Lehet ennél mélyebbre süllyedni, Néppárt?

H_A Címkék: románok választások RMDSZ Erdély Erdélyi Magyar Néppárt magyar-magyar gyűlölködés2012.06.22. 15:26

Bármennyire nem akartam többet foglalkozni a június 10-i önkormányzati választás utórezgéseinek utórezgéseivel, az erdmagyar sajátosságok okán kénytelen vagyok visszatérni a kérdésre. Soha nem gondoltam volna, hogy az inkább egy becsületes román  választási opciót ennyire szó szerint fogja értelmezni az a romániai magyar alakulat, amely harmadik kisebbségi pártként azért jött létre Erdélyben, hogy megszólítsa azokat, akik távol tartják magukat a közélettől, mivel kiábrándultak a politikai képviseletből, amellyel állítólag gond van.

Ha valaki elfelejtette volna, szívesen felelevenítem az unalomig hangoztatott rigmusokat: az Erdélyi Magyar Néppárt olyan tagokból áll, akik magyarságukat büszkén vállalják, nem ijednek meg a munkától, nem utolsó sorban fiatalok és fiatalosan gondolkodnak valamint nem „tenyésztett politikusok”. Az EMNP jelöltjei nem utolsó sorban olyan emberek, akik akár „a saját kárukra is tenni fognak a közösségért.”(!!!) Az ilyen és ehhez hasonló demagóg és populista  sallangokba csomagolt választási kampány után, miután kiderült, hogy mennyire vevő az erdélyi magyarság a nemzeti kínálatra, ezekben a napokban, órákban alakulnak meg Erdély-szerte a helyi és megyei tanácsok. Sok helyütt  a nagy magyar-magyar, állítólag szavazás-ösztönző versengés eredményeként, sok év után először nincs magyar polgármester, alpolgármester, vagy megyei tanács elnök. Ezzel együtt, és éppen ezért az interetnikus térségekben alapvetően cél, hogy a megfogyatkozott magyar képviselet valamilyen módon mégis alkupozícióba kerülhessen, és az elkövetkezendő négy év vonatkozásában, előnyös, érdekérvényesítésre alkalmas szövetségeket kössön.

Bizonyára így gondolja ezt az RMDSZ-el együtt az Erdélyi Magyar Néppárt is. És hogy mennyire így gondolja ez utóbbi is, azt egyetlen példával kívánom szemléltetni, amely nagyon szép és kifejező jellemrajzot fest eme alakulat identitásáról, markáns közösségi elköteleződéséről. Amely kiemelt elköteleződésnek persze a kampány során már számos jelét adta, és e tekintetben díjazom politikai következetességét. (Köztudott, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt Erdély számos településén hivatalosan támogatta a Szociál-Liberális Unió (USL) jelöltjeit. Ami ha nem is a politikától elfordult magyar választók visszaédesgetését szolgálta, de legalább az igazi célt segített nyélbeütni: ahol lehet, kiütni az RMDSZ jelöltjeit. Mi lehet szebb dolog annál, mint egy román jelölt oldalán mosolyogni a magyar jelölt kudarcán? )

Nos, ennek a pártnak az elnöke nem mellesleg azt nyilatkozta néhány napja, hogy amint befejeződik a választás, azok, akik a magyar pártok színeiben az önkormányzatokba bekerültek, szövetségesek kell legyenek, és közösen kell megoldást találniuk az erdélyi magyarság problémáira. E nemes  kinyilatkoztatás jegyében ma szép napra ébredt Kolozs község magyarsága. A 13 tagú helyi tanácsban az Erdélyi Magyar Néppárt képviselőjének sikerült bravúrosat alakítani: szavazatának köszönhetően az elkövetkezendő négy évben Kolozs községnek nem lesz magyar alpolgármestere. Azért, mert ott ahol négy román meg tud szavazni egy magyart, ott nem biztos, hogy egy magyar is képes lesz erre a hőstettre. Az EMNP-féle következetesség jegyében magyar tanácsos román alpolgármesterre voksolt egyszerűen amiatt, hogy ne az RMDSZ kaphassa az alpolgármesteri tisztséget. Sokszor írtam már,  hogy nincs már hova süllyedni, hogy magyar-magyar gyűlöletből a Tőkés által védnökölt pártot lehetetlen felülmúlni. Szerintem tévedtem: sikerült minden eddiginél mélyebbre süllyedni.

