A devizahitelesek megmentésének álkérdése

H_A Címkék: eladósodás gazdaságpolitika deviza megtakarítások devizahitelesek reálbérek Fidesz kormány2013.07.25. 14:26

Bármelyik formáját választja is végül a kormány a devizahitelesek megmentésének, ott, ahol egy ilyen akció a választások előtt egy évvel kizárólag a szavazatmaximalizálás céljából születik, ott aligha van esély a valódi probléma valódi orvoslására. A tudatosan időzített megmentési szándék önmagában azt  jelzi: nem megoldunk, hanem elmaszatolunk. Valaki(k)nek a megmentése általában valaki mások kárára szokott történni, ilyen a zéró összegű gazdasági játszmák alapvetése.

A jobbnál jobb megmentési javaslatokat,  és egyáltalán ezt az egész mizériát elnézve, teljesen világos, ez a kormány sem akarja érteni mi ebben az egészben a tragédia. Nem érti, hogy a kiszámíthatatlan - leginkább  Orbán Viktor miniszterelnök éppen aktuális, aznapi lelkiállapotát tükröző  - döntések, a visszamenőleges hatályú törvénykezés és a szerződések egyoldalú felrúgása hátán más társadalmi kategóriákhoz hasonlóan, a devizahitelesek sem fognak révbe érni.  Amíg a hosszútávú gazdaságpolitikai célok alárendelődnek a rövidtávú kőkemény politikai érdekeknek, ennek a felelőtlen ámokfutásnak éppen azok isszák meg a levét, akiknek a legkevesebb közük van a történethez.

Tetszik vagy nem, sokakban óhatatlanul felvetődik a kérdés: mit jelent ez a mentőöv azokra nézve, akik ésszerűen gondolkodva forinthitelt vettek fel anno, és ugyan nem vállaltak árfolyamkockázatot, jóval magasabb kamatot fizettek/fizetnek cserébe? Ezek ellenében milyen alapja van a devizahitelesek sz*arból kihúzásának? Milyen üzenet ez azok felé a magyar emberek felé, akik nagyon helyesen nem akartak részt venni ebben a szerencsejátékban? Cinikus, hogy a bankszféra-állam-eladósodott devizahitelesek közös felelőtlenségének Bermuda háromszöge éppen azokat nyeli el, akik megfontoltan, nadrágszíjat meghúzva nem ugrottak ész nélkül a mélybe. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a bankok vagy a magyar állam Máltai Szeretetszolgálatként működik?

Egy olyan országban, ahol tudtommal a lakosság jóval több mint kétharmadának semmiféle megtakarítása nincs, és ahol következésképpen el kell adósodnia ahhoz, hogy lakásproblémáját meg tudja oldani, ezek az eső után köpönyeg típusú, tüneti kezelésnek is gyenge álmegoldási kísérletek semmivel nem visznek közelebb a szakadékból való kilábaláshoz.

Ha felelős kormánya lenne ma Magyarországnak, akkor a devizahitelesek több tízezres csoportjának megmentése helyett ma arról kellene beszélnünk, hogy későre bár, de felismertük a probléma valódi okát, és nem próbáljuk sebtapasszal leragasztani a beteg testrészt, csak azért hogy ne lássuk, hanem mindenek előtt kitisztítjuk a sebet.  Ahelyett, hogy ma attól volna hangos a propagandagépezet, hogy a devizahitelesek helyzetéért mindenki más a felelős, hogy becsapták, átverték őket, ám a Fidesz akkor sem engedi el a kezüket, érdemes volna szembenézni a könyörtelen diagnózissal: az eladósodás legmélyebb oka a három éves dübörgő sikerektől hangos kormányzás ellenére továbbra is a tragikusan alacsony reálbérszínvonal. Ma a devizahitelesek nagyvonalú, hősi megmentésének álkérdése helyett arról kellene beszélnünk, hogy felismertük: a fenntartható gazdasági növekedés a reálbérek felzárkóztatása nélkül nem megy. Hogy a közmunkaprogram nem munkahelyteremtés, hogy a stadionépítés nem mindent elsöprő prioritás, hogy egy szűk, milliárdos nagyvállalkozói réteg ellenében a bérből, fizetésből élő humán erőforráson spórolni megbocsáthatatlan bűn, és hogy a gyengülő forint nyomán növekvő infláció hosszú időre padlóra küldi a magyar gazdaság versenyképességét. Arról kellene beszélnünk, hogy mit tett a kormány az elmúlt három évben azért, hogy ma ne megsegíteni kelljen, hanem egy kiszámítható, üzlet- és növekedésbarát gazdasági környezetben konszolidálni igyekezett a magyar családok egzisztenciáját és jóvátenni valamit abból, amit amazok elkúrtak.

