Beteg ország az ...

H_A Címkék: tüntetés demonstráció jogállam alaptörvény Fidesz Selmeczi Gabriella Bencsik András Kocsis Máté2013.03.07. 20:08

Szkeptikusan figyeltem-figyelem a Fidesz székház „ostroma” körüli fejleményeket. Nem éreztem egy percig se a felhőtlen örömöt, inkább valami mást. A kora délelőtti órák óta érkeznek a hírek arról, hogy tüntetők vették körül a Fidesz Lendvay utcai székházát. Kiderült, hogy civil aktivistákról van szó, akik "Az alkotmány nem játék", "Valódi Alkotmánybíróságot!", "Család nem egyenlő a törvénnyel", Sajtószabadságot, szólásszabadságot!" "Hajléktalannak lenni nem bűn" feliratú táblákkal, molinókkal felszerelkezve tiltakozni mentek a „medve barlangjához”. Azóta sokminden történt. Egyetlen kérdés fogalmazódik meg bennem: van-e tanulsága ennek a történetnek, valami, ami túléli a mai napot?

Nem bánom nagyon, hogy Selmeczi Gabriella nem tudta betömni a tüntetők száját minden bizonnyal ínycsiklandozó nápolyijával, sem vaníliás karikájával, inkább elgondolkodtatónak érzem, hogy ezt a civil tiltakozó megmozdulást sem fenyegette az a veszély, hogy láncreakciót produkáljon a csatlakozási kedv tekintetében. Nyugtalanító, hogy a néhány tucatnyi fiatalhoz alig csapódtak budapestiek. Hogy továbbra is axióma: az alaptörvény tervezett módosításai (mint annyi minden más) szinte egyáltalán nem érik el a magyarok ingerküszöbét. Nem is arról van szó, hogy számháborút kellene megnyerni, de nagyon úgy néz ki: nyugodtan lehet tovább vágni a fát a nép hátán.

Fidesz-szekhaz(6).JPGAz alkotmány nem játék!

forrás: www.fn.hu

Úgy tűnik a tiltakozás tárgya továbbra sem hat széleskörű társadalmi felháborító erővel, még akkor sem, ha az Alaptörvény idő előtti bőrbe kötése, és sokadik módosítása a kormány párbeszédre való hajlandóságának totális hiányáról üvölt.

Úgy tűnik,

- a Magyar Köztársaság alkotmányos rendszerének szétverése

-  az Alkotmánybíróság által már alkotmányellenesnek ítélt rendelkezések önkényes "Alaptörvénybe" betonozása

- az egyetemek gazdasági autonómiájának felszámolása, és a hallgatók röghöz kötése

- a hajléktalan emberek hatósági üldözése

- a gyermektelen, az élettársként élő és az azonos nemű párok család fogalmából való kirekesztése

- a szólásszabadság korlátozása

- a független igazságszolgáltatás további korlátozása

- az egyházak közötti diszkrimináció

- a szabad választások korlátozása

- az Alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése és 22 év alkotmánybírósági döntéseinek érvénytelenítése

csak egy nagyon szűk réteg tűrőképességét feszegeti.

Sokkal szűkebb rétegét, mint amennyire szükség lenne egy esetleges változást végrehajtó kritikus tömeg felsorakoztatásához. Tulajdonképpen érthetetlen is lehetne, hogy a körút teljes forgalma miért nem állt a fiatalok mellé, de nem az. Hozzáteszem: elítélek mindenfajta erőszakos cselekedetet, részemről nyugodtan kimaradhatott volna az önkéntes kerítésre mászás, az ablakok, ajtók betörése, az erkélyfoglalás, miegymás, mivel ez teljességgel összeegyeztethetetlen egy ilyen kezdeményezés céljaival. Agresszió ellen agresszióval fellépni, nem lehet eredményes stratégia.

Félek, hogy – különösen az eddigi kormányzati, szóvívői reakciókat szemlélve – értelmetlennek fog bizonyulni ez az akció is, és a végén már megint azok fognak a markukba röhögni, akiktől azt reméltük, hogy talán mégiscsak magukba szállnak. Bencsik elvtárs egyszerre mozgósító és menekülő csatakiáltását nem szeretném külön kommentálni, a groteszknek az a szintje, amire már fölösleges reflektálni. Tény, hogy működik. A kiáltó, hívó szóra rögtön összegyűlt egy-két maréknyi bátor nyugdíjas, akik mintegy négyzetre emelték azt a fajta süket, öntudatlan, a valósággal szembenézni nem akaró, értetlenkedő cinizmust, ami Kocsis Mátétól Selmeczi asszonyságig az egész bandát jellemzi. Ők nem értik, hogy lehet így megnyilvánulni, mi ez a gyűlöletkampány, hiszen a Fidesz mindig mindenkit meghallgatott, párbeszédet folytatott mindenkivel, óóó, lécci, beszéljük meg, kaptok enni-inni, de így nem lehet dolgozni...Ők tudják, hogy Bajnai áll a cirkusz mögött , ők azt is tudják, hogy a magyar embereknek miből van elegük, és miből nincs. Ők tudják...

És tudhatják is, és anarchistázhatnak, és felbérelt egysejtűeknek nevezhetik a tüntetőket, mert erre a retorikára van berendezkedve a törzsbázis, amely Bencsik böfögésére és S.O.S. jelzéseire azonnal, gondolkodás nélkül megindul. Ezen a nyelven értünk, az erőszak és arrogancia, nem  pedig a demokrácia, a jogállam és az alkotmányosság nyelvén. Hazaárulózunk, baloldali tetves csőcselékezünk úton-útfélen, mert ez bevált, és jól áll is nekünk.

És hogy mi a tanulság? Az nincs. Csak újabb arrogáns beleröhögés a pofánkba. A  „Leülnénk és megbeszélnénk egymással a vitáinkat, minden véleményt fontosnak tartunk, és tiszteletben tartjuk őket” – Fideszes elv alapján. El tetszettek felejteni hozzátenni, hogy a véleménynek abból a szűk körből kell érkeznie, amely az utóbbi három évben a döntéseket hozza. Ez az eset is azt bizonyítja – mint utaltam rá – hogy az Orbán rezsim sajátja a más vélemények teljes ignorálása, a párbeszédet teljesen kiütő kormánypárti monológok legitimálása.

Beteg ország az, ahol az egyébként jogos elégedetlenség bármely köztéri megnyilvánulását azonnal és ellentmondást nem tűrően a politikai ellenfél machinációjával azonosítjuk. Ahol az általunk menedzselt híresen hirhedt kordonbontást a normalitás megnyilvánulásaként minősítjük, de ahol az ellenünk irányuló fenntartásokat törvényszegésként definiáljuk. Ahol nincs helyük az ellenvéleményeknek, ahol a propaganda képes befogni az emberek száját, és ahol nemzeti sportnak számít a másik oldalon állók módszeres lejáratása.  És nem is fog ez változni addig, amíg a kiegyensúlyozott közszolgálati média által szolgáltatott információk kétpofára zabálása közepette – a kormány meghosszabított szócsőveiként – a meleg szobából, behúzott farokkal ostorozzuk azokat, akik szembeszállnak az elnyomó kétharmaddal. Semmi másért, csak azokért a jogokért, amelyeknek veszélybe kerülése a mi ingerküszöbünket sajnos még mindig nem érte el.

Egyelőre ez az egyetlen tanulság: beteg ország az ilyen.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr645121980

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: HAHArc, hát legyen harc – occupy roham a fidesz palota ellen 2013.03.07. 21:01:00

Megdöbbentő eseménysor vette kezdetét március 7-én, „civilek” egy csoportja behatolt a kormánypárt (fidesz) székházába. A falshmob-nak titulált esemény nemigen felel meg a flashmob kritériumainak, hiszen székházfoglalás lett belőle, állóháború. Később ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyisziati 2013.03.07. 22:29:35

"csak egy nagyon szűk réteg tűrőképességét feszegeti. "
Merthogy 2010-ben is azért volt a 2/3-ad, mivel az emberek hiányolták a könnyű pénzt, a gondtalan jólétet, ami 2008-ig azért a többségnek nagy vonalakban megvolt. Ez megszűnt és ezért az illúzióra szavaztak. Tezsnek az emberek a demokráciára, Alkotmányra stb. ennek ékes bizonyítéka a késői Kádár-rendszer. Arra szavaznak legtöbben, aki a biztos megélhetést biztosítja, vagy hazudja nekik. A törpe, gondolkodni tudó kisebbségnek meg maradnak ezek a "flashmobok". Kitartanak egy-két napig, a média felkapja aztán elfelejti a hatalmon lévők meg észre sem veszik. És SEMMI nem változik.

Orbán meg csak mantrázza: "2/3-om van. Aláírták a biankó csekket és odaadták. Semmivel nem kell elszámolnom, csak az emúttnyócévet kell negligálnom. Persze saját belátásom szerint."

Ennyi.

Változás csak komoly ellenzéki győzelem esetén lehetne, a Jobbikot nem ideértve, de ez még nyomokban sem látszik. Úgyhogy a remény igencsak elszállni látszik.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.03.07. 22:30:55

hűbazze oszt most van miről írni, oknyomozd már ki a hahás majmok hogy kerültek oda...véletlenül mi?

nyisziati 2013.03.07. 22:33:06

@...elmúlik...: "A Lendvay utcai székház területe, udvara nem magánterület? Amennyiben igen, akkor ez nem birtokháborítás? Akkor, amennyiben mindenkit kipakolnak onnan - akár erőszakkal is - a hóra, az jogszerű?
"

Tyű, micsoda precíz megfogalmazás! Micsoda páratlan jogszerűség! Vajon ez hol volt, amikor 2006-ban a tieitek betörtek az MTV székházba, felborították a Belváros életét, autókat gyújtogattak, rohamrendőröket provokáltak, tankot loptak?!

komplikato 2013.03.07. 22:43:17

@Fejesrob: Soros a vezíredet is szerette, sajnos elküldte iskolába. Nem azért sajnos, mert elküldte, hanem mert úgy látszik nem tanult ott semmit. Amikor feltűnt a nicked először legalább megpróbáltál úgy tenni mint ha érvelnél, de látom rájöttél, hogy az nem megy.

Aztán néha legalább megérintheted Habony Árpit? vagy legalább integethetsz neki az íróasztaltól?

komplikato 2013.03.07. 22:44:25

@...elmúlik...: "A Lendvay utcai székház területe, udvara nem magánterület?"
Majd ha nem a te meg én adómból b*sznak el rá 3.7 milliárdot évente AKKOR lesz magánterület.

2013.03.07. 22:52:03

@nyisziati: Mindenek előtt szeretném,ha nem kategorizálnál. Ez a "tieitek" engem biztosan nem illet.

Amúgy nem, az még inkább elfogadhatatlan volt, miután több bűncselekményt követtek el.

Az azonban, hogy az a csőcselék hogy viselkedett, az senkit nem hatalmaz fel arra, hogy szintén törvénytelenül viselkedjen. Ez támadási felület, olyan labda, amit nem lett volna szabad feladni.

2013.03.07. 22:55:32

@komplikato: Teljesen mindegy kinek az adóját költik rá, a tulajdonos, vagy akár a bérlő birtokon belül van.

Tehát - ha még oly fájdalmas is - magánterület.
És ez jogszerű, még ha igazságtalan is.

nyisziati 2013.03.07. 23:23:59

@...elmúlik...: elnézést a kategorizálásért, csak olyan hévvel védted a fideszt, mintha fizettek volna érte. Ami pedig a tüntetést illeti a helyükben én sem mentem volna be, de amennyi negatívum érte őket az utóbbi időben (röghözkötés, tandíj, tanári létszámcsökkentés, iskolabezárások) ezeknek a tükrében nem csodálkozom, hogy ők sem tartották fontosnak a fidesz magántulajdonhoz való jogát.

És ez most tényleg VALÓDI ÉS SÚLYOS indokok halmaza, szemben a 2006-os hangulatkeltéssel. Úgyhogy betegnek semmiképpen nem nevezném, max. egy kicsit elvetették a sulykot - azonban a fidesz már megelőzte őket, így ez csak reakció.

A Látó 2013.03.07. 23:28:37

Selmecinek és a pártjának nem a tüntetőknek, hanem a hontalanoknak kellene a sütiket hordani, de folyamatosan, egy ismételt - de ezuttal jó célt szolgáló - aluljárói "kordonbontás" után!

Khonsu 2013.03.07. 23:30:33

Az ellentüntetők reakciói voltak a legmeglepőbbek. Ahogy a felvételeket néztem az eseményekről néhányuknál az jutott eszembe, hogy orvos vajon látta-e már őket?
Mintha a diktatúra idején hibernálták volna, aztán most kiolvasztották a csúnya "ellenforradalmárok" ellen felvonulni, agymosottak.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2013.03.07. 23:37:42

"Nem is arról van szó, hogy számháborút kellene megnyerni"
Ez rossz hozzáállás. Igenis arról van szó. Egy tüntetésnek pont ez az egyetlen igazi értelme, megmutatni, hányan is értenek egyet a céljával. Ha nem sikerül összeszedni a "kritikus tömeget", ami nálunk kb. 10.000 főnél kezdődik, akkor bekövetkezik a legrosszabb és szánalmassá válik az egész.
Ebben pedig a lehető legtágabb értelemben vett ellenzék igencsak rosszul áll. Igazi tömegdemonstrációt eddig csak a milla tudott összehozni, de a békemenet azt is simán verte. Tetszik-nem tetszik az alkotmány nem az a téma, ami tömegeket mozgat meg.

hungarisztan 2013.03.08. 00:18:28

Bármilyen hihetetlen, az ország egy jelentős részének valóban ez a banda kell. Sopánka, nem sopánka, ez van.

Kezdem azt hinni, hogy aki ellenébe megy ennek, az kudarcra van ítélve, pusztán a tömegbázis hiánya miatt.
Viktor lederiválta, hogy a retardáltaknak kell játszani, mert ők vannak többen, a választási matek meg csak erről szól. Ott a minőség felejtős kategória. Kovács XIII. Bélának a Fradi B-középből pont ugyanannyit ér a szavazata, mint egy egyetemi tanárnak, márpedig kovács XIII. bélákból kábé 10000x több van.

Ráadásul dupla haszon velük kezdeni: ők nem jönnek zavarba holmi pálfordulásoktól, önellentmondásoktól, érvektől és ellenérvektől. Az aktuális vezérszólam bégetésének a szintjén prímán elvegetálnak, sőt, még azokat is lehúzzák magukhoz, akiknek ez nem elegendő. Annyit kell nekik mondani, hogy gyerekek, ez a piros-fehér-zöld dolog, és onnantól a szisztéma önjáró: mindenki más rohadt komcsi, liberálbolsevista hazaáruló, ésatöbbi, ésatöbbi.
A szavaknak, kifejezéseknek nincs jelentésük és jelentőségük, töltelék szerepet töltenek be, hogy legyen mit ordítani a békameneteken. Az se baj, ha tegnap az ellenkezőjét ordították, vagy ha ordenárébb komcsik a valahavolt komcsiknál.
Kit érdekel? Akié a hatalom, az mondja meg, ki a komcsi. Bolsi tempó? Az. Érdekli a többséget? Nem. Ennyi. Választási matek kezdőknek és középhaladóknak.

