A megalázott feleség számára nincs alternatíva

H_A Címkék: közvéleménykutatás baloldal ellenzék kormányváltás MSZP Mesterházy Attila Bajnai Gordon Ipsos Együtt2014 Medián2013.07.18. 16:11

Az elmúlt napokban közzétett, némely vonatkozás tekintetében látszólag egymásnak ellentmondó közvéleménykutatási adatokat tanulmányozva kezd bizonyossággá érlelődni bennem a felismerés. Egy olyan ország képe körvonalazódik itt körülöttünk, ahol a kormányzati propaganda naponta cáfolni igyekszik sokunk tapasztalatait, és amely ezzel összefüggésben leginkább a férje által megalázott, naponta megvert nőhöz hasonlítható: tűri, tűri a megpróbáltatásokat, de igen nagy valószínűséggel nem fog elválni.

Nem válik, mert nincs az a szomszéd, jóbarát, jószándékú „kívülálló”, aki végetvethetne ennek a Stockholm-szindrómás vergődésnek. Mert ebben a történetben nincsenek kívülállók, csak részesek, bűnrészesek és/vagy cinkosok, egy minden tekintetben jobban teljesítő ország még jobban teljesítésében. Akármennyire is próbáljuk azzal vigasztalni magunkat, hogy a közvéleménykutatási adatok semmit nem mutatnak a valóságból, vagy éppen az ellenkezőjét, hogy egytől egyig a kormány szája ízét tükrözik, megrendelésre, és a szavazók összezavarására-manipulálására készülnek, egyet biztosan mutatnak: nincs alternatíva. Régóta sokak által hangoztatott, lassan axiomatikus megállapítás: a megalázott feleség számára a kukkoló szomszéd nem alternatíva az agresszív férj lecserélére.

Mondom ezt leginkább azoknak, akik ellenzéki politikusokként ezzel vigasztalják magukat: hogy a számok hazudnak, majd a választók így meg úgy. Nézhetik a köldöküket, és elfordíthatják a fejüket. Ambivalens ez a kép, akárhonnan nézem, és  kérdés, hogy lehet-e és meddig lehet a feleséget hibáztatni azért, hogy nem akar, nem mer válni/váltani. A magyar emberek közel kétharmada szerint rossz úton járunk, mégis hallgatni, távol maradni szándékozik, vagy a rossz útra szavazna újra. Mond-e valamit ez a fura, felemás kép önöknek, uraim? A magyar emberek többsége elégedetlen a jelenlegi kormánnyal, de még mindig nem annyira, mint önökkel.

Önmagában nem az a baj, hogy Orbán Viktor népszerűsége annyira jól teljesít, hogy két év után a közel 40%-os csúcsot súrolja, hanem az, hogy erről önök tehetnek elsősorban. A néha egymásnak ellentmondó adatok mellett ez az egyetlen megfontolandó igazság: a szanaszét húzó, és kommunikáló ellenzéket a Fidesz egymagában kiteszi. További súlyos kérdés: egyáltalán miből gondolják önök még mindig, hogy a nyolc év alatt eljátszott bizalom, amiből három év alatt szinte semmit nem sikerült ledolgozni, majd a hátralévő pár hónapban helyreállítható? Mert amíg kényszeresen azzal voltak elfoglalva, hogy az A és B variáns közül valahogy eldöntsék, melyik legyen a befutó, a rezsicsökkentés karavánja dübörögve és zavartalanul haladt a maga, Fidesz népszerűségét növelő útján. Amíg a közös program elfogadásán húzták az egyre visszafordíthatatlanabbul múló drága időt, nem gondoltak arra, hogy egy C variánst felépítsenek. Mert nem akarták megérteni, nem az a kérdés, hogy Bajnai vagy Mesterházy, hanem az, hogy mi van akkor, ha a választók egyikre sem kíváncsiak? Az sem érdekelte különösebben önöket, hogy utánajárjanak: miért van ez, mit kellene változtani, kinek kellenek háttérbe vonulni? Van-e, lesz-e bátorsága az ellenzéknek szembenézni ezzel a kutatási adatokból hónapok óta szembejövő ténnyel:  a közvélemény tekintélyes része nem érzékel politikai alternatívát, hiába keresgél a pártok között?

