A középszer ponthatára és az orbáni kontraszelekció rendszere

H_A Címkék: oktatás felsőoktatás középszerűség kontraszelekció oktatáspolitika felvételi ponthatárok Orbán Viktor2013.07.26. 17:36

A 240-es minimális felvételi ponthatár a középszer ponthatára, az  egy közepes dolog. Szerintem közpénzen, adófizetők pénzből egyetemen tanítani, taníttatni középszerű teljesítményű fiatalokat nem érdemes. Nem vagyok az ellen, hogy a közepes képességűek is tanuljanak, de nekik nem egyetemen kellene tanulniuk, nekik egy másfajta képzésre van szükségük. Sajnálom, hogy ilyeneket kell mondanom, de a kommunista rendszerben voltak dolgok, amelyek ésszerűbbek voltak, mint a mai dolgok.” (2013)

,,Nem az a baj, hogy Magyarországon jelenleg túl sokan járnak egyetemre, mert nem érjük el az uniós átlagot az egyetemre, főiskolákra járók arányát tekintve. Magyarország  jövőjét a kiművelt emberfők határozzák majd meg, ez a jövő sokkal inkább függ a tudástól, mint a pénztől. Ezért fontos, hogy Magyarországon minden szegény sorba született, de tehetséges gyerek eljuthasson az egyetemre.” (2008)

Azt hiszem, fölösleges azon merengeni, a fenti egymásnak nem kicsit ellentmondó kijelentések közül melyiket gondolja komolyan Orbán Viktor. Mindkettőt komolyan gondolta. Abban a pillanatban amikor kiejtette a száján. És ezzel nem először azt is hozzátette: gondolkodásra képtelen, a tágabb összefüggések időbeni megértésére alkalmatlan masszának tartja a népet,  következésképpen megengedheti magának, hogy miniszterelnökként homlokegyenest mást gondoljon, mint öt évvel azelőtt miniszterelnök-jelöltként gondolt ugyanarról a kérdésről. Csakhogy akkor, amikor oktatáspolitikai kérdésekről, azaz egy ország képzett humánerőforráson alapuló jövőjéről van szó, ez a fajta hozzáállás egyáltalán nem bocsánatos bűn.

Én sem gondolom azt, hogy Magyarországnak frissdiplomás londoni mosogatókat kellene képeznie. Nem gondolom, hogy közpénzen több ezer felsőfokú végzettségű munkanélküli-jelöltet kellene kibocsátaniuk az egyetemeknek. Mégis a miniszterelnök kommunista rezsim iránti nosztalgiájától sem mentes eszmefuttatása már megint elfedi a lényeget. Az oktatást érintő orbáni kinyilatkoztatásban előtérbe kerülő kérdés éppen a probléma összetettségét hallgatja el. Tény, hogy a felsőoktatásba kerülők számát azért növelték, (ugye 2008-ban még állítólag az EU átlag alatt voltunk e tekintetben) hogy lehetőleg mindenki, aki szeretne, bekerülhessen. Függetlenül attól, milyen színvonalú középiskolába járt,  vagy milyen családi környezetből jött. E koncepció alapvetése: a felsőfokú intézmény majd eldönti, ki alkalmas és ki nem, ki képes helytállni, ki nem.

A probléma az, hogy 240-es ponthatár ide vagy oda, ki kellene mondani: innentől kezdve a felsőoktatási intézmény nem érdekelt a hallgatói létszám csökkentésében, vagyis abban az egészséges szelekcióban, amely értelmiségieket nevel, és  nem futószalagon bocsátja ki a diplomásokat. Egyszerű: több tanuló, több oktató, több (állami) pénzt jelent. Következmény: rengeteg olyan hallgató is vígan eldagonyázik a főiskolán/egyetemen 8-10 félév erejéig, és még diplomát is szerez, akiről már az első száz méteren kiderült, hogy totál alkalmatlan a feladatra. Mert ilyen ez a szelekciós mechanizmus: a tudás fontosabb, mint a pénz. Vagy pont fordítva.

Persze ott, ahol felsőfokú végzettség nélkül, sima érettségivel több száz milliárdos költségvetésű minisztérium élére lehet kerülni, vagy ahol államelnökként a funkcionális analfabetizmus mindenfélre rekordját meg lehet dönteni, ott a diploma, a felsőfokú szakmai tanulmányok kormányzati megbecsültsége körülbelül a nullával mérhető és tökéletesen példázza az orbáni rendszer kontraszelekciójának lényegét: kizárólag felkészületlen, irányítható végrehajtókra van szükség, akik szakmaiság híján szakmai érvek mentén soha nem mondanak ellent. Szomorú és méltatlan erre az egész országra nézve.