Nekik játszani persze nagyon durva. Mások tán a hazaárulás szót is szívesen meglóbálnák legott. De mint tudjuk, akié a hatalom, az mondja meg, ki a hazaáruló. (Néha persze ellenzékből is megmondják, mert ugyebár a haza nem lehet ellenzékben.)

Nem akarok senkit elkeseríteni, de ebből nincs társadalmilag valid kiút. Egyéni kiútkeresések vannak, melyek többnyire a határátkelő blog olvasgatásával kezdődnek és az oda történő írással fejeződnek be.
De meg is mondják a gyökkettő IQ-júak minden alkalommal: el lehet menni.
A fekete-fehér világukba egy vezér elég, a színek csak összezavarják őket.

Ne vergődjetek barátaim, fölösleges.
Belenyomtok iszonyat energiákat, elemészt az ostobaság fölött érzett, tehetetlenségből származó düh, gyomorfekélyt kaptok és rákot – mindezt miért, kiért?
Számszerűleg nem tudjátok lenyomni a retardáltak elképesztő hadát, akiket Viktor einstandolt magának. Meggyőzni őket még annyira sem tudjátok.
És még ha valahogy sikerülne is elzavarni/lesittelni ezt az immorális bandát, vajon tudnátok-e bármi jobbat csinálni ezzel a háttérrel?

Én például előre sajnálom a Bajnai gyereket. Ha Viktor lennék, hagynám nyerni, merő kibaszásból. Aztán végignézném, amint belefullad az általam teremtett körülményekbe. No, EZUTÁN tényleg garantált lenne a 20 évnyi uralmam. És semmi, ismétlem: SEMMI nem ütné meg többé a maradék választók ingerküszöbét.
Az ellenzéki választókért azért, mert totális lenne a reménytelenség, a sajátokét pedig azért, mert soha nem is volt nekik ingerküszöbük; csak a csoki számított nekik a vezérürü segglyukából. És míg a világ világ, csak az fog számítani. Régebben Horthy, utána Rákosi, Kádár, most meg viktor. Csak a segg változik, a csoki örök.
Saját magával szemben is igénytelen plebs. Ezekkel akarnátok kezdeni bármit is? Országot építeni? Csak rombolni tudnak, felejtsétek el.

Meneküljetek, mert itt (illetve ott) már rég nem a politikusi akasztófavirágokról van szó, hanem az őket hatalomba segítőkről, hatalomban tartókról. A sunyi házmesternépről, az ostoba retardáltakról.
Őket az életben nem tudjátok legyőzni.

Ez van. Lépjetek, amíg nyitva a határ. Ki tudja, meddig tart. Sok sikert mindenkinek.

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.08. 00:24:16

A kivastagított lista fele hazugság (alkotmányos rendszer szétverése, szólásszabadság korlátozása, stb.), a másik fele meg a kutyát sem érdekli (egyházak, egyetemi autonómia, stb.)

Ez van. Az emberek kenyeret és cirkuszt akarnak. A kenyér a 3% alatti hiány, a devizahitelesek megsegítése és családi adókedvezmény formájában jön. A cirkuszt pedig az elmúltnyolcévezés, és az együtttettéktönkreazországot szlogen biztosítja.

desw 2013.03.08. 01:26:57

@hungarisztan:

Kétségbeejtő, hogy tökéletesen igazad van! :(

Tyreo 2013.03.08. 01:27:09

@hungarisztan: Na ezt kéne terjeszteni minden fórumon.

sárkányfő 2013.03.08. 01:48:38

@hungarisztan:
Kiváló komment. Még posztban is ritka madár az ilyen frappáns és tiszta helyzetleírás.

collateral collector (törölt) 2013.03.08. 02:38:44

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: ".. Ez rossz hozzáállás. Igenis arról van szó. Egy tüntetésnek pont ez az egyetlen igazi értelme, megmutatni, hányan is értenek egyet a céljával. Ha nem sikerül összeszedni a "kritikus tömeget", ami nálunk kb. 10.000 főnél kezdődik, akkor bekövetkezik a legrosszabb és szánalmassá válik az egész .."

Igazad van, általánosságban. De pont a mai kivétel volt. Szerintem egyáltalán nem vàlt szánalmassá, ellenben a képanyag jól megmutatja az éles kontrasztot a tüntetők és az ellentüntetők között: normális emberek vs. agresszív, öklüket rázó, mocskosszájú öreg fideszdroidok. Már ezért megérte. A sósavas bácsi, és a megtorzult fejű ökölrázó néni az egyik képen priceless. Meg a "fényképezd a faszomat egész nap" öreg alkesz csávó... Igazából néztem a képeket, és azt gondolom, hogy a mai akció vállalható volt. Még szanyitibor, meg ilyenek sem voltak, legalábbis nem láttam. Olyan tényleg civil feelingje volt, persze tudom, hogy valami köze nyilván sokaknak volt közülük valamelyik ellenzéki párthoz, és akkor mi van? Bárki, aki hajlandó megmozdulni a fidesz ellen (és nem a jobbik), az támogatandó. Akár Bajnai, akárki.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.03.08. 03:10:33

@hungarisztan:

:-(.

Sajnos jól látod és szép stílusosan le is írtad.

Rengetegen vannak, akik nem akarják Orbánt, de ezzel együtt nem értik meg, hogy Orbán leváltásával a sztorinak nem lenne vége.
Sőt - igazából ott kezdődne.

Nézetem szerint Orbánt csak egy dolog válthatja/győzheti le: saját rendszere. Amikor olyan mértéket ölt a morál teljes hiánya, annyira kapcsik lesznek a szereplők, hogy valahol megreped a máz, és végül eltörik a korsó.
Egy vírus, ami végül felzabálja saját magát.
Egyelőre nincs más.

felcsutisuttyo 2013.03.08. 05:52:18

A "Bajnai-gárdázás" (Kocsis Bamba Máté) azt mutatja, hogy a hatalomnak nyílt hazugságokhoz kell folyamodnia, hogy maradék híveit(BÍRKÁIT) megtévessze.

felcsutisuttyo 2013.03.08. 05:53:12

Tegnap a Fidesz székháznál a fiatalokra Kubatov Gábor által kirendelt Fradi-ultrák, köztük egy gyilkosságért elítélt személy gyakorolt rajuk nyomást.
A Fidesz székházat "védő" egyik "biztonsági őr" a Hír24 szerint Sz. Ferenc volt, akiről az ultrasliberi.hu korábban azt írta, hogy közismert egyes bűnözői körökben és több mint tíz évet töltött börtönben emberölés miatt. Ezt az információt a hvg.hu rendőrségi forrásai is megerősítették. Szabadulása után a Fradi Security alkalmazza, mint szurkolói koordinátort.
Tessék..ilyeneket alkalmaz a Fidesz Banda! ..és még fizet neki!

felcsutisuttyo 2013.03.08. 05:54:14

Nem kell csodálkozni azon,hogy gyilkosságért elitélt fradi szurkolók védik a fidesz székházát,hisz 2006-ban is ők voltak a tv székház elfoglalói..a Kossuth tér összehugyozói...a csűrhék....
.Mindig is összeér,ami összetartozik...Ha Orbán legfőbb bizalmasa a "békelelkű" Habony,, meg a választási csalást és "láncszavazást" levezénylő Kubatov......

