Román vagyok, és Victornak hívnak: Ponta Budapesten

H_A Címkék: évértékelő hazaárulás MSZP Mesterházy Attila Victor Ponta2013.03.09. 16:10

Mesterházy Attilának volt pofája meghívni Victor Pontát a szombaton lezajlott évértékelő-kampánynyrendezvényre. Hetek óta olvasom, hogy milyen hazaárulás íze van annak, hogy a „magyarellenes román miniszterelnök” lesz az ellenzéki párt rendezvényének díszvendége. Az MSZP diplomáciai érzékének hiányától, arrogáns pofátlanságától hangos média és közvélemény határon innen és túl kimerítően foglalkozott tehát a kérdéssel. Olyannyira, hogy a gesztus nemzetárulással felérő tényének visszhangzásával akár ki is lehetett volna tapétázni az egész Kárpát-medencét. Nem kétlem, hogy a helyzet nem sokban fog változni ezután sem. Csakhogy.

Elhihetjük vagy sem az MSZP románozásért felelős tagjának, Szanyi Tibornak, hogy ”a naptár dobta ki Pontát” , vagy gondolhatjuk, hogy egyszerűen az erdélyi magyarok bocsánatáért nemrégiben Kolozsvárra utazó Mesterházy totális amatőrizmusának következménye ez a politikai értelemben vitatható meghívás, a lényeg, hogy Victor Ponta eleget tett annak. Pedig akár vissza is utasíthatta volna. A vázolt nehezményezések fényében valóban nem egyértelmű ez a látogatás, különösen, ha a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetésre, vagy a szintén küszöbön álló magyar-román futballmérkőzésre gondolunk. Nem beszélve arról, hogy pontosan tudja, mit fog kapni cserébe ezért a román médiától. Mint ahogy az sem kerülhette el a figyelmét, hogy demonstrációt szerveznek ellene Budapesten. Hogy „Mesterházy a barátom” önmagában vérszegény indok lett volna arra, repülőre üljön.

ponta.jpg"Tudunk együtt élni, lehetünk barátok, és tudunk együtt dolgozni a közös jövőnkért"

fotó: www.kisalfold.hu

És ha már megtette: valószínűleg nem nagyon fér össze a kétharmados szabadságharc nemzeti alapú öndefiníciós modelljével, de a román miniszterelnök (aki ugye kétharmados baloldali kormányt vezet Romániában) – amellett, hogy magyar nyelven köszöntötte  - angol nyelven szólt a jelen lévőkhöz. Szabadon beszélt, és nem ráncolta a szemöldökét. Felháborító. Tudom, értelmezhetetlen egy barátságtalan, magyarellenes kormányfőtől, hogy ilyesmire vetemedik, remélhetőleg rengeteg bicska kinyílt az erre a célra berendezkedett zsebekben a határ mindkét oldalán. (Azért egy profi szinkrontolmácsot én mindenképpen beszereznék Mesterházyék helyében).

Viszont az a helyzet, hogy nekem nincs ilyen zsebem és belesimuló bicskám se. Alulmaradtam abban, hogy Ponta meghívásáért keresztre akarjam feszíteni az MSZP elnökét, és a román miniszterelnök beszéde után nem érzek késztetést arra, hogy gátlástalan gazembernek tituláljam. Úgy vélem, Victor Ponta mai kiállása – bármennyire is próbáljuk a diplomáciai kurzus jelentéktelenségét ellenérvként felhozni, és előszeretettel vájkálunk sértett nemzeti önérzetünk fertőjében –  jelzésértékű lehet azok számára, akik őt tartják az erdélyi magyarság legnagyobb ellenségének. Persze a vasárnapi autonómiatüntetés kielezettségének tompítása nem elhanyagolható szempontja a látogatásnak, de ugye nem gondolta senki komolyan, hogy valamennyi román politikussal ellentétben ő szereti a magyarokat, és tálcán kínálja nekik az autonómiát? Uszított, mint mindenki más, amikor a helyzet megkívánta, de azért ahogy így újra elnéztem, európai értelemben vállalhatóbb, mint sokan mások, hadd ne mondjak neveket.