A fentiek okán azt kell mondanom: az Orbán által most éppen nem középszerűnek álmodott oktatási rendszerről szóló ponthatáros eszmfuttatás egy újabb ködösítés. (Nem beszélve a „középszerű” kategória ostoba és homályos, értelmezhetetlenül sértő használatáról.) Nem a 240-es ponthatár megemelésétől lesz jobb, vagy rosszabb az oktatás színvonala, hanem attól, hogy működik-e az a szelekciós mechanizmus, amely révén a rátermettek maradnak, az alkalmatlanok meg kihullanak. Meg attól, hogy az oktatásról nem négyévente változó, hatásvadász, egymásnak ellentmondó politikai szlogenkben gondolkodunk, hanem következetesen végigvitt, koherens irányelvek mentén. Amelyek alternatívát kínálnak azok számára is, akik nem szeretnének jogász diplomával Londonban mosogatni.

Nem lábjegyzet: Olvasom, hogy „a futballbarát kormány, a sportágba ölt milliárdok, a befolyásos MLSZ-elnök, a gigantikus tervek és a számunkra kedvező lebonyolítási rendszer ellenére a nyári kupaselejtezők kristálytisztán megmutatták, hogy az NB I legjobb csapatai ugyanolyan súlytalanok és gyengék az európai mezőnyben, mint általában az elmúlt évtizedben. Olyan szégyen pedig még sosem esett meg, hogy már augusztusra leradírozzák az összes csapatunkat Európa térképéről.”

Kérdezem tisztelettel, ha középszerű teljesítményű fiatalokat nem érdemes közpénzen taníttatni, akkor nem bűn megszámlálhatatlan milliárdnyi közpénzt egy olyan, a középszerűséget meg sem közelítő, egyértelműen sikertelen sportágba ölni, mint amilyen a magyar futball? Vagy itt nincs alsó ponthatára a középszerűségnek?

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr435427908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ezt kell csiná'ni e? (szerkesztés alatt) 2013.07.28. 05:39:09

Ma kezembe került a Blikk című szennyl... bulvárújság (nem, nem adtam érte pénzt:-)). Ez az, amelyiknek a főszerkesztőjét Murányi Marcellt a Népszabadság élére szeretné katapultálni a Ringier, Marci bohóc néven. Csuda dolgok vannak az újságba' gyerekek...

Trackback: Felvennék ma egyetemre a fiatal Orbán Viktort? 2013.07.27. 17:43:38

Középszerű teljesítményt nyújtó fiatalokat nem érdemes közpénzből egyetemre járatni, mondta a miniszterelnök a péntek reggeli rádiós észosztás alatt. Szerinte aki csak középszerű teljesítményre képes, és nem jutna be egyetemre, ha megemelnék az ezévi i...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2013.07.27. 17:41:41

Mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett. Mihez ért Orbán az ELTE-n huszonnégy éve szerzett diplomájával? Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegmanipuláció trükkjeit ü...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mim 2013.07.27. 12:10:12

Arra költ, ami számára fontos. Az ő pénzéből. Mert meg lett szavazva, hogy az övé.
Ne az emberekkel fizettessék meg!

Ezen a politikuson sokat lehet nevetni :-)

Wintermoots (törölt) 2013.07.27. 12:34:26

"Miért választotta az ELTE-t és miért választotta a jogot?

Kevés fogalmam volt, hogy mit jelent jogásznak lenni, viszont nem voltam elég jó magyarból és történelemből ahhoz, hogy felvegyenek a bölcsészkarra, valamint nem voltam elég jó matematikából és fizikából sem. Egyetlen lehetőségem volt: a jogi kar. Megcéloztam és elértem.

…úgy tudom, a futball is szerepelt a jövőképek között.

Szerettem volna futballista lenni. De olyan kevesen voltak, akik biztattak volna azzal, hogy van elég tehetségem hozzá, hogy beláttam, jobban teszem, ha inkább diplomát szerzek. De ha választhattam volna, akkor nem kétséges, hogy a futballt választom."

orbán viktor, aki soha egy napot sem töltött jogi pályán.

Gerilgfx 2013.07.27. 12:43:39

egy ilyen középszerű pártot nem érdemes megválasztani ;)

szofter 2013.07.27. 14:26:52

@Wintermoots: Akkor úgy tűnik, mégsem a középszerűséggel mint olyannal van baja Orbánnak. Vagy lehet, hogy pont azért utálja a középszerűséget, mert önmagát látja benne.

A poszthoz: Igen, a foci siralmas, és a "kis pénz, kis foci; nagy pénz, nagy foci" klasszikus itthon megdőlni látszik, és itt "nagy pénz, kis foci" lesz belőle. Hiába ölnek bele milliárdokat, még a felcsúti akadémia is Agárdon nevelt játékost igazol, és ez a tény egyébként akkor is mindent elárulna a magyar fociról, ha az összes magyar csapat csak a következő selejtezőfordulóban jön haza Európából. Tehát így van, minden beleölt pénz ellenére a magyar foci szar.

