A nemzetállam szabadságharca

H_A Címkék: diplomácia külügyminisztérium nemzetállam szabadságharc Orbán Viktor Magyarország Európai Unió Románia külképviselet-vezetők éves értekezlet2013.07.16. 15:58

Ha jól emlékszem, a mindenkori magyar kormányok – élen a nemzeti kormányokkal - olykor élesen bírálták/bírálják szomszédaikat azért, mert azok magukat formálisan vagy informálisan nemzetállamnak deklarálják. Egyebek mellett lásd Romániát, ahol a magyar kisebbség parlamenti képviseletének erőfeszítései dacára, a nemrég lezárult alkotmánymódosítási vitában (egy kétharmados többség) elvetette azt a javaslatot, amely alapján törölték volna a kisebbségeket hátrányosan érintő „nemzetállam” jelzőt az alkotmány első cikkelyéből. Ez jutott eszembe, miközben Orbán Viktor miniszterelnöknek a magyar külképviselet-vezetők éves értekezletén elhangzott magvas gondolatait emésztgettem.

A kormány szabadságharca nem az EU ellen zajlik, hanem a közösség és a nemzetállamok jogai közti egyensúlyt védi. Vagyis Magyarország  nem fogadja el, hogy nemzetállami hatásköröket „lopakodó módon” tegyenek közösségivé az Európai Unióban.

Ez vajon mit jelent, miniszterelnök úr? Hogy Magyarország nemzetállam?  Vagy hogy mégiscsak rendben van az, hogy az akár tíznél több bejegyzett etnikai kisebbséggel rendelkező EU-tagországok kormányai olyan államot vizionálnak itt a szomszédban, amelynek népesség-összetétele etnikai szempontból homogén? Vagy hogy szándékosan elfordíthatjuk a fejünket, és a szőnyeg alá söpört visszás kérdések jótékony árnyékában megnyugodva asszisztálunk a páratlan napokon egyébként mélységesen elítélt gátlástalan nemzetállam-építésekhez?

Annyira mégsem fordíthatja el a fejét, hogy ne tudná: vannak ebben a huzatos Kárpát-medencében olyan, a határokon átívelő nemzetegyesítés agymosásával éppen ön által jóllakatni kívánt magyar emberek is, akiket a hideg kiráz a nemzetállam szó hallatán. Akik minden egyes nap a bőrükön érzik a nemzetállam jótékony  hatásait, és azt, hogy e stratégiai fontosságú Közép-Kelet-Európában vannak országok, amelyeknek  alkotmánya nem ismeri el államalkotó tényezőkként a nemzeti kisebbségeket. Ezeknek a nemzetállamoknak a jogait védi ön, miniszterelnök úr? Esetleg ezen országok (kétharmados) kormányai alá ad önként dalolva lovat azáltal, hogy nemzetállami jogokra és érdekekre hivatkozva védi eszement szabadságharcát? Ha Románia kétharmados kormánya kedvére nemzetállamozik, akkor a magyar miniszterelnöknek kutyakötelessége csatlakozni ehhez a vonulathoz? Netán létezik valamiféle kettős mérce ebben a nemzetállamosdiban? Van "jó" nemzetállam meg "rossz" nemzetállam? Komolyan?

Bármennyire is irrelevánsnak tűnő aspektus/kiszólás/elszólás ez, azt gondolom, fölöttébb veszélyes ilyen fogalmakkal össze-vissza dobálózni.  Igaz, hogy a szembetűnő, de nagyon olcsó nemzetieskedés, az agresszív EU-ellenes hév speciell mintha alább hagyott volna e szóban forgó diskurzusban (már „nem elnyomni akarnak bennünket, hanem ilyen a bürokratikus gondolkodás logikája”, Magyarország „mindent megszavaz, amire szükség van”) de az semmiképpen nem kerülheti el a figyelmet, hogy ön továbbra sem érti, vagy szándékosan úgy tesz, mintha nem értené mi a frászról szól ez az Unió.

Azt a néhány szólamot, amelyet hívei kedvéért folyamatosan ismételget (amelyre hitem szerint  az értő fülek lassan, de biztosan immunissá válnak) nem kívánom elemezni, önmagáért beszél. Amelybe jelzésértékűen lazán belefér, hogy a keleti nyitás szellemében a demokráciától fényévekre álló Oroszországgal való megegyezést tekinti az európai gazdasági válságból való kilábalás megkerülhetetlen eszközének, vagy hogy ártatlanságot mímelő értetlenkedésbe csomagolva flottul beszól az Egyesült Államoknak.

Megszoktuk már, hogy ön a kormányváltás igényét megfogalmazó immár 52% mindennapi tapasztalataival köszönőviszonyban nem lévő párhuzamos univerzumban él, ahol csökken az államadósság - a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitel előtörlesztése esetén ez tovább javulhat -, ahol harmadik éve három százalék alatti a költségvetési hiány, (ez kivételesen igaz) ahol az ország a saját lábán áll, ahol a kormány kezelte a devizahitelesek problémáját, ahol csökken a munkanélküliség és a háztartások rezsiköltsége, ahol nőnek a bérek és a nyugdíjak, és bővül a gazdaság. A nép majd eldönti, hogy bocsánatos bűnnek minősíti-e ezt a nyílt hazugságáradatot, vagy valós alternatíva birtokában megköszöni az eddigi együttműködését.

