Orbán Viktor, a sportdiplomácia bajnoka

H_A Címkék: propaganda sportdiplomácia Orbán Viktor Magyarország Budapest Gyárfás Tamás úszó VB2013.07.23. 13:01

Nem hiszem, hogy Magyarországon van olyan ember, aki nem örül mostanság annak, hogy Budapest rendezi  az úszók, nyíltvízi úszók, műugrók, műúszók és vízilabdázók 2021-es világbajnokságát. Nem hiszem, hogy lenne valaki, aki ne tudná,  mekkora lehetőséget, presztízst jelent, mennyi pozitív hozadéka van a Barcelonában elnyert jognak, és főleg, hogy mekkora meló áll mögötte. Amit kevésbé érthetnek sokan az az, hogy a Magyar Úszó Szövetség vagy a Magyar Olimpiai Bizottság tagjai hogyan és miért válhattak sokadrangú mellékszereplőivé ennek a sikertörténetnek. Pedig pofonegyszerű: ahol Orbán Viktor (na meg Kósa Lajos) igényt tart erre a magyar sportdiplomáciai dicsőségre, ott Gyárfás Tamásék maximum statisztálhatnak Orbán mellett az elmosódott felvételeken. Mert a miniszterelnök ezt is megcsinálta, nélküle ez sem jöhetett volna össze.

orb.jpg

Aki látta a siker pillanatairól készült legújabb videót Orbán Facebook oldalán vagy másutt, és akinek azonnal nem lábadt könnybe a szeme a felcsendülő ria-ria-hungária ritmusára, az valószínűleg pontosan tudja, miért gusztustalan a dolog. A szánalmas hatásvadászat most sem a véletlen műve. Demjén Ferenc hangja, és a Gyurta Dani, Cseh Laci, Hosszú Katinka diadalmas pillanatairól készült felvételek szerényen aláfestik az öntelt Orbán Viktor vadiúj kampányfilmjét. Amelyen a vezér megfürdik a dicsőségben. Egy olyan eseményen, ahol már megint semmi keresnivalója nem lett volna, és ha igen, akkor pontosan annyi, amennyi Debrecen polgármesterének.

Az öt percnyi tömény Orbán arcpirítóan lemossa az asztalról Gyárfás Tamásék több hónapos kemény munkáját. Így kerül fel a csizma az asztalra. A MOB-ot, MÚSZ-t is a miniszterelnök vezeti, jó érzékkel nyúl a körvonalazódó sikertörténetek alá, és mivel egyértelműen hasznot húzhat belőlük, mindenkit félrelökve, a dolog élére állva pózol és büszkén hirdeti: az én vezétésemmel ez is sikerült.

Egyáltalán nem az ünneprontás vezérel, de azt kell mondanom: gyomorforgató. Az, ahogyan egy magyar sportdiplomáciai sikert olcsó politikai propagandává konvertált az újabb mandátumra készülődő, magát (fél)istennek képzelő, felcsúti futballzseni. Aki érteni akarja, az érti, aki nem, annak maradjon a könnyes meghatódottság a nemzetben gondolkodó, szerény hazafiról, aki mindig pontosan tudja hol a helye.

Ettől még számomra egyetlen konklúzió marad: méltatlan ez az önfényező, szemtelen húzás azokra az emberekre nézve, akiknek a munkáját dícséri a 2021-es úszó VB megrendezésének elnyert joga. Azokra a sportolókra és szakemberekre, akiket sokkal ritkábban talál meg a kamera szeme, mint a mások teljesítményéből politikai tőkét kovácsoló miniszterelnököt, akiknek viszont óriási és néma szerep jut Magyarország ama nemzetközi elismerésében, amelynek lerombolásában senki nem mutatott még akkora elszántságot, mint éppen Orbán vezér.

Szóval igen, győztünk! Elismerés illeti ezért a magyar úszósportot, az úszószövetséget, és Magyarországot.

Tőled annyit kérnék, Viktor, ha már nem bírtál ellenállni a barcelonai rivaldafénynek, legalább kímélj meg a mások sikerét önkényesen kisajátító tájékoztató levéltől. A megspórolt pár százmilliót meg költsd nyugodtan az úszósportra.

fotó: Facebook

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr225420342

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor, a sportdiplomácia bajnoka 2013.07.23. 16:26:01

Méltatlan Orbán önfényező, szemtelen húzása azokra az emberekre nézve, akiknek a munkáját dícséri a 2021-es úszó VB megrendezésének elnyert joga.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2013.07.23. 21:04:17

Hogy ezért mit kapsz majd?
süti beállítások módosítása