Nem véletlen, hogy ma nem erről beszélünk, hanem a Fidesz 2014-es választási kampányának egyik szlogenét szolgáltató témával  vagyunk elfoglalva. Miközben az eladósodás 22-es csapdájába került magyar társadalom egyik része mesterségesen szított üzemmódban feszül a hasonlóan egyik napról a másikra élő másik résznek. Úgy, hogy mindkét csoportot ugyanaz a szomorú közös tény köti össze: olcsó béreiből nem futja megtakarításokra. Mert megtakarítások csak akkor lennének, ha lenne miből megtakarítani. És ha lenne miből megtakarítani, akkor eladósodni is jóval nehezebb lenne. Pofonegyszerű, de ma mégsem erről beszélünk. Ehelyett álkérdésekre álválaszokat adunk, gazdasági problémákra politikai megoldásokat kínálunk. Így mennek a devizahitelesek is szépen a levesbe.

U.I. Nem, nincs rendben az, hogy valaki kifizet 10 milliót, elveszik a házát, és további 3-4-5 millió adósság marad a nyakán. Nem, egyáltalán nincs rendben, hogy a devizahitelesek és gyerekeik az utcára kerülnek. Elfogadhatatlan viszont, hogy a Fidesz kormány unortodox gazdaságpolitikája újabb kudarcának elkenése mellett, nem remélt hálaszavazatokért cserébe, a devizahitelezésben érintett családok felhalmozott tartozásának bizonyos részét a többi adófizetőnek kell állnia.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr435426061

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.26. 11:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.07.25. 18:00:40

Mély egyetértésem. A magyar jövedelmi viszonyok egyszerűen nem teszik lehetővé a lakásvásárlást se hitelből, sehogy. Egy generációnak kellene meghúzni magát a szülői házban, kőkemény munkával felépíteni magát és az országot, akkor a gyerekeiknek már jobb lenne.

KISEBB ÚJRAELOSZTÁST!!!!!!

Amióta a kommentelés létezik, szajkózom ugyanazt, már saját magamat unom.

H_A 2013.07.25. 18:38:07

@Husz_János_Puszita: Tudom, hogy nem vigasztal, de én nem unlak.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.07.26. 10:50:14

szerintem megint mellélőttél. a devizahitelesek problémájának oka:

1) hülyék voltak akik devizahitelt vettek fel. na most persze semelyik párt nem kampányolhat ezzel, mert kontraproduktív. de egy blog rámutathat erre

2) Az Orbán kormány 2010 óta erre azzal tett rá, hogy a "szabadságharccal" gyengítette a forintot.

a reálbérek azok nagyjából megfelelnek annak, amit ez az ország produkálni képes jelenlegi állapotában. mesterkélten nagyobb reálbéreket a gazdaság nagyon gyorsan korrigálna, és elszállna az inflációval.

H_A 2013.07.26. 12:37:28

@rabelais: Úgy tűnik, megint nem sikertült értelmezned azt, amit olvasol. Jelen esetben pontosan benne van az írásban az amit hiányolsz, még akkor is, ha nem neveztem hülyéknek ezeket az embereket, maximum felelőtleneknek.
Másrészt az unortodox gazdaságpolitika kudarca szintén benne van abban, amit írok: mesterséges korrekciók helyett egy folyamatot kellett volna elindítani, ami nem történt meg. Ennek ugyanúgy része a reálbérek növelése, mint a forint megerősítése. Nem egyik percről a másikra, hanem három és fél éve ezen kellett volna dolgozni. Amíg a lakásvásárlás miatt az embereknek 30 évre el kell adósodniuk, mert képtelenek megtakarítani, addig igen sokan kénytelenek ennyire "hülyének" lenni.

Így aztán tartok tőle, most neked sikerült mellélőni ezzel az észrevétellel.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.07.26. 14:20:07

Kedves posztoló, önellentmondásos a véleményed.
Egyfelől azt mondod hogy nem kell a devizaadósokat az adófizetők (feltételezve hogy a devizaadósok zöme dolgozó aktív népesség, ezért nagyrészt tehát a saját) pénzükből úgymond "megmenteni" másrészt (a komolyság látszatát keltő blog ellenére) a "több pénzt az embereknek" jellegű megoldást javasolsz, harmadrészt tévedésben vagy az infláció alakulását illetően, ami most éppen rekord alacsony hazánkban. Egyébként az a meglepő helyzet hogy az inflációt figyelembe véve a forint az EUR-hoz képest reálértéken kb ugyanott van mint a válság előtt, a CHF a forinthoz és az EUR-hoz képest szállt el mint a győzelmi zászló.

