A "jogerőtlen" rezsicsökkentésről

H_A Címkék: bíróság ítélet gáz energia igazságszolgáltatás jogállam törvényszék Orbán Viktor Fidesz-kormány rezsicsökkentés2013.06.13. 14:06

Mi történik egy Magyarországnak nevezett grániterősen szilárd alapokon nyugvó demokráciában akkor, amikor az állam elveszíti példának okáért a rezsicsökkentés ügyében indított perek mindegyikét? Konkrétan: milyen következményekkel jár az, hogy  a törvényszék másodfokú jogerős ítélete szerint  a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) súlyosan megsérti egy energiaszolgáltató (ügyfél)jogait? Általában: mire kötelezi egy jogerős bírósági ítélet az államot?

A válasz egyszerű: egyáltalán semmi nem történik, és egyáltalán semmilyen következményei nincsenek. Egy jogerős (!!!) igazságszolgáltatási döntésnek. Ami megtörténhet viszont - és volt is példa rá - hogy a miniszterelnök botrányosnak nevez egy olyan bírósági ítéletet, amely nem a szája íze szerint való. Mert nálunk az a döntés, amely nem az állami érdekkel egy irányba mutat, az szükségszerűen a magyar emberek, a magyar családok ellen irányuló döntésnek számít, ennek megfelelően illik kommunikálni, és lépten-nyomon fikázni a kormányzati propaganda berkeiben.

A kormány 10%-os áram-, gáz-, és távhődíjcsökkentési, decemberi keltezésű gondoskodó, önzetlen jótéteményét nem díjazták osztatlan lelkesedéssel a szolgáltatók. Ne menjünk bele nagyon mélyen, túltárgyaltuk a rengeteg fenntartást a maga idején, most csak annyit: kimondani is rossz, mit jelent az, amikor egy profittermelő cégre kormányrendelettel kényszeríti rá az állam ilyen vagy olyan szolgáltatása tarifájának csökkentését. Megspékelve azzal, hogy az érintetteknek beígért három hónapos véleményezési időtartam helyett egyik napról a másikra nyomja le a torkukon az általa önkényesen megállapított rendszerhasználati díjakat. Hogy lehetőleg köpni-nyelni se tudjanak. A rezsicsökkentési perek konkrétan erről a piaci értelemben abszurd, jogi szempontból kifogásolható intézkedésekről szólnak, a korábbi elsőfokú ítéletek után mostanra tehát kiderült: az állam valamennyi szolgáltatóval szemben újra pert veszített. Vagyis a törvényszék jogerős ítélete szerint marhára nincs rendben ez így. 

Ha arra gondolok, hogy Orbán Viktor februárban botrányosnak nevezte azt, hogy a bíróságok nem a kormánynak, hanem a „családok ellen összefogó” társaságoknak adtak igazat, kissé félve gondolok bele, mi jön most. Ha jól értettem a februári okfejtést, ez azt jelenti orbánul, hogy állami hatóság ellen hozott bírósági döntésnek nincs helye Magyarországon?

Mivel a rezsicsökkentés bősz menetelése megállíthatatlannak látszik, szerintem e jogerős ítéletek után ideje lesz alkotmányt is módosítani: a bíróságoknak tilos botrányos, a kormány álláspontjával ellentétes ítéleteket hozni. Vicces lenne, ha nem volna tragikus már megint. Hogy tulajdonképpen frásznak kell nekünk igazságszolgáltatás, ha egy jogerős ítélet semmire nem kötelezi az államot, maximum arra jó, hogy magasról tegyen rá. Persze nehéz ezt elmagyarázni bárkinek, aki az idegen érdekeket képviselő, magyar embereket nyomorba dönteni kívánó, milliárdos profitot felhalmozó szolgáltatók elleni szabadságharcos diskurzust tekinti a fénynek az éjszakában. 

De. Ez a történet nem arról szól továbbra sem, hogy van esetleg olyan hülye ebben az országban - még ha Gyurcsánynak vagy Bajnainak hívják is - aki alacsonyabb árak helyett magasabbakat preferálna bármilyen szolgáltatásról legyen szó. Ez a történet arról szól, hogy a hatalommegőrzés görcsös hajszolásában megrészegült kormány beavatkozik egy bírósági eljárásba, és figyelmen kívül hagy olyan bírósági-törvényszéki ítéleteket, amelyek egy demokratikus jogállamban kötelező erővel bírnak. A rezsicsökkentés hisztériája, a hozzá kapcsolódó megnyert-elveszített perek így válnak egy beteg jogállam kezelhetetlenné súlyosbodó tüneteivé. Ahol az állam összes állampolgárával betartatja, és elsőként példát mutatva, önmaga is betartja az éppen hatályos törvényeket, az jogállam. Ahol ez opcionális kötelezettség, és kontextuális politikai érdekek függvénye, az nem jogállam.

Így aztán aki még mindig azt hiszi, hogy a rezsicsökkentés érte van, és úgy gondolja, hogy a bajnaista-gyurcsányista-kommunista igazságszolgáltatás is botrányosan  összeesküdött a magyar családok ellen, inkább vegye tudomásul, hogy ez vele is megtörténhet. Ha esetleg túl soknak találtatik a fizetése, vagy kevésnek a befizetett adója. Ha meg pereskedni támad kedve, a jogerős ítéletével kitörölheti. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr205358572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.06.13. 16:51:39

Lengyelországban a szolgáltatók kezdeményezésére 4-5%-kal csökkentik az áram árát. A lépést a válság miatti keresletcsökkenés indokolja, tiszta piaci mechanizmus.
Lengyelországban nem vetettek ki a szolgáltatókra sarcot robin hood adó és vezetékadó formájában. Nem terheli 27%-os ÁFA az energia díját, nem kényszerítettek rájuk kigazdálkodhatatlan béremelést és még sorolhatnám.
Lengyelországban nem hoz visszamenőleges törvényeket a kormány, nem gyakorol nyomást az ügyészségre, a bíróságokra, betartja a bírósági ítéleteket.
Lengyelországban száguldanak a beruházások, alacsony az államadósság, növekszik az egy főre jutó nemzeti jövedelem.
Mégis van rezsicsökkentés Lengyelországban.

Sütemény1975 2013.06.13. 23:30:26

Megmosolyogtato liberalis sirankozas, nemi megelhetesi rettegessel nyakonontve.

H_A 2013.06.13. 23:55:48

@Sütemény1975: neked se lehet könnyű...

pocaklakó minimanó 2013.06.14. 14:12:26

@Husz_János_Puszita:

"Lengyelországban a szolgáltatók kezdeményezésére 4-5%-kal csökkentik az áram árát. A lépést a válság miatti keresletcsökkenés indokolja, tiszta piaci mechanizmus."

És az itthoni szolgáltatók önmaguktól ilyen piackonform lépésre nem voltak képesek?
süti beállítások módosítása