A nemzeti kalózkodás művészete

H_A Címkék: nemzeti könyvkiadás Kerényi Imre Nemzeti Könyvtár2013.03.28. 19:11

„Ezek a kötetek (...) olyan szellemi alapértékek mentén készülnek, annyi érdekességet tartalmaznak, hogy nem oszthatják meg az olvasóközönséget. Éppúgy lehet belőlük főzni, mint mesélni” – mondta tavaly októberben Kerényi Imre, nemzeti miniszterelnöki megbízott, akinek nemzeti vezetésével Nemzeti Könyvtár címen nemzeti kultuszkönyvsorozat megjelentetését hirdette meg a nemzeti ügyek kormánya. Olvassunk, és főzzünk hát, feleim a nemzetben! Itt a friss, nemzeti szalaggal átkötött, közintézmények polcain mutogatható, méregdrágán előállított hazai-nemzeti vegyesfelvágott. Csakhogy van egy kis gubanc, bocs, elfelejtettünk szólni.

Gondolom mindannyian egyetértünk abban, hogy ezt a nemzeti propagandára irányuló döntést nemzetien illik méltatni. Most, amikor a Helikon könyvkiadó vezetői világossá tették, hogy a miniszterelnök megbízására nemzeti érzelmű könyvsorozatot kiadó Kerényi Imre nem minden szerző esetében tartotta fontosnak rendezni a szerzői jogokat, akkor állapítsuk meg újra: öröm és boldogság, hogy a nemzet legnagyobb nemzeti köpönyegforgatói vezetik a nemzet kulturálisan nemzeti életét.

Miközben Kerényi papa azon fáradozott 300 millió forintos állami támogatás mellett, hogy melegvíz gyanánt feltalálja Magyarországon „az elévülhetetlen érdem fogalmát” – ahogy ő maga fogalmazott – elfelejtette közölni a nagyérdeművel, hogy nem rendelkezik minden kiadott szerző jogtulajdonosának hozzájárulásával. És akkor mi van? Ilyen apróságokon fennakadni... Amúgy, ha valakinek nem tetszik, jön a soron következő alkotmánymódosítás, népnemzeti tulajdonba vesszük azokat a fránya jogokat.

Ki nem szarja le, hogy a versenytörvénybe, a vállalkozás szabadságának elvébe  ütközik, hogy az állam körültekintés nélkül beleavatkozik a tisztán piaci szabályok szerint működő magyarországi könyvkiadás kiadási és kereskedelmi rendszerébe. Kit érdekel, hogy az egész kárpát-medencei könyvkiadásra 100 millióval kevesebb jut, mint egy félnótás, udvari bolondból kulturális főheccmájszterré avanzsált karikatúrának egyszemélyben? Nem ma volt, amikor ezt szóvá tette a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Elnöksége. Akkor se érdekelte különösebben, inkább arrogánsan beintett, most is nyugodt lelkiismerettel megvonja a vállát.    

Nem csupán ártalmatlan bohózatról, az önjáróvá vált, pöffeszkedő ostobaság elszabadulásáról van itt szó, és arról, ahogy ezt az egészet tudatosan, hidegvérrel elszabadították.  Jelen esetben nem arról a nyagyvonalú, egyébként értékelhető döntésről van szó, hogy a magyar állam 300 millió forintot fordít könyvkiadásra (ahogy anno a megboldogult államtitkár, L. Simon is büszkén kikérve magának állította). Félreértés ne essék: Danielle Steel, Dan Brown vagy Stephenie Meyer olvasmányossága és sokszínűsége mellett igenis helye van a magyar családi könyvtárakban Márai Sándornak, Bánffy Miklósnak, Weöres Sándornak vagy Szabó Magdának. Igaz, hogy a szakácskönyvek, kalandregények, reformkori útirajzok és avíttas lektűrök sorában kicsit kevés a valódi irodalom, de jó az ide falura.

Annak viszont marhára nincs helye semmilyen kormányzati döntéshozás szintjén, hogy ilyen arrogáns módon semmibe vegyék a szerzői jogokat, egyszerű gubancnak nevezzék a különféle szellemi termékek saját márka alatti jogtalan megjelentetését.

Nemzeti-Konyvtar.jpgHallottam, hogy van valami gubanc...

Vagyis: Kerényi ellopott valamit, ami nem az övé, nem kevés pénzből átcsomagolta, és most saját tulajdonaként értékesíti. Oké, hogy nem lesz extraprofit, ő a nullszaldónak is kétpofára örülne, de akkor is. Mikor kiderül  a bűncselekmény, úgy tesz mintha semmi jelentősége nem lenne a dolognak. Mert szerinte neki ingyen jár az, amiért mások fizetnek. Kerényi Imre pofátlan cselekedete által a magyar kormány éppen újabb példát statuált a nemzeti lopásnak. Ez a dolog egyik fele. A másik fele ennél is felháborítóbb. Ugyanis őpojácasága előre ivott a medve bőrére, amikor megrendeléseket vett fel az el nem készült termékre. Most, amikor szembesült azzal, hogy a büdös életben nem kapja meg a díszes csomagolás betöltéséhez szükséges tartalom tulajdonjogát – azaz kvázi átb*szta a vevőket – azzal büszkélkedik, hogy de ő ennél sokkal jobbat állít elő mostazonnal, holnaputánra. Különben is, ki az a Bánffy Miklós, hogy ne lehetne érdekesebbet írni, mint ő?

Fogyasztóvédelmen innen és túl: Kerényi Imrét nem vitték el hátrabilincselt kézzel, még szimbolikusan sem. Pedig bevallotta, mintegy feltáró jellegű vallomást tett arra nézve, hogy nem tartották tiszteletben a szerzői és kiadói jogokat. Csakhogy Schmitt Pál óta tudjuk, hogy a szellemi termék tulajdonjogának tiszteletben tartása értelmezhetetlen fogalom kies tájainkon. Úgyhogy bekaphatják az örökösök, a potenciális nyájas olvasók, és mindenki, akinek ez nincsen ínyére.

A lopás tehát rendben van, ezt üzeni a nemzeti kormány nemzeti könyvtárának forradalmasítója. A szellemi termék eltulajdonítása mindennapjaink velejárója, nem kell úgy kiakadni, se eltúlozni a jelentőségét. És ha szellemi terméket lehet lopni, akkor bármit lehet. Hát ezért veszélyes ez az egész, és nem csupán ártalmatlan bohózata annak, hogy miközben az ország csóré segge kilátszik a rongyos nadrágból, csörgősipkás nemzeti főbohócok a liberális kánonnal hadakoznak.

fotó: www.fn.hir24.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr115178676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.03.28. 22:48:26

"Csakhogy Schmitt Pál óta tudjuk, hogy a szellemi termék tulajdonjogának tiszteletben tartása értelmezhetetlen fogalom kies tájainkon."

A Csacsifogat óta tudjuk.

Vagy pedig...

"Sigfrid Gauch Németországban azt állítja, hogy Esterházy Péter egy teljes fejezetet emelt át az ő 1979-ben megjelent Vaterspuren című (Apa-nyomok) regényéből. „Mora Terézia műfordító még azt a fáradságot sem vette, hogy visszafordítsa németre az Esterházy által magyarított fejezetet, hanem visszanyúlt az én könyvemhez, és szinte szó szerint átemelte az inkriminált fejezetet" - állítja Gauch.

Esterházy egy német talk-show-ban kifejtete: a kiválogatott szövegeket egy új, általa kreált kontextusba helyezte. Kőműves hasonlattal élve „azzal dolgozott, amit talált: egy kicsit megmunkálta őket, s rakta egyiket a másikára. Így épült fel a ház, a mű". A szintén érintett író Josef Haslinger szerint az eredeti idegen alkotásrészek beillesztésénél minima moralia a forrás feltüntetése. „A hosszabb passzusokkal szereplő írók joggal tarthatnak arányos részre igényt Esterházy bevételeiből" - vélekedik Lothar Müller, a Süddeutsche Zeitung irodalomkritikusa." (nol.hu)

Vagy...

„Legújabb, 2008 tavaszán megjelent regényében (Semmi művészet) Esterházy Péter – a korábbiaktól eltérően – pontosan megadja minden idézet, minden vendégszöveg forrását. Lehet, hogy ebben nemcsak az a cikk játszott közre (Forgács 2007), amely jogellenes és etikátlan plágiumnak minősítette a más szerzőktől származó és jelöletlenül hagyott, sajátként kezelt szövegek beiktatását, hanem a cikk nyomán a litera portálján és például a 2007-es JAK-táborban kibontakozó heves vita is. Greff Andrásnak 2008-ban adott interjújában Esterházy jóval megengedőbb, mint korábban: »azt rossz megoldásnak gondolnám, ha ezt a problémát a jognak a lehetőségeivel oldanánk meg. Bár van, amikor nincs mit csinálni. Hivatkoztak is ezekben a szövegekben az amerikai kiadásra, ott mondhattam én bármit az intertextualitásról meg arról a finom kelet-európai szövegremegésről, mindegy volt, roll over, beindult egy gépezet. Más térben zajlott a dolog. Abban is van igazság, hogy itt, minthogy az egész nem jogállami keretekben alakult ki, a jogról való gondolkodás nincsen is. Nem véletlen, hogy aki fölvetette, az Amerikában élt: ott ez a szempont nagyon erős, és erre nincs is mit mondani.«” (c3.hu)

Ha má' egyszer plagibácsizunk. :)

pocaklakó minimanó 2013.03.28. 22:49:12

Plagibácsi a sufniban sincsen a fentiekhez képest.

Már ha érted...

OminózusZsé 2013.03.28. 23:17:01

Mi a kérdés? Lopás ez is, lopás az is. Ez nem ideológiai kérdés. Ettől még nem lesz kevésbé arcpirító az, amit és ahogyan Kerényi működik...

pocaklakó minimanó 2013.03.28. 23:50:00

@OminózusZsé:

Persze, hogy nem. Az az arcpirító, hogy a Kerényit ekézők amúgy mélyen kussolnak, ha egy olyan "mértékadó" értelmiségi követi el a plágiumot, akivel amúgy szimpatizálnak.

Ismerős a forgatókönyv.

Természetesen biztosítják a jónépet, hogy ők azt a plágiumot is elítélik, csak azt nem látni soha, hogy akkor ítélték volna el, amikor kiderült. Az elítélés mindig úgy szokott történni, hogy amikor a nem szimpatikus oldalról történik ilyesmi, akkor megy a szájtépés, de amikor kiderül, hogy innen-onnan lehet példákat hozni, akkor az is kiderül egyben, hogy jó dolog a szelektivitás.

Egyáltalán nem hiszem el, hogy arcpirítónak gondolod, hacsak nem tudsz mutatni olyan szöveget, amely akkortájt azokat is arcpirítónak minősítette.

Vagy tegyük azt, hogy most nem szólunk semmit, hanem mikor a következő alkalommal valamelyik ballib értelmiségi bukik be, akkor majd elkezdek nyavalyogni és ha erre példának hozzák a mostani arcpirítósdit, akkor úgy reagálok rá, hogy "ja igen, amúgy az is elítélendő" - csak most másról van itt szó.

Már ha érted. :)

OminózusZsé 2013.03.29. 00:13:05

@pocaklakó minimanó: Attól, hogy azok akik kussoltak akkor, mikor kussoltak, én még tarthatom arcpirítónak ezt is, azt, is, nem gondolod?:) Már, ha értem, nem gondolunk mást épp, nem dolgom téged győzködni, vagy a magam hitelességét bizonygatni, mert te is teszel rá magasról, ahogy én is arra, hogy megkérdőjelezed, amit mondok:)
Már, ha érted:))

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 00:24:31

@OminózusZsé:

"...én még tarthatom arcpirítónak ezt is, azt, is, nem gondolod?"

Persze. Tarthatod.

Én pedig nyugodtan elmondhatom, hogy nem tartom hitelesnek ezt az attitűdöt, ha nem látok tőled olyan szöveget, amely önmagában, azidőtájt elítélte volna azokat.

