A mi mindennapi nacionalizmusunkat ...

H_A Címkék: nacionalizmus parlamenti választások Románia RMDSZ EMNP Crin Antonescu2012.11.11. 10:48

A kétharmadot ostromolja kampányerőfeszítéseivel és a decemberi 9-i szavazáson a szociálliberális unió – jelentette be a kampány második napján a Nemzeti Liberális Párt valamikor valóban liberális elveket valló, ma már Corneliu Vadim Tudor és Gheorghe Funar nacionalista-sovén retorikáját bármikor megszégyenítő majdnem nemzeti hős. Azt mondta: a románok minden szavazatára szükség van ahhoz, hogy a küszöbön álló alkotmánymódosítást meg lehessen oldani a magyar érdekképviselet beleszólása nélkül. Hogy a magyarok ne szabhassanak feltételeket, ne fogalmazhassanak meg elvárásokat ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban, és hát alkotmányos alapon egyszer és mindenkorra be lehessen szegezni a nemzetállam ablakát-ajtaját.

Ezzel szinte párhuzamosan egy Dinu C. Giurescu névre hallgató történész-akadémikus felhívásában tíz pontban foglalja össze azokat az indokokat, amelyek miatt a románoknak masszívan el kell menniük szavazni december 9-én. A Románia területi integritása fölötti aggodalomtól, a történelem magyar nyelven oktatásán át a soha el nem fogadott kisebbségi törvényig, vagy akár az egészségügyi rendszer reformjának sikertelenségéig minden a magyarok érdekképviseletének számlájára írható. Ez pedig olyan veszélyt jelent, ami miatt nincs keresnivalójuk a parlamentben.  nacionalizmus.jpgforrás: www.kronika.ro

Keresem mindenhol az állásfoglalásokat. Többek között az Erdélyi Magyar Néppárt megmondói és Tőkés pispek úr felháborodott hangú, posztkommunistázó, elítélő, habzó szájú reakcióit a fenti kijelentésekre. Azokat a reakciókat, amelyeket - ha mániákusan gyűlölt ellenfeléről, az RMDSZ-ről van szó - már akkor el szokott sütni, amikor még nem is került pont a szövetség némely mondata végére. Vajon miért van az, hogy egyedül az RMDSZ elnökének reakciójával találkoztam? Kelemen Hunor  szerint nem szerencsés, ha valaki kétharmadra nyeri magát, hiszen vélhetően mindenki emlékszik arra, hogy milyen volt az, amikor a 90-es évek elején egy pártnak abszolút többsége volt, milyen gátat szabott ez az ország fejlődésének.

Ha őszinte akarok lenni, el kell mondanom: nem vártam, hogy Tőkéséket a román, vérben forgó szemű, apokalipszist hirdető nacionalista nyilatkozatok felháborítsák, vagy egyáltalán nyilvánosan belássák azokat a veszélyeket, amelyekkel egy ilyen sovén fordulat járhat. És hogy híveiknek elmondják: sokkal nagyobb baj ez nekünk, mint az RMDSZ.  Ha jobban belegondolok, a kétharmaddal sem lehet bajuk, hiszen Viktor hasonlóan kétharmados birodalma ideálként tornyosul búsa rögmagyar fejeik fölé.

Én viszont azt mondom: lehet álmodozni, kedves feleim! Lehet a gyönyörű erdélyi tájakról készült mesekönyvekkel - Süsü gyanánt - kergetni a transzilván föderalizmus pillangóit, de a nemzettársaitok ellen folyamatosan áskálódó, populista magyarkodással pontosan a falnak lehet rohanni. Odáig és nem tovább.  Legyen nagyon világos: ha magyar vonalon senki nem jut be a román parlamentbe, szépen lekapcsolhatjuk a kisebbségi megmaradás villanyát. Nem tudom, miként magyarázzam el igazi magyar embereknek, hogy olyan időket élünk, amikor nem mi vagyunk egymás legnagyobb ellenségei. Bedarálnak a románok, és ez a közhangulat, ha nem szedjük össze magunkat, és ha egymást akarjuk mindenáron kiütni a ringből.

Még mindig nem késő az RMDSZ miatt frusztrált néppártosoknak felócsudni. Meg lehetne gondolni, hogy mit hogyan és miért tesznek. Mert az a nagy igazság, hogy sem ideológiailag, sem matematikailag, sem kvantumfizikailag nincs esélyük bejutni a román parlamentbe. Nyilván ők is tudják, hogy  aki rájuk szavaz, az az Antonescu-féle román pártokra adja szavazatát. Arra az Antonescura és azokra a román pártokra, akiknek nincs szükségük magyarokra ahhoz, hogy kormányozzanak, döntsenek és eldöntsenek. El lehet dönteni meddig és ne tovább az ún „egészséges magyar versennyel”. Továbbra sem vagyok optimista. Sem azzal kapcsolatban, hogy az EMNP felismeri a történelmi kudarc felelősségét, sem azzal, hogy a románok nem zárnak össze esetleg.

Azt hiszem, nehéz idők jönnek...

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr554901561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása