Azért a víz az úr?

H_A Címkék: demonstráció demokratikus ellenzék Egymillióan a magyar sajtószabadságért Budapest Bajnai Gordon TGM Milla tüntetés2013.03.17. 22:42

Én egyelőre nem vennék mérget erre. A fagypont körüli hőmérséklet ugyanis nagy mértékben gátat szabott a magyarok tüntetési kedvének vasárnap délután, és az a baj, hogy a Milla rendezvényén nem csak hogy nem voltak elegen, de még sokan sem voltak. Félek, hogy nem az időjárás tehet róla. Aki jobban érzi magát tőle, fogja a nyuszira. Vagy vigasztalja magát azzal, hogy tájainkon aligha vonulnak utcára pár ezren olyan ügyben, amely nem az evéssel-ivással kapcsolatos, tehát sínen vagyunk és siker a történet.

Meglátásom szerint a másfél órás ellenzéki megmozdulás óriási ziccert hagyott ki, az elmúlt napok hóválság-kezelésének totális csődje után. Kicsit olyan érzésem volt, mintha az utóbbi időszak lendületes mozgalmainak (a Lendvay utca-Kossuth tér-Alkotmány utca-Dísz tér tengely mentén) egy nagy pofont kent volna le ez a vérszegény tüntetés, amely minden rezdülésében alulmaradt. Akárcsak Pintérék az elemekkel folytatott harcban.

A helyenként versben előadott beszédek zavarossága, máshol álmosító semmitmondása miatt hiányzott az egészből valami tűz, valami rajongással vegyes elszántság, ami azt a látszatot tudta volna kelteni, hogy ebben az országban sokan érzik kurva szarul magukat, és ezen változtatni kell. Lehetőleg azonnal. Ehhez képest, amit én látni véltem, és amit valószínűleg Orbánék is megnyugodva láttak: nem létezik az az elsöprő nyomás, amely a kormányt arra kellene bírja, hogy visszalépjen a jogállamot szétverő lépéseitől. De ez talán a kisebbik baj. A nagyobb baj mindaz, ami a szürrealista eszmefuttatásokon túl, az első hallásra is felfogható, értelmezhető üzenetek szintjén elhangzott.

20130317-milla-egyutt-2014-bajnai-gordon11.jpgAzért a víz az úr?

fotó: www.origo.hu

Elsősorban nem értem, mit keresett a „Székelyföld! Ahol adót fizettek, ott kell szavazni. Románia a hazátok, éljetek boldogan!” feliratú molinó ezen a tüntetésen, de mert volt keresnivalója ott, én TGM-ék helyében nagyon elgondolkodnék. Barátaim, Orbán Viktorék menesztésének küldetéstudatában! Nektek nem a külhoni magyarok az ellenfeleitek, hanem a regnáló kormány! Szánalmassá és nevetségessé teszi egész akciótokat az, hogy miközben demokráciátokat hegymászó bakanccsal tapossák, nektek a határon túliakkal van gondotok, és nekik üzentek egy félig civil, de nagyon ellenzékinek szánt tüntetésről. Kár volt ilyet üzenni. Főleg, hogy pontosan tudjátok: sajnos egyelőre a határon túl nem a víz (a magát demokratikusnak nevező ellenzék) az úr, hanem a Fidesz. Viszont vannak olyanok is (velem együtt) akiknek eszük ágában nincsen a Fideszre szavazni. Félek, ezzel az üzenettel nem nyertétek meg őket az ügy mellett, még akkor sem, ha ők is elítélik a nácik állami kitüntetését, az alkotmány újabb meg újabb foldozgatását, és általában véve a jogállam lebontására tett kísérleteket. Az egész külhoni közösség szempontjából rendkívül szerencsétlen, rossz üzenet, és legfőképpen újabb támadási felület magatok ellen. Öngól.

Más megközelítés. TGM helyében azon is elgondolkodnék, hogy milyen üzenete van annak, amikor egy demokráciában azt sugallod a híveidnek, hogy joguk van nem szavazni, sőt, felszólítod őket, hogy tegyék ezt? Ha engem kérdez: éppenséggel jogod van nem szavazni, de utána nincs jogod pofázni hosszú évekig. És vajon mennyire értelmes dolog az „előre elcsalt választások” általános bojkottjának javaslatával előhozakodni? Ugye nem azt akarja mondani ezzel, hogy a magát demokratikusnak valló ellenzék maga sem hisz kormányváltási esélyeiben? Nyakamat rá, hogy a jobboldalon mindenki így értékeli, és ez nem túl jó hír. És ahogy így elnéztem ezt a megmozdulást, igen: Orbánék hátradőlhetnek. Nagyon úgy tűnik, a rezsicsökkentés propagandaakciója egyelőre bőven elegendő arra, hogy a kormány biztosra vegye: számára megnyugtatóan elegendő szavazó nem törődik a demokráciát fenyegető veszéllyel. Főleg, ha ez a 4-5 ezer tüntető ráadásul bojkottálni fogja a szavazást. Kinek tesz ezzel szívességet, ha nem a narancssárga, jelenleg futószalagon alkotmányt módosító kétharmadnak?