Mert úgy szokott menni a dolog, ahogyan vázoltam. Utólag persze meg a bizonygatás, hogy biza az is csúnya, de valahogy sosem sikerül azt megmutatni, hogy önmaguktól is annak tartották volna - mindig csak utólag, mindig csak a kínos összehasonlításkor derül ez ki.

Persze én az áldott jó lelkemmel elhinném bemondásra is, hogy te mindig így éreztél, de amikor azt olvasom csak, hogy mos érzel így és azt meg nem látom, hogy máskor így éreztél volna, akkor azt mondom: Messziről jött ember, azt mond, amit akar.

Én meg azt hiszem el, amit akarok.

És nem hiszem, hogy te ilyen karakán megmondóember lennél, mert akkor már telesírtad volna a különféle fórumokat az inkriminált plágiumokkal kapcsolatban.

De azonnal visszavonom, ha tudsz mutatni egy szigorú és kőkemény elítélést - valamikor korábbról.

Lásd, a jó szándék megvan. :)

OminózusZsé 2013.03.29. 00:27:23

@pocaklakó minimanó: Pörögj csak kicsirigó, nem mondtad, hogy Kerényit elítélnéd a fentiek miatt;)

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 00:58:47

@OminózusZsé:

Majd fogom. Pont úgy, ahogyan te elítélted a másik kettőt. És pont olyan időzítéssel.

Mert az őszinteség a legfontosabb. :)

OminózusZsé 2013.03.29. 01:03:51

@pocaklakó minimanó: Itt szimpla lopásról van szó. Te visszacsatolsz:) Nem rossz, kicsi barátom, nem győzködlek, felesleges. Én megtettem. A lopás bűn, akár plágiumról, akár kiadói jogok semmibe vételéről beszélünk. Másodszorra mondom el:)
Jó éjt, kedves demagóg kispajtásom!:)

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 01:17:57

@OminózusZsé:

"A lopás bűn, akár plágiumról, akár kiadói jogok semmibe vételéről beszélünk."

Persze. Ki vonta ezt kétségbe? Mert én ugyan nem.

Viszont továbbra sem látom, hogy mutatnád, máshol elítéled ugyanazt.

Azt hiszem, azért, mert nem is tudnál olyat mutatni, amelyben a korábbi lopásokat elítéled.

Addig viszont kettős mércével mérsz, mivel az utólagos mismásolás pontosan az.

OminózusZsé 2013.03.29. 01:21:57

@pocaklakó minimanó: Amit épp te alkalmazol, drágám, az a kettős mérce!:) Itt írtam, elítélem, te nem írtad, hogy elítéled:) Ha ez nálad kettős mércének minősül, hát legyen:) De csak mosolyogni tudok mostantól minden szavadon:)

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 01:45:25

@OminózusZsé:

"Itt írtam, elítélem..."

Persze. Én is ezt mondom. ITT írtad, MÁSUTT/MÁSKOR (akkor, amikor aktuális volt) - úgy tűnik - csöndben voltál, mert nem érte el az ingerküszöbödet.

Nem tudom, mennyire alapszinten kell még elmagyaráznom, hogy világos legyen.

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 01:51:54

@OminózusZsé:

"Ha ez nálad kettős mércének minősül..."

Persze, hogy annak minősül. Egészen addig - mint említettem, adok én kibúvót -, ameddig nem olvasom, hogy te azt akkor is, másutt is annak minősítetted.

Nem az az igazán fontos, hogy MOST mit mondasz róla - főleg úgy, hogy reakcióként a beírásomra született meg az őszinte elítélésed -, hanem az a fontos, hogy korábban, amikor a másik két ügy aktuális probléma volt, verted-e a tamtamot, hogy tolvaj EP és lopós KI.

Ezt igyekszel kikerülni és tekeregsz itt helyette azzal, hogy ha te most és itt kinyilvánítod, akkor az tényleg úgy is van.

Ezért írtam, hogy ha úgy - olyan őszintén - járnék el, mint te, akkor valamikor később, amikor valaki más bebukik ilyennel és megy a kárörvendés, és ennek kapcsán felmerül a mostani eset is, akkor majd én is úgy fogok reagálni, mint te itt most, azaz jól elítélem és állítom, hogy én tényleg komolyan is gondolom.