Sok-sok huzavona, tökéletesen fölösleges erőfitogtatás és egymásnak beszólogatás után, az MSZP-Együtt 2014 közös programjának elfogadása ellenére, semmiféle áttörés nem mutatható ki a párttáborok bővülése tekintetében. Az elvont gazdasági elemzéseken alapuló, Fidesszel riogató diskurzusok és a legpopulistábban primitív, megvalósíthatóság szempontjából meglehetősen rosszul teljesítő szólamok hangoztatása között elveszett a baloldali hitelesség meggyőző erejének felmutatása. Amivel az a legnagyobb baj, hogy mindeközben a közmédia kormánymagasztaló csatornái előtt ülve, napról napra egyre jobban elfáradt ez az amúgyis elgyötört ország.  Ez az emberi mivoltában megalázott feleség. Akinek nincs C variáns, amelyre nyugodt lelkiismerettel feltehetné az életét ha nem is, de az elkövetkezendő pár évét. Lesz-e valakinek bátorsága kimondani, hogy erről nem elsősorban a csatorna tehet, és nem is az áldozat?

Ha nem következik be a tükörbenézés, a választók számtalanszor kinyilvánított véleményével való szembenézés, ha továbbra is lesajnálják ezeket a jelentéktelennek-manipulatívnak titulált adatokat, az árakkal, a munkanélküliséggel, az adók számával, a rezsicsökkentés, és pedagógusok bérének szemfényvesztésével, no meg a maffiabaloldal lejáratásának jól célzott kísérleteivel együtt Orbán Viktor népszerűsége valóban felér a csúcsra.

Nagyon kínos lesz a feleségre fogni az egészet. Vagy esetleg arra, hogy mindannyian egy vak komondor áldozatai vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr815413510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.19. 09:47:05

Amikor a nép elutasítja a kormányt is és az ellenzéket is, s nem jelenik meg új erő sem, az mindig a kormánynak segít.

Az átlagember számára egyszerűen nem alternatíva az "elmúlt 8 év".

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.07.19. 11:28:01

Van alternatíva. Nem valami kiváló, de egyértelműen jobb. Ha a közvéleménykutatók valóban a valós helyzetet mérik fel, ha a bizonytalanok közül nem megy el mégis sok ember, és nem szavaz a demokratikus ellenzékre, akkor a nép hülye. Ilyen egyszerű.

Az totál nyilvánvaló, hogy az ellenzéki pártok jobbak, vagy másképpen fogalmazva a kisebbik rossz.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.07.19. 11:30:53

És ezt nem osztom meg, mert azt a hülyeséget nyomod, hogy nincs alternatíva. Ez pedig túl megy a határon. A határ ott van, hogy: "az ellenzéki pártokkal ez és ez a baj, de akkor is rájuk kell szavazni, mert jobbak a kormánypártnál".

hungarisztan 2013.07.19. 14:46:33

@rabelais: +1

Vagy ha annyira nem világos, hogy orbanisztánnál bármelyik kevésbé rosszabb (majdnem azt írtam: jobb), akkor lehet szavazni kicsikre. Nagyon kicsikre is akár, temérdek akad belőlük. Elvész a szavazat? Ilyen a box. Ha a relatíve nagy ellenzékiek nem tudnak szimpatikussá válni, akkor az nem a választók hibája, ha nem rájuk szavaznak. Tetszettek volna...