felcsutisuttyo 2013.03.08. 05:55:47

Ennyit a takony Bencsikről ,...oda rendeli az ellentüntetőket, ezek már úgy félnek hogy már a saját gyerekeiknek is neki mennek.:DDDDDD hehehehe

A "zemberek nem kérnek a gyűlölködésből,"... ezt mondta tegnap is valami huszadrangú kis kormánypincsi, (Kocsis Máté)..a Kálmán Olgánál.....s most a Fidesz székháznál is ez hazudik...hogy a Bajnai -gárda ez....és a Bajnai Rendelte ezeket ki...s ezt szajkózta a kócósfogú kiflitolvaj..pösze ronda táskás szemű vén banya a Selmeczi is mellette....
......ehhez képest a Fidesz rajongóik elég idegbetegek. :)

felcsutisuttyo 2013.03.08. 05:57:00

"Rohadt tetves kommunista bérenc, mindjárt pofán váglak, hogy megesz a fene" (egy Békemenetes pofájából tegnap)

a szittyamagyar szöveg magyar forditása:

drága keresztény testvérem, jöjj keblemre, hogy együtt dicsőitsük az urat és annak édesapját,Viktort és Győzőt!

A Cvil ÖsszeFoSás nagyon be lehet gőzölve, mi lesz ha nem lesz fidesz hatalom.????
Így viselkedik egy igazi nagy mély magyar.
Bár én inkább tahó p.rasztnak mondanám, de birkameneteséknél ez a sikk. Meg bégetni: Be-eeeeee

felcsutisuttyo 2013.03.08. 05:58:06

Tegnap látszott, hogy a BIRKAMENET ha nem kap pénzt és Lengyel és román megfizetett támogatást...egy egész nap alatt nem tudnak 80-100 embernél többet összeterelni ...semmilyen Facebookon egy Bencsik vagy a fasiszta Bayer felhívásra.
A Ha-há-sok leugatták őket!!!!!!

felcsutisuttyo 2013.03.08. 05:59:10

a Fidesz Birkáknak, bunkóknak megtanították a Gyurcsányozást....most tanítják nekik a BAJNAIZÁST....
( mindig akitől be vannak szarva):DDDD hehehehhe

Ennyit tanulnak a Fidesz " Kisegítő gyógypedagógiai" alattvaló Orbán iskolában:)))

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:01:47

Sajnos a csaló fidesz választási törvénnyel a választásra készülés csak felesleges időtöltés.....
Fidesz magának csinálta, csaló törvénnyel nem érdemes választást elvégezni2014 ben...ÚGYIS ELCSALJÁK ( pl.: LÁNCSZAVAZÁS, ÉS A HAZUG MENNYISÉGŰ HATÁRON TÚLI szavazókkal nem szavazókkal..., kamu bejelentésekkel....kamu címekkel stb.
( a 2010 es választás is csalás volt!!!!!!...mára már ..bebizonyosodott a láncszavazással, stb)Nem volt ezeknek a Nemzeti szaroknak 2/3 ad...juk.

Nem a választásra kell készülni, HANEM A DIKTATÚRA DÖNTÉSÉRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Demokratikus úton ezt a Szarkupacot nem lehet eltakarítani!!!!!

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:03:30

A takonypóc GULYÁS GERGELY Fidesz bandita a Kálmán Olgánál tegnap este épp ott volt amikor a fiatalok a Fidesz székházban voltak(csütörtökön)össze vissza hablatyolt...látszott rajta, hogy csak a betanult szöveget ismételgeti...riadtan...
Ezt javaslom neki:
Te Kis seggdugasz..!!!
.ha azt akarod, hogy tanulj valamit akkor nem az Nemzeti Törpe közelében kell lefetyelned, hanem KÁLMÁN OLGÁTÓL tanulhatsz jogot, gazdaságot, tisztességet, ember szeretetet, kultúrát....életre való gondolkodást és retorikát!
Így csak olyan suttyó maradsz mint a Nemzeti kis Szarcsimbók akinek a seggét nyalod

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:06:32

a Fiatalok ELKEZDTÉK A "LÁZ-ADÓ" bevezetését...már csak folytatni kell a több milliós elégedetlen tömegnek.Ébresztő Magyarország!GYEREK BUDAPESTRE márc. 15.-n
VÉGRE márc. 15 legyen az Orbánváltás napja!!!!!!
Mindenki utcára! Leugatni a bégető hűbéres Bírkákat!
A Kálvin téren kezdődik a " Talpra magyar-ral"---utána?......-- ki tudja mi lesz a vége!!!!! hehehe

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:08:03

Orbán maga mondta, 2006 ban: hogy ha elégedetlen a Nép a kormánnyal akkor el kell zavarni!!!!!!
NOS EZ MEGFOGADJA A NÉP !!!!!!!!!!

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:14:14

Milyen érdekes..:D
A 2006 -os Tv- székházat megtámadó csürhe védi a Fidesz székházat MOST:))))))))

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:22:50

2013. március 07., csütörtök, 14:50 •
Szerző: MTI
Címkék: Orbán Viktor; l'Unita;
L'Unitá Orbán, autoriter fordulat Európa szívében. Az alkotmány sokkoló módosításai címmel közölt csütörtökön cikket.

Az írás szerint "Orbán Viktor Magyarországot a fasizmusba sodorja". Hozzáteszik, ha valaki ezt "túl erős kijelentésnek találja, vessen egy pillantást a Fidesz által javasolt alkotmánymódosításokra". A L'Unitá úgy látja, ezek "bevezetik a cenzúrát, korlátozzák a sajtó- és vallásszabadságot és (...) politikai perekkel bíróság elé állítják a pártokat".

"Hihetetlen, hogy a Fidesz még az Európai Néppárt (PPE) tagja" – tette hozzá az írás, amely szerint az alkotmánymódosítás Orbán "Európa elleni támadása" Matolcsy György kinevezésével együtt, akit "azért tettek oda, hogy elpusztítsa azt a kevés autonómiát is, melyet a jegybanknak sikerült megőriznie".

A L'Unitá egyebek között az Európai Unió fellépését szorgalmazta, de szerinte "ennél is egyszerűbb lenne, ha az Európai Néppárt (PPE) lépne, amelynek a Fidesz botrányosan továbbra is a tagja az olasz Szabadság Népe (PdL) támogatásával".

nu pagagyí 2013.03.08. 06:32:05

Egyszerre kell több helyen tüntetni, úgy hogy a Fidesz kerekesszékes trottykommandója sehová se érjen oda.

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:34:41

@nu pagagyí: ..vagy agy(helyen) kell csapkodni őket lapáttal:))))))
Ezért márc. 15 én jó van a Demokrata embernél lapát:)))

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:35:42

@nu pagagyí:
..vagy agy(helyen) kell csapkodni őket lapáttal:))))))
Ezért márc. 15 én jó HA van a Demokrata embernél lapát:)))

nu pagagyí 2013.03.08. 06:37:38

@hungarisztan: Nem hinném, hogy közömbös az ország a Fidesz-dúlással kapcsolatban. Egyelőre még keresik az emberek a formát, hogy kifejezésre juttassák nemtetszésüket. Előbb-utóbb össze fognak érni az akciók. Most vihar előtti csend van.