Aztán ha netán valaki megkérne arra, hogy ugyan mutassam meg, hogy elítéltem-e valaha Kerényit, akkor úgy reagálok majd, mint te itt, azaz állítom, hogy ha ott elítéltem, akkor az azt jelenti, hogy alapból elítélem az ilyen csúnyaságokat.

No, miben fogadjunk, hogy nem fogják nekem elhinni? :)

OminózusZsé 2013.03.29. 02:02:48

A megmondó ember te vagy, drágám, ne projektálj!:) Nem tudom látod-e, mikor regisztráltam:) Nem vagy az anyám, sem a profom, hogy neked bizonygassak, na meg aztán, te sem azzal indítottad a kommentet, hogy ejnye, Imi bácsi rosszat csinált, ellenben ballib feleim, E.P. meg ezt tette:) Valóban, a messziről jött ember azt mond, amit akar...:) Ennek szellemében elárulom, ismerem Kerényit, dolgoztam vele. Közel sem elmebeteg. Tudatos bohóc, ezért különösképpen érdekel, mi sül ki ebből. Itt és most nem ítéled el a lopást, ez nekem épp elég, sokat elárul:) Tehát, széles mosolyom küldöm neked, csak nehogy álmatlanul forgolódj, kedves barátom, hiszen közel sem vagy akkora segg, mint azt itt előadod. Emlékeztetsz valakire:)

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 02:13:34

@OminózusZsé:

"Nem vagy az anyám, sem a profom, hogy neked bizonygassak..."

Persze. Mondjuk, ha a profod lennék, gondban lennél ilyen ütős érvkészlettel. :)

"...na meg aztán, te sem azzal indítottad a kommentet, hogy ejnye, Imi bácsi rosszat csinált, ellenben ballib feleim, E.P. meg ezt tette..."

Ez pontosan így van. És lám, be is jött a dolog, mivel mindjárt kiderült belőle az, ami amúgy is ki szokott derülni: az ekézés oldalfüggő.

Tudod, hogy hány alkalommal lejátszottam már ezt hasonlóan vibráló intellektusú nickekkel? És tudod, hogy mindannyian pontosan ugyanúgy reagáltak, mint te itt és most?

És tudod, hogy ez engem egyáltalán nem lep meg?

Ha most "szürkepulóverescocijológus" lennék vagy cihológus, még a mostaninál is nagyobbakat kacagnék magamban a forgolódásokat látva. :)

"Valóban, a messziről jött ember azt mond, amit akar..."

Ez így van. Ebből következően, majd valamikor én is el fogom ítélni Kerényit és te meg pontosan tudni fogod, hogy én ezt most is így gondolom.

Hiszen én is elhiszem, hogy te tényleg elítélted a másik kettőt akkor, csak sajnos annak a nyomát elmosta az internet esője és a szavakat meg elvitte a netcica. :)

"Emlékeztetsz valakire."

Remélem, nem az anyádra vagy a profodra, mint említetted feljebb. :)

OminózusZsé 2013.03.29. 02:25:41

Nem rájuk, ne aggódj;)! A bókot köszönöm.
Az ekézés, drágám, épp az ekézés! Rátapintottál kivételesen a lényegre. Ugyan kevésbé bántja a szememet, mint a lopás, de lehet, ha egy csipetnyi bólogatást belekeversz az első megszólalásodba, most már édesdeden aludnánk, ki-ki az ágyában! Tehát...a hiteles vélemény ismérve az, hogy a neten kell nyoma legyen?:) Ééééértem:)
De megnyugtat a tudat, hogy remekül szórakozunk mindketten!:)

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 02:29:58

@OminózusZsé:

"Tehát...a hiteles vélemény ismérve az, hogy a neten kell nyoma legyen?"

Valamivel nagyobb eséllyel hihető, mint a "hidd el, kisdobos becsületszavamra így volt / dik' anyám háljon hálállál, ha máskípp vót, tisztelt bíróság" típusú bizonyítékok.

