Viktor hagyományos főszereplésével, vagy sem, hogy a teljes magyarországi politikai elit zavartalanul lófrálhat ezután Hargita és Kovászna megyében, vagy sem. Viszont minden bizonnyal padlóra küldi őket, amikor egyetlen tollvonással szabdalják szét a fejük fölött történelmi régióikat, amikor megkérdezésük nélkül döntenek azokról a határokról, amelyek között élniük kell. Két Tusványos vagy EMI tábor előtt és után egyaránt. Vajon ennek bekövetkezése esetén ki fog osztozni a felelősségben? Esetleg azok, akik ma szimbolikusan tankokra invitálják őket?

U.I. Az a helyzet, hogyt csatakiáltásra általában csatakiáltás a válasz. Az elsők egyike már el is hangzott: „Ha pedig eljön majd a távolban üvöltő ágyú ideje is,/Egyként mozdulnak majd meg a románok ezrei is”.  

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr1005457890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.12. 18:22:19

Pedig minden tárgyalásnál alapvető, hogy túlzó igényekkel kell előállni, majd azokból lehet nagylelkűen engedni. Vona hülye és abszurd szövege pont arra jó, hogy lehessen aztán hozzá képest mérsékeltnek mutatkozni és elhatárolódni tőle.

Sosem ért el senki semmit azzal, hogy "egy asztalhoz ülve, keserves, meggyőző munkával" könyörgött. Aki így tesz, azt az ellenfél kiröhögi és nem veszi komolyan azt, amit kér.

Sweet And Full Of Grace 2013.08.13. 10:26:48

"Băsescut ilyen irányú üzenete egyértelmű: közigazgatási átszervezés nem valósulhat meg etnikai alapon."

Dehogynem, Basascu közigazgatási átszervezése éppenhogy etnikai alapon valósul meg: a román többség érdekében a magyar kisebbséggel szemben.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.13. 12:55:54

@Sweet And Full Of Grace:

A bevállt balkáni logika: ne legyenek területi egységek, ahol a kisebbség többségben van, mert aztán jön a autonómia, majd az elszakadás. Hozzáteszem: a történelem IGAZOLJA ezt.

Donoter 2013.08.15. 11:54:06

Egy dolgot azért illene észre venni, bármely politikai beállítottságú magyarországi vagy erdélyi magyar politikust ha az autonómiát erőteljesen követelő állásfoglalása a román médiákban vagy politikumban rögtön a román haza árulója aláásója titulusa illeti meg. Történik ez immár közel 25 éve, bármikor választásokon innen és túl.
süti beállítások módosítása