De kérdem én, az oktatás nem ugyanígy van? De igen, és nem azért lesznek a diplomásainkból londoni mosogatók, mert nem működik jól a szelekció az egyetemeken (bár lehet, hogy ez is benne van), hanem azért, mert itthon romokban hever a gazdaság. Nem azért megy a magyar diplomás Londonba mosogatni, mert az olyan hű, de nagy karrier, hanem azért, mert nem az itthoni szakmabeli pályafutás és a külföldi kulimelók közül választhat, hanem az itthoni munkanélküliség és a külföldi kulimelók közül, és akkor már inkább az utóbbi, mert azért legalább valamicskét fizetnek. A kormány mérnökképzési őrületének is az lesz a vége, hogy öt-tíz év múlva tele lesz az ország huszon-harmincéves munkanélküli mérnökökkel, már amelyik még nem lécelt le Londonba mosogatni. Mert attól, hogy sok mérnök van, még ugyanúgy nem fognak tudni elhelyezkedni a szakmájukban, és az ország felemelkedésének még csak az orbáni vízió szerint sem az a kulcsa, hogy sok mérnökdiplomás legyen, hanem az, hogy sokan dolgozzanak mérnökként. És ha gazdaság nincs, ami foglalkoztathatná ezeket a mérnököket, akkor azoknak a mérnököknek nem lesz munkájuk, és örökre beragadunk ebbe a szarba. Tehát az oktatást önmagában fejleszteni teljesen felesleges, azzal csak a brain drain jelenséget termeljük újra évről évre.

zila5 2013.07.27. 15:58:41

@Wintermoots:
Én legszívesebben valami Föld körüli pályán látnám inkább.
Ráférne egy kis súlytalanság, mert már nagyon súlyos.

lobster thermidor 2013.07.27. 16:39:41

Én meg nem értem, hogy ilyen középszerű politikusokat, és a középszernél is alacsonyabb színvonalú miniszterelnököt mi a túróért fizetünk...

sas70 2013.07.27. 16:49:07

A magyar iskolarendszer eszközrendszere a középszer nevelésére van beállítva. Nem véletlen, hogy szinte csak az elitiskolákból jutnak be jelentős számban a felsőoktatásba. Akik pedig bejutnak még azok sem mind a kiválóak, max a kiválóan magolók. A felsőoktatásból kikerülők kétharmada, meg kb. csak mosogatni jó, mert másra nem alkalmasak.

wh 2013.07.27. 16:55:05

Ha a két Orbán idézet ellentmondásos a cikkíró szerint, akkor a szegény de tehetséges ember az maga a középszer?

Az írás amúgy jó, de az első két idézetbe belekötni.... én nem látom a kettőben az ellentmondást.

Olyan tandíjrendszert kéne kitalálni, amelyben a jó tanulók a sulit mellékállás meg mindenféle kényszerek nélkül el tudják végezni, (hiszen a befizetett tandíjukat is visszakapják) a gyengébbek pedig finanszírozhatják őket a tandíjuk által.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.07.27. 17:08:29

"gondolkodásra képtelen, a tágabb összefüggések időbeni megértésére alkalmatlan masszának tartja a népet" - a nép az is. 2 millió ember támogatja a fideszt, 2 millió soha nem jár szavazni, vagyis neki bármelyik szar jó/nem is érdekli, mi történik/fogalmatlan idióta. valamint úgy 500 ezer ember a jobbikot a hagymázas hülyeségeivel és még 1 millió az mszp-t a még hagymázasabb elvtársi gondolkodásával. ebben az országban van talán fél millió értelmes ember.

@sas70: "..a középszer nevelésére van beállítva" - így van. illetve a tanárok 80%-a utálja a diákokat, az életet és az embereket, meg saját magát is, amiért sikertelen, szakmájában gyenge lúzer lett. a tanulókat gyereknek tekinti, a száraz, olvasást, gondolkodást, logikát megutáltató anyagot direkt genyó módon adja le, hogy szenvedjenek csak a kis köcsögög, ha már neki szar lett az élete.

közben azt hallom, hogy a Magyar Ember mindenkinél jobb, szebb, szorgalmasabb, rafináltabb és egyébként is tök rossz külföldön, "mert ott csak egy bevándorló vagy".

amíg itthon a politikus hülyének néz, a taxis és a pincér a szemem kilopja, a szomszéd meg följelent, addig inkább a külföldet választom. és igen, ez mind-mind a kontraszelekciónak köszönhető. semmiféle teljesítményelv nincs ebben az országban sehol

kérődzőgiliszta 2013.07.27. 17:11:47

Sokkal olcsóbb az államnak a felsőoktatásban tartva kezelni a korosztály problémáit, mintha ez a létszám az utcán tengne-lengne, drogozna, stb. Így, ráadásul, valami ragad is rájuk. No nem mindenkire.

csepke 2013.07.27. 17:22:07

@szofter: A helyzet az hogy a magyar mérnök sosem mosogatni megy Angliába, hanem magas presztízsű munkát végezni a sokszorosáért a magyar fizetésének ami a végzés évében is már legalább 2 szerese mint a tanáraié...Úgyhogy afelől nem kell aggódni hogy tele lesz munkanélküli mérnökkel az ország, két kézzel kapnak a magyar mérnök után Nyugat-Európában.