A konkrét eset: Kolozs „nem tenyésztett”, a közösségért ugye akár saját kárára is tenni akaró EMNP-s tanácsosa ezelőtt négy évvel még RMDSZ színekben tevékenykedett. Ugyanez az ember, hiteles, tiszta és fiatal politikusként beállt a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpártba (PNT-CD): gondolom a helyi magyar közösség érdekeit bizonyára éppen ott tudta legeredményesebben képviselni. Aztán hirtelen egy koppernikuszi fordulat következtében most az EMNP tanácsosaként köszönthetjük. Az ilyen és ehhez hasonló, személyi frusztrációktól és sérelmektől szabadulni nem tudó, konjunkturális érdekek mentén élő és viruló politikusok gyülekezeteként definiálható Erdélyi Magyar Néppárt látszólag jelentéktelen mai lépése – mert ugyanbiza holvan az a Kolozs és kit érdekel, hogy ott magyarok is élnek még? – lényegében messzire mutató tanulságokat hordoz. Nincs szükség immár az időről időre lángra lobbanó nacionalista hullám által elragadott román politikai döntésekre, megoldjuk házon belül, magyarul. Hogy a legcsekélyebb erőfeszítést se kelljen megtenniük a magyar érdekképviselet hangjának figyelmen kívül hagyásához. Egyszerűen nem lesz hangunk, nem lesz amit figyelembe venni.

Kedves olvasó! Tegyük fel, hogy Erdély szórványmegyéiben ez az egyetlen, elszigetelt, és páratlan eset. Tegyük fel, hogy rosszindulatú és tájékozatlan az, aki azt mondja: 22 éves demokráciánkban számtalanszor bebizonyosodott már, hogy magyar célokat  csak magyar emberek tudnak és fognak képviselni, bárhogyan is alakul a román politikai paletta összetétele. Én azonban határozottan helytállónak vélem ezt a megközelítést. Azt gondolom, hogy román politikusok soha nem fogják – mindenkori elveiket nyakuk köré tekerve – önszántukból, számonkérhető módon felvállalni a magyar közösség sajátos érdekeit. Mert nem ez a dolguk, mert magasról leszarják.

Szeretném, ha ezek után az EMNP többé nem állna értetlenül és zavartan, mint Ádám Anyák napján, amikor a románok előveszik az ún. magyar kártyát. Szeretném, ha védnöküktől és elnöküktől kezdve többé nem hallanám egyik képviselőjük szájából sem, hogy az RMDSZ elárulta a magyarokat, hogy Erdély fontosabb, mint Bukarest, hogy az utódkommunisták cinkossága, aljassága az egyéni érdekek oltárán feláldozta magyarságunk jövőjét. Nem, az Erdélyi Magyar Néppártnak ezekben a kérdésekben mától kezdve semmit nincs joga mondani.

Nem merek belegondolni abba, hogy az RMDSZ-gyűlölet, a pillanatnyi kicsinyes játszmák Erdély további településein is felülírják majd a magyar érdekképviselet hatékonyságának kategorikus imperatívuszát. Ma újra kiderült, hogy az önmagát a minden erdélyi magyar érdekéért harcolónak kikiáltó Erdélyi Magyar Néppárt sokkal közelebb áll a nemzetáruláshoz, mint hittük, gondoltuk volna. Cinikus módon éppen ahhoz a nemzetáruláshoz, amelyet politikai ellenfele megbélyegzésére oly sokszor előszeretettel használt.

A kérdés nem annyira költői, mint amennyire jogos:  lehet ennél mélyebbre süllyedni, Néppárt?

A bejegyzés trackback címe:

https://hacsaknem.blog.hu/api/trackback/id/tr714604922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H_A 2012.06.24. 00:33:43

@settenkedő villám: Vajon mi lesz a következő? Lehet, hogy jobb nem tudni előre...

H_A 2012.06.26. 12:03:42

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Köszönöm, dr. Schwanzkopf, hogy az objektív sajtó tájékoztatására felhívta a figyelmemet. Sajnos már megint semmi köze a témához, de csak így tovább, mondja a magáét, igazán szimpatikus:)

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2012.06.26. 13:00:54

@autognomia:

Óó persze. Ami nem kedvező számunkra, azzal nagylelkűen nem foglalkozunk. De bezzeg az EMNP meg az MPP...

:)

H_A 2012.06.26. 13:36:12

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: Dehogyisnem, mindennel foglalkozunk, a kedvezőtlen dolgokat is tudomásul vesszük. Ettől azonban a vázolt tények még tények maradnak. :)
süti beállítások módosítása