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:40:18

@nu pagagyí: jó lenne ha " a vihar 15 én "kitörne"..és "elmosná" a Nemzeti Szart Magyarországról.....és vágra " Ormányváltás" lenne....
Sokat spórolna meg Magyarország!!!

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:45:11

a Civil összeFosás fizetett Lengyel és Román "bérmunkások" nélkül ki se mernek menni..mert tényleg egyszer lesz összecsapás, de akkor az az utolsó is lesz Nekik!

regress 2013.03.08. 06:47:39

az a nagy transzparens milyen hamar kész lett.vagy a raktárról vételezték?@Fejesrob: lehet ,hogy ezeket a fiatalokat pénzelik bár erősen kétlem.nekem az csípi a szemem,hogy a 20006-os csőcseléket a mi zsebünkből pénzelte a fidesz.

felcsutisuttyo 2013.03.08. 06:48:18

Már érik a nyomorult Civil ÖsszeFosás "fejbe kólintása":)

nu pagagyí 2013.03.08. 07:06:50

@felcsutisuttyo: Nem ért még meg a helyzet egy elsöprő tiltakozásra. Egyenként kellene kikezdeni az antidemokratikus törvényekkel berendezett Fidesz-hitbizományokat. Például a kamarai regisztrációra kötelezett cégeket össze kellene fogni és a pénzt addig letétbe helyezni, amíg a kötelező díjfizetés ellenében nem kapnak szavazati jogot. A Lázár-féle trafik biznisz ellen a dohányosoknak kellene valami akciócsoportot szervezni, levetetni az ocsmány képeket a cigisdobozról, méltányos jövedéki adót követelni. A kisemmizett mezőgazdasági termelőket is képviselni kellene a pökhendi újföldesurakkal szemben és így tovább. Konkrét akciók kellenek, olyanok, mint ami a felsőoktatás lepusztítása ellen folyik, illetve a mostani tákolmányfoltozás elleni tiltakozás. Sok helyen kell sokféle jogos érdeket védeni és ráébreszteni az embereket, hogy jogaik vannak, amit nem lehet tőlük elvenni.

felcsutisuttyo 2013.03.08. 07:16:08

@nu pagagyí: ebben is igazad van....de nincs sok idő..és az ország ( és ezáltal az emberek is) több milliárdot vesztenek, pláne ha Kusza szem a deviza tartalékból is " valamit" alkot még.....Ja..és sok ember is éhen halhat addíg.....sőt gyerek is....
SÜRGŐSEN BE KELL VEZETNI AZ ORSZÁGOS "LÁZ -ADÓT"!!!!!!

Red Harlow 2013.03.08. 07:31:38

Az ellenzék manipulációja vád jogos. A Hahások spontán flashmobja volt, ami annyira spontán volt, hogy fotósok várták őket. a Haha meg egyenlő Bajnaival. Mindezek mellett tök.igazuk volt, csak hiteltelen amit az elmúltnyócévesek adnak elő.

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 07:34:02

@nu pagagyí:

"Konkrét akciók kellenek..."

Csak ugye a lustaság, ami a ballibeknél szocializációs vívmány...

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 07:36:05

@felcsutisuttyo:

A Lunatic (L'Unitá) körülbelül olyan jól tájékozott, mint amennyire azok a hazai ballib senkiházik, akiknek a szövegeit leközli szerkesztőségi cikk alatt.

apanna 2013.03.08. 07:37:37

"Beteg ország az, ahol az egyébként jogos elégedetlenség bármely megnyilvánulását azonnal a politikai ellenfél machinációjával azonosítják."

Akkor az egész világ beteg.....

felcsutisuttyo 2013.03.08. 07:44:26

@Red Harlow: ápoltasd magad...vagy majd le leszel ápolva:)))))))Hamarosan!

felcsutisuttyo 2013.03.08. 07:46:51

@pocaklakó minimanó: vágod a Fidesz "leckét"..mehetsz segget nyalni a Gazember Nemzeti Törpéhez:)))
...oppá..most látom, hogy szaros a szád széle...ááá te már voltál ma nyalni:)))))

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 07:51:31

@felcsutisuttyo:

Tetszik a ballib vitakultúra érvgazdagsága, kifinomultsága és visszafogottsága. Otthonról hozták ezt magukkal, szinte az anyatejjel szívták magukba. :)

DezInf 2013.03.08. 07:55:03

@pocaklakó minimanó:

Ügyes:))))
Mehetsz , megdolgoztál a betevődért :D
Térdre,imához!

felcsutisuttyo 2013.03.08. 07:55:36

@pocaklakó minimanó: Fideszessel nem lehet vitatkozni..csak leugatni lehet...erre már KÁLMÁN OLGA is rájött és jól csinálja. Imádom amikor FINGATJA a Fidesz barmokat..tegnap is a GULYÁS takonypócit:))) hehe

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 07:58:13

@felcsutisuttyo:

"...csak leugatni lehet..."

Ez nem lehetőség kérdése a Taplófalva-Alsón szocializálódott ballib-csürhénél, hanem adottság.

Abból dolgoznak, amijük van.

És csak ennyire futotta.

Ez alap. Ezért ballibek és nem pedig normális állampolgárok. :)

felcsutisuttyo 2013.03.08. 07:58:26

DezInf 2013.03.08. 07:55:03
@pocaklakó minimanó:

Ügyes:))))
Mehetsz , megdolgoztál a betevődért :D
Térdre, nyalhatod:))))

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 07:59:48

@DezInf:

"Mehetsz , megdolgoztál a betevődért :D"

Meg vagyok arról győződve, hogy tudsz te még ez alá is menni; csak ne add fel! :)

AbuBakr 2013.03.08. 08:00:30

gyenge buli volt gyerekek... de hát tejfeles szájú anyuci kedvenceitől gyerekektől ugyan mit is vár az ember...
:)

pincér, még egy kávét ha szabadna kérnem!

felcsutisuttyo 2013.03.08. 08:01:30

@pocaklakó minimanó:
a jobblibbek meg emberek salakja:)))azaz...szar....mert vagy fasiszta vagy Fidesz barom:)))

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 08:02:59

@felcsutisuttyo:

"Térdre, nyalhatod:))))"

Ha ráérős leszek (és lesz kedvem isÖ, majd beszámozom (és el is küldöm) ezeket a roppant humoros - már-már a Mikroszkóp Színpad magasságában mozgó - ballib érveket, hogy a következő alkalmakkor ne kelljen olyan sok betűt leírni és egyben kínosan ügyelni arra, hogy az iskolázottság hiányából fakadó tudatlanság meglátszódjék a beírásaitok helyesírásán és tartalmi összeszedettségén.

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 08:04:38

@felcsutisuttyo:

"...mert vagy fasiszta vagy Fidesz barom:)))"

"Érv" 666.

Legközelebb csak ennyit írj.

Ha esetleg karakterszám után kapod a napi betevő tablettás borhoz való pénzmagot a pártközpontból, akkor maradhatnak a betűk is, nem bánom. :)

felcsutisuttyo 2013.03.08. 08:09:03

@pocaklakó minimanó:
na menj vissza a 2-3 osztályosoknak megtartott oltó tanfolyamra, mert ez 1-es...leülhetsz!
Ez még a Hörcsögtosznádi falügyűlésre is gyenge volt....:DD hihihi

Már idő az időt is kár rád pazarolni..különben is egy Sas nem kapkod legyek után! Menj nyalni az Orbán seggéhez..itt a reggelid ideje!!!!..Bruhahhahahahha

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 08:14:21

@felcsutisuttyo:

Azon töprengek, hogy vajon ha nem gépelnéd ezt a fenti szövegedet, hanem kézírással vetnéd papírra (ugye még képes vagy rá?), akkor vajon egy szakértő az írásképből mire következtetne.