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 02:30:44

@OminózusZsé:

"...de lehet, ha egy csipetnyi bólogatást belekeversz az első megszólalásodba..."

Nem szokásom. Úgy elmarad az élvezet, ami utána következik. :)

OminózusZsé 2013.03.29. 02:35:46

@pocaklakó minimanó: hedonista :D Na ennyit az ekézésről:P

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.29. 08:45:44

"Minősített hazaárulás
Nem szeretem ezt a szót. Nagyon nem. Elhasznált, sőt, túlhasznált fogalom. De mégis, mivel újra és újra felbukik a mélyből, kicsit elrágódtam rajta. Súlyos bélyeg – ugyanakkor egyre üresebb. Itt az ideje megtölteni ismét. Szóval ki is a hazaáruló? Mondjuk szerintem…
Valahol, valamikor
Hazaáruló az, aki, mikor nem ő van hatalmon, mindent elkövet, hogy a helyzet minél rosszabb legyen. Teszi ezt pusztán azért, hogy utána magát a nemzet megmentőjének szerepébe helyezve totális uralmat építhessen ki.
Hazaáruló az, aki egy ország teljes társadalmát képes végletesen és reményei szerint véglegesen kettészakítani, majd egyik feléről bebizonyítja, hogy csupa ostoba, elfogult gazemberből áll, másik felét pedig sikerül teljesen magáévá tennie testestül-lelkestül, mindenestül, hogy ezzel legitim módon tudjon illegális eszközökhöz is nyúlni hatalma megerősítése és megtartása érdekében.
Hazaáruló az, akinek nem számít semmi, aki rendteremtési lázában nincs tekintettel semmire és senkire.
Hazaáruló az, aki laboratóriumnak tekint egy teljes országot (a hazáját), és kísérleti egerekként kezeli a lakosságot, hogy bebizonyítsa az egész világnak, hogy hagymázas elképzelése az egyedül üdvözítő út.
Hazaáruló az, aki világrendszert épít a világgal szemben saját hazája állampolgárainak anyagi és erkölcsi biztonságát, jövőjét kockára téve.
Hazaáruló az, aki a vállalhatatlan, gyűlölködő, kirekesztő véleményekkel nem szembefordul, hanem remekül kihasználja közgondolkodásban való terjedésüket és erősödésüket, ezzel is saját hatalmát erősítve, társadalmi bázisát növelve.
Hazaáruló az, aki agresszív, rasszista, neonáci szervezetek hálózatának kiépülését maga kezdeményezi és támogatja, majd azt a látszatot kelti, mintha az túlnőtt volna önmagán és saját teremtőjével is szembe menne – rejtve tartva ezzel egy különös szövetséget.
Hazaáruló az, aki teljesen átrendezi egy ország politikai erőterét, aki népellenséget csinál politikai ellenfeléből, miközben ellenségként mutatja szövetségesét, hogy ő lehessen a nevető harmadik.
Hazaáruló az, aki mindenki mástól elszívja a levegőt, hogy ne tudjanak szólni, mozdulni, gondolkodni.
Hazaáruló az, aki fenyeget, sakkban tart, zsarol egyeztetés helyett, elnémít vita helyett és lekötelezetté tesz együttműködés helyett, aki félelemben tart, elnémítva ezzel egy teljes országot, megelőzve, sőt lehetetlenné téve az ellenállást.
Hazaáruló az, aki osztogatást ígér a hatalom megszerzése érdekében, majd a hatalom birtokában nyomban fosztogatni kezd.
Hazaáruló az, aki a nemzeti ünnepekből giccses operettgálákat rendez, aki a nemzeti szimbólumokat kisajátítja, magáévá teszi, megerőszakolja, aki a nemzeti kultúrát elviselhetetlen, ízléstelen unalommá degradálja.
Hazaáruló az, aki idióta-mozgalmak születésénél segédkezik, mely mozgalmak aztán sikerrel terjesztik az igét, sötétségbe burkolva ezzel egy egész országot.
Egyszerűen szólva tehát: hazaáruló az, aki elárulja hazáját. Minősített eset, mikor mindezt a haza megmentője szerepében tetszelegve teszi. Láttunk már ilyet az emberiség történetében, de az sosem végződött jól.
Leírtam a hazaáruló szót immár tizenhatodszor. Eztán egyetlen egyszer sem fogom tudni leírni ebben az életben. És nem is akarom többet. Legyen ez a szó az övék. A többit azonban visszaköveteljük."
Orbán takarodj!

deneskata 2013.03.29. 08:53:32

Ebben az országban mindenki egyenlő, csak vannak akik a többieknél is egyenlőbbek.