Elveszett szavazat amúgy nincs, és az ilyen szavazat akkor sem értéktelen, ha az adott párt nem éri el a parlamenti küszöböt. Mert ha a választók jelentős része szétforgácsolja is a szavazatait, az is mutat valamit. Leginkább azt a klasszikust, hogy „Nem azt mondták, [idejön a pártvezér neve], hanem azt, hogy menj a picsába!” Mert ha 8% szavaz a felcsúti szétbarmolóra, akkor azt azért már neki is nehéz kétharmados konszenzusra, meg felhatalmazásra fordítania (még úgy is, ha ebben az országban nincs olyan meccs vagy választás, amit ne nyerne meg elsöprő többséggel az összes létező fél).
És ez is egy módja a tanulásnak. Nehéz, hosszú, és fáradságos, de a magyar ember így szereti.

Egy dolgot nem lehet: nem elmenni szavazni. Az ugyanis közöny, belenyugvás, feladás, a status quo támogatása.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2013.07.19. 22:41:42

@hungarisztan: "Ha a relatíve nagy ellenzékiek nem tudnak szimpatikussá válni, akkor az nem a választók hibája, ha nem rájuk szavaznak."

nézd, sokkal 5 százalék alatt ez irracionális. tehát a választók hibája. az ember nem szór ki pénzt az ablakon, pláne, ha csak egy dologra van pénze.

"az is mutat valamit."

nem mutogatni kell, hanem eredményt elérni!

"Mert ha 8% szavaz a felcsúti szétbarmolóra, akkor azt azért már neki is nehéz kétharmados konszenzusra, meg felhatalmazásra fordítania "

nézd, igazán nagyon senki nem akadt ki azon, hogy 53 százalékkal kétharmadot kapott, azon se fognak, ha 25 százalékkal nyer. annyit meg tud kapni.

nem reális taktika, hogy a 2014-es választást azzal ki lehet honzi botrányosra, hogy kis pártokra szavaznak az emberek. lenne 5 párt, amelyik mondjuk 3 százalékkal kiesik a parlametből, a Fidesz nyerne 25 százalékkal, nyugaton fel se kapnák a fejüket.

hungarisztan 2013.07.20. 00:55:25

Sokan magyarázták már nekem ezt az összefogósdit, de nekem meg mindig az jön ki a végén, hogy ha van két szarkupacom, egy fél köbméteres, meg egy 3 köbméteres, attól még a fél köbméteres is csak szarkupac, és nem szeretném megenni. Gondolom, nem kell kibontani.

A taktikázás nem az egyedek (választópolgárok) dolga. Egy ideális világban nekik az a dolguk, hogy a legjobb jelöltre szavazzanak. Az a jelölt dolga, hogy a rá adott szavazatokat hasznosítani tudja: szövetkezzen, lépjen koalícióra, váltsa mandátumra, kormányzásra i tak dalse.

A matekod meg ott nem stimmel, hogy ha 25% megy a fideszre, akkor 75% oszlik meg a passzívak és az összes ellenzék között. Ha 50% passzív, még akkor is van 25% ellenzék, azaz akkor már nem az a helyzet, hogy agyonnyerte magát a fidesz, hanem adott esetben már nem is ő kormányoz. (Ami persze még mindig csak a látszat, tekintettel a state capture-re.)
Ha meg nem 50% a passzív, hanem 20%, akkor egyenesen ISZONYATOSAN bénának kell hozzá lenni, hogy úgy elaprózódjanak, izolálódjanak az összesen 55%-nyi ellenzéki törpék, hogy egy nyertes koalát ne tudjanak kihozni belőle. De ekkor meg felmerül a kérdés, hogy ilyen balfaszokat miért is akarnánk vezetőnek, vajon mennyivel lennének jobbak a maffiakormánynál (ha már a kezdésnél nem tudnak megállapodni a konc fölött)?