Ami viszont addig is komoly aggodalomra ad okot, hogy a folyamatos, öntudatlannk tűnő, ám nagyon is tudatos és veszélyes ellenségkeresés szellemében, a démoni Európai Unióval szemben ön az egymás ellen acsarkodó nemzetállamok Európájának nosztalgiáját hajszolja. Azé az Európáét, amelynek történelmét szégyenletes háborúk sorozata feketíti be, és amelyben korántsem mellékesen 30 év alatt két világháború zajlott le. Úgy látom, hogy páros napokon Ön egy ilyen Európáért szabadságharcol, és ez több mint félelmetes. 

Félelmetes, hogy ön azon nemzetállamok Európájáról elmélkedik, és azon nemzetállamok jogaira hivatkozva szabadságharcol (most éppen), amelyeknek kormányai nem riktán kedvükre maguk alá gyűrik az önök által állítólag egyesíteni kívánt magyar nemzet különböző részeit. Ha már a nemzetek békés együttélését szavatoló Európáért esze ágában nincs harcolni, a csökkenő nemzeti szavazatok és a romló nemzetgazdasági állapotok közötti elkeseredett egyensúly megteremtése érdekében próbáljon meg legalább következetesen hülyét csinálni magából.

U.I. Mert tényleg: mióta nemzetállam Magyarország, miniszterelnök úr? És akkor tényleg: mi a frász baj van a román alkotmány nemzetállamot deklaráló első paragrafusával? Kérem, Semjén Zsolttól se felejtse el megkérdezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr65407544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.16. 19:03:06

Ez így erős csúsztatás, mert játszol a nemzetállam szó két fogalmával, mintha azok ugyanazt jelentenék. Mint a másik demagóg cikk az IMF-ről. Mire jó ez?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.16. 21:50:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ó, kedves birca, milyen jól rátapintottál a lényegre.

Hát akkor áruljam el neked, mint erdélyi magyar, hogy a románok is pont ezt játszodják velünk jó két évtizede.

Ha kifogásoljuk a nemzetállam szintagmát az alkotmányban, buzgón lebegtetik a nemzetállam#1 jelentést, azaz nemzetállam = nem föderális állam. Egyébként előszeretettel használják a nemzetállam#2, azaz etnikailag homogén állam jelentést, amikor épp kisebbségi jogokat óhajtanak nyirbálni.

Kész öröm, ha a Viktorotok is lovat ad alájuk.

Donoter 2013.07.16. 21:58:29

Igen, volt egy áramlat a 90-s években mikor még sokan azt gondolták a nemzetállamoknak befellegzett és jön az európai polgár illuzórikus korszaka mikor már mindenki leveti nemzetiségét és européerré válik. Hát ez nem jött be. Miért? Először is azért mert a kommunizmus alól kiszabadult népek rájöttek arra, hogy saját maguk akarják igazgatni sorsukat és nemzeti identitásukat, kultúrájukat, hagyományaikat és ezt saját kezükben tudják megőrizni a legjobban. A Szovjetunió nemzetállamokra szakadt, Csehszlovákiából két ország lett, a két Németország egységes német országgá alakult, bevallva vagy sem minden KKE-i ország saját nemzetállamát alakítja, a balkáni háború nemzetállamok alakításáért folyt, de továbbmenve Izrael és a Palesztin hatóság nem a saját nemzetállamáért küzd, a kurdokról nem is beszélve. És ezeket a nemzetállamokat vették fel az EU-ba vagy a FÁK-ba anélkül hogy nemzeti identitásukról le kellett volna mondaniuk. Ja, hogy ez nem tetszik mindenkinek az egy más kérdés. Vagy talán Franciaország, Hollandia vagy a Skandináv államok nem nemzetállamok, függetlenül attól, hogy a nagykönyvükbe mit írtak be. Mert azért azt senki sem gondolja komolyan, hogy a néger, kinai, kubai vagy akár szerb sportolóból egy papír megszerzésével rögtön franciává, hollanddá vagy akár magyarrá válik, sőt nem is várják el tőlük. A 2000 évek meghozták azt a természetes reakciót a nemzetek részéről, hogy nemzetállamokat alkotva tudják megőrizni identitásukat a globalizáció szellemi, gazdasági úthengerével szemben. Az aztán más kérdés, hogy ezen nemzetállamok milyen szövetséget alkossanak és az ebből adódó számtalan probléma megoldása érdekében miként járjanak el. Orbán pont erről szólt de ezt meg is kéne érteni.

CSENDES 2013.07.17. 09:06:25

"vagy valós alternatíva birtokában megköszöni az eddigi együttműködését."

Biztosan ezt akartad írni és nem közreműködést? Mert kivel is működött együtt? magával és az agymenéseivel?

Locassen 2013.07.17. 11:45:26

@kesztió: Ezen tényleg nem kellene rugózni, OV akármit is mondott, arra akart utalni, hogy van ugye a Brüsszeli Császárság, meg vannak a lázongó tartományok - ilyen értelemben beszélt nemzetállamokról, és nem az etnikailag egyszínű, turáni törzsfajunknak az idők végezetéig odaígért, vérrel megszentelt Kárpát-hazáról. Ha jól emlékszem, a magyarországi kisebbségek az alkotmány szerint államalkotó tényezők, amit nektek épp most ígértek be a románok, hogy majd ott is ez lesz.

Sok rosszat el lehet mondani a magyar közpolitikáról, de hogy elnyomnánk a nemzeti kisebbségeket, az nyivánvaló tsúsztatás.
süti beállítások módosítása