Akárkit is hibáztatunk, van pár paradigma amiben jó lenne ha össznemzeti szinten egyetértenénk, és az ellenzéki bloggerek is el tudnák választani a kormánnyal kapcsolatos stílusbeli problémáikat az érdemi intézkedések hasznosságával kapcsolatos vitáktól.

Mert ugye alap kellene hogy legyen:
- Soha többet közszférában béremelést, illetve szociális intézkedéseket eladósodásból, költségvetési hiányt növelve
- Csökkenő országadósság pályára kell állni és azt fenntartani
- Megindítani a gazdasági növekedést minden áron.
Első kettőben remélem minden értelmes ember egyetért, utóbbihoz pedig észre kell venni hogy a költeni, fogyasztani képes középosztály nélkül nem fog megindulni. És itt fut össze a devizaadósok és az össznemzet érdeke: a társadalom gazdasági motorjáról, a dolgozó, családos középosztályról levenni a fojtást végre hogy felpöröghessen a fogyasztás, a gazdaság. És ha ennek az ára az hogy esetleg azok akik annak idején az akori szintén elcseszett gazdaságpolitika miatt forintban adósodtak el (emlékezzünk vissza, hogy a forinthitelek elsősorban az átkozottul magas forintkamat szint és infláció miatt voltak versenyképtelenek a devizához képest) és akkor rosszul jártak, de mára már pariban vannak a devizásokkal ötévi szopás átlagos mértékében, szóval ha ők most ugyanott lesznek óvatosságuk ellenére mint a devizások, az még mindig a kisebbik "rossz".

Ugyanis egyes egyéneket lehet hibáztatni rossz gazdasági döntéseik miatti eladósodásukért, de amikor egy jelenség azért válik országos és évtizedes problémává mert több százezer családot, a nemzet gazdasági derékhadát érinti, akkor nem lehet a felelősséget az egyénekre kenni, az államnak igenis be kell avatkozni, mert az állam be nem avatkozása vezetett a kialakult helyzethez (a zárlatos hajszárítót kivonják a forgalomból pillanatok alatt, a hibás pénzügyi termékkel mégsem tették ezt meg)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.07.26. 14:31:14

Még egy megjegyzés: ha vetsz egy pillantást a 90 napon túl késedelmes hitelek arányát ábrázoló, ismert grafikonra ami egy szépen lineárisan emelkedő egyenes, ma 20-30 %-nál járva, beláthatod, hogy a liberális megldás, vagyis a sorsukra hagyni őket pont addig működne, amíg a tömeges kényszerértékesítések elborítanák az ingatlanpiacot egy negatív árspirált eredményezve, vagyis a bankokat ugyanígy veszteség leírásába kényszerítené, csak éppen több tízezer család tönkremenetele mellett.

Fel kell tehát fogni, hogy a bankok érdeke is mindenekelőtt a devizahitelesek fizetőképességének helyreállítása és megőrzése, még ha ennek az az ára hogy a korábbi évek fényűző nyereségeihez képest (amikor még a macska is szivarozott a bankban) pozitív nullszaldó, a fiókhálózat csökkentése, az akvizíciók elnapolása a reális cél, és ez nekem abszolút belefér a társadalmi igazságosságról alkotott képembe, különösen annak tudatában hogy a nagy kereskedelmi bankok a képződott extraprofit tetemes részét anyabankjaikon keresztül minimális adózás mellett vitték korábban külföldre.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.07.27. 01:50:08

@autognomia: úgy látom, vélemnyed szerint a postodban az "élet, a világmindenség, meg minden" benne van. ha azt reklamáltam volna, hogy nem írtál a csikóhalak nemi életéről, rávágtad volna, hogy az is benne van.:) van a fenét, ne magyarázkodj!

egyetmondok 2013.07.27. 15:11:41

A közösségi morális szempontokat teljesen figyelmen kívül hagyó végtörlésztési akció,illetve (a szintén demagóg és hazug) árfolyamgát után a kormányzattól már nem lehet várni,hogy egyszerre legyen képes a makrogazdasági és a közösségi erkölcsi szempontok egészséges arányának megtalálása és figyelembe vétele mellett kezelni az egész devizaalapú eladósodási helyzetet.
Karmadealer kommentelő helyesen jegyzi meg,hogy " Akárkit is hibáztatunk, van pár paradigma amiben jó lenne ha össznemzeti szinten egyetértenénk " ---nos, pont ez az,amire már ez a kormány nem képes,ugyanis az egész hatalmi legitimációját a hibáztatás gigantikus hamissága képezi egyedül.
süti beállítások módosítása