A tartalmat tekintve elég egyértelműnek látszik a sérülés. :)

barli 2013.03.08. 08:20:25

Nem az a kérdés hogy el kell e zavarni a Fideszt, hanem hogy érdemes e. Még ha az idióta Bajnai egydül próbálna meg, de gyurcsánnyal, kiss péterrel, szekeressel??? Idióták!

felcsutisuttyo 2013.03.08. 08:21:39

Grafológusnak nevezik a "szakembert "...és én pont az vagyok:)Én már a gépelésedből is megállapítottam a személyiség jegyeidet.....azt hogy nincsenek.......
nem vagy egy személyiség....
Megyek Wc-re s kiteszem a Fideszt ..veled együtt:) Pá!

barli 2013.03.08. 08:22:08

azér' mondjuk szívesen bemosnék egyet a felcsútisuttyónak úgy politikai nézettöl függetlenül..

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 08:25:37

@felcsutisuttyo:

"Grafológusnak nevezik a "szakembert "...és én pont az vagyok:)"

A grafológia amúgy eléggé áltudomány jellegű: „A grafológia görög eredetű szó, mely a grafo (= írás), valamint a logosz (= tudomány) szavak összetételéből keletkezett, jelentése: írással foglalkozó tudomány, valójában azonban nem tekinthető tudománynak. (…) Nemzetközi kutatások és összegző kutatások (meta-analízisek) szerint a grafológia következetesen alkalmatlannak bizonyult a személyiség és munka-alkalmasság tesztelésére, kimutatására.”

Örülök, hogy magad állítottad ki a bizonyítványt. :)

A cső és a bejövetel. :)

felcsutisuttyo 2013.03.08. 08:26:42

@barli: na..kövesd egy picit jobban a napi eseményeket és ne csak a fidesz médiából tájékozódj.
1. Az "idióta" Bajna cipőjét se pucolhatná meg a hazug, korrupt, korrupt, gazember Nemzeti Szarcsimbók....
2.Gyurcsány még portás sem lesz , annyira háttérben marad.
3.Kiss Péter és szekeres..ugyanúgy visszavonul, mint a Lendvay....
(Mesterházy, Újvári, Botka---ezeket lehet már csak majd szidni a birkáknak :)))))))

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 08:27:42

@barli:

"azér' mondjuk szívesen bemosnék egyet a felcsútisuttyónak úgy politikai nézettöl függetlenül.."

Minek? Azon a szinten sokkal nagyobb kínszenvedést okoz az, ha a vágyak nem válnak valóra.

Ha olvasgatod a vérgőzös, lámpavasra húzni kívánós és egyéb nyalánkságokat tartalmazó beírásait, láthatod, hogy az igazi kín a TEHETETLENSÉG. :)

felcsutisuttyo 2013.03.08. 08:28:47

@pocaklakó minimanó: jéééééééé...:DD másolni tudsz? értelmező szótárból?????????????????????????????? akkor mehetsz a könyvtárba is nyalni a seggét a nagy vezírnek ha ott tartózkodik!

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 08:30:00

@felcsutisuttyo:

"...akkor mehetsz a könyvtárba is..."

Járok is, hiszen tudom, hogy egy könyvtár az a hely, ahol sikeresen el tudom kerülni a magadfajta érv-betyárokat. :)

felcsutisuttyo 2013.03.08. 08:31:45

na A BIRKÁK BÉGETNEK EGYMÁSNAK...EZ JÓÓÓÓ:))) HIHIHI
erre már nem vagyok kíváncsi...itt hagylak Benneteket...fetrengjetek a Fidesz pocsolyában:)))

barli 2013.03.08. 08:34:51

@felcsutisuttyo: én úgy tudom, hogy a szoci tárgyalódelegáció pont a régi mammutokból áll. És a DK is ott van. Meseházy meg azt mondta, hogy lesz közös lista. Akkor meg az összes régi ott lesz rajta. És követek az eseményeket és nem csak a fideszmédiából.

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 08:36:31

@felcsutisuttyo:

"...itt hagylak Benneteket..."

Olyan szomorú hír ez.

Vagy sem. :)

2013.03.08. 08:45:03

@nyisziati: Nem fogok beállni egyik szekértáborba sem. Eddig sem tettem, nem is fogom.
Védeni pedig egyetlen pártot vagy politikai csoportosulást nem fogok, csak azokat, akik kizárólag a mi érdekeinket képviselik valós módon, felelősségre vonhatóan, elszámoltathatóan.
Ilyen azonban még nem alakult 1989 óta és ahogy elnézem egyre kevesebb az esély, hogy lesz ilyen.
Szóval ennyit a védelemről. Sokkal inkább a jogról van szó, amiből szép lassan, de egyre kevesebb lesz.
E folyamat megakadályozása viszont nem történhet jogtalan eszközökkel, mert visszafelé sülhet el.

És végül egy magánvélemény: ez egy tragikusan átpolitizált és ennek folytán kettészakított, megosztott ország, ahol a legkönnyebb dolga a hatalmon lévőknek van. Csak uralkodni kell.

DezInf 2013.03.08. 08:49:10

@pocaklakó minimanó:

Téged nehéz lenne alulmúlni. Nem is szándékom.
Csak emlékeztettelek a múltra....

nyisziati 2013.03.08. 09:18:21

@...elmúlik...: teljesen igazad van, de azért bízzunk benne, hátha kialakul egyfajta politikai kultúra ill. az elszámoltatás rendszere.

Valamint szerintem azért nem teljesen egyenlő a két oldal, azért jobbról mindig despotikusabb, diszkriminatívabb kormányzást kaptunk. Lásd Horn Gyulának is kétharmada volt, de közelébe sem értek ennek az ámokfutásnak, ami ma zajlik.

Ezért amíg alakul a kultúra mellettük teszem le a voksomat.

Aztán ha lesz jobb, nyilván váltok.

pocaklakó minimanó 2013.03.08. 09:20:14

@DezInf:

"Csak emlékeztettelek a múltra...."

Majd ha megkérlek rá. Nem csípem a lihegő önkénteseket. :)

barli 2013.03.08. 09:26:57

@nyisziati: igen, nem egyenlö a két oldal. A baloldal után valahogy sose marad semmi. Se állami tulajdon, se pénz, csak hitel. Sz*r a zorbán, de elötte valahogy mindenki még sz*rabb volt. Bajnai included.

nyisziati 2013.03.08. 09:44:50

@barli: ez totális ostobaság. Lásd '94: Bokros csomag kellett ahhoz, hogy az Antall-kormány által feltornászott inflációt és a többi rossz intézkedés hatásait kezelje. Az első Orbán kormány is így helyrehozott gazdaság sikereiből élt. Aztán 2001-ben engedélyezte a magánszemélyek által felvehető devizahiteleket, így utat nyitott a társadalmi eladósodás felé. Majd elkezdte az osztogatást, amire Medgyessy ráígért, így évekre biztosították a költségvetési egyensúly megbomlását.

A hiteleket meg ne emlegesd, mert 2006-tól a fideszes önkormányzatok vették fel azokat a hiteleket, amiket most a kormány fizet vissza - a mi zsebünkből.

Ja és az elmúlt 3 év alatt sem csökkentette a kormány az eladósodottságot, noha 3.000 Mrd forintot államosított a manyup kasszából. A jobboldal mindig is sokkal rosszabbul gazdálkodott a rendelkezésre álló forrásokkal, mint a bal.