Távolról sem arról van szó tehát, hogy egetverő, leleplező, beismerő vallomást tett volna, vagy olyan ígéreteket, amelyek után székely zászló fog lobogni egész Erdélyben, és az autonómiát szinte könyörögve dobják utánunk a románok. Azt sem érdemes belemagyarázni egyébként egyszerűen összerakott, helyenként sablonos (egye fene, semmitmondó frázisoktól sem mentes), de mégis korrekt mondanivalójába, hogy kolbászból lesz a magyar kerítés ezután Erdélyben. Másokkal ellentétben én mégis barátságos, alapevetően pozitív üzenetként értelmezem mondanivalóját. Biztos vagyok benne, hogy azok szemében, akik vérlázítónak tartják már azt is, hogy átlépte a határt, ez bizonyul nemzetárulásnak. Legyen úgy.

Szerintem viszont sokkal értelmesebb volna, ha Victor Ponta ma elhangzott szavait a nemi, vallási, nemzetiségi megkülönböztetés, vagy a populizmus és demagógia fölöttébb káros voltáról, akárcsak a a Romániában élő magyarság és a Magyarországon élő románság kisebbségi jogainak messzemenő tiszteletben tartásáról, a békés együttélésről – és nem, nem omlott össze a Sportaréna!!! – referenciapontként tekintenénk.

Igen, kedves feleim a hazaárulás fogalmával való - nemzeti sportként űzött - dobálózásban! Mi lenne, ha az öncélú és kitartó megbélyegzés helyett, azt mondanátok: végül is ha ezek a  kijelentések elhangzottak, akkor  számon lehet kérni őket Pontától. Ahelyett, hogy azon pedáloznátok hosszú idő óta, hogy minél vadabb stigmákat sütnétek rá az „ellenségre”, mi lenne ha kiemelnétek a fejeteket a sértett, felejteni nem tudó, bezárkózó, öncélú nemzeti önérzet vályújából? A diplomácia és kölcsönös tisztelet európai fogalmai ugyan idegenül hangozhatnak azoknak, akik szerint az egész világ szembemegy a mi forgalmunkkal, de valahogy ez az egész kontextus és hangulat, amelyben Ponta beszélt, sokkal inkább a normalitás jegyeit hordozta, mint Orbán üvegbúrába zárt megjelenése, indokolatlanul hosszú, papírról szájbarágott üzeneteinek mikéntje.

Kétségtelenül sok lövészárkot ásott kelet-európai múltunk a román-magyar kapcsolatok mezején, de vajon biztos az a megoldás ezek betömésére, hogy bezárkózunk, elzárkózunk, és zsigerből elutasítunk? „Lehet, hogy a múlt megosztotta a két országot, de a jelennek és a jövőnek közösnek kell lennie” – mondta Ponta. Vajon az lenne a jobb, ha ilyet soha ki nem ejtett volna a száján, vagy az, hogy mindenféle ellenszél dacára mégis elmondta? Célravezető lehet valaha is az, hogy –  Trianon-szindrómánk analógiájára – újra meg újra visszatérünk a fájó sebekhez, és a románok ellenségességének törvényszerűségét alapul véve, elzárkózunk a párbeszéd elől? Hogy felsőbbrendűen elkönyveljük, hogy a másik hazaáruló, és lezártnak tekintjük a problémát?

Remélem, ha semmi másra nem is, de arra, hogy legalább elgondolkodjunk ezen, mindenképpen jó volt, hogy Ponta nem futamodott meg. Ha már volt pofája meghívni őt az MSZP-nek. Fel is fogják koncolni érte. Nem csupán a sajtó, de eszmetársai is. Legyen ez az ő baja. A mienk meg az, hogy hátha van esély arra, hogy tágulni hagyjuk látókörünket, és mérlegelünk, mielőtt rúgnánk.  Mert továbbra is érvényes, hogy a romániai magyarok sorsának alakulásáról elsősorban Victor Pontával fog kelleni tárgyalni. Minden irányába tett barátságtalan gesztus aláássa törekvéseiket. Hazaárulózás helyett inkább merengjünk el ezen! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr645124809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocaklakó minimanó 2013.03.09. 20:11:29

Ponta nagyon ügyesen - mint a legtöbb oláh politikus - eljátszotta a bizantinizmus játékát, hogy azok az amatőrök, akik beveszik ezt, jólesően sóhajtsanak, hogy: Végre egy európai jellem itt a mély-Balkánon!