vega4 2013.07.27. 17:37:03

"Persze ott, ahol felsőfokú végzettség nélkül, sima érettségivel több száz milliárdos költségvetésű minisztérium élére lehet kerülni,"
Khmm, Debrecen város polgármesterének még érettségije sincs a rossz nyelvek szerint.....

vega4 2013.07.27. 17:40:44

@wh: Már van KÖZÉPSZER is? Eddig én csak a KÖZGÉP-ről hallottam. Bár valami rémlik...... Ja, az VEGYÉPSZER. :-)

panic_button 2013.07.27. 17:51:08

a focis bukást a bajnai intézte a multik pénzén.

vega4 2013.07.27. 18:02:17

A Realitatea TV híre szerint két fiatalember paradicsommal dobálta meg Orbán Viktort szombat délután Tusnádfürdőn, az általa megtartott előadásról való távozása közben.
A fiatalok azután dobálták meg a magyar miniszterelnököt, hogy végighallgatták a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadását és a kérdésekre adott válaszait.
A két fiatalt a csendőrök előállították, és pénzbüntetést róttak ki rájuk. A dobálók "nem tudták megindokolni", hogy miért folyamodtak a véleménynyilvánítás ezen módjához.
(Brassó.info)

bebe tv 2013.07.27. 18:03:14

@sas70: Akik pedig bejutnak még azok sem mind a kiválóak, max a kiválóan magolók. A felsőoktatásból kikerülők kétharmada, meg kb. csak mosogatni jó, mert másra nem alkalmasak.

Na akkor most elemezzük ki a vezér kvalitását. 1999-ben amikor már 1 éve min.elnök volt, valamelyik nagy országos lap lehozta az életrajzát úgy, hogy utána is néztek az iskolai eredményének ( érettségi ). Az eredménye a közepeshez közelebb állt mint a négyeshez.
Csak hát volt egy nagy fórja a kitűnőre végzettekhez képest. Fater párttitkár, muter pártbizottsági munkatárs, ami jelentett rögtön vagy + 100 pontot. Egyébként a lap leírta azt is, hogy a Bibó kollégisták a Simicska kivételével mind káder gyerekek voltak.
Na akkor most kik is végeztek annak idején középszerűen? Az egyébként vele 1 kvalitású fazonok nem káder suttyók max. traktorosok lettek Felcsúton.
Lehet ha annak idején kinn marad Oxfordban mosogatni,az ország ma máshol tartana.

high up! 2013.07.27. 18:09:12

Bóvli ország, Bóvli gazdaság, Bóvli foci, Bóvli köztájékoztatás, Bóvli kormány, Bóvli Professzorok Birka Köre, Bóvli közbeszerzés, Bóvli 50+ generáció.

Nagy pénz, Nagy Bóvli!

Gera 2013.07.27. 18:21:46

@Wintermoots: Ez is azt mutatja, mennyivel fontosabb a futball támogatása a felsőoktatásénál. Bakker, ha akkor Orbánt felkarolja valaki és futballistát csinál belőle, ki tudja, mi hol tarthatnánk :)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.07.27. 18:29:07

@Wintermoots: Hogy töltött volna, (jogászként) hiszen egyetlen napot nem dolgozott!

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.07.27. 18:33:09

Felesleges hülyeségeket kérdezni. Oktatásra kell költeni, de nem helyes esztétika- és filozófiaszakosokat nevelni tömegével, ez van.

A foci pedig KELL, az emberek szeretik.

Vagy ha nem, akkor jövőre majd leváltják Orbánékat, ahogy 1990 óta négyévente lehetősége volt rá a népnek.

Olyan meg még nem volt, hogy az ellenzék meg a kisebbség döntött volna mindenről, tessék szépen tisztelni a többség döntését, véleményét.

vega4 2013.07.27. 18:38:46

@Budai Andris: Én például utálom a focit. Akkor én nem tartozom a zemberek közé? Akkor mi vagyok? Ázalékállat, véglény vagy laposféreg?

lutria 2013.07.27. 18:39:35

Azért én kíváncsi lennék az Orbán milyen eredménnyel végezte el (közpénzen)az egyetemet,középszerű volt vagy kimagaslóan jó?

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.07.27. 18:40:11

@vega4: Nem. Te is egy szavazó vagy, akinek ugyanannyit ér a szavazata, mint az enyém.

Ha többségbe kerülnek azok a szavazók, akik hozzád hasonlóan utálják a focit, és esetleg ez (is) számít náluk a pártválasztásnál, akkor a Fidesz feltehetően bukik.

Demokrácia :)

Gera 2013.07.27. 18:43:01

@Budai Andris: Messze többségben vannak azok a szavazók, akik ívben szarnak a magyar focira.

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.07.27. 18:44:51

@Gera: hát akkor jövőre tuti megbuktatja a Fideszt az MSZP-DK-E14-PM-LMP-Jobbik választási koalíció.