Bajnai: 0,5 % GDP növekedés (válságban)
Orbán: 1,7 % GDP csökkenés, miközben a térség több országa növekszik (Lengyelország 3-4%-kal pl.)

Orbán bárkinél rosszabb.

barli 2013.03.08. 09:53:06

@nyisziati: miért, most nincs válság?

2013.03.08. 09:59:28

@nyisziati: Na látod nálam ez a bizalom az, ami hiányzik nálam. Addig, amíg nem bizonyítanak, addig egyik oldalban sem bízom. Ezt sikerült 23 év alatt eljátszani.
Magyarországon érdekszövetségek mentén kialakult politizálás folyik és ez belátható időn belül nem fog változni. Nézd meg, hova jutottunk 23 év alatt? Az eredmény tragikus. És ez számít, nem az, hogy ki és mit mond, akár jobbról, akár balról. Erre képes a mi politikai "elitünk".
Szépen alkalmazzák a bevált tematikát, megosztanak, uralkodnak, a birkák pedig várják a felülről érkező megváltást, mert ehhez szoktak hozzá. De ez már nem működik nagyon régen.
Ideje lenne végre észrevenni. Pont elég idő telt el ahhoz, hogy ez bizonyítást nyerjen.

nyisziati 2013.03.08. 10:34:58

@barli: pfff...
Látom sikerült megfognod a lényeget.

Tehát:
-Bajnai VÁLSÁGBAN szolid növekedést tudott produkálni.
-Orbán VÁLSÁGBAN a térség országait is felülmúló mértékű csökkenést produkált. Nem említve azokat az országokat, amelyek nemhogy nem csökkentek, hanem még növekedtek is.

Megfelel?

nyisziati 2013.03.08. 10:44:41

@...elmúlik...: egy oldalon volt több csörte ezzel kapcsolatban, ott idézte valaki Széchenyit, hogy amilyen az ország, olyanok a vezetői. Valóban, amíg az emberek általános erkölcsi állapota nem javul, addig csak rossz van, meg rosszabb. De muszáj választani, mert ha nem a rosszat választjuk, akkor (a) rosszabb lesz. :)

barli 2013.03.08. 11:04:51

@nyisziati:
azért ne felejtsd el, hgoy kapott rá vagy 20 milliárd (!!) dollárt, amit hogy hogy nem a patásnak kell visszafizetnie hogy hogy nem ebben a négy évben.
Azonkívül a Bajnainak az a nagy szerencséje volt, hogy mindenki békén hagyta egy ideig, mert tudták, ha nem, akkor csöd van. Ha most megválasztanák, nem lenne se pénz, se nyugi.
ps: ha csak a Bajnai kapálózna akkor még lehet hogy drukkolnék is neki, de ö az mszpvel meg a dkval esetleg schmuckkal akar visszatérni, abból meg 4 év alatt biztos nem lesz világmegváltás..

nyisziati 2013.03.08. 13:31:48

@barli: azt szintén ne felejtsük el, hogy a pénzből csak 1 részletet hívott le Bajnai, másik kettőt szépen a suba alatt Orbán úr hívott le, csak nem dicsekszik vele. Úgyhogy lennének forrásai a 3.000 Mrd-on felül, csak nem "unortodox" módon kéne gazdálkodni, mert úgy csak elfolyik.

Világmegváltásra meg nincs szükség, az már megtörtént, a politikusoknak csak át kéne engedni a terepet a szakembereknek.

pocaklakó minimanó 2013.03.09. 06:54:13

@nyisziati:

"Bokros csomag kellett ahhoz, hogy az Antall-kormány által feltornászott inflációt és a többi rossz intézkedés hatásait kezelje. Az első Orbán kormány is így helyrehozott gazdaság sikereiből élt. Aztán 2001-ben engedélyezte a magánszemélyek által felvehető devizahiteleket, így utat nyitott a társadalmi eladósodás felé."

Igazán profin hozod a kötelező lózungokat. :)

pocaklakó minimanó 2013.03.09. 07:03:31

@nyisziati:

"Aztán 2001-ben engedélyezte a magánszemélyek által felvehető devizahiteleket, így utat nyitott a társadalmi eladósodás felé."

Ami viszont kimaradt a lózungból:

a) "Természetes reakció volt tehát a bankok részéről, hogy a lakástámogatási rendszer korlátozása után, 2004-TŐL KEZDŐDŐEN a piacra ÖNTÖTTÉK a devizaalapú jelzáloghiteleket." (origo.hu)

b) "2004-TŐL KEZDŐDŐEN SOHA NEM LÁTOTT VERSENY DÚLT a hazai bankok között a devizahitelezésben. Ez nemcsak az árakban és a bővülő kínálatban, hanem a HITELFELTÉTELEK LAZULÁSÁBAN is megnyilvánult. Olcsó hitelek, SOROZATOS AKCIÓK, FOLYAMATOS REKLÁMKAMPÁNYOK, egyre gyorsuló hitelbírálat és mind aktívabb hitelközvetítők JELLEMEZTÉK EZT A PERIÓDUST. (...) ...a gazdasági válság küszöbére, 2008 VÉGÉRE 60 SZÁZALÉKRA ugrott a devizahitelek aránya a teljes lakáshitel-portfólión belül. A jegybank adatai szerint NÉGY ÉVVEL KORÁBBAN ez az arány még CSAK 8 SZÁZALÉK volt, az EZREDFORDULÓN pedig körülbelül 1 SZÁZALÉK."

Kiemeljük...

2000-2001: 1%
2004: 8%
2008: 60%

Igazán érdekelne, hogy vajon a 2004-2008 közötti időszakban melyik kormány regnált és vajon a szociális érzékenységét mutatva miképpen próbálta meg elérni azt, hogy a "nyilván nem hozzáértő" előző rezsim "hibás" döntéseit kijavítsa?

A 8%-ról 60%-ra történő ugrást - ez nyilvánvalóan rossz; ld. előző kritika - miképpen próbálta meg szociálisan érzékeny módszereivel csökkenteni? Mert abban biztosak lehetünk, hogy csökkenteni próbálták az ilyen mértékű eladósodást: Milyen módszerekkel?

Nem kell azonnali válasz, nyugodtan töprenghetsz pár napot, amíg sikerül valami épkézláb hazugságot idecitálnod. :)

2013.03.09. 10:57:19

@pocaklakó minimanó: Ehhez az eszmefuttatáshoz csupán annyit fűznék hozzá csendben, hogy amennyiben az MNB valóban betöltené a valódi jegybank szerepét, akkor ma biztosan nem lenne probléma a devizahitelesek ügye.
Ugye?

nyisziati 2013.03.09. 16:25:40

@pocaklakó minimanó: kedves pocaklakó!

1) lózungjaitok nektek vannak
2) cáfolat nélkül ez akár axióma is lehet.
Amit leírtam ugyanis TÉNY, szemben Matolcsy "tündérmeséjével". Amit talán még te sem hiszel el.

nyisziati 2013.03.09. 16:33:31

@pocaklakó minimanó: tehát mint mondtam, lózungjaitok nektek vannak, amit ugyanis leírtál, annak semmi köze ahhoz, amit én írtam.

Az ugyanis, hogy a bankok KIHASZNÁLTÁK az első fidesz-kormány döntését, ez KÖVETKEZMÉNY, nem pedig OK. Nem ártana néhány logika órát venned.

A hitelfeltételek lazítását pedig a BANKOK döntötték el saját hatáskörben, nem a kormány.