Kerényi az állam pénzén hágja át a törvényt úgy, hogy ráadásul közhírré teszi, hogy szarik rá. Mert megteheti...

regress 2013.03.29. 09:24:22

milyen érdekes, viktorék most nem hisztiznek ,lapítanak mit szar a fűben.bezzeg mikor a szoci kampányfilmet megnézték,majdnem nemzeti gyászt rendeltek el.

Fejesrob 2013.03.29. 09:29:01

Ez jó. Balliberális irodalmi lázadás, hogy "lopnak".

Amidazophen 2013.03.29. 09:39:10

Mi az, amit ebben az országban egy Kerényi féle senkiházi sem lenne képes ellopni?

Erősen gondolkodom, de nem jövök rá...

Tiborpapa 2013.03.29. 09:55:33

Kerényi erősen kezd Aczélosodni. Vissza a gyökerekhez elvtársak?

Netuddki. 2013.03.29. 10:31:03

Nem tudom felfogni ez a kerényi hogyan kerülhetett ilyen pozícióba. Együtt kezeltették magukat Graz-ban az orbánnal és a matolcsival?

regress 2013.03.29. 11:10:06

@kovi1970: lassan már az új ikarusszal mennek graz-ba,összegyűlnek annyian

sjános 2013.03.29. 11:42:55

@pocaklakó minimanó: Nahh...a lopás...a szellemi termék lopása is..az lopás. Pont.
Magyar megoldás!
1300-1400 éves történelmi hagyomány!
Ebben szinte semmit nem változtunk!
Rabló "gazdálkodás"....és a mások magántulajdonának sajátos kezelése. Finoman szólva.
Újkori magyar megoldás?
Csípőből kap elő bárki egy hasonló esetet a másik oldal prominens személyével...kettős mércét ordibálva!
Nem nagy kunsz találni ilyet.... (sajnos)
DE.
Ez a poszt nem Esterházyról szól!
(Írj egyet Róla...és ekézheted kedvedre!)
A poszt Kerényi "Őrült" Imréről és a rendszerről szól, amit képvisel!
Ehhez van hozzá szólásod??
Vagy bőven elég Neked és ezzel fel is mented, hogy ha másról is eltudod mondani, lopott?
Ez biza közröhej!
Már látom is ahogy a magyar bíróságokon elég lesz egy rablógyilkosnak annyit mondania: "de kérem Dózsa György bolsi tömeggyilkos volt, ezért kérem engem mentsenek fel!"
Szánalmas ez a kettős mércézés.
Az erkölcstelenség, a bűn...azt bűn!
Nincs rá mentség!
Vagy ennyire már nem keresztény, ez a nemzeti szocialista-keresztény demokrata keveredés???

sjános 2013.03.29. 11:58:33

Ez az egész kulturkamf...úgy,ahogy van szánalmas erőlködés!
Aki, Wass Albertet, Nyírőt, Tormayt akart olvasni...eddig is megvette, megvehette!
Pontosan ugyanúgy, mint Moldovát vagy Esterházyt, Berkesit...
Maga, az egész Kerényi akció semmi más, mint pár embert, kiadót (eddigi támogatót?) egy kis zsozsóhoz juttatni!
Amivel csak az a baj, hogy nem a verseny szférában és annak eszközeivel történik, hanem állami pénzből!

sjános 2013.03.29. 11:59:10

Bocsi..:)...kulturkampf..:)

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 12:54:38

@Amidazophen:

"Mi az, amit ebben az országban egy Kerényi féle senkiházi sem lenne képes ellopni?"