Gera 2013.07.27. 18:47:36

@Budai Andris: Nem azt mondtam, hogy nem a fideszre szavaznak, hanem hogy szarnak a focira. Nem lehetsz akkora idióta, hogy azt hiszed, mindenki focirajongó, aki Orbánra szavaz.

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.07.27. 18:49:40

@Gera: Nem hát. Sőt! A szurkolók hangosabbik része jobbikos, ahogy nézem.

De hát a Fidesz is racionális szervezet: azoknak a csoportoknak fog gesztusokat tenni, ahonnan több szavazatot vár. Nyugdíjasok, középosztálybeli családosok, szurkolók egy része.

Aztán vagy bejön, vagy nem. 2002-ben nem jött be a stratégia, most talán bejön. Bocs, biztos bejön :)

Gera 2013.07.27. 18:56:13

@Budai Andris: Ez a focira nem érvényes, azt nem azért nyomatják, mert az embereket érdekli, hanem mert Orbánnak kedves.

Kooppaany 2013.07.27. 19:11:49

Megnéztem a felvételi ponthatárokat és a pótfelvételi listákat. Az igazi tragédia, hogy Budapestre koncentrálódik a felvett hallgatók 3/5-e, és a maradék 2/5-öd rész általában sokkal alacsonyabb pontszámmal jutott be a felsőoktatásba, mint akik budapesti egyetemekre és főiskolákra pályáztak. Ez azt jelenti, hogy hatalmasat ugrott Budapest, és a felvételi eredmények alapján be kellene zárni csaknem valamennyi vidéki felsőoktatási intézményt. Vajon meglépi-e ezt a kormányzat?

Kooppaany 2013.07.27. 19:14:27

A középszerűséggel amúgy egyetértek, 300 pont alatt nem volna szabad állami ösztöndíjat adni (500 pontot lehet most szerezni, 200-at ér a középiskolai teljesítmény, másik 200-at az emelt szintű érettségi, a maradék 100 nyelvvizsgákkal, tanulmányi versenyekkel, kiemelkedő más teljesítményekkel szerezhető meg).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.27. 19:16:33

"ha középszerű teljesítményű fiatalokat nem érdemes közpénzen taníttatni, akkor nem bűn megszámlálhatatlan milliárdnyi közpénzt egy olyan, a középszerűséget meg sem közelítő, egyértelműen sikertelen sportágba ölni, mint amilyen a magyar futball?"

De az. Tök felesleges a foci mértéktelen támogatása.

Kooppaany 2013.07.27. 19:21:09

@kérődzőgiliszta: Ez pont nem így van. Ha megnézzük a felvételizők összetételét, a csepegtetett információkból az jön le, hogy a 18-19 éves korosztály kb. egyharmad arányban képviselte magát a felvételizők között. Mekkora létszámú is ez a korosztály? 120 ezer fő? Több? Kicsit kevesebb? Hányan érettségiztek közülük az idén? 80.000-en? 90.000-en? Hol van kb. 50.000-60.000 idén érettségizett friss felnőtt? - Mert nem a szakmunkásképzésben, az biztos, és ez még nagyon sokba fog fájni mindannyiónknak.

Intruder71 2013.07.27. 20:01:14

@balage_81 reloaded: Csak kiváncsiságból: a maradék fél millió értelmes kire szavazhat?

_most_ 2013.07.27. 20:07:42

@Budai Andris: nem lehetsz ennyire ostoba, szerinted tényleg azért épített Orbán a kertjében egy stadiont, mert az szavazatokat hoz? :D

Jhonnyq 2013.07.27. 21:42:56

@Budai Andris: Ez nem a többség hanem a Fidesz döntése...
Akik rájuk szavaztak azok biztosan nem ezeket a lépéseket várták tőlük...
Már max annyi mondható el.hogy többségben voltak és csak voltak...

Jövőre veled együtt mennek a bús picsába...

Budai Andris · http://polgarda.blog.hu 2013.07.27. 22:21:34

@_most_: Teljesen mindegy, ennyit megérdemel ő is. Én nem sajnálom tőle.

@Jhonnyq: Mennek? És kik jönnek? MSZP-E14-DK-Jobbik-LMP? Hosszú életű koala lesz :D

komplikato 2013.07.27. 23:31:31

foci =/= magyar foci, magyar foci RIP (1986)
Ennek függvényében ha valaki szereti a focit, miért is szavazna arra, hogy 10-20-30 milliárdból Puszta-Büdöske-Alsón épüljön meg a 121-ik foci "akadémia"?