Nos, nem akarok messzemenő következtetéseket levonni a fentiekből. Abból sem, hogy a tömegben elvegyülő Bajnai Gordonnak miért nem jutott tapsvihar, hogy mennyire hitelesítik a tüntetés civil jellegét az MSZP-s, DK-s, stb zászlók, vagy hogy Schilling Árpád rendező egész demonstrációt megmentő célzatú laza  beszédét miért volt muszáj lerombolni Csákányi Eszter ijesztő „azért a víz az úr” jelszó-ismétlésével.

Azt viszont tudom, hogy ha ezt így folytatjátok, ebből tényleg nem lesz kormányváltás 2014-ben. Romániai szavazatokkal és azok nélkül. Illetve lesz: jön a 3. Orbán-kormány a 2. helyett.

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr635140292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balambher 2013.03.17. 23:16:09

Nekem ez az egész milla kezdettől fogva erőltetett, szánalmas képződménynek tűnik, és ha előállna egy szituáció, amelyben köztük és a Fidesz közt kéne választani, nagy bajban lennék.

Blogger Géza 2013.03.17. 23:52:34

Nagyon is törődünk a demokráciát fenyegető veszéllyel. Például a marxista TGM-mel, aki szovjeteket akar alakítani ("népi bizottságok" néven), és egyre inkább úgy tűnik, hogy nem akarja elismerni a választások eredményét és az így felállt parlamentet. És ezt Bajnai némán végighallgatta?

Krumpli Bogart 2013.03.18. 00:37:23

Nem csak a kormányAINK!!! siralmasak, hanem az ellenzékEINK is.

Komplett idióta a teljes politikai elitünk.

Ez van.

Nem lesz kormányváltás 2014-ben, arra készüljetek fel lelkileg. Azért nem lesz, mert hiteltelen, szánalmas, hazug és haszonleső megélhetési politikusaink vannak, akiknek pártállásuktól függetlenül a saját vagyoni gyarapodásuk az elsődleges cél, pont leszarják, hogy mi történik az országgal.

S hogy fognak csodálkozni VALAMENNYIEN, hogy lámpavas lesz a vége.

A szlovének már kivonultak és megüzenték, hogy ők nem jobb és baloldaliak, hanem ők a nép és torkig vannak a politikai elitjükkel.

percenként százhuszat verő gumibot 2013.03.18. 02:02:14

Akik eddig siralmasak voltak külön-külön, azok most bebizonyítják hogy együtt is azok tudnak lenni. Sőt még siralmasabbak, mivel egyik szereplő a másik ellentétpólusa, egyik beszéd a másikat rombolja, a közönség szedett-vedett sokféleségéről nem is beszélve

Egyedül amikor Orbán rituális szidalmazására került sor, akkor tért magához a hangulat néhány másodpercre. Ennél többet nem is tudnak felmutatni

kvadrillio 2013.03.18. 07:12:28

Nem lehet büntetlenül megsérteni a törvényt ez azoknak a fiataloknak is tudniuk kell, akik székházat foglalnak, hidakat torlaszolnak el, hiába 18-19 éves, és nem tudja felmérni esetleg a cselekedete súlyát. Majd felméri, ha megkapja róla a büntetésről szóló csekket – mondta a köztévében Kövér László. A házelnök hozátette: a mai tüntető fiatalok apukája valószínűleg olyan kommunista vezető volt, akik ellen a rendszerváltás idején ők tüntettek.""

...nu, ilyenkor kell abbahagyni a politizálást, amikor olyan hülyeségeket kezd el beszélni valaki, mint TE KÖVÉR !

TI. NEM MUSZÁJ POLITIKUSNAK LENNI, LEHET MÁS FOGLALKOZÁSSAL IS PRÓBÁLKOZNI !!!!!

AZ 50 EZRES BÜNTETÉS MEG A TE SZÉGYENED IS !!!!!

aritus 2013.03.18. 07:27:01

sajna a posztírónak igaza van. Unalmas, harmatgyenge "tüntetés" volt.
Minden felszólaló mondta a magáét, de semmi reflexiója nem volt az elmúlt napokra. Talán Majtényit kivéve.

Na, szánalmas volt.

2llkedő 2013.03.18. 07:35:00

@Krumpli Bogart: "hanem az ellenzékEINK is."

Hiányolod a símaszkos piknikezőket, a kockakőgyűjtügetőket-dobálókat, a kocsiborogatókat-gyujtogatókat,randalírozókat, uszítókat?

Sándor Spiák 2013.03.18. 08:16:46

@kvadrillio: Nem kvadrillió, csak 10 000 000 000 000 eurócska, mit méltóztattatok a nemzetmentő kormány, a a kb. 2 000 000 000 magyar adófizető nyakába varrni. Lya, és ismét a kettősmérce, ha téged dobál az símaszkos piknikező, kockakő-gyűjtögető-dobáló, kocsiborogató-gyújtogató,randalírozó: lásd félázsiai 2llkedő2013.03.18. 07:35:00. Persze, persze, fölsőbbrendűek vagytok; ahol TGM (marxista megmondó), kábítószerkereskedők, igaz szavú repperek osztanak észt, ott menekülhetnek
a büdöslábú nácik.
süti beállítások módosítása