Továbbra sem tanulták meg - és nem is szándékoznak megtanulni -, hogy az oláh politika erre a bizantinizmusra épül: csúszik és mászik, ha kell; szépeleg és hazudik, ha a helyzet úgy kívánja; mindent megígér, de azt be nem tartja és mindig keres - és talál is! - kifogást mindenre (lehetőleg úgy, hogy azt egy eladható arccal prezentálja) azért, hogy az érdekeit érvényesítse.

Lefordítva az olvasni tudó, de szöveget értelmezni kevéssé képes egyedeknek: Ponta látogatás porhintés az ostoba ballibek szemébe; az erdélyi magyaroknak ebből semmi javuk nem származik, ugyanúgy folyik az asszimiláció, ugyanúgy tapló oláh pópák és politikusok igyekeznek őket a lehető legrosszabb és legelőnytelenebb helyzetbe hozni, továbbra is elzárkózik az oláh politika, hogy bármiben is engedjen, hogy bármiféle ígéretet vagy kötelezettségvállalást teljesítsen, de az ostoba ballibek számára beújít egy mosoly-show-t és a megvezetett ostobák meg azt hiszik, hogy a mosolyoffenzíva azonnal javít a helyzeten.

Olyan szánalmasan buták, hogy az hihetetlen!

H_A 2013.03.09. 23:58:07

@pocaklakó minimanó: Ez a vad oláhozás minek tudható be?

OminózusZsé 2013.03.10. 00:58:14

@pocaklakó minimanó: Jééé, én három éve sejtem, hogy Magyarország erősen a Balkán felé tendál:) Biztos azért, mert naív vagyok, de most megnyugodtam.

Roland Oranky 2013.03.10. 03:15:34

Tisztelt Hacsaknem

rendkivul naiv vagy. En nem tartom Pontat hazugnak csak a mentalitasa a roman nepnek mas.Ma talan o is elhitte amit mondott de holnap mar teljesen mas lesz.
Edesapam Bukarestben tanult nagyon regen es baratsagos kollegakkal volt korulveve talan o is elhitte a ket nep baratsagat, de kozbejott a roman magyar fotbalmerkozes es a tegnapi baratok berontottak a kollegiumba es agyon akartak utni minden bozgort(hontalan magyart). Azok akik az utolso falatukat megosztottak veled.Ennyi...
Ne haragudj, hogy lehet ha mindenki ilyen kedves az erdelyi magyarok megis panaszkodnak. Annak idejen Ceausescu egyutt tancolt horat(roman nepi tanc) a Marosvasarhelyi magyarokkal es nehany nap mulva megszuntette a Magyar autonomiat...
A roman politika sokkal kifinomultabb mint a darabos magyar. Igen Ponta szebben beszelt mint Orban de tudja mit akar es ehhez meg viselkedni is tud. Ennyi...
A ket nepnek ellentetesek az erdekeik mert mind a ketto ugyanazt akarja. Erdely egeszet (Romanok) vagy egy piciny reszet ahol meg a magyar etnikum tobbsegben van (Partium es Szekelyfold). Igaza van Martonyinak abban, hogy egesz Erdelyrol talan mar lelekben lemondtunk de vannak meg teruletek amiket etnikailag uralunk es azok is kitesznek egy fel Magyarorszagnyit...

H_A 2013.03.10. 19:11:26

@Roland Oranky: Köszönöm az észrevételt. Azt hiszem, vállalom ezt a naivitást. Azzal a kiegészítéssel, hogy pontosan tisztában vagyok (le is írtam)a román politika és a román politikus indittatásaival, politizálásuk mikéntjével. Minden, ami leíródott ezeknek tudatában íródott le.

pocaklakó minimanó 2013.03.10. 22:41:40

@autognomia:

"Ez a vad oláhozás minek tudható be?"

a) Nem vad: tudatos.
b) Úgy nevezem őket, ahogy kedvem tartja. Most így tartja.
c) Egyéb fölösleges kérdés?

pocaklakó minimanó 2013.03.10. 22:42:34

@OminózusZsé:

"Jééé, én három éve sejtem, hogy Magyarország erősen a Balkán felé tendál:)"

a) Európa egésze tendál arrafelé.
b) Csak ez annyira kínos, hogy inkább a tenyér a szem elé kerül, mert ha nem látjuk, nincs is.

pocaklakó minimanó 2013.03.10. 22:50:12

@Roland Oranky:

"...csak a mentalitasa a roman nepnek mas."

Ennyi.

Uscamias sosetele pe crucea matii.
süti beállítások módosítása