ppppalika 2013.07.28. 00:34:29

Bocs, a magyar labdarúgásra két dolog nem érvényes:
- középszerű (mert rosszabb)
- teljesítmény (mert a teljesítmény ilyen szövegkörnyezetben pozitív, de ez nem az)

horgi1 2013.07.28. 00:38:54

Egy politikusnak illik,sőt kötelessége árnyaltabban fogalmazni.Mondjuk így; emeljük a ponthatárokat,hogy a legkíválóbbak, legtehetségesebbek tanulhassanak tovább....
O. V.,tahó és nem tud árnyaltan fogalmazni,hiába a hajdani,mára már középszerű szónoklati képessége. Kedves O. V.!Minden megszerzett képességünket karban kell tartani,fejleszteni kell! Ön annyira elszállt saját nagyságától, hogy erre képtelen, milliónyi tanácsadója ellenére.
Egyébként miből gondolja O. V., hogy ő a kompetens személy,aki megítélje, hogy aki 240 pont körül teljesített felvételiző az középszerű? Milyen tanulmányokra hivatkozik,milyen idevágó szakmai,pszichopedagógiai múlttal rendelkezik O. V., hogy ezt kijelenti a félműveltek ostoba bátorságával?
Az igaz, hogy sokan szereznek úgy diplomát, hogy semmi kretativítás nincs bennük és soha nem lesznek igazi értelmiségiek,pl: Orbán, Kövér, Lázár és az összes többi suttyó.Bocsánat,más zsebében kreatívan turkálnak a fent említett urak,de ez maffia suttyóság és nem értelmiségi magatartás.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.07.28. 01:59:28

Kit érdekel, hogy Orbán Viktor milyen eredménnyel érettségizett vagy államvizsgázott???

HA mindkettő summa cum laude lenne (mert ugye, nem így van), akkor mi változna???

Az sem érdekes, hogy lehet-e miniszter valaki, akinek nincs felsőfokú végzettsége.
Lehetne-e Angliában Paul McCartney zeneügyi miniszter? Tudtommal nincs diplomája, zenei se, gitáron is fordított húrozással játszik.

A lényeg az: ért-e ahhoz,amit csinál, milyen gyakorlati szakember.

A középszer egyébként igaz Magyarországra.
Mi mintha országban élünk.
20 év szakmai tapasztalat alapján azt mondhatom, hogy fontos pozíciókba gyakran nem a legjobbak/tanultabbak, hanem a legjobban helyezkedők (de szakmailag középszerűek/tanulatlanok kerültek.
Tisztelet a kivételnek.
Ez a baj.

Mutyiország vagyunk, egy dzsentriland.
S ahogy elnézem, ez csak fokozódik.

Pop40 2013.07.28. 03:18:29

Kitűnő poszt, s (sajnos) teljesen igaz.

"Persze ott, ahol felsőfokú végzettség nélkül, sima érettségivel több száz milliárdos költségvetésű minisztérium élére lehet kerülni"

Lászlóné esetében a végzettsége volt a legkevésbé érdekes. Őt jelölte Simicska a minisztérium élére, ez a lényeg. Ha a szomszéd bolhás macskáját választja, ma ő a miniszter.

Schmitt meg egy szervilis, analfabéta seggnyaló volt, ő gondolom a narancsmajmoknak tett gesztus, legyen végre egy olyan közt elnök, akivel a fideszes savazó is azonosulni tud. :D (Persze a "haszna" azért megvolt: mindent szépen aláírt, amit leraktak elé.)

@bebe tv:

"Az egyébként vele 1 kvalitású fazonok nem káder suttyók max. traktorosok lettek Felcsúton.
Lehet ha annak idején kinn marad Oxfordban mosogatni,az ország ma máshol tartana."

Nem lehet, biztos.
És tuti nem hátrébb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.28. 06:35:59

Ha a közepes tanulóknak nem kell diploma, jó a szakképzés is, akkor a tanító és óvónőképzés felesleges az egyetemeken, hiszen oda 240-250 ponttal lehet bekerülni... Ugyanígy a nagyon futtatott mérnöki szakokra sincs szükség vidéken...

Csak azt nem értem, miért kell a főiskolákat és az egyetemeket összemosni? Miért nem lehet fenntartani a különbséget? A főiskolák adjanak egy gyakorlatban jól hasznosítható BA/BSc diplomát és ne üssék az orrukat az MA/MSc képzésbe, pláne ne a doktori képzésbe.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.28. 06:38:54

@horgi1: A 240 pont azért középszerű, mert közepes érdemjeggyel simán megugorható.

prolee 2013.07.28. 07:50:30

@Wintermoots: A "jogi egyetem" nem csak jogászokat képez. Azért is nevezik állam-és jogtudományi karnak.
Politikusokat ás állami irányításra alkalmas szakembereket képeznek.

OV pedig ez utóbbi kategóriában élte le az életét. Csak szólok...