Ellenberger ha sok a passzív, az azt jelenti, hogy még mindig nem elég rossz a helyzet, még mindig tovább akarnak zuhanni, még mindig nem érte el az ingerküszöbüket a NER. Hát, csak tessék – majd valamikor elég lesz, ha nem 4, akkor 8, 12 vagy 100 év múlva, costs what it costs. Erre mondtam, hogy lehet ezt a demokrácia dolgot tanulni a nehéz módon is. Lehet, hogy neked, vagy nekem (sokunknak) ez nem pálya, de tudjuk jól, hogy minden rendszer annyit bír, amennyit a leggyengébb pontja.
Ha a felelős (!) szavazópolgárok felelőssége odáig terjed, hogy 4 évente nem bírják felemelni a seggüket, hogy behúzzanak legalább egy protest-ikszet valahova, akkor az ország ennyit tud/akar felmutatni teljesítményben. És ezen te, én (sokunk) akkor sem tud változtatni, ha megfeszíti magát – jelzem, egészen pontosan annak (is) isszuk most a levét, hogy ennek az országnak sosem kellett megküzdenie a demokráciájáért. Az ölünkbe hullott, és ennek megfelelően nem is tanultuk meg értékelni. Sodródunk is vissza szépen rohamtempóban. Persze, amikor már késő lesz, akkor sokan eszmélni fognak, hogy hoppá, én nem ezt a lovat akartam, de addigra ez a vonat elmegy (már ha szabad ilyen szép képzavarral élnem).
Ezt a demokrácialehetőséget eltékozló mentalitást a valahavolt legcinikusabb miniszterelnöki mondat (igen, a „tetszettek volna” kezdetű!) gyönyörűszépen összefoglalta egy sorban.

Szóval én azt mondom, te ne próbálj taktikázni, s nem csak azért, mert ez nem a te dolgod (hacsak nem valami pártvezetésben ücsörögsz), hanem azért sem, mert az egy szem szavazatoddal nem is tudsz.
Legyen tiszta a lelkiismereted, hogy olyanra adtad a voksod, aki megérdemelte, próbáld meggyőzni a környezeted, hogy ők is ezt tegyék, és akkor minden rendben lesz. Akkor lesz pár olyan törpepárt, akik egy szép napon arra ébrednek, hogy basszuskulcs, 10x annyian szavaztak ránk, mint amire számítottunk, helyből megugortuk a lécet, ha ügyesen összefogunk, akár még változtathatunk is.
Szerintem az az utca zsákutca, hogy próbáljuk meg még egyszer azt, ami már bizonyítottan nem működött, pusztán azért, mert kevésbé volt defektes, mint a mostani. Én például egy Mesterházyra vagy Gyurcsányra akkor sem szavaznék, ha egyedüli ellenzékiek lennének (na jó, akkor talán – de ez hála az égnek nem fenyeget). És nem azért, mert birkamenetes szlogenekben gondolkodom, hanem mert alkalmatlanok az ország vezetésére, ennyi. (Gyurcsány ezt azzal is tetézi, hogy nem akarja észrevenni, hogy bukott politikus, min. 5 évre félre kéne állnia a háttérbe, mert ő maga egymagában többet árt az ellenzéknek, mint a fidesz önkéntes felszopókkal súlyosbított teljes propagandaosztálya 4 év alatt.)

Egy Bajnaira még 1 évvel ezelőtt is szívesen leszavaztam volna. De látom a töketlenkedést, a teszetoszaságot – ezt az embert Orbán és a karaktergyilkoló gépezete sajna megeszi reggelire. És látom, hogy nincs selling point, és nem tud hiteles és marketingelhető embereket (eleget) maga mellé rakni. Szomorúan mondom ki, hogy ebből következően (hacsak nincs a mandzsettájában valami zseniális trükk) ő sem alkalmas.
(Illetve nem is értem egészen, minek ez a cécó neki. Jó számára nem sülhet ki belőle.)

Még hezitálok, de simán benne van a pakliban, hogy akkor jöjjön inkább valami friss hús, hátha. Innentől meg klasszikus játékelméleti dilemma. Ha elegen játsszák ugyanazt, mint én, akkor win-win. Ha nem, akkor csak ennél rosszabb outcome van – de az nem rajtam fog múlni.
süti beállítások módosítása