Vagyis, csakhogy minden hazug fidesznyik megértse:

1) a fidesz rossz döntést hozott
2) a bankok egyre nagyobb mértékű hitelkínálata keresletre talált, így nőtt drasztikusan meg a hitelállomány.

EZZEL KEZDJ VALAMIT, FIZETETT NARANCSDROID!

Ha igazat mondani nem tudsz, csak csúsztatsz és hárítasz, legalább maradnál csöndben, kisebb lenne az égés.

pocaklakó minimanó 2013.03.09. 20:03:05

@nyisziati:

"EZZEL KEZDJ VALAMIT, FIZETETT NARANCSDROID!"

Mindig is imádtam a "szakértői" véleményeket. :)

nyisziati 2013.03.09. 20:09:07

@pocaklakó minimanó: ahogy tetszik.
De jobb lenne, ha TÉNYEK logikus sorrendbe rakásával foglalkoznál a "Viktor, Viktor!" helyett.

pocaklakó minimanó 2013.03.09. 20:20:32

@nyisziati:

"Figyelemre méltó tény, hogy az ebből származó mai valós problémákat már-már látnokszerűen detektálta a Magyar Nemzeti Bank 2004. áprilisi Stabilitási Jelentésében megjelent rövid tanulmány: „Ha a bank nem köti referencia-kamatlábhoz a viszonylag hamar átárazódó termékét, akkor a romló forrásbevonási költségek teljesen átterhelhetőek a hitelfelvevőre, aki a hosszú lejáratú hitele alatt kiszolgáltatottá válik a hitelezőnek.” Az e problémát reflektáló, a referencia-kamat bázist vagy rögzített kamatot előíró
jogszabály megszületése azonban ezt követő en még 7,5
(!)éven át, egészen 2011 végéig váratott magára."

ÉS

"A hvg.hu által megkeresett bankárok, közgazdászok szerint nem a bankoknak kellett volna visszafogniuk a hitelezés megfutását, de az emberektől sem várható el, hogy önmérsékletet gyakoroljanak, az állami intézményeknek, a Magyar Nemzeti Banknak és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének kellett volna lépnie. Viszont szerintük még ezek az intézmények is kijátszhatók lettek volna, hatékonyan csakis a Pénzügyminisztérium tudott volna fellépni.
Ám néhány erőtlen kísérlettől eltekintve az egymást követő kormányok nem éltek a törvénykezdeményező jogukkal."

Rakd össze a puzzle-t!

De csak ha menni fog a heveny narancsdroidozás közben. :)

nyisziati 2013.03.09. 23:19:25

@pocaklakó minimanó: ez még mindig 50-50%. A fidesz kinyitotta a kaput, a szocik pedig nem csukták be.

Orbán amúgy tiltakozott ez ellen, vagy követelte olyan hévvel a jogszabály megszületését, mint ahogy a 300 Ft-os vizitdíjat népszavazással töröltette el?

Más: miért váratott magára 2011 végéig a jogszabály megszületése? Érdekes a kettős állampolgárságról szóló törvényt muszáj volt a szlovák választások előtt elfogadni (nehogy má' jó legyen az ottani magyaroknak, még kellett puskaport adni Slotának), ezt pedig, ami többszázezer magyar életét keserítette meg, nem volt különösebben fontos módosítani.

Egyébként meg a fideszes önkorik (2006 őszén szinte az összes a fidesz puttonyában landolt!) simán fölvették ezekkel a feltételekkel is a kölcsönöket, senki nem mondta nekik a Lendvay utcából: "föl ne vegyétek, mert rossz lesz nekünk és a zembereknek!"

Ezek tükrében különösen álságos csak az egyik oldalt sározni. Nyilván megvan a szocik felelőssége is a témában, de ti sem döngettétek az ajtót a probléma megszüntetéséért, csak amikor már késő volt. Sőt, még súlyosbítottátok a dolgot, hiszen az állam által átvállalt önkoris hiteleket is velünk fizettetitek meg végső soron. Úgyhogy a felelősségetek továbbra is megvan.

Arról az "apróságról" nem megfeledkezve, hogy a devizaalapú lakáshitelek pont Orbán és Matolcsy ötlete volt, valószínűleg azzal a céllal, hogy visszahozza a "2%-os kádári lakáshiteleket" a Széchenyi-tervben. Ezt pedig csak a devizahitellel érhette el, tehát ő maga sem szólhat semmit a robbanásszerű hitelállomány-növekedésre, hiszen PONTOSAN EZ VOLT A CÉLJA.

Drága forinthitel helyett olcsó deviza. Csak a válsággal nem számolt.

pocaklakó minimanó 2013.03.10. 22:51:21

@nyisziati:

"Ezek tükrében különösen álságos csak az egyik oldalt sározni."

Ja. Látom is, hogy te bőszen ekézed a szocikat is mindezekért.

Vagy mégsem. :)

nyisziati 2013.03.12. 08:15:33

@pocaklakó minimanó: olvass vissza egy kommentet, 50-50%-ról írtam. Te viszont a fidesz felelősségéről mintha elfelejtkeztél volna és csak a szocikat hibáztatod a helytelen gazdaságpolitikáért.

Nem beszélve az elmúlt 3 évről, amikor az "elrugaszkodás" maximum a valóságtól történt, nem a helytelen gazdaságpolitikától...

pocaklakó minimanó 2013.03.12. 11:40:03

@nyisziati:

"Te viszont a fidesz felelősségéről mintha elfelejtkeztél volna és csak a szocikat hibáztatod a helytelen gazdaságpolitikáért."

Ja. Olvasgatom a beírásaidat és még azt is látom, hogy egy darab fidesz-ekézésre azonnal egy darab maszopnyik-ekézés jön, hogy még itt is láttasd, mennyire egyenlően mérsz.

Vagy mégsem. :)

nyisziati 2013.03.13. 12:18:04

@pocaklakó minimanó: egyenlőbben mérek, mint te. Ráadásul a hazugozást is te kezdted, amivel bizonyítottad a feltétlen párthűséged. A reakcióm pedig hirtelen indulatból fakadt, nem mszp tagságból, hanem ELEGEM van a hazug fidesznyik propagandából, amiben "tündérmesének" állítjátok be az elmúlt 23 év legnagyobb lejtőjének a végét. Úgyhogy azért is ti vagytok a hibásak, ha egy átlagos kommentelő automatikusan a másik táborba áll be, mert még a beszédeteket is rühelli, ezt a mosolyogva-hazudom-a-szemetekbe-a-legnagyobb-kamut attitűdöt, miközben ugyanúgy szétlopjátok az országot, mint a sokat ostorozott szocik.

De itt befejezem, ennyi elég is volt. A történelem színpadán ti letűntök, akik pedig egy jobb, igazságosabb országot akarnak, nem feltétlen párthűségben gondolkodnak, azok maradnak sőt emelkednek. Mondhatni "öröklik az országot".

pocaklakó minimanó 2013.03.13. 13:48:20

@nyisziati:

"Úgyhogy azért is ti vagytok a hibásak, ha..."

Ez alap. Mindenért.

"...akik pedig egy jobb, igazságosabb országot akarnak, nem feltétlen párthűségben gondolkodnak, azok maradnak sőt emelkednek."

Tényleg így lehet. Onnan már csak az emelkedés az egyetlen lehetséges kiút. :)

Jozeph Pelikahn 2014.12.19. 15:58:40

Nem beteg ország ez, csak iszonyatosan sötét és buta a többség. De ez nem ma és nem is tegnap kezdődött, bele van írva a történelmünkbe.
süti beállítások módosítása