Baldrick68 2013.07.28. 07:52:18

@wh:
Basszus te feltaláltad azt amit a Gyurcsányék csináltak, csakhát a Fidesz leszavazta :-)

prolee 2013.07.28. 08:06:35

@sas70: Azért az érdekes, hogy az ELTE jogi karára idén 403 pont volt a költségtérítéses ponthatár. Tehát 402 ponttal akkor sem került be a nebuló, ha fizetni akart érte. (A Pázmányon ez 260 körül volt.)
Ezzel szemben az orvosi karra 395 pont volt az államilag támogatott képzés ponthatára. 395 pontért igazán nem kell megszakadni, az egy normális, jó tanuló gyerek eredményét tükrözi. :))
Mi a probléma????
Hogy színkettessel nem lehet egyetemen csúszkálni a léc alatt?

Az én családomban egyébként generációk óta alap, hogy a diploma mellett szakma is kell. Akár több is. A gyerekeimnek is lesz, pedig 400 feletti pontokkal szálltak be az egyetemért való harcba.

prolee 2013.07.28. 08:12:45

@Online Távmunkás: És ugyan miért is törné magát a tanulással, ha úgyis bejut valahova, ahol közpénzen még 4-5 évig diákigazolvánnyal féláron van minden, apu is küldi a tartásdíjat és elvan, mint a befőtt?

Nem a pontokkal van itt baj, hanem azzal, hogy a jelenlegi oktatási rendszerben egyszerűen nincs jelen a motiváció.

18 éves korig kötelező jelen lenni az iskolában és ezt úgy megszokják, hogy továbbra is jelen akarnak lenni. Tanulni persze nem akarnak, mert az fárasztó.

CSENDES 2013.07.28. 08:30:46

@prolee: Elég sok a pontatlanság a mondanivalódban. Először is kezdeném azzal, hogy a FIDESZ leszállította a korhatárt 16 évre.

A második, hogy amennyiben a kb 500 pont úgy szerezhető meg, hogy 200 a tanulmányi eredmény, 200 az emelt szintű érettségi (amely esetében még a jeles eredményt is pontozzák- van 75, 90 100 %-os jeles), továbbá a a maradék 100 pont nyelvvizsgával stb. szerezhető meg, akkor nem mondható ki, hogy a 265 pont középszerű teljesítmény. Mert mi van, ha nincs nyelvvizsgája, vagy van, de nincs két emelt szintű érettségije?

felcsutisuttyo 2013.07.28. 08:31:05

Jól megdobálták PARADICSOMMAL (sajnos nem kézigránáttal) a Nemzeti Rohadékot, az országunk Tumorát,... (Ha)"Tudnádfürdőn".(nem tudják Tusnádfürdőn, csak bégetnek...)
MIT CSINÁLT OTT:..Ekézte az EU-t,
fényezte önmagát..és össze vissza hazudozott...
na és persze főleg azért ment hogy KOLDÚLJON SZAVAZATOKAT, AMIVEL ELCSALHATJA A majd VÁLASZTÁST.....(azt hazudja majd, hogy annyi szavazat érkezett amennyi hiányzott:))) hehe

felcsutisuttyo 2013.07.28. 08:36:19

Jól megdobálták PARADICSOMMAL (sajnos nem kézigránáttal) a Nemzeti Rohadékot, az országunk Tumorát,... (Ha)"Tudnádfürdőn".(nem tudják Tusnádfürdőn, csak bégetnek...)
MIT CSINÁLT OTT:..Ekézte az EU-t,
fényezte önmagát..és össze vissza hazudozott...
na és persze főleg azért ment hogy KOLDULJON SZAVAZATOKAT, AMIVEL ELCSALHATJA A majd VÁLASZTÁST.....(azt hazudja majd, hogy annyi szavazat érkezett amennyi hiányzott:))) hehe

prolee 2013.07.28. 08:39:12

@CSENDES: Aki egyetemre akar menni annak miért nincs két nyelvvizsgája (emelt szintű érettségivel ingyen röhögve megszerezhető) és miért nincs emelt szintű érettségije?
Ugye, ezt nem kérdezted komolyan?
A gyerekeim most érettségiztek, eléggé képben vagyok.
Abban a 12 évfolyamos iskolában, ami azért lett 13 évfolyam, mert volt egy nyelvi évfolyam is, csak két gyereknek lett meg emelt érettségivel a két nyelvvizsga a 30 fős osztályból. Az én két gyerekemnek.
Az ECDL vizsgájuk is csak nekik lett meg.
Azért, mert én szorgalmaztam. (Nem volt nyelvi különóra.) De miért? Mert az iskola, a szülők és a kölykök együttesen szartak az egészre, csak azzal voltak elfoglalva, hogy mennyi pénzt csesszünk el a szalagavatóbálra.

Ehelyett tanulni kellett volna.
A gyerekeim az utolsó évben már magántanulók voltak, mert láttam, hogy iskolába járással semmit nem lehet elérni, csak elcseszni a napot a lyukasórákkal, meg a szalagavató szervezésével.
Ez egyszerűen megengedhetetlen, ami itt folyik oktatás címszó alatt.

micsoda? 2013.07.28. 08:41:04

@kérődzőgiliszta: Bocsánat ezzel az elképzeléssel csak az a baj, hogy leértékelődne a magyar tudás. Ha már nem történt meg.