Az intellektusod erejét.

Már próbálta, de nem találta.

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 12:57:28

@sjános:

János, ha majd sikerül a leírt szövege(ke)t értelmezned, jelentkezz egy újabb felháborodott szöveggel.

Nem tartalak vissza attól, hogy továbbfejleszd a szemantikai-pragmatikai készségeidet.

De nem vagyok fejlesztőpedagógus, hogy ismételten (neked is) a szádba rágjam a leírtakat.

Örülök, hogy valamicskét segíthettem.

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 13:00:23

@sjános:

"Maga, az egész Kerényi akció semmi más, mint pár embert, kiadót (eddigi támogatót?) egy kis zsozsóhoz juttatni! Amivel csak az a baj, hogy nem a verseny szférában és annak eszközeivel történik, hanem állami pénzből!"

Vö.: "Csak azért gondolom ezt, mert NÁLUK – a nehéz idők ellenére – elég SOK az ÁLLAMI HIRDETÉS, NÁLUNK meg jó ideje MÁR EGY SE." (Mester Ákos panaszkodva hasonlítja össze a helyzetüket máséval)

Avagy a piaci érzékenység felfüggesztése. :)

sjános 2013.03.29. 13:01:32

@pocaklakó minimanó: Látom, Te vagy ma az ügyeletes kultúrfelelős..:)
Az én szövegértésemmel semmi baj..:)
A reakciód viszont a szokásos...nem válasz, hanem kikerülés és "oktatás"..:)
Isten ments, hogy én valaha, "szájból-szájba akcióba" keveredjem Veled! Megkímélném magam ettől..:)

sjános 2013.03.29. 13:04:31

@pocaklakó minimanó: "Vö.: "Csak azért gondolom ezt, mert NÁLUK – a nehéz idők ellenére – elég SOK az ÁLLAMI HIRDETÉS, NÁLUNK meg jó ideje MÁR EGY SE." (Mester Ákos panaszkodva hasonlítja össze a helyzetüket máséval)"

Mint mondtam volt...nem érdekel mit csinál, vagy mit csinált a másik oldal! 3 éve volt!
Most ez az "oldal" van...ami azzal kábította a jó népet, hogy minden másképp lesz!
Másképp lett! Intézményesebb lett a lopás! Már nem is titkolva...törvényeket, környezetet gyártva rá!

sjános 2013.03.29. 13:06:46

@pocaklakó minimanó: Tényleg mindenre csak ennyi a válaszod, hogy felsorolsz ellen példákat, hogy szóba hozod, más is tett ilyet?
Tényleg csak ennyire futja?

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 13:37:50

@sjános:

"Az én szövegértésemmel semmi baj..:)"

Ha te mondod, úgy is van. Isten ments, hogy megcáfoljam, hiszen te már kimondtad, tehát innentől fogva ez az etalon.

Ha mégsem az lenne... Á, az kizárt. :)

"...nem válasz, hanem..."

Választ kérdésre szoktak adni.

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 13:40:23

@sjános:

"Mint mondtam volt...nem érdekel mit csinál, vagy mit csinált a másik oldal!"

Látod, én meg akkor - követve a példádat - azt mondom, hogy nem érdekel, mint csinál ez a "másik" oldal.

"...ami azzal kábította a jó népet, hogy minden másképp lesz!"

Mindegyik ezzel kábítja. Lefogadom, hogy három éve te is biztosan erősen ágáltál ez ellen, csak sajnos nem lesznek rá írásos bizonyítékaid, de el kell hinnem neked - merő jóindulatból és kisdobos becsületszavadra támaszkodva -, hogy tényleg így volt. :)

pocaklakó minimanó 2013.03.29. 13:41:31

@sjános:

"Tényleg mindenre csak ennyi a válaszod, hogy felsorolsz ellen példákat, hogy szóba hozod, más is tett ilyet?"

Pontosan.

Ameddig nem látszik, hogy a morcoskodó nick nem kettős mércével mér, addig nincs más lehetőség.

Örülök, hogy segíthettem. :)
süti beállítások módosítása