Jó, hogy az írásra kattintottam, mert az index cím érthetetlen. Nagyon egyetértek az első bekezdéssel. /2013/

CSENDES 2013.07.28. 08:48:16

@prolee: Mondok egy példát. A fiam reál szakot választott a gimnáziumban. Harmadikban rájött, hogy nem ez az irány jött be neki. Megszerezte a nyelvvizsgát, kifizettem. (Más nem biztos, hogy megteheti). Kifizettem a történelem felkészítőt. (Más nem biztos, hogy megteheti.)
A magántanulást pedig ne is említsd nekem, mert az is pénz.
Úgyhogy a saját állításaid is azt mutatják, hogy a pénz beszél itt.

És hozzáfűzöm, hogy fizetni kellett három évig az egyetemet, mert nem volt átjárás a fizetős és nemfizetős szak között. Ma MA-ra jár, ingyen. Középszerű? Nem hiszem, hiszen jeles lett a diplomamunkája, jelesre vizsgázott.

prolee 2013.07.28. 08:59:25

@Budai Andris: Foci kell, persze, akik szeretik, fizessék meg. S akik szeretik, azok ingyen is fociznak. S mivel szeretik, talán jobban is fociznak, mint azok, akik csak a pénzért rúgják a bőrt.

De persze "én nem értek a focihoz".

CSENDES 2013.07.28. 09:01:10

@prolee:"S mivel szeretik, talán jobban is fociznak, mint azok, akik csak a pénzért rúgják a bőrt."

Azok is pénzért fociznak, csak ők fizetnek. (pályabérlet)

prolee 2013.07.28. 09:05:36

@CSENDES: Semmiféle különóra nem volt. A magántanulás egyetlen fillérbe sem kerül, hiszen a magántanuló bejárhat az órákra, amelyik óra pedig nem ér egy lyukas fityinget sem, arról eljöhet. Annak az anyagát a netről, könyvtárból stb. autodidakta módon megtanulja.

Egyedül nevelem a két gyerekemet, még autóm sincs. Miért fizettél a nyelvvizsgáért? Emelt érettségivel ingyen megszerezhető, nyelvi tananyag/hanganyag az internetről letölthető, idegen nyelvű TV és rádió használható.

A tanuláshoz még ma is leginkább akarat és persze szellemi képesség szükségeltetik.

CSENDES 2013.07.28. 09:11:02

@prolee: Én is egyedül neveltem (fel) a gyermekeimet, tartásdíj nélkül.

Azért fizettem a nyelvvizsgáért, mert olyan idióta az emelt szintű érettségivel a pontszerzés. Fentebb említettem. A nyelvvizsgát nem százalékok alapján pontozták.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2013.07.28. 09:37:07

"ez a jövő sokkal inkább függ a tudástól, mint a pénztől." (2008)
Azóta rájött, hogy mégsem így van...

wh 2013.07.28. 10:21:22

@Baldrick68: Azért, azt hiszem, nem teljesen :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.28. 10:43:11

@prolee: Te is egy kalap alá veszel minden oktatási intézményt, mint Orbán, pedig ez komoly hiba.
Szerencsére még van egy-két intézmény (vagy azok 1-2 kara), ahol nem lehet lébecolni, mert már az első évben kirúgják. Nagyon jól megfigyelhető, hogy például a BME műszaki karairól kirúgottak átmennek az Óbudai Egyetemre (volt BMF), az ELTE bölcsészkarán szenvedők inkább az ELTE valamelyik pedagógus szakán vagy a Károlin próbálkoznak, stb.

Igenis a pontokkal van gond, amikor a műszaki és természettudományos szakokra felveszik a középiskolai hármas tanulókat, de ott az alap elvárás az lenne, hogy emelt szintű érettségi ötöst tudjanak. A szakadék áthidalására a jobb helyeken kötelező korrepetálást szerveznek, a gyengébb iskolákban pedig lejjebb viszik a színvonalat.
Hasonlóan az óvónőket is felveszik minimális pontszámmal, aztán az egyetemi oktatók szenvednek azzal, hogy az alapműveltségük erősen hiányos.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.28. 10:48:21

@CSENDES: Mondok én is néhány példát a családból:
1. Emelt szintre tanár nélkül, otthon is fel lehet készülni.
2. Nem nyelvszakosként nekem is volt gimnáziumban nyelvvizsgám, tanárhoz csak az utolsó 3 héten jártam, a tanárt és a nyelvvizsgát is a nyáron keresett pénzemből fizettem.
3. Vannak olyan szakok, ahol a hallgatók 80-90%-a jelest kap, szóval ez semmit sem jelent. Ez nem csak a diplomagyárakra igaz, néhol egy karon belül sem tudják némelyik szak nehézségét rendesen beállítani.
4. Az egyetem mellett lehet dolgozni is, így volt ez 10 éve és ma is. Én a szüleimnek is küldtem haza pénzt, miközben nappali szakra jártam...
süti beállítások módosítása